Kıyamet ertesi

0
conan
Evet hepimiz biliyoruz ki SQ_Hell, Slammer, veya ne isim verirseniz bu kurtçuk Internet'i hafta sonundan itibaren esir aldı. Bizlere fazlamesai yaptırdı, bolbol küfür ettirirken bazı şeylere de dikkatimizi çekmeyi sağladı. Örneğin patch ne demek bir kere daha ögrendik. Ya da geç kalınmış ve tamamen test edilmemiş SP'lerin insanların başına neler getirebildiğini gördük. Ama bunlardan bahsetmeyeceğim. Bahsedeceğim şey neden Internetin bu problemden dolayı durma aşamasına geldiği?
Olay sadece aşırı UDP trafiği miydi? Yoksa onun yanında etkileşimden oluşan yan trafiklerin de bu kıyamette etkisi oldu mu?

Öncelikle aşırı UDP trafiğini biraz açıklamak istiyorum. MSSQL server 1434 numaralı portundan tek bytelik bir UDP paket aldığında (0x0A) bu paketi yollayana aynı paketle aynı porta cevap verir. Bunu bir çesit SQL pingi olarak isimlendirebiliriz. UDP `connectionless´ bir protocoldur (bağlantısız) Yani bir önceki paketten haberdar değildir. A sunucusu B sunucusuna bir SQLping yolladığında B sunucusu da aynı paketle A sunucusuna bu pinge cevap verdiğinde, A sunucusuna ilk pingleyen taraf olduğunu bildiğinden B`den gelen pakete cevap vermez. (Normalde A da aynı paketi aldığına göre cevap vermeliydi değil mi? ;) Peki diyelim ki kötü insan C bu iki SQL sunucusu birbirine düşürmek istiyor. Ne yapıyor? A´dan geliyormuş gibi bir paket yaratıyor ve B´ye yolluyor. (kaynak adresi: A) B ise aynı paketi ping cevabı şeklinde A´ya geri yolluyor, A ise bu durumdan haberdar değil! A da B`nin onu pinglediğini sanıyor ve aynı paketi geri yolluyor, B -> A, A -> B.... bu böyle sunuculardan birisi kapatılana kadar sürüyor. UDP bağlantısız bir protokol olduğundan TCP`den çok çok daha hızlı hareket edebiliyor. Böylece trafik katlanarak çoğalıp network`u doldurmaya başlıyor. (Basit ama gerçek, bu tip problemler 96`dan beri tartışılmakta: www.cert.org/advisories/CA-1996-01.html)

Gelelim yan etkilere. Peki dünya üzerinde SQL sunucu sayısı web sunucu sayısından daha az, neden code red yayılırken Internet durma noktasına gelmedi de bu olayda %95`lere varan ping kayıpları oldu? Bunun asıl cevabı UDP`nin hızlı trafiği olsa da buna bağlı olarak bence bir de SQL hizmeti sunmayan bilgisayarların (1434/1433 UDP port açık olmayan diyelim) geriye döndürdüğü ICMP cevaplarının (port unreachable gibi) routerları doldurup durma noktasına getirmesi de önemli bir unsurdu. ICMP önemli bir trafik. Çünkü birçok routerda üstünlük tanınabilen bir protokol. QoS önemli olduğu network uygulamalarında, ya da genel olarak karşı tarafın durumunun bilinmesinin hayati önem taşıdığı hallerde (VOIP, Video Stream, Finansal iletisim, vs...) ICMP öncelikli pakettir. ICMP paketlerindeki dramatik artış bu tip uygulamaların çalışmamasına sebep olabilir. (Bank of America ATMlerinin durması bu nedenden olabilir)

Evet, günümüzde yanlış yazılmış kodların ve bunların duzeltilmesine rağmen ihmal edilmelerinin önüne geçebildiğimizi, ve de geçebileceğimizi söylemek çok güç. Bu boyle geldi uzun bir süre daha böyle gidecek gibi gözüküyor. Ama hey? bi dakka! böyle gitmezse bizler aç kalırız değil mi? ;) (Işler böyle gitmesin, ben aç kalmaya razıyım)

Mini kaynakça:
Unauthenticated Remote Compromise in MS SQL Server 2000
CERT® Advisory CA-1996-01 UDP Port Denial-of-Service Attack
Sapphire worm code disassembled (eEye Digital Security: Jan 25, 2003)

Görüşler

0
sundance
Valla eline sağlık Conan, böyle yazılar gördükçe ulan iyi ki FM var, iyi ki böyle insanları tanıyorum diye seviniyorum :)
0
Nightwalker
>Valla eline sağlık Conan, böyle yazılar gördükçe ulan iyi ki FM var, iyi ki böyle insanları tanıyorum diye seviniyorum :)

Ehu... Burdan kendimize pay mı çıkartıyoruz sundance ? :)
Ama bu payı çıkartmakta bütüm FM ekibinin hakkı galiba :)
Bu arada yazı güzel olmuş conan , eline sağlık...
0
conan
once senin aklina gelseydi de sen de kendine pay cikarsaydin ;) Tabii ki pay cikaracak adam, FM ekibinden once boyle bir olusum var miydi? yoktu! :)

>Bu arada yazı güzel olmuş conan , eline sağlık...
Bu arada tesekkurler :)
0
tongucyumruk
Conan! yazılarının kalitesini düşür, çıtayı çok yükseltiyorsun affetmeyiz sonra...

--
Makale Mafyası
0
cazz
Evet ne demisler (kim demis? ;) ) ceken bilir!
Conan'cim eline saglik, kufur ede, kufur ede! cildirmadan icini bosaltmissin! helalinden :)

eline agzina parmaklarina saglik!
0
FZ
Bir sürü İngilizce makale okudum şu SQLSlammer ile ilgili, %80´i posa idi; sonra bilgisayarı açtım, FM sitesine bağlandım, anadilimde yazılmış ve tam da olması gereken teknik seviyedeki bu makaleyi okudum, aydınlandım.

FM sitesini takip etmenin faydasını, ayrıcalığını bir kez daha yaşadım. Bu arada SQLSlammer ile ilgili ilk haberi FM sitesinden aldığımı söylememe bilmem gerek var mı (pek çok arkadaşım da ilk kez buradan öğrendiğini söylüyor).

Teşekkürler!
0
anonim
itiraf edeyim ki ben okuyup birsey anlayamamistim sagda solda. Simdi aydinlandim
0
conan
once ingilizce makaleleri okuyup sonra FM`ye bakman buyuk hata! ;)

Ben ilk slammeri cep telefonuma yagan sapik otesi alarmlardan ogrendim hehe! servers down! move your @55 system slave!!!
0
anonim
Vallahi bende anlatım diline hayran kaldım. Abi sen linux, programlama yada iyi bildiğin konularda kitap yazsana. :)) Dalga geçmiyorum gerçekten acayip para kazanırsın. :)) Cidden çok güzel basit ve anlaşılır şekilde anlatmışsın açıkçası hayran kaldım.

Sevgi, Saygı, Linux, MySQL
Yüksel ÖZCAN
0
anonim
Her ne kadar ilk basta yayinlanan yazilarda wormun ''karsilikli ping'' acigini kullandigindan bahsedilmis olsa da, Son analizlerde bu DoS etkisinin sadece wormun sonsuz bir dongu icerisinde rastgele IP adreslerine kendisini iceren UDP paketlerini gondermesinden kaynaklandigi ortaya cikti. Bu UDP paketini alan yamanmamis SQL server makineler de ayni sekilde saldiriya basliyorlardi ...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

64 bitlik Şifre 4 Yıl Sonra Kırıldı

FZ

Milyonlarca işlemci saati ve dört yıllık insan emeğinin ardından RC5 64-bitlik şifresi kırıldı.

331.252 adet gönüllü makinanın kullanıldığı deneyde Distributed.net isimli isimli bir bilgisayarcı grubu RSA Security'nin meydan okumasını kabul etti ve 10.000$'lık çeki aldı.

"Her ne kadar bu projenin süresi 64 bitlik RC5 algoritmasının güvenilirliği ile ilgili olarak çok problem yaratmıyor gibi görünse de gene de birkaç yıldan daha uzun süre korunması gereken hassas bilgiler için RC5-64'ü tavsiye etmiyoruz," şeklinde konuştu şifreyi kıran grup.

Yüksek Hızlı Windows NT Parola Kırıcı

FZ

Bilgisayarınıza yetkisiz kişilerin girmesini istemiyorsunuz. Parolalar konusunda hassassınız. Söz gelimi, deneyimli biri olarak şöyle bir parola kullanıyorsunuz: u76d0pelgbuz3. Oldukça karışık ve oluşan harmandan (hash) geriye doğru dönmesi imkansız denecek kadar zor... mu acaba?

Sadece 2 saniye sürmüş yukarıdaki parolanın tespit edilmesi! İnanmayanlar Advanced Instant NT Password Cracker sayfasına bakabilirler. Sistemi geliştiren yazarların konu ile ilgili Lecture Notes in Computer Science (Proceedings of Crypto'03) isimli kaynakta sunacakları teknik makaleyi buradan çekebilirsiniz.

İsterseniz yukarıdaki adrese kendi sisteminizdeki harmanları (hash values) göndererek ne kadar sürede kırıldıklarını da görebilirsiniz ;-)

L7-Linux için uygulama katmanı paket sınıflandırıcı

anonim

Takip ettigim mail grupların bir tanesinden gelen mail icinde tanıtımını gorupte asagıdaki netfilter eklentisini farkettim.

l7 - Application Layer Packet Classifier for Linux

Networkunuze girip cıkabilecek paketlerler uzerinde etkinliginizi en ust duzeye cıkartabilecek, kullanıcıların bilgisayarlarına sahip oldukları yerel haklarla yukleyebildikleri ve kullana bildikleri P2P, IM oyun vb. programlarının baglantı/transfer ini, portlara bakmaksızın engelleyebilecek bir yazılım. Desteklenen protokoller ve performans dokumleri burada.

Web tabanlı ücretsiz Antivirus Uygulaması

SHiBuMi

Virüslerle mücadele için şimdiye kadar kullandığım tek yöntem tanımadığım kimselerden gelen e-postaları açmamak ve ne olduğunu bilmediğim .exe uzantılı dosyaları açmamaktan ibaretti. Şimdiye kadar da bir problem yaşamadım. Antivirüs yazılımlarına hiçbir zaman ısınamadım, oraya buraya yerleştirdikleri tarayıcı uygulamalar yüzünden zırt pırt makinayı çökertmekten başka bir işe yaradıklarını da görmedim. Trend Micro firması benim gibi kullanıcıların çok hoşuna gidecek bir iş yapmış ve web tabanlı, ücretsiz olarak kullanılabilen bir virüs tarayıcısı geliştirmiş.

Microsoft Windows Explorer'da Kritik Güvenlik Açığı

FZ

Microsoft, 18 Ocak'ta rapor edilen kritik bir MS Windows Güvenlik açığı ile ilgili olarak hala yama yayınlamadı. Söz konusu açık Windows Explorer'daki bir problemden kaynaklanıyor ve keyfi bir komut çalıştırılmasına izin veriyor.

Israil merkezli GreyMagic Software geçen gece yayınladığı bülten ile Win2000 Pro., Server ve Advanced Server sistemlerinin etkilenebileceğini belirtti. Şirketin verdiği bilgilere göre, Windows 2000'deki Web View DLL'sini kullanan tüm sistemler de aynı açıktan muzdarip.

Bültene göre "kötü niyetli dosyanın etkisini göstermesi için çalıştırılmasına, üzerine çift tıklanmasına gerek yok. Dosyayı seçtiğiniz anda söz konusu açıktan faydalanan kötü niyetli yazılım devreye giriyor."

Detaylı bilgi için: http://searchsecurity.techtarget.com