Hackers & Painters : Bilgisayar Çağından Büyük Fikirler

0
FZ
Usta yazar ve yazılım geliştirme uzmanı Paul Graham'ın "Hackers & Painters" isimli kitabı nihayet Türkçe olarak piyasalarda.
Ergin Kaptan'ın çevirdiği kitabın tanıtım yazısında şunlar yer alıyor:

Programcılar tarafından her geçen gün daha da fazla şekillendirilen bir dünyada, bilgisayar çağında yaşıyoruz. Kim bunlar, motivasyon kaynakları ne, bizim üzerimizde ne gibi bir etkiye sahip olacaklar?

Şöyle bir düşünün. Etrafımızdaki her şey bilgisayarlı hale geliyor. Daktilonuzun yerini bir bilgisayar aldı. Telefonunuz bir bilgisayara dönüştü. Kameranız da. Çok yakında televizyonunuz ve videonuz bir bilgisayar ağının bileşenleri olacak. Arabanız, 1970 yılında oda büyüklüğünde bir anabilgisayarın sahip olduğu işlemci gücünden çok daha fazlasına sahip. Internet mektupların, ansiklopedilerin, gazetelerin hatta bakkalınızın yerini aldı. Peki, sırada ne var?

Hackers and Painters, programcıların dünyasını ve o dünyada yer alanların heveslerini incelemektedir. Paul Graham, aydınlatıcı tarihi örneklere dayanan açık ve itinalı bir eser ile okuyucuları “entelektüel Vahşi Batı” adını verdiği hızlı bir tura çıkarıyor.

Lise eğitimini zorlukla tamamlayan çocuklar nasıl oluyor da daha sonra dünyanın en güçlü insanları arasına giriveriyorlar? Yeni bir şirketi başarıya ulaştıran nedir? Teknoloji kendisini anlayanlar ve anlamayanlar arasında bir boşluk yaratacak mı? Microsoft Internet’i ele geçirecek mi? Spam’ler için ne yapabiliriz? İşte elinizdeki kitap, yanıtlarını uzun zamandır merak ettiğimiz bu sorulara eğiliyor.

Programcıların neyin peşinde olduğunu merak ediyorsanız, yanıtı bu kitabın içinde… Ve eğer bir programcıysanız bu kitapta bir yansımanızı bulacaksınız.

"Bu kitap sizi bilgisayar programcılığıyla ilgili fikirlerinizi gözden geçirmeye zorlayacak."

Hackers & Painters : Bilgisayar Çağından Büyük Fikirler

Not: Nisan ayında bir gece yatakhanede, yan ranzamda yatan ve bana kitabı büyük heyecanla gösteren 321 KDY askerlik arkadaşım Hayri Kılıç'a teşekkürler ;-)

Görüşler

0
drmetin
Yeni mi?

Bu kitabı 1 sene önce aldım ve okudum. Ama çok sıkıcı bir kitap.
0
sulh
Çok güzel bir haber. Darısı Joel on Software ve The Mythical Man-Month'un başına. (Aslında şöyle 2-3 sayfa tutacak bir "çevirilse ne güzel olur" listesi yapılabilir ama...)
0
vst
Yapalim ya iste... O halde soralim: Beraber edit edebilecegimiz bir wiki sayfasi var midir?
0
sulh
Ücretsiz wiki sunan wikidot.com diye bir yer buldum, http://kitap.wikidot.com/ . Orayı kullanabiliriz.
0
dilencikahin
Bu kitabın türkçe çevirisi uzun süredir piyasada aslında 1 yıl olmadı ben bu kitabı okuyalı ama uzunca bir süre geçti aradan gerçekten güzel bir kitap özellikle şu en baştaki kısımda ineklerle serserilerin müttefikliği durumundan süre gelen hikayeyyi çok seviyorum ben.Neden bilmem....
0
yilmaz
Kitabın Türkçe çevirisi uzun süredir var. Fikir sahibi olmayanlar için kısa bir özetini yapayım. Kitap birbirinden bağımsız bölümlerden oluşuyor. Bir şekilde yazılım sektor ile ilgili olan herkes için içinde birşeyler var. Çok fazla üzerinde duruluyor olsa da kitap Lisp propagandası yapmıyor. Zamanında karşılaştıkları problemleri Lisp ile nasıl çözdüklerinden bahsediyor. Benim en beğendiğim bölüm kullanıcı arayuzleri üzerinde ne kadar durdukları ve tasarımlarını ona göre nasıl değiştirdikleri bölüm.
0
auselen
Kitabı yazın okumuştum¹ ve oldukça hoş bulmuştum.

Beni şaşırtan şey ise kitaptaki çevirinin yer yer kötü olmasıydı. ODTU yayıncılık gibi güçlü bir ismi olan bir yayınevinden çıkan bu kitabın daha da yüksek bir çeviri kalitesine sahip olmasını beklerdim.

Merak ettiğim bu kitabı çevirdikten sonra bölümdeki hocalara hiç mi okutmazlar? Onların fikri hiç mi alınmaz, onlar mı kayıtsızdır? Türkiye'de "proofreading" diye bir kavram yok mudur? Yabancıların kitap yazarken kurdukları e-posta listeleri ve kullanıcıların sürekli fikirlerini almaları bizde niçin çeviriler için bile yapılmamaktadır?

¹http://www.ceviktavsan.com/index.php/bilgisayar-cagindan-buyuk-fikirler-hackers-painters
0
anonim
Kitabı abimden alıp okudum.
Bu kitabın yanında elimden tavsiye etmekten başka büyük bir iş (!) gelmiyor.
Ne kadar da basit ve sıradanmış büyük işler başarmak.
0
Bilgehan-Korkmaz
Temin ettim bugün, 11PM gibi bitti. Kitap bahsediyor bilgisayarcıların çözebilmelerini problemleri. Sıkıcılığı sağlıyor yer yer.

Yukarıdaki türde bir Türkçe ve genel olarak Amerikan bilgisayarcı piyasasının yüzeysel özeti etrafında dönen bir kitap. Kendini aşan sığ tahminler, Amerikan yerelindeki sıkıcı insansal mevzular ve yüzeysel hayatta kalma tarifleri okumak için alınabilir. Kesinlikle kendine has ve kendini bağlayan türde yazılmasaymış, biraz bilimsel evrenselliği olabilseymiş daha güzel olacakmış. Herşeyi tahmin etmeye çalışmak, fazla ahkam kesmek olayın ruhunu öldürmüş. Ayrıca LISP propagandası yok diyen arkadaşlara katılmam mümkün değil. Basbayğı var, sonlara doğru güya lisp'ide yermiş ama hikaye, biz yemedik yani. Fakat lisp PROPAGANDASI insanlarda sıkıntı yaratacak bir dil(java, asp, php) olmadığı için hatta ata dillerimiz arasında olduğundan, fazla bahsedilmesi ve pohpohlanması göze batmıyor. Bence lisp bunu hakeder.
Son olarak;

şahsen Paul değilde, Eric Raymond otursun bir dökümanını kitap yapsın daha bir zevkle okurum sanırım. En azından bir hacker yazmış derim, kırarım dizimi, otururum aşağı :)

saygıyla.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Veri Yapıları ve Algoritmalar

polat

Veri Yapıları ve Algoritmalar (Program Tasarımı ve Yazılım Mühendisliğinde) program geliştiren, matematik ve mühendislik problemlerini bilgisayar ortamında çözmek isteyen, iş dünyasına yönelik yazılım tasarımları yapan her düzeyden programcı veya yazılımcılar için ciddi bir başvuru kitabıdır. Kitap, aynı zamanda, üniversitelerin bilişimle ilgili bölümlerinde okutulan Veri Yapıları ve Algoritmalar dersleri için bir ders kitabı özelliğindedir. Program ve yazılım tasarımında, ciddi bir bakış açısı yakalamak isteyenlere önerilir...

Smalltalk ile Yazılım Geliştirme: Squeak

FZ

Özet: Bu belge, Squeak bütünleşik geliştirme ortamını kullanarak Smalltalk programlama dili ile yazılım geliştirme süreçlerine giriş niteliğinde kaynak sağlaması amacı ile yazılmıştır.

Zekeriya "zekus" Koç'un yazısının devamını burada okuyabilirsiniz.

Özgür Yazılımla ilgili bir Özgür Kitap :)

dfisek

M. Ali Vardar, yazdığı üçüncü programlama kitabı "Açık Kodlu Yazılım Geliştirme Araçları"nı yayınevlerine vermek yerine, özgür yazılım meraklılarına özgürce kullanabilecekleri bir elektronik kitap olarak PDF formatında sunmakta ve "eğer kitabı beğendiyseniz bizi destekleyin" diyerek Linux Kullanıcıları Derneği hesabına bağışta bulunmaya davet etmektedir.

SMTP Sunucuların Çoklu E-posta Dağıtım Yöntemleri

honal

Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) tek seferde bir mesajı birden çok kullanıcıya iletme yetisine sahiptir, hatırlayacak olursak bir mesajın iletiminde RCPT komutunu kullanıyorduk, burada da MTA'nın yaptığı birden fazla RCPT komutu kullanarak bir mesajı birden çok alıcıya yollamaktır. Tabii bunun gerçekleşmesi için e-posta yollanan kullanıcıların aynı sunucu üzerinde olması gerekir.

Yazının devamına http://cc.kou.edu.tr/huzeyfe/multi_rcpt.htm adresinden erişebilirsiniz

Türkiye Bilişim Ansiklopedisi

FZ

Editörlüğünü Prof. Dr. Tuncer Ören, Tuncer Üney ve Dr. Rifat Çölkesen'in üstlenmiş oldukları Türkiye Bilişim Ansiklopedisi yayınlandı.

1248 sayfalık ansiklopedide bilgisayar bilimleri, bilgisayar mühendisliği gibi alanlardaki öğretim görevlilerinden telekomünikasyon, yazılım ve donanım şirketlerinde çalışan mühendislere kadar pek çok deneyimli yazar geniş bir yelpazede teknik konuları derinlemesine ele alıyor. Hesaplamaya dayalı geometriden genetik algoritmalara, konuşma ve ses sıkıştırma sistemlerinden örüntü tanımaya dek pek çok konunun alandaki yetkin isimler tarafından ele alındığı ansiklopedinin dikkat çekici özelliklerinden biri de Türkçe terim konusundaki hassasiyeti.