AT&T GNU/Linux'u deniyor...

0
Soulblighter
Dünyanın en büyük bilgisayar, iletişim ve yazılım şirketlerinden AT&T, 70,000 çalışanı tarafından kullanılan PC'lerdeki Windows işletim sistemine alternatif olarak GNU/Linux'u denemeye başladı. Denemeler sonunda firma GNU/Linux kullanıp kullanmayacağına karar verecek.

Eğer bu karar verilirse, Microsoft, GNU/Linux'a karşı en büyük yenilgisini alacak. Özellikle son zamanlarda artan virüsler ve maliyetler, kullanıcıları Windows'a alternatif işletim sistemleri kullanmaya itiyor.

Bir röportajda, ''Ülkedeki her yönetici gibi biz de güvenlik, üretkenlik ve düşük maliyetler konusunda sıkıntı yaşıyoruz.'' diyen AT&T'nin bilgi yöneticisi Hossein Eslambolchi, kararı 2005 yılı sonunda verecek.

Kaynak: bloomberg.com

Editörün Notu: Görülen o ki UNIX´i geliştiren şirket köklerine geri dönüşe hazırlanıyor. Buna karar verecek olan adam ise dünyadaki en çok kazanan bilgi işlem müdürü (geçen seneki yıllık maaşı 4.3 milyon $ + 1.5 milyon $'lık şirket hissesi) ve bu adamın akıllıca hareket edeceğini var saymak çok yanlış olmaz diye düşünüyorum.

Görüşler

0
bm
Iyi de editor bey kardesim daha fazla para alan biri de MS'i secerse o zaman MS daha iyi mi demeliyiz?

AT&T iyi durumda degil bu arada, Bell Labs'den AT&T tarafinda kalanlar kacisiyorlar. foo@research.att.com adresileri foo@google.com haline geliyor benim denk geldiklerimde. O 70k calisanin bir kismi da daha ne kadar calismaya devam eder bilinmez. Tabi Allah muvaffak etsin o Huseyin efediyi bu Linux gazasinda, o ayri.
0
sametc
masallah kazandığı paraya bak :) ama adam hakediyor herhalde :)

ve karar 2005 sonunda ? yani 1,5 sene sonra nerdeyse birde geciş sureci 2006 sonları tam olur ? o zamana kadar neler olur bilinmez ?
0
sundance
Aaa olur mu canım ne demek "güvenlik üretkenlik ve düşük maliyetler konusunda sıkıntı yaşamak" besbelli arkadaşlar beceriksiz!
0
robertosmix
UNIX'i geliştirmiş bir firma gün gelmişte M$'ye para kazandırmışsa.. Bilgi işlem müdürünün kazandığı paranın kurnazca hareket etmekten kaynaklandığını (akıllıca değil) farketmek o kadar da zor olmaz sanırım.

70,000 PC için ödenen lisans ücretlerini hesaplarsak, ayrıca beraberinde kullanılan M$ ürünlerininde (Office, Project vs.) tutarlarını bunun üzerine koyarsak. Ve sonuç olarak bir bilgisayar için ödenen lisans ücretlerinin ortalama 100-200$'a mal olduğunu varsayarsak. Ortaya 7-14 milyon$ gibi bir rakam çıkar. Bana sayın Eslambolchi kısa bir süre içerisinde bu parayı temin etsin, bende ona yılda 10milyon$ maaş ödeyeyim. Ayrıca gidip AT&T'ye hizmet etmek zorundada kalmaz?

Markalar ve alınan maaşlar kulağa hoş gelince, hizmet eden insanların akıllı olduğu fikrine kapılmak büyük bir hata. M$'dan kazık yemeyeceğini düşünmek gibi.

Bu saatten sonra AT&T Unix'e geçse zarar eder derim. Maliyet sıfır ama, Unix'i profesyonelce kullanacak kalifiye sistem yöneticileri kaldımı? Kaldıysa, M$ uzmanlarını işten atıp onları almak daha yüksek maliyete tekabül eder diye düşünüyorum. En kabasından atılanların alacağı tazminatları bir düşününsenize! Yada verilecek Unix eğitimlerinin maliyetlerini? Yada bu geçiş sırasında düşecek işlem kapasitesinin AT&T'ye vereceği zararları? Aslında bu saatten sonra Unix'e geçmeyi düşünmek bile "akıllı" olarak nitelendirilen bir insana uymayan bir davranış. Yada olsa olsa, M$ 'ın kendileriyle ilgilenmelerini sağlamak için yapılan bir naz olsa gerek.
0
sundance
" Markalar ve alınan maaşlar kulağa hoş gelince, hizmet eden insanların akıllı olduğu fikrine kapılmak büyük bir hata. M$'dan kazık yemeyeceğini düşünmek gibi. "

Haklısın ama, yukarda bahsettiğin "işten çıkartma maliyetleri, yeni istihdam şartları, kalifiye eleman maliyetleri" vs. gibi işletme birinci sınıf konularına hakim olmayan adama da milyon dolar maaş vermezler.
0
mentat
ciddi ciddi 70000 lisanslik bir alim icin, ms'in lisans basi 100-200 $ talep ettigini mi dusunuyorsun?

ciddi ciddi 70000 makinenin bagli oldugu agi yoneten adminlerin, ucuz etin yahnisi ms adminleri, atalim bunlar *ix'den ne anlar adminleri oldugunu mu dusunuyorsun?

70000 makinenin basindaki diger calisanlarin adaptasyonunun problem olabilecegine ise kesinlikle katiliyorum..
0
FZ
AT&T´nin ölüsünden dahi birkaç UNIX sistem yöneticisi ve programcısı çıkar diye düşünüyorum ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

New York Linux Expo´dan izlenimler (Güncellendi)

oktay

Bu haberi New York Javits Center Fuar Merkezi'nde şu anda 3. günü sürmekte olan Linux World Expo 2003'den yazıyorum.

Özgür olmak istiyorsanız, Linus Torvalds'ın peşinden gitmeyin!

aksoyhasan

Bu söz, GNU projesini desteklemek üzere 1985 yılında kurulan Free Software Foundation [Özgür Yazılım Vakfı] kurucusu Richard Stallman tarafından söylenmiş. PCWorld'ün Avusturya sitesinin gerçekleştirdiği röportajda oldukça ilginç konulara değinen Stallman, "Lütfen GNU Linux demeyin" diye de ekliyor.

Kaynak: http://www.bildirgec.org/

Vector Linux 4.0 çıktı

GaripFakir

Vector Linux'un 4.0 versiyonu çıktı. Vector Linux sade ve güçlü yapısıyla kendisine Linux dünyasında yer edinen Slackware Linux'a zenginleştirilmiş masaüstü ve otomatik donanım tanıma özellikleri ilave edilmesiyle ortaya çıkan bir dağıtım.

Yeni versiyon Slackware 9.0 ve 2.4.22 kernel tabanlı.

Busy Box - Minimalist Linux meraklılarına

sundance

Hep merak etmişimdir madem Windows`a alternatif, neden Linux`da devamlı şişiyor diye. Glibc, KDE filan derken dev gibi bir sistem karşımıza çıkıyor. Herşey bir yana temel *nix komutları için bile mblarca yer ve Lib5, Lib6 kullanmamız gerekiyor.

Benzer bir kaygı ile BusyBox ekibi, hemen hemen bütün temel Linux komutlarını tek bir dosyada toplamışlar, hem de UPX`lendikten sonra sadece 130K`a inen bir tek dosyada.

Hangi komutlar mı var bu 130K`nın içinde ? ...

Steve Ballmer`e göre Linux bir kanser

larweda

Microsoft`un ikinci adamı (Bill Gates aktif yöneticiliği biraktıktan sonra yerine geçen) Steve Ballmer`e göre `Linux dokunduğu herşeye entellektüel anlamda bulaşan bir kanser`

Sun Times`in yaptığı bir röpörtaja göre; Microsoft, Linux ve açık kaynak kodlu hareketi kendisi için ciddi bir rekabet olarak görüyor. Ama GNU/GPL lisansının doğası gereği ticari bir şirketin açık kodlu bir yazılımı kullanması mantıklı değil. Ballmer`in yorumuna göre eğer bir yazılım firması açık kodlu bir yazılım kullanırsa ürününün geri kalanını da açık yapmak zorunda. Bu da açık yazılımların zayıf noktasını oluşturuyor(muş).