Slackware 10.0 Çıktı

0
Challenger
Tüm zamanların en sert Linux dağıtımı Slackware'in 10.0 sürümü duyuruldu. Daha önce bu haberde de duyurulduğu gibi XFree86 yerine X.org' un 6.7.0 sürümünü kullanan Slackware 10.0, ön tanımlı çekirdek olarak Linux 2.4.26 ile geliyor. Ancak, Linux 2.6.7 de opsiyonel olarak pakete eklenmiş. GCC 3.3.4 (GCC 3.4.0 da alternatif olarak dağıtımda mevcut), Mozilla 1.7, GNOME 2.6.1 ve KDE 3.2.3 paketlerlerini de içeren sürüm ile ilgili ayrıntılı değişiklik kaydı ve iso dosyalarına aşağıdaki adreslerden ulaşabilirsiniz.

Değişiklik Kaydı: http://www.slackware.com/changelog/i386/ChangeLog-stable.txt
ISO Dosyaları: http://www.slackware.com/torrents/index.html

Görüşler

0
ebola
benim gibi eski usul download'i sevenler için.

http://www.slackware.at/data/slackware-10.0-iso/slackware-10.0-install-d1.iso
ftp://ftp.edisontel.it/pub/Slackware_Mirror/slackware-10.0-iso/slackware-10.0-install-d1.iso
http://darkstar.ist.utl.pt/slackware/slackware-10.0-iso/slackware-10.0-install-d1.iso
0
sametc
yaa ben vector kullanıyorum eh bununda slackware tabanlı olduğunu dusunursek aslında yarı slackware kullanıyorum demektir ;) ama tek eksiği TURKCE desteğinin az olması (yoksa tam tersimi ben tam slackware denemeedim) yoksa olsaydı bana gore herkes slackware kullanır.
0
eof
Slackware denemediysen oturup aglamaya baslayabilirsin. Slackware 9.1 kullaniyorum temel paketlerde (xfree86, gtk2 vb.) turkce problemi mevcut degil. Bazi gaim gibi bazi paketlerde problemlerle karsilasabiliyorsun ama cok az. XFree86 ve konsol icin birkac ufak ayar yapmaniz gerekiyor kurulumdan sonra. Vector kullanmistim bir sure paket eksikligin problemleri yasadim. Cok bunaltti beni slack kurdum ve vectore bir daha donme geregi hissetmedim. Mutlaka deneyin derim.
0
Challenger
Herkes demek biraz yanlış olur. Ben ilk defa slackware' i sistemime kurduğumda 4. kattan düşmüş gibi olmuştum. Paket yönetim sistemi yok, konfigürasyon araçları yok. Ses kartımı tanıtamadım. X' i açamadım. Allah' ım kafayı yiyeceğim diye bağırasım geliyordu. Ama sonra öğrenmeye başladığımda ne kadar güzel bir sistem olduğunun farkına varmıştım. Üstelik slackware ile uğraşırken öğrendiklerimi diğer dağıtımlarda öğrenememiştim. Çünkü diğer dağıtımlarda konfigürasyon araçlarını kullanarak rahat bir ayarlama yapabilirken, Slackware' de elin mahkum. Uğraşacaksın ayar dosyalarıyla.

Bu nedenle herkesin slackware kullanır olacağını söyleme pek uygun değil. Çünkü yeni başlayan biri için kolay değil. Ama gerçekten öğrenmek isteyen için birebir.
0
sametc
bende zaten onu demek istedim herseyi kendinin yapabilceği sistem :)... ve bu durumda oğrenmek isteyen HERKES slackware kullanır hatta ben bugunlerde herkese slackware tavsiye etmeye baslıyacam.. slackware deniyecem mutlaka ;) tesekkurler ;)
0
e2e
Ben de hiç kullanmadım. Ama Slackware tabanlı bir live-cd olan SLAX [slax.linux-live.org]'ı kullandıktan sonra denemeye karar verdim.

SLAX, Knoppix'in en büyük sorunlarından biri olan hız konusunda epey bir yol katetmiş. Toplam boyutu 185MB. Yani mini cd'lere sığabilecek boyutta. KDE (gui) ve Fluxbox (guifast) ile iki farklı masaüstü yöneticisi sunuyor. Slackware düşünenler için iyi bir başlangıç olabilir.
0
sametc
bendede var slax denedim ;) gayet guzel fakat fluxbox acamadım :( cidden fluxbox nasıl acılır ?????
0
e2e
"guifast" işe yaramadı mı?
0
abakana
9.1 i kerneli hariç ne güzel kendime göre yapılandırmışken 10. sürüme geçeyim mi die düşünüyorum...

Deneyen ve geçilip geçilmemesine tavsiyede bulunacak olan arkadaşlara müteşekkir kalacağım.

Bu arada kim demiş Slack in paket yönetim sistemi yok diye? Babalar gibi pkg sistemi var ama kullanmasan daha iyi oluyor :))
0
mos
sistemi boyle bastan kurmaya filan sinir oluyorum yahu

9.1 'i ustume gore ismarlama dikilmis takim elbise kivamina getirmisken 10.0 kurdum, iyi halt ettim.

1 gundur aa suresi, yok burasi diyerek ugrasip kesip biciyorum.

0
dfisek
swaret ile deneyin? kendim bizzat kullanmadim ama sorunsuzca surekli guncelleyebilen, surum atlayabilen bircok insan gozukuyor internette arastirinca.
0
abakana
İşin kötü yanı -benim salaklığım- derlemelerde kullandığım ./configure satırlarını sakladığım klasörü kaybettim :(

Ondan sorayım dedim böyle, anlaşılan gerek yok gibin ....
0
T-u-N-i-X
Bir suru sacma sapan hatadan dolayi birakmak zorunda kaldim :( Hosuma giden seyleri var ama maalesef FC2'ye geri donmek zorunda kaldim...
0
Challenger
Debian kullan :)
0
mos
windows kullan ;)
0
ttk
Merhaba

Ben de Fedora2 kurdum, bütün paketleri ile birlikte kurdum. Ama nedendir anlayamadım, ayarları ile de epey uğraşmama rağmen Apache bir türlü çalışmamakta inat etti. Halbuki Mandrake'de kurulduktan sonra ayar gerektirmeden Apache çalışıyor oluyordu. Neredeyse kaldıracaktım Fedora 2'yi. Apache'nin sitesinden en son tar.gz paketini kurup derledim, sadece ayar dosyalarının yerini gösterdim çalıştırdım, çalıştı ! Fedora2'nin varsayılan ayarlarla kurulumunda bazı yamuklukları var gördüğüm kadarı ile.

Vmware var elimde (işyerine ait lisanslı), bir de Slackware deneyeyim deyip 10 numaralı sürümü indirdim (1997'de bir fuardan Turkuaz alayım derken yanlışlıkla aldığım, nasıl kurulur bilmediğim için diskimdeki herşeyi uçurmama sebep olan, sonra hemen makinadan kaldırdığım sürümü hariç :), hiç Slackware kullanmışlığım yoktu, sırf Apache çalışıyor mu bakayım diye kurdum, çalışıyormuş :) ama Apache 1.3.X sürümü imiş.

Derinlemesine anlamam slackware'den ve uzun uzun deneme de yapmadım. Webmin (Slackware 9.1 için var en son webmin sürümü) kurulabiliyor, ama yamukluk çıkartma ihtimali var tabii.. Kde 3.2, Gnome 2.6 var. Çekirdek ise yanlış kurulum yapıp da pakette bulunan seçime bağlı eski bir sürümü yüklemediysem, 2.4.X versiyonlu. Az buçuk uğraşınca (tabii acemi olarak), X'de Türkçe font işi hariç (konsolda gayet güzel yazıyordu Türkçe harfleri), çalışır duruma geldi Slackware. Hatta Mandrake'de sinir insanı edip de bir türlü backspace tuşu çalışmayan Python'un, Idle uygulaması dahi gayet güzel çalışıyordu.

Vmware'i tavsiye ederim makinasını sırf işletim sistemi denemek için mahvetmek istemeyenlere, deneme işleri hatta daha fazlası için de oldukça iyi bir sanal makina programı. Alabilecek kadar paranız ve uygun durumunuz olduğunda satın alır veya benim gibi işyerine aldırıp borcunuzu ödersiniz :)
İşletim sistemini uçuru sonra saç baş yolmaktan iyi oluyor. Hatta normal makinada "nereye kurarım, şimdilik dursun" ya da "bunu da öğrenmeyivereyim" dediğiniz bir işletim sistemini bile cesaret edip kurabiliyor ve tecrübe edinebiliyorsunuz. Beğenmezseniz uçurun kurduğunuz sanal makinaya ait dosyaları olsun bitsin.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İzmir´de Linux Around The World Konferansı

o_ozardic

Linux International Başkanı Jon "maddog" Hall, 10 Ocak 2003 Saat:13.00'da İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde "Linux Around The World" konulu bir konferans verecek.

Yer: İzmir Ekonomi Üniversitesi. Balçova Kampüsü Konferans Salonu

Konferansla ilgili bilgiye buradan ulasabilirsiniz

WOOM: Window Object-Orientated Maker veya Windowmaker`in geleceği

m1a2

Gnustep cephesinde son aylarda yoğun bir hareketlilik gözleniyor. Ocak ayında Gnustep-base ve Gnustep-gui`nin üstüste duyurulan yeni sürümlerinden sonra ortaya çıkan önemli bir gelişmeyi gözden kaçırmışız. Windowmaker`in şef programcısı Alfredo Kojima`nın öncülüğünde bir grup, Gnustep-base ve Gnustep-gui library`lerinin kıvama geldiğini düşünmüş olacaklar ki 14 Ocak`ta Windowmaker`ın geleceğini de belirleyecek `WOOM: Window Object-Orientated Maker` projesine start verdiler. İşte oldukça ilginç bulduğum duyuru. Kojima, `Windowmaker`in yeterince popüler hale geldiğini ve artık projeyi ölçeklendirme (yani Gnustep`le birleştirme) zamanının geldiğini belirttikten sonra şöyle konuşmuş: (küçük değişikliklerle)

College Linux 2.3 İncelemesi

anonim

LinuxTurkey.org College Linux u masaüstü kullanımı açısından incelemiş:

College Linux 2.3 Darth Vader (evet sürüm ismi olarak Star Wars karakter isimleri kullanıyor, bir sonraki sürüm ise Obi Van adını taşıyor) aslen İsviçre'deki Robert Kenedy College öğrencileri ve genel olarak üniversite öğrenci popülasyonuna hitab eden bir dağıtım. Dağıtım Linux dünyasının en sert ve en Unixvari dağıtımı olan Slackware üzerine kurulmuş.

İsrail Hükümetinden Linux ile İlgili Yasa

FZ

Önerilen Yasa Tasarısı Hükümet Kurumlarında Sadece Açık Kodlu Yazılımın Kullanılmasını Zorunlu Kılıyor

Şili, Arjantin, Almanya, Avustralya, Çin, Peru, Kanada, Fransa, İtalya ve şimdi de İsrail...

Pek çok medya kaynağına göre yeni bir yasa taslağı açık kodlu kaynak kullanımını devlet dairelerinde zorunlu kılmayı planlıyor.

Türk Televizyonlarındaki İlk GNU/Linux Reklamı

namixari

Türkiye'de bilgisayar kullanıcısı Insanların büyük bir kısmı işletim sistemi denen yazılımların farkında değil, daha doğrusu ne olduğunu bilmiyor ve bilgisayar kullanmanın yalnızca MS Windows kullanmak oldugunu sanıyor.