Firefox Güç Kaybediyor(mu?)

0
butch
Görünüşe göre geçtiğimiz Temmuz ayında, Firefox'un duyurulduğu tarihten beri ilk defa Internet Explorer kullanıcılarının sayısı artışa geçmiş (Internet Explorer: 86.6% > 87.2% , Firefox 8.7% > 8.1%). Uzmanların yorumu bunun yeni bir sürecin başlangıcı değil, geçici bir düşüş olabileceği yönünde.

Peki Dünya'da durum böyleyken FM'de durum ne?
2-15 Ağustos tarihleri arasında FM'i ziyaret edenler arasında 3 temel tarayıcı oranları aşağıdaki gibi. Trendleri takip etmediğimiz aşikar ;)

Firefox: 44.7%
Explorer: 21.3%
Opera: 4.3%

Görüşler

0
redogre
Bir miktar düşmesi normal, sonuçta bir çok kullanıcı sadece birileri söylediği için yüklediler ve farkettiler ki explorer, eski sitemlerde daha hızlı. Bende evde maalesef explorer kullaniyorum, çünkü firefox yavaş kalıyor...
0
sleytr
Opera dene istersen. Metin tabanlı reklam satırı çok rahatsız edici değil ve IEye göre tartışmasız daha güvenli ve işlevsel bir tarayıcı.
0
Anduril
Valla ben NewsForge dan okudum. Bence gayet normal. Sonuçta ikisinin de birbirine aşırı üstünlüğü yok. Hele sekme özelliği IE 7.0 ile birlikte geldiğinde bence FireFox epey geriler. Sonuçta MicroSoft epey büyük bir marka ve de herkes ne yazık ki bilgisayarla çok haşır neşir değil. Adama "FireFox kullan" diyorum "O ne?" diyor bana. Üstüne birde "Açık Kaynak Kodlu Browser ve şöyle şöyle özellikleri var" diyeceğim ki adam bana "Browser ne Açık Kaynak Kod ne?" diyor. Bende dumur oluyorum. MicroSoft un tekelini aşmak zor iş.
0
alphan
Sonuçta ikisinin de birbirine aşırı üstünlüğü yok.
Anduril - 2005

:)

Şimdi oturup Firefox'un üstün yönlerini saymak lazım ama ben sadece "Eğer bir tarayıcı Microsoft tekeli bir dünyada %10'llara ulaşabiliyorsa IE'ye göre zaten çok üstündür" demekle yetineceğim.

0
Anduril
Sence aşırı üstünlüğü varsa saymaya başla o zaman neymiş bu aşırı üstün yanları. Farkındaysan "üstün değil" dememişim "aşırı üstünlüğü yok" demişim. Yani bilgisayarla pek haşır neşir olmayan bir insan FireFox a gerek duymaz Windows ile gelmiş IE varken demek istiyorum. Yani bunu da böyle çevirdiniz kutluyorum sizi , başarılarınızın devamını diliyorum :)
0
Anduril
Hatta birde güncel bir örnek vereyim ne demek istediğimle ilgili. Biliyorsunuz bazı komutlar browser tarafından çalıştırılır. JavaScript kodlarının bazıları IE ile bazıları FireFox ile çalışır. Bildiğime göre EMMAScript adı altında bunları birleştireceklerdi. Neyse bugün arkadaşlarla Fantezi Futbol a üye olacaktık. Ama Üye Olma ekranını Javascript le hazırlamışlar ve FireFox kodu yorumlayamıyor. Doğal olarak Kayıt olamadık. Ama IE kullandık kayıt olduk. Burada anlatmak istediğim normal bir kullanıcı standartları ister. Ve de çoğu kişi sayfasını IE ye göre hazırlar. Belki işin içinde MS in parmağı vardır -ntv<b>ms</b>nbc nin subdomain i- . Ama sonuçta bu genelde böyle. Yani normal bir kullanıcının FireFox u seçmesi için aşırı fazla neden yok. Bunu kastetmek istemiştim örnekte verdim güzel oldu :)
Ha bu arada bence JavaScript kullanmak bir acizlik göstergesidir. Onaylamıyorum yani. Kolay gelsin.
0
mrtksn
standartları neden ie belirlesin? firefoxun "take back the web" sloganının bir diğer anlamı ne olabilir?

istediği tarayıcıyı kullanabilme özgürlüğünü(ie de olabilir opera veya başka bir şey de) elde etmek için bile firefox kullanmak önemli.
0
Anduril
Valla ben gerçekleri konuşuyorum. IE nin ezici üstünlüğünden dolayı ne yazık ki çoğu tasarımcı arkadaş IE de çalışsın yeter diye düşünüyor. E bunların yaptığı doğru mu? Tabii ki yanlış!
Birde anlamadığınız nokta bence de herkes FireFox kullansın ve de tarayıcı farkı olmasın. Ama ne yazık ki var. Bende hoşnut değilim bu durumdan yani. Ve de önceden dediğim gibi bende FireFox u elimden geldiğince yaymaya çalışıyorum. Ama düşük seviyeli kullanıcıya erişmek çok zor demek istiyorum.
Kolay gelsin.
0
Berserk
Burada üstünlük denirken biraz yüzeysel/primitiv son kullanıcı açısından bakıldığını unutmamak lazım. Evet gerçekten FireFox IE'den daha güvenli ama zaten Windows kullanıyorsanız işiniz baştan zor (ben tabii yine de FireFox tercih ederim :)). Onun dışında FireFox'un en güçlü yanlarından olan eklentiler pek çok sıradan son kullanıcı için çok elzem değil. Yahoo Search Bar gibi şeyler yeterli. Bu tarz kullanıcıların kaçı GreaseMonkey (böyle mi yazılıyordu?) kullanacak/kullanabilecek?
0
mrtksn
yıllardır ie kullanmamanın gururu(nedense artık?) ve verdiği sörf rahatlığıyla söyleyebilirim ki ie kullananlara acıyarak bakıyorum. neden mi? işte o müthiş üstülükler:

1. Artık Windows spyware dolu değil ve göçmüyor.
2. Sörf yaparken tarayıcı göçmüyor(nadiren de olsa iewiev kullanarak açtığım firefox sayfalar 2 dakikalık sörf sırasında bile ie,firefox toplam çökme sayısını geçti)
3.tab lar ve eklentiler. tablar,gmail notifier,flashgot ve pdf download olmadan nasıl sörf yapılır inanın anlamıyorum.

bbc nin siteinde de %12 lerdeydi firefox. sanırım en yaygın avrupada kullanılıyordu? elinde bölgesel istatistikler var mı? çünkü elin amerikalıları neyle girer internete pek belli olmaz :)
0
zekeriya_akyildiz
benim merak ettiğim bu nasıl hesaplanıyor?

1- Tarayıcaları Download edenlerimi kıyaslıyorlar?
2- Yoksa www.google.com gibi çok girilen siteler bu bilgileri toplayıp istatistikmi hazırlıyor?

soru1: eğer 2 nolu yöntem geçerli ise benim firefoxum kendini internetEXPLORER olarak tanıtıyor cümle aleme, bazı arkadaşlarımda OPERA olarak Bazıları ise NETSCAPE olarak tanıttırıyor; Buna göre doğru sonuç nasıl elde edilir?
0
y0rk
coook uzun zamandır opera kullanıyorum. firefox bilgisayarımda kurulu bir süre kullandım ama opera ile karşılaştırıldıgında oldukça yavaş. (açılma ve yukleme zamanları). malesef web geliştiricileri ie uzerinde daha cok uygulama geliştiriyorlar. kullandıgım 1-2 site var dinamik (ajax benzeri) sayfalarla calisiyor. ancak sayfalar ne opera uzerinde nede firefox uzerinde calismiyor. kullandiklari yontemler yuzunden sadece ie uzerinde calisiyor. bu sitelerde ie kullanmaya mecbur kalıyorum. avant browser diye ucretsiz bir program buldum. opera konforunu ie altyapısı ile sunuyor. fena deil hatta hoşuma bile gitti. herkese tavsiye edrim bir kez deneyin.
0
burhanmt
Firefox'un biraz daha gelişmesi gerekir.Meselâ height=100% gibi güzel özelliklerin halen IE'de stabil çalışırken firefox desteklemiyor. Bunun yanında Javascript kod desteği yetersizliği Firefox'u daha da düşürecektir.

İyi olan kazansın diyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Chrome Eklentilerini Mobil Cihazlarda Çalıştırmak!

Zakkum

Murat'ın fazlamesai.net “hızlı paylaşım” eklentisini görünce, eklentileri mobil cihazlarda nasıl çalıştırırız meselesi gündeme geldi. Eklentileri chrome ile değil ama firefox içinde çalıştırabiliriz. Bunun için önce “Chrome Store Foxified” eklentisini kuruyoruz. Daha sonra ister imzalı ister “fazlamesai hızlı paylaş” eklentisinde olduğu gibi imzasız bir eklentiyi çalıştırabiliriz. İmzasız...

FireFox'un Çok Daha Az Hafıza Kullanmasını Nasıl Sağlarsınız?

FZ

Federico Mena-Quintero'nun FireFox'u daha az hafıza ile çalıştırmak için bir önerisi var. Aslında öneri demek biraz haksızlık olur, kısa bir C# kodu ile bir tür "proof of concept" sunmuş durumda.

Android için Firefox Focus!

tongucyumruk

Siz de benim gibi Android cihazınızda Firefox kullanıp da "keşke biraz daha hafif, biraz daha göze hitap eden bir tarayıcı olsa" diyenlerden misiniz? O zaman tam yerine geldiniz. Mozilla'nın geçtiğimiz yıl iOS cihazlar için duyurduğu Firefox Focus web tarayıcısı artık Android için de var! Peki bildiğimiz Firefox dururken neden Firefox Focus?

Firefox Focus, baştan itibaren...

Firefox 2.0 Beta 1 yayınlandı...

arif_dn

Görsel olarak pek fazla bir değişiklik yok . Eklentiler menüsünde biraz değişiklik yapılmış. Bir de ana ekranda sağ üst köşedeki arama kutucuğu biraz değişmiş. Alt yapı olarak neler yapıldığı hakkında bir açıklama bulamadım.

İndirmek için buraya.

Firefox 1.5.0.2 çıktı

setcom_2000

Firefox 1.5.0.2, Intel tabanlı Macintosh bilgisayar desteği ile güvenlik ve kararlılık alanında iyileştirmeler içeriyor.