Bilindiği üzere Pi irrasyonel bir sayıdır. Bunun anlamı ise Pi sayısının sonsuza dek uzayan rastgele sayılardan oluşuyor olmasıdır. Peki sonsuza dek giden rastgele sayıların içerisinde neler olabilir?
Teorik olarak sonsuz ve tamamen rastgele sayılardan oluşmuş bir veri ikilik sistemde işlenirse elde edeceğimiz şey tarihte gelmiş ve gelecek olan bütün dijital verinin bir kopyasıdır. Sonsuz uzunlukta böyle bir verinin bütün sayı kombinasyonlarını içermesi olasılığı oldukça yüksektir. Dahası bu verinin ne olacağından asla emin olamazsınız. Kimsenin görmek istemesini istemediğiniz çocukluk fotoğraflarınızdan tutun da, geçen gün gizlice gönderdiğiniz (hatta gpg ile şifrelediğiniz) e-postaya kadar bütün bilgilerin pi sayısının içinde yer aldığını varsayabilirsiniz.
Peki sadece bu kadar mı? Hayır! Evinizde veya okulunuzdaki süperbilgisayarda pi sayısını hesaplarken bulabileceklerinizi düşünebiliyor musunuz? Orhan Pamuk'un son kitabının PDF hali, Nip/Tuck'ın henüz Türkiye'de gösterilmemiş bir sezonunun DVD biçiminde kayıtları ya da My Name Is Earl'ün henüz çekilmemiş bölümlerine, iki yıl sonra çekilip rekorlar kıracak, Oscar'ları silip süpürecek bir filmin kopyasına ve daha kimbilir nelere ulaşacaksınız... Kendinizce masum bir şekilde pi sayısının birkaç basamağını hesaplarken dahi ne kadar büyük telif hakkı ihalallerine yol açabileceğinizi hiç düşündünüz mü?
İşte bilim adamları aslında dünyanın çeşitli ülkelerinin gizli servisleri aslında bunun peşindeler. Pi sayısının basamakları arasında sizin geçen hafta Usame Bin Ladin ile yaptığınız sabah kahvaltısı, komşunuzun Stalin, Napolyon ve Cengiz Han ile dün öğleden sonra çevirdiği okey partisi veya Tony Blair'ın asla gün ışığına çıkmayacağını umduğu görüntülerinin peşindeler. Bu nedenle dikkatli olun, bu şeytani sayının hesaplanmasına imkan vermeyin!
Not: Bu yazıyı, buraya kadar sinir krizi geçirmeden okuyabilen tüm istatistikçi ve matematikçi arkadaşlara saygılarımı iletir, pişman olmadığımı, cezama razı olduğumu beyan ederim.
"Bilim adamları pi sayısını .... (buraya irikıyım bir sayı koyun) basamağa kadar hesapladı!". Bu zaman zaman hepimizin haberlerde gördüğü bir başlıktır. Peki hiç merak ettiniz mi? Bilim adamları bu sayının bu kadar çok basamağını hesaplamaya neden bu kadar meraklıdır? Pratik bir amaç için olmadığı kesin, zira insanlığın şimdiye kadar karşı karşıya kaldığı hiçbir problemde pi sayısının bu kadar hassas biçimde hesaplanmasına ihtiyaç olması mümkün gözükmüyor. Tabii bu hesaplamanın daha bilimsel amaçlara hizmet ediyor olması da mümkün. Örneğin pi sayısı içinde bir örüntü bulmayı istiyor olabilirler. Hatta Pi adlı filmdeki gibi dünyayı etkileyecek bazı gizli planları da olabilir. Ya da belki de sadece çok fazla boş vakitleri vardır... Ya da gerçek, sandığımızdan çok daha farklı olabilir...