Microsoft Açıklaması Bir Yanılsama - Jon Maddog

0
murat09
Microsoft'un, kaynak kodlarını devletlere açacağını açıklamasından sonra karşı kamptan Linux International Başkanı Jon "maddog" Hall haftalık Bilişim Teknolojileri Gazetesi BThaber'e demeç verdi: "Microsoft eşliğinde Windows kaynak kodunu görmek, Saddam rehberliğinde kitle imha silahı aramaya benzer"
"maddog" BTnet'in kardeş yayın organı BThaber'in editörlerinden Özgür Karagöz'e İstanbul'da verdiği demeçte Microsoft'un aldığı kararın bir yanılsama olduğunu iddia ederek "Microsoft'un kaynak kodlarını açması, kodları tamamen kapamasından daha kötü çünkü bu bir yanılsama. Windows'un kaynak kodunu Microsoft aracılığıyla görmenin Saddam'ın rehberliğinde kitle imha silahı aramaktan bir farkı yok" dedi.

Linux International Başkanı Jon "maddog" Hall'ın BThaber'den Özgür Karagöz'e verdiği demecin ve Microsoft'un kodlarını açması ile ilgili açıklamasının ayrıntıları Haftalık Bilişim Teknolojileri Gazetesi BThaber'in 20 Ocak Pazartesi günü yayımlanacak olan 404'üncü sayısında ayrıntılı bir şekilde yer alacak.

Hall, Microsoft açısından bunu bir gelişme olarak değil bazı noktaları kabullenme ve taviz verme olarak gördüğünü söyleyerek, Microsoft'un yeni başlatmış olduğu Hükümet Güvenlik Programı'nın (Government Security Program-GSP) sadece belli ülkelerde uygulanmasıyla, devletler arasında eşitsizlik yaratacağını öne sürdü.

Hall, "Microsoft'un 2001'de şirketlere, araştırma ve eğitim kurumlarına yönelik olarak başlatmış olduğu "Paylaşılan Kaynak İnsiyatifi"ni de inceledim. Bu programı uyguladığı ülkelerin listesinde Türkiye yok. Bu insiyatif ABD, İngiltere'de ve daha birçok ülkede var ama Türkiye bu programa katılmadı. Örneğin Irak'ta da bu kodu açmazlar. Ama Küba'da açtılar. Bu da işletim sisteminin sadece belirli ülkeler tarafından kontrol edilmesini sağlayan büyük bir sorun" dedi.

Hall sözlerine şöyle devam etti: "Farzedelim ki ABD bu koda bakmak ve Türkiye ile işbirliği yapmak istiyor. Ama bunu yapamaz çünkü Türkiye "Paylaşılan Kaynak İnsiyatifi" programında yer almıyor. Örneğin ABD'de bir üniversite bir araştırma yapıyor ve Türkiye'den bir üniversiteyi de buna katmak istiyor ama yapamaz. Yani kodlarını tamamen herkese açmış olduklarını söylemeleri, kodları tamamen kapatmalarından daha kötü. Çünkü o zaman kodların kapalı olduğunu bilirsin ve diğer hükümetlerle eşit durumda olduğunu da bilirsin. Ama sadece bazı ülkelerde ve belli taraflarının açık olduğunu bilerek hiçbir şey yapamazsın."

Linux ciddi bir tehdit

Microsoft için Linux'un uzun zamandır çok ciddi bir tehdit olduğuna dikkat çeken Jon "maddog" Hall, GSP programıyla ilgili olarak şu eleştirileri getirdi: "Bu yeni program ile devletleri Microsoft ürünleri kullanma konusunda ikna etmeye çalışacaklar. Aslında bu kötü birşey değil. Bunu istemeleri gayet doğal. Çünkü devletler de kullandıkları ürünlere sonsuz güvenmek istiyorlar. Ama burada gördüğüm problem şu; Bazı yazılımlara baktım ve Microsoft'un kodunu görüntüledim. Ama bu kodun benim işletim sistemimi oluşturmak için kullanılan bir kod olduğu garanti değil. Öyle olsa bile başka bir kişinin bu koda erişemeyeceğini garanti etmiyor. Bu konuda Microsoft başarısız. Kaynak koduna bakarsanız, görürsünüz ki bu kaynak kodu acaba sizin işletim sisteminizin oluşturulduğu kod mu? Buna güvenebilir misiniz? Ben güvenemem. Hele de bütün kodlarını görebildiğim başka bir alternatif program varken."

Hall, Türkiye'de Linux'la ilgili kodlara bakmak için kullanıcıların ya da devletin kimseden izin alması gerekmediğini vurgulayarak, ayrıca sadece kodu görüntülemeleri değil kodu değiştirmeleri ve değiştirdikleri kodla çalışmalarının da mümkün olduğunu kaydetti. Hall, "Bence burada Microsoft'un politikası, insanları açık kaynak kodlu yazılımlarla aynı kapasitelere ve yeteneklere sahip olduklarına inandırmak" dedi.

Kaynak : BTHaber
Cehennem.Com

Görüşler

0
elrond
Türkiye C. hükümetine bu kod açılsa ekonomimiz içinden çıkılmaz bir hal alır artık. Her kamu kuruluşu 70 milyon satır kodu anlamak için 200 kişi alsa off yavrum off.


Yanlız şunu sormak isterim adamlar kodu nasıl açsalarda kimse eleştirmese. Tanesi 100 $ dan bilmem kaç milyon satılan bir şey sonuçta bu. Yok bize açılan kod gerçek kod mu bilmemne. Al compile et, debugger bağla ondan sonra konuş be kardeşim bu kadarda Ahmet Çakar yorumu olmaz ki.
Insan bir bakar önce. Lukunku değil ki bu milyonlarca satır birşey...
Son cümleyede katılmıyorum bunun tek ve net bir amacı vardır, kamu pazarları üzerinden güvenlikle ilgili satış riskini yok etmek.
Bu arada kod Ruslara açıldı merak eden yakında download eder bakar ;-)
0
sundance
Abicim afedersin de benim artik midem bulandı ´Türk milletinden adam olmaz!´ söylemlerinden. Serbest Yazılım olmasa böyle, serbest yazılım olsa böyle, illa bir yerlerden bir şeyler bulup uysa da uymasa da sokacaz bir yerimize değil mi ? Niye ? Türküz!

Yapmayın, başka bir argüman koyun ortaya onu konuşalım. O kadar alışığız ki yargısız infaza ´Türkiye de tüketici hakları olsa, millet malı kullanır kullanır geri getirir´ mantığı yüzünden tüketici hakları da yirmi yıl sonra geldi ülkeye. Ama tabi ülkenin bütün eğitimli insanları ´Ulan kapağı bir şekilde Amerika´ya atsam da, sonra Türkiye´ye döner jübile yaparım´ derse zaten olacağı da budur...
0
elrond
Türk milletinden bahseden yok. Kamudan bahseden var! Bakınız TTelekom 100bin kişi. Bakınız özel operatörler daha fazla abone 5000 kişi ve kablosuz iletişim. (yani işletme ve bakımı daha zor).

Benim söylediğim bu. Konuyu bu boyuta getirmenin alemi yok. Benim asıl yorumladığım nokta koda bakmadan bu kod gerçek değil diye üfürme noktası. Ama bazı şeyleri savunurken üfürmek serbest anladığım kadarı ile. Aynen SQL yorumlarında olduğu gibi...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Hailstorm Microsoft´un 2003 planından çıkartılmış.

conan

.NET My Services Microsoft'un oldukça önem verdiği XML web servislerinden birisiydi. Microsoft, kod adı Hailstorm olan ve içinde elektronik online adres defteri, online telesekreter gibi 14 tane servis barındıran bu projesini 2003 planından çıkarmış görünüyor. My Services'ın başlangıç tarihi geçtiğimiz Nisan ayında da yaklaşık 8 ay ileriye atılmıştı.

İki gün once açıklanan 2003 planında web servisleri ile ilgili tek madde XML protokolleri üzerineymiş. Şirket 2003de web servislerinin güvenliğini arttırmak üzere VeriSign ve IBM'in kaleme aldıkları WS-Security standartını uygulama yönünde çalışmalar yapacagını da belirtmiş.

Bill Gates'e Açık Protesto

meddah

Bill Gates, Pekin Üniversitesi'nde "Çin'in yazılım dünyasındaki geleceği" konusunda konuşma yaparken "Özgür Yazılım / Açık Kaynak" yazılı pankartla sahneye çıkan biri tarafından protesto edildi.

Detaylı bilgi ve fotoğraflara buradan ve şuradan erişebilirsiniz...

Editör'ün notu: Aynı konuda iki haber gelmişti. 2. haberi aynı konuda olduğu için yayınlıyamıyoruz ama haberdeki linke burdan ulaşabilirsiniz.

The MSN® Titanium Visa® card

gILgamIsh

Ailemizin şirketi MSN, bir kez daha bi nev`i banka tadında / zihniyetinde çalıştığını cümle aleme gösterdi. İşte karşınızda:
emesen titanyum viza

En zayıf halka Win9X... Güle güle

elrond

Bildiğim kadarı ile şimdiye kadar resmen dile getirilmedi 9x kodlarının geliştirilmeyeceği. Ancak yeni Office sürümü ile gelen sistem ihtiyaçları listesi Netteki forumlarda 9x in drop olacağının kesinleşmesi olarak yorumlanıyor.

Office 11, Win2K SP3 ve WinXP üzerinde çalışacak sadece. 9x, ME ve WinNT4.0 yeni office sürümünü çalıştırmayacak.

Tabi kurumsal müşteriler için bu çok can sıkıcı. Diğelim ki 1000 adet WinME lisansı aldınız. ME nede olsa yeni sayılabilecek bir OS. Office 11 i beğendiniz almak istiyosunuz fakat o da ne WinME lisanslarınız elinizde patlamış durumda. Kötü tabi.

Toplam sahip olma maliyeti - (devam) (SUS raporu)

cayfer

Geçen hafta Blast/Welchia solucanları ve MS işletmeme sistemleriyle ilgili güncelleme yamaları ile ilgili sıkıntılardan söz ederek birşeyler karalamıştım.