Google appliance var mı isteyen?

0
sundance
Meşhur donanım sitelerinden AnandTech, bir müddettir beklediği Google Search Appliance'a sonunda kavuştu.

Google'ın nasıl bu dünyanın dışından tasarımlar yaptığını veya kolay kullanım/problem giderme için düşündüğü detayları görmek, ya da sitesinde bu sistemi kullanmak isteyenlere şiddetle öneririm.

Symantec Mail Security Appliance'ın kurulum için klavye, monitör ve (burası önemli) belli bir marka USB CD-Rom istediğini düşünürsek, gerçek bir appliance nasıl olur görmek onlar için de iyi olabilir ;)

Görüşler

0
mow
çekinmeden soralım, kime ne için lazım bu uygulama ? kime yönelik yani ?

0
urxalit
Örneğin çok fazla dökümanı olan bir firmanız / organizasyonunuz varsa bu dosyalarınızı rahatça personelinizin arama yaparak kullanabilmenizi istiyorsanız Google Appliance'ın sizin için birçok artısı var.

Ama $3000'lık bir aletle en azından Raid1'li çift disk gelmesini beklerdim. Gerçi disk değişse aynı gün içinde yine indekslemeyi bitirebilir..

Bu arada CDROM ne işe yarıyor, disk vb sorununda içinde yeniden kurulum için linux cd'si filan mı var acaba?
0
bm
Peki sormaya devam edelim. Bunun icinde ne sistem vardir? Kutu satmak 'dagitim' ile ayni midir? Oyleyse ve sistemin GPL kapsamina giren parcalari varsa, bu parcalarinin kaynak koduna bu kutuyu alanlarin nasil erisecegini anlatan bir dokuman verilmis mi?
0
mettow
Bu alet ne işe yarıyor? Haberden bişey anlamadım, gidip ingilizcesini okuyayım bari :P
0
anonim
Yahu ben link de haberden de bişey anlamadım tek gördüğüm 2995 dolara gelen bir kutu ve içinden çıkan t-shirt ve modem. Ben mi birşeyleri kaçırıyorum yoksa bu bir şaka falan mı ?
0
FZ
Bu kadar anlaşılmayan ne, ben de bunu anlamadım. Google'ın yıllardır sattığı bir alet bu.

Google'a sorarsanız size söyler:

http://www.google.com/enterprise/mini/index.html

KOBİler için geliştirilmiş Google Mini. Yaptığı şey de tak çalıştır mantığı ile açıp "network"e taktığınız andan itibaren şirketinizdeki tüm bilgisayarlardaki binlerce belgeyi tarayıp indeksliyor (220 farklı belge desteği varmış yani .pdf, .doc, .ppt, xls, .sxw, vs. çeşitli formatlar) ve sonra da herhangi bir yerden arama yapmanızı sağlıyor.
0
mow
şimdi bizim şirkette 30 çalışan var biz OBİ oluyoruzdur muhtemelen fakat kastım kastım düşündüm bizim bütün dosyalarımız indekslense ne olur diye, hiçbir avantajını bulamadım o nedenle "bu alet kime yönelik" sorusunu sordum, yani nasıl bir şirket networkündeki tüm bilgileri indekslettirme ihtiyacı hisseder ? yada kendi devasa sitesini neden indekslettirsin zaten kendi arama/bulma olayını yapmış olmalı değilmi ?
0
FZ
Siz elinizdeki dağıtık veri içinden sık sık bir şey bulmakla uğraşmıyor olabilirsiniz (ya da belki sadece tek bir makinada sadece belli bir formatta dosya tutuyor olabilirsiniz) ama pek çok şirket için bu önemli. Ağa dağılmış makinalar üzerinde çeşitli formatlarda belgeleri çok hızlı biçimde tarayabilmek kimisi için önemli olabiliyor. Ayrıca ne demek "devasa sitesini neden indekslettirsin"? Her sistem için oturup arama sistemi mi yazılacak? Burada ufak tefek MySQL uygulamalarından, dümdüz SQL sorgularından ya da düz HTML belgelerin indekslenmesinden bahsetmiyoruz sadece. Tek bir makinada duran belgelerden de bahsetmiyoruz. Kaldı ki MySQL gibi dandik bir veritabanında bile eğer gerçek anlamda metin arama tarama yapacaksanız metin indeksleme özelliği ile uğraşmanız lazım diye biliyorum (en azından MS SQL Server vb. veritabanlarında bu böyle, full-text search ayrı bir şey bu durumda bile sadece veritabanı araması yapmak -eğer tüm o dağıtık bilgi sürekli veritabanına aktarılmıyorsa ki neden aktarılsın, nasıl aktarılsın- pek anlamlı değil)

İlla ki somut örnek istiyorsanız söyleyeyim, bir dostumun çalıştığı hukuk firması çok değil 9-10 makinada binlerce .doc, .ppt, .pdf, .xls, vs. tutuyor ve bunlar arasında hızlı arama tarama yapmak istiyordu. Google basitliğinde olsa ne güzel olur değil mi? Yani benzer bir işi MS Windows üzerindeki Index Server ile de yapmak kabil olabilir ama bu hazır çözüm değil, özelleştirilmesi gerekiyor, Google'ınki kadar basit değil. Ya da bir GNU/Linux çözümü ile kendi "crawler"ınızı yazmak ya da hazır bir yazılım kullanmaya kalkışmak düşünülebilir ama bunun da kurulması, ayarlanması, vs. vs. bir sürü şey var. Konu hiçbir zaman göründüğü kadar basit değil ve Google'ın gücü de işte bu kadar basit olmayan bir konuyu sanki basitmiş gibi sunabilmekten geliyor.
0
mow
çok özür dilerim sormamam lazımdı eşek kafam...

hangi sorumsuz şirket 10 adet makinasındaki binlerce önemli verileri dağıtır ve bunları düzgün bir yapıya sokamaz ? diğer binlerce önemsizden bahsetmiyorum zaten önemsiz. ben bunu söylemek istiyordum, şu şartlarda bana google-mini gereksiz gözüküyor, ve evet madem o kadar dosyan kapın küreğin var dandirik mysql ile bile olsa (ki ben sizin insanüstü piskopat veritabanları ile çalıştığınızı varsayıyorum) aradığını bulabileceğin ufak bir sistem olmalı diye düşünüyorum.

Herşeyi geçiyorum, zaten bu alete ihtiyacı olanlar bu appliance olmadanda ihtiyaçlarını giderebilecek güçtedir şeklindede düşünebiliriz.

Ve ekliyorum sizler gibi olağanüstü veya bizler gibi alt seviyede düşünebilen yazılımcılar için isteklere cevap verebilecek bir crawler yazmak 2000$ dan daha az maliyetli olacaktır.
0
FZ
Herşeyi geçiyorum, zaten bu alete ihtiyacı olanlar bu appliance olmadanda ihtiyaçlarını giderebilecek güçtedir şeklindede düşünebiliriz.

Mükemmel bir mantık.

Ve ekliyorum sizler gibi olağanüstü veya bizler gibi alt seviyede düşünebilen yazılımcılar için isteklere cevap verebilecek bir crawler yazmak 2000$ dan daha az maliyetli olacaktır.

Peki, siz öyle yapın.
0
yetgin
ben yazılacak her hangi bir yazılımın 2000$ dan daha az maliyetli olacağını düşünmüyorum. Vergi iade hesaplama filan hariç tabii :) Bir junior programcı yada ogrenci, bunu bir ayda bitirecekse ve mükemmel calısacaksa hani hicbir bakım gideri olmayacaksa bilemem. Hani network de calısacaksa, farklı dosya formatlarını indeksleyebilecekse, performanslı calısacaksa, veriler cogalınca filan sismeyecekse... Bunun için açık kaynak kütüphanelerden yararlanarak bile o maliyeti elde edebileceğinizi düşünmüyorum. İlk üç hafta elinizdeki kodu anlamakla, sonraki iki haftada muhtemelen anlamadığınızı anlamakla geçecektir. Öyle 2000 dolara yazaılım geliştiriliyorsa, İstanbulda bir ev alana kadar 50 proje geliştirip şansını denemek daha akıllıca olur, bir kaçı tutar herhalde?

Ben devletten iş bağlayıp çıkan, müşteriyi bir şey yaptığına inandırıp devam eden, yada batan yazılım firmaları görüyorum etrafımda.

Ha bir de ihalelerde 2000 dolar teklif verip işi yapamayan, yada yaparım sonra bakımdan geçiririm diye düşünen batmaya mahkum küçücük firmalar var.

Neyse ben bazı(hepsi?) firmalara kızıyordum aslında cevap size geldi. Bakış açısı aynı göründü bir an. Hiçbir şeyi küçümsemeyelim, desem bağlayabilmiş olur muyum bilmem.
0
sundance
Bildiğim kadarıyla bu bahsettiğimiz Google appliancelar kümeleme mantığında da çalışmaktalar. Yani sözkonusu bir tane cihazın bile indeksleyemediği sistemler var ki, kümeleme ihtiyacı duyuluyor.

Dahası, sizi bilmem ama dünya bir tek kullanıcının çalışma istasyonunun bile indekslenmesini önemli bir pazar olarak görürken neden bir şirketin bütün verilerinin (pdf, doc vs. gibi birçok formatta) indekslenmesi ve kontrolü için bir appliance gerekmesi o kadar garip geliyor?

Neyse, bayağı bir şirkete bu garip gelmiyor demek ki, Google bu cihazdan birçok yere satmakta. (IBM, Cisco gibi devleri saymıyorum bile)
0
conan
>Neyse, bayağı bir şirkete bu garip gelmiyor demek ki, Google bu cihazdan birçok yere satmakta. (IBM, Cisco gibi devleri saymıyorum bile)

Bizde iki tane var ;)
0
FZ
Peh! Utan utan! Bi de teknik adam olacaksınız, oturup yazamadınız mı 2-3 haftada öyle bir sistemi, cık cık! Siz para filan da vermişsinizdir Google'a, yazık valla! Hemen bir MySQL kurup PHP ile halletseydiniz. :)
0
conan
Yazdim begenmediler. Google diye bi sirket varmis benden daha iyiymis. support mu ne veriolarmis ole bisey dediler ben bilmiyorum. :)

Gecende de araba yaptim garajda dort tekerlekli filan. Onu da begenmediler. Onun yerine marka araba almak istediler. Cok kotu, halbuki 21 senede gelistirmistim arabami. ;)
0
FZ
:)
0
mrtksn
bildiğim kadarıyla bu da bir arama aracı. siteler ve intranet içerisinde arama yapmaya yarayan bir server.
pIII 1,26Ghz,2Gb ram 120Gb hddsi varmış ayrıca
0
irfaN
"bildiğim kadarıyla bu da bir arama aracı."

Evet aynen öyle, sadece veri depoluyor, ağınıza bağlıyosunuz aleti (Atıyorum 10.0.0.8'i almis. TCP/IP destekliyodur heralde, mantık anlaşılsın diye sallıyorum.) Tarayıcı çubuğuna 10.0.0.8 yazıyosunuz ve Google Serach sayfası geliyor, aradığınız ne varsa hızlı bir şekilde ulaşabiliyorsunuz.

"siteler ve intranet içerisinde arama yapmaya yarayan bir server."
Siteler de değil, yerel ağ üzerinde bi dosya sunucu düşünün.
http://www.google.com/enterprise/mini/end_user_features.html
Bu adreste site içerisinde de yapabiliyor görünüyor galiba.

Aslında google local bi programı var. Bi nevi onun görevini yapıyor. M$ xp altında çalışıyor. Önce Hddnizi tarayarak indexliyor, çok hızlı bi şekilde kendi HDD nizdeki verilerinize ulaşabiliyorsunuz. M$ nin kendi aramasından 1500 kat daha hızlı. :-) ehe
0
FZ
M$ nin kendi aramasından 1500 kat daha hızlı. :-) ehe

Değil.

Böyle algılıyor olmanızın sebebi normalde Microsoft Windows ile gelen ve güçlü bir yazılım olan Index Server servisinin kapalı olması. Eğer bunu açarsanız birkaç dakika sonra bilgisayarınızda hemen her türlü belgeyi (.txt, .html, .doc, .xls, .ppt, vs. diğer formatlar için de filtreler mevcut) çok hızlı arayabilir hale gelirsiniz. Aramalarınızda and, or gibi koşullar kullanabilir, bulanık aramalar yapabilirsiniz. Tabii bu servis açık değilse yani arka planda çalışmıyorsa o zaman gerçekleştirilen "arama" indeks üzerinden olmayacağı için farklı algoritmalar kullanılacak ve duruma göre çok çok yavaş olabilecektir. Uzun lafın kısası epey güçlü bir araç mevcut ama ön plana çıkarılmadığı için bırakın sıradan kullanıcıları pek çok bilgisayarcı bile bundan haberdar değil. Haberdar olanlar ise güzel güzel bunu ayarlayıp web uygulamaları da dahil olmak üzere pek çok yerde kullanıyorlar.

Benim merak ettiğim elinin altında böyle güçlü bir araç bulunduran MS nasıl oldu da bir Google kadar bir Apple kadar bunun reklamını yapmadı.

Not: DDJ'nin bir sayısında Index Server'ı geliştiren adam kullanılan algoritmaları anlatmıştı, güzel makaleydi.
0
irfaN
Bende uzun süredir bilgisayarla uğraşıyorum ama hiç haberim yoktu, daha doğrusu böyle birşey varmı yokmu diye düşünmedim bile.
Şimdi inceliyorum..
Açıklama için teşekkürler..
0
FZ
Rica ederim. Hak vermiyor değilim, hakikaten de hiç reklamı yapılmıyor bunun, Find penceresinde bile sağ altta bir yerde, start indexin sevice diyor ve işaretli değil, arama arayüzünü fark etmek zor, gerekli ince ayarlar için admin. ekranına gidip orada IIS'in orada bir yerde bulmak gerekiyor, vs. Gayet sağlam bir indeksleme ve arama yazılımı Index Server ama işte neden bilmem özellikle saklanmış gibi. Yazan adam MS ile ilgili bazı problemlerinden bahsediyordu sanırım, yani garip dolaplar dönmüş olabilir, MS'nin birilerine bir hediyesi olabilir, vs.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Google Dünya Linux'da

embryo_cs

Uzun zamandır Google'ın "Dünya"'sına Mac OS X veya ms~ ile bakmak zorunda kalanlar artık kendi linux masaüstlerinde Google'ın Beta (Version 4) "Dünya"'sını görebilecekler.

Google'dan hareketin kralı: Native Client

sundance

Gün geçmiyor ki, yeni bir Google enteresanlığı ile karşılaşmayalım.

Google'ın temel hedeflerinden bir tanesinin bütün içeriği Web'e taşımak ve bilgisayar kullanımının Internet'ten mümkün olduğu kadar ayrılamaz bir şey olmasını sağlamak olduğu artık hepimizin malumu.

Yok Google işletim sistemi yazacaktan, aslına bakarsanız tarayıcısı kendine özgü bir sanal işletim sistemi tartışmalarına kadar, önümüzde yeni bir çığır açacak icatları Native Client.

Progressive Web App Dünyasına Giriş: Manifest

butch

Progressive Web App (PWA), Google'ın günümüz web uygulamalarının iyi birer mobil uygulamaya dönüşebilmesi için önerdiği özellikler çerçevesinde ortaya çıkan bir kavram. Tarihsel olarak Responsive Web'den sonra ortaya çıkan gelişme olarak anılacak ve görünen o ki web dünyasında bir büyük değişime daha tanıklık etmemize sebep olacak.

Bir PWA'nın temelde sahip olması gereken özellikler...

Gmail'den Kendi Mail Adresinizle Limitsiz Mail Adresleri

codeumut

Bir blog sitesinde okuduğum bir yazıya göre herkesin işine yarayacak bir Gmail marifeti.

Kendi Gmail adresinizin ardına artı işareti (+) ekleyip istediğiniz yeni mail adresleri oluşturabilir (kullaniciADI+neYazarsan@gmail.com gibi) ve bu mail adreslerini kullanacağınız filtreleme özelliği ile istediğiniz etiketle görebilirsiniz.
Yazıda belirtilen gerçek yaşam örneklerinde, özellikle üye olduğunuz sitelerin mail adresinizi spam cilere verip vermediğinin anlaşılması ve mail gruplarından gelen maillerin tek bir yerde toplanıp bir kerede bakabilme gibi yerlere işaret edilmiş.