Çocuğunuz Internette Güvende Mi?

0
muratdicle
Bu aslında kısmen reklam olacak. Ancak konu başlığında gördüğünüz gibi, çocuk sahibi kişilerin kendilerine de sordukları bir sorudur.

Kızım benden dolayı, 4 yaşlarında internet ile tanıştı. Tabi hemen şaşırmayın, sadece benim belirlediğim sitelere girerek, elbise giydirme ve 4 yaşındaki bir çocuğun basitçe yapabileceği türden oyunlar oynuyordu.

Ama bir gün..

Kızımın odadan seslenişini duydum ve yanına gittim. Kızım bir çok sayfanın peş peşe açıldığını izah etmeye çalışıyor, kendince kendini bana savunarak birşey yapmadığını söylemeye çalışıyordu. Elbette bu arada çok kötü bir sitenin banner'ına basmak için bekliyordu. Ve o an o reklama bassaydı ben 4 yaşındaki kızıma sayfada göreceği şeyleri izah edemeyeceğimi biliyordum.

Ve bu site maalesef ülkemizin önde gelen bir TVnin sitesiydi. Ve yine maalesef, çocuk oyunları sayfasında onlarca çocukları alakadar etmeyecek reklamlarla doluydu. Kumar siteleri de bunlardan biridir.

Çocuk işte, renkli cıvıl cıvıl şeyleri görünce basmış ve ordan oraya tıklaya tıklaya malum sitelerin kapısına kadar dayanmış.

Eminim bu tür olaylar bir çoklarınız başına gelmiştir. Ama herkes benim kadar şanslı olmamışta olabilir.

Ancak benim ortalama bir kullanıcıdan fazladan bir şansım da bir YAZILIMCI olmamdı. Ve bu fikirle kötü içerikli siteleri bertaraf edebilecek bir sistem geliştirmeye koyuldum.

Bu sadece kendi evladım için değil, bir çok anne-babanın derdine derman olacak bir uygulama olacağını düşündüm. O dönemler yaşadığım talihsiz iş hayatı olaylarından sonra, böyle bir proje ile iş hayatına mutlu bir başlangıç yapabileceğimide tahmin ederek ar-ge çalışmalarıma başladım.

Şimdi diyeceksiniz ki bunun neresi haber. Başta da dediğim gibi, bu kısmen bir reklam kısmen de haber. Kısmen de bir öykü diyebiliriz.

Ve gün geldi çattı, JustFilter adlı bir ürünü meydana getirdim. Amacım, kullanıcıların hiç birşey bilmesine gerek kalmadan %100'e yakın bir koruma sağlaması idi. Ve öyle olduğunuda söyleyebilirim. Başlangıçta 900.000 adetlik bir web site adresi tablom vardı: KARA LİSTE.

Linux server kuranlar bilirler. DansGuard proxy uygulaması bu tür olayları çok ciddi bir şekilde halletmektedir. Ve bu sistemdeki puanlama yöntemi benim çok hoşuma gitmişti.

Bu özelliği kendi uygulamama koydum, ve beni bile şaşırtacak şekilde bir yasaklama yaptığını gördüm. Bir yandan 900.000 adetlik bir KARA LİSTE bir yandanda 8.000 adet kelimelik içerik kontrol listesi vardı.

Kötü içerikli bir site 900.000 adetlik bir listede olmadığında, içerik kontrolü ile yasaklanabiliyordu.

Bunu daha da geliştirdim ve otomatik güncellemer de ekledim, böylelikle KARA LİSTE'ye yeni yeni kötü içerikli web site adreslerini ekletmek çok kolay oluyordu. Kullanıcı hiç birşey yapmadan daima güncel kalacaktı.

Uygulama o kadar iyi olmuştu ki, ortağım ve aile dostum olan bir kişi bu programın kodlarını bir gece evimden onları ağırlarken ÇALMIŞTI. Bu çok üzücü bir olaydı benim için.

Bakın gördünüz mü ne güzel haberler var bu metinde.

Bende çok üzgün bir şekilde, o uygulamayı çöpe atar misali, gözümden sildim. Ve 7 aylık bir çalışma ile JustFilter uygulamasını çıkarttım. Daha stabil, daha istikrarlı bir ürün oldu. Şuana kadar 350 kişi tarafından indirilip denenmişti. Bir distribütör de buldum ve ürün için kitapçık kutu vs. hazırlatım piyasaya sürdüm.

www.musonya.com adresinden detaylarıyle göreceğiniz gibi bu uygulamayı 39 YTL den marketlerde bulabileceksiniz.

Tabii uygulama sadece internet filtrelemesi yapmıyor, ayrıca; bilgisayar kullanım kısıtlaması, internet kullanım kısıtlaması, program çalıştırma kısıtlaması ve diğer Windows güvenlik kısıtlamalarınıda yapıyor. Dilerseniz çocuğunuzun bilgisayar başında geçirdiği zaman boyunca ekran görüntülerini de kaydederek onu izlemenizde mümkün oluyor.

Şimdi sizler için bu basitçe bir reklam gibi görünse de benim için aslında ömrümden giden 1 yıl demektir. Sizin için aslında bu metinde yazılan tek kötü şey ürünün bir ücret karşılığında satılıyor olmasıdır. Ama hayat bizlere o kadar hoş görülü davranmıyor.

Musonya JustFilter Advanced ürünümü denemek isterseniz lütfen www.musonya.com adresini ziyaret ediniz. 30 günlük tam deneme sürümünü indiriniz.

Sabrınız için teşekkür ederim..

Görüşler

0
cadas

Bu aslında kısmen reklam olacak.

Bu resmen reklam olmuş.

0
Anduril
Katılıyorum.
Ayrıca FM de bunu yayınlayarak çizgisini korumaya devam ediyor, helal olsun.
0
sundance
FM'in çizgisi konusunda laf etmek için dönüp bi bakın dörtbin tane haber/makaleye ve yirmibin yoruma ondan sonra tekrar konuşalım.
0
onurulgen
Reklama birsey demiyorum tabii ki gelistirdiginiz urunun reklamini yapmak istersiniz; fakat bu urunun xp ve ustunde calismasi (ki daha xp'nin ustu yok) cok sacma olmus. Win9x ve Win2K kullanan buyuk bir toplulugu gozden cikarmissiniz.
0
muratdicle
Evet XP ve üstü derken sizinde belirttiğiniz gibi henüz üstü bir işletim sistmi yok, en yakın çıkacak sistem ise Vista o da Allah'a emanet artık.

XP bana bazı konularda büyük kolaylıklar sağladı, özellikle uygulamanın güvenliği konusunda. Ayrıca WEB sitesi olanlar bilirler, elde ettikleri istatistiklere bakılırsa XP çok ciddi sayıda yaygındır.

Daha düşük işletim sistemlerinde ürün geliştirmek adına bir takım özellikleri gözden çıkartmak istemediğimden doğruca bunu belirterek bu ürünü yazdım, ve hiç bir kaygımda olmadı. Ancak bu tabiki eleştirilebilir bir konudur.

İlerleyen günlerde bu ürünün network sürümünü çıkartacağım ancak bu ürün Win98 XP de de çalışacak. Ya da şimdilik öyle düşünüyorum. Bakalım artık zaman ne gösterecek. Öncelikle bir iki adet TEST PC si almam gerekecek.

Saygılar...
0
ttk
Merhaba Test PC'si almanıza gerek yok. Bu sitede çıktığı duyurulan ve bedava olarak kullanabileceğiniz, üzerine Dos'tan en yeni M.soft işletim sistemleri, Linux, FreeBSD vb. kurabileceğiniz VMware Server ürünü işiniz için yeter de artar. Belki makinanızın Ram'ini biraz artırmanız gerekebilir o kadar : http://www.vmware.com/products/server/
0
muratdicle
Evet bunları biliyor ve kullanıyorum. Ancak şu anda üretim yaptığım sadece bir tek PC var evimden üretim yapıyorum. Şartlarım gerçekten zor gibi görünüyor. 512 MB ram ile inanın VMWare ya da MS-VPC bile zor çalışıyor. Ayrıca network sürümü için ciddi olarak gerçek bir pc ortamı sağlamam gerekecek. Daha sağlıklı olması için. İlginiz için teşekkür ederim.
0
ttk
Bilgisayara para vermek yerine 2 Gb ram alsanız, en az 4 bilgisayarlı tam bir ağı kendi makinanız içinde kurmanız bu programla gayet mümkün. Tabii yine de seçim sizin. Kolay gelsin bu arada.
0
muratdicle
çok haklısınız. bu da bir yöntem. belkide ben alışkanlıklarımı geri istediğimden böyle düşünüyorum.

Saygılar..
0
ttk
Merhaba

Yanlış görmediysem hatalı bilgi vermişim, Vmware server üzerinde galiba Dos çalışmıyor :) belki de çalışıyordur ama kurup bakmak lazım, özellikleri arasında yazılı değil.

Workstation sürümü (189$+kdv) lazımsa Dos'u kesin çalıştırabiliyor ama denemedim hiç (en azından en son versiyonunda.)
0
bio
Workstation surumunun yeni bir sanal makina yaratamadiginiz "player" versiyonu ucretsiz. Ustelik (denemedim ama) ucretsiz server versiyonuyla yarattiginiz sanal makinalari player versiyonunda calistirmak mumkun olmali.
0
redogre
Adamın biri davetli olarak cehennemi gezmeye gitmiş. Bir bakmış yüzlerce büyük kazan, başlarında da zebaniler duruyor.

Adam sormuş "Bunlar ne böyle"

Rehber zebani cevap vermiş "Bu kazanlarda günahkarlar yanıyor, arada çıkmaya çalışan olursa da başlarında ki zebani geri ittiriyor"

Adam tekrar sormuş "Peki şu en arkada ki kazanın başında niye kimse yok?"

Zebani cevap vermiş"Haa orası Türklerin kazanı, biri çıkmaya çalışırsa diğerleri zaten gerisingeri aşağı çekiyor"
0
cadas

İyi hoş güzel bol kompleksli bir fıkra da bence yanlış bakıyorsunuz olaya... Burada kim bu yazılımı yazan kişiye engel oluyor ki? Buraya yazılanlarla o kişinin yazılımının satışı sizce düşmüş mü olacak?

Bunun bir haber değil reklam olduğunu düşünüyorum sadece...

(Hatta reklama dolaylı bir destekte de bulunmuş oluyorum, madalya takın bana)

0
redogre
Adam bu tepkiden korktuğu için en başa yazmış reklam olacak diye. Açıkçası burada bir çok program tanıtılıyor, problem yok, biri kendi programını tanıtınca konuşulması gereken program içeriğiyken, yok reklam oldu, yok fazlamesai bir acaip oldu zaten.

Reklam kavramında bir sorun var asıl, reklam para karşılığ bir ürünün tanıtılmasıdır, etik değildir böyle bir sitede çünkü karşılığı alındığı için kötü yanları eleştirilmez.

FM bu haber için ücret alıyor olsa anlarım tepkiyi ama son zamanlarda ki her habere kulp bulma yorumları artık beni yoruyor.
0
cadas

Peki sizce neden bu tepkiler birikmeye ve haklı haksız kulplar artmaya başladı?

Benim şöyle bir gözlemim var ki FM'i kuran ve sorumluluğunu üstlenen arkadaşlar çok fazla yorum yapıyor hatta burayı ziyarete gelip yorum yapmış insanlara bol bol "kulplar" takıyorlar.

Tahmin ediyorum ki kendi aralarında konuşup edip, kah gülüyor kah kızıyorlardır buraya atılan mesajlara, ama sonunda kendileri arasındaki bu yüz yüze görüşebilme avantajının diğer insanlarda olmadığını göremiyorlar. Kendi bakış açılarının doğruluğuna dair ya da başkalarının görüşlerinin yanlışlığına dair yan masada oturan arkadaşından oluru aldığı gibi yorumlarını yapıveriyorlar.

0
redogre
Google AdSense ve EFT Dönemi
ilk yorum: 2 ay öncesinin haberi bu...

100$lık Laptop Projesi, TamTam ve CSound
ilk yorum: Bu salak projedeki amaç ne ? Karnını doyuramayan çocuklara 100$ laptop bağışlayıp eğlenmelerini mi beklemek?

Bilgisayar İşinden Kaça Para Kazanıyorsunuz?
ilk yorum:Boyle arastirma mi olurmus?...
0
bio
"Google AdSense" haberi disindaki elestiriler FM'deki habere degil, haberin isaret ettigi projelere/arastirmalara yonelik. Siz neden uzerinize aliniyorsunuz?

Ayrica: Bir haber sitesinde "eski" haber yayimlanmasi da elestirilebilecek bir durum. Haklidir veya haksizdir demiyorum, ama sonucta "bu haber eski" demek hakaret degil, kucumseme degil, bir elestiri. Ustelik bence yapici. Katilmiyorsaniz (o haberin yorumlarinda bazi arkadaslarin yazdigi gibi) "evet 2 ay oldu ama duymayanlar olabilir diye yazdik" gibi bir cevap da vermeniz yeterli. Bu sekilde "herkes FM'nin uzerine geliyor" diye alinganlik yapmak bence yersiz.
0
redogre
2 ay kimsenin haber yapmadığını düşünürsek bence doğru bir yaklaşım değil. Ben hakaret olarak da algılamadım, ama bazen laf ola beri gele yorumlar görüyorum. Açıkçası rahatsız olduğum konu her haberebir kulp takma durumu. Eleştiri tabii ki yapılır ama üslup doğru değil. Herhangi bir konuda rahatsızlık duyunca belirtiyorum, am bu FM in üstüne geliniyor filan değil, sadece bir insanın yüzüne söylenmeyecek bir lafı burada yazmak hoş değil.
0
muratdicle
Arkadaşlar,

Elbette bu yazıyı yazarken kbul edilmeme ya da kaale alınmama gibi kaygılarım vardı. Sizin de gördüğünüz gibi ürünümü tanıtma ihtiyacım doğuyordu. Ancak FM gibi bir sitede bunu kabul edilebilir bir düzeye indirgemem gerektiğini düşünerek, yazmış olduğum bu yazılımın süreçlerini ve başımdan geçen olayları anlatmaya gayret ettim.

Sitemde de göreceğiniz gibi, ürünüm internet ortamından satılmıyor. Sadece kutulu olarak marketlerde satılacak. Ama ürünümü daha çok kişinin denemesi benim ürünümün güvenirliğini kendi gözümde arttıracaktır. Ayrıca deneme sürümlerini indiren bir çok arkadaşlar fikir ve hataları bildirerek daha da iyi bir uygulama olması çabalıyoruz.

Reklam değerini bahsetmiyeceğim, evet görüldüğü gibi az ya da çok reklam var. Ancak bunu bertaraf edecek ve olayı reklamdan çıkartıp bir haber ya da öykü kılıfına sokacak mesajlarda içeriyor metin.

Ben 20 yıla yakın bir zamandır yazılım işiyle uğraşıyorum, her ne kadarda iyi niyetli olmaya çaba göstersemde hayat beni zorladıkça zorluyor.

Şu günlere kolay gelinmiyor, ve ben açık destek istiyorum sizlerden, bu ülkenin bir evladı olarak.

Saygılar..
0
Geryon
Şunu belirtmek istiyorum ki, ben şahsen bu tip bir programı kullanmak istemem. Neden ? Çünkü bi tanecik biricik windows'umu mahvetmeye çalışıyor. Copy on write kormasını dağıtıyor ki buda process başında yaklaşık 2MB daha fazla fiziksek hafıza demek, dahası multi processor sistemlerde crash ihtimali çok yüsek... Lütfen daha karalı, windows ile daha uyumlu programlar yazın :(
0
muratdicle
programı indirdiniz mi? bir de denedikten sonra fikrinizi almak isterim..

saygılar...
0
Geryon
Evt, indirdim, denedim, inceledim.. yoksa ne şekilde çalışıdığını nasıl bilebilirim ki ?
0
yilmaz
Yerli bir yazılımdır. Bunun reklamını biz yapmayacaksak kim yapacak?
0
turker
Firefox ve Opera gibi gözardı edilmemesi gereken internet gezginlerinde de çalışıyor mu?

Daha önce birkaç yazılım denemiştim sadece internet explorer için içerik filtreleme yapıyordu.

Ben sizlere PROXIMITRON ismindeki ücretsiz yazılımı tavsiye ederim. Ama bunu sizin ayarlamanız ve İngilizce bilmeniz gerekiyor. Normal birisi alıp kursa bile yapamaz.
0
muratdicle
Evet, Netscape, FireFox ve Operada doğru çalışıyor. Zaten bu program 4-15 yaş grubu için düşünülerek yazıldı. Yoksa çocuklar büyüdükçe zekalarıda gelişiyor ve bir yolunu bulup istedikleri şeyleri elde edebiliyorlar. Her ne kadarda yazdığım uygulama aşılmaz desemde, kullanıcının Windows yetkili şifresi vermeden bir sistem kurmasından ötürü JustFilter rahatlıkla aşılabilecektir.
0
Geryon
Tabii prof. açıdan bakarsak o kadar uğraşmaya gerek kalmadan bypass'lamak mümkün
0
suleyman3oglu
Destek olunmalı diye düşünüyorum, yazılım geliştiricilere güzel bir örnek olmuş.

Zamanında benzer bir durumla karşılaşılmış, cybersitter programı ile durumu kurtarmıştır. "Bunun Türkçe olanı yok mu" diye soru geldiğinde, "malesef, keşke biz de böyle programlar üretsek" diye karşılık verilmiştir.

İçimde ne zamandır bir ukteydi, bu habere sevindim. Yalnız win 98/2000 desteği olmaması dezavantaj.
0
robertosmix
Çocuğuma süpermen gibi davranmaktansa.. onu o "kötü" şeyler hakkında bilgilendiririm. Bu daha faydalı olur.

Fazlamesai bence bu reklamdan para almalı.
0
muratdicle
4 - 10 yaşındaki çocuğa bunu nasıl yapacaksınız. bilgilendirmeyi. ?? varsa bir yöntem bilmek isterim..
0
robertosmix
İnternette sörf yapmayı öğrenmiş olan bir çocuk pekala bu tür neşriyatın yaş grubu için zararlı olduğunu da öğrenebilir. Tabii ki bu iş biraz uzmanlık gerektirir ama, çocuk sahibi olmanın basit birşey olduğunu kim söyledi ki zaten?
0
ttk
Güvenmek güzeldir ama elden geldiğince önlem almak daha iyidir.
Bir arkadaş geçici olarak kullandığı bir makinayı işyerine geri getirdi. Makinada ne var ne yok kalanları temizliyorum, Opera'da çocuğun en son girdiği sayfa duruyordu, bir ödev sitesi. Altta ise çocuğun cinsiyetine göre özel olarak gösterildiğini düşündüren (bu söz az gelir) gayet uygunsuz bir reklamla karşılaştım.

Etrafta şerefsiz çok ne yazık ki.
0
muratdicle
maalesef öyle...
0
bio
Cinsel icerikli site yapmak "odev sitesi" denen seyden daha mi serefsiz tartismak lazim.
0
GaripFakir
Ucretsiz bir yazilim olan NAOMI "Cocugunuzun internette guvende :) " olmasini saglayabilirsiniz.
Cocugunuz "Muzir nesriyatli :) " bir siteye ya da kumar uyusturucu siddet icren bir siteye girmek istediginde internet tarayici yazilimi (IE yada firefox vb) kapatir. Kurulum esnasinda sifre belirleyerek kuruldugu icin ayarlari "sevimli masum ufakliklar :)" tarafindan da degistirilmez. Turkce kurulum destegi de vardir ve ayar gerektirmez (kurulustaki sifre belirleme haric).

http://www.radiance.m6.net/

adresinden win XP ve 2000 icin olan bu program indirilebilir. Sezgisel tespit ozelligi oldugu gibi ICRA (Internet content rating association) veri tabanini da kullanir. (http://www.icra.org/icraplus/ adresinde "icraplus" adli ucretsiz bir program da kayde degerdir)

Tum bunlarin otesinde yeni bir program gelistirme gayretini de taktir ettigimi belirteyim
0
muratdicle
justFilter'i kurmanızı ve NAOMI ile arasındaki farkları belirtmenizi çok isterim. En basitinden JustFİlter tarayıcıyı kapatmak yerine tarayıcı içinde sayfa erişimi yasaklandı gibilerinden mesaj vermektedir. Maxthon yada firefox gibi SEKMELİ (TAB) tarayıcılarda açılan onca sayfanın birden bire kapanması hiç hoş olmazdı, sadece bilerek yada istemeden ziyaret edilen kötü içerikli bir site yüzünden. Saygılar..
0
GaripFakir
Kurulum kolayligi dert edilmez (e-mail ile lisans al ve gir olayi zor geliyorsa ya da bir kac ayar secenegi) ise K9 programinida oneririm.

http://www.k9webprotection.com/siterating.html

adli siteden kalitesini test edebilirsiniz. Turkce siteler konusunda da oldukca basarili.

Evet tarayici kapatma ozelligi hos degil. Ama tikla kur ozelligi guzel. "Bakkal amca korma internette cocugumu oculer yer diyosun bunu tikla kur bitsin :)"
0
GaripFakir
Ev kullanimi ucretsiz olan K9 programini download adresini de vereyim.

http://www.k9webprotection.com/download.html

1) Bu prgramda 5 adet kategori var. Default'da oldukca yeterli. Ama yuksek koruma ya getiriseniz sezgisel olarak muzir icerigide filtreler. Yada 18 ayri kategoriden kendiniz de ozel filreler olusturabilirsiniz.
2) Internet icin zaman kisitlamalari koyabilirsiniz.

3) Kendiniz yanlis engellenen siteleri haric tutabilir yada kendiniz engellenecek kelime eklyebilirsiniz.


not: Market isleten komsumuzun oglu "Bakkal amca" esprimi kizmis. Ozurlerimi sunarim
0
turker
Peki o bahsettiginiz K9 gibi yazılımlar Turkce icerigi de filtreliyor mu?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Microsoft Yamana Yamana Ne Hale Geldi ?

sundance

Outlook`da bir açık daha. Zaten Lovebug ve Anna wormlarından sonra, artık önüne gelen Vbasic`çi virüs yazmaya başladı `Nasıl olsa Outlook`da bir şekilde çalışır` diye :)

Son virüs benim hep illet olduğum (Outlook kullanmadığımdan olsa gerek) maillara eklenen VCARD dosyası sayesinde yayılmakta. Artık ne yapacağı yaratıcılığa kalmış, ekrana bir yazı çıkartabilir, harddiskinizi formatlar, sharinglerinizi full açar vs.
Allahtan MS hemen bir patch yayınlamış. Detaylı haber Wired'da

Kevin Mitnick: Soru / Cevap

anonim

Internet'e geri dönen Kevin Mitnick, slashdot.org'da sorulan soruları cevaplıyor. Yazıda ilginç soru ve cevaplar yer alıyor.. http://slashdot.org/article.pl?sid=03/02/04/2233250

Kötü adamlar ve arka kapılar

sundance

Uzun bir süreden beri (Truvalılardan bu yana ;) hileli oyuncaklar hep güncelliğini korumuşlardır. Truva şehrinin düşmesinden, James Bond numaraları ile çeşitli sırları ele geçiren casuslara kadar tarih boyunca, asıl amacını gizleyen aletler hep büyük avantaj olmuştur.

Son yirmi yılda ise, bilgisayarın ve ağların yaygınlaşması ile, bu eski hileli savaş araçlarının yerini sistemdeki zayıflıklar, belli bir işi görüyormuş gibi davranan ama arka planda başka numaralar çeviren programlar almıştır. Tacettin Karadeniz arkadaşımız da, sözkonusu zayıflıkları sağlayan Arkakapıları [Backdoor] anlatan enfes bir makale yazmış, ilgi ile okuyoruz.

ATM PINlerine Karşı Yeni Bir Saldırı Şekli

FZ

Bankaların otomatik para çekme makinaları olarak kullandığımız ATM'lere karşı Decimalisation Table Attacks for PIN Cracking isimli bir saldırı yöntemi geliştirilmiş durumda.

GNU/Linux ve Güvenlik

anonim

Türkiye Linux Kullanıcıları Derneği işbirlğiyle gerçekleştirdiğimiz Linux eğitimlerinin 4. kısımı olan " Linux ve Güvenlik " semineri 5 Mayıs 2009 Salı günü Kadir Has Üniversitesi, Kadir Has Kampüsü , Cibali Salonunda yapılacaktır.

Bilişim Güvenliği Kulübü (BİGUK)

Tarih: 5 Mayıs 2009
Saat:12:00-15:00
Yer: Kadir Has Üniversitesi , Kadir Has Kampüsü, Cibali Salonu- Fatih /İstanbul Ulaşım Düzenleyenler: Bilişim Güvenliği Kulübü-Türkiye Linux Kullanıcıları Derneği
Konuşmacı: Bora Güngören (Bora Güngören kimdir?)