Dijital Kamera, MP, Objektif

0
parsifal
Dijital görünteleme zımbırtısı, yazıcı, veya tarayıcı almaya kalktığımızda ilk olmazsa olmazlar arasında MP (megapixel) değeri gelir. Peki bu kadar önemli bir şey mi bu MP? Lens kalitesi, büyüklüğü önemli değil mi? Cep telefonuna kadar giren görünteleme cihazları hergün MP oranları artarak aramıza katılıyor.
Fotoğrafı anı olsun diye çeken, en fazla 10x15cm ebatında resim ile mutlu olan biriyseniz 2 MP'lik bir fotoğraf makinesinin işinizi gördüğünü söylesek ne dersiniz? Tablo'dan 15.2x10.2 cm ile 300 DPI'ı eşleştirip MP değerine bakmak yeterli. Bayat haber diyebilirsiniz ama etrafta MP ile DPI'ı kafada çorba yapan o kadar çok kişi var ki, belki bu onları inandırmaya yeter.

Görüşler

0
anonim
Yazida da dendigi gibi Megapixel in onemsenecegi tek nokta cekilen fotografin ne kadar buyuk kagida basilacagi yada dijital yayinlacaksa hangi buyuklukte kullanilacagi... Megapixel "iyi kamera" secimindeki en buyuk faktor gibi pazarlanmaktadir. Aslinda en onemli nokta ne amacla fotograf cekilecegidir.

Bunun disinda unutulmamalidir ki "iyi fotograf", 70bin dolarlik makina+objektif le cekilecegi gibi, karton sut kutusundan yapilmis pin-hole duzenekle de cekilebilir :)

0
sulh
Örneğin doğal yaşam ve daha özele inersek kuş gözlemciliğinde mp çok önemli. Hatta sıralama yaparsak keskinlik, af hızı, max diyafram, iso duyarlılığı(daha doğrusu kabul edilebilir noise seviyesine kadar kullanılabilecek en fazla iso değeri) gibi etkenlerden sonra mp boyutu geliyor. Zira kuş fotoğraflarında üzerinizde kamuflaj varken dahi kuşlara 5 metre yaklaşamıyorsunuz. Yani mecburen fotoğrafı kesip biçmeniz gerekiyor.(malum herkes sigma 300-800 sahibi değil :) gerçi konu kuşlar olunca onlar bile yetersiz kalıyor)

Aslında objektif, mp ve diğer şeyler tamamiyle neye ihtiyacınız olduğuna göre değişir. Mesela yukarıda bahsettiğim kuş fotoğrafçılığında af hızı hayati önem taşırken mimari çekimlerde hiç bir önemi yok. Eskaza dağları bayırları çekecekseniz spot metering'in, portre çekecekseniz teleobjektifin pek bir önemi olmuyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Eee PC Yarattığı Pazarda Diğer Markaları Peşinden Sürükledi

FZ

Asus'un 2007 yılında piyasaya sürerek miilyonlarca adet sattığı Eee Pc'nin ardından rakip markalar da teker teker benzer kategoride ürünler çıkarmaya başladı.

199$'lık Asus EeePC Notebook PC Yakında Piyasalarda

anonim

İşletim sistemi olarak Xandros türevi özel bir işletim sistemi geliştirilmiş. Fiyat olarak oldukça uygun. Teknik özellikleri de alt kullanıcı grubu için fazlasıyla yeterli:

http://event.asus.com/eeepc/
http://www.desktoplinux.com/news/NS4576754329.html http://linuxdevices.com/news/NS9292516116.html

Nokia Sonunda iPhone'a Darbeyi Tube ile Vurdu

anonim

Bu ay çıkan Nokia Express Music 5800 (Tube) cihazında iPhone'dan daha fazla özellik var ve daha ucuz fiyattan piyasaya çıkıyor. Nokia pazara oldukça iddialı giriyor. iPhone almak için acele etmeyin: http://www.nokia.com.tr/A41301058

Beynin Depolama Kapasitesi Üzerine!

sundance

İlgi ile takip ettiğimiz www.kuro5in.org`da yayınlanan bu makale insan beyninin kapasitesini tartışıyor (tabi geek yöntemiyle ;)

Sıkılganlar için tahmini rakamın 11,621Tb (10^14) olduğunu belirtelim. Enteresan bir okuma...

Bios yazma ve Hotflash yöntemi!

sundance

Bu yazıda, anakart biosunun nasıl update edilmesi gerektiğini anlatıp, bu işlem bir şekilde başarısızlıkla sonuçlanırsa (virüs gibi veya başka bir sebeple) ana kartınız kullanılmaz olursa, ne gibi çözümler olabileceğine (hotflash) değineceğiz.

Hemen her bilgisayar konusunda olduğu gibi bios update etmek, hatta boot edemez hale gelmiş bir biosu hotflash yöntemi ile işler hale getirmek, aslında basit bir iş, kesinlikle öcü değil. Sadece gerektiği gibi bilgilenmek, özen ve biraz da dikkat istiyor...