Evet... Atlamıştık.. Internet hatlarından gelebilecek virüs, solucan, fare, hamamböceği vs ye karşı önlemler almıştık ama kargoyla gelen virüslere karşı hazırlıksız yakalanmıştık. Biz uyanıp da önlem alıncaya kadar bir kaç saat içinde olan oldu. 20-30 makinedeki Welchia + MS Blast koca üniversiteyi dize getirdi.
Hata bizdeydi demek ki. Düşündük, tartıştık, danıştık ve anladık ki bu gibi durumlara karşı biz daha fazla yönlendirici (router) kullanmalıymışız. Aslında koca yönlendiricileri sırf "tıkaç" olarak kullanmak ne derece mantıklı olur bilemem ama MS işletmeme sistemlerini denetim altına almak için başka yol bulamadık.
Sonuçta gigabit anahtarlarla bugüne kadar rahatça yönettiğimiz ağ üç-beş solucan yüzünden çökme noktasına oldukça yaklaşmıştı.
Gelelim TCO meselesine... Welchia solucanı yüzünden bir sürü ağ mühendisi ve teknisyeni bir aya yakın bir zamandır fazla mesai yapıyor. Sağa sola LINUX makine kurduk (malum sniff, snort falan). Ha babam log alıyoruz, diskler yetmiyor. Bir de üstüne ya yönetilebilir anahtar alacağız ya da yönlendirici kuracağız. Neymiş? Öğrenciler XP kullanacakmış! TCO aldı başını gidiyor. Yoksa biz de UCSB (University of California - Santa Barbara) gibi Win2000 kullanımını mı yasaklasak?
Millet soruyor "peki ne yapcaz" diye. Şu sıralarda verebildiğimiz yanıt : "Win98 yükleyin". Dalga geçiyormuşuz gibi tepkiler alıyoruz. Sizlere soruyorum: Ne yapmalıyız? Ne olur bir bilen yanıtlasın. Lütfen "LINUX kullansınlar" falan gibi herkesin bildiği ama uygulanamaz çözümler önermeyin.
Çok merak ediyorum, bankalar, oteller, havayolları nasıl yapıyorlar bu işleri. Ne gibi paralar harcıyorlar sırf çalışabilmek için. İyi çalışabilmek için değil; sadece çalışabilmek için...
Tamam, tamam, biliyorum.. Yamaları ve servis paketlerini uygulasaydık bunlar olmayacaktı. Ama küçük bir sorun var! Söz konusu makineler bizim değil. Varlıklarından ancak sorun çıkardıklarında haberimiz oluyor. Kaldı ki, bugüne kadar tek bir XP makinede SP uygulamaya kalktım, 50 Mbit/sn kapasitesinde Internet hatlarıyla 2 gün sürdü.
Yurtlarda 1400 öğrenci makinesi var. her biri 90 MB service pack indirse biz battık!
XP ve Win2000 işletmeme sistemlerini iyi bildiğim söylenemez ama ben bir çözüm göremiyorsam/bulamıyorsam gariban öğrenci ne yapsın? Birşeyler çok yanlış gibi geliyor bana. Hem de çok yanlış...
Bilgisayar kullanmanın ve kullandırmanın bedeli bu kadar ağır olamaz, olmamalı!
Yardımlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum.
sevgiler
Uğur
Dostlar "artık yetti senin Micros~1 aleyhinde yazdıkların" diyecek ama n'apayım; elimde değil. Herkesin kendine göre bir derdi var...
Bütün gün firewall, spam-virus kontrol falan uğraşıp duruyorduk ki Eylül başında üniversitemizin (Bilkent) yurtları açıldı. İkinci gün falandı, üniversite ağımız neredeyse çökme noktasına geldi.
Bütün gün firewall, spam-virus kontrol falan uğraşıp duruyorduk ki Eylül başında üniversitemizin (Bilkent) yurtları açıldı. İkinci gün falandı, üniversite ağımız neredeyse çökme noktasına geldi.
Üstüne üstlük, son kullanıcı anlaşmasına göre patch uygulamış bir kullanıcı (aslında buna da kullansam da olur kullanmasamda-cı demek lazım) Microsoft adminlerinin sistemindeki her türlü veriye erişebilme hakkını da kabul ediyor (bkz. FM).
Artık buna sahip olma değil, sahip olunma, hem de eski Türk filmlerinde geçtiği gibi 'bana zorla sahip oldu' denir ;)
Bütün bunlar varken hala niye Windows kullanılıyor diye sorarsanız, birçok kişinin yaptığı işin bilişim yanı o kadar önemli değil cevabını veririm. 90Mb'lık patchleri indirme, uygulamaları bu patchlere göre yeniden düzenleme, gerekirse yeniden kurma, günde bir iki defa makinayı resetleme, altı ayda bir makinaya format atıp yeniden kurmak ve de son zamanlarda iyice gemi azıya almış Outlook wormları, bu insanların işlerini aksatmıyor. Çünkü kötü planlanmış IT altyapıları bunları kabul edilebilir bir zarar olarak görüyor ve biz ne dersek diyelim bu insanlar %40-50 verim kaybı ile çalışmaya devam edecekler. Çünkü maksimum verimi almak isteyen işi gerektiği gibi yapmayı hedefleyen mühendis okuluna değil, amaan olsun da nasıl olursa olsun diyerek günü kurtarmayı hedefleyen okula mensublar.