Linux El Kitapçığı

0
sundance
Bundan yaklaşık bir yıl kadar önce kendi tecrübelerimden, Internette dolaşırken bulduğum püf noktalardan ve diğer linux adminlerinin tavsiyelerinden yararlanarak hazırladığım Linux kitapçığını GPL2 lisansı altında yaymaya karar verdim.

Sizlerin de katkısı ile dökümanı önce DocBook formatına çevirip, daha sonra genişletmeyi düşünmekteyim. Amacım, sevgili arkadaşım Docelic'in hazırladığı Hands-on Guide To Debian yeterliliğinde bir döküman oluşturmak.

Linux El Kitapçığı (Pdf)
Linux El Kitapçığı (Doc)
Linux El Kitapçığı (HTML)
Kaptanın seyir defterine ek: Yıldız tarihi 32745-4: Nilgün Belma Bugünere HTML sürüm için teşekkür edilecek.

Görüşler

0
acemi_
Kitapcik icin tesekkur

Iki linkde de PDF formatli dosya geliyor.
0
yuxel
Ellerinize sağlık ...
sormak istediğim bir iki soru ve bi iki de eklenebilecek şeyden bahsedeyim
1)"reset
konsol bir şekilde saçma sapan karakterler basıyorsa (genelde binary bir dosyayı ekrana
çıkışa gönderdiğinizde olur) düzeltmeye yarar"
burdaki reset nedir ?
2) "Windows Diskleri/CdRom'ları mount etmek" başlığı altında cd nin kullanılıp umount edilemediği durumlarda ps ile procces aramaktan daha kolay bi yöntem olan "fuser -km /dev/cdrom" eklenebilir belki ...
Tekrar tekrar teşekkürler ..
0
conan
reset'e hemen bir ornek:
Ornegin bir binary dosyayi cat ile ya da baska bir consol gosterici ile gormeye calisiyorsun.

Bu calismanin sonucunda consolunun karakterleri bozulacaktir. Bunu duzeltmek icin consolde (goremesen de) reset yazman yeterlidir. Terminalini ilk haline geri getirir.


0
yuxel
saol , varol ..
0
aRda_
Bu aralar bu kadar yararlı kitapçıkların hazırlanması çok sevindirici bir haber...
Ancak kitapçığın .doc uzantılı halde de bulundurulması biraz düşündürücü...
0
sundance
Bir düşünüp bana söylesene .doc un ne düşündüğünü ? Yoksa bu düşünmeden edilmiş bir laf mı ?

(Not bu aralar derken, Linux34ün bastırdığı kitapçığı da ben yazdım :)
0
aRda_
Düşünmeden edilmiş bir laf değil.
Bir sokak deyimi vardır; "laf olsun diye konuşmuyorum, konuşuyorum laf oluyor!.."

Düşündüğüm: .doc uzantısı olarak hazırlanması bizim(kitabı okuyanların) MS Windows kullanıcısı olduğu veya hedef kitle olarak o zatların seçilmiş olduğunu...

Not: bilgim var, kitabın başında adın çok güzel duruyor...
0
sundance
Peki, ben de (eğer alınmazsan) bu lafın (en azından yeteri kadar) düşünülmeden söylendiğini düşündüğümü anlatayım.

1) .doc uzantısı Open Office 1.1´ in yerel formatı haline gelmiştir. Bu sebeple benim OpenOffice den save ettiğim dosya bu uzantıdadır. İstersen OO1.1 ile yeni bir döküman aç ve save etmeye kalk, diretk .doc formatı gelir, daha önceki .swx formatı için de açmaya kalktığında Open Office 1.0 format diye belirtir.

2) Sözkonusu dosyanın .pdf olması ile yetinmeyip .doc formatında olanını yollamam, tamamen Free Software mantığı ile örtüşür. PDF dosyayı herkes editleyemezken DOC dosyasını (evet Windows kullanıcıları bile) düzenleyip, formatını kaybetmeden üzerinde değişiklikler yapabilir.

3) Sözkonusu olan döküman bir bilgi ürünüdür. İsteyenin istediği ortamda okuyabileceği formatlarda (.pdf, doc, html ve en önemlisi DOCBook) yayınlanması esastır (formatlamaya zaman bulduğumda).

Bütün bu sebeplerden dolayı, düşünmeden konuştuğunu düşündüm. Yanıldığımı düşünüyorsan özür dilerim.
0
dfisek
.DOC halkın mülkü olmayan, kapalı kaynak kodlu bir dosya tipi. OpenOffice'in bunu okuyabiliyor olması, Microsoft Word dokümanlarını kullanmamızı ya da kullanılmasını teşvik etmemiz gerektiği anlamına gelmiyor.

http://www.gnu.org/philosophy/no-word-attachments.html
0
sundance
Abiword, koffice, openoffice başta olmak üzere birsürü özgür yazılımın okuyup yazabildiği format neyi zorluyor ? İnsanları Word kurmaya mı zorluyorum bu formatta yayınladığımda ?

Ayrıca yolladığın dökümanı da baştan sona okudum, içinde birsürü hatalar var (But above all, sending people Word documents puts pressure on them to use Microsoft software and helps to deny them any other choice.) Sanırım bunu yazan adam televizyonda yayınlanan her reklamın baskısından etkilenip bütün parasını bunlara yatırıyordur.

Herneyse, tekrar söylüyorum, bin tane programın açabildiği dosya formatında döküman yayınlamaya Microsoft sempatizanlığı gözü ile bakmanın LKD seminerlerinde `madem linux şöyle güzel böyle güzel diyorsunuz da semineri niye Power Point ile veriyorsunuz´ diyerek, içeriği ıskalamaktan hiçbir farkı yoktur, abesle iştigaldir.



0
dfisek
Birkaç mesajdakine topluca yanıt vereyim.

Challenger için : PDF yapılmasın, dağıtılmasın sadece SXW formatında yayınlansın gibi bir şey söylemedim.

Sundance'e gelince... Powerpoint benzetmesi kesinlikle doğru. Önemli olan içeriktir, hangi formatta sunulduğu o kadar da önemli değildir.

Benim dayanamayıp atladığım nokta, "OpenOffice de standart DOC kaydediyor zaten, özgür yazılım mantığına uygun herkes düzenleyebilsin diye DOC koydum" denmesi idi.

Özgür yazılımlardan haberdar bir insan, istemediği halde herkesin okuyabilmesi/düzenleyebilmesi için bir metin koyacağı zaman DOC seçmek zorundaysa, özgür yazılım kullananlar olarak toptan camdan atlamamız lazım.

İlla OpenOffice olması gerekmiyor, düzenlenebilir olması isteniyorsa HTML formatında da konulabilirdi. Hatta bu sayede birçok insan ek bir görüntüleme programına da ihtiyaç duymazdı.

Elbette gerektiğinde DOC kullanılabilir. Kişisel olarak kullanmamaya özen göstersem ve çevremdeki insanlara da olabildiğince kullanmamalarını aşılamaya çalışsam da, kullananları da kınamak gibi bir düşüncem yok. İtiraz ettiğim nokta, kullanmak için komik bahanelerin arkasında sığınılması. Bunu da Microsoft sempatizanlığı olarak değil, kapalı kodu belirli bir noktada da olsa kabullenmek; kendi içine sinmesi için de kendince rasyonalize etmeye çalışmak olarak görüyorum.
0
sundance
1) Bir dökümanın html formatında düzenlenmesi ile OpenOffice, Word ya da başka bir WYSIWYG araçla düzenlenmesi arasında senin de gayet iyi bildiğine inandığım büyük bir fark var.

2) Benim bu dökümanı html formatında Open Office'deki gibi düzenleyecek html bilgim yok o yüzden html olarak yayınlamadım (daha). Open Office'den html olarak save ederdin dersen, o tür WYSIWYG HTML editörlerinin hemen hiçbiri, daha sonrasında düzenlemeye izin veren kolay anlaşılabilir bir yapı sunmuyor. Sözkonusu dosya html olarak sadece okunabilir olacaktı.

3) Komik bahane dediğin şeyin neden komik ve/veya bahane olduğunu anlatabilmiş değilsin. Word ve Windows kullanımını yaygınlaştırmaya mı çalışıyorum gizliden gizliden (Linux El Kitapçığı yazarak mesela :)) Yoksa ne yapıyorum, nedir suçum ?

4) Özgür yazılım kullananları toptan camdan atma vs. gibi şeylerle çok saçma sapan yerlere gidiyor bu tartışma. Ona bakarsan herşey bu kadar pürist olsa raconuna uygun olsa Linux Kullanıcıları Derneği diye de birşey olmaması lazım bunun isminin de GNU/Linux Kullanıcıları Derneği olması lazım (RSM birçok defalar ismi GNU/Linux Kullanıcı Grubu değil diye LUG seminerlerine katılmamıştır mesela.)

5) Dökümanı yazdım, editleme gücüm olan formatlarla da GPL2 lisansı altında yayınladım. Yakın zamanda DocBook formatında da yayınlayacağım (eminim ona bile itiraz edenler çıkar) İsteyen alır okur, istemeyen tavır koyar ne yaparsa yapar. Benim de böyle gereksiz tartışmalara ayıracak derecede gereksiz beş dakikam bile yok artık.
0
dfisek
Yazdıklarımla derdimi çok mu kötü anlatıyorum bilemiyorum.

Ne yazdığın son derece yararlı kitapla, ne de yayınladığın formatla bir problemim var.

Birisi 'niye böyle yayınladın?' dediğinde -bence- komik kaçan bahaneler ileri sürdün ve ben de bunu eleştirdim.

Tartışmanın son derece gereksiz olduğuna katılıyorum, baştan zaten bence dikkate almamalı ve yanıt vermemeliydin.

İkimiz de böyle bir konu üzerinde karşılıklı tartışır hale geldik ya... ona gülüyorum :-)
0
Challenger
Ben zaten illa SXW biçiminde yayınlansın dediğinizi söylemedim ki. Benim söylemeye çalıştığım, çok kullanılan bir dosya biçimiyle yayınlanması iyi olmuş dedim. Dosya biçimi problem olmaması gerekir.
0
sundance
Bunu da Microsoft sempatizanlığı olarak değil, kapalı kodu belirli bir noktada da olsa kabullenmek; kendi içine sinmesi için de kendince rasyonalize etmeye çalışmak olarak görüyorum.

Mevzunun bu kısmı diğer tartışmadan farklı, o yüzden ayrıca cevap vermek istedim.

99'dan beri masaüstümde sadece Linux kullanıyorum. Bütün işlerimi Abiword, OpenOffice, Gimp, Mozilla, Licq vs. ile yapıyorum. Fazlamesai diye bir sitenin kurucularındanım ve site mütemadiyen Microsoft takıntılı olmakla suçlanacak derecede tavrını koymuş durumda, benim özellikle Windows ve kapalı kod karşıtı onlarca makalelerim, sunumlarım var. Bütün bunlar varken neyi kabullenmişim, neyi kendimce rasyonalize etmekteyim bunu da bir zahmet bana izah etsen çok sevineceğim.

Malum 1990dan bu yana gayet de tanıdığın, bildiğin, defalarca Özgür Yazılım konusunda seminer vermeye çağırdığın bir kişinin, dört harften (.doc) detaylı karakter tahliline, haleti ruhiyesinin izahına girdiğine göre bunu da kolaylıkla açıklayabilirsin.

Ama bana sorulursa, bu kelimenin en net karşılığı ile bağnazlıktır, OrtaÇağ da Engezisyonun insanların saçında başında büyücülük alametleri bulmasından da hiçbir farkı yoktur.

0
yalcink01
Selamlar Doruk Hocam

İstesekde istemesekte .doc uzantısı oldukça meşhur bir uzantı. Şayet windows kullanan insanlara, Linux'u anlatmak istiyorsak, yapılacak en akıllıca yol bu formatta da basılı eser üretmektir. Bence bu yolda çok fazla katı düşünmeden, mantıklı/* hatta bu kelimeyi fırsatçı olarak da algılıyabiliriz*/ davranmak ve windowsun da anlayabileceği formatlarda yayın yapmak çok makül bir tercih olacaktır.

Madem ki amaçımız Linux kullanımını yaygınlaştırmak ve Linux için kullanılan araçların sayısını atrırmaktır; bu yolda kullandığımız silahların marka ve modelinin pekte önemli olmadığına inanıyorum.

saygı ve sevgilerimle,

YALÇIN KOLUKISA
0
Challenger
Bu dosya tipi kapalı kaynak kodlu bir dosya tipi olsa da sonuçta birçok insan bunu kullanıyor ve eğer yayınlanan dosyanın uzantısı doc değilse "aa bu ne acaba şimdi iki saat program ara bunun için. boş ver zaten düzgün bir kitap değildir. Bize göre hiç değildir diye düşünecektir." Sonuç olarak dosya biçimi önemli değildir. Önemli olan yapılan iştir. Sundance bunu open office formatında yayınlamış olsaydı ve pdf' si olmasaydı benim bilgisayarım yavaş olduğu nedeniyle open office yerine abiword kullanmamdan dolayı bu belgeyi okuyamayacaktım. Dosya türünü değiştirmek o kadar da zor bir iş değildir zaten.
0
St
doruk hocaya katiliyorum, .doc uzantisi ile dagitmak, Micros~1 tekelini kabullenip ko$eye cekilmek anlamini ta$ir, oyle degil mi sevgili sundance?
Ikinci olarak bu guzel el kitapcigini (hemen bastirdim, cidden cok guzel, eline saglik) yatay $ekilde ve sayfanin yarisini dolduracak usulde (yani anlatmak istedigim, ortasindan zimbayi basinca kucuk bir kitapcik haline gelecek $ekilde :) ) hale getirebilir miyiz? Boyle bir $eyi hic denemedigim icin nasil yapilir, neresinden yapilir hic bilmiyorum, sadece bir oneri.
Tekrar te$ekkurler.
0
murat09
"Düşündüğüm: .doc uzantısı olarak hazırlanması bizim(kitabı okuyanların) MS Windows kullanıcısı olduğu veya hedef kitle olarak o zatların seçilmiş olduğunu..."
".doc uzantisi ile dagitmak, Micros~1 tekelini kabullenip ko$eye cekilmek anlamini ta$ir,"
Adam ne güzel bir iş yapmış herkes zorluk çekmeden Linux kullansın diye, üstelik Linuxa alışık olmayan Win kullanıcılarının dahi rahatlıkla anlayabileceği ve işine yarayacak değerli bir döküman bu, ama gelen tepkiler çok anlamsız! Tabii ki Windows kullanıcıları "hedef kitle" olacak, Linux sadece geliştirenler tarafından kullanılsın diye mi geliştiriliyor? Bu ne bağnazlık!
Tekrar söylüyorum, bir kez zahmet edinde tepedeki kocaman ISTATISTIKLER (http://www.fazlamesai.net/modules.php?name=Statistics) linkine tıklayıverin. Yok, site ziyaretçileri browser agent'lerini Mozilla 4/5 veya KDE den çıkarıp IE yapmaktan zevk alıyorlarsa(!) o ayrı bir tartışma konusu olabilir :-)
Unutmadan, aslında başta yazacaktım ama, burada olsun zararı yok, Sundance'ye teşekkürler, "doc" "rtf" "pdf" hangi format olursa olsun çalışmalarının devamını bekliyorum.
Bilgiye doğru,
Saygılarımla.
0
skoylu
Himmm.. Gene Windows kavgası... Düğünün eksik kamberi olarak yazmasak olmaz bir şeyler..

Herşeyden önce DOC formatına bakalım. Teknik olarak bir döküman formatı kapalı kodlu olamaz. Ama telif hakkı/patent ile korunabilir. Oysa DOC, XLS, PPT için böyle bir koruma sözkonusu değildir. İçerik olarak bakarsanız, bu dosyaların formatları açıklanmamış olmamasına rağmen, bunlar birer OLE IStorage nesnesidir. Bu IStorage nesnelerinin yapıları MS tarafından gayet açık şekilde sunulmaktadır, üstelik bu nesne Windows OS'un gömülü bir bileşeni olan API tarafından işletildiği için, Tıpkı malloc, printf gibi bir konumda olup kapalı olması mümkün değildir. Bu yüzdende buna KAPALI KOD demek külliyeten yanlıştır.

Şimdi demekki .DOC veya .PPT, .XLS kullanmak mümkün. Tamam, peki microsoft tarafı ? MS bugüne kadar adam gibi pek bir şey yapmamış olabilir ama, bir sürü yaptığının içinde kullanışlı olabilen bir şeylerde olacaktır muhakkak. Bu noktada MS'nin hasbel kaderde olsa iyi bir şey yapmış olması bizim onu reddedmemizi gerektirmez şeklinde düşünüyorum. DOC formatı bunlardan biri değildir ama, mesela .NET fikri ve GoMono olayı buna güzel bir örnektir.

Peki bu noktada ne söyleyebilirim ? Öncelikle, OpenOffice her bilgisayarda varmı ? Yok. İndirirsin kardeşim ! 60 kusur MB, nasıl iner ? Zaten Windows tembeli adamlar bunlar, indirde kurda... Bu iş tutmaz hocam.. Kimse Linux püf noktalarını okumak için 60 MB dosya indirmez, dergi CD'lerini (ki çoğu çoktan anvale olmuş haldedir) karıştırmaz..

O yüzden seminer notlarını vs. PPT yapmak, dökümanları HTML veya DOC yapmak aslında çok daha mantıklı olacaktır. Bilhassa bu tür giriş düzeyi mevzuları. Fakat bu noktada birileri çıkar, "Hıh, seminerlerini bile PPT olarak veriyorlar" deyiverir. Öküz altında buzağı aramakla malum bir milletiz vesselam.. Koskoca Linux kerneli için Linus Torwalds bitkeeper kullanıyor ki o da kapalı kodlu. Bizim bunlardan Win kullanıcıları vs. de faydalansın gibisinden yaklaşımımız bile derhal konu edilir. Tüm mesele illa ki Linux'a bir kulp takmaktır. Bazıları ise, MS veya o cihetten gelen her şey mendeburdur tavrındadır. MS cihetinden hiç bir zaman güzel kokular gelmediğinde hemfikirim ama, bu sadece bağnazlık olur. Bana Linux'tan daha ucuza ve daha kolay, daha sorunsuz işimi görecek bir şey sunarsa MS, hay hay, başımın üstünde yeri olur. Ama şu anda böyle bir şey sunmuyor.. Fakat bir teknisyenin asla ne Linux'u bağnazı, ne Windows bağnazı olmaması gerekir. Şu platformda yıllardır, Linux ve Windows hakkında incir çekirdeği kadar bilgisi olmayıp çuvalla fikri olanlarla uğraşır dururum. İşte buradaki konu bence AntiMicrosoft bağnazlığı. Kabul ederim, MS'un -bence- elle tutulacak hiç bir şeyi yoktur. Ama bu "MS'nin reddedemeyeceğimiz kadar büyük olduğu" gerçeğini değiştirmez.

Aslında stratejik olarak bu iş için eygunu, DocBook/SGML'Dir. Ama .... :))

Ben bu gibi hallerde ne yapıyorum derseniz. Kendi adıma Windows kullanıcıları beni ilgilendirmiyor. Herkesin Linux kullanıyor olması da hedefim filan değil. Herkesin sigara içmek, alkol kullanmak, kumar oynamak gibi haklarına benzer şekilde Windows kullanıp ömrünü törpületmeye de hakkı vardır. Hiç ipimde değil, Windows kullanıcısı. Ama birisi gelir, bende bu zararlı alışkanlıktan kurtulmak istiyorum, bir el verin de müridiniz olayım derse** bu durumda da hiç kimseden elimi esirgemem. Kısacası, Windows ve windows kullanıcıları beni zerre kadar enterese etmiyor. Ben bu tarafta mutluyum, o tarafta kalıp kendinize eziyet etmek istiyorsanız, saygı duyarız sadece..

Bu ilke gereğince, uzun bir süredir bana DOC uzentılı bir dosya gelirse, sahibine iade ediyorum; seminerleri vs. PPT olarak hazırlıyorum. Çünkü beni Windows kullanıcıları zerre kadar ilgilendirmiyor.

---------------------------------------------
** Birileri bizi şeyh etmiş, müritleriyle birlikte diye fotoğrafımızı yayınlamış 1. Şenlik sonrası.. yoksa biizm haddimize düşmez, şeyhlik, mürşidlik filan.. Kendi çapında bir Linux kullanıcısından ibaret görürüm kendimi.. Hani belki o resimlere filan raslarsınızda, ya bu adam bize cevap vermeden önce 40 yıl eğri olmayan odun çektirir filan gibi beyhude vehamete filan kapılırsınız.. Kesinlikle, imkanımız olduğu her zaman bu konuda her tür yardımı gösteririz..
0
acemi_
Ne ilginc elestiriler ve istekler geliyor. Yapilan isi bir adim oteye goturmekten ziyade, insani birsey yaptigina pisman edecek cinsten...

Linux El Kitapcigi hazirlayarak Microsoft tekeline yardim ve yataklik eden sundance'i ben de kiniyorum.
0
St
>>Yapilan isi bir adim oteye goturmekten ziyade, insani birsey yaptigina pisman edecek cinsten...

>>Ikinci olarak bu guzel el kitapcigini (hemen bastirdim, cidden cok guzel, eline saglik) yatay $ekilde ve sayfanin yarisini dolduracak usulde (yani anlatmak istedigim, ortasindan zimbayi basinca kucuk bir kitapcik haline gelecek $ekilde :) ) hale getirebilir miyiz? Boyle bir $eyi hic denemedigim icin nasil yapilir, neresinden yapilir hic bilmiyorum, sadece bir oneri.

Mesajimi dogru durust okusaydiniz sanirim ele$tirilerinizin haksizligini anlayabilirdiniz. Bu arada bunu soylemek bana du$mez ama doruk hocanin verdigi linke bir bakiniz isterseniz.
0
sundance
Valla köşeye çekilip çekilmediğimi bilenler bilir diyip geçeceğim. Benim de Conan gibi midem bulandı artık bu MS takıntısından, bence bunları bırakıp yolumuza devam edelim.

Tabi ki el kitapçığı formatında olacak hale getirebiliriz. Bunla ilgili bir filtre vardı sanırım hemen ona bakacağım.

Görüşmek üzere, kanalı ihmal etme ;)
(Diyene bak)
0
conan
M1C|2050FT 0wn5 j00!
hehe ;)
0
murat09
St;
Kitapçığı sabahleyin biraz uğraşarak ("doc" uzantılı da olsa) istediğin cilt haline getirdim. Elimde şu an başka makine ve vakit olmadığı için pdf ve diğer formatlara göre hazırlayamadım ama sanırım bu işini görecektir.
İndirmek için:
http://www.aydin-bld.gov.tr/fm/linuxelkitabi-cilt.zip
adresini kullanabilirsiniz.
Hp1220C yazıcıya göre (A4 kağıdı ikiye katlamış olarak düşünün) ve Word97-2K formatındadır. Diğer programların -teoride- import edebilmesi lazım ama olmazsa belirtirseniz yakın zamanda aksaklıkları gidermeye gayret edeceğim.
Bilgiye doğru,
Saygılarımla.
0
St
Eline saglik murat hocam, yalniz ufak bir sorun var :) Ben Window makinede MS Office XP ve de Open Office 1.1.0 ile denedim, ikisinde de duz yazi halinde cikti, yani orjinaliyle ayni...Bir de lab'lardan Office 2000 ile deneyeyim bari..
Te$ekkurler.
0
ebola
eger windows ortaminda :-) Acrobat Reader'da iken ctrl-D yaparsan PDF dokuman hakkinda bazi bilgilere ulasirsin..
Ve bahsi gecen pdf'nin producer alaninda Open Office 1.1 ile yapildigina dair bilgiyi gorursun.

Open Office eski betalarinda PDF yapabilmesine ragmen bu imzayi atmiyordu. Eklemeleri iyi olmus.
0
acemi_
HTML formatindaki Linux El Kitapcigi icin linux_el_kitabi.html [www.geocities.com]
linux_el_kitabi.html.txt [www.geocities.com]
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Novell Linux Desktop Çıktı!

Challenger

SuSE Linux' u temel alan ve ön tanımlı masa üstü ortamı olarak Novell Ximian Desktop2' yi (GNOME temelli) kullanan Novell Linux Desktop çıktı. Bu işletim sistemi, kurumsal masa üstü sistemlerde kullanılmak üzere hazırlanmış. Linux dağıtımlarında alışık olduğumuz bir işi yapmak için 10 tane farklı yazılım içermek yerine her iş için belirlenmiş bir standart programı var. Anlaşılacağı üzere teknik bilgisi olmayan son kullanıcıları hedefliyor.

İçerisindeki yazılımlardan başlıcaları:
Novell Ximian Desktop2, Novell Evolution, Novell Red Carpet Yazılım Güncelleme Yöneticisi, OpenOffice.org, Mozilla Firefox, GAIM.

Fiyatı ise 50$ ve 1 yıllık yazılım güncelleme desteği de bu fiyata dahil.
http://www.novell.com/products/desktop/index.html?sourceidint=homepage_announcement1

Fedora Core 4 sahnede... ;)

St

GNU/Linux dünyasının medar-ı iftiharlarından Fedora, 4. sürümünü bugün itibariyle duyurdu.

Yeni sürümün getirdiği başlıca yenilikler:

GNU/LinEx.org, para la Libertad!

FZ

Kamu kurumlarındaki son durumlar, Brezilya, Almanya´daki Münih Belediyesi falan derken İspanyol´ların son hareketi GNU/Linux camiasında bomba gibi patladı!

Yerel Extremadura hükümeti GNOME yüklü 80,000 bilgisayarın okullara kurulumunu tamamladı. Bu durumda iki öğrenciye bir bilgisayar düşüyor.

Geçen yıl başlayan ve kısa bir süre önce tamamlanan bu hareket sonucunda İspanyol çocukları özgür yazılım ile çalışmanın erdemlerini görmeye başlayacaklar. Söz konusu bilgisayarlara GNU/LinEx isimli bir Linux dağıtımı ve GNOME arayüzü kurulu. Bu sayede yaklaşık 18,000,000 € tasarruf gerçekleştirildi.

INTEL: Linux, 32 İşlemcili Sunucularda Çok İyi

anonim

INTEL 32 işlemcili Itanium sunucularında yaptığı veritabanı performans testlerinde denediği Linux´un Windows ve Unix ile yarıştığını gördü.

INTEL, Linux'un geniş veritabanlarını işlemedeki performansını ölçmek için yaptığı testlerde saniyede 600.000 hareket (transaction) ile diğerlerine göre genç sayılabilecek bir işletim sisteminin büyük rakiplerinden hiç de aşağı kalır yanı olmadığını açıkladı.

Knoppixe Kardeş Geldi...

anonim

Hepimizin tanıyıp sevdiği Knoppix'e nihayet bir kardes geldi... Üstelik bu kardeş abisinden daha yetenekli ve daha eğlenceli görünüyor.
http://morphix.sourceforge.net adresinden pre-made 4 tane ISO'su indirilebilen(Morphix Game, Morphix HeavyGUI, Morphix KDE, Morphix LightGUI) bu cd den calisan penguencik, gerek linuxla yeni tanışmak isteyen kullanıcılar için gerekse "du bakalim tux hakikatten uçabiliyor mu?" diye merak eden kullanicilar icin eğlenceli bir deneyim olacacaktir..
ufak bir not; Morphix Game (550MB) Quake 3 Arena, Unreal Tournament 2 ve Nvidia driverlari ile birlikte geliyor... e ne duruyorsunuz :P daha fazla bilgi ve dowload linkleri için http://morphix.sourceforge.net adresine uğramayı ihmal etmeyin