40 bin kişinin aklı bu oyunda

0
FZ
Warcraft oyunu için sabaha kadar kuyrukta bekleyenler, Türkiye'de nüfusu 40 bine ulaşan sanal bir âlemin vatandaşları. Bu oyunun kardeşi Starcraft, Güney Kore'de milli spor olmuş. Üniversitede ders diye okutuluyor, onunla ilgili dört TV kanalı var, biri devlet kanalı.
Kurgu editörü Korhan Koryürek, önce ödeyeceği 75 YTL'lik fiyata sitem ederek kuyruktan 'bildiriyor': "Oyunun gece yarısından önce satılması yasaktı, saat 20.00'den itibaren dükkânın önünde kuyruk oluşmaya başlamış. Ben saat 23.00 gibi sıraya girdim, 02.30 gibi bana sıra geldi. Aldığım 256'ncı paketti. Tabii üç saat soğukta beklemek biraz zulümdü. Şimdi herkes uyumadan oynuyor. Warcraft sadece bir oyun değil, sosyal bir ortam. Yedi, sekiz yıllık bir kökeni var. Bizim 120 kişilik bir ekibimiz var, yaş ortalamamız 30 küsur.

Haberin devamı: http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=210372

Görüşler

0
Tarık
Hayırlı işler cumhur abi. Hayırlı oynamalar. Birileri her alanda yapsın/üretsin biz her alanda oynarız "bir tiyatro oyununun oyuncuları gibi". Selam olsun o ultrasosyal ortamlarda kendini geliştirip ırkı için savaş veren insanlara.
0
SHiBuMiGo
Hiç sıkılmıyor musunuz böyle boş yorumlar yazmaktan?
0
Tarık
Yoo gayette güzel oluyo, sizede tavsiye ederim. Veritabanı el verdiği ve işi bireyselliğe yontmadığınız sürece boş muhabbet yapabiliriz. Bence her fm üyesinin tek tek, bu habere ayrılan veri alanı kadar boş konuşmaya hakkı var.
0
Tugba
Bu yoruma katılıyorum. Hatta bu haberi yollayan kişiye zamanında kimse TR'de bir şey üretmiyor demiştim ve bana kızmıştı.

İşin gerçegi böyle. Türkiye'de elle tutulur bir şey üretebilen yok. Üretilenler de ya basit şeyler ya da saçma sapan oyunlar.

Bu ülkede kim çıkıp bir Half Life kalitesinde FPS yapabilmiş? Kim çıkıp komplike Linux uygulamarı yazabilmiş? Birileri kalkar şimdi mevcutları beğenmiyorsan otur sen yaz yazabiliyorsan yada sus der. Bu klasik bir cevap.

Malesef bu ülkede insanların büyük çogunlugu cafe köşelerinde Counter Strike oynamak ve Mirc denen program ile IRC köşelerinde sapıklık yapmak ile meşgul.

Kadınlar saçma kadın programları ile ömür tüketirlerken, erkekler ise Kurtlar Vadisi ve Delikürek ile tamamen bir hayal aleminde yaşamakta.

Herkes uyuyor... Bu ülkede kimse çıkıp da en basitinden bir Tayvanın yaptıgını yapamıyor. Bir malezyanın yaptıgını yapamıyor. Kullandıgım teneke parçası PC kasasında bile "Made In China" yazıyor.

Bu oyun konusunda da böyle, yazılım konusunda da böyle, donanım konusunda da böyle.

Şu anda bu yazıyı yazarken kullandıgım ADSL modemin Türk malı oldugunu iddia ediyorlar. Ama olsa olsa Türkiye montajdır. Ya da, içindeki yazılımı komple kendileri programlamış olabilir. (Ondan bile şüpheliyim)

Yatırım yok.
İnsanlar parasını ya lüks otomobillere ya da gayrimenkule yatırıyor. Değişik alanlarda üretim yapacak fabrika kuracak, atılım gerçekleştirecek insan yok.

Gayret çaba yok
Türk yapımı oyunlara bakın, kaale alınabilir gibi değil. Hiçbirisi Half Life gibi, F.E.A.R gibi değil. Yapamıyorlar değil, yapmaya üşeniyorlar. Ya zaten korsan kullanılacak diyip yapmıyorlar ya da gerçekten klasik tembelliklerini o alanda da gösteriyorlar.

Herkes uykuda
Kadın programları tavan yapıyor, abuk sabuk saçma sapan diziler revaçta, Counter Strike'ı saatlerce günlerce cafelerde oynayan, WOW için sıraya girip 3 saat donan tipler ortalıkta.

Delikürek mafya dizileri reyting rekorları kırıyor. Demek ki, insanlar şiddete, kaba kuvvete, itlige, çakallıga özeniyor. Demek ki, durum kötü.

Tüm bunlardan sonra bir de bunları inkar etme saçmalıgına giriliyor.

Doğru... Biz süperiz. Bir çok çalışkanız!
Tabi tabi...
0
Tugba
Ve şimdi aklıma geldi de, Türk üretimi oyunlar hep türkçe olarak sunuluyor. Multi dil desteğine sahip çok sağlam bir oyun olsa, gerçekten bunu ithal edebilirler. İşte diyorum ya... Bu tip programlar üzerine kafa patlatmak ve yıllarca ugraşmak bu insanlara ters geliyor.

Bir Doom III'ün ID tarafından geliştirilmesi tam 4 yıl sürdü. 2000 senesinde daha alpha aşamasındaydı o program.

4 yıl boyunca ugraşıp emek vermek bunlara ters geliyor...

1 sene içinde saçma sapan bir oyunu yap, komple türkçe yap. Kendin çal kendin oyna...

Sonra da iligli oyun eleştirilince, Opsss dur bakalım. Ama bu türk malı? Sen yapıcı eleştiride bulunsana...

Hakikaten iğrenç bir durum. İğrenç bir mantık, iğrenç bir düşünce...
0
webiso
slm arkadaslar oncelikle tugba senin bi yazını okudum (aslın bi cogunu okudum sora )ve takıldım hani bana ne diyip gecemedim uye olup yazmak zorunda hissettim kendimi

ilk olarak korsanlıkla ilgili yazına muteakip sozlerim...

korsanlık onusunda sana tamamen katılıyorum fakat ama koymam gerekiyo ( fakat hepsi de genede beni tatmin etmiyo )
ama kısmı su
oncelikle korsan = hırsızlık anlamında kullanmıssın kaldı ki bende aynen katılıyorum emek hırsızlıgıdır bana gore evet lisans almak lazım ne ihtiyac sa
bak ben işim geregi yaklasık 50 cesit program kullanmak zırundayım ve bunları hiç biri malesef uzulerek soylemeliyim ki MADE şn TURKEY degil o gunler gelsin diye elimden geleni de yapıyorum
hepsi china onları da tr ye girişi bazılarıın yasak malesef toplum da 10 seneden beri iş olmus bir meslek dalı bu hatta ulkeye katkı da bile bulunan bi dal evet tamir GSM tamiri işim
siz telefonunuza belki gidip en cok olsa oyun vesaire yuketiyosunuz ama bize dusup gelen calısmayan dan tutun milyon cesit arızalar geliyo ve bunlara garanti veren firmalar ( tonla para yı tr den goturen yaırım yapmayan emek harcamayan hatta iş gucu saglamayan yani iktisatta katma deger olusturmayan deriz ) bzim paramızı alıp hoppp kendi ulkelerine aktarıyolar

sonuc elinde bi ton para ile alınmıs ve kullanıcı hatası denerek kullanıcıya iade edilmiş yada bi ton nerdeyse yenisi kadar para istenen tamiri için mamul adamda kalakalmıs olece simdi ne olacak bu milli servet bi nevi evet geri donusumu yapılır ama yapmak için yazılım gerek ve bu mal cinde var buraya girişi yasak kanunca şimdi bu malı adam basit bi yazılım atıp kullanack ken atsın mı hayır ben kacak olarak degil ama yazılım atan programı cracklenmişini kullanmak zorunda kalıyom mecburen ( allah yazan dan razı olsun ve ureten hakkını helal etsin kul hakkı gecmez işallah )
ama
gene manada sana katılıyorum bu bence biraz kul hakkı inanmak meselesi ha dememe bakarsan hiç mi mp3 yok var hiç mi korsan film izlemiyorum hemde cok ama dusuncem bu sekilde hayat bu sekilde mecbur bırakılıyorum gibi bi nevi ya dnyaya yetişicez onlarla aynı dili konusup paylasıcaz yada cebimizdeki kadar kullanıp onunkadar takip edicez

eger bu sekilde yaparsak tugbacıgım inan bana 200 sene geriden gideriz bu hayatın kanunu uzgunum ama elimden bişi gelmiyo bende isterim dvd satın alıp yada cd izlemek ama dvd bu gun 25 ytl en ucuzu vcd ise en ucuzu 9 ytl den baslıyo 25 ytl ye kadar var simdi ben nasıl amerikadaki hamburger beginlileri yakalıcam onlarla aynı dunayanın içinde aynı ortak yasamı surdurucem dusun mecburluk az da olsa var ama
ben genede bunun dogru oldugunu soylemiyorum ....

ikinci olarak su yukarıda yazdıgın yazıdaki bazı pasajları ekleyip sozlerime devam edicem

"İşin gerçegi böyle. Türkiye'de elle tutulur bir şey üretebilen yok. Üretilenler de ya basit şeyler ya da saçma sapan oyunlar.

Bu ülkede kim çıkıp bir Half Life kalitesinde FPS yapabilmiş? Kim çıkıp komplike Linux uygulamarı yazabilmiş? Birileri kalkar şimdi mevcutları beğenmiyorsan otur sen yaz yazabiliyorsan yada sus der. Bu klasik bir cevap."

evet hakknı sonuna kadar vermek isterim fakat bu kadar umitsiz olma bu ulkede senin bilmedigin ama gercekten cok onemli seyler uretenler var sana bu kadar bi sır vereyim

ama millet olarak alıstık beleşe yatmaya uyumaya dizilerle futbol macları ile ... daha cok sey var sayacak ben
turk malı damgası hastasıyım az da degil hem ah diyorum bu ibareyi nasıl cogaltıcaz ama bakıyorum da bizim once TM malını kullanmaya onu aramaya baslamamız lazım ilk olarak hani eskilerde yerli malı haftası olurdu onun gibi milletimize yerli malı kullanmayı asılmalıyız ki talep olsun ureten insanlara imkan verilsin simdi cin malı ucuz onu alıyoken nasıl tr de kiler pahalı mal uretsin onu kim alsın dimi işte bu nedenle uretemiyoruz

birde soylemeden gecemiyecegim contur strike mi ne var ya adı bile bi garip gelir bu oyundan nefret ederim oynayan kişi de net cafelerde bana gore ( sozum meclisten dısarı ) basit insan gibi gelir ....

saygılarımla kusurumuz olduysa affola

webiso
0
Zebani
"50 saat 'bilgisayar oynadığı için' ölen Koreli genç de bir Starcraft 'şehidi."
0
onur80
Arkadaslar StarCraft tehlikeli bir oyun..
Ben masum Onur onu ogrenme ve evde network kurup ev arkadasimla kapisma gafletinde bulundum..
Kisa sure sonra beni etkisi altina aldi.. Is yerinde klavyeye her tusa bastigimda olen terran askerlerimin bagirma sesleri kulagimda cinliyordu. Zalim protos irkini nasil yenecegime dair planlari yemek yerken uyurken hep dusunmeye basladim. Is bitince dogru eve kosuyordum eve varinca kapiyi yumrukluyordum cabuk acilsin diye hemen bilgisayari acip direk soyunuyordum giyinmeden baslatiyorduk oyunu.. ac karna 1 saat dayanabiliyor insan tabi :) o olen koreli cocugu anliyabiliyorum :)).. Simdi iyilestim cunku ayri bir evde yasiyorum ..
0
onur80
Imm esprili yazim dedim yanlis anlamalar olmus :). Amacim StarCraft biliyom diye hava atmak degildi. Zaten dandirik eski bir oyun neyini hava atacam. Bence her insan hayatinin belli bir doneminde bir oyunu deli gibi oynamistir.. Bu normal birsey. Beyininmizin gelisme asamalarinda bir basamak :P.. Biraz espri katalim dedik.. Sizde espri yapin gulelim alala..
0
onur80
Imm esprili yazim dedim yanlis anlamalar olmus :). Amacim StarCraft biliyom diye hava atmak degildi. Zaten dandirik eski bir oyun neyini hava atacam. Bence her insan hayatinin belli bir doneminde bir oyunu deli gibi oynamistir.. Bu normal birsey. Beyininmizin gelisme asamalarinda bir basamak :P.. Biraz espri katalim dedik.. Sizde espri yapin gulelim alala..
0
Tugba
Pro Gamer'lar bize kızıyorlar... Kesintisiz 24 saat oyun oynamak ve WC'ye kalkmayıp, kavanoza işeyip, balkondan atmak süper bir olay onlar için...
0
Tugba
Pro Gamer olmak istiyorum... Nasıl olabilirim?
0
Tugba
Evet bencede yanlış anlaşılma olmuş. Kimse sizin hava attıgınızı söylemedi ki. Starcraft bilerek hava mı atılırmış? Pro Gamer oldugunuzu da söylemediniz. Ama ben Pro Gamer olmak istiyorum....

Nasıl olabilirim?
0
elrond
Bir oyun için Türkiye' de kuyruk. Ağzım hala açık bak yazıyorum buraya hala açık...

Bu arada World Of Warcraft' lafının her geçtiği yerde niye Türkçe çeviri yapma ihtiyacı hissetmiş editor onu anlamadım ;)
0
Ono
Sadece bu oyun için hddmin bir bölümünü winfows işgal ediyor. Son 1 aydır işlerim nedeniyle oynayamadım, kutusu yanımda ona bakarak aldığım güçten işimi daha hızlı yapıyorum. Tabi birde Burning Crusade yi burada bulamıyor olmam da baya kötü bir durum. Birde yabancıların ping süreleri 120-160 arası değişirken, telekom sayesinde bizimkiler 400-500 ün altına inmiyor. Bu zor şartlar altında bile WoW oynanır.
0
towsonu2003
hmm, belki bu yuzden kuzey kore guneye pek sicak bakmiyor? ;)
0
Tugba
Bir oyun için 3 saat sırada beklemek ne kadar saçma. Bende oyun oynamayı seviyorum. Warcraft, World Of Warcraft ve Starcraft oyunlarına ise özellikle gıcık oluyorum. Nedeni de, Bilizzard denen firmanın, bu oyunlar yüzünden Diablo serisini savsaklaması... (Diablo'nun savsaklanmasında, ilgili oyunları 3-5 saat bekleyen ve evden çıkmadan 7/24 oynayan manyakların payı büyük)

Bir de utanmadan anlatırlar ya insan nasıl bu kadar saçmalayabilir diyorum. Yani bir oyunu 24 saat oynamak?

Hiç mi beyin yok? Hiç mi mide yok? Ben Quake oynarken kusmuştum. (14 saat oynadım ve bununla hiç övünmedim)

Yani bunlar resmen 24 saat pc basından kalkmadan oyun oynamak ile övünebiliyorlar...

Beyinleri, beyin olmaktan çıkmış ve artık bir sünger haline gelmiş.

Hakikaten psikiyatrik bir durum. Sırada beklemek ve 3 saat boyunca o oyun için donmak da psikiyatrik durum. Kaldı ki, madem o oyunun bu derece fanatigi imiş bunlar, tutup da korsan versionunu indirecek P2P ağı bulamamıslar mı?

Oradaki yazıda diyor ki: Hem verdigi paradan şikayetçiymiş hemde sıradan şikayetçiymiş. Hemde TR'de ki yazılım korsanlıgına baktıgınızda %80 leri görebilirsiniz. Eh böyle bir durumda oyunun orjinali için bu kadar bekleyen (Korsanı daha erken relase edilir TR'ye gelmeden) bir kişi, bu derece fanatik ise, bence korsanını çok daha öncesinden indirmiştir.

Yine saçma bir yazı, saçma bir yalan ve bol atmasyon olması muhtemel.
0
anonim
Korsan ! baskalarının emeğini çalmak değil de nedir. Oyuna para verilmez de ofis fotoşop gibi iş yapan programlara mı para verilir? Kaldı ki online oynanan ve aylık üyelik sistemi ile ile çalışan bir oyunun korsanı release edilse ne olur?
0
Tugba
Evet tabi. Korsan oynamak mümkün değilmiş o yüzden orjinali için kuyruga girmişler şimdi anladım işin rengini.

Ben oyuna para verilmez demedim ki. Ben online oynayabilmek için başım sıkıştıgında orjinal oyun alan birisi değilim aksine online oynanmayan oyunların orjinaline para veren birisiyim.

Elimde olan orjinal DVD'ler ise şunlar.

F.E.A.R
Condemned
Doom III
FarCry
Prince Of Persia The Two Thrones
Half Life
Half Life 2
Quake 4
Daha bir sürü sayabilirim. Bazılarını Weblebi.com'dan bazılarını Gittigidiyor.com'dan aldım.

Bunlaırn yanında yine elimde sürüyle Playstation 2 oyunu var. Kullandığım Playstation Slim'de ise chip filan yok.

Ben orada oyuna para verilmemesi gerektigini söyledim mi? TR'de millet yazılım korsanı. Kimse ne oyuna ne programa para vermez.

Benim de dikkatimi çekmişti neden bu adamlar kuyruga girmiş bu oyun diye. Şimdi anladım işin rengini. Demek ki, Oyun Crack edildigi zaman online oynanamıyormuş...

Yoksa zırnık vermezler ne o oyuna ne kullandıkları programlara.
0
Transilvania
insanliga faydali bir sey yapilacak deseler 3 saat beklemezsiniz degil mi? sizin gibilerin en iyi yapacagi is, oturup oyun oynamaktir... kafaniz anca ona calisir.
0
Challenger
Tabi canım, bir yazılımı ücretini ödeyerek yasal yollarla almak yerine korsanını satın almak insanlığa faydalı değil mi?
0
Transilvania
olay ucretini odemek degil. emekli insanlar banka kuyruklarinda olup gidiyorlar onlarin derdi evlerine ekmek goturebilmek. banka kuyruklarinda surunen o insanlar bunun amacini tasiyorlar. hic olmazsa kendi yasamlarini ve ailelerinin yasamlarini devam ettirebilmek icin o kuyruklarda bekliyorlar. peki siz ne yapiyorsunuz? agzinizdan salya dokulerek oyun oynamak, babanizdan aldiginiz paralarla abuk sabuk hayal alemlerine dalmak, 30 yasinda vucudu buyumus ama beyni hic gelismemis bireyler olmakla ovunuyorsunuz.

eger surada sogukta 3 saat bekleyin bu beklemenizin sonucunda insanliga bir fayda olur deseler, orada beklemezsiniz.

o dandik dundik oyunlara verdiginiz dolarlarin %1'ini ayirip, losemi hastasi bir cocuga 1 dolar bagista bulunun deseler bulunmazsiniz. ya da belkide 3 saat sogukta bekleyeceginize gidin bir ormana 1 saat suresince bir fidan dikin deseler, dikmezsiniz.

sizler babalarinizin parasiyla oyun oynayacak, sonra da kalkip banka kuyrugu ve elektrik kuyrugu ile oyun kuyrugunu karsilastirip sapik supuk yazacaksiniz. sizin kafaniz ancak boyle seylere calisir cunku.

nedir onlar?

baba parasi ile oyun oynamak.
warcraft'e laf yok lam yakarim dunyayi!
elektrik su kuyrugunda beklenirde nie oyun kuyrugunda beklenmez?
ucretini oder yasal yoldan satin aliriz!

siz gidin hakikaten oyun oynayin. sizin gibi adamlari bu konular asar!
0
Transilvania
oyun kuyruguymus...
0
zekzekus
-1

--troll detected---
0
linuxista
benim sensörlerde öyle diyor... ortalıkta troll var --asıl troll sizsiniz niye nidalanan--- aynı sensörlerim ortalıkta klon da var diyor netekim... seviyorum teyzemi :)))
0
Challenger
eger surada sogukta 3 saat bekleyin bu beklemenizin sonucunda insanliga bir fayda olur deseler, orada beklemezsiniz.

Bunu nereden biliyorsunuz?

o dandik dundik oyunlara verdiginiz dolarlarin %1'ini ayirip, losemi hastasi bir cocuga 1 dolar bagista bulunun deseler bulunmazsiniz. ya da belkide 3 saat sogukta bekleyeceginize gidin bir ormana 1 saat suresince bir fidan dikin deseler, dikmezsiniz.

Yapmadığımızı nereden biliyorsunuz?

sizler babalarinizin parasiyla oyun oynayacak, sonra da kalkip banka kuyrugu ve elektrik kuyrugu ile oyun kuyrugunu karsilastirip sapik supuk yazacaksiniz. sizin kafaniz ancak boyle seylere calisir cunku.

Baba parası yediğimizi nereden çıkarttınız?
0
Transilvania
baba parasi yemeyen birisi, oyuna gerektiginden fazla onem vermez. 30 yasinda olup kuyrukta 3 saat donarak bekleyenin ve sosyal yasantimiz warcraft, herkes bilgisayarin basindna kalkmadan oynuyor diye anlatanin bir takim sorumluluklarinin olmamasi gerekir.

isini gucunu yapan, evini barkini gecindiren insanin zaten warcraft bilmem craft gibi sacmaliklarla tum hayatini gecirmesi imkansiz gibi bir seydir.

oyun bende oynarim ama gunde 1-2 saati gecmem. o yuzden o tip oyunlara tum hayatini verip baba parasi yemeyen birini bulmak cok zor olmali.

hem birde sormak istedigim bir sey var. nedir bu eksi sacmaligi? neden surekli eksi sitesinden birseyler yapistiriliyor? eksi sitesinden yapistirilan seylerin herhangi bir degeri mi varda (kendileri iddia ediyor bu sitede yazilanlarin hicbiri dogru degildir git footer'a bak) siz neden oradan sacma sapan yazilar yapistiriyorsunuz?

hem oradan sacma yazilar yapistirilmasi, hem ilgili oyun programina laf soylendigi zaman gosterilen tavir hemde sorumsuz bir sekilde oyun oynamanin ve sanki cok bir onemliymis dunyanin en onemli isiymis gibi sogukta 3 saat beklemenin dogru oldugunu iddia edenler ancak baba parasi yiyen cocuk yasta kisiler olabilirler...

sen de, asagida yanit verenler de, 25 yasindan daha kucuksunuz.
0
Transilvania
Challenger,

eksi sozluk neden populer? bize bunun aciklamasini yapabilir misin? insanlara istedikleri gibi yazip cizme ozgurlugunu verdigi icin mi populer? yoksa agzi olanin konustugu, konusmaktan cok bir zevk aldigi bu ulkede, agzi olan ve konusan kesime hitap ettigi icin mi populer?

yoksa lise de, ya da universite 1-2. sinifta okuyan torlak takiminin, evde konusamadigini (oyle sacmalarsa evde suratinda tokat patlar herhalde) sanal ortamda yazip cizme ozgurlugunu elde ettigi icin mi populer?

neden populer ve bundan daha onemlisi neden orada yazanlar surekli buraya paste ediliyor? neden her tartisma da, eski sitesi referans gosteriliyor? neden eksi sitesi turkiye'de bu kadar onemli bir site?

agzi olanin serbestce yazmasina izin verildigi icin mi populer? yoksa teenager'larin evinde konusamadigini orada yazabildikleri icin mi populer? peki oradan buraya sacma yazi yapistiranlar da oradaki torlak takimi midir? yoksa oradaki torlaklarin yazilarini kendine referans alan ve kendi fikri olmayan 30'luk embesiller midir?

soz konusu TV kanalina demec veren adam kimdir mesela? neyin editoruymus, ne kurgusu yapiyormus?

hakikaten cok ilginc... bir de yukarda baska bir oyundan bahsediliyor. saniyorum gercek dunyanin PC'de olsuturulmaya calisilan bir simulasyonu. boyle simulasyonlara acaba kimler ihtiyac duyarlar? ben bunu klinik bir vaka olarak goruyorum. gercekten embesillik bu. zevk icin 1-2 saat oyun oynamak iyidir ama 30 yasinda ev araba sahibi ve warcraft oynuyor oyle mi? hemde bu SOSYAL bir ortam oyle mi? UYUMADAN OYNANIYOR oyle mi? pes...

bunlari torlayip toplayip akil hastanesine kapatmak gerekir. bu haberi de yayinlayan luzumsuz isler mudurune selam ederim...
0
Challenger
Her ortamda iyi ve kötü vardır. Her ortamda ortamı güzelleştiren de çirkinleştiren de vardır. EkşiSözlük' ün popülerliğinin nedeni bu saydıklarının hepsi de olabilir, hiçbirisi de.
0
Satanique
Evet haklsınız.
0
Satanique
Bravo
0
Challenger
hakikaten cok ilginc... bir de yukarda baska bir oyundan bahsediliyor. saniyorum gercek dunyanin PC'de olsuturulmaya calisilan bir simulasyonu. boyle simulasyonlara acaba kimler ihtiyac duyarlar? ben bunu klinik bir vaka olarak goruyorum. gercekten embesillik bu. zevk icin 1-2 saat oyun oynamak iyidir ama 30 yasinda ev araba sahibi ve warcraft oynuyor oyle mi? hemde bu SOSYAL bir ortam oyle mi? UYUMADAN OYNANIYOR oyle mi? pes...

O kliniğe sırf Diablo' nun yeni sürümü çıkmadı diye ona buna sataşanlar ve Diablo oynuyor olmakla övünenler de girecekse, hay hay. Neden olmasın?
0
Satanique
Evet haklısınız.
0
Challenger
Biliyor musun? Haddini fazlasıyla aştın.

baba parasi yemeyen birisi, oyuna gerektiginden fazla onem vermez. 30 yasinda olup kuyrukta 3 saat donarak bekleyenin ve sosyal yasantimiz warcraft, herkes bilgisayarin basindna kalkmadan oynuyor diye anlatanin bir takim sorumluluklarinin olmamasi gerekir.

Bu seni hiç ama hiç ilgilendirmez. Ne benim sorumluluklarım, ne de benim kişisel zevklerim. Evimi de geçindiririm, istersem StarCraft da oynarım, F1 Challenge turnuvalarına da katılırım. Bu kimseyi ilgilendirmez.

0
Satanique
Evet haklısınız. Kişisel zevkleriniz arasında ego masturbasyonu da var galiba. Baksanıza F1'den filan bahsediyorsunuz. Siz ancak F1 oyunu oynarsınız. Siz F1'e katılmanın ne kadar zor oldugunu biliyor musunuz?

0
Transilvania
ve sen ve senin gibiler, o yazilimlarin ucretini odemekle ovunmesinler. kendinizi zeki insanlari ise salak sanmak cok buyuk bir gaflettir. yasal yollarla ucretini odedik dediginiz o yazilimi korsan yollarla calistiramazsiniz. calistirsaniz bile oynayabilmek icin parasini odemeniz gereklidir. cunku elin oglu salak olmadigindan, online girise siki onlemler almistir.

sizin gibiler parasini odemeden server'a giremesin diye kopya korumanin kralini koymustur. cd key'i kontrol etmekte (hl2, quake vs.) ya da uyelik sistemi ile oyunu online oynamaya izin vermektedir.

iste bu yuzden sizler, salya sacarak oyun oynama zevkine erisebilmek icin parasini zoraki veriyorsunuz.

0
Challenger
iste bu yuzden sizler, salya sacarak oyun oynama zevkine erisebilmek icin parasini zoraki veriyorsunuz.

O oyunu almadım, oynamadım ve alıp oynamayı da düşünmüyorum. Benim derdim yazılımın kaçak kullanılıp kullanılmamasıydı.
0
Satanique
Siz BSA mısınız? Siz kimsiniz ki Blizzard'ın hakkını ne amaçla koruyorsunuz?
0
Satanique
-1
0
bestanealtcizgi
"madem o oyunun bu derece fanatigi imiş bunlar, tutup da korsan versionunu indirecek P2P ağı bulamamıslar mı?"

inananın orada bekleyenlerden hiçbiri sizin kadar zeki değildi ve bunu akıl edemedi.
madem oyun hakkında, konsepti, nasıl oynandığı hakkında bilginiz yok, fikir beyan etmeden önce en azından wikipedia bir göz atıp bilgi almakta fayda var.
oyun, her yerde aynı tarihte satışa sunuldu.bu yüzden "Korsanı daha erken relase edilir TR'ye gelmeden" benzeri bir durum söz konusu değil.kaldı ki korsanı indirilse bile, servera login olarak oynandığından korsanı ile bağlanmak mümkün değil.korsan oyun almanın etik boyutuna ise girmeye gerek bile yok.

saçmalık konusuna gelir isek,ekşisözlükteki çok beğendiğim bir entryi referans alıcam.

17. yy..: benim gibi düşünmeyeni öldürürüm.
18. yy..: benim gibi düşünmeyeni yargılar sonra öldürürüm.
19. yy..: benim gibi düşünmeyeni yargılar sonra hapse atarım.
20. yy..: benim gibi düşünmeyen salaktır.
21. yy..: benim gibi düşünmeyenler de mi var?

evet, sizin gibi düşünmeyenler de var.sizin saçma bulduklarınızı anlamlı bulanlar da var.ne kadar ilginç değil mi?
0
Tugba
Evet anladım işte. Demek ki, korsan olanını net üzerinden oynayamamışlar o yüzden orada sıra beklemişler.

Vah zavallılar.... Küfür ede ede almıslardır kesin DVD'yi.

Yani bir nevi seve seve kuralı geçerli olmuş bunlar için :D
0
Challenger
Dünyada herkes kötü, herkes yanlış, bir siz iyisiniz, siz doğrusunuz.
0
Transilvania
....
0
Satanique
+1
0
Tugba
Bir de bu oyun için aylık üyelik vardı galiba değil mi? (WOW) Yani oynamak için aylık olarak üye mi oluyordunuz? Yoksa oyunun orjinalini bir kere almak sürekli online olarak oynamak için yeterli mi?
0
Challenger
Warcraft, World Of Warcraft ve Starcraft oyunlarına ise özellikle gıcık oluyorum. Nedeni de, Bilizzard denen firmanın, bu oyunlar yüzünden Diablo serisini savsaklaması... (Diablo'nun savsaklanmasında, ilgili oyunları 3-5 saat bekleyen ve evden çıkmadan 7/24 oynayan manyakların payı büyük)

Hadi Warcraft' ı anladım da Starcraft yüzünden nasıl Diablo savsaklanmış oluyor onu anlamadım. Yahu Starcraft' ın yeni bir sürümü çıktı da bizim mi haberimiz yok? Yamalardan başka ne çıktı Starcraft için?

Yine saçma bir yazı, saçma bir yalan ve bol atmasyon olması muhtemel.

Aman efendim, sizin bu nadide yorumlarınız dururken, o yazı ne ki?
0
Tugba
Evet bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Yani starcraft'ın diablo'yu savsaklamadıgını açıklayarak.

Çok önemli bir bilgi vermiş oldunuz. Ufkumuzu genişlettiniz.

Teşekkürler...
0
evgind
Starcarft, diabloyumu savsaklıyormu$?

Vay terbiyesiz starcraft :)
0
Tugba
Sen daha ağzında emzikle balkonda pantolonsuz gezerken ben Diablo 1'i oynuyordum. Diablo 1996'da Starcraft ise 1998'de çıktı. Starcraft çok tutuldu ve bu yüzden Diablo 2 2000'de çıktı.

Eğer Starcraft olmasaydı, Bilizzard sadece Diablo üzerine yogunlaşırdı. 1996 da Diablo 1 1998 de starcraf yerine Diablo 2 daha sonrada Wow çıkmaz onun yerine Diablo3 çıkardı.


Yürü git biraz daha em emzigini...
0
Challenger
Evet tabi, sırf siz istediniz diye öyle olacaktı. Bu dünyada sırf Diablo oynayan insan var, o yüzden de sırf onlara yönelik iş yapacaktı Blizzard.

Bu arada dua edin Diablo 2 çıkmış, en azından Starcraft gibi tek sürümde kalıp sonra da yok 2. sürümü çıkacak, yok Ghost adında başka bir sürüm çıkacak gibi söylentiler, haberler vs. ile heveslenip sonra hevesiniz kursağınızda kalmamış.

Starcraft neden Diablo' dan daha fazla tutmuş dersiniz? Sırfı çıktığı için olamaz herhalde değil mi?
0
Challenger
Evet tabi, sırf siz istediniz diye öyle olacaktı. Bu dünyada sırf Diablo oynayan insan var, o yüzden de sırf onlara yönelik iş yapacaktı Blizzard.

Bu arada dua edin Diablo 2 çıkmış, en azından Starcraft gibi tek sürümde kalıp sonra da yok 2. sürümü çıkacak, yok Ghost adında başka bir sürüm çıkacak gibi söylentiler, haberler vs. ile heveslenip sonra hevesiniz kursağınızda kalmamış.

Starcraft neden Diablo' dan daha fazla tutmuş dersiniz? Sırfı çıktığı için olamaz herhalde değil mi?
0
Satanique
Burada da haklısınız +1
0
anonim
Bir oyun için 3 saat sırada beklemek ne kadar saçma.
Bir film için 3 saat sırada beklemek ne kadar saçma.
Bir spor maçı için 3 saat sırada beklemek ne kadar saçma.

Kişinin hobileri için beklemesi normal değil bu ülkede sizin belirttiğiniz gibi. Sizin gibi insanların bunu anlamaması gayet normal. Sanırım sizin için normal olan otobüs kuyruğunda, devlet dairesinde, bankada 5 - 10 saat beklemek olmalı.

Aslında sizin gibilere pek cevap vermem ama adı geçen oyunu oynadığım için biraz gücendim sanırım.

Evet ben 24 saat evde oturan, hiç birşey üretmeyen, üretmediği için ekrana bön bön bakan, asla sizin kadar akıllı ve özgür olamacayak bir bireyim. Beni ışığa götürdünüz. Teşekkürler...
0
sefalet
Şahsen bir oyun delisini kişilik bozukluğu olana tercih ederim.
0
Transilvania
bende tum hayati oyun ve eksi sozluk olmus bir ozurluyu, her mesajin altina sinek pisligi gibi 2-3 kelime birakip giden bir spam robotuna tercih ederim.
0
linuxista
şahsen ben de, kişilik bozukluğu olan birini, ciltler dolduracak zırvalıktan sonra değil de, daha ilk balgam saçışında teşhis edip, uygun tedaviyi tatbik edeni tercih ederim..:))
0
Transilvania
o balgamı senin suratına tükürecegim ama küfürden de anlamıyorsun ki. birileri sana bir şey sokmuş aylardır çıkaramıyorsun.

zavallı ucube. adam değilsin çünkü yedigin küfür bile sana etki etmiyor.
0
Transilvania
Sana öyle bir tedavi tatbik edeceğim ki. Ah bir karşıma çıksan. Göreceksin ki monitor arkasından ötüp durmak burada konusmaya benziyor mu? Ama nerede sende o yürek. yüreksiz korkak sıçan.

Seni besleyenlerin kanatlarının arkasından aylardır sana sokulanı çıkarmaya çalısıyorsun değil mi? Hala saçma sapan yazıyorsun. Çünkü seni besliyorlar değil mi?

Satılmış köpek Emre ve uşaklık ettikleri senin gibileri çogunluk diye koruyor kolluyor değil mi?

Çünkü çogunlugu değiştirmek daha zor.

Bundan sonra yazdıgın her türlü kelime sana 10 katı olarak iade olsun.

Herkes biliyor senin ne provokatör bir aşagılık oldugunu. Ama arşivdeki cinsel taciz içeren yazıların duruyor. O yazıları değerlendirecek adam bu sitede yok.

Ama o yazılar hala duruyor it. Git yalvar ve onları sildir. Allah'ın öküzü. Etnik özürlü davar.
0
linuxista
hem vallah hem billah :))
0
anonim
"anlasilan birileri bu cocugun sosyal hayatina dil uzatmis. yoksa kimseye cevap vermezdi herhalde padisahin sol bilmemnesi..."

Trolleri itinayla besleyecek bir sürü yer var ama burası onlardan biri değil. Şimdi padişahın sağını solunu bırakında yavaş yavaş buradan uzaklaşın. Anca gidersiniz...
0
Transilvania
troll senin babandır... it oglu it.
0
yilmaz
Bazen kafanızdaki düşüncelerden biraz uzaklaşmak ve konsantre olmak için oyun oynamak iyi geliyor.
0
Sighisoara
Butch schumacher sen Hill FZ Alesi. F1 turnuvasına katılıyorsunuz öyle mi? ahahaha deme ciddi misin? ehehehe

Yarıldım çok komik. Butch ve FZ'yi F1 kostümü içinde düşünüyorum da, gülmekten altıma işiycek gibi oluyorum...

Butch ve FZ F1 pilotları sen de onlara peçete tutar, arabalarının benzinlerini tazeler lastiklerini şişirir, pit stop'da dötünü yiyim abi bakısı atarsın hahahaha
0
Sighisoara
http://www.youtube.com/watch?v=hGiKTmmSrPg

Bak bunu da dinleyin hatta gaza gelirsiniz... Çok komiksiniz. Süpersiniz... Walla çok eğleniyorum çok komik çünkü. F1 ha? hahaha
0
Satanique
Oyun budur.

http://www.youtube.com/watch?v=VFtATu5gt3k
0
Challenger
Sadece grafiklere bakarak oyun budur demek ne derece mantıklı? O videoda ne bir kurgu var, ne bir hikaye, ne oynanabilirliğini biliyoruz, ne de sistem gereksinimlerini.
0
Challenger
Şöyle biraz araştırıp başka videoları izledim. Oldukça sağlam bir oyun olacağa benziyor. Ama o ilk gönderdiğiniz videodan bu anlaşılmıyor. Sadece grafik açısından oldukça sağlam olacağını anlayabiliyoruz, o kadar. Şu video biraz daha fikir verebiliyor:
http://www.youtube.com/watch?v=z6-e1Ze_ATg
0
qwqw
Evet! 2. Video'yu izleyerek doğruyu bulmuşsunuz! Doğruyu destekleyenleri severim... Ama sadece grafik açısından sağlam olacağını anlayabiliyoruz düşüncesi yanlış. Doom III bahsettiğiniz tarzda bir oyun. Yani salt grafik show... Ama CrySis'in yaptıgı oyun asla yamuk olmaz! FarCry bunun ispatıdır.

Haritada bu zamana kadar görülmemiş bir görüş derinligi, istediginiz her yere gidebilme ve mütiş atmosfer FarCry'a aittir. Bir First Person Shoter'ın gelebileceği en iyi nokta FarCry idi 2004'de. Abartılan HL2'den çok daha iyi ve zevkli oldugunu söyleyebilirim. (Belki başkalarının görüşü farklı olabilir tabi)

Ancak FarCry o Doom III ve HL2'nin çıktıgı zamanlarda ikisine de fark attı geçti bence.

CrySis ise FarCry'ın çok daha gelişmiş hali. Hangi oyunda o kadar gerçekçi jungle olayı var? Grafiği geçelim oynanabilirlik de çok yüksek oluyor CryTek'in oyunlarında. En azından FarCry'da ki yapay zeka diğer oyunlardan oldukça üstündü.

Şimdi FarCry'mı F.E.A.R'mı denirse F.E.A.R derim. Ama CrySis hepsini ezip geçecek... Hem yapay zeka, hem oynanabilirlik hem de grafik olarak.
0
qwqw
CryTek olacaktı pardon. CrySis oyunun adı Crytek yapımcı firma. İşte edit olayı bu yüzden gerekli.
0
qwqw
Bence o oyun 6800 Ultra'da High ayarlarda 30 FPS ve biraz üstünü verebilir. X1600 ya da 6600 GT'de Medium ayarlarda 30 Fps, DX10 destekli bir kartta gerçek performansını verecektir. Tabi oyunu görmedim bunlar tahmin. Ama 6600 ayarında ucuz bir kartla oynanabilir diye düşünüyorum en azından 30 FPS alınabilir. FC'de DX9 destekliydi ve gerçek performansını DX9 kartta gösteriyordu ama ben onu daha basit ve DX8 destekli kartla oynadım. Bu oyun da tam DX10 destekli olmayan kartta çalısır diye düşünüyorum.
0
Challenger
Öyle çok fazla oyun oynayan birisi değilim. O nedenle FarCry ve Doom III' ü karşılaştıracak durumda değilim. Ancak Doom III' ün yalın grafik gösterisi olduğu fikrinize katılmıyorum. Gönderdiğiniz videodan sadece grafik açısından çok sağlam bir oyun geleceği anlaşılıyordu. Oynanabilirlik açısından hiçbir bilgi vermiyordu.

Crysis' in iyi bir oyun olacağı diğer videolardan ve Web' deki yazılardan anlaşılıyor. Ama ne derece olacak, onu çıktığı zaman göreceğiz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

SDL İçin Türkçe Döküman

Ragnor

Sitede daha önce de adı geçen SDL hakkında türkçe detaylı bir döküman hazırladım. İlgilenenler metin dosyası halinde olan versiyonunu buradan ve html formatında olan versiyonuna da buradan ulaşabilirler.

Not: HTML versiyonu için bu siteninde üyesi olan deniz'e (oyunyapimi.org'un kurucusudur kendisi) teşekkür ederim. Sağol deniz :).

Go'yu da mı bilgisayarlara kaybediyoruz?

sundance

Bilgisayarlarla yarışırken önce dama Dünya Şampiyonluğu'nu kaybettik, satrançta bilgisayarlar en büyük ustaları bile yenebiliyor, Dünya Şampiyonluğu'na tahminen birkaç yıl kaldı ama romantik olanlarımız, gizliden gizliye "Go var en azından" diye teselli buluyordu.

Zira bu güne kadar mevcut programlar(neredeyse CPU gücünden bağımsız olarak) ortalama bir amatör oyuncudan daha iyi Go oynayamayor, dahası hangi hamlenin diğerlerinden daha iyi olduğunu bile tam olarak anlayamıyordu.

Görünen o ki Go programları, yeni bir algoritma sayesinde, doğru hamleyi yanlıştan ayırmaya başlıyorlar.

Desktop Tower Defense

sundance

Bazen çok basit, eğlenceli bir oyun bulursunuz. Kahve molası verdiğimde oynarım diye bir kenara koyarsınız, bir de bakmışsınız ki kahve soğumuş, aradan birbuçuk saat geçmiş, telefonlar çalmakta, birsürü e-posta sizi bekliyor vs.

Zamanında Snowcraft öyle bir oyundu, şimdi Desktop Tower Defense birkaç kat beteri. İstatistiklere bakarsanız son bir saat içinde 100,000 üstünde oynanmış oyun, 400 küsur bin kule vs. vs. olduğunu görürsünüz. Tabi oyunun yazarının bu ilgiden reklam sayesinde ayda binlerce dolar kazandığını da gözardı etmeyelim.

Starcraft Broodwar 1.13

sundance

Efsane strateji oyunu, fazlamesai.net'in 1 numaralı haberi Starcraft, piyasaya çıktığı zamandan bu yana sekiz yıl geçmesine rağmen, hayranlarını yalnız bırakmadı ve 13. patchini çıkarttı!

Gelmiş geçmiş en çok oynanmış strateji oyunlarından biri olması bir yana (Battle.net'de bugüne kadar milyonlarca Starcraft karşılaşması yapılmış), sekiz yıl önce çıkmış bir oyuna hala patch çıkartılması, daha beş-altı yıl önce çıkartılmış birtakım işletim sistemlerine olan desteği çekenlere feyz verir umarız ;)

Not: Ah bir de Blizzard, "Starcraft'ın source kodunu ve oyun grafiklerini gpl ve creative commons ile lisanslıyoruz dese...

HL2 - Kötü Son...

elrond

Yılın, belki de son 10 yılın en çok beklenen oyunu HL2 nin kaynak kodu internete sızmış durumda. Community kan ağlıyor desem yeridir. http://www.halflife2.net/ sunucuları rekor üstüne rekor kırıyor. 3 saat gibi bir sürede 1000' in üzerinde yollanan mesajdan sonra Valve´den Gabe Newell forma girdi ve olayı resmen doğruladı.

Gabe' in postu... HL2.net in serverları hala ayakta ise...

Gerçekten sinir bozucu bir durum. 3 yılın emeği telef olabilir. Başka yazacak bir şey bulamıyorum. Hala fake olabileceğine inanlar var. Ama yukarıdaki post silinmiş değil HL2.net moderatorleri tarafından...