Yeni windowz böyle olacakmış görmemiş olanlara duyurulur

0
TLG
yeni windowz görüntüleri ve kullanımı hakkında bi link gördünde bunu fazlamesaicilerle paylaşayım istedim
Yeni windowz
bide tartışma çıkarmak amaçlı değil sadece 6.his Micros~1 un linux çekirdeği kullanma ihtimali nedir acaba merak ettim ;-) tahmini olan varmı :-)
Saygılar TLG;

Görüşler

0
conan
kernel ile alakayi kuramadim :(
0
anonim
Bende kuramadım biri bunu açıklıyabilir mi?

Zaten bu M$'un işi gücü yeni eskiye kılıf giydirip yeni ve saçma takma adla yeni bişii yapmış gibi kullanıcılara sunmak diil mi yoksa ben mi yanlış biliyom :P
0
TLG
Xp asla ne 2000 nin dene 98 in kılıf giymiş halideğil
resmen herşeyi ama herşeyi yeni
biraz gözlemle anlaşılabiliyor

TLG;
0
anonim
Siz oyle sanin. Biraz gozlemle anlasilan o isin oyle olmadigi. Git biraz incele.

Mesela:

Dosya sistemi hala FAT veya NTFS.
Media Streaming Extensionlari hala 95'ten kaldigi sekliyle.
DirectX Donanim Abstraction Layer aynen 2k'daki gibi isliyor. 95/98, 2K/Me, NTx.x herbiri farkli birer Hardware Abstraction Layer kullanir.
Driver Template Modeli ME/2K ile resmilesen, 98'de implement edilen WDM modelini kullaniyor.
Biraz explorer suslenmis. Degistirlmis.
Logon mekanizmasi NT'den aldigi yapiyi, Network Mekanizmasi BSD'den arak W2K yapisini devam ettiriyor.
Kabul etmek gerekirki, W2K'de bulunan kodlar daha kapsamli kontrol kodlariyla doluydu. Yani trace/assert fonksiyon yogunlugu ile karsilasiyordunuz. Bunlar ayiklanmis, Sistem biraz daha kuculmus.

Herhalde Windows'un bilmem kac tane yazilim gelistiricisi oturup aksama kadar Solitaire oynamiyor. Bir seyler yapmislar mutlaka. Ama bu evrimci bir gelisme, devrimci degil.

Sonucta W2K ile XP arasinda sistem acisindan cok fazla fark yok. Fakat Longhorn icin biraz tersi. Longhorn'da bir hayli kapsamli sistem seviyesi duzenlemeler hemen hemen ayni arayuz ile gelecek. Bu da MS'nin stratejisi. Ornegin 98 sistem yapisi olarak Win95'ten ondedir, ama goruntusu Win95 gibidir. Gorulecegi uzere MS yeni urunler icin onceligi goruntusune vermektedir.

Fakat, para verip almaya degmez. Bu da boyle biline..
0
TLG
Haklısın bencede para verip almaya değmez
0
oktay
Bu linux kernelini kullanma olayi baska bir yerde gecmisti. Bence mumkun birsey degil. Oyle bir sacmalik yapmazlar. Zaten GPL'li oldugu icin kendi istedikleri sekilde kisitilayamayacaklari birseyi kullanmazlar.

Apple da olsa GPL'li bir kernel kullanmazdi. Onun yerine BSD lisansli (BSD lisansi kisaca -al bu kodu kullan, istedigin gibi degistir, sonra benim kodumla yazdigin seyi benden sakla ve benim ve herkesin sonunu hazirla- lisansidir) bir kernel kullandi zaten.

Bu arada bence bu longhorn'un goruntuleri cok cirkin. Linux varken bu salak ambalaj dizayn eder gibi tasarlanmis seyi niye kullanayim ki?

Bakiniz ki anlayiniz ne demek istiyorum: Benim Linuxum Eyidir

oktay
0
TLG
Benim bundan şüpelenmem bu resimlerle olmadı zaten
benim şüpererim Xp çıktığından beri var
sebeb-1:Xp nin bu diski mount edemiyom gibi hatalar vermesi

sebeb-2:Xp nin safe mode command prompt only açılırken resmen hdd leri ,dosya sistemini mount etmesi

sebeb-3:Xp den önceki OS larda network programı yazarken ip headerının okunamaması Xp ile bu özelliğin (networkle ilgili köklü değişikliklerle beraber!) gelmesi bakınız ve xp nini network konularında ŞAŞILACAK kadar hızlı 3 çağ birden atlaması MSDN

sebeb-4:talisman programını inclerken farkettiğim bazı özellikler misal talsmanın çalışma mantığı aynen herhangi bir window manager ile aynı resmen çalışan Xwindow gibi bir alt yapının üstüne farklı bir maneger çalıştırıyor ve Shell(window maneger)
olarak explorer değil talisman shell seçtirip ona logon olmanı istiyor ve üstüne üstlük talisman çalışınca sunduğu özellikler

sebeb-5: Microzoftu seviyorum dememi beklerdiniz ama diyemem çünkü cidden bende micros~1 cuyum :)

böyle çok az sağlam herhangi bir iddada bulunmaya yetmeyecek sebebler daha çok var
bencede bunlar yeterli değil ama bende bir şüphe uyandırmaya yettiler

ayrıca bu sadece bir HİPOTEZ ispatlarsam haber veririm :)
0
anonim
Daha...

Sistem startup yapan kod, kerneli yukluyor. Kernel ise monoblock yapida. Moduller var. En ilginci network layerini yuklerken ortaya cikiyor. Buraya kadar olagandisi bir sey gozlemlenmiyor. Network layeri onceki Windows'larda gorulmemis sekilde modulleri fork ederek calistiriyor. MSDN UNIX ile temel ayrimin fork oldugunu, CreateThread vs. gibi formullerle fiber'lerin donatilmasi gerektigini belirtir. Halbuki XP nin bu kernel fork mekanizmasini user space'den cagirarak resmen kendinizi fork ediyorsunuz. Elbette dokumanlarda boyle bir seyden bahsedilmiyor. Bir tur longjmp ve/veya exception (zaten ilki ikinciyi otomatikman uretiyor) kullanmak durumundasiniz. Hoppala dedigimi hatirliyorum. Makine 98, eger XP olsaydi saniyorum bir kod ornegide yazip gonderebilirdim. Fork sonrasi olusan process'in scheduling tablosundaki goruntusunun Linux VM'iyle alakasi yok. Ama nerdeyse %99 FreeBSD VM'deki goruntusu. Dahasi scheduling constantlari ki fork sonrasi davranisi belirler, yeni process bir child veya bagimsiz bir surec olup olamayacagini tespit eder, birebir ayni.

IP stack ise, bilhassa select icin BSD'nin kodunu VC++ ile derlediginizde hemen hemen ayni neticeyi veriyor. WSAAsyncSelect ise kendi derhal bir fork kullanip window handlerine baglaniyor.

Bunlari ilk gordugumde kafam karisti. Fork mekanizmasi oyle bir pipe edilmiski derhal bir tur fiber gibi kendini gosteriveriyor. Ki bu durum W2K'da da boyleydi.

Oysa eski Win9X/NT'lerde fork gibi bir mekanizma yoktu. Longhorn SDK icinde `MS'nin son yeniligi makeclone ile tanisin` yazabilir.

Dahasi ise paging mekanizmasinda gozleniyor. Eskiden hierarchy icinde bir yerlerde kesisen fiberler uzerinden programlar birbirine ve kernele bulasabilirdi. Simdi bu yeni fork mekanizmasi ile bu durumda derhal exception uretilmesi mumkun. Boylece sistem biraz daha kararli hale gelmis. Saniyorum bir sonraki adimda Windows'un temel sorunlarindan olan memory fragmentation konusunda bir seyler yapacaklar. Eger bunu bu surumde yapsalardi, Office 97, Exchange 5.5 gibi, bir onceki VMS tabanli yapida kullandiklari gizli sakli API fonksiyonlari ortada kalmadigi icin sistem kafaustu gidebilirdi.

GUI tarafinda, soyledigin dusuk seviye X11 benzeri arabirimde ilginc. Bu arabirim gordugum kadariyla tipki X gibi pencere siniflarina mesajlar yolluyor. Pencere icerikleri ise sadece birer container. Bu durumda Windows'un pencereden pencereye sinyal handling mekanizmasi ana GUI mekanizmasinin disina kaymis oluyor. SAniyorum child'lerin wHND'leri sadece calisan WM icin gecerli. Buda gene kernel ile GUI arasindaki baglari koparan bir yapi. TEvekkeli degil, bir turlu XP uzerinde adam gibi Primary Surface acamiyoruz..

Bunlar daha cok BSD kokuyor, resmen. Elbette bu yenilikler XP'yi daha saglam yapiyor. Ama bu isleri daha saf ve yalin olarak yuruten Linux VM veya BSD daha mantikli bir secim. Yani, bunlari yapmis olmasi, XP'yi Linux'a tercih etmemiz icin yeterli degil, hemde uste para vererek..

Simdi baska bir topikte gordugunuz MS 98 ve NT4.0 destegini kesiyor mevzusunu daha iyi anlayabilirsiniz. WinMe'de yakinda kervana katilacak. Cunku bunlar yeni VM modeliyle uyumlu degil. Ustelik MS sakli API cagrilarini gerine gerine kullandigi icin, yeni sistemde bu tur kernel paging mekanizmasina sirayet edebilme imkani kalmadigindan yeni programlari eski sistemlerde, eski programlari yenilerde calismayacak. Olay bundan ibaret.

MS hizli geliyor. Ama, 2.6 Kernel bir hayli devrimsel yapida. BSD tayfasida yeni bir VM modeli dizayn etti saniyorum. Bu nedenle MS'nin saglamlikta filan gene UNIX'i yakalamasi zor gorunuyor.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bill Gates'e Açık Protesto

meddah

Bill Gates, Pekin Üniversitesi'nde "Çin'in yazılım dünyasındaki geleceği" konusunda konuşma yaparken "Özgür Yazılım / Açık Kaynak" yazılı pankartla sahneye çıkan biri tarafından protesto edildi.

Detaylı bilgi ve fotoğraflara buradan ve şuradan erişebilirsiniz...

Editör'ün notu: Aynı konuda iki haber gelmişti. 2. haberi aynı konuda olduğu için yayınlıyamıyoruz ama haberdeki linke burdan ulaşabilirsiniz.

Babadan kalma! Google

sundance

Malesef bilişim dünyamızda Micros~1 Türkçe'si diye bir kavram var, genelde terimlere çok da iyi araştırmadan, zorlama karşılıklar bulunması ile oluşturulmuş eğreti bir sözlük dağarcığından oluşuyor.

Peki MS İngilizcesi, yani bazı şeylerden bahsetmek içn MS'in ürettiği terimler nasıl acaba? Mesela ISV (Bağımsız Yazılım Üreticisi) lafına "Microsoft olmayan yazılım firması" anlamını yüklemiş durumdalar. Daha eğlencelisi ise "legacy (miras, babadan kalma)"lafı. Micros~1 bu kelimeyi yine kendisinin olmayanları karalamak için kullanıyor. Cümle içinde kullanımı ise "Legacy search engine Google" şeklinde

Lütfen Fazlamesai yine taraf tutuyor diye bizi suçlamayın, bu sözler uzun yıllar MS'da çalışmış yazılarının birçoğu Türkçe'ye de çevrilen Joel Spolsky'e ait.

Microsoft Sybari'yi aldıktan sonra Unix anti-virüs satışlarını durduruyor.

larweda

Geçen günlerde anti-virus programları üreticisi Sybari'yi satın alan ve saflarına katan Microsoft, ilk iş olarak kurumun Linux ve Unix sistemler için pazarladığı anti-virus yazılımlarının satışını durdurduğunu açıkladı. ( 1 2 )

Sybari, Kaspersky Labs, Computer Associates, Sophos, Norman gibi birden fazla anti-virüs motoru ile birlikte çalışabilen, ve multi platform (Windows, Unix, Linux, AIX vs.) desteği veren bir anti-virüs yazılımı olan Antigen Suite'i üretiyor ve pazarlıyordu.

< flame > Microsoft, ürünleri iyi olduğu için mi Sybari'yi almıştır, Unix pazarına anti-virus dağıtan bir firmayı pazardan çekmek için mi? :) < /flame >

Microsoft´tan Steve Ballmer Türkiye´de

FZ

Microsoft'un planladığı yatırımları görüşmek üzere Türkiye'ye gelecek olan Steve Ballmer, 5 Mayıs'ta başlayacak olan İzmir İktisat Kongresi'ne de katılacak.

Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener, Microsoft'un Türkiye'de eğitim alanında kapsamlı bir yatırım hazırlığında olduğunu belirterek, şirketin CEO'su Ballmer'ın bu yatırımlar kapsamında görüşmeler yapacağını açıkladı.

Edinilen bilgiye göre Ballmer'ın Türkiye ziyareti sırasında, 5 Mayıs'a kadar detaylarının kesinleşmesi durumunda Microsoft ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında önemli bir anlaşma imzalanacak. Anlaşmaya göre Microsoft, bakanlık bünyesindeki öğretmenleri bilgisayarlı eğitim konusunda eğitecek. Anlaşma kapsamında Microsoft'un öğretmen ve öğrencilere indirimli ya da bedava yazılım vermesi bekleniyor.

Microsoft'un CEO'su Ballmer kongre öncesinde Manisa'ya geçerek Vestel City'yi ziyaret edecek ve Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyecek. Edinilen bilgiye göre Manisa'daki fabrikaları ve Vestel City'yi ziyaret isteği dünyanın en büyük yazılım şirketi Microsoft'tan geldi. Microsoft'un öğretmenlere yönelik eğitim projesinin bir de donanım ayağı bulunduğunu belirten gözlemciler şunları kaydetti: "Microsoft'un sponsorluğunun içinde Vestel'den donanım (bilgisayar) alımı da olabilir. Çünkü proje yazılım ve donanım olmak üzere iki ayaklı. Vestel, Microsoft'a geçmiş yıllarda web terminal (internet erişim cihazı) satmıştı. O zamandan bir tanışıklık var. Ayrıca Vestel'in yurtdışına ihraç ettiği 7 milyon adet sayısal cihazın her birinin içinde en az 20 dolarlık yazılım bulunuyor.Yani Vestel gümrük kayıtlarına geçmemekle birlikte 140 milyon dolarlık yazılım ihraç ediyor. "

Haberin tam metnine buradan erişebilirsiniz.

IE'yi Durdurun

Soulblighter

www.stopie.com, neden Internet Explorer kullanılmaması gerektiği üzerine hazırlanmış bir site. Özellikle Internet Explorer kullanan arkadaşlar bir gözatsınlar :)