Richard Stallman ile röportaj

0
anonim
Özgür Yazılım Vakfı'nın kurucusu ve GNU projesinin lideri Richard Stallman, telifli yazılımlar, bağımlılık ilişkileri ve okullarda özgür yazılımın önemi konularında bir röportaj verdi.
Röportajında telifli yazılım kullanmanın yeni bir dijital sömürgeleştirme olduğunu savunan Stallman, özgürlük düşüncesinin karlılıktan daha önemli olduğunu vurguluyor. Okullarda Microsoft gibi telifli yazılımlar üzerinden yapılan eğitimin, okulların sosyal görevlerine ters düştüğünü belirten Stallman, aksi yönde dünyada yapılan diğer çalışmalara da röportajında yer verdi. Röportajın tamamına soL Haber Portalı'nda, Dijital Sömürge olmamak için yazısından ulaşılabilir.

Görüşler

0
sz
Amanın! "Proprietary software" kavramının Türkçe karşılığı "telifli yazılım" değildir. Hiç bir zaman olamaz da. Özgür yazılımların da telifi vardır; yazılımın kendisini koruyan süper lisansıyla birlikte.

Ben "mülk yazılım" demeyi uygun görüyorum. soL'a da bu hatayı belirtmeli. En acilinden.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Distrowatch.com Türkçe!

anonim

Linux dağıtımları paket karşılaştırma ve haber sitesi Distrowatch sitesi dil desteklerinin arasına Türkçe'yi de katmış!
Bir de haberleri Türkçe alabilseydik, tadından yenmezdi...

Çekirdek Bu Yaz Patlamaya Hazırlanıyor!

FZ

Yaz aylarına doğru çıkması beklenen Linux çekirdeğinin 2.6 numaralı sürümü yoğun bilgi işlem ortamlarında bir hayli performans artışına yol açacak gibi görünüyor.

Geliştirilmiş büyük çaplı simetrik çokluişlem (SMP) özellikleri ve G/Ç performansındaki artış GNU/Linux işletim sisteminin büyük bilgi işlem merkezlerine iyice nüfuz etmesini sağlayacak.

Slackware 11.0 duyuruldu!

anonim

Bir yıldan daha uzun süredir beklenen ve yaşayan Linux dağıtımları arasında en eskisi -bir grup Linux kullanıcısına göre de en iyisi- olan Slackware Linux'un 11.0 sürümü duyuruldu. Ayrıntılar www.slackware.com adresinden öğrenilebilir.

AMD (ATI) Sonunda GNU/Linux İle İyi Geçinmeye Karar Verdi

Betelgeuse

http://planet.ubuntu.com/ sitesindeki blog yazarlarından öğrendiğime göre ATI chipsetli grafik kartları için GNU/Linux uyumlu ve açık kaynak kodlu sürücüler çıkarılması için sonunda bir adım atılmış. GNU/Linux işletim sisteminde ATI chipsetli grafik kartlarından düzgün verim alabilmek için ATI'nin yayınladığı ama kodları kapalı olan sürücü bir çok sorun çıkarıyordu.

Linux`a IDE-CDWriter Kuruyoruz!!!

sundance

Eğer Kablonet veya DSL`iniz varsa, hiçbir zaman yeteri kadar harddiskiniz olamaz :) Bu düşünceden yola çıkarak bugün gidip kendime bir CD-Writer aldım. Yaklaşık birbuçuk yıldır gururla kullandığım Linux sistemime bu CD-Writerı tanıtabilmek için sekiz saat kadar uğraştıktan sonra başarılı oldum.

\r\r \r\r Sizlerin en azından uğraşmamanız için, Fazlamesai ürünlerine bir yenisini daha ekleyelim dedim ve bu sancılı süreci mümkün olduğu kadar pratikleştirdim. İyi cd basmalar (en iyi p2p MLDonkey, işte o kadar ;)