Dijital Kamera, MP, Objektif

0
parsifal
Dijital görünteleme zımbırtısı, yazıcı, veya tarayıcı almaya kalktığımızda ilk olmazsa olmazlar arasında MP (megapixel) değeri gelir. Peki bu kadar önemli bir şey mi bu MP? Lens kalitesi, büyüklüğü önemli değil mi? Cep telefonuna kadar giren görünteleme cihazları hergün MP oranları artarak aramıza katılıyor.
Fotoğrafı anı olsun diye çeken, en fazla 10x15cm ebatında resim ile mutlu olan biriyseniz 2 MP'lik bir fotoğraf makinesinin işinizi gördüğünü söylesek ne dersiniz? Tablo'dan 15.2x10.2 cm ile 300 DPI'ı eşleştirip MP değerine bakmak yeterli. Bayat haber diyebilirsiniz ama etrafta MP ile DPI'ı kafada çorba yapan o kadar çok kişi var ki, belki bu onları inandırmaya yeter.

Görüşler

0
anonim
Yazida da dendigi gibi Megapixel in onemsenecegi tek nokta cekilen fotografin ne kadar buyuk kagida basilacagi yada dijital yayinlacaksa hangi buyuklukte kullanilacagi... Megapixel "iyi kamera" secimindeki en buyuk faktor gibi pazarlanmaktadir. Aslinda en onemli nokta ne amacla fotograf cekilecegidir.

Bunun disinda unutulmamalidir ki "iyi fotograf", 70bin dolarlik makina+objektif le cekilecegi gibi, karton sut kutusundan yapilmis pin-hole duzenekle de cekilebilir :)

0
sulh
Örneğin doğal yaşam ve daha özele inersek kuş gözlemciliğinde mp çok önemli. Hatta sıralama yaparsak keskinlik, af hızı, max diyafram, iso duyarlılığı(daha doğrusu kabul edilebilir noise seviyesine kadar kullanılabilecek en fazla iso değeri) gibi etkenlerden sonra mp boyutu geliyor. Zira kuş fotoğraflarında üzerinizde kamuflaj varken dahi kuşlara 5 metre yaklaşamıyorsunuz. Yani mecburen fotoğrafı kesip biçmeniz gerekiyor.(malum herkes sigma 300-800 sahibi değil :) gerçi konu kuşlar olunca onlar bile yetersiz kalıyor)

Aslında objektif, mp ve diğer şeyler tamamiyle neye ihtiyacınız olduğuna göre değişir. Mesela yukarıda bahsettiğim kuş fotoğrafçılığında af hızı hayati önem taşırken mimari çekimlerde hiç bir önemi yok. Eskaza dağları bayırları çekecekseniz spot metering'in, portre çekecekseniz teleobjektifin pek bir önemi olmuyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

NEC dünyanın en hızlı bilgisayarını yaptı!

FZ

Meşhur Japon bilgisayar firması NEC, Earth Simulator adlı yazılımı 36.500 Gigaflop (flop : floating operations per second) hızında çalıştıran dünyanın en hızlı bilgisayarını geliştirdi.

Bu yarıştaki en önemli oyuncu IBM'in şimdiye dek geliştirdiği en hızlı makina (ASCI projesi bağlamında) 12.000 Gigaflop hızda çalışabiliyor.

While My Guitar Gently Beeps

FZ

Intel®/Fender Telecaster® gitarı ile kulaklığınızı gitarınıza takıp favori parçalarınızı dinleyebilir, demo kayıtlarınızı anında arkadaşlarınıza yollayabilir, Internet'e bağlanıp istediğiniz parçaların notalarını indirebilir, arkadaşlarınızla anında mesajlaşabilir ve webcam ile hayranlarınıza seslenebilirsiniz.

Ve tabii blues, rock filan da çalmanız mümkün bunların yanısıra ;-) Daha detaylı bilgiye INTEL basın duyurusundan erişebilirsiniz. (Haber için Ercümend'e teşekkürler.)

WI-FI nedir? yenir mi?

larweda

Son aylarda dünyada, özellikle Amerika'da iyice kızışan bir teknoloji wi-fi, wireless fidelity tanımının bir kısaltması. Wireless fidelity, kelime anlamıyla kablosuz gerçekçilik anlamına geliyor, aslıda yüksek kaliteli ses sistemlerine verilen isme (Hi-fi:high fidelity) gönderme yapılarak bu isim kullanılmış. Aslında IEEE 802.11b şeklinde anılan bir standartın daha insancıl bir karşılığı wifi, (aynı lşekilde IEEE 802.3'e de aramızda "ethernet" diyoruz :) İşte bu wi-fi, özellikle Amerika'da evlerde, parklarda, havaalanlarında kullanılmaya başlanan kablosuz ağ sistemlerinin genel bir adı oluyor. İşin keyifli yanı ise, taşınabilir wi-fi uyumlu bir cihazınızla (laptop, pda, tabletpc vs.) herhangi bir wi-fi network'ü kapsamındayken sürekli ağ'a (genelde internet'e) bağlı olmanız.

Ağ Cihazlarının Öntanımlı Parola Listesi

Soulblighter

Bu adreste birçok ağ cihazının üretici tarafından tanımlanan parolalarını bulabilirsiniz.

Dünyanın en küçük kişisel bilgisayarı Space Cube yenilendi

robmind

Japon firması Shimafuji, dünyanın en küçük kişisel bilgisayarı olarak sunulan Space Cube sistemini yenilemiş durumda. Bilgisayar, sadece 52 x 52 x 55mm boyutlarında minik ölçülerde. Bu küçük kasanın içinde NEC firması üretimi VR5701 serisinden 300MHz hızında bir işlemci ve 64MB SDRAM bellek var. Sistem dahili olarak 16MB flash bellek içeriyor, kapasite ayrıca Compact Flash kart takılarak arttırılabiliniyor. Kasanın üzerinde USB, Ethernet, Compact Flash kartı slotu, 1024x768 çözünürlükte VGA çıkışı, seri port, dijital ses çıkışı ve mikrofon girişi var. Devamı: http://sineklimeyhane.blogspot.com