Bozuk Ram` ınız mı var ?

0
sundance
Verin Linux kullansın !!!
Yanlış duymadınız. Linux kernel için yazılan yeni bir mod sayesinde artık üretim aşamasında ıskartaya çıkmış ram modülleri Linux makinalarda kullanılabilecek.
Düşünsenize bir Sun E3500'e 1Gb Ram takmak en az $10000 iken sizin evinizdeki süper sistemin sadece $100 gibi bir fiyata 980Mb (bir kısmı kullanılamıyor ya :) Ram'ı olacak.
Açık kaynak kodlu işletim sisteminin yararları işte bunlar
Aslında mantık çok basit. Açılış sırasında bir rutin cevap vermeyen ram alanlarının bir haritasını çıkartıyor ve bunları kernel`e erişilmez kılıyor. Ne de olsa Linux`da kernel (başka işletim sistemlerinin aksine) sisteme tamamen hakim olduğundan bu hafıza birimleri sanki gerçekten de yokmuşlarmış gibi işlem görüyor.

Yıllar önce aynı şeyi bir kısmı bad sector vermiş Windows makinalarında Harddisk bazında yapmaya kalkıp becerememiştim :) Nasıl oluyorsa oluyor ve işletim sistemi hatalı diye işaretlenen sektörlere bir şekilde ulaşıp çakılıyordu. Fakat böyle bir şeyin Ram`da yapılması...

Peki iyi güzel de bu bize ne sağlayacak ? Bildiğim kadarıyla Ram üretim bantlarının %10 gibi bir kısmı hatalı üretim sebiyle çöpe gidiyor. Düşünsenize en ufak bir defosu var diye terkos pasajında beşyüzbine satılan t-shirtleri. Bozuk ramları satmak bundan bile çok daha zor. Öyle olunca da bu Ram`lara en fazla beşte bir fiyat verilmesi çok da şaşırtıcı olmaz bence. Bu da nerden bakarsanız en az beş kat fazla ram demek (hadi 4.8 olsun :)

Tabi bir de bunun nasıl yapılabildiği var. Çoğunuzun bildiği gibi açık kaynak kodlu bir işletim sistemi Linux. Yani isteyen herkes Linux`un koduna erişip istedikleri değişikliği yapabilmekte. Böyle bir sistem varken bu şekilde mucizelere de çok şaşırmamak gerekir bence :)

Diğer işletim sistemi üreticileri de aynı şekilde özgürlükçü olsa. Sizce de güzel olmaz mıydıııııııı?
Linux büyüsü
Bu arada belirtmek isterim ki tamamen Linux`da yazdığım ilk makale bu :)

Görüşler

0
simois
MacOSX çıktığında hep beraber özgürlüğün tadına varabileceğiz....
Bill Gates'te artık emeklimi olur, yoksa milleti sömürmeye devam edebilmek için başka bir sektör mü arar bilemem ama.
:))))
0
FZ
Valla ilgili linke tiklayip söz konusu öte arkadasimizin sitesini ziyaret ettim ve okudum.

Takdir ettim bu a$mI$ programci arkadasimizi.

Umari söz konusu teknik Red Hat, Caldera, SuSE gibi büyük Linux dagitimlarinin standart bir parcasi olur.

Bununla ilgili bir gelisme var mi peki?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Gelecek Linux 2.0 çıktı

tongucyumruk

Gelecek A.Ş. tarafından geliştirilen Gelecek Linux'un 2.0 sürümü geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız çıktı. Tamamen masaüstüne yönelik olarak hazırlanmış olan dağıtımda mümkün olduğunca paketlerde sadeleştirme yapılmış. Bu sayede ilk defa Linux kuran ve X, Window Manager gibi kavramlara pek te alışık olmayan kullanıcıların daha makina açılında içinde Enlightenment, Blackbox, Window Maker gibi çince kelimeler geçen uzun bir menü ile karşılaşıp şaşırması önlenmeye çalışılmış.

Penguence'nin 3. sayısı çıktı

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği'nin elektronik yayını, penguen yaşam biçimi dergisi Penguence'nin 3. sayısı yayınlandı. Bir teknik bilgisayar dergisi olmanın ötesinde özgür yazılımı, açık kaynak felsefesini ve paylaşımı yaşam biçimi olarak algılayan duruşu ile Penguence önemli bir boşluğu dolduruyor.

rpmfind

mysterious

Linux'un kolaylıklarının hayatımızın vazgeçilmezi olduğu aşikar.

rpmfind da böyle bir şey; internet üzerinden rpm paketlerini size bulup kolayca indirmenizi sağlayan bir program.

Mesela bir paket kurmak istiyorsunuz. Nereden bulacağım bu paketi şimdi? Kimbilir ne kadar sürer? Ne kadar yer kaplar? Ve bana gerekli dosyalar neler?

rpmfind tüm bu sorgu işlemlerini belirttiğiniz anahtar kelimeye veya düzgün anlatıma göre yapar.

Detaylı bilgi için : http://rpmfind.net/linux/rpmfind/

Yeni bir Unix kabuğu, vshnu

sundance

Tamam, Unix dinazorusunuz, komut satırı en güzeli diyorsunuz, fakat yine de arada kimse bakmazken Midnight Commander açıp "oh be ne rahatmış?" dediğiniz de oluyor mu?

Ya da, bash'in vi komut satırını kullandığınızda "işte bu" dediğiniz oluyor mu?

Sizler için de görsel bir kabuk var: Vshnu. Hem de ne kabuk, hem komut satırına hizmet veriyor, hem vi komutlarını alıyor, hem de Perl scriptleri ile makrolar kabul ediyor. Dahası kendisi de bir perl scripti, hatta sıkı durun bir Perl modülü. Bir deneyin derim şahsen...