Bozuk Ram` ınız mı var ?

0
sundance
Verin Linux kullansın !!!
Yanlış duymadınız. Linux kernel için yazılan yeni bir mod sayesinde artık üretim aşamasında ıskartaya çıkmış ram modülleri Linux makinalarda kullanılabilecek.
Düşünsenize bir Sun E3500'e 1Gb Ram takmak en az $10000 iken sizin evinizdeki süper sistemin sadece $100 gibi bir fiyata 980Mb (bir kısmı kullanılamıyor ya :) Ram'ı olacak.
Açık kaynak kodlu işletim sisteminin yararları işte bunlar
Aslında mantık çok basit. Açılış sırasında bir rutin cevap vermeyen ram alanlarının bir haritasını çıkartıyor ve bunları kernel`e erişilmez kılıyor. Ne de olsa Linux`da kernel (başka işletim sistemlerinin aksine) sisteme tamamen hakim olduğundan bu hafıza birimleri sanki gerçekten de yokmuşlarmış gibi işlem görüyor.

Yıllar önce aynı şeyi bir kısmı bad sector vermiş Windows makinalarında Harddisk bazında yapmaya kalkıp becerememiştim :) Nasıl oluyorsa oluyor ve işletim sistemi hatalı diye işaretlenen sektörlere bir şekilde ulaşıp çakılıyordu. Fakat böyle bir şeyin Ram`da yapılması...

Peki iyi güzel de bu bize ne sağlayacak ? Bildiğim kadarıyla Ram üretim bantlarının %10 gibi bir kısmı hatalı üretim sebiyle çöpe gidiyor. Düşünsenize en ufak bir defosu var diye terkos pasajında beşyüzbine satılan t-shirtleri. Bozuk ramları satmak bundan bile çok daha zor. Öyle olunca da bu Ram`lara en fazla beşte bir fiyat verilmesi çok da şaşırtıcı olmaz bence. Bu da nerden bakarsanız en az beş kat fazla ram demek (hadi 4.8 olsun :)

Tabi bir de bunun nasıl yapılabildiği var. Çoğunuzun bildiği gibi açık kaynak kodlu bir işletim sistemi Linux. Yani isteyen herkes Linux`un koduna erişip istedikleri değişikliği yapabilmekte. Böyle bir sistem varken bu şekilde mucizelere de çok şaşırmamak gerekir bence :)

Diğer işletim sistemi üreticileri de aynı şekilde özgürlükçü olsa. Sizce de güzel olmaz mıydıııııııı?
Linux büyüsü
Bu arada belirtmek isterim ki tamamen Linux`da yazdığım ilk makale bu :)

Görüşler

0
simois
MacOSX çıktığında hep beraber özgürlüğün tadına varabileceğiz....
Bill Gates'te artık emeklimi olur, yoksa milleti sömürmeye devam edebilmek için başka bir sektör mü arar bilemem ama.
:))))
0
FZ
Valla ilgili linke tiklayip söz konusu öte arkadasimizin sitesini ziyaret ettim ve okudum.

Takdir ettim bu a$mI$ programci arkadasimizi.

Umari söz konusu teknik Red Hat, Caldera, SuSE gibi büyük Linux dagitimlarinin standart bir parcasi olur.

Bununla ilgili bir gelisme var mi peki?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Klaus Knopper ile ropörtaj

conan

Distrowatch'dan Ladislav Bodnar Klaus Knopper ile 18 Kasım 2002 tarihinde bir roportaj yapmış. Knoppix ile ilgili oldukça güzel noktalara değinilmiş. Yaratıcısını tanımak ve de Knoppix'in geleceği hakkında bilgi tazelemek isterseniz okumanızı tavsiye ederim.

Uzay Yolu Nemesis Filmi, Linux ile Yapıldı

malkocoglu

Uzay Yolu Nemesis filminin sayısal üretimi Linux ile yapıldı. İlk kez Titanik filmi ile Holywood gözdesi olan Linux, fiyat/performans üstünlüğü ile SGI ile başabaş yarışabilecegini kanıtladı.

Linux Journal

Yukarıdaki bağlantıda, komut satırınden filmin nasıl işlendiğini görebilirsiniz.

Klasik MacOS veritabanı artık Linux´ta

anonim

Apple'ın klasik veritabanı olan FileMaker Pro 5.5 MacOS x, Window 2000, Windows NT den sonra sonunda Linux (X/86) da çalışıyor.Çok basit bir veritabanı uygulaması olan FileMaker Pro Linux da çalışması ve özellikle X/86 tabanlı Linux da çalışması gerçekten ilginç ve güzel bir gelişme. http://www.filemaker.com/products/fms_home.html

Linuz balığı. Linux´cular bu tam size göre...

BatoR

Şöyle düşünün : Arabanız var, sakin sakin yol alıyorsunuz, yoldan geçenler arabanıza bakıyor; hayranlık, şaşkınlık... Dahası mı?
www.thinkgeek.com :O)

Hey SCO! Bana dava aç çünkü Linux kullanıyorum!

FZ

Finansal problemler yaşayan SCO firması son birkaç ay içinde IBM başta olmak üzere nerede ise hemen herkese dava açtı ve "Lisansına sahip olduğum UNIX işletim sisteminden kod çaldınız, Linux adı altında kullandınız, suçlusunuz!" dedi.

Son haberlere göre sahip olduğu UNIX lisansını Microsoft´a satan SCO açık kodlu ve özgür yazılım camiasında büyük tepkiye yol açtı.

Siz de tepkinizi ortaya koymak ve insanlarla paylaşmak isterseniz tek yapmanız gereken Hey SCO, bana dava aç sitesine gidip oradaki mektubun imzalamak. Şu anda 2774 imza mevcut ve bu sayı giderek artıyor.