Microsoft'tan Emacs Benzeri Editör

0
urxalit
Microsoft'un Connected Systems bölümü Emacs benzeri bir editör - belki bir geliştirme ortamı hazırlıyor. Bir tür "Emacs.Net" olarak tanımlanan editörle ilgili planlar Microsoft'un profesyonel geliştirici konferansında açığa çıkabilir. Söylentinin kaynağı bu web günlüğünde. Daha fazla detay verilmemiş ama projenin adı doğrudan Emacs.Net olarak anılıyor. Son isim muhtemelen bu olmayacaktır tabii.
Emacs, Unix'lerde çok kullanılan bir araç. Richard Stallman tarafından (Guy L. Steele ile birlikte) başlatılan Emacs geliştirmesi bugün en popüleri GNU Emacs halinde hala aktif olarak sürüyor. Emacs, Emacs Lisp olarak bilinen genişletme dilini kullanıyor. Microsoft yorumu büyük olasılıkla Lisp yerine .Net'e dayanan bir dil kullanacaktır.

Novell'dan Miguel de Icaza daha geniş bir fikir ileri sürmüş: Emacs.Net sadece bir editörden ziyade bir geliştirme ortamı da olabilir. Joel Spolsky olası PowerShell entegrasyonuna dikkat çekiyor.

Emacs.Net'in detaylandırılacağı beklenen Microsoft'un Professional Developers Conference 2008 Ekim'de olacak.

Kaynak: Pc Labs

Görüşler

0
Tarık
geliştirme dünyası yeni silahlarıyla iyice savaş alanına dönecek demek :)
0
sulh
Mükemmel bir haber. Emacs bu haliylede(ecb ve xref sağolsun) bir geliştiricinin tüm ihtiyaçlarını karşılıyor lakin .net altyapısına geçtikten sonra elisp bağımlılığından kurtulursa benim gibi fani c++ programcılarını daha çok memnun edecek.

"Novell'dan Miguel de Icaza daha geniş bir fikir ileri sürmüş: Emacs.Net sadece bir editörden ziyade bir geliştirme ortamı da olabilir"
Tam olarak anlamadım. Eğer kasıt edilen belirli diller için olması gerektiği gibi eklentilerin standart hale getirilmesiyse mükemmel olur(diğer türlü zaten emacs çoğu dil için yeterli bir geliştirme ortamı sağlıyor. en azından java, common lisp ve c/c++ için yeterince güçlü). Zira c++ için konuşulacak olursa xref ayarında özgür bir mode harika olurdu.(Gerçi problemsiz bir cedet de harika olurdu)
0
FZ
elisp bağımlılığından kurtulursa benim gibi fani c++ programcılarını daha çok memnun edecek.

Microsoft tarafından geliştirilecek ve bazı bakımlardan Emacs'a benzeyecek bir programın Emacs Lisp kullanmaması yüksek bir ihtimal bence de. Diğer yandan mevcut GNU Emacs yahut XEmacs'ın Emacs Lisp ile programlanması C++ programcıları açısından ne gibi bir sıkıntı yaratıyor?
0
Tarık
parantezler?
0
FZ
İyi de bir C++ programcısı oturup sıfırdan bir Emacs modülü, fonksiyonları filan geliştirmeyecekse zaten Emacs Lisp ile pek işi olmaz. En fazla .emacs dosyasına bazı ayarları yazması gerekir Emacs Lisp formatında ki onların da çoğu tek satırlık kısa şeyler. Yani günlük olarak C++ kodlarken Emacs Lisp ile hemen hemen hiç işi olmayacaktır diye düşünüyorum.
0
Tarık
bende öyle düşünmüştüm :)

sulh' un dediğinin tersine ben emacs gibi bir aparatın .net boyunduruğuna girmesine iyi bakmıyorum. zira elisp bizim ata sporumuz sayılır. felsefemizle büyük oranda paralellik gösterir :P fakat .net gibi kapalı bir sistemin, bağımlı bir aparatı bilemiyorum ne derece çekici gelebilir.

tabii ki emacs ın .net sürümü çıktı diye gnu Emacs yok olmadı, sonuç olarak en hakiki emacs yine yerinde durmakta. Bu arada gnu nun web sayfası yine mi değişmiş? önceki daha güzeldi sanki.
0
sulh
Herhangi bir programcı için kullandığı dil dışında başka bir dille alternatif olmadığı için zorunluluktan uğraşmak başlı başına problem değil mi? Hadi ufak tefek .emacs düzenlemeleri neyse ama ihtiyaç duyulan(ilginçtir, ihtiyaç duyulan şeylerin büyük bir çoğunluğunu başkaları yazmış oluyor) irili ufaklı modülleri yazmak veya hali hazırda kullanılan modüllerde değişiklik yapmak(sıfırdan elisp öğrenmeye değmeyecek, ama ihtiyaç duyulan) sıkıntı yaratıyor.
0
FZ
düzenlemeleri neyse ama ihtiyaç duyulan(ilginçtir, ihtiyaç duyulan şeylerin büyük bir çoğunluğunu başkaları yazmış oluyor) irili ufaklı modülleri yazmak veya hali

Yaklaşık 30 yıldır geliştirilen bir editör / programlama ortamı söz konusu olduğu düşünülürse ihtiyaç duyulan, akla ilk gelen pek çok şeyin daha önceden birileri tarafından yazılmış olması çok mu garip? ;)

hazırda kullanılan modüllerde değişiklik yapmak(sıfırdan elisp öğrenmeye değmeyecek, ama ihtiyaç duyulan) sıkıntı yaratıyor.

Emacs Lisp'in avantajı piyasadaki rekabet koşullarından görece bağımsız, dolayısı ile dayanıklı olması. Bugün yapılan bir temel yatırım bu sayede kendini mesela 15 sene sonra da koruyabilecektir (en azından geçmişe bakıp böyle bir şey söylenebilir).
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

M$ Windows CE kodunu açığa çıkardı

larweda

Artık Microsoft`un da açık kod`dan ne anladığını görebileceğiz. Windows CE 3.0`ın kodu şu anda piyasaya sürülmüş durumda. Microsoft, açık kaynak hareketinin bilgisayar teknolojisi dünyasına etkisini farkettiğini, kendilerinin de bu oluşuma çıkarları doğrultusunda katılacağını çok daha önce açıklamıştı. Tahminim kodun piyasaya sürülmesinin bu kadar gecikmesi içindeki pisliklerin temizlenerek Microsoft`un gülünç görünmesini engellemek için olsa gerek.

Microsoft, Türk Bilişimcisini Ciddiye Almıyor mu?

FZ

Güncelleme (2004-10-21): MS Türkiye'den henüz resmi bir açıklama gelmemiş olmakla birlikte habere konu olan sayfa düzelmiş görünüyor şu anda.

FM üyelerinden bm'nin turk.internet.com sitesinde yer alan haberini alıntılıyoruz:

Ben aslında, oldukça yeni duyurulan .NET açığının [1] Türkiye'de büyük bankalardan kaçının sitesini etkileme ihtimali olduğunu açıklayan kısa bir yazı yazacaktım. Hangi bankanın hangi sunucuyu kullandığını anlatmadan önce, MS Türkiye'nin bu bankaları uyardığından emin olmak istedim. Siz olsanız ne yapardınız?

Ben Robot, Sen Microsoft

FZ

Robotics Studio, robotik ile uğraşan yazılımcıların VB.NET, C#, JScript, IronPython gibi dillerle değişik robot platformlarına yönelik kod geliştirmelerini sağlıyor.

Adı geçen yazılım süiti aynı zamanda bir simülatör de içeriyor ve gerçek dünyayı hassas olarak modelleyebilmek için de Ageia'nın PhysX motoru Microsoft tarafından lisanslanmış durumda. Şu anda Beta sürümünde olan yazılım geliştirme sistemi "Community Technology Preview" olarak indirilip denenebilir halde.

Kaynaklar: MS PressPass, ArsTechnica.

Microsoft, Linux’a göz kırptı

anonim

Biraz önce NTVMSNBC de haberleri okuyordum ve bakın Microsoft ne yapacakmış bunu sizlerle paylaşmak istedim. Microsoft yaş yere yatmaz ama bakalım bunun altından ne çıkacak.

Microsoft, tek makinede çoklu işletim sistemlerinin çalışmasına olanak veren Virtual Server 2005 R2 yazılımına açık kaynak Linux’u katıyor. Haber bu adreste.

Slashdot'ın gelmiş geçmiş en kötü haberi!

sundance

Yaz aylarında herkes sıcak kumlardan, serin sulara dalarken, yapacak haber bulamayan bazı geek siteleri ;) Microsoft'a virüs bulaştı; diye haber yapabiliyor.

Slashdot okurlarının bir kısmının gelmiş geçmiş en kötü haber diye nitelediği yazıda "Denizaşırı ülkelere gitmiş bir Microsoft çalışanının, ishal olmuş halde geldiğini ve bu virüsün şirket içinde yayıldığı" anlatılıyor.

"Yeter be kardeşim, Micros~1'la bu kadar da uğraşmayın" diyenlere bu haberlik katılıyor, /.'ı kınıyorum.