Boreas LINUX 1.0 Hakkında

0
boreas
Eylül, Ekim ayına doğru elektrik ve elektronikçiler için tasarlanan Boreas GNU/Linux'un 1.0 sürümünü çıkarmayı düşünüyoruz. Bu sürüm sisteme kurulabilecek şekilde olacak. Bu konuda hangi dağıtımı temel alalım? Ubuntu, Fedora, Gentoo, Debian... Kuluçka dağıtım hangisi olsun ve böyle bir işletim sisteminde hangi mühendislik/elektronik yazılımlarını görmek istersiniz? Bu konuda yorumlarınızı bildirirseniz daha kullanışlı ve ihtiyaçlara uygun bir sistem oluşturmaya çalışırız.

http://www.boreas.gen.tr

Görüşler

0
Nightwalker
Son kullanıcıyı hedeflediğinizi düşünürsek ubuntu doğru seçim olacaktır sanırım.
0
realist
Ubuntu'yu hem -kendini usta zanneden- ben kullanıyorum, hem de yeni başlayanlara tavsiye ediyorum. Gnu/Linux dağıtımlarında böyle bir durum ilk defa oluyor.
0
darkhunter
KUBUNTU olur, hoş olur.
0
zentoo
Kubuntu da GTK biraz sorunlu olduğundan kanımca nahoş olur. Gentoo derim olmazsa Ubuntu derim. Debian cıların gıkı çıkmaz :P
0
darkhunter
5.04 kullanıyorum GTK ile ilgili en ufak bir problemim olmadı şimdiye kadar.

Gentoo'yu bilmem. Ama hakikaten Ubuntu konusunda Debian cıların söyleyebileceği pek bir şey yok. Gerçi onlarında "Debian'ın kısılmış versiyonu Ubuntu" diyenleri var ama boş bir söylem.

Debian cılar çekilin, açılın Ubuntu geliyor. Durduramazsınız, geliyor :P
0
ahmetkurukose
Merhabalar,
Linux dostu, debian sevdalisi bir elektronikciyim. ama uzulerek soyluyorum ki sirf bu elektronik programlari icin bilgisayarimda windows isletim sistemini tutuyorum. ne yazik ki linuxta calisan ve gercekten profosyonel bir simulasyon devre cizim baski devre programi gibi bir sey ler bulamadim. calismalar ve projeler var ama su an icin gelisme asamasinda. mesela windows ortaminda kullandigim PROTEUS buna bir ornek. cok profosyonel.

sizlerin calismalarinizi yakindan takip etmekteyim ve basarilar diliyorum. nacizane onerim debian tabanli bir seyler uretmenizdir. ki onun kadar destek bi tek ubuntuda bulabilirsiniz o da zaten debian turevi:) o yuzden core hali debian olsun derim:)

Saygilar,
Ahmet Kurukose.
0
bm
Proteusculara Linux versyonu yapmalarini soyleyebilirsiniz belki? Fiyatlara baktim, eger dedikleri isleri duzgun yapiyorsa cok pahali degil. Belki hitab ettikleri kitle zaten fiyat acisindan Linux'a yatkin bir kitledir. Oyleyse bu insanlar musterilerinden 'Linux istiyoruz' diye haber almalari faydali olur. (surayi diyorsunuz herhalde: http://www.labcenter.co.uk/ )

Onun disinda, Linux altinda calisan spice var[1]. Onyuz olarak kullanilabilecek ne var bilmiyorum malesef ama en azindan sema girisi yapilan birseylerin olmasi lazim.

[1] Debian icin: http://www.eda.ei.tum.de/~mcp/spicedeb/
0
ahmetkurukose
:) ilginiz icin tesekkurler. hemen bir mail atiyorum proteusculara. isleri gercekten duzgun ve kusursuz yaptigina emin olabilirsiniz. ben kefilim:)

spice konusundada bende bu siteyi ve paketi buldum ancak kullanamadim. belki benden belkide gercekten zor olmasindan:)

kolay gelsin:)
0
boreas
Spice programına arayüz olarak oregano yazılımını kullanabilirsiniz.

http://arrakis.gforge.lug.fi.uba.ar/index.php
0
ahmetkurukose
Hi Ahmet,

At the minute there is not enough demand for a Linux version of Proteus and the software is for windows only.

If you require any further information, please feel free to contact me.

Kind regards,
David Spencer - Labcenter Electronics.
0
bm
Olsun. "Not enough demand' + 1 oldu. Aksamdan sabaha olmuyor bu, yavas yavas olacak. Bu arada ozgur/acik/serbest neyse alternatifler cikabilir tabi. Istediginiz ozallikleri bir yazin isterseniz, bir marifet matrixi yapip mevcut ne var doldurmayi deneyelim. Ben ugrasmayali cok uzun sure oluyor, ama memlekette elektronikcilik bilgisayarciliktan eski, ciddi bilgisi olan insanlarimiz var. Belki sizin arzularinizi derli toplu ortaya koymaniz birseylerin ortaya cikmasina ve/veya mevcudun iyi anlasilmasina vesile olur.

0
boreas
Bu konuya kesinlikle katılıyorum zaten boreas'ın amacıda bu. Özellikleri tanımlınmış proteus gb. kapsamlı bir yazılım projesi geliştirmeye başlayabiliriz belki.
0
iasci
Sanırım kapalı bir topluluksunuz.Aylar once 256 Adsl'im ile Boreas'i indirdikten sonra yasadigim hayal kirikligindan sonra bir elektrik-elektronik muhendisligi ogrencisi olarak en az 10 kisiden olusan ve daha once dagitim gelistirme konusunda calismis bir ekiple yardim edebilecegimizi belirtmistim,sanirim ihtiyaciniz olan tek sey fikir !
Ozaman size bir fikir ilk olarak Knoppix yazan yerlere Boreas yazin :)

Kolay gelsin
0
plus
gerçekten ubuntu güzel bir görüntüsü olduğu için doğru bir seçim olabilir. Ancak slackware de bir seçim olabilir.
0
demolish
"böyle bir işletim sisteminde hangi mühendislik/elektronik yazılımlarını görmek istersiniz"

beni asiyor bu mevzu fakat program arayanlarin suralara bakmasinda fayda var zannederim.

http://packages.debian.org/unstable/electronics/

http://packages.gentoo.org/packages/?category=sci-electronics

---
http://www.a-rostin.de/klogic/
http://www.a-rostin.de/klogic/screen1.html

http://www.gnu.org/software/electric/electric.html

http://www.geda.seul.org/

http://pcb.sourceforge.net/
0
demolish
madem yorum istediniz bende az çok fikrimi beyan edeyim.

öncelikle bu çalışmanız için sizi tebrik ediyorum. umuyorum ki güzel sonuçları olacak. lakin birkaç hususa dikkat çekmek istiyorum. malum olduğu üzere bir projenin başarılı olabilmesi için öncelikle var olan kaynakların en verimli şekilde kullanılması çok önemli. kaynakların israfı o projenin sonunu çok kısa bir zamanda hazırlar. kaynakların en önemlisi ise zaman ve emektir. bunların israfı pek tabiidir ki projenin sonunu hazırlar. buna binaen size tavsiyelerim şunlardır;

1. elektrik ve elektronikçiler için bir dağıtım hazırlama fikri başlangıçta çekici görünebilir fakat işin içine dağıtım ve onun getirdiği zorluklar girince iş içinden çıkılmaz bir hal alabilir. eli yüzü düzgün bir dağıtım hazırlamak zaten yeterince zor bir iş. siz bir de bunun üzerine e-e ciler için faydalı olacak birşeyler yapmaya çalışıyorsunuz. esasında maksadınız dağıtım hazırlamaktan ziyade e-e ciler için faydalı olacak birşeyler hazırlamak. bu hedefe doğru gitmeniz gerekirken, zaten kıt olan kaynakları bir de dağıtım hazırlamak için harcıyorsunuz. bence bu çok hatalı bir yol. bu sırtınıza bir çuval taş alıp koşmaya çalışmaya benziyor.

2. dağıtımlar genelde işletim sistemi bazlı işlerde birbirlerinden ayrılırlar. yani bir dağıtım olsun her derdime deva olsun şeklinde bir dağıtım yapmak çok zor hatta imkansız bir şey. onun için dağıtımlar hedefleri doğrultusunda özelleşiyorlar. yani bir kısmı sunucu bazlı işler için, bir kısmı masaüstü bazlı işler için, kimisi güvenlik, kimisi yönlendirici vs. işler için özelleşiyorlar ve belli bir ihtiyacı karşılamaya yönelik özellikleri var. lakin e-e ciler için bir dağıtım hazırlamak işletim sistemi bazında çözülecek bir sorun değil. örneğin, windowsun serveri var, xpsi var, ce si var fakat ee si yok.

3. herkesin kullandığı, alışkın olduğu, kendisine sunulan özelliklerini beğendiği bir dağıtımı zaten var. şimdi e-e ciler boreas ın getirdiği özelliklere sahip olabilmek için hazırda kullandıkları, az çok aşina oldukları dağıtımı değiştirip bilmedikleri bir ortama geçmeleri gerekecek. bu ise e-e ciler için gereksiz bir yük olacak.

özetele, bu saydığım sebeplere binaen böyle bir iş için dağıtım hazırlamaya çalışmanın pek mantıklı bir tarafı yok. kaynakları israf etmenin hiç lüzumu yok.

bence yapılması gereken, "Dropline GNOME" tarzı bir yol takip etmek. yani e-e ciler için faydalı olacak programları bir cd içinde toplamak. bu iso nun deb, rpm, tgz, pisi tabanlı dağıtımlar için ayrı ayrı sürümlerini oluşturup, bu cd nin ve getirdiği güzelliklerin bütün dağıtımlardan için erişilebilir olmasını sağlamak. böylelikle zamandan ve emekten büyük miktarda tasarruf etmiş olursunuz. bu tasarrufunuzuda daha faydalı işler için kullanabilirsiniz. örneğin hazırdaki programların türkçeleştirilmesi, belgelenmesi, ufak tefek işler yapan programların bir araya getirilip daha işe yarar programlar hazırlanması, hazırdaki beğendiğiniz fakat eksik bulduğunuz bir programa kod ekleme, sitenizi ve forumları daha kullanışlı hale getirme gibi bir çok şeye tasarruf ettiğiniz zamanınızı ve emeğinizi yönlendirebilirsiniz. böylelikle siteniz zamanla linux kullanan ve kullanacak olan e-e cilerin buluşma noktası haline gelebilir.
0
bm
Cok dogru soyluyorsunuz. Geneline katiliyroum (hatta GNU EDA'cilarin sizin dediginiz gibi yaptiklarini da soyleyeyim). Ama:

Burada isin bir de yerel kultur tarafi var. Benim anladigim kadariyla insanlar henuz biricil OS olarak Linux kullanir halde degiller burada; 2-3 isletim sistemli makinerini boot etmekten de o kadar kacinmiyorlar. Hedef kitle bu olunca tek CD'li ac-kullan-bak tipi dagitim hem daha fazla kullaniciya hitab ediyor, hem belki halkla iliskiler bakmindan projenin daha iyi taninmasini sagliyor. Projenin taninmasini da sadece ego tatmini diye dusunmemek lazim, gelistirici kazanmak, hedef kullanicilari haberdar etmek tanitim boyutuna bagimli isler. 'Mujde, spice'in xyz durumunda mixed-mode simulasyonlarinda sacmalamasini onleyen yama cikti' haberi (ki o da yayinlanirsa) temelde daha faydali bir ise isaret etmesine ragmen Turkiye'de bu isi yapan kisinin diger Turklerle beraber calisma sansini arttiran bir katki olmayabilir.

Sizin yazdiginiza benzer seyleri ben yazacaktim, ne acidan bakinca yapilanin makul olabilecegini farkedip yazmamaya karar verdigimi ozetleyeyim dedim. Bilmiyorum ne kadar dogru?
0
demolish
"tek CD'li ac-kullan-bak tipi dagitim"

bu iş için monoppix gibi özelleştirilmiş bir knoppix cd si fazlasıyla iş görür. isteyen diskine kurabilir veya windows altında virtual pc gibi bir yazılımla kullanılabilir. zannederim bu o kadar zor bir iş değil. internet özelleştirilmiş knoppix cdlerinin nasıl hazırlanacağına dair makalelerle dolu. böylelikle işin tanıtım boyutuda halledilmiş olur.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Gelecek Linux 1.0

anonim

En önemli özelliği sitesinde de belirtildiği gibi "Her uygulama ile ekrana ve yazıcıya Türkçe yazma ve bastırma desteğini orijinal olarak içinde barındıran ilk ve tek dağıtım" olan Gelecek Linux, Gelecek Linux Sistemleri firması tarafından hazırlanmış. 3 CD halinde ve Türkçe StarOffice 5.1 ile beraber gelen Gelecek Linux, bizleri yüzlerce dolar lisans ücreti ödemekten kurtaracak ve sonunda Linux altında adam gibi bir Türkçe masaüstü ve ofise kavuşturacak gibi gözüküyor. Gelecek Linux'u FTP yansısından indirebilmeniz mümkün. Web sitesine ise http://www.geleceklinux.com adresinden ulaşabilirsiniz.

GNU/Linux'un Sürücü Problemleri ve Mac'in Zaferi

anonim

Aslında iki ayrı haber olarak gödermeyi düşündüğüm konuyu birleştirmeyi tercih ettim. Çünkü her ikiside temelde son kullanıcı işlemleri için GNU/Linux un halen karalı hale gelememesiyle ilgili. Birinci haber deneyimli bir sistem yöneticisi olan eweek dergisi yazarlarından Steven J. Vaughan-Nichols un Centrino işlemcili dizüstü bilgisayarına ve bazı donanımlara GNU/Linux üzerinde karalı bir sürücü desteği bulamamasından yola çıkıyor. Bu makalede benim en çok dikkatimi çeken nokta üreticilerin sürücü desteği vermemesiyle ilgili sorunun yumurta tavuk ilişkisiyle açıklanması oldu. Örnekte üreticilerin yeterli kullanıcı kitlesi bulunmadığı için ürünlerinin GNU/Linux sürücülerini geliştirmeye vakit ve para ayırmamaları. Buna karşın akıllı kullanıcılarınsa GNU/Linux sürücüsü bulunmayan donanımı almamalarının bir kısır döngüye yol açtığı anlatılıyor. İkinci habere gelince...

Bir yaşam tarzı olarak Unix

sundance

Uzun süredir üzerinde düşündüğüm "Bir yaşam tarzı olarak Unix" isimli makaleyi sizlerle paylaşmak istedim, umarım beğenirsiniz.

Sanırım hepimiz belli bir film türünü biliriz. Filmin göbeğinde bir şey vardır, bir meslek (itfayeci, bankaci, polis vs.), bir spor (basketbol, futbol vs.) ya da basitçe bir hobi (satranç, muzik, resim, poker vs.) ve filmin kahramanı bu konu ile takıntılı birisidir. Hobisi, işi, aşkı, takıntısı, heyecanı hepsi neyle ilgileniyorsa odur, hayatın geri kalanı ile de çok ilgilenmez.

Slackware 9.0 RC1

mos

Dünyaca meşhur ve ilk GNU/Linux dağıtımlarından biri olan Slackware Linux 9.0'in ilk deneme sürümü ftp.slackware.com adresinde. Bu surumdeki bazi yenilikler: 2.4.20 Linux kernel, KDE 3.1, GNOME 2.2,XFree86 4.3.0,gcc-3.2.2

Galiba sonunda geliyor..

Şimdi Linux için de var

e2e

DesktopLinux.com'a bugün girdiğimde alt alt geçen iki başlıkta da bu, "Şimdi Linux için de var" ifadesi geçiyordu. Artık Linux üzerinde çalışacak programlar ise Adobe'un Acrobat Reader 7.0'ı ile Nero'nun CD yazma programıydı.

Acrobat 7.0'a, RPM ve .tar.gz formatlarında buradan,
NeroLinux hakkında ayrıntılı bilgiye ise buradan ulaşabilirsiniz.

Editörün Notu: Acaba RMS bu durumu nasıl karşılıyor.