Minicom : Pazarlama stratejisi mi? MIT'i anlayamamak mı?

0
darkhunter
e-kolay AMD teknolojisini kullanan bir "bilgisayarımsı"yı internet üzerinden satışa çıkardı.

Aylık 20-30 YTL'yi 24 ay boyunca ödeyerek sahip olabileceğiniz bu şey, AMD Geode GX işlemcili ve Windows CE işletim sistemi kullanıyor. İlk görüşte "minik pc kasası" piyasasına atfen tasarlandığını sanmama rağmen, ucuza mal edilmesi (!) ve işletim sisteminin PalmOS yada SymbianOS tarzı fabrika ayarlarına geri dönülerek temizlenebilmesi gibi özelliklerinin var olması bu düşüncemi çürüttü...
MediaCenter vari bir pazarlama stratejisi gördüm ürünün tanıtıldığı sitede: Resimlerinize bakıp, internete bağlanabilyorsunuz, oyun oynayıp (Win CE 2D oyun paketi), müzik dinleyip, bunlar yetmezmiş gibi bir de ofis uygulamalarını kullanabiliyorsunuz... Bilişim çağında yaşayan bizler için ne büyük nimet!

DOL'un ve AMD'nin ortak girişimi olan bu proje CEBIT 2005'de de lanse edilmişti.

DOL’un yönetim kurulu başkanı Orhan Göksal, yaptığı açıklamada şunlara değinmiş: “İnternet, eğitim, iletişim ve eğlence için olağanüstü bir kaynak. Biz DOL olarak Türkiye’de herkesin bu kaynağa daha kolay erişmesini sağlamanın yollarını arıyoruz. Minicom PIC sayesinde tüketicilere sadece internete erişmek için değil, eğitim ve iş fırsatlarını geliştirmek için de eksiksiz bir çözüm sunacağız.”

Bu yaklaşım size de tanıdık geldi mi? İnsanları özgürleştirmek ve geliştirmek için sistemden kaldırılması mümkün olmayan ve kullanıcı hakimiyetini yok eden bir tasarımın, dahası çoook ucuz olan bu tasarımın (~25YTLx24ay=600YTL), Türkiye'de internet ile buluşmak, bilgisayar kullanmak için bekleyen insanlara , özgür ve yetgin bireyler olmaları konusunda yardımcı olaması beklenebilir mi?

Siz bu soruları düşünedurun, bu Palm irisi harçlıklarını ona yatırmaya başlayan öğrencilere (tam da hedeflendiği gibi) ulaşmaya başladı...

Bu konuda fena halde taraf olduğumu kabul ediyorum, konuya daha ılımlı bakan birilerinin de acilen bu donanım üzerinde çalışabilecek özgür (ve ücretsiz) yazılımların çeşitliliğine, değişebilirliğine ve maliyetine, makine üzerinde ki yazılım setini göz önüne alarak, göz atmalarını öneriyorum.

Ucuzluk, öğrencilere uygunluk falan gibi şeyler gözümün içine sokulurken, 550 YTL'ye mal olan masaüstü bilgisayarların daha pahalı olduğuna inanan, yurdum insanının hafiften dolandırılması (Kısıtlanmış donanınım ve yazılımın her anlamda toplam sahip olma maliyeti bu iken, bunun ucuz bilgisayar olduğuna kimse beni inandıramaz) pazarlama stratejisiyse, MIT'i anlayamamışsınız!

Görüşler

0
bm
Gazetelerindeki favkalade dogrucu felsefeyi basin aciklamalarina da bulastirmislar. Alintiliyorum:

Ülkenin en büyük internet servis sağlayıcısı olan DOL, Türkiye vatandaşlarının daha geniş bir kesimine internet erişimi ve eğitim olanakları sunmaya kararlı.

(http://www.hardwaremania.com/content/view/480/9/ )

Efendim? Turkiye'nin buyuk ISS'i?

0
SHiBuMi
Şu kısım daha bomba bence:

Ayrıca, Minicom PIC’nin sağlam ve pervanesiz tasarımı, sistemin bakımını kolaylaştırıyor, virüs, reklam ve casus yazılımlara karşı koruma sağlıyor ve maliyetini düşürüyor.

Nasıl yani ? Cihazın tasarımı ile virüsten ya da casus yazılımdan korunmak arasında nasıl bir bağlantı olabilir ? Metni yazan kişi acaba bilgisayar virüslerinin de bilgisayarlara hava yoluyla mı bulaştığını düşünüyor ?
0
mrtksn
puahaha, pervanesiz tasarım virüsü önlüyormuş gibi bi anlam var :) tabi burda pervane olmadığı için fanları temizleme derdi yok v sessiz çalışır anlamına gelen bir şeyler söylemeye çalışmış :)
0
feran
DOL, Doğan Medya Grubunun ya şimdi bunları pazarlar, satabildiğini satar kalanları da yaza doğru bilmemkaç "kupon" karşılığı gazeteyle dağıtıverir. Benim asıl takıldığım yazıdaki "Türkiye vatandaşı" lafı. Aslında kasıtlı yazdığını sanmam ama Türkiye'de özellikle son günlerde "Türk vatandaşı- Türkiye'li- yok; alt kimlik- üst kimlik" gibi bilinçli ve duyarlı her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının sinirlerini alt-üst eden tartışmaların ne hallere galdiğinin farkında değil sanırım.
0
East
Bir yiğit çıkar kırar o donanımı. Bizde istediğimizi yaparız o makinada. Haberi ekleyen arkadaşa katılmamak mümkün değil. Sadece teknolojidemi bu yozluk ?? Hayatımızın her alanını yozlaştırdılar. Neyse herkesin bilip kiminin yüz çevirdiği kiminin omuz silktiği kiminin ise kend,ne dert edindiği bu konulşara girmeye gerek yok.Ne de olsa herkes farkında.Herkese iyi günler iyi çalışmalar.
0
zekeriya_akyildiz
Tabiki içine başka bir işletim sistemi yüklemek mümkün olur sonuçta içinde x86 GEODE işlemci bulunduruyor uygun bir kernelle winCE yerinden kazınabilir. QPIE yüklenebilir diye düşünüyorum ama denemeden bilemeyiz :P
0
sefalet
Ben bu ürünün çok fazla talep göreceğini düşünmüyorum.Başlarda fiyat ve ödeme şeklinin cazip gelmesi belli bir satış ivmesi kazandırabilir.Ama yazılım destek ihtiyacı kullanıcı tarafından artınca yetersizlik baş gösterecektir.

Özgür birey ve diğer çekincelere gelirsek, onlara da pek katıldığım söylenemez.İçerik ile içeriğe ulaştıran araç/lar arasındaki farkı görmek gerek.İnsanları, internet gibi zenginlik dolu bir içeriğe sahip ortam ile tanıştıran her ürün, girişim vs. değerlidir diye düşünüyorum.Bu bireylerin "özgürlük" nitelemesini uygulamada özümsemeleri için önce o yola girmeleri gerekir herhalde.

Bahsedilen firmanın bilişim alanında bir "Unesco" vari kurum olmadığını düşünürsek getirdikleri ister pazarlama ister ürün bazındaki yenilikler kendi tercihleri olup serbest piyasanın hükmü altındadır.Dolayısı ile daha "özgür" daha "yetkin" olma gibi bir zorunluluk hali içinde olmak durumlarında değiller.

Aksine bu tür yeni sayılabilecek (en azından ülkemiz için) pazarlama sıtratejilerinin rekabet ortamı içinde daha "özgür" daha "işlevsel" ürünlerin çıkması için itici güç olmalarıda pek muhtemeldir.Bu noktadan hareket ile bugüne kadar bu tür bir yaklaşımın ortaya çıkmamış olması bile şaşırtıcıdır.Nüfuz sayısı ve gençliği ile bu tür geniş kitleye hitap edecek girişimlerin çıkmamış olması hatta çeşitlenmemesi asıl gariplik olarak ele alınmalı ve sorgulanmalıdır.
0
zekeriya_akyildiz
o cihazın fiyatı 185USD değilmiydi arkadaşlar? Birde MIT nin 100USD'ye laptop kampanyası bukadar yol kat etmişken ne gerek vardı buna? MIT laptopları üretmek için sipariş aldığını sadece gerekli paranın bir bölümü olmadığı için şimdi üretemediklerini bas bas bağırırken niye gidip MIT ile anlaşıp 100USD'lik laptopları ürettirmediler?
0
darkhunter
Sitede (haberde bağlantı var). Peşin fiyatla ilgili birşey göremedim, bir arkadaşım KDV dahil 500 YTL'ye yaklaşık bir fiyat telaffuz etmişti, doğrumudur bilemiyorum.
0
feran
"Minicom'larla her eve bir Aynştayn" demişler ya işte o sayfada ayda 19.99 YTL 24 artı KDV, 24 ay taksitle = 20X24= 480 artı KDV
0
darkhunter
zekeriya, _peşin_ fiyatını sormuş; bu yeni pazarlama stratejisinde peşin fiyata yer yok galiba. O sayfaları gezmiştim ve göremedim, hala daha göremiyorum, hiçbir yerde.
0
darkhunter
Tabi bu şeyin peşin fiyatı olmama ihtimali de var :)
0
feran
Bence de. Bu arada ne zaman teslim edileceğine dair bir bilgi de dikkatimi çekmedi. Atlamış olabilirim ama belki de taksitlerin tamamı ödendikten sonra teslimdir? Bu bence pazarlama stratejisinden çok piyasa araştırmasına benziyor talebe göre mi ürettirecekler dersiniz? Her ne ise birilerinin iyi paralar "kazanacağı" belli de "hak"edip etmedikleri (?)...
0
darkhunter
"Atlamış olabilirim ama belki de taksitlerin tamamı ödendikten sonra teslimdir?"

Sanmam, piyasanın arz-talep zincirine ve güncelliğine aykırı bir tavır olur bu, 2 yıl sonra verilecek bilgisayarı aklı başında kimse almaz.

"Bu bence pazarlama stratejisinden çok piyasa araştırmasına benziyor talebe göre mi ürettirecekler dersiniz?"

Stok oluşturuyorlar, Veezy'den hatırladığım kadarıyla. Sanırım 1000'i geçmiyordur stok sayısısı. "Son çare" durumuna geldiklerinde elde kalan stoğu yurtiçi firmalarla tüketebilirlerse ne ala, tüketemezlerse ürünü bütün olarak yada parçalayarak diğer 3. dünya ülkelerinin teknoloji patronlarının talepleri doğrultusunda ellerinden çıkarıyorlar. Bir ihtimal de üretim sözleşmesindeki bir geri alım maddesidir (bakkallarla yaysat'ın yaptığı türden). Tabi hiçbir firma bu planı açıklamaz, prestij kaybına uğramamak için, çok farklı şeyler yapmaları da mümkün...
0
feran
http://www.hurriyet.com.tr/sondakika/3614203.asp?gid=69
0
ae
Orhan Göksal, VestelNET'te iken Veezy, VeezyGo akımını başlatmıştı. O zaman VeezyGO gene AMD altyapısı ile 36 ay vadeli olarak epey bir kullanıcıya ulaştı. Bu sayede epey insan o günün şartlarında taksitli olarak (pahalı da olsa) bilgisayar alıp internet ile tanışmıştı.

Daha sonraları, VeezyGO ile ilerletilmiş bir sürüm çıkarıp upgrade yolu ile para kazanmayı denediler ama 1. furya kadar tutmadı.

VestelNET'in SOL'a satılmasından sonra VestelNET'in Pazarlama Müdürü Bahadır Bey AMD Türkiye'nin başına geçip, 2-3 kişilik AMD Türkiye'ye epey bir ivme kazandırdı diye hatırlıyorum.

Orhan Göksal ise büyük firmalarda döne dolana en son DOL yönetiminde yeraldı.

O zamanki süper pazarlama stratejisini şimdi bir şekilde tekrarlayarak başarı yakalamak istiyorlar ama, son kullanıcı ürünlerine ulaşmak bu kadar rahatlamış, ekonomi yoluna girmişken (fahiş olmayan fiyat ile ürüne erişmek çok rahat), tutupta minicom diye bir ürün çıkarmak ne kadar akıllıca bir harekettir orası tartışılır.

VeezyGO'nun yükselişinden sonra, aynı ekip yeni bir ürün üstünde çalıştı, yanlış hatırlamıyorsam satışa da çıktı, siyah bir kutu idi, üzerinde dvd (hardware playback yapiyordu, bildiginiz dvdplayer gibi), amd altyapısı ve DiskOnModule üzerinde Win CE isletim sistemi vardı. Daha sonra insanlar DiskOnModule'un IDE yuvasına takılmış bir alet olduğunu anladılar ve onu söküp yerine IDE HDD takarak normal bilgisayar moduna geçirdiler. Yukarda East birileri kırar donanımı bizde kullanırız demişti. Tahminen Minicomda 4-5 yıl önceki aynı projenin yeni donanımla yapılmışıdır, bu şekilde birileri icabına bakar.

Sevgilerle



0
xseroot
Bi kere DOL nasıl en büyük ISP onu anlamadım, neyi buyuk bu DOL ün TT uploadımı omurga genişliğimi müşteri sayısımı ne neresi büyük çözemedim, verdikleri sistem ise daha garip ben vezzygo yu kargo evimin kapısında iken geri çevirip gidip pc almıştım, mobil olması belki cazip gelebilir ama vezzygoo kadar olmasada çok çabuk silinip gidecektir piyasadan...
0
urxalit
Hiç bunu kırmakla uğraşmaya gerek yok. Buyrun VIA'nın Nano-ITX 12cm x 12cm anakartları... EPIA model anakartlar çeşit çeşit.. Veya linuxdevices'taki bir başka link.
0
mrtksn
sanırım bu aletin monitörü yok! kendiniz bir monitör/tv ye fln bağlayıp kullanacaksınız.
0
domainsucker
Su an PIC kodu ile satilan bu cihazlardan bir adedine erismis bulunuyorum. Aslinda bir kac gundur cihazla ugrasmaktayim ama konunun bu sekilde bir foruma tasindigini yeni duydum ve ancak yorum yazabiliyorum.

Urunun 19.9x24 (+kdv) lik fiyatina 15" crt monitor dahildir. Arkadaslarin dedigi gibide pesin fiyati olmayan bir urun bu. Yani urunu ancak 24 aylik bir hizmet anlasmasi ile edinebiliyorsunuz. Icinden klavye mouse vs cikiyor. Uzerinde sadece 56k modem var. Ethernet icin ise usb (4 portu var) bir cihaz kullanmaniz gerekiyor. Bunun disinda da ses cikisi ve vga cikisi bulunuyor. Urunun kucuk boyutuna ragmen icinde 3.5" bir hard disk var (tabiki cihazi actim). Sanirim 20 gig civarinda bir disk.

Uzerindeki uygulamalara gelince elbette surekli kullanici bir kisiyi tatmin etmesi mumkun gorunmuyor. Windows CE uzerinde calisan bir excel ve bir de word turevi yazilim var. Her ikiside varolan dosyalari okuyabildi fakat actigim dosyalar cok zengin dosyalar degildi. Ethernet takarak adsl baglantimi kullanabildim (linksys usb). Onun disinda da media player i gayet guzel calisiyor.

Cihazin benzerlerinin olup olmadigi veya kac paraya edinilebildigi konusunda da kucuk bir arastirmaya giristim. Asagidaki linklerden anladigim kadari ile urunu normalde 300$ a satiyorlar fakat Aralik 17 tarihine kadar gecerli olan iki tane indirim kuponu ile cihaz 150$ a kadar iniyor. Ondan sonrasini bilemiyorum herhalde gene bir indirim uydururlar ya da 300$ a cihaz satilmaya (monitorsuz) devam eder.

http://www.radioshack.com/product/index.jsp?productId=2146448

Bir kac gun icinde sisteme farkli isletim sistemleri yuklenip yuklenemedigi konusunda ya da ne gibi problemler ciktigi konusunda bir yorum ekleyecegimi saniyorum. (Maksat bu zaten... Hard diskli bir thin client)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Tekno-Karne Zayıf Çıktı

FZ

Türkiye'nin sınai üretimi ve ihracatının büyük bölümünün düşük teknolojili ürünlere dayanıyor. Türkiye'nin patent sayısında da birçok az gelişmiş Asya ve Latin Amerika ülkesinin gerisinde gerisinde kaldığı belirlendi. Milli Prodüktivite Merkezi'nin (MPM), teknolojik gelişmişlik düzeyi konusunda yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de imalat sanayii katma değeri içinde orta ve yüksek teknoloji ürünlerinin payı yalnızca %38. Teknolojisi, katma değeri düşük ve verimsiz çalışan sektörler saanyi üretimi ve ihracatta ağırlıklı paya sahip.

Genç Beyinlere Dönüş İmkanı

FZ

Türkiye'nin beyin göçüyle yurtdışına kaptırdığı yetenekli bilim insanlarını geri kazanma yolunda umut verici gelişmeler yaşanıyor. AB Komisyonu'nun 'Araştırmacıların Dolaşımı' ve 'Kişiyi Destekleme Özel Programı' fonları sayesinde son üç yılda, dünyanın saygın üniversitelerinde çalışan yaklaşık 40 Türk yurda döndü.

Polisin Aranan Takibine Teknolojik Destek (ya da vatan sağolsun, vatandaş değil)

FZ

Murat Büke'nin turk.internet.com'daki yazısına göre:
"Bu hafta Ankara'da İstanbul'lu bir firmanın düzenlediği bir toplantıya katıldım. Toplantı sırasında öğrendiğim ilginç bir ayrıntı, İstanbul'dan Ankara'ya gelen firma elemanlarından birisinin, askerlik işlemlerindeki sorun nedeniyle gece otelinden alınarak emniyete götürülmesiydi.

Bunun nasıl olduğunu araştırdım. Öncelikle artık belli başlı otellere giriş esnasında alınan müşteri kaydı sırasında mutlaka TC kimlik numarasının da istendiğini öğrendim. İşte otellerle, emniyet arasında kurulan ilişki sayesinde bundan böyle arananlara kaçma şansı yok.
Yazar, epey etkilendiğini anladığımız sistemle ilgili şu şekilde devam ediyor:
Söz konusu sistem, yazılım ve donanımla birlikte toplam 270 bin dolara mal olmuş. Türkiye’de 8 aydır aralarında Ankara, Malatya, Gaziantep, Kayseri gibi illerin bulunduğu 15 ilde pilot olarak uygulandığı belirtiliyor. Sorgulama sistemi, 10 Ocak tarihinden sonra tüm Türkiye’de uygulanmaya başlayacak. Projeyi gerçekleştiren Softeb Yazılım şirketi yetkilisi Bedirhan Deniz, projenin sağlıklı işlediğini belirtti.

Ve yazar müthiş bir paragrafla yazısını bitiriyor:

Milli Otomobil Yaptık (Mı?)

FZ

Murat Koç'un blogunda Türklerin geliştirdiği bir 'milli otomobil'e dair haberi ve soruları görünce paylaşalım istedik:

"Ülkemizin gelişimine katkıda bulunmak için 'ETOX' u üretmeye karar verdik. 7 aylık bir tasarım sürecinden sonra, günümüz otomotiv sektöründe kullanılan tüm mühendislik teknolojilerini içinde barındıran teknoloji kullanılarak prototip imalatı başarıyla tamamlanarak, seri üretim belgesi almak için İTÜ Otomotiv Teknolojileri Araştırma Merkezi (OTAM)’ da testlere tabi tutulmuş ve 33 ana başlıkta toplanan testleri başarıyla tamamlamıştır.

Bizden de beterleri var ya da Komşi Sapıttı II

sundance

ZDNET`in haberine göre Yunanistan`da her türlü elektronik oyunun, toplum içinde ya da özel olarak oynanması yasaklanmış (1 Nisan değil di mi bugün ?)

\r\r\r\r\r\r \r\r\r\r\r\r Newsforge`un\r\r\r\r\r\r yayınladığı haberde Counter Strike oynadığından dolayı tutuklanan birisinden bahsediliyor. Sözkonusu kararın alınmasının temel sebebinin, bir parlamento üyesinin TV`de seyrettiği bir haber programında, yasadışı kumar oynatılan elektronik cihazları görmesi ve buna karşı kampanya açması ile başladığı söyleniyor.

\r\r\r\r Ya bunlar elektronik oyunların ne olduğunu bilmiyorlar, ya da bizim RTÜK yasasına özendiler :)