fazlamesai.net'e soralım: Windows XP Nasıl İade Edilir?

0
anonim
Herkese merhaba,

Yeni bir TOSHIBA dizüstü bilgisayar aldım ve yanında MS Windows XP Home Edition verdiler. Fakat ben makinemde windows kullanmıyorum ve bu verilen paketi hiç açmadım. Amerikada, eğer paket hiç açılmamışsa ve kullanılmamışsa Microsoft'a iade edilebiliyor diye duymuştum. Acaba bu yasal hak Türkiye'de de geçerli mi?

Herkese iyi çalışmalar.

Görüşler

0
oktay
Benim aldığım son Toshiba dizüstü bilgisayar bir naylon ambalaj içinde gelmişti. Ambalajın açılma yerinde bir etiket vardı ve bu etikette "Bu paketi açan bu bilgisayarı tamamen, içindeki yazılımların lisanslarını da teker teker kabul etmiş sayılarak almış sayılır" gibi birşey yazıyordu.

Bu konuda racon da şudur. Microsoft'a geri vermeye çalışırsın Windows CD'sini, fakat onlar da der ki bunun dağıtıcısı Toshiba, onlarla konuşacaksın. Toshiba da olayı, eğer iade edecekseniz bütün bilgisayarı ve aksesuarlarını iade etmelisiniz diyerek bitirir.

Oktay
0
tongucyumruk
Ne yazık ki Türkiye'de Windows XP'nin OEM lisans sözleşmesinde sözkonusu iade maddesi farklı şekilde yazıldığından iade edemiyorsunuz.

özgür dizüstü [fazlamesai.net] tartışmasında sözkonusu ingilizce ve Türkçe lisans sözleşmelerindeki ilgili bölümler mevcut. Oradan inceleyebilirsiniz.Bu konuda birçok dizüstü üreticisi ve Microsoft Türkiye ile konuştum, ne yazık ki Türkiye'de sözkonusu türden bir iade şansı yok.
0
loker
yahu bu konuda bir avukata eni konu danışsak... sonuç olarak alınan malın 7 gün içinde nedensiz iadesi gibi bir şart var en basitinden... hoş tabii, bütün bilgisayarı iade etmeye çevrilerek aşılıyor olabilir oktay'ın belirttiği gibi... hmm...
0
demolish
xp home perakende 100$, toptan 90$ civarı diye biliyorum. belki bir bilgisayarcıya 80$ civarına pazarlık yaparak satabilirsin veya 80$ lık malzeme alabilirsin.
0
urxalit
Bu olmuyor çünkü lisansın üzerinde "sadece XXX markası için üretilmiştir" yazıyor ve mesela BSA da bunu kabul etmiyor.
0
o_ozardic
daha da güzeli bu dizüstü bilgisayarlarla verdkileri xp'lerin ürün anahtarları da başka sistemlerde kullanılmaya çalıştığınızda işe yaramıyor
0
St
Hukuk üstadı arkadaşlarımıza sual edelim. Söz konusu uygulama tekelleşmenin işareti değil midir? Tekelleşme ve söz konusu firmanın büyüklüğünü pazarı tamamen ele geçirmek için kullanması yasalara aykırı değil midir? Bu tip uygulamalar karşısında dava açma ve kazanma şansımız nedir? LKD'nin bu konuda bugüne kadar yaptığı / yapmadığı / yapabileceği çalışmalar nedir? ;)
Teşekkürler, iyi çalışmalar...
0
Nightwalker
Sanıyorum ki hukuk LKD nin yumuşak karnı. Daha önce MEB ile ilgili tartışmalarda da gündeme gelmişti konu. Ancak takip edebildiğim kadarı ile bir sonuç alınamadı. Ama özgür yazılımlara fazlamesai ayırabilecek tanıdıklar varsa onlarıda LKD ye yönlendirmemek için bir engel yok.
0
Ansugo
Birsey cikacagini sanmam. Tam tekellesme olmuyor anladigim kadariyla. ise sadece kendi acimizdan degil firma acisindan bakmaliyiz. bir firma diger bir firma ile anlasma yapiyor ve kendi urunu ile beraber diger firmanin urununu veriyor. Satarken bunu belirtiyor. Siz de bunu bilerek o urunu aliyorsunuz.

Libos ekonomi de cok normal bir olay. Aslinda bu firmanin hakki. her firma istedigi firma ile anlasip kendi urunu yaninda onun urununu de verebilir.

Ha Apple firmasinin g3 ws'ini apple firmasinin os'i olan macosx9 ile almissiniz ha toshiba firmasinin 1050 modelini microsoft firmasinin xp os'i ile almissiniz. Arada ne gibi fark var sizce?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Microsoft Müşteri Deneyimi Geliştirme Programı

mysterious

Geçenlerde bi arkadaşım bana başına gelen bi olayı anlattı.msn messenger kullanırken kendisine M$ Müşteri Deneyimi Geliştirme Programına katılmak istermisiniz? ' diye bir soru sorulduğunu söyledi. Ben de bunu daha yakından incelemek ve FM'ye bir haber olarak gönderebilmek için araştırmaya başladım.
M$ (Müşteri Deneyimi Geliştirme Programı, MSN Messenger'ın kalitesini, güvenilirliğini ve performansını geliştirmek üzere tasarlanmıştır. Bunu, ürünün sonraki sürümünün tasarımına yardımcı olma ve hizmetimizi geliştirmemize yardım etme şansı olarak görebilirsiniz. ). Ayrıyeten toplanan verilerin güvenirliği hakkındada tam bir garantide vermiyor!
Bu konuyla alakalı linkler aşağıda FM okurlarını ile paylaşmak ve yorumlarını almak istedim..
Sevgi ve saygılarımla...
microsoft.com/products/ceip/turkey/default.htm
messenger.microsoft.com/TR/support/sqm.asp

Windows geliştiricileri: `Bizce Linux daha güvenli!´

sundance

Eweek´in haberine göre sistem geliştiriciler arasında yapılan bir anket, büyük çoğunluğun Linux´u Windows platformlarına göre daha güvenli bulduğunu ortaya koydu.

İşin ilginç yanı, çeşitli Kuzey Amerika şirketlerinden 500 geliştirici arasında yapılan ankete katılanlardan sadece %23´ü Linux kullanıcılarıydı.

Windowscular dediyse bu da yanlıştır ;) demeden bence ankete bir göz atın...

Microsoft Confidential: Linux/Sun Insiders

erolozcan

Linux'u gözden düşürme çalışmaları ile ilgili M$, VP Brain Valentine'in yazdığı iddia edilen bir mail The Register da yayınlandı. Yazıdaki en ilginç şeylerden birisi de M$ bünyesinde Linux/Sun konusunda deneyimli köstebeklerininin görevlendirilmiş olması. İşte link: www.theregister.co.uk
Türkiye M$ açısından endişe edilecek bir durum yok gibi. Zaten piyasanın büyük bir kısmı M$ ürünlerini gözü kapalı seçiyor. Çünkü onlar için hala Linux bir seçim bile degil.
Yine de belli olmaz belki görevli bazı köstebekler bu siteleri okuyorlardır şimdi :))

Microsoft´tan Verdiği Reklamı Çekmesi İstendi

FZ

Güney Afrika Reklam Standartları Denetleme Kurulu (Advertising Standards Authority of SA (ASA)) "ürünleri ile hackerların sonunu getireceğini iddia eden" bir Microsoft reklamının yayından kaldırılmasını istedi. Kurulun gerekçesi söz konusu reklamın "somut gerçeklere dayanmaması ve tüketiciyi yanlış yönlendirmesi".

Kısa bir süre önce tüketicileri MS Windows yazılımı ile ilgili kritik bir güvenlik açığına dair bizzat uyaran Microsoft´un sözkonusu reklamı oldukça ironik.

Intranet ve OCX teknolojisi

darkness

WEB üzerinde bir uygulama geliştirmenin o kadar da kolay olmadığını düşünüyorsanız ASP, ASP+, CGI, PERL gibi şeyleri bir kenara bırakın. Elimizin altında Visual Basic ve OCX (OLE Custom Controls) teknolojisi var.