Richard Stallman ile röportaj

0
anonim
Özgür Yazılım Vakfı'nın kurucusu ve GNU projesinin lideri Richard Stallman, telifli yazılımlar, bağımlılık ilişkileri ve okullarda özgür yazılımın önemi konularında bir röportaj verdi.
Röportajında telifli yazılım kullanmanın yeni bir dijital sömürgeleştirme olduğunu savunan Stallman, özgürlük düşüncesinin karlılıktan daha önemli olduğunu vurguluyor. Okullarda Microsoft gibi telifli yazılımlar üzerinden yapılan eğitimin, okulların sosyal görevlerine ters düştüğünü belirten Stallman, aksi yönde dünyada yapılan diğer çalışmalara da röportajında yer verdi. Röportajın tamamına soL Haber Portalı'nda, Dijital Sömürge olmamak için yazısından ulaşılabilir.

Görüşler

0
sz
Amanın! "Proprietary software" kavramının Türkçe karşılığı "telifli yazılım" değildir. Hiç bir zaman olamaz da. Özgür yazılımların da telifi vardır; yazılımın kendisini koruyan süper lisansıyla birlikte.

Ben "mülk yazılım" demeyi uygun görüyorum. soL'a da bu hatayı belirtmeli. En acilinden.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

RedHat 7.3 ve laptop

conan

RedHat'in yeni çıkan versiyonu 7.3'u laptop'ıma kurmaya karar verdim. Böylece hem RedHat 7.3 hem de laptop üzerinde linux denemiş olacağım. Laptop'ım pek de normal olmayan bir laptop aslında. Daha önceden okuduklarıma gore linux Dell, Compaq, Toshiba ve son olarak Vaio gibi markalarda 'sorunsuz' çalışıyormuş. Ama benim laptopım cidden garip. İçinde builtin wireless card, external (PCMCIA) CDROM, Memory Stick (evek bir vaio), Firewire, USB gibi aklımda şüpheler uyandırıcı oyuncaklar barındırıyor. (Merak edenlere Laptop bir Sony VAIO-SRX77)

WinModemler artık LinModem ;)

sundance

Gözünüz aydın millet, piyasada en çok bulunan, en ucuz olan Connextant (eski Rockwell) HSF ve HCF modemler için Freshmeat`de sürücüler duyuruldu.

Daha önceden de bazı marka HSF modemleri çalıştırabilen Linux sürücüleri olmasına rağmen, genelde çok ciddi bir çaba gerekiyordu ve başarı şansı düşüktü. Fakat böyle iki projenin Freshmeat`de başlatılması ile Win Printerlarla birlikte insanlığın gördüğü en iğrenç donanımlardan biri olan WinModemler artık Linux kullanıcıları için sorun olmaktan çıkıyor. Kimbilir belki yakında Karl Knopper amca da Knoppix`e koyar bunları :))

Peru Milletvekilinin Microsoft´a yazdığı mektup.

tupac

Peru'da kamu kuruluşlarının serbest yazılım kullanmalarını öngören bir kanun tasarısı hazırlandı. Microsoft Peru, bu tasarıyı hazırlayan Dr. Villanueva'ya, tasarıya itiraz eden bir mektup yazmış. Dr. Villanueva'nın mektuba cevabını buradan okuyabilirsiniz. Türkçe'ye Deniz Akkuş Kanca çevirmiş. Teşekkürler. Oku!Okut!..cümle aleme:)

XFS sonunda Linux kerneline girdi!

cartman

SGI'ın journalised dosya sistemi olan XFS uzun çalışmalardan sonra Linus Torvalds tarafından Linux kerneline kabul edildi. 2.5 kerneline girmesi uzun zamandan beri merakla beklenen XFS 2.5.36 kernelinde kendini gösterecek , bununla birlikte 2.6 kernelinde en azından 4 ( Benim bildiklerim XFS , JFS , ReiserFS , Ext3 ) journalised dosya sistemi olucak! Ben şahsen Ext3 , ReiserFS ve XFS i kendi Slackware sistemimde denedim ve bana göre XFS bunların arasında en hızlı olanı. Daha fazla bilgi için www.lwn.net/Articles/9998/

OSDir.com Ekran Görüntüsü Turları şimdi Türkçe

anonim

OSDir Ekran Görüntüsü Turları'nın Türkçe çevirilerinin hazır olduğunu bildirmekten gurur duyarız. Bu sayfayı yer imlerinize ekleyin ve dünyaya açılın! İyi eğlenceler!