Bozuk Ram` ınız mı var ?

0
sundance
Verin Linux kullansın !!!
Yanlış duymadınız. Linux kernel için yazılan yeni bir mod sayesinde artık üretim aşamasında ıskartaya çıkmış ram modülleri Linux makinalarda kullanılabilecek.
Düşünsenize bir Sun E3500'e 1Gb Ram takmak en az $10000 iken sizin evinizdeki süper sistemin sadece $100 gibi bir fiyata 980Mb (bir kısmı kullanılamıyor ya :) Ram'ı olacak.
Açık kaynak kodlu işletim sisteminin yararları işte bunlar
Aslında mantık çok basit. Açılış sırasında bir rutin cevap vermeyen ram alanlarının bir haritasını çıkartıyor ve bunları kernel`e erişilmez kılıyor. Ne de olsa Linux`da kernel (başka işletim sistemlerinin aksine) sisteme tamamen hakim olduğundan bu hafıza birimleri sanki gerçekten de yokmuşlarmış gibi işlem görüyor.

Yıllar önce aynı şeyi bir kısmı bad sector vermiş Windows makinalarında Harddisk bazında yapmaya kalkıp becerememiştim :) Nasıl oluyorsa oluyor ve işletim sistemi hatalı diye işaretlenen sektörlere bir şekilde ulaşıp çakılıyordu. Fakat böyle bir şeyin Ram`da yapılması...

Peki iyi güzel de bu bize ne sağlayacak ? Bildiğim kadarıyla Ram üretim bantlarının %10 gibi bir kısmı hatalı üretim sebiyle çöpe gidiyor. Düşünsenize en ufak bir defosu var diye terkos pasajında beşyüzbine satılan t-shirtleri. Bozuk ramları satmak bundan bile çok daha zor. Öyle olunca da bu Ram`lara en fazla beşte bir fiyat verilmesi çok da şaşırtıcı olmaz bence. Bu da nerden bakarsanız en az beş kat fazla ram demek (hadi 4.8 olsun :)

Tabi bir de bunun nasıl yapılabildiği var. Çoğunuzun bildiği gibi açık kaynak kodlu bir işletim sistemi Linux. Yani isteyen herkes Linux`un koduna erişip istedikleri değişikliği yapabilmekte. Böyle bir sistem varken bu şekilde mucizelere de çok şaşırmamak gerekir bence :)

Diğer işletim sistemi üreticileri de aynı şekilde özgürlükçü olsa. Sizce de güzel olmaz mıydıııııııı?
Linux büyüsü
Bu arada belirtmek isterim ki tamamen Linux`da yazdığım ilk makale bu :)

Görüşler

0
simois
MacOSX çıktığında hep beraber özgürlüğün tadına varabileceğiz....
Bill Gates'te artık emeklimi olur, yoksa milleti sömürmeye devam edebilmek için başka bir sektör mü arar bilemem ama.
:))))
0
FZ
Valla ilgili linke tiklayip söz konusu öte arkadasimizin sitesini ziyaret ettim ve okudum.

Takdir ettim bu a$mI$ programci arkadasimizi.

Umari söz konusu teknik Red Hat, Caldera, SuSE gibi büyük Linux dagitimlarinin standart bir parcasi olur.

Bununla ilgili bir gelisme var mi peki?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux Kernel 2.6: Nasıl buraya gelindi ?

sundance

On yılı aşkın yolculuğunda 2.6 kernel ile önemli bir aşamaya gelen Linux, ticari Unixlerden ileri olan ve şirketlerin önemli ihtiyaçlarına cevap veren özellikleriyle (64Gb Ram adresleme, terabytelarca dosya alanı vs.) ölçeklenme problemini de geride bırakmışa benziyor.

Taş gibi sağlam 2.2, yepyeni özellikleri ile 2.4 derken sunucu piyasasına olduğu kadar masaüstüne yönelik yenilikleri de bünyesinde barındıran 2.6 kernel nasıl geliştirilmiş, öncekilerden farklı ne gibi araçlar ve yöntemler uygulanmış konusunda IBM DeveloperWorks yine muhteşem bir makale hazırlamış.

Gaim 2 Yolda

cbc

Sık kullandığım yazılımlardan biri olan Gaim'in 2.0 versiyonu bir süredir CVS üzerinden erişilebilir durumda. Beta sürümünü beklemeden denemek, izlenimlerimi ve ilk gözüme çarpan yeteneklerini paylaşmak, çok fazla teknik detaya kaçmadan nasıl deneyebileceğinizden bahsetmek istiyorum.

Linux´la İlgili Video-Yayın

St

IBM 30 Nisan ve 6 Mayıs'ta Linux'la ilgili bir webcast düzenliyor. IT yöneticilerinin neden Linux'u tercih ettiklerini hakkındaki webcasti canlı olarak izleyebilirsiniz. 30 Nisan´da, Türkiye saatiyle saat 18.00´de. Sakın geç kalmayın. Üyelik işlemlerinizi ise www.techonline.com adresinden yapabilirsiniz. İhtiyaçlarınız:

Fedora Core 4 sahnede... ;)

St

GNU/Linux dünyasının medar-ı iftiharlarından Fedora, 4. sürümünü bugün itibariyle duyurdu.

Yeni sürümün getirdiği başlıca yenilikler:

Linux Başarı Ödülleri 2003 yarışması sonuçlandı

huseyin

IBM Türk açık kodlu projelerin gelişimini desteklemek amacıyla bu yıl ikincisini düzenlediği Linux Başarı Ödülleri 15 Ekim'de sona erdi.

21 projenin finale kaldığı yarışmada, Önsel Armağan, Hüseyin Ergün ve Murat Kumaç 'ın hazırladığı Turquaz, açık kodlu muhasebe yazılımı birinci oldu.

Proje ekibi, ödül olarak IBM bilgisayar ve AISEC'ten yurtdışı staj imkanı kazandı.