Çok güzel bir haber. Darısı Joel on Software ve The Mythical Man-Month'un başına. (Aslında şöyle 2-3 sayfa tutacak bir "çevirilse ne güzel olur" listesi yapılabilir ama...)
3-4 genel site ve alana özgü nadir bir kaç site haricinde türkçe içerikli sitelerle(daha fantastik örnek olarak forumları alabilirsiniz) güzel vaktinizi harcamayın. Şahsen 1-2 site haricinde "internet sitesi" olarak takip ettiğim bir yer yok, haber grupları çok daha doyurucu bir içerik sağlıyor(hele aradığınız şey bilgisayar bilimlerine dair içerikse usenet gruplarını takip edin, acayip muhabbetler dönüyor).
Örneğin doğal yaşam ve daha özele inersek kuş gözlemciliğinde mp çok önemli. Hatta sıralama yaparsak keskinlik, af hızı, max diyafram, iso duyarlılığı(daha doğrusu kabul edilebilir noise seviyesine kadar kullanılabilecek en fazla iso değeri) gibi etkenlerden sonra mp boyutu geliyor. Zira kuş fotoğraflarında üzerinizde kamuflaj varken dahi kuşlara 5 metre yaklaşamıyorsunuz. Yani mecburen fotoğrafı kesip biçmeniz gerekiyor.(malum herkes sigma 300-800 sahibi değil :) gerçi konu kuşlar olunca onlar bile yetersiz kalıyor)
Aslında objektif, mp ve diğer şeyler tamamiyle neye ihtiyacınız olduğuna göre değişir. Mesela yukarıda bahsettiğim kuş fotoğrafçılığında af hızı hayati önem taşırken mimari çekimlerde hiç bir önemi yok. Eskaza dağları bayırları çekecekseniz spot metering'in, portre çekecekseniz teleobjektifin pek bir önemi olmuyor.
Herhangi bir programcı için kullandığı dil dışında başka bir dille alternatif olmadığı için zorunluluktan uğraşmak başlı başına problem değil mi? Hadi ufak tefek .emacs düzenlemeleri neyse ama ihtiyaç duyulan(ilginçtir, ihtiyaç duyulan şeylerin büyük bir çoğunluğunu başkaları yazmış oluyor) irili ufaklı modülleri yazmak veya hali hazırda kullanılan modüllerde değişiklik yapmak(sıfırdan elisp öğrenmeye değmeyecek, ama ihtiyaç duyulan) sıkıntı yaratıyor.
Mükemmel bir haber. Emacs bu haliylede(ecb ve xref sağolsun) bir geliştiricinin tüm ihtiyaçlarını karşılıyor lakin .net altyapısına geçtikten sonra elisp bağımlılığından kurtulursa benim gibi fani c++ programcılarını daha çok memnun edecek.
"Novell'dan Miguel de Icaza daha geniş bir fikir ileri sürmüş: Emacs.Net sadece bir editörden ziyade bir geliştirme ortamı da olabilir"
Tam olarak anlamadım. Eğer kasıt edilen belirli diller için olması gerektiği gibi eklentilerin standart hale getirilmesiyse mükemmel olur(diğer türlü zaten emacs çoğu dil için yeterli bir geliştirme ortamı sağlıyor. en azından java, common lisp ve c/c++ için yeterince güçlü). Zira c++ için konuşulacak olursa xref ayarında özgür bir mode harika olurdu.(Gerçi problemsiz bir cedet de harika olurdu)
Umarım başarılı olurlar.
Dipnot: "A protocol framework for EventMachine"'in linki mi yanlış?(http://code.google.com/soc/ruby/appinfo.html?csaid=7DB481CF39CA5DD5)
Stable depo yavaş sadece. Testing deposu gayet güncel, üstelik çoğu dağıtımın stable sürümünden daha kararlı. Topluluk mutlu olduğu sürece sorun yok :)
Dipnot: Espri kasmaya gerek yok aslında, elinde ince belli çay bardağı olan iki penguen zaten öntanımlı olarak feci komik :) (Ana sayfadaki "FM Kare"'nin altındaki resim.)
Peki windows çekirdeğini inceleyen akademisyenlerin özgür yazılım ile alakası ne olacak?
Farz edelimki akademisyenimizin adı Ahmet, windows çekirdeğini inceledikten bir süre sonra aklına linux'un bir çok sorununu çözen bir yama gelip bunuda linux çekirdeğine eklediğinde Microsoft çıkıp "Ahmet bunu bizim kodlarımızı gördükten sonra bizden çalmıştır" deme hakkına sahip olur mu?
Ortada haber geçmeyi gerektirecek birşey göremiyorum. Sadece bir forum var ve 1-2 istisna dışı örneği saymazsak sadece bir forumla yapılabilecek pek bir şey yok.
Serbest çalışan arkadaşlar için rentacoder benzeri bir ortamın eksiği hala sürüyor.
Uzun lafın kısası bir domain+hosting alıp üstüne hazır bir forum yazılımını koyarak pek bir şey olmuyor, biraz daha emek harcamak lazım. Eğer ortada planlanmış bir şey varsa planların hiç değilse birazı uygulamaya geçildikten sonra sağa sola reklam yapmak lazım.
Eğer sosyallikten kastımız bir grup insanla iletişim kurmak/yakınlaşmak ise genel kanının tam aksine bilgisayarla uğraşanlar(özellikle programcılar) diğer gruplar arasında ki en sosyalleri.
Bilgisayar-dışı çevremin arkadaşlık ilişkilerine baktığımda nedense 6-7 saatten fazla aralıksız muhabbete(çok yakın olanlar haricinde) hiç rastlamadım. Programcılar da ise yeterli zaman varsa basit bir tree muhabbeti dallanıp budaklanıp bir günü(sanırım uykusuz kalmaya olan alışkanlığında etkiside var) geçebiliyor(ki genelde günün sonunda 5-6 tane proje çıkıyor ortaya). Zira programcıların çoğu(en azından benim çevremdekiler) programlama hakkında konuşmayı seviyor ve programlama(genel olarak cs) konunun tükenmesine yetmeyecek kadar geniş bir alan. (Tahminim startup fikirlerinin çoğu bu tür muhabbetler esnasında ortaya çıkıyor :) )
Programlama diline göre gelir araştırılması pek sağlıklı olmayabilir, zira alınan paranın miktarında proje, müşteri ve programcı gbi 3 farklı etken söz konusu.
Yardım
Editör markdown formatını desteklemektedir. Detaylı bilgi için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.
@kullanici ile birisinden bahsedebilir veya :emoji: ile emoji kullanabilirsiniz.
Hackers & Painters : Bilgisayar Çağından Büyük Fikirler ( 9)