Bozuk Ram` ınız mı var ?

0
sundance
Verin Linux kullansın !!!
Yanlış duymadınız. Linux kernel için yazılan yeni bir mod sayesinde artık üretim aşamasında ıskartaya çıkmış ram modülleri Linux makinalarda kullanılabilecek.
Düşünsenize bir Sun E3500'e 1Gb Ram takmak en az $10000 iken sizin evinizdeki süper sistemin sadece $100 gibi bir fiyata 980Mb (bir kısmı kullanılamıyor ya :) Ram'ı olacak.
Açık kaynak kodlu işletim sisteminin yararları işte bunlar
Aslında mantık çok basit. Açılış sırasında bir rutin cevap vermeyen ram alanlarının bir haritasını çıkartıyor ve bunları kernel`e erişilmez kılıyor. Ne de olsa Linux`da kernel (başka işletim sistemlerinin aksine) sisteme tamamen hakim olduğundan bu hafıza birimleri sanki gerçekten de yokmuşlarmış gibi işlem görüyor.

Yıllar önce aynı şeyi bir kısmı bad sector vermiş Windows makinalarında Harddisk bazında yapmaya kalkıp becerememiştim :) Nasıl oluyorsa oluyor ve işletim sistemi hatalı diye işaretlenen sektörlere bir şekilde ulaşıp çakılıyordu. Fakat böyle bir şeyin Ram`da yapılması...

Peki iyi güzel de bu bize ne sağlayacak ? Bildiğim kadarıyla Ram üretim bantlarının %10 gibi bir kısmı hatalı üretim sebiyle çöpe gidiyor. Düşünsenize en ufak bir defosu var diye terkos pasajında beşyüzbine satılan t-shirtleri. Bozuk ramları satmak bundan bile çok daha zor. Öyle olunca da bu Ram`lara en fazla beşte bir fiyat verilmesi çok da şaşırtıcı olmaz bence. Bu da nerden bakarsanız en az beş kat fazla ram demek (hadi 4.8 olsun :)

Tabi bir de bunun nasıl yapılabildiği var. Çoğunuzun bildiği gibi açık kaynak kodlu bir işletim sistemi Linux. Yani isteyen herkes Linux`un koduna erişip istedikleri değişikliği yapabilmekte. Böyle bir sistem varken bu şekilde mucizelere de çok şaşırmamak gerekir bence :)

Diğer işletim sistemi üreticileri de aynı şekilde özgürlükçü olsa. Sizce de güzel olmaz mıydıııııııı?
Linux büyüsü
Bu arada belirtmek isterim ki tamamen Linux`da yazdığım ilk makale bu :)

Görüşler

0
simois
MacOSX çıktığında hep beraber özgürlüğün tadına varabileceğiz....
Bill Gates'te artık emeklimi olur, yoksa milleti sömürmeye devam edebilmek için başka bir sektör mü arar bilemem ama.
:))))
0
FZ
Valla ilgili linke tiklayip söz konusu öte arkadasimizin sitesini ziyaret ettim ve okudum.

Takdir ettim bu a$mI$ programci arkadasimizi.

Umari söz konusu teknik Red Hat, Caldera, SuSE gibi büyük Linux dagitimlarinin standart bir parcasi olur.

Bununla ilgili bir gelisme var mi peki?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Pratix Linux

anonim

Fatih Aşıcı tarafından geliştirilen Fedora Core 2 tabanlı GNU/Linux dağıtımı Pratix Linux çıktı. Dağıtımın özellikleri kısaca şöyle:

Koha Kütüphane Otomasyon Sistemi Semineri

caglar_onur

"Linux Kullanıcıları Derneği", 10 Haziran 2004 Perşembe günü IBM İstanbul Linux Merkezi'nde bir seminer düzenliyor. Seminerde, dünyanın ilk özgür ve açık kaynak kodlu kütüphane otomasyon sistemi olan Koha anlatılacaktır. Koha sistemi; kütüphaneler için entegre bir sistem olarak kataloglama, opac (online public access catalogue), ödünç verme, üye yönetimi ve satın alma modüllerinden oluşur. Şube kütüphaneleri de destekleyen Koha, dünya çapında halk, özel, okul, üniversite ve araştırma kütüphanelerinde kullanılmaktadır.

Yeni Neler Çıkmış

ebola

Eğer sizde benim gibi acaba kurcalamadığım hangi linux dağıtımı var. Bilmemnenin yeni surumunde şu paketin sürümü nedir diye düşünenlerden bunları takip etmekten yorulanlardansanız size bir haberim var: www.distrowatch.com Bügüne kadar hiç duymadığınız dağıtımlardan haberdar olabilir bunlar hakkındaki incelemeler okur ve karşılaştırmalarda bulunabilirsiniz..
size ilginç dağıtımlar konusunda bir kaç tiyo..
Haydar Linux,
Gentoo Linux,
ve Lesbian Linux.

Linux`la kalın, mutlu kalın...

Almanca knoppix dökümanı, fırından yeni çıktı

cbc

Knoppix ve anladığım kadarı ile basitçe GNU/Linux hakkında Almanca bir dökümanın yansılara dağıtıldığı dedikodusu etrafta dolaşıyor. Dökümanın Türkçe versiyonunu hazırlayacak fazlamesai neferleri var mi acaba?

http://godel.cs.bilgi.edu.tr/mirror/knoppix/docs/knoppix_tutorial/

Linux´ta OfficeXP ve Photoshop 7

murat09

CodeWeavers Win32 uygulamalarını Linux'ta çalıştırmak isteyen kullanıcılar ve kurumlar için uygulamalar geliştiriyor. Crossover Office adlı set, şu anda 2.0 sürümünde ve Office XP (Outlook hariç), Adobe Photoshop, Microsoft Access ve Lotus uygulamalarını RedHat 9, Mandrake 9.0 ve SuSE 8.1 Linux dağıtımlarında çalıştırmanıza imkan tanıyor. Programın lisans ücreti ise 59$.