Kötü bir deneyim ve mutlu son - XML tabanlı açık formatların erdemleri üstüne

0
anonim
LKD Seminerinde sunumda kullanacağım OpenOffice.org Impress sunum dosyasını 11 Nisan gecesi OpenOffice Sürüm 2 Beta ile oynarken dağıttım. Üstelik dosyanın bozulduğunun farkında olmadan yedeklerinin üzerine, ofisteki bilgisayarıma ve USB Bellek birimindeki yedeğe de kopyaladım! Dosyanın artık açılamadığını farkettiğimde sırtımdan nasıl bir ter boşandı, anlatamam.
OpenOffice.org dosyalarının XML olduğunu duymuştum ama vi ile bakınca içinde ikil (binary) veri buldum.

Bir umutla OpenOffice kurulumunda bir çelişki vardır belki diye düşünüp dosyayı oğlumun denemesi için kendisine gönderdim. Ne de olsa aynı bilgisayara hem 1.1.2 hem 2.0 Beta sürümlerini birlikte yüklemiştim. Oğlum da açamadı!

Son umut Google idi. "OpenOffice Document Recovery Repair" sözcükleriyle bir arama yaptım. Bulduğum yazıların, mesajların çoğu OpenOffice.org ile MS-Word dosyalarının nasıl kurtarılacağını anlatıyordu. Başka zaman olsa keyifle bakınırdım ama dün akşam bunun sırası değildi.

Bir yerlerde OpenOfffice.org dosyalarının ZIP'lenmiş XML dosyaları olduğuna ilişkin bir not gördüm. Umut ışığı tekrar yandı!

"unzip lkd.sxi" komutu bana birkaç XML dosya açtı. Bir tanesi de "content.xml" idi. Baktım ki hakikaten XML dosya ama içinde sadece 2 satır var! Satırlar bölünmemiş! Ama içinde sunumumda kullandığım lafları buldum. Baştan yazmak ve hatırlamak yerine en kötü olasılıkla tekrar düzenleyerek ve belki de sabahlayarak sunum dosyasını tekrar oluşturabilecektim.

Google'da rastladığım listelerden birisinde birileri OO XML dosyalarının Mozilla'ya parse ettirebileceğini yazmış. Bir deneyeyim dedim. "File"-"Open"-content.xml den sonra Mozilla XML hatası buldu. Satır ve kolonunu da belirtti. Satır zaten iki taneydi ama kolon bilgisi değerliydi.

vi ile belirtilen kolon civarına gittiğimde "visible-background=true" gibilerinden bir özelliğin iki kez tekrarlandığını farkettim. Mozillanın verdiği hata mesajı da zaten bu doğrultudaydı: "Duplicate attribute specification" gibi bir şeyler demişti.

Tekrarlayan özellikleri kaldırdım. Bir daha Mozilla ile açtım dosyayı. Bu kez bir başka pozisyonda aynı hatayı buldu. Onu da düzelttim. ... ve Mozilla hata vermeden açtı Açtı açmasına ama baştan sona bir XML dosyası... Ayıkla pirincin taşını...

Şeytan dürttü... unzip ile açtığım dosyaları, düzeltilmiş content.xml dosyası ile birlikte, "zip -r yeni *" komutuyla yeniden paketledim. yeni.zip dosyasının adını yeni.sxi olarak değiştirip OpenOffice.org 1.1.4 ile açmayı denedim! VE AÇILDI!

Hep söylerim: en iyi HTML editörü "vi" dır diye. Şimdi buna bir de en iyi sunum hazırlama programı "vi" dır lafı eklendi.

:)

Görüşler

0
pismikrop
Bende tam şimdi soru bankası betimleme dili bir dil ve bir de ayrıştırıcı yazıyordum. Artık openoffice.org'dan bulanık dönüşüm yapabilirim. zip bilgisi gerçekten çok iyi oldu.
0
FZ
"Hacker"ane bir çözüm! ;-)

Paylaştığınız için çok teşekkür ederim.

Bana garip gelen ise, bu kadar basit bir sözdizim hatasını nasıl olup da OpenOffice.org'un kendisinin kullanıcıya uygun bir dille söyleyemediği, sonuçta yazılımın kendisi de XML dosyasını "parse" ederken karşılaşmıyor mu o hata ile ve Mozilla'nınkine benzer bir uyarı mesajı verip bunun da üstüne "olası çözüm şu, istersen düzelteyim" dese daha bir güzel olmaz mıydı acaba?
0
oktay
Bence de Open OFfice'in XML tarayıcısına düşen bir iş. Belki de görünümde olmayan bir log dosyasına falan yazıyordur bu tip şeyleri. Kullanıcıların yüzde 90'ının o mesaji anlamayacağını da düşünürsek belki gereksiz teknik destek isteklerini engellemek için hiç göstermiyorlardır hataları. Nasılsa insanlar açılmayan dosyalara falan windows dünyasından alışıklar :)

Oktay
0
abakana
"Hacker"ane !?
0
realist
Mozilla'nın hakettiği takdiri VI kapmış. Kurtulmak gereken bir dert bu VI bağımlılığı :)
0
cayfer
bana kalsa vi bilmeyenleri vurdurmak lazım ama yeteri kadar taraftar bulamıyorum!

Aslında emacs'ciler daha da militan. Biz vi'cılar gene mülayim sayılırız.

:)

0
FZ
Bence VIM (Vi iIMproved) daha bir 10 yıl devam eder alet çantamızda yer kaplamaya. (vi ayrı mevzu, ona bir şey demiyorum çünkü pek kullanmıyorum). GNU Emacs/XEmacs ise alet valizimizde :) yer kaplamaya devam edecek. Değişik bakımlardan ikisini de seviyorum ben ve pek çok konuda elim ayağım konumundalar.
0
realist
SCO Unix (3.2r4) ve Xenix ile uğraşmış olmasam, FreeBSD temel kurulumda öntanımlı gelmese, kısacası mecbur kalmasam hiç öğrenmez, kullanmazdım. Sonra eller otomatikleşti. Hangi düzenleyiciyi açsam çıkışta '^:wq' yapmaya başladım. Gnu/Linux için elde bol miktarda başarılı seçenek varken pek gerekli görmüyorum.
0
FZ
Haklısın, Emacs/XEmacs gibi başarılı seçenekler dururken vi (VIM demiyorum, dikkat) kullanmak bence de çok anlamlı değil.

http://www.xemacs.org/
0
FZ
Belki de komut satırı araçları olsa XML için güzel olacak bir ara görmüştüm öyle bir şey diye hatırlıyorum ama şimdi aradım bulamadım... Bu tür şeylerde büyük programlar yerine küçük komut satırı araçları olsa filan...
0
roktas
Olmaz olur mu? :-) Aradığın paket 'libxml2-utils':

xmllint --valid --noout falanca.xml
0
FZ
Ellerin dert görmesin! :)
0
Challenger
Üstelik bu herhangi bir metin editörüyle de yapılabilirdi. Evet gerçekten büyük bir dert bu VI. Öyle ki Windoze' da bir herhangi bir editörle çalışırken dosyayı kaydetmek için ":w" yaptığımda insanlar aval aval bana bakıyor. :)
0
FZ
Haber çıktıktan sonra irc.freenode.net'teki #fazlamesai kanalına girdim, yaklaşık 20 kişi vardı, kanal sakinlerinden biri yazıyla ilgili bir tepkisi olduğunu, OO sisteminin kullandığı dosya formatının zip olduğunu gördüğünde "yapa yapa yaptıkları bu muymuş dosya formatı olarak" diye gücendiğini filan belirtti.

Siz ne dersiniz bu konuda? Mevcut algoritmaları kullanmak bir problem mi? Yoksa bilakis bu şekilde olması sistemin esnekliğini mi artırıyor? Bizim örneğimizde kritik bir durumda çok şey kazandırmış gibi görünüyor...
0
urxalit
Ne alaka anlayamadım. Ne güzel işte dosya formatı olarka xml kullanılıyor ve onlar da yer tutmasın diye zip'lanıyor. 1 MB'lik doc dosya yeri geliyor 100 KB sxw oluyor. Daha ne istenir anlamış değilim..
0
Challenger
Olur mu canım hiç? Şöyle bir metin editörü ile açtığınızda kargacık burgacık hiçbir şey anlaşılmayacak şekilde verileri yerleştirmiş olsun ki bir şeye benzesin. O kadar çalışma yapmışlar, sonuçta bir XML biçimi oluşturmuşlar. Ha bir de zip kullanmışlar. Oturup kendileri sıkıştırma algoritması yazmamışlar. Yazık yazık!... Cık cık cık!...
0
sleytr
diğmi ya, insan en azından sıkıştırmak için lzp, gzip falan kullanırki insanlar kolayca acip bakamasinlar :)
0
y0rk
yaw kimse hatayı yapan programdan bahsetmiyor. Bu tamamen open office in hatası. zip dosya bozukluklari içerige yeni tag lar ekleyemez. herhangi bir dosya bozuldugunda, checksumda bozulur. Ancak bu dosyanın içine yeni taglar eklemez! Dosyayı bozan open office in kendisi. Open office in hatasını goremeyip "yaw bak xml tabanliymiş şu tagi silip zipleyince" oluyo demek pekte objektif gelmiyor bana. Bu aynı "bak şunda şöyle bir buffer overflow var bunu kullanarak root olabiliyorum.Yapmış adamlar be arkadaş bak bana girebilmem için kapı bırakmışlar." demekle aynı. OO bende seviyorum ama lütfen biraz objektif olalım.
0
tongucyumruk
Problemi çıkaran OpenOffice.org 2'nin "Beta" sürümü. Bu nedenle yazılım içinde yer yuer ölümcül nitelikte hatalar olması son derece doğal. Eğer siz X yazılımının CVS snapshot'ını kullanıyorsanız root veren bir buffer overflow'dan da şikayet edemezsiniz.
0
cayfer
Objektif olalim tabi... ama hep beraber olalim.
Kimse yeni taglerin zip dosyanın bozulması sonucunda eklendigini söylemedi zaten! Baştan beri sorunun kaynağı olarak OO V2 Beta gösterildi. Sadece bilinen zip formatı ve xml kullanılmış olası sayesinde kurtarılabildiği bilgisi paylaşıldı.
0
FZ
"Graceful degradation" diye bir kavram duydunuz mu? Yani bir göçmek var bir göçmek var. Bir şey bir anda çöker hiçbir şey yapamazsınız (bkz. MS Word ile yüzlerce sayfasını kaybeden ve birtakım utility programları ile dahi veriyi kurtaramayan insanlar), ya da bir şey bir bozukluk çıkarır ve birkaç basit yöntem ve araçla bunu giderirsiniz yani ciddi anlamda bir çökme olmaz. Buradaki problem ikinci kategoriye giriyor ve böyle olmasına izin veren şey de geliştirilen yazılımda veri depolama ile ilgili verilmiş akıllıca kararlar. Bu bir mantalite meselesi, bir mühendislik yaklaşımı. Hangisinin zor durumlarda büyük kayıplara yol açmadığını da hep birlikte bilmem kaçıncı kez görüyoruz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Özgürlük İçin OOXML'e Karşı

anonim

"Bizler; tüm kamu kurumlarının, firmaların, yerel yönetimlerin, okulların, hastanelerin ve sıradan insanların "gelecek endişesi" olmaksızın kullanabileceği, özgür ve açık bilişim standartlarını istiyoruz... Bizler, bilişim standartlarının uluslararası yazılım tekellerine değil; insanlara hizmet için var olması gerektiğini düşünüyoruz..."

OpenOffice'den Dell Şirketi Yöneticilerine Açık Mektup

Guardian

OpenOffice pazarlama lideri John McCreesh tarafından Dell Inc. Dell yöneticilerine gönderilen açık mektupta kendilerini desteklemeleri ve OpenOffice'in güncel versiyonlarının Dell'in ürünlerinde öntanımlı olarak yer alması teklifinde bulunularak konu hakkında tartışma önerisinde bulunulmuş.

OpenOffice 2.4.0 Çıktı!

anonim

OpenOffice'in 2.4.0 sürümü yayınlandı. Yeni gelen özelliklere bu sayfadan bakabilirsiniz.

Open office 2.0 Çıktı !!!

boreas

Yumurtalar kırıldı ve kuşlar uçuyor :) Uzun zamandır beklenen open office'in 2.0 versiyonu çıktı. Daha ayrıntılı bilgi ve programın kendisi için www.openoffice.org sitesine bakabilirsiniz.

OOO ISO 26300 olma yolunda!

sundance

Görünen o ki, hala resmi olarak ilan edilmemiş olsa da OASIS Open Document Format, ISO 26300 standardı olarak tarihe geçmek üzere

Bu aynı zamanda Avrupa Topluluğu'nun bu konuda bir standart belirlemek için yapacağı çalışmalarda referans olması açısından önemli.Microsoft'un Open XML standardı da aynı süreçten geçmeyi beklemekte.