Dijital Kamera, MP, Objektif

0
parsifal
Dijital görünteleme zımbırtısı, yazıcı, veya tarayıcı almaya kalktığımızda ilk olmazsa olmazlar arasında MP (megapixel) değeri gelir. Peki bu kadar önemli bir şey mi bu MP? Lens kalitesi, büyüklüğü önemli değil mi? Cep telefonuna kadar giren görünteleme cihazları hergün MP oranları artarak aramıza katılıyor.
Fotoğrafı anı olsun diye çeken, en fazla 10x15cm ebatında resim ile mutlu olan biriyseniz 2 MP'lik bir fotoğraf makinesinin işinizi gördüğünü söylesek ne dersiniz? Tablo'dan 15.2x10.2 cm ile 300 DPI'ı eşleştirip MP değerine bakmak yeterli. Bayat haber diyebilirsiniz ama etrafta MP ile DPI'ı kafada çorba yapan o kadar çok kişi var ki, belki bu onları inandırmaya yeter.

Görüşler

0
anonim
Yazida da dendigi gibi Megapixel in onemsenecegi tek nokta cekilen fotografin ne kadar buyuk kagida basilacagi yada dijital yayinlacaksa hangi buyuklukte kullanilacagi... Megapixel "iyi kamera" secimindeki en buyuk faktor gibi pazarlanmaktadir. Aslinda en onemli nokta ne amacla fotograf cekilecegidir.

Bunun disinda unutulmamalidir ki "iyi fotograf", 70bin dolarlik makina+objektif le cekilecegi gibi, karton sut kutusundan yapilmis pin-hole duzenekle de cekilebilir :)

0
sulh
Örneğin doğal yaşam ve daha özele inersek kuş gözlemciliğinde mp çok önemli. Hatta sıralama yaparsak keskinlik, af hızı, max diyafram, iso duyarlılığı(daha doğrusu kabul edilebilir noise seviyesine kadar kullanılabilecek en fazla iso değeri) gibi etkenlerden sonra mp boyutu geliyor. Zira kuş fotoğraflarında üzerinizde kamuflaj varken dahi kuşlara 5 metre yaklaşamıyorsunuz. Yani mecburen fotoğrafı kesip biçmeniz gerekiyor.(malum herkes sigma 300-800 sahibi değil :) gerçi konu kuşlar olunca onlar bile yetersiz kalıyor)

Aslında objektif, mp ve diğer şeyler tamamiyle neye ihtiyacınız olduğuna göre değişir. Mesela yukarıda bahsettiğim kuş fotoğrafçılığında af hızı hayati önem taşırken mimari çekimlerde hiç bir önemi yok. Eskaza dağları bayırları çekecekseniz spot metering'in, portre çekecekseniz teleobjektifin pek bir önemi olmuyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Devler karşı karşıya: Dual Opteron vs Dual G5

sundance

Bu araştırmada şu anda masaüstündeki yegane 64 bitlik platform olan Opteron ve G5 bilgisayarlar çeşitli testlere tabi tutulmuşlar.

Benchmark testlerinin sentetikliği her zaman tartışılan konu olmakla birlikte hiçbir bilgilendirici yanları olmadığını iddia etmek de yanlış olur diye düşünüyorum.

Test sonuçları ilginç: Dual G5 her konumda Opteron´dan hızlı çıkmış, bir alan hariç : Photoshop 7 :)

Kuantum Noktaları ve Programlanabilir Madde

FZ

Başlık yeterince garip geldi ve dikkat çekti ise okumaya devam: "Programlanabilir madde," birkaç hareketle "kurşun" gibi davranan sonra yine birkaç parametresini değiştirebileceğiniz ve "altın" gibi davranmasını sağlayabileceğiniz bir madde. Bütün bunlar malzeme bilimleri ile ilgili ve kuantum mekaniği ile elektroniğin arakesitinde yer alıyor.

21. yüzyıla hoşgeldiniz! Kuantum noktaları etrafındaki küçük elektrik alanlarını kontrol ederek elektronlar içeri ya da dışarı pompalanabiliyor, birer birer, ikişer ikişer ya da bir seferde binlercesi. Bunların oluşturduğu bulutların boyunu ve şeklini kontrol etmek dahi mümkün. Böylece söz konusu yapının doğal atomları taklit etmesi sağlanabiliyor ya da doğada mevcut olmayan yapay maddeler oluşturmak mümkün olabiliyor.

Bu dudak uçuklatıcı makaleyi okuduktan sonra FAQ: Quantum Dots and Programmable Matter sayfasına göz atabilir ve Hacking Matter: Levitating Chairs, Quantum Mirages, And The Infinite Weirdness Of Programmable Atoms isimli kitabı ısmarlayabilirsiniz. Tüm bunlardan sonra da Wil McCarthy´nin O´Reilly bünyesinde vereceği konferansa katılabilir ve bu yüzyılı şekillendirecek teknolojilerden birini daha yakından tanıyabilirsiniz.

Dünyanın en küçük kişisel bilgisayarı Space Cube yenilendi

robmind

Japon firması Shimafuji, dünyanın en küçük kişisel bilgisayarı olarak sunulan Space Cube sistemini yenilemiş durumda. Bilgisayar, sadece 52 x 52 x 55mm boyutlarında minik ölçülerde. Bu küçük kasanın içinde NEC firması üretimi VR5701 serisinden 300MHz hızında bir işlemci ve 64MB SDRAM bellek var. Sistem dahili olarak 16MB flash bellek içeriyor, kapasite ayrıca Compact Flash kart takılarak arttırılabiliniyor. Kasanın üzerinde USB, Ethernet, Compact Flash kartı slotu, 1024x768 çözünürlükte VGA çıkışı, seri port, dijital ses çıkışı ve mikrofon girişi var. Devamı: http://sineklimeyhane.blogspot.com

Yakmayan tungsten ampuller

m1a2

Malum olduğu üzere günümüzün en yaygın aydınlatma malzemesidir tungsten ampuller. Teknolojik açıdan Edison`dan bu güne çok fazla değişiklik de geçirmemiştir. Aydınlatma vazifesini görürken bir anda bozulan bir ampulü -bir keresinde benim yaptığım gibi- boş bulunup çıplak elle değiştirmeye kalkışırsanız bu teknolojinin en önemli zaafını da zor yoldan öğrenmiş olursunuz. Tungsten ampullerin verimi berbattır. Elektrik enerjisinin %5`ini ışık olarak verir, kalan %95 ise ısıya -oradan da bir `ah yandım!`a- dönüşür :)

Ben bilgisayarımı kurcalamıyorum !!! diyorsanız

redogre

Bu yazıya bir göz atın.

Bir süredir "Artık bilgisayarımı açıp kurcalamaktan sıkıldım, efendi efendi oturup işimi yapacağım" diyordum taa ki o güne kadar....

Efendim, benim ekran kartım yandı, bende bir süre eski bir kartla idare ettikten sonra bilgisayar ürünü satan arkadaşlarımdan yeni bir ekran kartı aldım, geçici olarak kullandığım kartı da onlara iade edip hevesle eve döndüm.