Yeni bir işletim sistemi için 2.500.000 €

0
FZ
MINIX 3'ün geliştiricisi ve tüm zamanların en önemli bilgisayar bilimleri kitaplarından birkaçının yazarı Andrew Tanenbaum, sağlam ve güvenli işletim sistemleri geliştirmek için Avrupa Araştırma Konseyi İleri Seviyeli Araştırmalar fonundan 2.5 milyon € fon aldı.

Çalışmanın temel sebebi mevcut işletim sistemleri çok büyük ve kötü yapılandırılmış olmaları, bu durumun her sene daha da kötüleşmesi. Araştırma kapsamında çok daha küçük, modüler, hatalara dayanıklı, çoklu sunucu tabanlı işletim sistemleri tasarlanacak ve test edilecek. Tanenbaum kendi liderliğinde bu konuda çalışacak ve yazılım konusunda doktorasını yapmış araştırmacılara bir çağrıda bulunmuş durumda (proje ile ilgili doktora pozisyonları ve programcı pozisyonları dolmuş).

Görüşler

0
Tarık
"yazılım konusunda doktorasını yapmış araştırmacılara"

bende diyorum bu Linus T. amcam kafayı neden bu adamın profesörlüğüne, geliştirdiği işletim sistemine takmış. heryerde ve sektörde olduğu gibi minik bir alaylı-okullu çekişmesi gibi birşey var heralde. öyle mi? bu konuda aydınlanmak istiyoru(m)z. (aydınlatacaklarda doktora aranmamaktadır.)
0
FZ
Wikipedia'daki postdoctoral research maddesi bir miktar bilgi veriyor bu konuda.

Burada söz konusu olan yaklaşık 5 yıla yayılacak bir araştırma ve geliştirme projesi; Tanenbaum'un sayfasında belirtildiği gibi projede programcılar ve doktora öğrencileri de çalışıyor, çalışmıyor değil yani. Bu tür çalışmalarda bir profesörün ekibinde doktoralı araştırmacıların bulunması bilimsel açıdan alışıldık bir durum. Yeni fikirleri geliştirirken belli alanlarda uzmanlığını ve yeni bilimsel katkılarda bulunma becerisini ispatlamış araştırmacıların bulunması teorik yapının sağlam olması ve titiz şekilde eleştirilebilmesi için önemli bir husus.

Var olan metinleri okuyup oradaki algoritmaları ya da çok ufak tefek varyantlarını uygulayabilecek insanlardan değil yepyeni fikirler geliştirecek, teorik olarak tartacak ve bunların uygulanabilmesi için gerekli tasarımları yapabilecek insanlardan bahsediyoruz o kategorideki kişilerden bahsederken. Bu çalışmanın sonuçlarının çok hızlı bir şekilde piyasada uygulanmasını bekleyemeyiz sanırım. İleri seviyedeki araştırmaların sıradanlaşması, ders kitaplarına girmesi ve endüstrideki programcılar tarafından anlaşılıp ticari sistemler şeklinde uygulanıp pazarlanması vakit alır biraz. Tabii bunun başka açılardan bakınca maalesef alaylı-okullu çekişmesi olarak algılanması söz konusu olabiliyor.
0
auselen
Rob Pike'in "Systems Software Research is Irrelevant" diye bir makalesi/konusmasi vardir, tavsiye ederim.
0
FZ
Şu kısmı ilgimi çekti:

Many person years are required to write a modern, realistic system. That is beyond the scope of most university departments. Also, the time scale is long: from design to final version can be five years. Again, that’s beyond the scope of most grad students.


5 yıllık süre, kalabalık bir ekip, deneyimli yöneticiler ve 2.5 milyon € fon. Pike'ın şartları sağlanıyor gibi. Yazılmasının 10 sene ardından bence o güzel makaledeki kadar karamsar olmak yerine gelecek 10 seneye bakmakta fayda var.
0
auselen
Hedeflerini ne acaba diye dusunuyorum.

Bir yandan unix'in asiri gelismesi; android, iphone ya da evinizdeki turlu gomulu sistemlerde yogun olarak kullanilmasi isletim sistemlerinin gercekten onunu tikadi.

Ayrica isletim sistemi gelirtirmek ve surekli guncel tutmak muhendislik acisindan oldukca zor bir is (Greg Kroah Hartman on the Linux Kernel, http://www.youtube.com/watch?v=L2SED6sewRw) ve bunu en iyi yapanlardan biri linux ekibi.

Gercekten degisik ozelliklere sahip guzel bir isletim gormek isterim, ama piyasanin ve akademinin buna izin vereceginden ben de supheliyim.
0
FZ
Kimbilir, belki arada Python gibi yan ürünler de verir bu çalışma ;)
0
inoxus
As most of you know, for me MINIX is a hobby, something that I do in the evening when I get bored writing books and there are no major wars, revolutions, or senate hearings being televised live on CNN. My real job is a professor and researcher in the area of operating systems. Linux is Obselete Tanenbaum yıllar önce kendi akademik konumunu Linus'un gözüne gözüne sokmuştu zaten. Linus değil onun profesörlüğüne takmış olan, Tanenbaum'un ta kendisi bence.
0
3lobyte
açıkçası işletim sisteminin özellikleri yıllar önce kullandığım Amigayı hatırlatta tamam çoklu user desteği yoktu ama küçük ve modülerdi, standartı internete girmedi ama miami hem bilgisayarı internete sokar hemde firewall hem router özelliği sunardı. o zamanlar gençlük yıllarımızdı heeey heey amca uğraşmasın amiga osu geliştirsin :P
0
wime77
Nano teknolojinin ,internet erişiminin ve hızının önümüzdeki on yıl içinde alacağı yolada Linux etkenini eklersek bence önümüze evrimleşmiş bir nano linux çıkacak diye düşünüyorum.

Apple bu konuda elini çabuk tutmuş gibi.
http://www.youtube.com/watch?v=iaz63L8x0Z8
0
Tarık
Anladığım kadarıyla, yeni donanım mimarileri, teknolojler ve gereksinimler doğrultusunda "teoride kusursuza yakın bir çekirdek" etrafında tam anlamıyla modüler bir alt yapı oluşturulmaya çalışılacak. Bunu yaparken akademik yönelimli bir sistematik ve disiplin izlenecek. Proje mimarı olarak tabii ki projenin tüm bakış açısı Tanenbaum' un bakış açısı ekseninde şekillenecek.

Bu bakımdan bence de okullu-alaylı kavgasının dışında belli disiplinleri almış, varolanı harmanlamak yerine gerçekten araştırma ve geliştirme yapabilecek, yeni icatlara neden olacak kişilerin toplanması gayet normal aslında. FZ' nin de belirttiği gibi bunun uzun vadede getirisi yeni güçlü programlama dilleri ve teknikler olabilir.

Bu haber ve altındaki tüm yorumlar "tekerleği yeniden icat etmeye ne gerek var, hazır linux çekirdeği ya da açık kaynaklı x, y' ler var" diyen güruha bir cevap olabilir mi acaba?
0
FZ
Tekerlek örneğinden yola çıkıp şunu diyebiliriz. Tekerlek gayet güzel, faydalı bir icat, epey süre önce gerçekleşmiş. Tekerleği yeniden icat etmeye gerek yok ama mesela saatte 250 km hızla filanca yol koşullarında gidecek aracın tekerine takacağınız teker şeklindeki lastik için sürekli ortamlar mekaniği gibi yepyeni icatlara ve bunun için profesörlere filan ihtiyacınız oluyor, bambaşka araştırma ve uzmanlık alanları ortaya çıkıyor, haliyle bu da biraz (!) entelektüel yatırım ve epey çok çalışma gerektiriyor. Bu örneğin bilgisayar bilimlerine uyarlanması FM okurlarına egzersiz olarak bırakılmıştır.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Tüm dillerin kökeni Anadolu mu?

FZ

Yeni Zelandalı iki bilim adamının Nature dergisinde yayımlanan araştırmasına göre Sanskritçeden İngilizceye kadar bütün Hint-Avrupa dilleri 8 bin yıl önce Anadolu'da doğmuş.

Russell Gray ve Quentin Atkinson'ın 'evrimci biyoloji' tekniklerine dayanan araştırmasına göre Hititçe, Yunanca, Latince, İngilizce, Almanca, Fransızca, Sanskritçe, Kelt dilleri, Farsça ve Rusçanın tohumlarının Anadolulu ilk çiftçiler tarafından atıldığını ve zamanla tüm dünyaya yayıldı. GlaxoSmithKline ilaç firmasının Biyoinformatik bölümünden David Searls, Gray ve Atkinson'ın dil ağacının gelişimiyle ilgili değerlendirmesinin bilinen tarihi olaylarla da çakıştığını söyledi.

Kaynak: Radikal

Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimlerinden Canlı Yayın

FZ

Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü yeni dönemde canlı yayına geçiyor. Pilot olarak seçilmiş olan ders ise Türkiye'deki en özgün içerikli bilgisayar derslerinden biri: Comp 314 - Principles of Programming Languages. Canlı yayını kaçıranlar için ilgili haftanın videolarına daha sonra da ulaşmak mümkün. Ders tüm dünyanın kullanımına açık, kullanıcı adı ve parolası olmayanlar 'Login as guest' düğmesine basarak ilgili videolara ve ders malzemelerine erişebilirler. Ders için ana kaynak Programming Languages: Application and Interpretation. Söz konusu kaynak da bedelsiz olarak meraklı olan herkesin serbestçe kullanımına açıktır.

Dersi veren Chris Stephenson dersi şu sözlerle anlatıyor:

Windows 2000 5 yıllık toplam maliyette Linux`u geride bırakıyor.

conan

Bu yazıda, IDC şirketinin yaptırdığı bir araştırmaya göre Windows 2000'in 5 yıllık toptan maliyette Linux'tan daha ucuza geldiği anlatılıyor. 104 şirkette yapılan araştırmaya göre %11 ila %22 daha karlı olan taraf Windows`muş. Linux'un Windows servislerine sağladığı üstünlük ise %6 ile sadece web servislerindeymiş.

İlk satın alma maliyetleri çok daha düşük olsa da, Linux sistemleri yönetmek için Linux profesyonellerine ödenen paralar sistemi 5 yılda toptan maliyet konusunda sınıfta bırakıyormuş. "Windows 2000 Versus Linux in Enterprise Computing" çalışmasında belirtilene göre Linux sistemlerin yönetimi, bakımı, sorun çözümlemesi, ve de yeniden kurulması Windows 2000'e göre çok büyük maliyet gerektiriyormuş.

Aynı zamanda da Windows 2000 için 3. parti programlar Linux'ta olduğundan çok daha fazlaymış.

Raporda belirtilen başka bir husus ise, IBM, HP, BMC, CA, NetIQ, Novell gibi şirketlerin Linux'ta çalışan programlar yazmaya başlamalarıyla bu maliyet farkı zamanla azalacakmış.

1.474 Mp Yemin Töreni Fotoğrafı

parsifal

Fotoğrafçı David Bergman'ın Barack Obama'nın yemin töreninde Canon G10 fotoğraf makinesi ve Gigapan robot ayakla çektiği 220 fotoğrafın birleşmesiyle oluşturulmuş panoramik fotoğraf tif formatında yaklaşık 2 Gb yer kaplıyor.

Vietnam Açık Kaynak Yazılımlarını Kucaklıyor

yalcink01

Mercury News'teki habere göre Vietnam hükümeti Açık Kaynak Yazılımlarının geliştirilmesine ve ülkenin bir nevi Açık Kaynak Cenneti haline getirilmesine tam destek vermektedir.

Microsoft yıllık 140 milyon USD'lik bir pazara sahip olduğu bu pazarı da kaybetmek üzere. Tayland hükümetinin Açık Kaynak desteği karşısında Windows+Office paketini 40 USD'ye indiren Microsoft, şu an için Vietnam'da herhangi bir indirime gitmeyi düşünmemekte imiş.