Dijital Kamera, MP, Objektif

0
parsifal
Dijital görünteleme zımbırtısı, yazıcı, veya tarayıcı almaya kalktığımızda ilk olmazsa olmazlar arasında MP (megapixel) değeri gelir. Peki bu kadar önemli bir şey mi bu MP? Lens kalitesi, büyüklüğü önemli değil mi? Cep telefonuna kadar giren görünteleme cihazları hergün MP oranları artarak aramıza katılıyor.
Fotoğrafı anı olsun diye çeken, en fazla 10x15cm ebatında resim ile mutlu olan biriyseniz 2 MP'lik bir fotoğraf makinesinin işinizi gördüğünü söylesek ne dersiniz? Tablo'dan 15.2x10.2 cm ile 300 DPI'ı eşleştirip MP değerine bakmak yeterli. Bayat haber diyebilirsiniz ama etrafta MP ile DPI'ı kafada çorba yapan o kadar çok kişi var ki, belki bu onları inandırmaya yeter.

Görüşler

0
anonim
Yazida da dendigi gibi Megapixel in onemsenecegi tek nokta cekilen fotografin ne kadar buyuk kagida basilacagi yada dijital yayinlacaksa hangi buyuklukte kullanilacagi... Megapixel "iyi kamera" secimindeki en buyuk faktor gibi pazarlanmaktadir. Aslinda en onemli nokta ne amacla fotograf cekilecegidir.

Bunun disinda unutulmamalidir ki "iyi fotograf", 70bin dolarlik makina+objektif le cekilecegi gibi, karton sut kutusundan yapilmis pin-hole duzenekle de cekilebilir :)

0
sulh
Örneğin doğal yaşam ve daha özele inersek kuş gözlemciliğinde mp çok önemli. Hatta sıralama yaparsak keskinlik, af hızı, max diyafram, iso duyarlılığı(daha doğrusu kabul edilebilir noise seviyesine kadar kullanılabilecek en fazla iso değeri) gibi etkenlerden sonra mp boyutu geliyor. Zira kuş fotoğraflarında üzerinizde kamuflaj varken dahi kuşlara 5 metre yaklaşamıyorsunuz. Yani mecburen fotoğrafı kesip biçmeniz gerekiyor.(malum herkes sigma 300-800 sahibi değil :) gerçi konu kuşlar olunca onlar bile yetersiz kalıyor)

Aslında objektif, mp ve diğer şeyler tamamiyle neye ihtiyacınız olduğuna göre değişir. Mesela yukarıda bahsettiğim kuş fotoğrafçılığında af hızı hayati önem taşırken mimari çekimlerde hiç bir önemi yok. Eskaza dağları bayırları çekecekseniz spot metering'in, portre çekecekseniz teleobjektifin pek bir önemi olmuyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Geleceğin Bilgisayarları Türklerden

zorkun

Bilkent Üniversitesi geleceğin Bilgisayar teknolojisi olarak öngörülen nanooptik devreler geliştiriyor.

Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve NANOTAM Başkanı Prof. Dr. Ekmel Özbay, projenin Türkiye ayağının yürütücüsü olarak görev alıyor.

Elektronik kağıt çok yakında marketlerde...

butch

Daha önce renksizi duyurulan, tamamen yansıma mantığıyla çalışan, haliyle arkasında bir ışık kaynağı gerektirmeyen, sadece görüntü oluşturulurken enerji gereksinimi duyan elektronik kağıtların renklilerini Boston´lu E Ink (Elektronik mürekkep) firması bir konferansta tanıttı ve iki yıla kadar bilgisayar marketlerinde elektronik kağıt kullanan dizüstü ve avuçiçi bilgisayarları göreceğimizin müjdesini verdi. Ayrıntılar için http://www.newscientist.com/.

Compaq kabuk değiştiriyor, Intel palazlanıyor

larweda

Efsanevi Alpha mikroişlemci mimarisinin üreticisi Compaq "Big Q", 2004 yılı itibariyle tüm Tru64 Unix, OpenVMS ve NonStop işletim sistemli sunucu ürünlerini Intel Itanium tabanlı olarak sunacağını, 2004 yılına kadar da elindeki Alpha mimari teknolojisini ve işgücünü Intel`e devredeceğini açıkladı. Bu sayede Compaq artık mikroişlemci tasarlamaktan vazgeçip tamamen sunucu ve servis pazarına yönelirken Intel de rakipleri AMD ve Transmeta`ya karşı 64-bitlik Itanium mimarisinin gelişimini hızlandırarak büyük bir avantaj sağlamış oluyor. Öte yandan da yıllardır süregelen Intel - Microsoft evliliğine de yeni bir kuma geliyor. Hem de genç taze bir gelin yerine tecrübeli ve oturaklı bir ortak bu.

Konu hakkında The Inquirer`ın haberi, Compaq ve Intel`in duyuruları.

Fazlamesai.net'e soralım: Özgür Dizüstü

tongucyumruk

Bu aralar hem avuçiçi bilgisayarım, hem de masaüstü bilgisayarım eskidiğinden ikisinin de yerini alacak bir dizüstü bilgisayar almayı düşünüyorum. Uzun araştırmalarım sonucunda tam ihtiyaçlarıma uygun, 12", ekranı dönebilen (e-kitap okumak için ideal), uygun fiyatlı bir model buldum. Tam hayallerimin bilgisayarını bulduğumu düşünürken özellikler listesindeki bir ibare dikkatimi çekti...

Power over Ethernet

sundance

Dünya bir taraftan, elektrik hatları üzerinden geniş bant Internet erişimine yaklaşırken. (Bir anlamda ethernet over power) Cisco ve diğer ağ aksamları üreticileri de Power over Ethernet konsepti üzerinde duruyorlar.

Basitçe, elektrikli dişfırçası veya traş makinası gibi araçların RJ-45 soketten elektrik alıp kullanılabilmesi, dolayısıyla ülkeler arasında prizler standart olmasa da RJ-45 uyumlu cihazların kullanılabileceği belirtiliyor. Hatta bu konuda 802.3 AF Standardı bile çıkartılmış.
(Ülkemizdeki standart güç kaynaklarının usbden güç çeken printerları bile kaldıramadığını, evlerin büyük bir çoğunluğunda topraklama bile olmadığını düşünürsek bence bu standart, işgüzar bir kaç sivrizekalının, ethernet üzerinden jenaratör çalıştırmak vs. gibi akla ziyan çabaları ile desteklenip ülkemizin bütün IT altyapısına sebep olabilir, bizi temiz bir on yıl geriye atar.)