Microsoft'tan Emacs Benzeri Editör

0
urxalit
Microsoft'un Connected Systems bölümü Emacs benzeri bir editör - belki bir geliştirme ortamı hazırlıyor. Bir tür "Emacs.Net" olarak tanımlanan editörle ilgili planlar Microsoft'un profesyonel geliştirici konferansında açığa çıkabilir. Söylentinin kaynağı bu web günlüğünde. Daha fazla detay verilmemiş ama projenin adı doğrudan Emacs.Net olarak anılıyor. Son isim muhtemelen bu olmayacaktır tabii.
Emacs, Unix'lerde çok kullanılan bir araç. Richard Stallman tarafından (Guy L. Steele ile birlikte) başlatılan Emacs geliştirmesi bugün en popüleri GNU Emacs halinde hala aktif olarak sürüyor. Emacs, Emacs Lisp olarak bilinen genişletme dilini kullanıyor. Microsoft yorumu büyük olasılıkla Lisp yerine .Net'e dayanan bir dil kullanacaktır.

Novell'dan Miguel de Icaza daha geniş bir fikir ileri sürmüş: Emacs.Net sadece bir editörden ziyade bir geliştirme ortamı da olabilir. Joel Spolsky olası PowerShell entegrasyonuna dikkat çekiyor.

Emacs.Net'in detaylandırılacağı beklenen Microsoft'un Professional Developers Conference 2008 Ekim'de olacak.

Kaynak: Pc Labs

Görüşler

0
Tarık
geliştirme dünyası yeni silahlarıyla iyice savaş alanına dönecek demek :)
0
sulh
Mükemmel bir haber. Emacs bu haliylede(ecb ve xref sağolsun) bir geliştiricinin tüm ihtiyaçlarını karşılıyor lakin .net altyapısına geçtikten sonra elisp bağımlılığından kurtulursa benim gibi fani c++ programcılarını daha çok memnun edecek.

"Novell'dan Miguel de Icaza daha geniş bir fikir ileri sürmüş: Emacs.Net sadece bir editörden ziyade bir geliştirme ortamı da olabilir"
Tam olarak anlamadım. Eğer kasıt edilen belirli diller için olması gerektiği gibi eklentilerin standart hale getirilmesiyse mükemmel olur(diğer türlü zaten emacs çoğu dil için yeterli bir geliştirme ortamı sağlıyor. en azından java, common lisp ve c/c++ için yeterince güçlü). Zira c++ için konuşulacak olursa xref ayarında özgür bir mode harika olurdu.(Gerçi problemsiz bir cedet de harika olurdu)
0
FZ
elisp bağımlılığından kurtulursa benim gibi fani c++ programcılarını daha çok memnun edecek.

Microsoft tarafından geliştirilecek ve bazı bakımlardan Emacs'a benzeyecek bir programın Emacs Lisp kullanmaması yüksek bir ihtimal bence de. Diğer yandan mevcut GNU Emacs yahut XEmacs'ın Emacs Lisp ile programlanması C++ programcıları açısından ne gibi bir sıkıntı yaratıyor?
0
Tarık
parantezler?
0
FZ
İyi de bir C++ programcısı oturup sıfırdan bir Emacs modülü, fonksiyonları filan geliştirmeyecekse zaten Emacs Lisp ile pek işi olmaz. En fazla .emacs dosyasına bazı ayarları yazması gerekir Emacs Lisp formatında ki onların da çoğu tek satırlık kısa şeyler. Yani günlük olarak C++ kodlarken Emacs Lisp ile hemen hemen hiç işi olmayacaktır diye düşünüyorum.
0
Tarık
bende öyle düşünmüştüm :)

sulh' un dediğinin tersine ben emacs gibi bir aparatın .net boyunduruğuna girmesine iyi bakmıyorum. zira elisp bizim ata sporumuz sayılır. felsefemizle büyük oranda paralellik gösterir :P fakat .net gibi kapalı bir sistemin, bağımlı bir aparatı bilemiyorum ne derece çekici gelebilir.

tabii ki emacs ın .net sürümü çıktı diye gnu Emacs yok olmadı, sonuç olarak en hakiki emacs yine yerinde durmakta. Bu arada gnu nun web sayfası yine mi değişmiş? önceki daha güzeldi sanki.
0
sulh
Herhangi bir programcı için kullandığı dil dışında başka bir dille alternatif olmadığı için zorunluluktan uğraşmak başlı başına problem değil mi? Hadi ufak tefek .emacs düzenlemeleri neyse ama ihtiyaç duyulan(ilginçtir, ihtiyaç duyulan şeylerin büyük bir çoğunluğunu başkaları yazmış oluyor) irili ufaklı modülleri yazmak veya hali hazırda kullanılan modüllerde değişiklik yapmak(sıfırdan elisp öğrenmeye değmeyecek, ama ihtiyaç duyulan) sıkıntı yaratıyor.
0
FZ
düzenlemeleri neyse ama ihtiyaç duyulan(ilginçtir, ihtiyaç duyulan şeylerin büyük bir çoğunluğunu başkaları yazmış oluyor) irili ufaklı modülleri yazmak veya hali

Yaklaşık 30 yıldır geliştirilen bir editör / programlama ortamı söz konusu olduğu düşünülürse ihtiyaç duyulan, akla ilk gelen pek çok şeyin daha önceden birileri tarafından yazılmış olması çok mu garip? ;)

hazırda kullanılan modüllerde değişiklik yapmak(sıfırdan elisp öğrenmeye değmeyecek, ama ihtiyaç duyulan) sıkıntı yaratıyor.

Emacs Lisp'in avantajı piyasadaki rekabet koşullarından görece bağımsız, dolayısı ile dayanıklı olması. Bugün yapılan bir temel yatırım bu sayede kendini mesela 15 sene sonra da koruyabilecektir (en azından geçmişe bakıp böyle bir şey söylenebilir).
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Microsoft, LAMP'e Karşı

butch

Microsoft yakın bir zamanda yayınlayacağı Visual Studio 2005 ve SQL Server 2005 "express" sürümlerinin, LAMP (Linux, Apache, MySQL ve Perl/Python/PHP) modeline yakın yeteneklere sahip olacağını söylüyor. Kullanıcıların artık daha az kod yazarak daha fazla iş yapabilirken, ödeyecekleri ücretinse bedavaya yakın olacağını da belirtiyor.

Detaylar burada.

Windows-XP piyasaya çıkmadan ucuzladı

anonim

Microsoft’un en son işletim programı Windows-XP, daha piyasaya çıkmadan 14 dolar ucuzlayarak 184.99 dolardan sipariş edilmeye başlandı. Microsoft, 25 Ekim’de piyasaya çıkaracağı Windows-XP’nin komple profesyonel sürümünün fiyatını 299 dolar, profesyonel yükseltim sürümünün fiyatını 199 dolar, ev tipi yükseltim sürümünün fiyatını ise 99 dolar olarak ilan etmişti. Ancak internette indirimli fiyatla yazılım ve donanım satan “Costco.com” adlı kuruluş, Windows-XP’nin profesyonel yükseltim sürümünü Microsoft’tan 14 dolar ucuz fiyatla 184.99 dolardan satacağını ve şimdiden sipariş kaydetmeye başladığını duyurdu. Gerçek fiyatın arz ve talep dengesi göz önünde bulundurularak belirlendiğini kaydeden sanayi çevreleri, Microsoft’un ilan ettiği fiyatların tahmini fiyat olduğuna ve perakendecilerin ürünleri istedikleri fiyattan satabileceklerine dikkat çekiyor.

Direct-X 8.1çıktı

sundance

Microsoft`un multimedya konusunda bir standart oluşturan sistemi Direct-X`in 8.1 sürümü dün resmi olarak çıktı.

Özellikle 8.0 sürümü ile 3D shooterlarda ciddi bir hız artışı sağlayan Direct-X`in platform bağımsız olmaması dışında, programcıların daha çok tercih ettiği özelliklerle donatılması ve hızlanması ile gün geçtikçe Open-GL`e daha çok rakip olarak gösteriliyor.Download

MS'in Lisans Kontrol Sistemi Açık Verdi

zilog

Silicon.com'da yayınlanan bir haberde, Microsoft'un yeni uygulamaya koyduğu ve korsan kopyalara update yapılmasını engelleyen Windows Genuine Advantege (WGA) sisteminin aşıldığı duyuruldu.

Microsoft ve C++ İle C# Dillerinin Geleceği

FZ

Geçen Perşembe günü duyurulan Tablet PC ürünü için New York'a giden Bill Gates Washington eyaletine döndü ve C++ ile C# dillerinin geleceğine dair bir brifingi yazılım geliştiricilere, bilgisayar bilimcilere ve öğrencilere sundu.

ACM (Association for Computing Machinery) kurumunun 17. yıllık Nesneye Yönelik Programlama, Sistemler, Diller ve Uygulamalar (OOPSLA) konferansında söz alan Gates Microsoft Visual C# .NET ve Visual C++ .NET ilgili gelecek vizyonunu koydu ve yazılım geliştirme ekiplerinin ürün ürün problemlerini hızlı şekilde tespit etmelerini sağlayacak olan bir yazılım test etme sistemini tanıttı.