Pardus 1.1 Alpha (kod adı: meren) Çıktı!

0
anonim
Pardus'un ilk kararlı kurulabilir sürümü olan Pardus 1.0'ın ardından beklenen 1.1 sürümünün ALPHA kararlılığındaki deneme sürümü "meren" kod adı ile çıktı.
Geliştiriciler ve testçilerin kararlı sürüme giderken yeni özellikleri test etmeleri ve hataları tespit etmeleri için duyurulan alpha sürümünün ISO görüntüsü ve kontrol özetleri aşağıdaki adresten indirilebilir:

ftp://ftp.pardus.org.tr/pub/pardus/kurulan/1.1-Alpha/

Görüşler

0
nkjsat
Bildirecek bir yer bulamadım ben de buraya yazıyorum bu cd bende çalışmadı.Cd'yi taktım sabit diski böldüm yükle dedim durum yaklaşık %70-80 iken ekran karardı ve ölüm sesizliği.Daha başka ne bilgi verilir bilmiyorum.isterseniz buraya yazabilirim.
0
witkey
Üzgünüm ama bende de %85'de problem oluşturdu. Open Office'e geldigi anda bilgisayardaki bütün sisteme bağlı şeyler dondu ve yaklasık olarak 3 saat açık kaldı makine o durumda belki ilerler dedim fakat ilerlemedi.
0
bahadirkandemir
http://bugs.pardus.org.tr
0
Zebani
http://bugs.pardus.org.tr

neden hatalar.pardus.org.tr veya bocekler.pardus.org.tr değil mesela? bugs olanı da olsun ama acaba diyorum bu hassasiyete de sahip olunamaz mı? önce ulus mu? yoksa uluslararası mı? hangisi?

ha bu arada Pardus 'un varlığından mutluyum ama Ulusal olacaksa daha bi' Türkçe olsun isterdim herşeyiyle.
0
bahadirkandemir

hata.pardus.org.tr

0
Zebani
bunu denedim diye hatırlıyorum ama yanlış denemişim demek ki...
0
coderlord
1.1 alpha ile ilgili hataları http://bugs.pardus.org.tr/ adresine bildirebilirsiniz.
0
DemensMagnet
Bir yerlerde 17 saniyede açılıyormuş gibi bir iddiaları olduğunu okudum. Bu tarz bir iddiaya başka rastlayan var mı acaba?
0
bahadirkandemir
Bende 11 saniyede açılıyor.
0
eselioglu
ben hala pardus'un 64 bit versiyonunu bekliyorum :(
1.1'in 64 bit versiyonu çıkmayacak gibi duruyor ama inşallah yanılırım.
0
bahadirkandemir

Pardus, amd64'te problemsiz çalışıyor.

0
eselioglu
AMD &+ bit işlemci Epox Anakart tabanlı bir sistemim var. 32 bit işletim sistemlerinin birçoğu kurulamıyor. Hatta Win XP de kurulamıyor. Win XP 64 bit edition kullanıyorum. Yanında da Kubuntu 64 bit. (Kubuntu 32 bit kurulumu yapılamıyor. ve aynı şekilde diğer bir çok Linux sürümü içinde öyle. SuSE 32 bit kurulumu yapabilmiştim. Onda da grafik programlarında hata(lar) almıştım. ) Bilgisayar konfigürasyonuan bağlı olarak verileck tepkiler değişiyor. Benim bilgisayarımda 64bit dışında işletim sistemi ya çalışmıyor yada bol hatalı çalışıyor (çalışmak denirse) Pardus live CD de dahil olmak üzere çalışmıyor. 1.1 alpha yı da denedim. Çalıştırabilen sistemlerde de 64 bit performansında çalışmak varken 32 bit ile idare etmek neden?
0
bio
Rakamlarda harflerdeki gibi buyuk/kucuk ayrimi olmuyor :)

(Anlasilmazsa diye not: "AMD &+")
0
eselioglu
Olmuş bir Shift tuşu hatası. Anlaması gerekenler anlayacaktır zaten. Konuyu dallandırıp budaklandırmasak nasıl olur?
Burada asıl konuşılması (yada yazılması) gereken konuda (Pardus AMD 64 bit sürümünün çıkıp çıkmayacağı) dağılmış oluyor.
0
syntor


allahaşkına neden bu tür duyurular birilerinin bloglarından yapılıyor da uludag.org.tr sitesi aylarca güncellenmiyor? benim bildiğim pardus bir avuç insan tarafından hobi amaçlı yürütülen bir proje değil devlet destekli bir projeydi..


haksızmıyım?
0
ahmetaa
Soru ekinin ayri yazilmasini Turkiye Turkcesinin zayifliklarindan birisi olarak goruyorum.. keske soru ekleri bitisik yazilasydi.
0
ismailasci
Pardon zayıflık? Ya da üstün olan Türkçe?
0
ahmetaa
bence genel dilbilgisi yapisina pek uymuyor. Soru eki diyoruz ama aslinda bu ek ayri yazim kurali nedeniyle kok oluyor, tam kok de diyemiyoruz cunku olusumu kendinden onceki kelimeye gore degisiyor. Eger pasa pasa bitisik yazilsaydi soru koku gibi bir tuhaflikla ugrasmazdik.. diger turk dillerinde ayri yazilmadigini saniyorum, detayli bilgisi olan varsa duzeltebilir. Turkce uzmani degilim, ama neden ayri yazildigina dair iki teorim var, 1- bu ek onceden "imek" fiiline ekleniyormus ama sonradan kaybolmus ama ayri yazilmaya devam edilmis... (tipki isme ya da fiillere eklenen imek ekleri gibi, kalem imis -> kalemmis, ama bu durumda ayri yazim artik cok ender kullaniliyor). 2- soylenis sirasinda vurgu soru eki uzerinde oldugundan ayri soyleniyormus hissi verdigi icin ayrilmis..
0
bio
Aslinda karisiklik onun dogrusunun "soru eki" degil "soru edati" olmasindan kaynaklaniyor. Normalde ekler birlesik yazilir. Ha, neden ek degil de edat, onu bilemiyorum, tarihsel bazi sebepleri vardir.

> olusumu kendinden onceki kelimeye gore degisiyor.

Boyle baska ornekler de var, "de" baglaci da kendinden onceki kelimeye gore degisiyor ama ek degil.

Su adresteki yazi biraz acikliyor:

http://www.tdk.gov.tr/ham03.html

Gerci burada da yazinin bir yerinde "'edat' yani ek diye nitelendirilmiştir" diyerek "edat ve ek ayni seydir" gibi garip bir yargiya variyor.

0
syntor
size elma mı armut mu diye sorulunca siz portakalı mı tercih ediyorsunuz herhalde. sizinle aynı dilde konuşmaya başladımmı?:)
0
FZ
Son cümleye kadar nerede ise süper gidiyordun.
0
syntor
sende öyle sevgili dostum, ah bir "nerede ise" olayına girmeseydin..
0
bm
Simdi gezegene baktim, posta listelerini taradim filan da 'valla billa alfa nedir anlayarak indiriyorum merak etmeyin' diye mail yollayanlara izin verseler baslari daha az agirirmis gibi gozuktu. Ana sayfadan duyurulmustu ben demin baktigimda ama o duyuru da "Pardus 1.1 alfa sürümü, pek çok yenilik ile çıktı. Tek CD'lik sürüm bu adresten temin edilebilir" diyor, insanlar alfayi atlayip 'pek cok yenilik' lafiyla hevesleniyor olabilirler. Yani sizin bu yazinizdan sonra oraya duyuru eklendiyse, bu iyi olmamis olabilir. Yukarki habere de acaba 'bunu kritik makinede denemeyin lutfen' diye bir ek yapilmali mi? Birisi kaybettigi bir bir yakininin resmini filan ulasilmaz hale getirmis mesela 1.1 kuracagim diye. Son kullanici icin hazir olmayan bir CD icin genel duyuru yapinca bu sefer de boyle tehlikeler oluyor.
0
Zebani
http://www.pardus.org.tr/projeler/index.html Subversion Deposu = Altsürüm Deposu olarak değiştirilemez mi? Bu Subversion türkçe bir terim mi? cahilliğimin kusuruna bakmayın. Bir de ben hala takmış durumdayım bu yarı Türkçe yarı İngilizce durumuna, ÇOMAR (COnfiguration MAnageR???) =YAPICI (YAPIlandırma YönetiCIsi) olamaz mıydı meslela? nokta 10 Temmuz 2006 // Pardus 1.1 alfa sürümü, pek çok yenilik ile çıktı. Tek CD'lik sürüm bu adresten temin edilebilir. bu pek çok yenilik nedir? Son olarak 17 sn veya 11 sn de açılıyormuş bunu nasıl yaptığınızı kabaca izah edecek misiniz? herhangi bir yerde? mesela bişeylerden ödün verdiniz mi 11 sn de açabilmek için makinayı?
0
Zebani
http://www.pardus.org.tr/projeler/index.html

Subversion Deposu = Altsürüm Deposu olarak değiştirilemez mi? "Subversion" Türkçe bir terim mi? (eğer öyleyse cahilliğimin kusuruna bakmayın)

Bir de, ben hâlâ takmış durumdayım bu yarı Türkçe yarı İngilizce durumuna,
ÇOMAR (COnfiguration MAnageR???) =YAPICI (YAPIlandırma YönetiCIsi) olamaz mıydı meslela?

10 Temmuz 2006 // Pardus 1.1 alfa sürümü, pek çok yenilik ile çıktı. Tek CD'lik sürüm bu adresten temin edilebilir.

Pek çok yenilik nedir?

Son olarak 17 sn veya 11 sn de açılıyormuş, bunu nasıl yaptığınızı kabaca izah edecek misiniz? Herhangi bir yerde? Örneğin, bişeylerden ödün verdiniz mi 11 sn de açabilmek için makinayı?
0
coderlord
17 sn. lik açılışı müdür'ün nasıl yapabildiği, http://svn.pardus.org.tr/uludag/trunk/comar/belgeler/Pardus-Acilis.lyx belgesinde açıklanıyor. Ayrıca müdür'ün kaynak kodları, http://svn.pardus.org.tr/uludag/trunk/comar/mudur/ adresinden görülebilmekte.
0
Zebani
iyi güzel de anasayfa da neden yok bu link? bir de son kullanıcı için bir açıklamanız olmayacak mı?
0
bahadirkandemir

Alpha sürüm, son kullanıcı için değil, geliştiriciler için.

0
Zebani
hmm, yani? 10 Temmuz 2006 // Pardus 1.1 alfa sürümü, pek çok yenilik ile çıktı. Tek CD'lik sürüm bu adresten temin edilebilir. demek ki burda belirtmeniz lazım. Bu sürüm geliştiriciler için diye.
0
Zebani
bm ' den alıntı: ...Yani sizin bu yazinizdan sonra oraya duyuru eklendiyse, bu iyi olmamis olabilir. Yukarki habere de acaba 'bunu kritik makinede denemeyin lutfen' diye bir ek yapilmali mi? ...
0
Zebani
bi zahmet ÇOMAR'a PİSİ ye de cevap verseniz? diğerleri için teşekkürler aydınlanmış oldum.
0
tongucyumruk
Subversion bir özel isimdir. Haliyle türkçeleştirilmesi sözkonusu olamaz. Aynen gcc, libc, Gnome vs... gibi.

17sn'de açılma olayını ise her ne kadar kendim denememiş olsam da yöntem bildiğim kadarıyla şöyle: Normal init sisteminde açılışta çalıştırılan betikler belli bir sıra ile teker teker çalıştrılırlar. Bu sistemde ise açlıış servislerinin birbirine oln bağımlılıkları hesaplanarak birbirine bağımlı olmayan servisler asenkron bir şekilde başlatılıyor. Bu sayede açılış sistemi sistem kaynaklarınızdan daha verimli bir şekilde faydalanabiliyor.
0
Zebani
Valla :) başka dinden biri bile müslüman olduktan sonra adını değiştiriyor. Subversion 'u niye değiştirmesin? :))))) latife latife :)
0
Zebani
İkinci büyük sebep, işlemlerin sıralı yapılması. Birarada yürütülebilecek işlemler birbirlerini bekliyor ve zaman kaybına yol açıyor. sebeplerden bir bu imiş. :)
0
robertdeniro
Necdet Yücel blogunda grub ekranından kdm logine kadar 33 saniyede açıldığını yazmış. Bilgisyarının özellikleri de yabana atılır değil: "PIV 1.6 işlemci, 1GB ram". Pardus listesinde bir kullanıcı da 29-30 saniyede (Pardus 1.0'a göre iki kat hızlı diyor) açılıyor diye hayretini dile getirmiş. Anlaşılan Pardusçular tanıtım yaparken abartmayı seviyorlar.

Sürüm notlarında "Benim makinemde 11 saniyede açılıyor seninkini daha yavaş açılıyorsa o senin sorunun" şeklinde bir dipnot vardır belki de. ;-)
0
cbc
diğer insanların deneyimleri üzerinden yorum yapmak yerine, belki kendiniz deneyip, beklediğinizden -ya da söz verilenden- daha uzun bir açılış süresi ile karşılaştığınızda, projenin hata takip sistemini kullanarak hata bildirirseniz uğraşınız daha yapıcı ve yararlı hale gelecektir.
0
robertdeniro
Deneyim üzerinden değil gayet güvendiğim bir blogun verdiği somut rakam üzerinden yorum yapıyorum. Ayırca hata raporuna ne girmemi tavsiye ediyorsunuz ortada somut bir hata yok ki?
Biliyorsunuz dergi reklamlarında falan böyle sayılar (17 saniye) verildiğinde yanında minik bir yıldız olur altta da ufacık yazılmış bir dipnot. Biz de o rakamların aslında pratikte gerçekleşmeyeceğini sadece reklam maksadı ile konduğunu biliriz. İşte benim yorumum o dipnot görevini görüyor.
0
robertdeniro
1.1 alpha'da openoffice.org'un kurulumu sırasında bilgisayarın donması problemi de çözülmüş listelere bakılırsa. Sorun pisinin paketleri kurmadan önce hafızaya açmasında kaynaklanıyormuş. Openoffice.org gibi büyük bir paket açılırken 200MB'dan fazla hafıza kullanıyor buna bir de takas alanını kurulum sırasında açmayı "unuttuğunuzu" da ekleyin. Bu tip bir hata alpha kalitesindeki bir kod için normal ama yine de özensiz kod yazıldığının bir göstergesi. Python'la herkes kod yaz yazar şöyle güzel yazar böyle hızlı yazar diye övenlerin de foyasını ortaya çıkarıyor. Demek ki önemli olan dil değil, dili kullanan kişinin ne yaptığını bilmesi.
0
bahadirkandemir

Birileri yine, bilmeden konuşmuş...

Problem, Python Standard Library'den kaynaklanıyor, PİSİ'den değil.

0
robertdeniro
İlginç bir bakış açısı, demek ki hata varsa her zaman başkasında oluyor. Kesin o kütüphaneyi yazan da bilmeden konuşmuş pardon yazmış.
0
robertdeniro
Bu arada koda baktım da tam daily wtf'lıkmış. Sen tut zip arşivin içinden asıl dosyaları içeren tar.lzma arşivini hafızaya aç ve hata da zavallı standart kütüphane yazarı olsun, alemsiniz.
0
robertdeniro

1:                    buff = open (ofile, 'wb')

2:                    file_content = zip_obj.read(info.filename)

3:                    buff.write(file_content)

4:                    buff.close()

1: dosyayı aç, 2: zip arşivinin içinindeki dosyayı file_content değişkenine aç, 3: file_content'i diske yazdır 4:dosyayı kapat. Hata o kötü standart kütüphane yazarında tabii Pisi'de ne kabahat olabilir ki?
0
ttk
Merhaba

Bu kod standart kütüphaneden mi yoksa Pardus kurulum dosyasından mı ?
Dosyayı hafızaya almadan doğrudan diske yazdırmak mümkün değil mi Python'da ?
0
bahadirkandemir

Python'da (zipfile modülü), doğrudan dosyaya decompress etmek mümkün değil.

Bu kod, PİSİ'nin ZipFile modülündeydi. Doğrudan dosyaya yazdırılmasını sağlayan DecompressToFile() fonksiyonu yazıldı ve yukarıdaki 4 satır PİSİ kodundan çıkarıldı.

0
ttk
Teşekkür ederim cevap için.
0
robertdeniro
Standart kütüphane kullanılması bu durumda yanlışmış demek ki öyle mi? Bu durumda hata kimde oluyor, yetersiz kütüphanesi ile Python'da mı, alternatif bulmak yerine yetersizliğine rağmen o modülü kullananda mı? En baştan karşınızdakini sindirmek maksatlı sözlerle insanlara çıkışacağınıza durup bir düşünün derim.
0
bahadirkandemir
Hata bende...
0
robertdeniro
Sanırım en doğru cevap bu. Hatayı kabullenmek erdemdir. Bahsettiğimiz yazılım hatası ise alpha bir yazılım için daha önce de belirttiğim gibi çok normal. Çalışmalarınızda başarılar.
0
ahmetaa
standart kutuphanenin bu sekil calismasina (yani tum dosyanin once bellege yuklenmesi) sasirdim dogrusu. een basit kutuhaneler bile byte-buffer ve stream uzerinden calisirken hele.. atlanilan bir nokta mi var acaba?
0
robertdeniro
Kendiniz bakın: http://docs.python.org/lib/zipfile-objects.html
0
yilmaz
Güzel bir iş yapılıyor. Etrafımda pardus a geçen cok sayıda lise öğrencisi var. Oyunu filan bırakıp pardusla uğraşıyorlar. Pardus bir başlangıçtır. İleride daha da iyi olacaktır. Kurulumu konfigurasyonu Ubuntu'dan bile kolay. Giriş seviyesinde kullanıcılar için cok ideal bence.
Yukarıdaki yazıların tamamını okudum. Eleştiri yaparken karşınızıdakinin insan olduğunu ve en azından bu sebepten dolayı ona saygı göstermeniz gerektiğini, daha düzgün cümleler kurmak zorunda olduğunuzu düşünüyorum.
0
parahat
Eleştiri yapma konusundaki düşüncenize tüm aklım aynı zamanda duygularımla da sonuna kadar katılıyorum.
0
mrtksn
Dosyalar HDD ye kopyalandıktan sonra sistem konfigurasyonunu yapmaya başladığında "unhandled exeption occured"-30978 DB runrecovery Geri iz: File "installsystem.py" line 154 diye giden hata verdi :((
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Pardus Distrowatch'da Duyuruldu

darkhunter

Internet ortamının "dağıtım borsası" olarak nitelenen distrowatch.com Pardus'u duyurdu.

Pardus 1.0 RC1 sürümü duyuruldu

anonim

ftp://ftp.uludag.org.tr/pub/pardus/kurulan/rc1/

26 Aralık 2005 tarihine doğru bir aşama daha bitirildi. Testler ne kadar fazla olursa (malum imece) sonuç o kadar iyi olacaktır. Sorunlar bugs.uludag.org.tr ye bildirilebilir.

Herkese hayırlı olsun..

Pardus gerçekten...

eevrim

Pardus gerçekten açık kaynak kodlu mu? Pardus gerçekten özgür mü? Pardus katılımcı mı? Bu konular üzerine bir yorum...

Pardus Özgür Olsun!

Pardus'un PİSİ'si...

barisozyurt

Ulusal Dağıtım Projesi'nin paket yöneticisi olarak yazılacağı daha önceden de duyurulmuş olan PİSİ (Packages Installed Succesfully as Intented) ile ilgili bilgiler içeren ilk belge yayınlandı.


Kaynak: Uludağ web sayfası.

Pardus GNU/Linux Dağıtımı Geliştirme Projesi Eleman Arıyor

anonim

Pardus GNU/Linux dağıtımı geliştirme projesi eleman arıyor.

Pardus projesinde tam ya da yarı zamanlı TÜBİTAK UEKAE çalışanı olarak görev almak isteyenler için mevcut açık pozisyonlar ile ilgili bilgiye kariyer sayfasından ulaşılabiliyor.