Onaylama bayağı uzun sürdü. "Approve all" gibi bir seçenek olmadığı için teker teker değilse bile anlamadığım bir nedenle grup grup onaylayabildim.
Sıra geldi bir makineye SUS istemcisi kurup denemeye. Açıkçası kimseden makinesinde böyle bir deneme yapmak için izin isteyemezdim. Ne olsa ilk kez yapıyordum ve sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yermiş. Akşam evdeki notebook'a Win2k falan yükler denerim dedim.
SUS client indirdim. Install ettim. Bişey olmadı. Hata yok ama ProgramFiles altında da bişey yok! Hmmmm.. RTFM!
Öğrendim ki SP1 mi SP2 mi neyse, bir service pack yüklenmiş XP'lerde bir registry entry kaydı ile bu istemci devreye giriyormuş Ama ben XP kullanmıyordum. Ayrıca kullanıcılarımıza öğretmek için bu işi yaptığıma göre; ve onların da yüzde doksan beşi SP nedir bilmeyeceğine göre ben uzun ama emin yoldan yapmalıydım.
Derken yapmam gereken işleri anlatan şu dökümanı buldum.
Dehşet içinde bu dökumanda söylenenleri bir bir yerine getirdim. MSCE sertifika sınavındamıydım yoksa makineme yama yapmaya mı çalışıyordum belli değil.
Neyse yaptım bitirdim. Her ekranın sol tarafında uzun uzun açıklamalar var. Cümlelerden biri derki "yaptığınız ayarlar reboot ettikten sonra devreye girer" Valla güldüm. Zaten bu noktaya gelinceye kadar diskin boot sektörünü eskitmiştim. Bu son reboot komik geldi nedense.
Gördüğüm ve ilgimi çeken bir başka not da SUS servisini kullandığınızda tüm yamalar yüklendikten sonra tek bir reboot ile hepsinin devreye gireceğine ilişkindi. Tam yerini hatırlamıyorum ama bu not kesin biryerlerde vardı. Demek ki olabiliyormus!
Kötü alışkanlıklarımdan olsa gerek sabırsızlıkla "hadi bakalım, ilk yama indirme işini yapayım" dedim. Üzgünüm ama gece üç olmasını beklemem gerekiyormuş. Ya da ayarlarla oynayıp en yakın saat başını verecekmişim. "Şimdi yap" diye bir seçenek yok!
Yani sonuçta biz bu işi yurtlarda nasıl yapacağız bilemiyorum. Millet gece makinesini işi bitince kapatıyor. Malum yurt odalarında gürültü oluyor, ofislerde deseniz geceleri güç kesintisi olasılığı var. Yani bütün bu emekten ve TCO arttırımlarından sonra bir de güncellenmeyen makinelerle uğraşmaya devam edeceğiz.
Yahu kullanıcılarımız bu SUS işini yapacak kadar bu işlerden anlasalar ve ilgili/dikkatli olsalar zaten sorun olmazdı!
Bıkmadan usanmadan aynı soruyu tekrarlıyorum: Bir bankanın kredi kartları merkezindeki makineyi düşünüyorum: Gece 3'de otomatik güncelleme yapmış. Reboot etmiş. ama disket sürücüde bir disket unutulmuş!
Ben bu reboot meselesine takmış durumdayım! Eskiden DNS sunucusu değiştirince reboot ederdi, kızardık. Şimdi IP ayarlarını değiştirince reboot etmiyor ama media player'ı update edince reboot ediyor!
Bırakın yaaaa. dalga mı geçiyor bu adamlar! Yok Windows 2003'ün disk erişimi hızlıymış da web servisi hızlıymış da... Murat09 arkadaşımız Enterprise edition dan söz etmiş. Valla zırt pırt reboot etmiyorsa konuşalım. Yok eğer durum aynıysa ben 166 MHz Pentium makinede 32 MB bellekle çalışan RedHat'i tercih ederim. O kadar uzun süre ilgi istemeden çalışıyor ki root şifresini hatırlamak her seferinde sorun oluyor. Yavaş mavaş! ama hep orada. Kaplumbağa tavşan masalı gibi.
Murat bey'in ACAD örneğine de yanit vermek isterim bu arada... Uzun yıllar önce otelcilik yazılımı satan/kuran/destek veren bir bayandan öğrenmiştim. Yazılımı kurduğu oteldeki insanlar sistemlere ofis yazılımları kurmaya çalışıyordu. Kadıncağız kızmıştı. Olmaz dedi! Bu bilgisayarlar otel yazılımı içindir! Otelciler "ama nasil olur, masamızda bilgisayar varken neden yüklemeyelim" deyince bayan "asansörün de bilgisayarı var. Neden ona yüklemiyorsunuz?" dedi. Haklıydı aslında. Millet ofis yazılımı derdinde değil, oyun programı derdindeydi. Üzerinde ACAD kullanılan bir makine, arkada Windows olduğu için kullanılmıyor. O ACAD makinesidir! CAD işinden anlamam. En iyisi oysa o kullanılır! Windows altındaysa windows altında, CP/M altındaysa CP/M altında. bunu tartışmak abestir.
ACAD makinesinden DNS, Mail ve web servisi veren kimse varsa işte o zaman durum kayda değer. (ACAD olmasa da bir çok mühendislik programı, simulasyon paketi çalıştırılan, aynı zamanda genel kullanıma açık ve aynı zamanda DNS, WEB ve e-posta servisi veren makineler bizde var. Bilin bakalım işletim sistemleri ne?)
Sevgiler
Murat09 ve FM editörleri kızacak gene "yetti senin SUS'un. Sus artık" diye ama ben gene de deneyeyim. :)
Pztesi sabahı işe gittim ki SUS tüm MS yamalarını indirmeyi bitirmiş. Yamalar SUS üzerinden sunulmak üzere onay bekliyor. Aman ne güzel... Kayda değer ilk ilerleme kaydedildi. (Hatırlatma: Win2K server'ın yamalarını MS destek sitesinden yapmam üç gün sürmüştü. Aslında bu benim ilgisizliğimdendi. Makinenin başında beklemediğim için garibim çok kereler uzun saatlerce lisans anlaşmasını kabul etmemi beklemişti. Eğer makinenin başında bekleseydim 2 günde falan biterdi.)
Pztesi sabahı işe gittim ki SUS tüm MS yamalarını indirmeyi bitirmiş. Yamalar SUS üzerinden sunulmak üzere onay bekliyor. Aman ne güzel... Kayda değer ilk ilerleme kaydedildi. (Hatırlatma: Win2K server'ın yamalarını MS destek sitesinden yapmam üç gün sürmüştü. Aslında bu benim ilgisizliğimdendi. Makinenin başında beklemediğim için garibim çok kereler uzun saatlerce lisans anlaşmasını kabul etmemi beklemişti. Eğer makinenin başında bekleseydim 2 günde falan biterdi.)
Belki bizim Windowsçu bilgisayar mühendisleri akıllanır, yeni gelen öğrenciler de Windows'tan önce Linux'a aşık olur.
Herkes ASP ve ağ yönetimi dersini seçti, Linux dersini 8 kişi alıyor, seminer versek 10 kişi gelmez... SUS raporunu sunarsam belki sayılar artar :))
Saygılarımla,
Bahadır Kandemir