Bozuk Ram` ınız mı var ?

0
sundance
Verin Linux kullansın !!!
Yanlış duymadınız. Linux kernel için yazılan yeni bir mod sayesinde artık üretim aşamasında ıskartaya çıkmış ram modülleri Linux makinalarda kullanılabilecek.
Düşünsenize bir Sun E3500'e 1Gb Ram takmak en az $10000 iken sizin evinizdeki süper sistemin sadece $100 gibi bir fiyata 980Mb (bir kısmı kullanılamıyor ya :) Ram'ı olacak.
Açık kaynak kodlu işletim sisteminin yararları işte bunlar
Aslında mantık çok basit. Açılış sırasında bir rutin cevap vermeyen ram alanlarının bir haritasını çıkartıyor ve bunları kernel`e erişilmez kılıyor. Ne de olsa Linux`da kernel (başka işletim sistemlerinin aksine) sisteme tamamen hakim olduğundan bu hafıza birimleri sanki gerçekten de yokmuşlarmış gibi işlem görüyor.

Yıllar önce aynı şeyi bir kısmı bad sector vermiş Windows makinalarında Harddisk bazında yapmaya kalkıp becerememiştim :) Nasıl oluyorsa oluyor ve işletim sistemi hatalı diye işaretlenen sektörlere bir şekilde ulaşıp çakılıyordu. Fakat böyle bir şeyin Ram`da yapılması...

Peki iyi güzel de bu bize ne sağlayacak ? Bildiğim kadarıyla Ram üretim bantlarının %10 gibi bir kısmı hatalı üretim sebiyle çöpe gidiyor. Düşünsenize en ufak bir defosu var diye terkos pasajında beşyüzbine satılan t-shirtleri. Bozuk ramları satmak bundan bile çok daha zor. Öyle olunca da bu Ram`lara en fazla beşte bir fiyat verilmesi çok da şaşırtıcı olmaz bence. Bu da nerden bakarsanız en az beş kat fazla ram demek (hadi 4.8 olsun :)

Tabi bir de bunun nasıl yapılabildiği var. Çoğunuzun bildiği gibi açık kaynak kodlu bir işletim sistemi Linux. Yani isteyen herkes Linux`un koduna erişip istedikleri değişikliği yapabilmekte. Böyle bir sistem varken bu şekilde mucizelere de çok şaşırmamak gerekir bence :)

Diğer işletim sistemi üreticileri de aynı şekilde özgürlükçü olsa. Sizce de güzel olmaz mıydıııııııı?
Linux büyüsü
Bu arada belirtmek isterim ki tamamen Linux`da yazdığım ilk makale bu :)

Görüşler

0
simois
MacOSX çıktığında hep beraber özgürlüğün tadına varabileceğiz....
Bill Gates'te artık emeklimi olur, yoksa milleti sömürmeye devam edebilmek için başka bir sektör mü arar bilemem ama.
:))))
0
FZ
Valla ilgili linke tiklayip söz konusu öte arkadasimizin sitesini ziyaret ettim ve okudum.

Takdir ettim bu a$mI$ programci arkadasimizi.

Umari söz konusu teknik Red Hat, Caldera, SuSE gibi büyük Linux dagitimlarinin standart bir parcasi olur.

Bununla ilgili bir gelisme var mi peki?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Slackware 10.2 İçin Beta Testleri Başlıyor

selim

Slackware'in yöneticisi Patrick Volkerding'in sürüm dosyasında duyurduğuna göre Slackware 10.2 için beta testlerine başlanıyor. İçerisinde çok fazla yenilik ve güncelleme bulunmayacak. Sürüm dosyasındaki yazı şöyle:

PCNet - SuSE işbirliği

FZ

PCNet bir güzellik yapmış ve yakında piyasaya süreceği özel Linux sayısında 7 CD'lik (+DVD) bir SuSE 7.1 dağıtımı vermeyi kafaya koymuş.

Bununla da yetinmemiş mevzu ile ilgili özel bir web sitesi kurmuş PCNetLinux.org başlığı altında.

Maksat son kullanıcının evine Linux girsin, vatandaş çocuğunu sevindirsin ;-) Acelesi olanlar dergiyi yukarıdaki adresten de sipariş edebilirler.

EDS: Linux güvenli değildir, ölçeklenemez

Soulblighter

BT firmalarından EDS, Fuji Xerox, Cisco, Microsoft, Sun, Dell ve EMC'nin katılımıyla oluşturulan Agility Alliance'a göre Linux, yeterli güvenliğe sahip olmadığı ve ölçeklenebilirlik konusunda sorunlara sahip olduğu için büyük firmalar tarafından tercih edilmeyecek.

Sco´ya dur!

sundance

Avusturya´lı bir firma, kendisine yasadışı olarak Sco´ya ait kodlar bulunduran Unix versionları kullandığı gerekçesiyle lisans satmak isteyen Sco firmasından detaylı olarak bu iddialarını kanıtlamalarını resmi olarak istedi.

Sözkonusu açıklamada eğer 1 Şubat 2004 tarihine kadar iddialarını ispatlayamazsa, Sco firması hakkında, şirketi karalamaya yönelik, asılsız beyanatta bulunmaktan dava açılacak

Someeebody stop Ally Mc Beal!

XFS sonunda Linux kerneline girdi!

cartman

SGI'ın journalised dosya sistemi olan XFS uzun çalışmalardan sonra Linus Torvalds tarafından Linux kerneline kabul edildi. 2.5 kerneline girmesi uzun zamandan beri merakla beklenen XFS 2.5.36 kernelinde kendini gösterecek , bununla birlikte 2.6 kernelinde en azından 4 ( Benim bildiklerim XFS , JFS , ReiserFS , Ext3 ) journalised dosya sistemi olucak! Ben şahsen Ext3 , ReiserFS ve XFS i kendi Slackware sistemimde denedim ve bana göre XFS bunların arasında en hızlı olanı. Daha fazla bilgi için www.lwn.net/Articles/9998/