Microsoft'tan Emacs Benzeri Editör

0
urxalit
Microsoft'un Connected Systems bölümü Emacs benzeri bir editör - belki bir geliştirme ortamı hazırlıyor. Bir tür "Emacs.Net" olarak tanımlanan editörle ilgili planlar Microsoft'un profesyonel geliştirici konferansında açığa çıkabilir. Söylentinin kaynağı bu web günlüğünde. Daha fazla detay verilmemiş ama projenin adı doğrudan Emacs.Net olarak anılıyor. Son isim muhtemelen bu olmayacaktır tabii.
Emacs, Unix'lerde çok kullanılan bir araç. Richard Stallman tarafından (Guy L. Steele ile birlikte) başlatılan Emacs geliştirmesi bugün en popüleri GNU Emacs halinde hala aktif olarak sürüyor. Emacs, Emacs Lisp olarak bilinen genişletme dilini kullanıyor. Microsoft yorumu büyük olasılıkla Lisp yerine .Net'e dayanan bir dil kullanacaktır.

Novell'dan Miguel de Icaza daha geniş bir fikir ileri sürmüş: Emacs.Net sadece bir editörden ziyade bir geliştirme ortamı da olabilir. Joel Spolsky olası PowerShell entegrasyonuna dikkat çekiyor.

Emacs.Net'in detaylandırılacağı beklenen Microsoft'un Professional Developers Conference 2008 Ekim'de olacak.

Kaynak: Pc Labs

Görüşler

0
Tarık
geliştirme dünyası yeni silahlarıyla iyice savaş alanına dönecek demek :)
0
sulh
Mükemmel bir haber. Emacs bu haliylede(ecb ve xref sağolsun) bir geliştiricinin tüm ihtiyaçlarını karşılıyor lakin .net altyapısına geçtikten sonra elisp bağımlılığından kurtulursa benim gibi fani c++ programcılarını daha çok memnun edecek.

"Novell'dan Miguel de Icaza daha geniş bir fikir ileri sürmüş: Emacs.Net sadece bir editörden ziyade bir geliştirme ortamı da olabilir"
Tam olarak anlamadım. Eğer kasıt edilen belirli diller için olması gerektiği gibi eklentilerin standart hale getirilmesiyse mükemmel olur(diğer türlü zaten emacs çoğu dil için yeterli bir geliştirme ortamı sağlıyor. en azından java, common lisp ve c/c++ için yeterince güçlü). Zira c++ için konuşulacak olursa xref ayarında özgür bir mode harika olurdu.(Gerçi problemsiz bir cedet de harika olurdu)
0
FZ
elisp bağımlılığından kurtulursa benim gibi fani c++ programcılarını daha çok memnun edecek.

Microsoft tarafından geliştirilecek ve bazı bakımlardan Emacs'a benzeyecek bir programın Emacs Lisp kullanmaması yüksek bir ihtimal bence de. Diğer yandan mevcut GNU Emacs yahut XEmacs'ın Emacs Lisp ile programlanması C++ programcıları açısından ne gibi bir sıkıntı yaratıyor?
0
Tarık
parantezler?
0
FZ
İyi de bir C++ programcısı oturup sıfırdan bir Emacs modülü, fonksiyonları filan geliştirmeyecekse zaten Emacs Lisp ile pek işi olmaz. En fazla .emacs dosyasına bazı ayarları yazması gerekir Emacs Lisp formatında ki onların da çoğu tek satırlık kısa şeyler. Yani günlük olarak C++ kodlarken Emacs Lisp ile hemen hemen hiç işi olmayacaktır diye düşünüyorum.
0
Tarık
bende öyle düşünmüştüm :)

sulh' un dediğinin tersine ben emacs gibi bir aparatın .net boyunduruğuna girmesine iyi bakmıyorum. zira elisp bizim ata sporumuz sayılır. felsefemizle büyük oranda paralellik gösterir :P fakat .net gibi kapalı bir sistemin, bağımlı bir aparatı bilemiyorum ne derece çekici gelebilir.

tabii ki emacs ın .net sürümü çıktı diye gnu Emacs yok olmadı, sonuç olarak en hakiki emacs yine yerinde durmakta. Bu arada gnu nun web sayfası yine mi değişmiş? önceki daha güzeldi sanki.
0
sulh
Herhangi bir programcı için kullandığı dil dışında başka bir dille alternatif olmadığı için zorunluluktan uğraşmak başlı başına problem değil mi? Hadi ufak tefek .emacs düzenlemeleri neyse ama ihtiyaç duyulan(ilginçtir, ihtiyaç duyulan şeylerin büyük bir çoğunluğunu başkaları yazmış oluyor) irili ufaklı modülleri yazmak veya hali hazırda kullanılan modüllerde değişiklik yapmak(sıfırdan elisp öğrenmeye değmeyecek, ama ihtiyaç duyulan) sıkıntı yaratıyor.
0
FZ
düzenlemeleri neyse ama ihtiyaç duyulan(ilginçtir, ihtiyaç duyulan şeylerin büyük bir çoğunluğunu başkaları yazmış oluyor) irili ufaklı modülleri yazmak veya hali

Yaklaşık 30 yıldır geliştirilen bir editör / programlama ortamı söz konusu olduğu düşünülürse ihtiyaç duyulan, akla ilk gelen pek çok şeyin daha önceden birileri tarafından yazılmış olması çok mu garip? ;)

hazırda kullanılan modüllerde değişiklik yapmak(sıfırdan elisp öğrenmeye değmeyecek, ama ihtiyaç duyulan) sıkıntı yaratıyor.

Emacs Lisp'in avantajı piyasadaki rekabet koşullarından görece bağımsız, dolayısı ile dayanıklı olması. Bugün yapılan bir temel yatırım bu sayede kendini mesela 15 sene sonra da koruyabilecektir (en azından geçmişe bakıp böyle bir şey söylenebilir).
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

MS-Windows ve Sahip olma maliyeti (TCO) hakkında

cayfer

Dostlar "artık yetti senin Micros~1 aleyhinde yazdıkların" diyecek ama n'apayım; elimde değil. Herkesin kendine göre bir derdi var...

Bütün gün firewall, spam-virus kontrol falan uğraşıp duruyorduk ki Eylül başında üniversitemizin (Bilkent) yurtları açıldı. İkinci gün falandı, üniversite ağımız neredeyse çökme noktasına geldi.

Bilgisayar Konusundaki Batıl İnançlar!

anonim

Murat Yıldırımoğlu'nun sitesinde gördüğüm bu yazının bir bölümünü burada paylaşmak istedim. Amacım yeni bir "flame war" a sebep olmak değil. Yalnızca farklı bakış açılarına da bu sitede yer vermek ve tanımak.

"Ne kendini ne karşındakini tanımıyorsan her zaman kayberdersin. Kendini tanıyor karşındakini tanımıyorsan, bir kazanır bir kaybedersin. Hem kendin, hem de karşındakini tanıyorsan, her zaman kazanırsın."
Sun-Tzu; Savaş Sanatı

M$´un MSN çıkartmaları

conan

Microsoft yeni ürünü olan MSN bilmem kaç sürümünü sanırım bugün çıkarttı. MSN'nin logosu bir kelebek, ve bilimum büyük web sayfalarında (washingtonpost.com gibi) zart diye önünüze tam sayfa kelebek görüntüsünde insanlar geliyor. (mothman prophecies seyredenler korkuyor tabii ama neyse!) Konumuz bu degil.

VBasic.NET'e geçiş !

sundance

Developer.com'da yayınlanan bu makale oldukça kolay ve acısız! bir şekilde VisualBasic.NET'e geçişi anlatmakta. Eminim bir çoklarına yardımcı olacaktır.

Nerden çıktı bu derseniz, Bill Gates'in Açık Kaynak kodu sürüm değişikliklerinde uyumluluk garantisi getirmiyor ifadesini desteklemek ve bu işlerin kapalı kodlu .NET platformunda bir apt-get kolaylığında olduğunu!!! göstermek amacıyla verilmiştir. Haberin aslı Orjinal haber

Microsoft'tan yeni işletim sistemi: MS-Linux

coskung

PC Magazine yazarlarından John Dvorak, bulunduğu bir ortamda MS'nin Linux'u nasıl altedebileceğine dair üretilen fikirlerden bir alıntı yapmış.
Makale Burada