fazlamesai.net'e soralım: Bu hangi sınav?

0
FZ
Sizce aşağıdaki sorular hangi sınavdan alınmıştır?

Masaüstünde bir klasör oluşturmak için aşağıdaki işlem sıralarından hangisi izlenmelidir?
A) Fare Sol Tuş -> Yeni -> Klasör
B) Fare Sol Tuş -> Yeni -> Kısayol
C) Fare Sağ Tuş -> Yeni -> Kısayol
D) Fare Sağ Tuş -> Yeni -> Klasör
Bir nesnenin geri dönüşüm kutusuna gönderilmeden silinmesini sağlayacak tuş kombinasyonu hangisidir?
A) Ctrl+Delete B) Ctrl+Alt+Delete
C) Shift+Delete D) Shift+Alt+Delete

Seçilen bir nesnenin başka bir konuma taşınması için kullanılacak tuş kombinasyonu hangisidir?
A) Ctrl+X ve Ctrl+V B) Ctrl+C ve Ctrl+X
C) Ctrl+C ve Ctrl+V D) Ctrl+V ve Ctrl+C

Seçilen bir nesnenin başka bir konuma taşınması için kullanılacak tuş kombinasyonu hangisidir?
A) Ctrl+X ve Ctrl+V B) Ctrl+C ve Ctrl+X
C) Ctrl+C ve Ctrl+V D) Ctrl+V ve Ctrl+C

=C4+C5+C6+C7+C8 formülü ile aynı işleve sahip formül aşağıdakilerden hangisidir?
A) =Ortalama(C4:C8) B) =Toplam(C4:C8)
C) =Topla(C4;C8) D) =Topla(C4:C8)

Internete girmek için hangi simge kullanılır? (Cevap seçenekleri olarak MS Windows'dan alınmış Çöp kutusu, Internet Explorer, Bilgisayarım ve Klasör ikonları var)

Daha fazla tahmin etmek için kendinizi yormayın, biz söyleyelim. Yukarıda gördüğünüz sorular, MEB Fen ve Sosyal Bilimler Liselerine Öğretmen Seçme Sınavının Bilgisayar bölümünden alınma.

Tekrar edelim: Bu sorular, fen liselerindeki öğrencilere bilgisayar dersi verecek öğretmen adaylarına soruluyor. Bunların büyük kısmını biliyorlarsa bir fen lisesindeki öğrencilere bilgisayar eğitimi verme ihtimalleri yüksek.

Hayır, yorum filan yok.

Görüşler

0
yilmaz
0
euler
Bende bu simgelerden hiç biri yok. Aman tanrım! İnternet diye nereye giriyorum ben acaba?
0
FZ
Fen Lisesine bilgisayar öğretmeni olarak girmeyi unut. Kimsenin zeki ve parlak gençlerimizin beynini bulandırmasına izin vermez MEB tabii ki.
0
bm
Fen Lisesine bilgisayar öğretmeni olarak girmeyi unut. Kimsenin zeki ve parlak gençlerimizin beynini bulandırmasına izin vermez MEB tabii ki.

Iyi de guzel kardesim bu insanlar sabahlari yataklarindan 'millete bugun ne bicim fenaliklar yapacagim, ozellikle capsiz olmaya gayret edecegim' diye kalkmiyorlar herhalde. Ben bunlara o kadar kizmiyorum, bu aletler bu memlekette icad olmadi, umumi halimiz ve ne derece gelismis oldugumuz da malum. Kizilacak birsey varsa o da hal buyken bir eksiklik yokmus gibi davranilmasi. Baska ornek: Telekom isinde bakan 'mujde veriyorum' diye ikide birde ortaya cikip bizi deli edecegine, 'yahu halimiz berbat, su anda yapilabilen budur, kusura bakmayin' dese, ona da kizmayacagim.

Bu insanlar acayip biliyoruz diye ortada dolasmayip, cok eksigimiz var nasil telafi ederiz acaba diye dusuneceklerse o kadar da kizmamaliyiz bence. Hic birimiz girmedik bu imtihana, o ise talip de degiliz. Talip olanlarin hali de bu iste.

0
newman
Komik geliyor degil mi :). Ama ben cok degil, 5 yil oncesine kadar o sorulara cevap veremezdim. Hayir, Linux kullandigim ve hic windows gormedigim icin degil: bilgisayarim olmadigi ve kullanmadigim icin :).
0
FZ
Beni şaşırtan şey fen liseleri gibi özel bir kategoride bulunan liselerdeki öğrencilere bilgisayar konusunda yol gösterecek insanların seçiminde bu tür soruların kriter kabul edilmesi. Yani hani temel bilgisayar okur yazarlığı gibi bir eğitim söz konusu olsa hadi bir nebze tamam diyeceğim, bir nebze tolerans göstereceğim ama...
0
newman
Sanirim bu sinavi hazirlayanlarin aklinda temel bilgisayar okur-yazarliginin otesinde birsey yok. Ama ben saniyorum ki bu sinavlar ulkedeki politik ve sosyal gerginligin sonucu: kadrolasmayi onleme, vs. Yoksa gercek amacinin bilgi olcmek oldugunu sanmiyorum. Bir nevi kura gibi yani (YOK'e ve/veya MEB'e de bu arada biraz kaynak saglaniyor: resmi soygun yani :)).
Hatirlarsaniz eskiden universitelerin dagittigi "ogretmenlik sertifikalari" vardi. Onlarin sonuncusuna ben de katilmistim: Etiler'den paldir kuldur Laleli'ye gidip guya ders takip ediyorduk (2/3 ay kadar birseydi). Millete bir donem anlatilanlari bizim 10 gunde (gunde 1 saatte filan) ogrenmemiz makul geliyordu Istanbul Universitesi egitim bolumune... Bu arada sinavlarin coktan secmeli ve kopya ceken cekene oldugunu da ekleyeyim. Guzel ulkemde 2 ayda pedagog olunuyorsa, boyle bir sinavla da bilgisayar ogretmeni olunur :).
0
cgl
Herseye bir olurumuz var ya ben ona hayranim..
0
newman
Pratik millet :)
0
cgl
Kabullenmis ya da..
0
newman
Hmm, neyi?
0
FZ
Boşverin. Tıklayın gitsin.
0
newman
Seni mi kiracagim hocam, tikladim gitti :)
0
FZ
"e"ye tıkladın değil mi? Mavi olan. Tıklamış olmasın. Yoksa nasıl gelirdin buraya. Burası Internet, değil mi? conan'ın dediği gibi "benim amcam Internet'te çalışıyor". :)
0
newman
Aa, conan'in amcasi burada mi calisiyor?
0
butch
Uyuyun artık.
0
newman
Tavuk muyuz hocam :)? Burada saat 8:31 p.m. Daha yeni aksam yemegini tikindim :)
0
butch
Kem küm. Ben yatayım o halde.
0
newman
Tatli ruyalar...
0
FZ
Bu böyle olmayacak. Ben MEB'e gidiyorum.
0
newman
Ben de oyle diyordum: "Bu boyle olmayacak arkadas, resmen MEB'e gidecegiz yaa! Bari gidip asistan olayim" :)
0
FZ
Bu sınav sorularının bünyemizde yarattığı manevi hasardan ötürü ABD'de olsa idik açacağımız davadan iyi bir tazminat alabilir miydik acaba diye düşünmedim değil.
0
newman
En son bu sabah CNN'de verdiler: Bir kadincagiz bara gitmis. Sakaci bir arkadasimiz da yanici bir madde koymus barmenin tezgahina. Barmen rom sisesiyle maymunluk yapip sisenin agzini musteriye dogru tutup calkalamis filan: tabii lav tabancasina donmus sise. Kadinin eli-yuzu bir guzel yanmis. Fakat tahmin et kadin kime dava acmis: Rom firmasina :)
0
jnmbk
Fen Lisesi öğrencilerinden, Tübitak Bilgisayar Olimpiyatlarına hazırlananlar gerçek bilgisayarı öğrenme şansına sahipler. Bence bilgisayar dersinin zaten bir önemi yok. O bir M$-DOS ve M$-Windows öğretmekten öteye gidemez(okuldaki bilgisayarlar böyle gelmiştir). Zaten yurdun dört bir köşesinden gelen Fen Lisesi öğrencilerinin içinde hayatında bilgisayar görmemiş olanların sayısı az değildir. Yine de gerçek bir bilgisayar dersini hakettiklerine inanıyorum. Ama ÖSS varken zaten en yüksek ortalamaya sahip olma derdi içindeler. Bir de kafalarını ÖSS'de zerre kadar sorulmayacak bu dersle karıştırmak da pek doğru olur mu bilemiyorum.
0
FZ
Yine de gerçek bir bilgisayar dersini hakettiklerine inanıyorum.

Ben de buna inanıyorum, tüm kalbimle.
0
setcom_2000
"Bende bu simgelerden hiç biri yok. Aman tanrım! İnternet diye nereye giriyorum ben acaba?" :)))
0
anonim
Cevap: 4'ü ile de internete girelebilir..Zira microsoft windows ailesi;win95'ten sonra explorer tabanlı bir yapıya bürünmüştür..Gerçi sınavda bu sorunun doğru cevabı "B" olarak verilmiş ve zaten bu cevap istenmiştir,fakat dediğim gibi 4 'ü ile de internete girilebilir.Denemesi bedava,zaten bu yorumuma hayır diyecek bir fm üyesi yoktur.Varsa da bişi demiyor,arkadaşı makus kaderine bırakıyorum :)
0
belfagor
geri zekalı seçme sınavı......
0
yilmaz
diğer bölümlerdeki sorular fena değil bi bilgisayar bölümünde böyle garip sorular var buda sanırım yaşı ilerlemiş hocalara kıyak olsun diye yapılmış. Keşke hocalarda aynı şeyi oğrencileri için düşünüp yapsa. :)
0
FZ
Katılıyorum diğer bölümlerle ilgili yorumlarınıza. Müzik bölümü genel olarak anlamlıydı (matematik bölümü filan da) mesela.
0
yilmaz
Özellikle müzik çok zordu. Belki anlamadığımdan bana öyle gelmiştir.
0
czcrk
Sanırım sınav kapağında "Bu sınavdaki tüm soruları Mi.. Wi... Xp H... işletim sistemine göre yanıtlayınız " diye belirtmesi gerekliydi.

Ama öyle olsa bile yeni klasör sorusu oldukça saçma. Solak da olabilirim...

Yine saçma bulmuyorum o kadar. sonuçta bizim okuldaki öğretmenlerimiz de öyle öğretiyorlar. Beni kızdırabilecek tek neden, mebin tek işletim sistemini WinXP sanması. Win98 bile aykırı olabilecek sorular varken Linux tan söz edemeyiz.

Bu da farklı bir sınav: Tübitak Bilgisayar Olimpiyatları , http://www.tubitak.gov.tr/bayg/olimpiyat/2006_olimpiyat/bilgisayar_2006.pdf
Cevap Anahtarı http://www.tubitak.gov.tr/bayg/olimpiyat/2006_olimpiyat/bilgisayar_2006_cevap_anahtari.doc
0
vampir
Ama öyle olsa bile yeni klasör sorusu oldukça saçma. Solak da olabilirim...
solak olmamakla beraber uzunca bir süredir fareyi solda kullanıyorum. sanırım insan bir süre sonra alışıyor sağ tuş dendi mi aslında sol denmesi gerektiğini falan (bu arada sağım solumu da karıştırır oldum ya neyse) ve hatta kendi de öyle kullanıyor.
şimdiye kadar solaklara göre bilgisayar dünyasını geçtim, genelde bir kullanım klavuzu görmedim (ki annem solak olduğundan dikkat ettiğim bir şeydir) farelerin bile solaklara göre modellerinin pek az olduğu düşünülürse şaşırmamak lazım.
solaklar ya da çift elliler bayağı azlar herhalde ki sağlaklar dünyasının standartlarında yaşıyoruz her şeyi..
0
ttk
Bu günlerde FM'de gördüğüm iki habere epey üzüldüm.

Kosgeb (yoksa adı Koycebe mi idi) var da adam daha önce bir haber vermez mi ha ? haa ? T.ticaret bank.net bile bu yoldan zengin olmuş haberimiz yok.

Ayrıcana, bu imtihan oldu da bana neden haber edilmedi. Atardık devlet okuluna kapağı da kalan ömrümüzde biz de arpalanırdık.

Çok geç haber yapılıyor çoookk. Artık çok geeç ühü.
Bunu söyleyenleri artık anlayabiliyorum.
0
FZ
Atardık devlet okuluna kapağı da kalan ömrümüzde biz de arpalanırdık.

Bu ifade biraz ağır kaçmamış mı? Onbinlerce devlet okulunda çok çeşitli şartlar altında öğrenci yetiştirmeye çalışan binlerce öğretmenimizin hepsi "kapağı atıp" "arpalanan" insanlar mı?
0
newman
Ifade agir ama *bircok* kisinin bu zihniyette olduguna ben cok yakindan sahit oldum. Sanirim arkadas daha cok bunu anlatmak istemistir. Tabii kendisi daha iyi bilir:) Gercekten *cogu* ogretmenin boyle oldugunu dusunen varsa, ona
1)bir omur o maasla gece-gunduz calisirsa (evet, calisiyorlar!) kendisi onlardan daha mi farkli olurdu diye bir dusunmesini,
2) kendisi mantar gibi agac dibinde, kimsenin emegi gecmeden mi yetisti, bunun sirrini bize de vermesini
rica ediyorum...
0
loker
Yakından şahit olunmakla böyle genelleme yapılmaz, abuk subuk konuşmaya gelince iş kolay da, arkasını toplamak zor olur...

Öğretmenlerin şu anki hallerinde olmalarını sağlayanları suçlamadan, sosyal devletin dibine dinamit koyan IMF politikalarına karşı en ufak bir alternatif getirmeye uğraşmayan, var olan alternatiflere gözünü kulağını tıkayan, her bokta A.B.D.'de bu işin nasıl yürüdüğünü anlatacak ama A.B.D. ile Türkiye arasında hemen her kurumsal kökün farklı olduğunu bile anlamayacak kadar cahil olan insanlar böyle bol oldukça, hakkımız olan eğitimci seviyesi de bu olur bence...

Kapıyı açmışken doktorlara da saydıralım isterseniz? Hani ben de bu mantıkla ne doktorlar gördüm, "çoğu doktor iki saat üniversitede ya duruyor, ya durmuyor, sonra hoop kendi muayenehanesine para basmaya, biz de hastane kapısında ölüyoruz..." diyeyim mesela... Hak veren denyo da bol olur... Oysa ki bu bir sistem sorunu ve tüm bunların neden kaynaklandığına dair ciltler devrilesi kafa patlatan nice insan var... Birazcık dinlemek, farklı yolları zorlamak mümkün...

0
newman
Kim genelleme yapti, ne genelleme yapti simdi? Sonra A.B.D.'de bu is nasil oluyor diye bir muhabbet nerede gecti? A.B.D.'de egitim'in zayif ve guclu yanlarini cok mu iyi biliyorsunuz? Abuk subuk konusmak kolay da...
0
ttk
Estağfurullah ne münasebet :)

Ama o zihniyette olanlar çok (devlet işine bakış açısından), yalnız tahmin ederim arasında bu tip zihniyette olanların en az bulunabileceği meslek grubu öğretmenler olsa gerek.
Hele de bu zamanda kolay kolay katlanılabilecek meslek değil.
0
ttk
Arkadaşlar altı üstü biraz şaka yapayım demiştim.
Kendimi provakatör gibi hissetmeye başladım, istemeden bazı tartışmalara sebep oluyorum bazen.
Kusura bakmayın.
0
muratdicle
96-97 senelerinde tam emin değilim. 6 aylığına bir bilgisayar kurs müdürünün ricası üzerine yeni bir bilgisayar öğretmeni gelene kadar, ders verdim. Hayatımda ilk defa ders vereceğim için bayağı korkmuştum. Nerden başlıyacam hangi konuları anlatacam bilmiyordum. Sonra kurs müdürü al bunu dedi ve bir kitapçık gibi bişi verdi. M.E.B. nin bilgisayar kursları için müfredatıymış. İçinde tüm ders konuları vardı. Artık ders anlatmak kolaydı. Ancak müfredat içeriği o dönemler için bile komikti. PW adlı yazı editörünü anlatılmasını istiyordu. ve öğrenciler PW'den sınava girecekmlerdi. PCTOOLS da vardı. O dönemlerde herkes Win95'e artık geçmişlerdi bile. Biz hala ms-dos dersi veriyorduk. Neden? M.E.B. öyle istiyor diye. M.E.B. bilgisayar kurslara karıştığı için kurslar arasında da fark olmuyor. Şimdi durum nedir bilmiyorum.
0
anonim
durum üzücü...
0
yilmaz
1) Oktay Ekşi’nin 'Bekleyelim görelim' Başlıklı Köşe Yazısına Cevap 2) “Müslüman değilim diyen derse girmez” Haberine Cevap 3) "Bir Ali Dibo da MEB'de" Haberine Yalanlama 4) '36 YTL zam verdi 120 YTL geri alacak' Haberine Cevap 5) Vatan Gazetesi'nin 'YAŞA BABA' Haberine Cevap; diğer basın duyuruları da boyle. Bunlar normal mi? Basın açıklamaları boyle mi olur genelde? devamı burda
0
FZ
Bir devlet memurundan aldığım bilgiye göre:

"Bu sorular MEB bakanlığı tarafından sorulmuştur ve aynı zamanda bilgisayar işletmenliği için yapılan sınavda da sorulur. Yıllardır değişmeyen sorulardır."
0
zodi
"geri zekalı seçme sınavı......"

genellemeleri ne kadar çok seviyoruz böyle. bir anda insanları vatan haini, cumhuriyet düşmanı, hırsız veya ne bileyim bir sınava girdiği için gerizekalı yapabiliyoruz.

"belfago" ya sormak istiyorum; üniversite sınavına sayıp söğerken sınava giren herkesi (ve tabi girmişse kendini de) ne olarak görüyor acaba???

bir bilgisayar öğretmeni olarak bu tarz sınavlardan iğrendiğimi söylemeliyim. ne yazıkki mevzuatlardaki zorunluluklardan dolayı yazılı sınav yapmaya mecburuz.

eleştirmek kolayda, mesela word ün anlatıldığı bir derste nasıl yazılı sınav yaparsınız? mümkün olduğu kadar ezbere dayalı olmamasına özen göstermeye çalışsakta biyerden sonra bu mümkün olmuyor.

hani o sınavlara giren bir "gerizekalı" olarak, bana yardımcı olursanız sevinirim.

lisede müfredatın dışına çıkarak anlattığım web tasarımı konularından sonra öğrencilerimin yaptıkları siteye bir göz atmanızı tavsiye ederim.

bir "gerizekalının" öğrencileri...

www.kozalak.web.tr




0
bm
Bu linke bakmaya calistim. Bos sayfa cikti. Herhalde flash istiyor ama flash yoksa uyarmiyor. W3.org'un kontrol programiyla da baktim, karakter kodlamada hata buluyor. Kontrol linki soyle.
0
zodi
link i kontrol ettim çalışıyo. anasayfa flash ta yapılmış. o yüzden olabilir...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

TTNet 145 servisi

anonim

Geçen gün internetteki yavaşlığın sebebini sormak için ttnet'in 444 0 145 destek servisini aradım. Karşıma çıkan bayanla aynen şu konuşma oldu:

Türk Mühendislerden Hidrogaz Sistemi

FZ

Türk mühendisler geliştirdikleri 'hidrogaz' sistemiyle araçlarda yüzde 30 yakıt tasarrufu sağladıklarını söylüyor. Sistemin maliyeti 1000-1500 YTL.

Temiz ve çevreci özelliğiyle bilinen hidrojen enerjisi, Türk mühendislerinin geliştirdiği bir sistem sayesinde kamyondan belediye otobüsüne, ticari taksiye kadar 250'ye yakın araçta kullanılmaya başlandı. 'Hidrogaz yakıt tasarruf sistemi' adı verilen sistem üzerinde yaklaşık 15 yıldır Ar-Ge çalışması yürüten Eroğlu Mühendislik İnşaat Otomotiv Enerji İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited şirketi Genel Müdürü Fazlı Eroğlu, sistemin yararlarını değerlendirdi.

Kaynak: Radikal

Cevahir Migros'ta Küfürbaz Kiosk!

FZ

http://tannu-tuva.blogspot.com/ adresinde belgesi ile mevcut! ;-)

Uzaktan bakınca her şey sıradan görünüyor:

Her kahveye Internet

FZ

Yalova'da köy kahvelerinde ankesörlü telefon yerine internet kiosku olacak. Dünya ülkeleri ile eşzamanlı düzenlenen e-Türkiye projesi Yalova'dan başlatılıyor. Başbakanlık tarafından pilot bölge seçilen Yalova'da 2004 yılı sonuna dek tüm köy kahvelerinde internet erişimi, merkeze bağlı ilköğretim okullarında ise bilgisayarlı eğitim amaçlanıyor. Proje çerçevesinde ilk etapta 20.000 daha sonra 68.000 kişi bilişim teknolojisi eğitiminden geçirilecek.

Playchess Türkçe ve Ücretsiz

meddah

220.000 üyeye sahip, dünyanın en büyük satranç portalı olan Playchess ile İş Bankası bir anlaşma yaptı. Bu anlaşma ile Playchess ücretsiz ve türkçe olarak satranç severlere http://www.satrancoyna.com.tr/ adresinden hizmet vermeye başladı.