Google'dan hareketin kralı: Native Client

0
sundance
Gün geçmiyor ki, yeni bir Google enteresanlığı ile karşılaşmayalım.

Google'ın temel hedeflerinden bir tanesinin bütün içeriği Web'e taşımak ve bilgisayar kullanımının Internet'ten mümkün olduğu kadar ayrılamaz bir şey olmasını sağlamak olduğu artık hepimizin malumu.

Yok Google işletim sistemi yazacaktan, aslına bakarsanız tarayıcısı kendine özgü bir sanal işletim sistemi tartışmalarına kadar, önümüzde yeni bir çığır açacak icatları Native Client.
Herkesin malumu, browser üzerinde kod çalıştırmak yıllardır ağır aksak ilerleyen bir iş. Önce Java soyundu buna, birçok problem çıktı. Öyle ki, artık Symantec, WebSense, gibi birçok yazılım üreticileri, değil Java tabanlı uygulama yazmak, uygulamalarının arabirimlerinin bile Java yüzünden kullanılamaz hale gelmesinden illallah dediler ve rücu ettiler.

Ardından Flash geldi, bazı ihtiyaçlara belli seviyede cevap verdi. Şimdi Ajax biraz bazı şeyleri yapar halde, browserı uygulama platformu olarak kullanmak için.

Peki ama mesela Quake oynamak istesek browserdan. Evet eminim, Java ile yapılmış bir örneği vardır bunun ama öyle değil. Adam gibi Quake oynayalım, içerik web sayfasından sağlansın ama oyunun çalışması bizim kendi makinamızda, browser üzerinden değil, native bir şekilde gerçekleşssin. Hem de güvenli olsun.

Buyrun Native Client'a.

Görüşler

0
yilmaz
Java update 10 (yada 7 olabilir) dan sonra java appletleri doğrudan jvm üzerinde çalışıyor. Tarayıcıya fazladan yük bindirmiyor.
0
canerten
ve activex'i yeniden buldular! Zaten yeterince standart yoktu, cok isabetli bir hareket.
Kendilerini tebrik ediyoruz. Gec olsun guc olmasin...
0
mach
Neden yeni bir plugin ve wrapper'a ihtiyaç duyulsun?

Java bunu yıllardır gerçekleştiriyor? (bkz. Java Web Start teknolojisi)

Ayrıca diğer kütüphanelere de(SDL gibi) bağımlı olmasına ne demeli?
0
erhanbaris
bu bir bakıma vpn ile iki bilgisayar arasında sanal bir ağ yaratıyor, fakat vpn giriş için gerekli yetkilendirmeler vs. gibi değişkenler tarayıcı üzerinden mi yapılıyor ?
kulağa pek kullanışlı gelmesede değişik bir proje olduğu kesin.

ilerleyen zamanda zaten daha iyi gözlem yapıp gelişimini izleyebilecez.
0
sundance
Zaten projenin gelişmekte olmasının sebebi de bu, izleyelim görelim bakalım nasıl bir şey çıkıyormuş :)

Belki sonunda "a-aaa Java bunu yıllardır yapıyormuş" veya "tüh, active-x'i yeniden bulmuşuz, nasıl gömsek geri" de diyebilirler.

Hiç sanmıyorum ama...
0
yilmaz
Bence bu yapı web tabanlı işletim sistemlerinin ilk ayağı olabilir. Hatta şimdiden çok enteresan bir isim bulup O'Reilly (oh really) gibi tüm haklarını satın almak lazım. Arka planda çalışması gereken tonla servisi bu yapıya bindirebilirsiniz. Bu şekilde bir geliştiriciyi kandıramazsınız ama müşteriye tarayıcından oyun oynayacan tv izleyecen vs.. diye tonla zırva anlatıp aklını çalabilirsiniz. Karşı durmadan önce neresinden nasiplenilir diye bir düşünmek lazım.
0
Dite
Sanki Microsoft diye adı sanı duyulmamış firma Internet Exporer diye garip bir browserda bu olayı yıllar önce (en az 10 yıl) yapmış adına ActiveX demişti...
0
sundance
Tabi ki yapmıştı. Hem de bire bir aynı şeyi. Sadece dünyanın en yaratıcı, yenilikçi firması o zamanlar daha kurulmamış olduğu için bu olaydan haberdar değil, o yüzden şu an buna kasıyorlar.

Bence çok geç olmadan haber vermemizde fayda var, neme lazım yarın öbürsügün "İşte web işletim sistemimiz" diye çıkarlar, sonra da "Tüh ActiveX ile bunu yapmış zaten MS" diyip dövünmesinler.

Nasıldı laf, biri size parmağı ile güneşi gösteriyorsa ve siz parmağına bakıyorsanız...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Google Video Arama

mgulcemal

Google kurucularından Larry Page pazartesi günü San Francisco da yaptığı bir açıklamada video arama kısmını başlattıklarını duyurmuş.

Şu anda beta yayınında olan siyete video.google.com adresinden ulaşılabiliyor.

e daha ne olsun...

Go 1.8 ile milisaniyeden kısa süren çöp toplamalar

tongucyumruk

Google'ın 2010 yılında, tam da biz çıkarıldığı günü gönül rahatlığıyla kutlayamayalım diye 10 Kasım'da duyurduğu programlama dili Go, bu sıralar yazılım geliştirme dünyasını ciddi biçimde sallıyor.

Generic'lerin eksikliği, hata yakalama konusundaki pek çok insana itici gelen yöntemleri gibi sebeplerle Go çok tartışılan bir dil olsa da herkesin kabul ettiği bir yönü var: Performans!...

Google Android İşletim Sistemi Kullanan Telefon Prototipleri Çıktı

anonim

Google Android işletim sistemini kullanan yeni nesil cep telefonlarının ilk prototipleri kullanıcıların beğenisine sunuldu. IPhone ve Windows CE'ye ciddi rakip geliyor.

Google's Android Is Here -- iPhone Better Watch Its Back

Google dan yeni bir ürün...

anonim

Blender dan sonra yazılım dünyası galiba bir tane daha free (daha doğrusu beleş) 3D yazılımı kazanıyor...

İlgilenenleri Sketchup Google adresine bekleriz! ;)

Google Summer of Code 2008 başladı!

anonim

Geçtiğimiz üç yıl boyunca açık kaynak dünyasında ağırlığı artan ve 90 ülkeden 2000 kadar programcının gözetiminde 1500 öğrencinin yarattığı ürünleri yazılım dünyasına bağışlayan Google Summer of Code 2008 başladı!