Hırsızın hiç mi suçu yok?

0
cayfer
Herkes Micros~1'u suçluyor. Yok "ele geçirilmiş bilgisayarlar", "yok virusler, solucanlar", "yok ad-ware'ler"... Diyelim ki bilgisayarınızda kullandığınız işletim sisteminde, ya da bir uygulama programında açık var. Bu, birilerinin bu durumu istismar etmesine haklı gerekçe olabilir mi?

Bir alışveriş merkezinin park yerinde bıraktığınız arabanınızı kilitlemeyi unutmuş olmak arabanızın soyulmasını haklı kılar mı?

Soyulan evinizin kapısını kilitlememiş olmanız, çelik kapılarla donatmamış olmanız bir kusur mu, ihmal mi?

3-5 virüs, ad-ware yazarını Kızılay'da (ya da Times Square'de) sallandırırsanız bu sorunlar çözülür mü?

Bence "Evet".

Görüşler

0
sunny_smiley
Milleten tonlarca para al, sonra sistemde açık bırak.. Hırsızın suçu olabilir ama MS açık bırakmasaydı belki de hırsız de olmazdı...
0
AHunter
Sen açık olmayan sistem gösterebilirsen eminim birileri örnek alacaktır. Ayrıca hırsız her zaman olacaktır, kim yayagınlaşırsa onu hedef alacaktır.
0
aragorntheelessar
bazı yasaklar kişileri suça yönlendirir.hepimiz bunu yaşamışızdr küçükken bize yapılma denilen şeyler bizde merak uyandırırdı.bill amca ve ekibi açsalardı kaynak kodlarını millette bu kodlarda açık aramaz ve virüz trojan vb. şeyler olmazdı diye düşünüyorum.
0
o_ozardic
Tam tersine durum daha beter bi hal alırdı. bu haliyle adamlar bu kadar çok kullanılıp açığı istismar edilen bir sistemde bu kadar çok zarar-ziyan yazılım geliştirebiliyorsa kodlar açık olduğunda daha beter olabilirdi, hatta şu anda bulunduğumuz noktaya birkaç yıl önce gelmiş olurduk gibi geliyor. Cümle pek anlamlı bir bütün oluşturmadı ama sanırım derdimi az buçuk anlatabildim :/
0
mos
eger arabami kilitleyip kilitlememek benim tasarrufumdaysa ve ben bilerek veye unuttugum icin kapilari acik birakmissam, boyle bir serzenise hakkim olurdu.

ama araba ureticim kapilara duzgun bir kilit mekanizmasi yerlestirememisse ve ben istesem de kilitleyemiyorsam bu durumda ayni sey gecerli degil.

araba ureticim kapilara kilit koydugunu ama bagaj kapagindaki kilidin calismadigini soyluyor, o kilidin de calisabilmesi icin arabayi update etmem gerektigini belirtiyor. update ediyorum ama o da ne? bu sefer de arabada bir sun-roof belirivermis? ustelik herzaman acik :)
onu kapatmak isterken bir de bakiyorsunuz ki ustu acik bir arabaniz olmus, kapilarin bu durumda pek bir espirisi olmuyor haliyle..

ama yine de haberde verilmek istenen mesajin bu olmadigini biliyorum. evet, dogru.
Bu sistemde bir acik var! o halde "istismar edeyim de" gorun!
demenin arkasinda pek saglikli bir dayanak olmadigi konusunda hem fikirim.
0
sundance
Bir örnek vereyim, yorumu siz yapın; Çalınmaya karşı araç sigortası, aracın anahtarlarının üstünde bırakılması durumunda size para ödemiyor :)
0
eyeQ
Hayatta insan üretimi herşeyde bug yada açık vardır. Mükemmel kavramı hayata uyarlanamadığı sürecede böyle olacaktır. Zaten göreceli bir kavramdır :P
İnsan üstü üretimlerdeki buglar bile sözkonusu olabilir. ;)

Şu ana kadar yüzün üzerinde server+wks müşterisi kazandırmış biri olarak, Microsoft ürünlerini bug yada açıklarından dolayı değil de, /bazı/ yönetilerin dünya görüşleri yüzünden tercih etmeyenleri desteklemekteyim.

Göremeyen gözleri başka yere kaydırmak için herkesin açığı var kardeşim demek te başka bir taktiktir!

Kaç kişi telefon yada herhangi bir yolla Microsoft ile iletişim kurup ben winmword ile bir roman yazıyorum acaba internete bağlandığımda fikirlerimin çalınmayacağını nasıl garani altına alabilirim diye sormuştur. Sormayanlar suçlanabilir mi? Cidden.
0
o_ozardic
Lütfen EULA'yı okuyun.. nam-ı diğer Son Kullanıcı Lisans anlaşması. Özetle de "şartlarım budur, ürünümü kullanacaksan bu şartları kabul etmiş sayılırsın". :)
kolay gelsin
0
malkocoglu_2
Unix sysadmin'ler arasinda bir laf vardir: "Unix, onu ne kadar guvenli yaparsan, o kadar guvenlidir (Unix is as secure as you make it)". Simdi bu kavram acaba MS dunyasina yansitilabliir mi? Unix dunyasinda ciddi korsanlama olmustur. Korsanlar Unix'in akademik ortamda olan guven duygusunadan yararlanarak uzerine cok dusulmeyen aciklardan iceri sizmislardir. Ama Unix daha cok ticari ortamlarda kullanila kullanila bu aciklar kapaniyor, ve en azindan kaynak koduna inip bu aciklarin ne oldugunu goren, bilen ve kapatabilen insanlar var.

Peki Windows'da ne var? Tek sirket. Bir suru acik. Bilincsiz (gayet normal) kullanicilar. Normal bir Windows kullanicisi, sistemini ROOT gucleriyle kullanmaktadir. Bu ufak cocugun eline tabanca vermek gibi bir sey.

Ve, bu cenahta muthis bir piyasa payi var. Ustelik, bayagilik bazen izole edilse del, bazen bir atlama (spike) ile etrafa yayilabiliyor. Cok gerekli olan bazi video derslerim, MS'in piyasa gucuyle sadece ASF formatinda verilmis, ve bu sebeple halen Windows'u hard diskimden _silemiyorum_. Windows'u daha kistili bir kullanici ile kullanmaya calissaniz, bazi programlar kurulus asamasinda sikayet edeceklerdir. Hadi tek komut satiri ile ROOT (ya da Administrator) olun bakalim. Namevcut.






0
lifesdkver0_1
Windows'u daha kistili bir kullanici ile kullanmaya calissaniz, bazi programlar kurulus asamasinda sikayet edeceklerdir. Hadi tek komut satiri ile ROOT (ya da Administrator) olun bakalim. Namevcut.


sağ click'te "run as"i var windows'un.
0
FZ
"Run As"i daha ziyade sudo gibi düşünmekte fayda var (onun daha ilkel hali gibi yani). UNIX sistemlerdeki "su" gibi bir komutla üst düzey yetki seviyesine erişmek gibi bir durum ve bunun getirdiği güç ve esneklik söz konusu değil.
0
ghanthar
herkese selam,
linux ve açık yazılım sitelerinde editörlük yapmış yani linux a gönlünü bir kere kaptırmış olan biriyim yani ms yanlısı linux düşmanı falan değilim lütfen hemen etiket vurulmasın.
Ancak önemli bir detaya parmak basmak istedim. Evet win de bir dolu açık mevcut ve evet ms in ticari stratejileri ve heryerden para kazanma hırsı çok çok sinir bozucu. Ancak unutulmaması gereken bir nokta şu: dünya üzerindeki virüs worm vslerin büyük bir çoğunluğu win için yapılıyor. Linux veya diğer sistemlerde de güvenlik açıkları olduğunu hepimiz biliyoruz sonuçta evet belki daha az ama var.
Kısaca demek istediğim şu: ms in sinir bozucu para hırsı ona fazlasıyla düşman kazandırmış durumda ve hemen herkez ms e saldırıyor. Oturupta linux a virüs yazayım diyen adamların sayısı wine yazayım diyenlere kıyasla az. Bu da sonuç ms in suçudur ok ama birde bu yönüyle bakmak gerek.
0
eyeQ
Yazdığımı biraz daha açarsam. Sorun mevcut EULA yı satmak değil. Başka EULA ları engellemek. Mesela Irak a niye açıkkaynkakodlu yazılım giremiyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sesle Komut Devri Başlıyor

SHiBuMi

SALT Forum olarak da bilinen Microsoft - Speechworks Int. ortaklığı, kullanıcıların uygulamaları sesle kontrol edebilmelerini sağlayacak sistemin ilk taslağını sundu. Çalışma sona erdiğinde, geliştiriciler XML ya da HTML tabanlı web uygulamalarının içine ses etiketleri koyabilecek, ve bu uygulamalar klavye ya da mouse haricinde sesle de kontrol edilebiliyor olacak.

Acaba Micros~1 UNIX'ten vazgeçmeseydi....

cayfer

... bugün bilişim dünyası nasıl olurdu?

Bilmem başka hatırlayanlar olacak mı ama 1980'li yıllarda ben MS-XENIX kullanmıştım. Evet... MS-XENIX. Şaka değil!

Hiç de fena değildi açıkçası. COBOL derleyicisi bile vardı.

Gates Vakfı'na 37.000.000.000$ Bağış

FZ

Dünyanın en zengin ikinci adamı olarak bilinen Amerikalı yatırımcı Warren Buffett, 44 milyar doları aşan servetinin yüzde 85'ini hayır kurumlarına bağışlayacağını açıkladı. Buffet bağışının büyük bir kısmını, dünyanın en zengin adamı olan Bill Gates tarafından yönetilen yardım vakfına yapacak.

Berkshire Hathaway isimli yatırım şirketinin başkanı 75 yaşındaki Buffett'ın, Bill ve Melinda Gates Vakfı'na bağışlayacağı 37 milyar dolarlık miktar, ABD tarihinde bir kişi tarafından gerçekleştirilecek en büyük yardım olacak.

Kaynak: http://www.radikal.com.tr

Windows XP de Voodoo Desteğine Son

elrond

Microsoft son çıkan 2502 ve onun hemen arkasından gelen 2505, nam- ı diğer RC1 sürüm Windows XP işletim sisteminden, her tür 3Dfx driver'ını çıkardı.(Voodoo 1-2, 5000, 5500, Benshee vs.)
3Dfx'in Nvidia bünyesine geçmesi ile birlikte gelişen süreçte son darbe MS ten geldi.

Vista'nın 25 eksikliği

sundance

Internet'te öylesine dolaşırken, şu habere denk geldim.

Yazıda Vista'nın ne gibi zayıflık/eksiklikleri olduğu yorumlanıyor ve bunların Windows XP'den Vista'ya geçmektense, GNU/Linux'a geçmeyi daha mantıklı kılacak sebepler olacağı vurgulanıyordu. Herne kadar yazılanların hepsine katılmasam da, benim de kafamda ciddi soru işaretleri uyandıran bazı bulguları sizlerle paylaşmak istedim.