Google'dan güvenli iletişim için yeni bir adım: Anahtar Şeffaflığı Sistemi

3
tongucyumruk

Tam da WhatsApp'ın kullanıcıların şifreleme anahtarlarını değiştirmesinin bir güvenlik açığı oluşturup oluşturmadığının tartışıldığı şu günlerde Google sanki önceden durumun kokusunu almış gibi kullanıcıların anahtarlarını ve anahtar geçmişlerini doğrulamayı sağlayacak Anahtar Şeffaflığı (Key Transparency) aracını duyurdu.

Anahtar Şeffaflığı sunucu/istemci modeli ile çalışan bir anahtar dağıtım sistemi. Özünde sunduğu bir kullanıcı kimliğinin tüm geçmişini kayıt altına almak. Örneğin bir hesabın anahtarları değiştiği veya hesap sıfırlandığı zaman bütün bu bilgiler bir kayıt defterine işlenerek gerektiğinde hesap sahibi tarafından doğrulanabiliyor. Bu sayede Google açık anahtar şifreleme sistemlerinin en büyük sıkıntılarından biri olan "anahtar dağıtımı" problemini kökten çözmeyi hedefliyor.

Tabi bu noktada hepimizin aklına gelen soru: Bütün bu anahtar verisi nerede saklanacak? İyi haber: Google'da değil. Kötü haber: Şimdilik sadece ayar dosyasına yazabileceğiniz bir sunucuda. Bu sayede bir üçüncü partinin servis olarak sunduğu bir sunucuda yahut kendi sunucunuzda bu veriyi saklayabileceksiniz. Peki sizi tanımayan birinin anahtarınızı bulması gerektiği zaman ne yapacak? Bu sorunun cevabı ne yazık ki protokolun ikinci sürümüne ötelenmiş durumda.

Bu haliyle Anahtar Şeffaflığı sistemi halihazirda anahtar dağıtımı için kullanılan HKP/SKS gibi protokollerin bulunabilirlik dezavantajını paylaşsa da gerek hesap denetimini mümkün kılması, gerekse arkasındaki Google desteği sayesinde hızla yaygınlaşabilecek olması bir avantaj sağlıyor. Önümüzdeki günlerde Anahtar Şeffaflığının güvenli iletişim sistemlerine etkilerini görebileceğimizi umalım.

İlgili Yazılar

Cep Telefonları ve Şifreleme Algoritmaları

FZ

GSM sistemi ile çalışan cep telefonlarının veri iletişim güvenliği ile ilgili olarak son günlerde pek çok gazete haberi ile karşılaşmış ve belki de bir kısmını okumuşsunuzdur. Benim burada dikkati çekmek istediğim ise öyle komplo teorileri ya da işte hangi GSM iletişim şirketi kimin telefonunu ne kadar dinlemiş falan değil.

Daha teknik bir konu ile ilgili birkaç belge adresi vermek istiyorum. Cep telefonlarında iki taraflı iletişim şifrelemesi için hemen hemen tüm dünyada yaygın olarak A5 (A5/1 ve A5/2) algoritmaları kullanılıyor. Peki bu algoritmalar ne kadar güvenli ?

Fazlamesai bir zavallıyı takdim eder...

sundance

Bugün irc.freenode'daki #fazlamesai kanalında arkadaşlarla sohbet ederken, kanalın müdavimlerinden Xybernaut'un nickine benzeyen nickli biri bana özelden mesaj attı, bu ve ardından gelişen zavallı muhabbeti okumanızı isterim. Görün bakın ülkemizde social engineering ne kadar zavallı durumlarda, ne salaklar var :)

Xyber[busy]] cc varmi elinde ?
[sundance] cc ne be ?
[sundance] kredi kartı mı ?
[Xyber[busy]] kredi karti
[sundance] var nolcak ?
[Xyber[busy]] bilgileri ver az
[Xyber[busy]] cok lazim
[Xyber[busy]] neyse oderim
[sundance] :)) haaa, sen benden kaçak kredi karti numarası istedin ?
[sundance] vay çakal vay, rezil etmez miyim ben seni simdi FM camiasına :))

Google Android

auselen

Google mobil telefonlar için yazılım platformunu tanıttı: Herkesin beklediğinin tersine "GPhone" adlı bir donanım üretilmeyeceği ortaya çıktı. Google bunun yerine (iPhone'a çok benzeyen!) bir işletim sistemi geliştirip, ücretsiz dağıtacakmış.

Linux´la Erişebilmek, Linux´a Erişebilmek

denizlilikaan

Evet abilerim aranızda bana fazla laf düşmez ama yeni keşfettiğim bir kolaylıktan aslında iki kolaylıktan bahsetmek istiyorum

Bir: Geçen hafta sonu değerli bir öğretmenimizin bilgisayarı feci şekilde göçmüştü. Tahmin edersiniz ki MS Win_Me Kullanıyordu.

Makina, Güvenli Kip dahil herhangi bir şekilde açılmayı reddediyordu. Aslında makinayı açıp HDD'yi söküp "Vector Linux yüklü PC"me bağlayıp hocamızın bilgilerini günlük ve yıllık planlarını kurtarabilirdim. (Öğretmenler için Planlar çok önemlidir. Bir de hazırlamak için günlerinizi, gecelerinizi harcadıysanız)

Sadmind/IIS 9 bin sunucuyu vurdu

pulsar

Computer Emergency Response Team’in (CERT) bu hafta başında duyurduğu Solaris/IIS solucanı, kısa süre içinde ‘büyük iş’ başardı. Attrition.org’un verilerine göre solucan üç hafta içinde 8 bin 800 web sitesini otomatikman etkisiz hale getirdi.