Slackware 10.0 Çıktı

0
Challenger
Tüm zamanların en sert Linux dağıtımı Slackware'in 10.0 sürümü duyuruldu. Daha önce bu haberde de duyurulduğu gibi XFree86 yerine X.org' un 6.7.0 sürümünü kullanan Slackware 10.0, ön tanımlı çekirdek olarak Linux 2.4.26 ile geliyor. Ancak, Linux 2.6.7 de opsiyonel olarak pakete eklenmiş. GCC 3.3.4 (GCC 3.4.0 da alternatif olarak dağıtımda mevcut), Mozilla 1.7, GNOME 2.6.1 ve KDE 3.2.3 paketlerlerini de içeren sürüm ile ilgili ayrıntılı değişiklik kaydı ve iso dosyalarına aşağıdaki adreslerden ulaşabilirsiniz.

Değişiklik Kaydı: http://www.slackware.com/changelog/i386/ChangeLog-stable.txt
ISO Dosyaları: http://www.slackware.com/torrents/index.html

Görüşler

0
ebola
benim gibi eski usul download'i sevenler için.

http://www.slackware.at/data/slackware-10.0-iso/slackware-10.0-install-d1.iso
ftp://ftp.edisontel.it/pub/Slackware_Mirror/slackware-10.0-iso/slackware-10.0-install-d1.iso
http://darkstar.ist.utl.pt/slackware/slackware-10.0-iso/slackware-10.0-install-d1.iso
0
sametc
yaa ben vector kullanıyorum eh bununda slackware tabanlı olduğunu dusunursek aslında yarı slackware kullanıyorum demektir ;) ama tek eksiği TURKCE desteğinin az olması (yoksa tam tersimi ben tam slackware denemeedim) yoksa olsaydı bana gore herkes slackware kullanır.
0
eof
Slackware denemediysen oturup aglamaya baslayabilirsin. Slackware 9.1 kullaniyorum temel paketlerde (xfree86, gtk2 vb.) turkce problemi mevcut degil. Bazi gaim gibi bazi paketlerde problemlerle karsilasabiliyorsun ama cok az. XFree86 ve konsol icin birkac ufak ayar yapmaniz gerekiyor kurulumdan sonra. Vector kullanmistim bir sure paket eksikligin problemleri yasadim. Cok bunaltti beni slack kurdum ve vectore bir daha donme geregi hissetmedim. Mutlaka deneyin derim.
0
Challenger
Herkes demek biraz yanlış olur. Ben ilk defa slackware' i sistemime kurduğumda 4. kattan düşmüş gibi olmuştum. Paket yönetim sistemi yok, konfigürasyon araçları yok. Ses kartımı tanıtamadım. X' i açamadım. Allah' ım kafayı yiyeceğim diye bağırasım geliyordu. Ama sonra öğrenmeye başladığımda ne kadar güzel bir sistem olduğunun farkına varmıştım. Üstelik slackware ile uğraşırken öğrendiklerimi diğer dağıtımlarda öğrenememiştim. Çünkü diğer dağıtımlarda konfigürasyon araçlarını kullanarak rahat bir ayarlama yapabilirken, Slackware' de elin mahkum. Uğraşacaksın ayar dosyalarıyla.

Bu nedenle herkesin slackware kullanır olacağını söyleme pek uygun değil. Çünkü yeni başlayan biri için kolay değil. Ama gerçekten öğrenmek isteyen için birebir.
0
sametc
bende zaten onu demek istedim herseyi kendinin yapabilceği sistem :)... ve bu durumda oğrenmek isteyen HERKES slackware kullanır hatta ben bugunlerde herkese slackware tavsiye etmeye baslıyacam.. slackware deniyecem mutlaka ;) tesekkurler ;)
0
e2e
Ben de hiç kullanmadım. Ama Slackware tabanlı bir live-cd olan SLAX [slax.linux-live.org]'ı kullandıktan sonra denemeye karar verdim.

SLAX, Knoppix'in en büyük sorunlarından biri olan hız konusunda epey bir yol katetmiş. Toplam boyutu 185MB. Yani mini cd'lere sığabilecek boyutta. KDE (gui) ve Fluxbox (guifast) ile iki farklı masaüstü yöneticisi sunuyor. Slackware düşünenler için iyi bir başlangıç olabilir.
0
sametc
bendede var slax denedim ;) gayet guzel fakat fluxbox acamadım :( cidden fluxbox nasıl acılır ?????
0
e2e
"guifast" işe yaramadı mı?
0
abakana
9.1 i kerneli hariç ne güzel kendime göre yapılandırmışken 10. sürüme geçeyim mi die düşünüyorum...

Deneyen ve geçilip geçilmemesine tavsiyede bulunacak olan arkadaşlara müteşekkir kalacağım.

Bu arada kim demiş Slack in paket yönetim sistemi yok diye? Babalar gibi pkg sistemi var ama kullanmasan daha iyi oluyor :))
0
mos
sistemi boyle bastan kurmaya filan sinir oluyorum yahu

9.1 'i ustume gore ismarlama dikilmis takim elbise kivamina getirmisken 10.0 kurdum, iyi halt ettim.

1 gundur aa suresi, yok burasi diyerek ugrasip kesip biciyorum.

0
dfisek
swaret ile deneyin? kendim bizzat kullanmadim ama sorunsuzca surekli guncelleyebilen, surum atlayabilen bircok insan gozukuyor internette arastirinca.
0
abakana
İşin kötü yanı -benim salaklığım- derlemelerde kullandığım ./configure satırlarını sakladığım klasörü kaybettim :(

Ondan sorayım dedim böyle, anlaşılan gerek yok gibin ....
0
T-u-N-i-X
Bir suru sacma sapan hatadan dolayi birakmak zorunda kaldim :( Hosuma giden seyleri var ama maalesef FC2'ye geri donmek zorunda kaldim...
0
Challenger
Debian kullan :)
0
mos
windows kullan ;)
0
ttk
Merhaba

Ben de Fedora2 kurdum, bütün paketleri ile birlikte kurdum. Ama nedendir anlayamadım, ayarları ile de epey uğraşmama rağmen Apache bir türlü çalışmamakta inat etti. Halbuki Mandrake'de kurulduktan sonra ayar gerektirmeden Apache çalışıyor oluyordu. Neredeyse kaldıracaktım Fedora 2'yi. Apache'nin sitesinden en son tar.gz paketini kurup derledim, sadece ayar dosyalarının yerini gösterdim çalıştırdım, çalıştı ! Fedora2'nin varsayılan ayarlarla kurulumunda bazı yamuklukları var gördüğüm kadarı ile.

Vmware var elimde (işyerine ait lisanslı), bir de Slackware deneyeyim deyip 10 numaralı sürümü indirdim (1997'de bir fuardan Turkuaz alayım derken yanlışlıkla aldığım, nasıl kurulur bilmediğim için diskimdeki herşeyi uçurmama sebep olan, sonra hemen makinadan kaldırdığım sürümü hariç :), hiç Slackware kullanmışlığım yoktu, sırf Apache çalışıyor mu bakayım diye kurdum, çalışıyormuş :) ama Apache 1.3.X sürümü imiş.

Derinlemesine anlamam slackware'den ve uzun uzun deneme de yapmadım. Webmin (Slackware 9.1 için var en son webmin sürümü) kurulabiliyor, ama yamukluk çıkartma ihtimali var tabii.. Kde 3.2, Gnome 2.6 var. Çekirdek ise yanlış kurulum yapıp da pakette bulunan seçime bağlı eski bir sürümü yüklemediysem, 2.4.X versiyonlu. Az buçuk uğraşınca (tabii acemi olarak), X'de Türkçe font işi hariç (konsolda gayet güzel yazıyordu Türkçe harfleri), çalışır duruma geldi Slackware. Hatta Mandrake'de sinir insanı edip de bir türlü backspace tuşu çalışmayan Python'un, Idle uygulaması dahi gayet güzel çalışıyordu.

Vmware'i tavsiye ederim makinasını sırf işletim sistemi denemek için mahvetmek istemeyenlere, deneme işleri hatta daha fazlası için de oldukça iyi bir sanal makina programı. Alabilecek kadar paranız ve uygun durumunuz olduğunda satın alır veya benim gibi işyerine aldırıp borcunuzu ödersiniz :)
İşletim sistemini uçuru sonra saç baş yolmaktan iyi oluyor. Hatta normal makinada "nereye kurarım, şimdilik dursun" ya da "bunu da öğrenmeyivereyim" dediğiniz bir işletim sistemini bile cesaret edip kurabiliyor ve tecrübe edinebiliyorsunuz. Beğenmezseniz uçurun kurduğunuz sanal makinaya ait dosyaları olsun bitsin.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GNOME 2.6 beta1

roktas

GNU/Linux masaüstü cephesinde gelişmeler devam ediyor. Kısa bir süre önce yapılan KDE 3.2 duyurusundan sonra şimdi de GNOME 2.6 beta1 duyuruldu. Bu yeni sürümde benim bilgim dahilindeki en göze çarpıcı yenilik GtkFileChooser widget değişiklikleri. (2.6`yı kuran arkadaşların görsel deneyimlerini bekliyorum.)

Unilever de GNU/Linux dedi...

FZ

Dünyanın sayılı şirketlerinden Unilever'in Global Bilgi Organizasyon başkan yardımcısı Martin Armitage, şirketin mevcut firewall, web ve posta sunucu sistemlerinin GNU/Linux üzerinde çalıştığını ve bu sayede epey tasarruf yapabildiklerini belirtti.

Linux Çekirdeği 2.5.1 Beta Huzurlarınızda....

anonim

Linux çekirdek serisinden 2.5.1 beta indirip kullanmamız için hazır www.kernel.org.
Ne gibi değişiklikler mi var? Bilgi için buraya.
Linux fanatiklerine kolay gelsin...

MS Windows´ta GNU/Linux Çalıştırmak İçin Yeni Bir Yöntem: coLinux

FZ

Cooperative Linux (coLinux), MS Windows 2000/XP üzerinde GNU/Linux çalıştırmak isteyen bilgisayarcılara oldukça etkili ve pratik bir yöntem sunuyor. Bu sistemi çalıştırmak için VMware gibi ticari bir ürüne para vermenize ya da User Mode Linux sistemindeki gibi bir şeyler yapmanıza gerek yok. "Acaba ne kadar yetenekli ki bu sistem?" diye soranlarara kısaca şunu söylemek yeterli olacaktır herhalde: Sistem şu anda MS Windows içindeki bir pencerede KNOPPIX çalıştırabiliyor.

coLinux, modifiye edilmiş bir Linux çekirdeğini MS Windows üzerindeki özel bir sürücü aracılığı ile ayrıcalıklı modda (ring 0 veya supervisor modu olarak da bilinir) çalıştırıyor.

coLinux´un açık kodlu bir MS Windows uyumlu işletim sistemi olan ReactOS´la da uyumlu hale getirilme çalışmaları devam ediyor. Ekran görüntülerine buradan erişebilirsiniz.

Editörün notu: Gidip ofisteki Win2000 Server makinama bir DOS penceresi içinde Debian kurayım, zamanı geldi artık :)

Ödül Avcısı Aranıyor!

cbc

Slashdot´ı gezerken bir Gnome haberi gözüme çarptı. Çeşitli uygulamalara yeni özelllikler ekleyecek, para ile çalışan programcılar, bir nevi ödül avcıları arıyorlarmış. Para vaad edilen işlerden bazıları ise şöyle:

Gnome - Mozilla arası sürükle - bırak: 300 $
Paneldeki saat ile takvim uyumu: 1.000 $
Gaim listesi - adres defteri bağlantısı: 2.500 $