Microsoft ve Yeni İşletim Sistemi: Singularity

0
coderlord
Microsoft, Singularity isimli "microkernel" mimarisine sahip yeni bir işletim sistemi üzerinde çalışıyor. Sıfırdan yazılan işletim sistemi MS Windows işletim sistemi ailesinden tamamen bağımsız.

USENIX'in Temmuz ayındaki konferansında sunumlar yapan Microsoft ekibi güvenlik üzerinde çok fazla çalışmış gibi görünüyor. Kodun hızından çok güvenilirliği üzerinde durulmuş. Yeni işletim sisteminde "process"ler dinamik kod üretemeyecek veya yükleyemeyecekler.
Haberlere göre Singularity projesi Microsoft Research bünyesindeki üzerinde en çok sayıda grubun çalıştığı proje ve halihazırda sistem, ağ, derleyici, test ve diğer ekiplerden 35 uzman Singularity üzerinde çalışıyor.

Singularity işletim sistemi çekirdeği ile ilgili 44 sayfalık teknik belgeye buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşler

0
anonim
Bu sefer şu andakinden daha iyi ve güvenli bir OS geliştirmelerini ümit ediyorum...
0
Challenger
Microsoft bunu başaracak güce sahip ama ...
0
anonim
Pirelli reklamı gibi olacak ama 'kontrolsüz güç güç değildir' :), micro~1'un bu gücü var ama gücünü yanlış doğrultuda kullanıyor (bana göre), karşısına iyi birşeyler yapan şirket çıktığında parayı bastırıp o şirketi satın almak ve sonrada kapatmak güç emaresidir fakat akıllıca değildir. Aynı şekilde US Army'de çok güçlü ama birde yaptılarına bakın...
Bize kalan beklemek ve sonucunu görmek, şu ana kadar yaptıklarını detaylıca anlatıp insanlardan fikir ve tavsiye alacaklarını hiç zannetmiyorum...
0
FZ
şu ana kadar yaptıklarını detaylıca anlatıp insanlardan fikir ve tavsiye alacaklarını hiç zannetmiyorum...

USENIX konferanslarına katılmak, makaleler yayımlamak gibi eylemler ne oluyor o halde?

Sizce, kimlerin tavsiyelerini almalılar?
0
anonim
Microsoft'un şu andaki piyasaki ürünlerine hiçkimse çıkıp berbat diyemez öyle olsaydı bu kadar çok kullanıcısı olmazdı. Şu andaki işletim sistemlerini ve diğer programlarını yazarlarken Open Source işletim sistemlerinden ve diğer programlardan faydalanmadıklarını kim söyleyebilir ki?. Eskiden gizlice yaptılarını şimdi insanların gözü önünde yapıyorlar belki camiadan daha fazla tepki çekmekten çekiniyorlardır. (belki de Daniel Robbins'in tavsiyesidir... :) ) Bence değişen çok fazla birşey olmayacak, ama dediğim gibi bekleyecez ve görecez.

Bill Gates: "No, the best way to prepare is to write programs, and to study great programs that other people have written. In my case, I went to the garbage cans at the Computer Science Center and I fished out listings of their operating system."

Bu değerli ve ufuk açıcı yorumlarınız için teşekkürler...
PS: Benim yorumumun tartışmayı bu noktaya getirdiğini düşünmüyorum!!, sadece konuya farklı bir bakış açısı getirmeyi istemiştim...
0
xcorex
Microsoft'un şu andaki piyasaki ürünlerine hiçkimse çıkıp berbat diyemez öyle olsaydı bu kadar çok kullanıcısı olmazdı. bu hariç dediklerinize katılıyorum. fakat insanların büyük bi çoğunluğunun salak olduğu şeklinde salak bi konuşma yapmaktansa şöyle diyim. windows kullanan insanlar kullandıkları şeyi nekadar biliyolar? kimse bilmek zorunda değil ama bilenler bi zahmet gelip burda bunu söylememli bence :) yani etrafımda 100 tane windows kullanıcısı varsa 95'inden köşe bucak kaçıyorum. bikere kurulduktan sonra çalışmayı haftadabir destek almadan başaramayan bişey berbat değilse berbat ne demek? veya kendi başlattığı task'ı sonlandıramayan şeye işletim sistemi demek doğru olurmu?

belki yukarda az çok saçmalamış olabilirim ama altta öz olarak açıklıyım:
ms-office BERBAT, windows BERBAT, MSN (+messenger) BERBAT!, hotmail BERBAT, Frontpage BERBAT!, Outlook REZALET, Microsoftun kendi geliştirdiği tek dil olan basic BERBAT!, Microsoftun diğer dillerin üzerine oturmakta kullandığı GörselStüdyo serileri berbat, internet explorer hakkında yorum yapmıcam beni aşar, IIS REZALET, ASP aşağılık falan filan kaptırsan gider böyle.. hepsi için sebeplerim fazlasıyla var :)
0
anonim
Berbat kelimesini özellikler seçtim, tamam microsoft'un ürünlerinin kötü, kullanışsız,güvensiz vs. olduğunu düşünebiliriz ama berbat diyemeyiz bence, eğer birşey demek gerekiyorsa yukarıda sıraladıklarımdan birini ve seçtiğiniz başka bir sıfatı diyebilirsiniz...
Ben microsoft'un piyasada kalması ve iyi-kötü birşeyler üretmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü rekabet her zaman son kullanıcılarının yararına oluyor ve ayrıca bu rekabet sayesinde geliştiriciler sürekli kendilerini geliştirmek zorunda kalıyorlar.
0
xcorex
evet haklısınız
0
ae
İlginç... Her iki caminanin ürünlerini de kullanıyorum, kullanışsız olanları biliyorumda berbat demek olur mu onu bilmiyorum. Ofis ve Visual Studio serilerinin her camiadan takdir aldiklarini zannediyordum. Fiyat vs kriterini cikarirsaniz berbat olmasini gerektiren birseyler soyleyebilir misiniz dersem, bu konu herhalde Fizan'a kadar uzar.
0
xcorex
bende basicle işletim sistemi yazıcaktım çocukken. hatta "flashla işletim sistemi yapalım" diyen arkadaşımla dalga geçiyodum.. daha ne fikirler atılabiliyomuş ortaya
0
xcorex
bide konuya biraz sapık kalacak ama:
bu s.dikli (:D) patent koleksiyonu yapıyo heralde.
0
FZ
Bu değerli ve ufuk açıcı yorumlarınız için teşekkürler...
0
roktas
Patentlere takılmadan (veya daha genel olarak ani refleksler geliştirmeden) önce o kafa geçtiğin araştırmacının özgeçmişine biraz daha yakından bakar mısın? Belki bu kolay esprilerden daha ötesini hak ediyordur.
0
xcorex
acikcasi (kibarca) umrumda değil :)

ben dötü yaydım, oturduğum yerde müzik dinliyorum boş boş oturuyorum işe yarar hiçbişe yaptığım yok denebilir. oturduğum yerden dil uzatıyorum. bişeler ortaya çıkarıp sonra konuşmak lazım aslında ama bu tembellikle bişey çıkaramam ortaya, elalemi eleştirmek (iyi yada kötü) hoşuma gidiyo. boş konuşmalarım ufuk açıcı olmayabilir sizler için.

okadar yazılım patenti çıkaran adamın, veya "daha fazla PARA!" şirketinde araştırmalarını yapan bir adamın özgeçmişi de pek dikkatimi çekmiyo şahsen.. sen dedin bi bakıyım dedim özgeçmişine.. bi iki şey yapmış aferim çocuğa.. hatta ciddi olmak gerekirse önemli bikaç şey yapmış yiğidi öldür hakkını yeme. adam saygıdeğer bi insan olabilir ama ben saygı duymuyorum. microsoft altında geliştirilen hiçbir projeye yada çalışan, proje geliştiren hiçkimseye saygım yok. bu projeyi aynı takım microsoft haricindede geliştirirdi ama bunu kamyon dolusu nakite çevirmeleri daha zor olurdu. harbi ne para kırıyolardır ha.

sanırım burda yorum kısmını herkes aynı yorumu yapsın diye yapmadınız? (be open minded) benim fikrim yorumumda bunlar. belki doğru belki yanlış
0
rafet
Valla ben de aynen katiliyorum xcorex in yazdiklarina. Mikrosoft da yaptiklari da umurumda degil, insallah kotu gunlerini de gorecek kadar uzun yasariz. .
0
roktas
Afferim sana, mabadı biraz daha yaymaya devam et, Turkcell'den iş teklifi yakındır! Selo reklâmlarına, Kadir Çöpdemir'le birlikte...
0
Zebani
Amaaannn. Bir microsoft gider bir micorsoft gelir. Zenginin malı züğürdün çenesini yorar!!! Acaba biz züğürt milletler micorsoftun karşısına ne koyduk veya koyabiliriz ona bakalım... Yoksa microsofttan medet mi bekliyorsunuz????
0
robertosmix
Bu yanıtın altına ben de imzamı atarım.
0
bm
sanırım burda yorum kısmını herkes aynı yorumu yapsın diye yapmadınız? (be open minded)

Hayir ama acik forumlarin bir ozelligi de insanlarin yanlis oldugunu dusundukleri seylere mudahale edebilmeleri. Dogru seyler tavsiye edilmis size bence, tepki gosterdiginiz sirket, orada calisanlar, icinde bulunduklari kanun duzeni birbirinden bir olcude ve onemli bakimlardan bagimsiz da ele alinabilecek seyler. "Yahudi fizigi" "komunist biyolojisi" filana alerji ne derece _boyle soyleyenleri_ kisitlayici seylerse Mikrosoft kaynakli bilgisayar bilimi, patentlenmis bulus alerjisi de o derece zararli olabiliyor. Yukarida alintiladigimin Ingilizce kismi aslinda Roktas'in soylediginden farkli degil.

0
misafir
Bir de şu açıdan bakamaz mıyız? Bu arkadaşın geliştirdiği teknolojiler, eğer içlerinde işe yarar bir tane varsa, aldığı patentler yüzünden hiçbir zaman özgür bir işletim sisteminde kullanılamayacak. Peki bunun sorumlusu kim? Debian'da bugün lame paketi yoksa bunun sorumlusu bu ve benzeri kişiler değil mi? İnsanları teknolojiye katkılarıyla mı yoksa ahlaki tavırlarıyla mı yargılamalıyız? Bu son soruyu cevaplamak kolay değil. Evet ben de nezih yorumlar yapılsın istiyorum ama nedense birisi onlara küfredince ayıplayamıyorum.
0
roktas
Sorumlunun _kesinlikle_ o kişi olduğuna eminiz yani, vurun abalıya! Sayfasında patentleri, "bunlar bana ait, hiçbir F/OSS yazılımda kullanamayın diye bakın buraya yazıyorum, haberiniz olsun!" niyetiyle mi listeliyor acaba? (ABD'de) Patent kaydı yaptırmak bir basit bireyin kolayca altından kalkabileceği bir iş değildir, bunlar _çoğunlukla_ düzenli bir şirket prosedürü uyarınca yürütülen şirket tasarruflarıdır (gidin patent kaydını inceleyin, kim adına yapılmış o kayıtlar). BM yukarıdaki yorumunda bu hususa işaret etmiş, şirketleri (şirket politikalarını) ve o şirkette çalışan kişileri ayırt etmeyi öğrenelim artık. Doğru bulmadığınız o şirket tasarruflarını eleştirirken bile tribünlerdeki futbol fanatikleri gibi yapmamalısınız bunu. Özgür yazılım/açık kaynak değerlerinin farkında olmakla, günlük bilgi işlem ihtiyaçlarını bu değerlere uygun yazılımlarla karşılamakla bilinç düzeyinizin yüksekliğini ortaya koymuşsunuz, fevkalâde... O bilinç düzeyini yapacağınız eleştirilerde de korumalısınız. Size yakışanı budur.

Alın basit bir örnek: Leslie Lamport, Microsoft'ta çalışıyor, Microsoft'a kayıtlı patentleri de var merak etmeyin. Ne yapalım şimdi, özgür yazılımın en çok işe yarayan eserlerinden birini LaTeX'i yazmış olan bu değerli bilim adamını da mı taşlayalım? Daha çok örnek var böyle. Haskell'in arkasındaki isim, Simon Peyton Jones meselâ, MS'de çalışmasına rağmen hâlâ GHS'yi kodlamaya devam ediyor ve o derleyici sayesinde Perl6'nın ilk prototiplerinden biri Pugs ve önemli bir sürüm takip sistemi Darcs geliştiriliyor. Bunların hepsi Debian'da ve diğer dağıtımlarda...

Bakın, aklı başında bir fikir beyan etmek/eleştiri yapmakla, apaçık hakaret etmek/küfretmek arasında çok ciddi bir fark var ve bu ikincisini ayıplamanın ifade özgürlüğüne, açık fikirliliğe (şu open-minded lafı) ters düşen hiçbir tarafı olmadığı gibi ayıplamamanız halinde günü geldiğinde sonuçları size de dokunur.

0
misafir

Haklısınız. Mesela ilerde değerli bir bilişim teknolojisi geliştirebilir ve çok fakir olduğum için bunu satmak isteyebilirim. O zaman da kimsenin bana küfretmesini istemem. Dalga geçmiyorum, gerçekten hak verdim yorumunuza.

Aklıma gelen bir iki fikir daha var. Yazılım patentlerinin olduğu bir düzende, yazılım mucidi bir ikilemle karşı karşıya görebildiğim kadarıyla: 1. Özgür yazılım kullanıcılarını kendi icadından mahrum bırakmak 2. Fakir kalmak. Burada en iyi çözüm yazılım patentlerine karşı çıkmak gibi görünüyor. Eğer tüm dünyada yazılımlar için patentsiz bir düzen kurulursa haksızlık ortadan kalkar.

Ama sanırım mesele bu kadar basit değil. Patentlerin amacı mucidi ödüllendirmekse, patentsiz bir düzende yazılım mucitleri ödüllendirilmeyecek demektir. Acaba bu yazılım alanında teknolojinin daha yavaş ilerlemesine neden olur mu? En önemli soru ise şu: bir yazılım bir icat olabilir mi?

Evet bunlar çok söylendi tartışıldı. Ama buraya bir kez daha yazmakta bir sakınca yok herhalde

0
FZ
Patentlerin belli bir süresi yok mu? Yani o halde bir şeye patent aldı iseniz resmen, son kullanım tarihi geldikten 1 saniye sonra artık tüm dünya sizin fikrinizi size 5 kuruş ödemeden çatır çatır kullanır, fikir ortadadır ve patent süresi dolmuştur. Yani kamu yararı değil mi bu? Adam patent almayıp da fikrini gizli tutsa siz de bunu ömür billah öğrenemeseniz daha mı iyi? Özel olarak yazılım patenti diye bir şeyden bahsetmiyorum. Bir icadınız, bir ürününüz için patent almaktan bahsediyorum. Misal, 10 kat daha az mürekkep kullanıp 5 kat daha çok ve 7 kat daha kaliteli bir yazıcı yapma yöntemi keşfettiniz. Ya da 1 TB'den büyük veritabanlarında en hızlı rakibinizin yapabildiğinden 10 kat daha hızlı sorgulama yapabilecek bir ürün geliştirdiniz. Eğer patentlerseniz, bunun üzerinden ancak belli bir süre para kazanabilirsiniz, bir süre sonra artık o herkesin kullanımına açık, öyle değil mi?
0
bm
Mesela ilerde değerli bir bilişim teknolojisi geliştirebilir ve çok fakir olduğum için bunu satmak isteyebilirim. O zaman da kimsenin bana küfretmesini istemem.

It urur kervan yurur diye bir laf vardir. Onemli veya onemsiz urettiginizi alici buluyorsaniz ve arzunuz oysa satarsiniz. Bunun icin fakir olmaniz da gerekmiyor. Belki degilsiniz ama aldiginiz parayla hayir yaptiniz? Kim biliyormus hangi hareketin faydasinin ne oldugunu? Boyle "bugun benim inandigim sey disinda hicbirsey faydali degildir, emegi ve imkanlariyla baska turlu davranan ahlaksizdir" diyenlere mi bakacagiz emegimizi degerlendirirken? Emin olun gorunur yerde her yaptiginiz hareket icin hatta her sahip oldugunuz fikir icin birisi bir yerde size sovuyordur. Kimse kufur isitmek istemez, ama insanlarin kufur edip etmemeleri de davranis tarzimiz uzerinde belirleyici olmamali. Bundan cok rahatsiz oluyorsaniz, dedigim gibi sadece fakirliginizi azaltacak kadar parayi elinizde tutarsiniz sizin ahlakiniz konusunda cikarimda bulunanlara da kac tane cocuk okuttugunuzu soylersiniz. Yeter ki bir uretim olsun, kalani kolay. Hic dert etmeyin bence.

Aklıma gelen bir iki fikir daha var. Yazılım patentlerinin olduğu bir düzende, yazılım mucidi bir ikilemle karşı karşıya görebildiğim kadarıyla: 1. Özgür yazılım kullanıcılarını kendi icadından mahrum bırakmak 2. Fakir kalmak.

Olur mu oyle sey? O gunun piyasa sartlarinda birisinin ticari acidan faydali buldugu birseyi yaparsaniz fakir filan kalmazsiniz. Birinci misafir zaten patent isini anlamamis, alt tarafi 20 sene patentin omru 'sonzuza kadar mahrum' etmek diye birsey yok. Su anda insanlarin hala 30 yasindaki UNIX'le heyecanlandiklari goz onune alinirsa Turkiye'de oturan ve yabancilarin bana ozgur yazilim uretmeleri ahlaki acidan dogrudur diyen insanlari zaten etkilemeyebilir. Bununla beraber yazilim patentleri hakikaten zararli seyler, hem sure o endustri icin cok uzun hem Amerikan patent ofisi berbat isler yapiyor. Bu derece corba olmus isin icinde zaten gerek sirketler gerek kisiler insanlari mahrum etmenin disinda da bircok sebepten dolayi patent isini yapiyorlar. Herneyse secimler dediginizle kisitli degil.

Patentlerin amacı mucidi ödüllendirmekse, patentsiz bir düzende yazılım mucitleri ödüllendirilmeyecek demektir.

Cumlenin ilk kismi ikinci kismini gerektirmiyor. Zaten su anki duzende patentler fikri korumanin yaninda sirketi diger patentlerden korumaya da yariyorlar. Insanlarin bulus yapmalari zadece maddi kaygilarla olmuyor. Bahsedilen kisinin veya Roktas'in bahsettigi Lamport'un gecmislerine bakarsaniz zaten patent almadiklari zamanlarda da uretkenliklerinin eksilmedigini goreceksiniz. Tabii MS patent deposu bakimindan pazarlik gucunu arttiracak duzen olmasa bu insanlara maas ve imkan verir miydi onu da dusunmek lazim ama o islerde buyuk olcude duzenin zorlamasi da var. Patentin asil amaclarindan biri bulusun gizli tutulmasina yol acan ticari kaygiyi ortadan kaldirmak. Islerin dibinin cikmis olmasi o tarafini unutmamiz makul demek degil. Belki patent korumasi olmayan bir duzende bu buluslardan haberimiz bile olmayacakti?

Acaba bu yazılım alanında teknolojinin daha yavaş ilerlemesine neden olur mu?

Ben buna pek inanmiyorum. Daha onemlisi cok daha zeki ve ciddi isler yapmis bilgili insanlar da inanmiyorlar. Bir de beni asil rahatsiz eden, patent olsun telif haklari olsun kanun koyucuya bu tip gucler verildigi zaman ortaya cikan rezalete bakarak prensipte iyi fikir olsalar dahi uygulamanin duzgun yapilamamasi.

0
misafir

Haklısınız. Ben patent işinin uzmanı değilim. Şimdi hiçbir zaman derken sürenin çok uzun olduğunu kastetmiştim desem, lafı çeviriyor gibi görüneceğim. O yüzden susayım. Zaten 40-50 yıllık teknolojiler neyimize yetmiyor?

Çocuk okutma meselesine gelince, ben şahsen o çocukları okutmaktansa onların programımı özgürce kullanmalarını tercih ederim. Ama bu benim kişisel tercihim. Bu aşamada bana sus ve kodu göster diyebilirsiniz. Maalesef ancak 40-50 satırlık bir kod gösterebilirim. Sanırım artık yorum yazmaktan vazgeçip kendimi geliştirmeye başlamalıyım. Saygılar...

0
bm
Ben patent işinin uzmanı değilim.

Ben de degilim. Uzmanlik taslamis olmayayim.

Zaten 40-50 yıllık teknolojiler neyimize yetmiyor?

Bunu bir kinaye icin de soylemis olabilirsiniz tabii ama benim ondan bahsetmemin sebebi aslinda muazzam pazarlamacilar tarafindan 'yeni' diye gosterilen seylerin de, muazzam heyecana sebep olan 'ozgur' seylerin de aslinda oldukca eski olmalariydi. Alanimiz son kullaniciya yansidigi sekliye 60 veya 70lerde tahmin edilen sekilde ilerlemedi.

Çocuk okutma meselesine gelince, ben şahsen o çocukları okutmaktansa onların programımı özgürce kullanmalarını tercih ederim. Ama bu benim kişisel tercihim.

Gayet tabii. Benim o ornekte demek istedigim acik koda katkinin disinda da faydalar olabilecegi idi (simdi birisi cikip caktirmadan Gates'in Afrika'ya yardiminin propagandasini mi yapiyorsun der belki, hayir aklimda olan o degil ama biraz sIkIldim alis verislerde ille de fakirligin ortaya surulmesinden. Kazandiginiz parayi ustunuzden atmanin cok yolu var, bunlarin bir kismi 'soylu davrandigim icin kazanmiyorum' tarziyla yapilan islerden de daha faydali olabiliyor.)

Bu aşamada bana sus ve kodu göster diyebilirsiniz. Maalesef ancak 40-50 satırlık bir kod gösterebilirim. Sanırım artık yorum yazmaktan vazgeçip kendimi geliştirmeye başlamalıyım.

Aman, ben bunu kastetmedim. Gayet tabii fikri beyan etmek icin ille de kod yazmak ve acmak gerekmiyor. Ama bu kararlari kendiniz icin vermek icin elinizde digerlerinin isine yarayacak kod olmasi lazim tabii. Belki o duruma gelirseniz perspektifiniz de degisir, o da ayri mesele. Her halukarda kendinizi gelistirmekte bir ziyan yok.

0
ahmetaa
Java ile gerceklestirilen benzer bir proje su an mevcut JNode
0
fatihsenel
Daha fazla bilgi için
0
fatihsenel
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bill Gates´in Ateşle İmtihanı

Nightwalker

Microsoft'un güvenlik konusunda sürekli uğradığı eleştiriler üzerine Bill Gates defalarca artık güvenlik konusuna daha fazla önem vereceklerini söylemişti. Güvenlik konusunun yamalar ve eklerle değil işletim sisteminin temel tasarımda yapılacak değişikliklerle sağlanabileceğini düşünürsek, Microsoft bu konuda ilk ciddi adımını atmış gibi görünüyor.

Boykot: linuxtoday.com

anonim

Microsoft'un linuxtoday.com için sponsor olduğu ve sitede taraflı olarak GNU/Linux karşıtı ilanlar, yazılar, vs. yer aldığı iddiası var. distrowatch.com sitesine göre:
We urge our visitors to boycott LINUXTODAY.COM. LINUXTODAY.COM is currently sponsored by Microsoft Corporation and displays sponsored anti-Linux content on its web site. We consider this practice immoral and hypocritical for a web site that acts as a Linux advocacy resource. PLEASE DO NOT VISIT LINUXTODAY.COM

Windows 95 10 Yaşında

sundance

10 yıl önce, 24 Ağustos 1995'de Şirket Windows 95'i büyük bir gala yemeği ile Windows 95'i duyurmuştu.

Opera'dan beş gün küçük olan Windows 95'in 10'uncu yılı ise Şirket'in Windows 95'e olan desteğini 31 Aralık 2000 itibariyle çekmiş olmasından dolayı duyurulmadı bile.

Windows Vergisine Mahkeme Engeli

hayalci

Yeni satılan bilgisayarlarla birlikte "dayatılan" Windows işletim sistemini kabul etmek zorunda değilsiniz.

Pardus Kullanıcı Derneği başkanı ve aynı zamanda Linux Kullanıcıları Derneği üyesi Av. Karslı'nın açtığı davada mahkeme kararı açıklandı. Mahkeme, işletim sistemi parasının iade edilmesine karar verdi. Karar emsal teşkil edeceğinden artık almak istemeyen hiç kimseye Windows işletim sistemi dayatılamayacak.

İsyan!

cayfer

Bu ne biçim kullanıcı yönetimi yaaaa!!!!

Yarın Windows XP altında bir OpenOffice sunumu yapmam gerekiyor. (OpenOffice tanıtacağım, ama Windows altında).

Benim portatif bir bilgisayarım yok! Eşimin dizüstü bilgisayarını kullanayım dedim. Aygıt son derece modern ve ileri teknoloji bir cihaz (!). Windows XP ile donatılmış!

Kadıncağızın masa üstünü bozmayayım dedim ve "ugur" diye bir kullanıcı tanımladım. Birden bilgisayarın açılışında
karşıma çıkan listede sadece "ugur" görünmeye başladı. Eşimin "Administrator" kullanıcısı yok oldu!