AT&T GNU/Linux'u deniyor...

0
Soulblighter
Dünyanın en büyük bilgisayar, iletişim ve yazılım şirketlerinden AT&T, 70,000 çalışanı tarafından kullanılan PC'lerdeki Windows işletim sistemine alternatif olarak GNU/Linux'u denemeye başladı. Denemeler sonunda firma GNU/Linux kullanıp kullanmayacağına karar verecek.

Eğer bu karar verilirse, Microsoft, GNU/Linux'a karşı en büyük yenilgisini alacak. Özellikle son zamanlarda artan virüsler ve maliyetler, kullanıcıları Windows'a alternatif işletim sistemleri kullanmaya itiyor.

Bir röportajda, ''Ülkedeki her yönetici gibi biz de güvenlik, üretkenlik ve düşük maliyetler konusunda sıkıntı yaşıyoruz.'' diyen AT&T'nin bilgi yöneticisi Hossein Eslambolchi, kararı 2005 yılı sonunda verecek.

Kaynak: bloomberg.com

Editörün Notu: Görülen o ki UNIX´i geliştiren şirket köklerine geri dönüşe hazırlanıyor. Buna karar verecek olan adam ise dünyadaki en çok kazanan bilgi işlem müdürü (geçen seneki yıllık maaşı 4.3 milyon $ + 1.5 milyon $'lık şirket hissesi) ve bu adamın akıllıca hareket edeceğini var saymak çok yanlış olmaz diye düşünüyorum.

Görüşler

0
bm
Iyi de editor bey kardesim daha fazla para alan biri de MS'i secerse o zaman MS daha iyi mi demeliyiz?

AT&T iyi durumda degil bu arada, Bell Labs'den AT&T tarafinda kalanlar kacisiyorlar. foo@research.att.com adresileri foo@google.com haline geliyor benim denk geldiklerimde. O 70k calisanin bir kismi da daha ne kadar calismaya devam eder bilinmez. Tabi Allah muvaffak etsin o Huseyin efediyi bu Linux gazasinda, o ayri.
0
sametc
masallah kazandığı paraya bak :) ama adam hakediyor herhalde :)

ve karar 2005 sonunda ? yani 1,5 sene sonra nerdeyse birde geciş sureci 2006 sonları tam olur ? o zamana kadar neler olur bilinmez ?
0
sundance
Aaa olur mu canım ne demek "güvenlik üretkenlik ve düşük maliyetler konusunda sıkıntı yaşamak" besbelli arkadaşlar beceriksiz!
0
robertosmix
UNIX'i geliştirmiş bir firma gün gelmişte M$'ye para kazandırmışsa.. Bilgi işlem müdürünün kazandığı paranın kurnazca hareket etmekten kaynaklandığını (akıllıca değil) farketmek o kadar da zor olmaz sanırım.

70,000 PC için ödenen lisans ücretlerini hesaplarsak, ayrıca beraberinde kullanılan M$ ürünlerininde (Office, Project vs.) tutarlarını bunun üzerine koyarsak. Ve sonuç olarak bir bilgisayar için ödenen lisans ücretlerinin ortalama 100-200$'a mal olduğunu varsayarsak. Ortaya 7-14 milyon$ gibi bir rakam çıkar. Bana sayın Eslambolchi kısa bir süre içerisinde bu parayı temin etsin, bende ona yılda 10milyon$ maaş ödeyeyim. Ayrıca gidip AT&T'ye hizmet etmek zorundada kalmaz?

Markalar ve alınan maaşlar kulağa hoş gelince, hizmet eden insanların akıllı olduğu fikrine kapılmak büyük bir hata. M$'dan kazık yemeyeceğini düşünmek gibi.

Bu saatten sonra AT&T Unix'e geçse zarar eder derim. Maliyet sıfır ama, Unix'i profesyonelce kullanacak kalifiye sistem yöneticileri kaldımı? Kaldıysa, M$ uzmanlarını işten atıp onları almak daha yüksek maliyete tekabül eder diye düşünüyorum. En kabasından atılanların alacağı tazminatları bir düşününsenize! Yada verilecek Unix eğitimlerinin maliyetlerini? Yada bu geçiş sırasında düşecek işlem kapasitesinin AT&T'ye vereceği zararları? Aslında bu saatten sonra Unix'e geçmeyi düşünmek bile "akıllı" olarak nitelendirilen bir insana uymayan bir davranış. Yada olsa olsa, M$ 'ın kendileriyle ilgilenmelerini sağlamak için yapılan bir naz olsa gerek.
0
sundance
" Markalar ve alınan maaşlar kulağa hoş gelince, hizmet eden insanların akıllı olduğu fikrine kapılmak büyük bir hata. M$'dan kazık yemeyeceğini düşünmek gibi. "

Haklısın ama, yukarda bahsettiğin "işten çıkartma maliyetleri, yeni istihdam şartları, kalifiye eleman maliyetleri" vs. gibi işletme birinci sınıf konularına hakim olmayan adama da milyon dolar maaş vermezler.
0
mentat
ciddi ciddi 70000 lisanslik bir alim icin, ms'in lisans basi 100-200 $ talep ettigini mi dusunuyorsun?

ciddi ciddi 70000 makinenin bagli oldugu agi yoneten adminlerin, ucuz etin yahnisi ms adminleri, atalim bunlar *ix'den ne anlar adminleri oldugunu mu dusunuyorsun?

70000 makinenin basindaki diger calisanlarin adaptasyonunun problem olabilecegine ise kesinlikle katiliyorum..
0
FZ
AT&T´nin ölüsünden dahi birkaç UNIX sistem yöneticisi ve programcısı çıkar diye düşünüyorum ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

PlayStation 2 için LINUX Kitleri

polat

Sony’den yapılan açıklamada, yazılım araçlarını içeren ve Linux işletim sistemini PlayStation 2’lere yüklemek için gerekli disklerin satışına yakında başlanacağı belirtildi. Linux kitleri ilk olarak Japonya’da Mayıs ayında piyasada olacak. Kitler, Haziran ayından itibaren ABD ve Avrupa’da da satışa çıkacak. Sony Sözcüsü, Linux hayranlarının bu işletim sistemini PC’lerinin yanı sıra PlayStation oyun konsollarında da görmek istediklerini söyledi. Kitler, Japonya’da 188, ABD ve Avrupa’da ise 215 dolardan satılacak. Söz konusu kitler, 40 GB’lık dahili sabit disk, USB klavye ve fare de içeriyor. Microsoft’un Windows işletim sistemi ile rekabet eden Linux, açık kodlu ücretsiz bir işletim sistemi. Halen tüm dünyadaki bilgisayarların yüzde 90’ından fazlasında Windows işletim sistemleri kullanılıyor. www.reuters.com
www.ntvmsnbc.com

Vector Linux SOHO 5.1 Sahnede

GaripFakir

Slackware tabanlı bir sürüm olan Vector Linux SOHO 5.1 dağıtımını duyurdu. SOHO sürümü tek CD'lik bir dağıtım masaüstü olarak KDE ya da ICEVM ile geliyor. Slackware'in çevikliği ve sağlamlığına bir de kullanım kolaylığı ilave edilince karşı konulması güç bir GNU/Linux dağıtımı ortaya çıkıyor.

Vector linux kullanmak için aşağıdaki sebepler öne sürülebilir:

Linux yerçekiminden kurtulunca...

conan

/.'da bugün dolaşırken ilginç bir habere rastgeldim. BBC'nin verdiği habere göre, RedHat NASA'nın bir görevinde uzaya gitmeye hazırlanıyormuş. IP bir tabanlı iletişim deneyi için kullanılacak olan işletim sistemi 233 MHz CPU, 128 MB RAM ve 144 MB sabit disk ile donatılmış bir bilgisayarda.

Ama işin daha ilginç olan kısmı ise bu habere onaylayanın verdiği yorumdu. Debian 1997'de çoktan uzaya gitmiş bile! :)

RAM Tabanlı Sabit Disk

malkocoglu

Bir borsa şirketinde çalışan arkadaş ile sohbetten paylaşıyorum:
Arkadaşımız, bir ABD finans şirketinde şöyle bir sistem geliştirmiş: Borsa sistemindeki yavaşlıklardan faydalanıp çabuk al/sat yaparak para kazanan otomatik bir program. Sistemin özellikleri: Veri tabanı: MySQL ; Işletim sistemi: Linux ; Disk: Rocket Disk
Sistemin mimarisinde çok ilginç bir ozellik, Linux'a bağlı kullanılan Rocket Disk markalı bir donanım birimi. Rocket Disk kendi belleği ile geliyor, ve bilgisayarın PCI girişi üzerinden işletim sistemine sabit disk gibi gözüküyor. Daha önceden solid state teknolojisi olarak duyduğum bu uygulamayı ilk kez gerçek hayatta kullanan birini görünce, tecrübelerini hemen gagaladım.
MySQL bir günlük veri için (8 GB'lik) veri tabanını tamamen rocket disk üzerine geçirmişler, ve tabii ki uygulamaları "kanatlanmış". Bir günlük al/sat işlemleri tamamen rocket disk üzerinde yapılıyor, ve saat 5'ten sonra (borsa kapanınca) rocket disk'teki veriler sabit diske geçiriliyor (zamanlı bir betik ile kolay, cron, perl, vs ile).

Bir Mandrake Linux 9.2 incelemesi

ckaptan

Mandrake Linux 9.2 LG skandalı yaşasa da oldukça başarılı bir dağıtım... 1 aydır rc2 kullandıktan sonra bugün PowerPack 9.2 kullanmaya başladım nihayet ve aralarındaki en önemli farklardan birinin de hız olduğunu farkettim...
Masaüstü için ideal bir dağıtım olan Mandrake son kullanıcı ile temel sunucu hizmetleri sunacak olan bir profile hitap edebiliyor, web server olarak ADVX -apache'nin hızlandırılmış ve geliştirilmiş bir sürümü- kullanılmış; bir kaç küçük çaplı php ve mysql'de 50-100 kayıtlı bir veritabanı çalıştıran php sayfası çekildiğinde aradaki fark görülebilir sanırım.