Chip Özel Sayısı: Red Hat 9.0 Beta!

0
anonim
Chip Dergisi bu ay çıkarttığı özel sayısında, Red Hat 9.0 Beta'yı veriyor.

Gazete bayilerinde 9,5 milyona satılmakta olan bu sayıda neden 9.0'ın kendisini değil de Betasının verildiği, dahası bunun neden derginin hiçbir yerinde belirtilmeyip, ancak kuruluma başlayınca görülebildiği bir soru işareti.

Bir başka soru işareti de, 'Dünyada ilk defa bir dergi RedHat 9.0'ı çıkar çıkmaz veriyor'ifadesinde. Bilindiği üzere RedHat firması ismin imtiyaz sahibi ve ondan izin alınmadan RedHat adı altında bu dağıtımın dağıtılması kesinlikle yasak. Peki Chip bu işi nasıl yaptı ?
Az önce aldığımız bir habere göre Vogel, Chip Özel Sayısını piyasadan çekmek için harekete geçmiş! Şu anda derginin dağıtılmış sayıları bayilerden toplanıyor!

Görüşler

0
sundance
Bu tür bir haberi araştırmadan yayınlayamazdık, o yüzden gidip bir özel sayı aldık, ve gördük ki gerçekten de yayınlanan RedHat 9.0 Beta. Oktay arkadaşımıza uyarısı için teşekkürler.

Öte yandan, yazıdaki ikinci ibare için bir şey diyemeyeceğiz, sanıyoruz Chip, RedHat'e söz konusu imtiyaz hakkı ödemesini gerçekleştirip bu dağıtımı yapmıştır. Zira Türkiye'nin en köklü bilgisayar dergilerinden birinin bu işi kanunsuzca 'bişiy olmaz, bişiy olmaz' diyerek yapacağına inanmıyoruz. Chip dergisi editörleri bu konuda bize ulaşırlarsa biz de sizleri en kısa zamanda bilgilendiririz.

Kendilerine başarılar.

0
anonim
Chip'in verdigi bu dagitim Red Hat 9.0 bile degil ki. Red Hat 8.0.94 sürümü bu.

Birinci CD içindeki readme'lere iyi bakın derim. CD iso'sunun olusturulma tarihi ise 15 Subat. Soyler misiniz bana o tarihte Red Hat 9.0'in birakin filan surumunu, herhangi bir betasi cikmis miydi?
0
FZ
Valla ben de merak ettim şimdi, editörler ya da CHIP yetkilileri bir açıklama yapsalar da kamuoyu aydınlansa. Nedir bu RedHat ismini kullanma mevzusu?
0
anonim
ismi nasil kullandiklarini bilmiyorum dergi alamadigim icin ama gpl lisansina gore herkes istedigi gibi dagitabilir redhat i bunu internette yapan bir suru site var
0
sundance
Hayır! RedHat logosunu kullanarak, RedHat ismi ile CD'de veremezsin.

İstersen dağıtımı al, başka isimde dağıt sorun değil. Fakat RedHat ismini kullanamazsın, kullandığında suç işlemiş olursun, çünkü o isim RedHat'e ait bir ticari marka.

Bunun GPL'le alakası yok.
0
conan
Red Hat Trademark Guidelines
Use of Red Hat Trademarks

It occasionally comes to our attention that some companies or individuals are producing CD-ROM and other products that contain the software which Red Hat distributes as Red Hat® Linux®. Although they are entitled to do this under the GPL and other applicable licenses, they do not have the right to use the name or brand their products Red Hat, or to use the Red Hat trademarks in any way on their products or in related advertising, except under certain limited circumstances (See the sections entitled Fair Use of Trademarks and Publishing And Marketing Red Hat® Linux® That Has Been Modified). Doing so would cause confusion among the customers who purchase those products, because they may believe they are purchasing a product produced or sponsored by Red Hat, Inc. but, in reality, it is a product of another company altogether.

http://www.redhat.com/about/corporate/trademark/guidelines/page4.html
0
FZ
Şu anda URL´sini hatırlamıyorum ama kısa bir süre önce yurtdışında bir dergi (yoksa bir site mi ne tam hatırlamıyorum) RedHat ismini kullanarak Linux dağıtmaya kalktığında mahkemelik olmuşlardı. RedHat tescilli bir ticari marka, dolayısı ile izin alınmadan, anlaşma yapılmadan kafamıza estiği gibi bu şirketin ismini kullanarak promosyon yapmak mümkün değil diye biliyorum. Tabii bu konuda belki de en kesin yorumu yapacak olan uzmanlar avukatlar olacaktır.
0
acemi_
Konuyu tam anlayamadığımdan soruyorum: linux34''''ün veya Gelecek Linux''''un durumu nedir? Onlar da RedHat CD''''lerini, Redhat adıyla satıyorlar.

Bu da mı yasal değil, yoksa iki olay arasında bir fark mı var?
0
anonim
http://cart.cheapbytes.com/cgi-bin/cart adresine bakarsanız
Looking for low-cost Linux Distribution CDs
containing a Red Hat 9.0 workalike?
Here they are!

3 CD-ROM Pink Tie 9.0 Install Set
Shipping $6.99
6 CD-ROM Pink Tie 9.0 Install & Source Set
Shipping $12.99

ve

Official Releases of Red Hat 9.0 Now Shipping

Personal Edition
Shipping $39.95
Professional Edition
Shipping $149.95

0
acemi_
Yani..?
0
deniz02
Yani yasal değil.

Adına RedHat değil de, Medhat (Midhat??) deseler
yasal olur.

Parasız olarak dağıtmak konusunda Redhat bir sorun çıkarmıyor sanırım. Dolayısıyla ISO''ları bir ftp sunucusunda Redhat dizinine koyarak dağıtmakta sorun yok.

GPL altında olduğundan dolayı satmakta/dağıtmakta/kopyalamakta serbestsiniz. Ama bu RedHat diyemezsiniz, isimleri tescilli marka ve kullanmak izne tabi.

0
anonim
slm :)
Linux34.com RedHat CD lerini RH(ErHaş) ismi altında dağıtıyor.. CD lerin ve kutuların üstünde RH yazılıyor. Yani RH9 geldi 3cd= 6milyon.
Saygılarımla.

Erdoğan Bilgici
0
anonim
slm :)
Linux34.com RedHat CD lerini RH(ErHaş) ismi altında dağıtıyor.. CD lerin ve kutuların üstünde RH yazılıyor. Yani RH9 geldi 3cd= 6milyon.
Saygılarımla.

Erdoğan Bilgici
0
murat09
Kanaatimce, bu dergi neticede ticari kaygılarla bu işi yapmıştır. Yıllar önce de DirectX in sorunlu sürününü hiç bir uyarı vermeden CD de verip bir dünya Ms Office kurulu w9x in çökmesine sebep olan aynı dergi idi.
0
mysterious
Hem böyle bir anlaşma yaptıysa RedHat ile neden beta versin ki ?
RedHat 9.0 ''''ı verirdi anlaşma yapsaydı. Yada anlaşma bu şekilde mi.
Bunları editörden yada bir yetkiliden öğrenebiliriz herhalde.
Temasa geçen var mı Bunlardan biriyle?
Bunu da belirtirse bizde aydınlanırız ...

Saygılar..
0
anonim

mail attım sabah , sanırım bikaç saate kadar mail gelir
0
anonim
Bu arada Vogel, Chip Linux Ozel sayisini piyasadab toplatiyormus haberiniz olsun :)))).
Yanlisligi farkedip, eskileri toplatip, cd'leri yenileriyle degistirip tekrar piyasaya sureceklermis.

Satin alma gafletine dusenlere ise sinirsiz musteri hizmeti sunuyulor: Para iadesi ya da yenisiyle degisitirlem garantisi.. Bu da guzel.
0
FZ
Öncelikle insanları bu önemli duruma dair bilgi sahibi yapan FM sitesine sonra da gerekli hassasiyeti gösteren ve okurlarının haklarını koruyan CHIP dergisi yöneticilerine buradan teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Dilerim açık kaynaklı yazılımlarla ilgili iş güç yapan her kuruluş en az bu kadar hassas olur.

Hep birlikte tanık olduğumuz bu vaka içinde bulunduğumuz bu camianın ne kadar bilinçli, dikkatli ve aklıselim olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir diye düşünüyorum. Dilerim toplumun diğer kesimlerine de örnek olur.
0
Maverick
Red Hat Linux 9 olacak 9.0 değil. Red Hat Linux için noktalı sürüm çıkmayacak artık. Bu da geçmişe yönelik uyumululuğun her yeni sürümde bozulabileceği anlamına geliyor.. Uyumluluk özelliğini para verip kullanabileceğiniz enterprise serisi sağlıyor..
0
anonim
noktali surum cikmiycak diye bisiy yok eger redhat in basin aciklamasini okursan system uzerinde yaptiklari bazi degisiklillerden dolayi surume 9 ismini verdiler diyerleriyle uyumlu olmadigi icin yok sa gine noktali surum cikarticaklar
0
Maverick
En azından şunu söyleyebilirim; ürünün numarası 9. 9.0 değil.
Bunu şu sayfadan görebilirsin karşılaştırmalı olarak: http://www.redhat.com/apps/support/errata/
0
tuxi
BENCE TAM ANLAMIYLA SAHTEKARLIKTIR BU!.
ADAM GIBI DERGININ BAŞINA YAZSANA BETA DIYE!!!...
0
sundance
Ben bunun kötü niyetten değil, bir yanlışlıktan kaynaklandığını düşünüyorum. Zira öbür türlü olsa toplatmazlardı gibi geliyor.


Fakat nasıl olup da RedHat markasını kullanabildikleri konusunda bir fikir sahibi değilim açıkcası. Beta'yı anladım, bu tür bir yanlışlık olabilir, fakat işin diğer tarafı alenen kokuyor (tabi eğer $20-30,000 telif ücreti ödemedilerse)
0
anonim
Ben RedHat in boyle bir izni verdigini dusunmuyorum. Cunku RedHat tescilli bir marka olarak cesitli yasal korumalara burunmus durumda ve bu konuda kati davranmaya devam ediyor. Bugun bu durumu sordugum RedHat yetkilisinden gelen e-mail i aktariyorum:

Dear Sir:

I am writing on behalf of Red Hat, Inc. Can you please provide me with
additional information as it is not in English? Is this magazine
distributing RED HAT Linux 9.0 along with its magazine or is it
something they are selling through their website?

With respect to distributing our software, please refer to the End User
License Agreement at
www.redhat.com/licenses.

You will need to remove our trademarks and logos from the RPM in
accordance with that agreement prior to redistributing. The software
also cannot be marketed under the trademark RED HAT, the Shadow Man logo
or any other similar names or abbreviations. Our trademark guidelines
are hyperlinked within the EULA.

If you have any other questions, please let us know.

Regards,

Jennifer Ennis
Trademark Administrator
Red Hat, Inc.
0
oktay
ispiyon turk evladina yakismaz. ozellikle anonim olarak
0
anonim
slm :)

Ben Zaten REDHAT olarak DEĞİL.. RH olarak dağıtıyorum.. ve kutuların üstüne RH olarak yazıyorum.. Bu konuyu Bilgi üniversitesinde de görüşmüştük arkadaşlar ile.. Kimse panik yapmasın
Linux34.com Redhat cdlerini RH(erhaş) olarak dağıtıyor.
Saygılarımla.
Erdoğan Bilgici
0
FZ
Acilen RH (+) İşletim Sistemi isteyenler sana başvuruyor yani, öyle mi? ;-) Ve bilgisayarları sağlığa, sıhhate kavuşuyor. Hmm, ne güzel ;-)
0
Satanique
Evet ben bu arkadaştan RH9 almıştım. Bilgisayaırm sıhate kavuşmuştu. Çok ilgili bir arkadaş bu kişi. Hizmetinden memnun kaldım. Sana da tavsiye ederim Emreciğim. Sana da göndersin bi Debian Sarge seti. Sende kullan. 256 bağlantıyla kaplumbaga hızında program indirmek zor oluyordur.
0
anonim
Ben Bu heriflere ne diyeyim. Ulan zaten zorla para biriktirip aldık. Hayret birşey, ne bu kardeşim herkes bizi kazıklamaya uğraşır.
HAKKIMI HELAL ETMİYORUM...
0
Satanique
Ulan deme ayıp.
Selametle...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Slackware Linux Türkiye Açıldı!

anonim

Resmi Slackware Linux Türkiye temsilciliği www.slackware.org.tr adresinde açılmıştır. Tüm slackware fanatiklerine duyurulur.

İsrail Hükümetinden Linux ile İlgili Yasa

FZ

Önerilen Yasa Tasarısı Hükümet Kurumlarında Sadece Açık Kodlu Yazılımın Kullanılmasını Zorunlu Kılıyor

Şili, Arjantin, Almanya, Avustralya, Çin, Peru, Kanada, Fransa, İtalya ve şimdi de İsrail...

Pek çok medya kaynağına göre yeni bir yasa taslağı açık kodlu kaynak kullanımını devlet dairelerinde zorunlu kılmayı planlıyor.

Linux+ Magazine eski sayılarına ücretsiz sahip olun

anonim

Linux+ Magazine ücretli olarak satılan bir Linux dergisiydi. Bir süredir eski sayılarını internet üzerinden ücretsiz dağıtmaya başlamışlar. Merak edenler, dergi kültürü olanlar eski sayıların ücretsiz pdf versiyonlarına buradan erişilebilir.

Mandrake´den Gizemli açıklama!

ghanthar

Mandrake Linux un yaratıcısı Gael Duval tarafından Mdk Kulüpe bir mesaj atıldı.
"Mandrake Linux seçim özgürlüğü olduğu için
Mandrake Linux insanları güçlendirmek olduğu için
İnsanların hareket etme kapasitesi olduğu için
İnsanların yeni ürünlerle neler yaptığını izlemeyi sevdiğimiz için
Onu yıl sonuna doğru bir tatil hediyesi olarak yayımlayacağız"
Mdk Club'ta herkes bu aralar bunun ne olabileceğini konuşuyor. Hareketten bahsedildiği için herkesin ilk aklına gelen laptop veya cep bilgisayarı için özel bir sürüm. Bir ay daha beklememiz gerekecek sanırım ne olduğunu anlamak için.
Kaynak:LinuxMerkezi

Galatasaray Üniversitesi Linux’a Geçti

charissma

Galatasaray Üniversitesi sessiz sedasız ağ sistemini linux'a çevirdi. Artık 600 adet bilgisayarda fedora core 6 ve fedora core 4 dağıtımları kullanılıyor. Geçiş ihalesini alan Sentim Bilişim Teknolojileri seminerler düzenlemiş ve kullanıcıları linux konusunda bilgilendirmiş. Haberde söylendiğine göre bu Türkiye'nin en büyük linux ağı olmuş.