Google Instant Messenger

0
sundance
Biliyoruz, Google onu yaptı, google bunu yaptı haberlerinden sizlere gına geldi, ama ne yapalım, herkes seyrediyor Google ise yapmaya devam ediyor.

Son olarak Google bir anında mesajlaşma yazılım şirketini satın almış. Bildiğiniz gibi, uzun bir süredir Google'ın jabber tabanlı (doğrusu bu;) bir anında mesajlaşma yazılımı üzerinde çalıştığının söylentileri vardı. Ama bu hareketle, kullanıcıların dünya üstünde bulundukları yere göre arama vs. yapabilen, değişik bir sistemi satın almış bulunmaktalar.

Yapı Kredi Bankası'nın kurucusu Kazım Taşkent'in bir sözü var "İlk yap, en iyisini yap, herşey değişsin". Sanırım Google'cılar da bu yolda.

Görüşler

0
boreas
İyi hoş güzel şeyler yapıyorlarda yaptıklarınıda bir sonuçlandırsalar. Gmail hala beta ya da gruplar kısmı hala beta aşamasında.
0
FZ
Bu, ne gibi bir problem çıkarıyor? Onbinlerce insan söz konusu sistemleri sorun yaşamadan kullanmıyor mu?
0
Anduril
"Madem öyle neden beta o zaman?" diye bir soru yönelteyim en iyisi. Adamlar kendinden emin mi olamıyor yoksa ilk gmail facialarını unutamadılar mı?
0
boreas
Beta olması herzaman risk değil mi? Bugün sorun çıkmaması yarın çıkmayacağı anlamına gelmiyor. Benim şuanda gmail'de 200'e yakın mail'im var ve bunların çoğu benim için önemli ve bu yüzden devamlı yedeklemeye çalışıyorum. O zaman gmail'in verdiği 2gb. disk'in benim için hiç bir önemi kalmıyor.
0
Anduril
Bence de haklısın. Artık beta sürümden çıkarsalar. Adamların vakti yok herhalde :)
0
FZ
Kusura bakmayın ama eğer bilgisayarınız varsa ve bilgisayarınızda program kullanıyorsanız (ticari yazılımlar, GNU/Linux, tonlarca açık kodlu yazılım, paralı parasız yazılımlar) onların size vaad ettiklerine bir bakın, genellikle şöyledir:

"Bu programı olduğu gibi kabul ederseniz edin, etmezseniz de kullanmayın, başınıza gelebilecek hiçbir felaketten ötürü en ufak bir sorumluluk üstlenmiyoruz, işinize gelirse. Ayrıca bu sözleşmeye aykırı iş yaparsanız da tepenize bineriz..." - NEXT... NEXT... FINISH...

Bilgisayar programlarında sorunlar çıkabilir, çıkar, düzeltilir, devam eder, vs. GMAIL'in nasıl bir ayrıcalığı var ki bu denli üzerinde duruyorsunuz? O da tıpkı kullandığınız diğer programlar gibi bir program. Beta meselesine gelince, yani bence alçakgönüllü ve sağlamcı davrandıkları için BETA diyorlar, Microsoft olsa idi belki aynı sistem için Super Duper Hyper Hottest Mail 2005 v.2.0 filan derdi
0
sundance
Bir şeyler burda yanlış anlaşılıyor.

Ben beklentinizi merak ediyorum, Beta değil artık denildiğinde ne bekliyorsunuz? Bir şekilde maillarınız uçarsa ve karşı tarafın çabasına rağmen gelmezse dava açmayı filan mı?

Gidin bakın Hotmail'a. O yaklaşık on yıldır beta değil, var mı böyle bir servis seviyesi?

Veya Windows'u ele alın. Bugün bir Windows bugından dolayı Windows'unuz uçsa, harddiskinizi de okunmaz hale getirse ne diyeceksiniz? "Kardeşim, bu ürünün üstünde Beta filan yazmıyor, niye uçtu? Benim altı aydır yazdığım bitirme tezim gitti, zararımı karşılayın mı?" Gidin bakın son kullanıcı sözleşmesine, kimse zaten size bir garanti vermiyor, hiçbir yazılımda.

Buradaki konu, Google'ın birçok firmanın aksine hassas davranması, kesin emin olmadan final versionu ilan etmemesi.
0
boreas
Kusura bakma ama ben google'ın kullanıcılara hassas davranmakdan çok tester olarak kullandığını, bu işden beta diyerek hiç bir sorumluluk almadığını düşünüyorum. Microsoft'un yaptığı doğru mu ? Hayır daha kararlı olmamış yazılımı kararlı diye sunmak yanlış ama en azından sunarak bir sorumluluğun altına giriyor. Hakkını ne şekilde ne kadar arayabilirsin o tartışılır ? Artı bu google'ın bu yazılımları geliştirmesindeki nedeninde insanlığa ve teknolojiye katkı değil bilgisayar ve internet kullanan herkesi kendine bağımlı kılmaya çalışdığını bu yüzden başlayan bir projeyi bitirmekdense yeni projeyle ağını genişletmeye çalıştığını düşünüyorum.
0
FZ
Google'ın e-posta ve USENET servislerinde ne gibi sorunlarla karşılaştınız?
0
sundance
Kusura bakmayın ben anlatamadım.

Kararlı denen yazılımlar için bile bir garanti kimse sunmaz! Eğer sözkonusu yazılımın ekstra para ödeyerek desteğini alırsanız, sorun çıktığında case açma vs. gibi imkanlarınız olur. Ama hiçbir zaman "bizim yüzümüzden zarar gördünüz, durun sunu tazmin edelim" diye bir şey olmadığı gibi, "bizim yüzümüzden zarar görmezsiniz" diye bir garanti bile verilmez.

Ben bunu söylemek istemiştim.
0
Ragnor
Beta durumunda olan projeleri zaten gayet kararlı çalışıyor. Niye sorun yapıyorsunuz anlamıyorum? Beta olmasa sanki sorumluluk kabul edecekler? Birçok yazılımın sözleşmesinde bu tarz sorumlulukları kabul etmedikleri belirtiliyor. Şu yaptığınız bana gayet gereksiz bir mızmızlık gibi geliyor. Adamlar en azından betada olsa düzgün çalışan, düzgün bilgisayar programları yapıyorlar. Her yaptıkları olay oluyor, ilgi ile karşılaşıyor ve bu ilgiyi yaptıkları hayvani reklam kampanyaları ile değil sadece iyi iş çıkarmaları ile sağlıyorlar. İşin sonunda bir şirket dünyayı elegeçirecekse bırakın bu Google olsun. Micros~1'tan kat be kat iyi olacaktır.
0
yetgin
Bence de beta diye isimlendirilmesinde ciddiye alınacak bir sakınca yok ama; mümkünse dünyayı kimse eline geçirmesin;) Ele geçirene kadar yaptıklarıyla, geçirdikten sonra yapacakları birbirini tutmayacaktır muhtemelen.

Gerçi geçirenler ele geçirmiş ya neyse... Bu benim dediğim de boş laf, laf olsun...
0
cbc
paragrafınız ile ilgili parça parça yorumlar yaptım:

Yazılımların versiyonlandırması firmanın ya da yazılım geliştiricilerin insiyatifine kalmıştır. Bir yazılıma 1.0 versiyonunu vermek sadece bu yazılımın firmanın kendi içerisinde belirlediği kimi maddelere uyduğunu gösterir, herhangi bir kararlılık ifade etmez.

Google gmail'da 1.0 öncesi bir sürüm numarası kullanarak henüz 1.0 da hedefledikleri özellikleri sağlayamadığını belirtiyorlar.

Bir yazılımın 0.2 sürümüne güvenmeniz firmaya ya da geliştiricilerine olan güveninizle alakalıdır. Mesela google yazılımlarının 0.3 sonrası sürümleri son derece kararlıdır diye düşünebilir, başka bir firmanın 10.0 sürümlü yazılımları çok kararsızdır diyebilirsiniz.

ayrıca google'ın yanında çoğu özgür yazılımın 1.0 öncesi sürümü ile kamuya açıldığını ve herkesi tester olarak kullandığını da unutmayın.

ayrıca google birilerini kendine bağımlı kılabiliyor ise bu başarısıdır. Rakibi olamıyor ki insanlar ona bağımlı kalıyor.

bir projeyi bitirmeyip yeni projeye başlamaması konusunda da birşeyleri yanlış yorumluyorsunuz. Gmail takımı instant messenger projesi ile ilgilenmiyor, google maps ekibi de gmail'i geliştirmiyor.
0
tongucyumruk
GMail, Google Groups gibi gerçekten "büyük" konularda %120 emin olmadan hareket etmek stemediklerinden olabili mi mesela? Üstelik bu sayede üzerlerindeki sorumuluğu da azaltıyorlar. Yani arın öbürgün GMail'deki bir problem yüzünden tüm mesajlarınızı kaybetseniz her zaman için "ee, betaydı bu, normaldir" deme şansları var. Gerçekten "sağlam" bir yazılım çıkartmak, heleki Google'ın projeleri gibi alanlarda okadar da kolay değildir diye düşünüyorum.
0
Anduril
Sizin mantığınızla düşünürsek herkesin "beta" sıfatını programına yapıştırması gerekir. Böylece hiçbir sorumluluk kabul edilmez.
Zaten sorumluluk sınırları ve kullanıcı ilgilendiren diğer tüm konular FZ nin de dediği gibi "Kullanıcı Sözleşmesi"nde yazar.
Beta sıfatı programın bilinen eksiklerinin olduğunu , programcıların bunun üzerinde uğraştığını/uğraşacağını ve her türlü yeniliğe açık olduğunu belirten bir ibaredir. Gidip de alçakgönüllülük olsun diye veya "arkayı sağlama alalım" korkusuyla konulan bir sıfat değildir. Eğer böyle bir mantıkla konulursa bu hiç mi hiç etik değildir. Zaten o durumda beta , alfa vb sıfatların ne anlamı kalır?
Bu arada aklıma gelmişken sorayım. Bunları inceleyen bir kurum yok mudur? Teşekkürler.
0
sundance
Ben de diyorum kiiiii, buyrun okuyun, hiçbir yazılımın kullanıcı sözleşmesinde "bu yazılım, şu şu şu şartlar altında hatasız problemsiz, şu şu şu işlevleri yerine getirecektir" yazmaz!

Yani şu anda da hiçbir yazılım, hiçbir sorumluluk kabul etmiyor aslında.

"Beta olmasının bir anlamı kalmadı mı?" diye sorarsanız, benim cevabım "Özgür Yazılım dışındaki yazılımların gerçekten de alfa, beta olmasının çok bir anlamı yok artık" şeklinde olacaktır. Zira bu yazılımlar, pazarı kaptırma, biran önce karlılığa ulaşma gibi kaygılarla zaten uzun bir süredir eskiden beta aşamasındaykenki halleriyle piyasaya sunulmaktalar.

Bunu en rahat görebileceğiniz ortam oyunlar. Bundan on yıl önce hiç oyunların patchlendiği diye bir şey hatırlıyor musunuz? Niye hatırlamıyorsunuz? Çünkü oyunlar bütün süreçleri adam gibi geçtikten, playtestleri, hata ayıklamları adam gibi yapıldıktan sonra çıkıyorlardı. Şimdi ise, biran önce çıkıyorlar.

Peki siz "bu betadır, bu alfadır" diye bilimsel bir ölçüm metodu olduğunu düşünüyor musunuz?

Tekrar söylüyorum, ticari programların alfa ya da beta olmasının tek bir anlamı vardır satılmazlar, bu yüzden de birçok durumda, daha bilinen bugları tam ayıklanmadan piyasaya sürülürler.

Zaten Google da size bir şey satmıyor. Bir hizmet veriyor ve bu hizmeti halihazırda geliştirmekte olduğu için de beta demiş. Ama benim şimdiye kadar Hotmail'da görmediğim kadar da stabil bu hizmet. Ya da Google Maps.

0
Anduril
<h3>" ..... hiçbir yazılımın kullanıcı sözleşmesinde "bu yazılım, şu şu şu şartlar altında hatasız problemsiz, şu şu şu işlevleri yerine getirecektir" yazmaz!"</h3>
Bende yazar demedim zaten. Privacy Policy denen kısmı kastediyorum ben. İsterseniz GMail in Privacy Policy sisini bir okuyun ne demek istediğimi anlarsınız.
Bence GMail in yapmak istedikleri var o yüzden hala beta. Ama tabii bilemeyiz. Sadece bir tahmin. Bir diğer tahminim de en baştaki hacking faciasının etkisiyle beta hala daha.
Neyse kolay gele
0
bm
Sundance'e katiliyorum. Birsey ekleyeyim: Calisma konusunda herhangi bir garanti verilen veya kanuni sorumluluk alinan ticeri yazilimlar zaten bizim son kullanici veya fazlamesaici olarak gordugumuz seyler degil. Bazi son kullanici/gelistirici lisanslarinda ozellikle 'tibbi alet icin degildir' vs. ibareler gorursunuz mesela, cunku o tip islerde hem karmasik bir prosedur var hem dava imkani. Ayni sekilde ciddi sozlesme ile yapilan islerde de bir takim garantiler olabiliyor (yani tiklayarak degil su isler olacak su islerin oldugunu su sekilde anlayacagiz filan yazan ve imzalanan icabinda teminat mektubuna baglanan isler).

Onun disinda bes kurus vermeden aldigimiz servis veya menulerine bakarak 'haa bu isi de yapiyormus' dedigimiz cins yazilimlar aynen Sundance'in dedigi gibi. Bunun baska turlu olmasi yaygin kullanimdaki yazilimlar icin simdi mumkun mu onu da bilmiyorum. Son kullanicinin kanuni yollarla ustune gelecegini bilenler muhakkak bu riski de karsilamak icin fiyatlari arttiracaklardir (sadece MS olarak dusunmeyin, bir suru minik minik programlardan ekmek yiyen insan var). Serbest yazilimin her turu icin durum daha da kotu, ABD de iyi veya kotu niyetle bu tip 'garanti' kanunlari cikartilmaya kalkildiginda GNU projesi dahil bir suru insan bizi yok edersiniz boyle yaparsaniz diye uyarmisti. (link aradim bulamadim, kusura bakmayin)
0
zilog
Bu konuda hoş bir karşılaştırma var, aktarayım istedim:

(ripoff of /. comment concerning google earth?)

Here's the comparison table:

Open source calls it: alpha testing Microsoft calls it: 1.0 Google calls it: shhhh ... top secret. Apple calls it: unsubstantiated rumors

Open source calls it: beta testing Microsoft calls it: 2.0 Google calls it: beta testing Apple calls it: rumors with possibly some substance to them

Open source calls it: release candidate Microsoft calls it: 3.0 Google calls it: beta testing Apple calls it: copies are circulated to the usual suspects, who eagerly publish reviews describing it as the "most innovating product yet!"

Open source calls it: 1.0 Microsoft calls it: varies. Previous names have included 3.1, 95, 98, 4.0, 5.0 or X. Google calls it: beta testing Apple calls it: released to the market place, Steve Jobs goes on record to say that it is "insanely great".

Open source calls it: 2.0 Microsoft calls it: SP1,2,3... Google calls it: beta testing Apple calls it: a recall

http://www.mozillazine.org/talkback.html?article=6995
0
conan
son zamanlarda okudugum en guzel seylerden biriydi :)
0
mrtksn
gmailin beta olması tamamen reklam kampanyası bence. çünkü adamlar herkese acount vermemelerinin sebebini "henüz betayız, o yüzden" diye açıkladılar. Pekki google davetiye sistemiyle çalışmasaydı yine bu kadar ilgi görür müydü ki? Pek sanmıyorum... adamlar yeterli kullanıcı sayısına ulaşınca yine bir süpriz yaparak(doğumgünlerinde 2gb ya çıkmaları gibi) 1.0 ı anons edeceklerdir.


öte yandan google çok iyi işler çıkarıyor, hastasıyım google ın. ama bir yandan korkuyorum bukadar güven vazla mı diye..
0
anonim
Şu sıralar Google ın bir linux dağıtımı çıkarmasını bekliyordum ama adamlar heralde sıfırdan işletim sistemi yazıyor ;)
0
sundance
Zaten ortada bir Goggle Disk Operating Sytsem denen bir şey var. Google'ın binlerce rack mount serverından oluşan yapıda disklerin mirrorlanmasını ve üzerlerindeki bilginin sağlıklı olmasını sağlayan sistem bu.
0
slay3r
"Google Inc 66.102.7.104 Linux GWS/2.1"
halen GWS adlı kendi ürettikleri yazılım olsa gerek ve linux üzerinde çalışıyorlar.
Kaynak: http://toolbar.netcraft.com/site_report?url=http://www.google.com
0
sefalet
Anında mesajlaşma yazılımları içinde messenger gibi bir yazılım popüler olabiliyorsa o alanda ciddi bir boşluk var demektir.Google da o boşlukları sağolsun gayet iyi görüyor.Ben google ı yeni şeyler bulan bir firma değil daha çok netin mevcut yapısını geliştiren bir firma olarak görüyorum.Hotmail gibi bir e-posta hizmeti rezaleti varken bu alanı da google a kaptırmalarına şaşırmamak gerekir.Bu bitiş bir şekilde popülerleşmiş her oluşum için geçerli olacaktır.Özellikle netin gelişim sürecine ayak uyduramayanlar için.Yeni bir kullanıcının bile hemen farkettiği güvenlik zaafları yıllarca görmezden gelinip yeni yeni düzeltilmeye başlandı.(hotmail gizli soru örneğin)

Gmail beta meta ama sayfa dizaynından işleyişine kadar görsellik yerine akılcılığı seçerek genel kullanıcıya asıl gerekli hizmeti, o alanda yeni bile olsalar oluşturmayı başardılar.(sadece e-postaya dosya eklentisi yapmadaki kolaylık için bile hotmailden gmaile geçmek mümkün)Kapasite meselesine girmiyorum bile ki hotmail netin ilerlemesini sanki hiç takip etmiyormuş gibi normal bir kullanım için bile gerekli olan hesap büyüklüğünü daha yeni ve tam anlamıyla gerçekleştirmiş değil.

Google ne anında mesajlaşma ne de gmail sayesinde değil belki ama arama motoru ve özellikle ve özellikle google print ile tarihi şekillendirecek gibi.Özelliklikle google print belki çok yakın bir zamanda değil ama uzak da olmayan bir gelecekte dünya çapında kitap yayın haklarında büyük değişikliklere neden olacak gibi.

Açıkça söylemek mümkün ki kütüphaneleri tarayıp çevrimiçi ulaşılır hale getirmek google ın tüm yaptıklarını silseniz bile matbaanın dünya tarihine etkisine denk bir çalışma.
0
sefalet
Nazar deydirdim sanırım.Google yayın hakkı saklı olan kitapların taranmasını durdurmuş şimdilik.Taktik bir davranış olarak değerlendirilmiş bu.Kitap yayın hakları birliğine tahmin ettiğim gibi pek şans tanınmıyor bu kavgada ama.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/4146488.stm
0
lifesdkver0_1
Haber yalanlandı:
http://www.kbcafe.com/iBLOGthere4iM/?guid=20050811175004

Yalnız özellikle son 1 senedir, şirket satın almaları, VClerin(anlamadıkları bir alan olsa bile) bilişim şirketlerine para yağdırmaları iyice artmış durumda. 1998'in tekrarı yaşanıyor sanki.

Demem o ki içinde şu kelimelerin bir veya bir kaçıyla alakalı (evrensel nitelikte) bir projeniz varsa, size bir yerden toplu bir para gelebilir: Web 2.0, AJAX, social network, podcast, mobile, web application, RSS, semantic web, blog, location_based
0
HapS
Farklı platformlar için aynı özelliklerde bir messenger yaparsa bu çok güzel olur, fakat video ve ses desteği olurda bunlar sadece windows da çalışır vaziyette olursa google yeni bir messenger çıkartmasın.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Google OpenOffice.org'a da El Atıyor!

innaw

Ekim başında Google'ın online tablolama ve metin işleme işi için Sun ve OpenOffice ile anlaşma yaptığı açıklanmıştı. Yeni gelişmelere hazır olun çünkü Google, OpenOffice.org'u daha da iyileştirmek için programcılar arıyor!

Google'da açık kaynak yazılımlardan sorumlu Chris DiBona, "Biz de Google'da güzel açık kaynak yazılımlar kullanıyoruz ve açık kaynağı rekabet edebilir seviyede tutmak istiyoruz" dedi.

Kaynak

Googles Flight Simulator

uosfie

Google Flight Simulator, Google'nın GoogleMaps kimliğini esprili bir dille oyuna döken bir geliştirici tarfından yazılmış. Aslında oyunun bir kopyasını kendi blog sayfama yerleştirmek istedim, ama siz iyisimi Mark Caswell-Daniels'in kendi sitesini bir gezin derim.

Google'ın Retriever'ı kullanıcıların peşinde (mi)!

anonim

Google ın yeni oyuncağı GoogleDesktop işyeri yada internet kafe gibi paylaşımlı bir ortamda interneti e-mail, anlık mesajlaşma ve bankacılık gibi işlemler için kullananlar için dikkat edilmesi gereken bir risk olarak öne çıkmaya başladı.

Şirket Portalleri İçin Yeni Alternatif

anonim

Google geçen yıl JotSpot'u satın almıştı. Şu anda bunu ürün olarak portföyüne ekledi. Ürünün adı ise "Google Sites". Amaç Microsoft Sharepoint, Lotus Collaboration Suite, SAP Portal, Oracle Portal gibi kurumsal portal yazılımlarına alternatif olmak. Google her konuda iddialı olduğunu bu konuda şampiyonluğa oynamak istiyor.

Google'dan Sosyal Fon

parsifal

Küresel yoksulluk, enerji ve çevre gibi sosyal konularda yapılacak araştırmalar için Google fon oluşturmaya karar verdi.
Fonun, halka arzlardan elde edilen gelirin %1'inin aktarılmasıyla oluşacağı, bu payın şirketin yıllık karının %1'ine denk geldiği belirtildi.

Kaynak: 13 Ekim 2005 Cumhuriyet gazetesi s.13