Yeni bir işletim sistemi için 2.500.000 €

0
FZ
MINIX 3'ün geliştiricisi ve tüm zamanların en önemli bilgisayar bilimleri kitaplarından birkaçının yazarı Andrew Tanenbaum, sağlam ve güvenli işletim sistemleri geliştirmek için Avrupa Araştırma Konseyi İleri Seviyeli Araştırmalar fonundan 2.5 milyon € fon aldı.

Çalışmanın temel sebebi mevcut işletim sistemleri çok büyük ve kötü yapılandırılmış olmaları, bu durumun her sene daha da kötüleşmesi. Araştırma kapsamında çok daha küçük, modüler, hatalara dayanıklı, çoklu sunucu tabanlı işletim sistemleri tasarlanacak ve test edilecek. Tanenbaum kendi liderliğinde bu konuda çalışacak ve yazılım konusunda doktorasını yapmış araştırmacılara bir çağrıda bulunmuş durumda (proje ile ilgili doktora pozisyonları ve programcı pozisyonları dolmuş).

Görüşler

0
Tarık
"yazılım konusunda doktorasını yapmış araştırmacılara"

bende diyorum bu Linus T. amcam kafayı neden bu adamın profesörlüğüne, geliştirdiği işletim sistemine takmış. heryerde ve sektörde olduğu gibi minik bir alaylı-okullu çekişmesi gibi birşey var heralde. öyle mi? bu konuda aydınlanmak istiyoru(m)z. (aydınlatacaklarda doktora aranmamaktadır.)
0
FZ
Wikipedia'daki postdoctoral research maddesi bir miktar bilgi veriyor bu konuda.

Burada söz konusu olan yaklaşık 5 yıla yayılacak bir araştırma ve geliştirme projesi; Tanenbaum'un sayfasında belirtildiği gibi projede programcılar ve doktora öğrencileri de çalışıyor, çalışmıyor değil yani. Bu tür çalışmalarda bir profesörün ekibinde doktoralı araştırmacıların bulunması bilimsel açıdan alışıldık bir durum. Yeni fikirleri geliştirirken belli alanlarda uzmanlığını ve yeni bilimsel katkılarda bulunma becerisini ispatlamış araştırmacıların bulunması teorik yapının sağlam olması ve titiz şekilde eleştirilebilmesi için önemli bir husus.

Var olan metinleri okuyup oradaki algoritmaları ya da çok ufak tefek varyantlarını uygulayabilecek insanlardan değil yepyeni fikirler geliştirecek, teorik olarak tartacak ve bunların uygulanabilmesi için gerekli tasarımları yapabilecek insanlardan bahsediyoruz o kategorideki kişilerden bahsederken. Bu çalışmanın sonuçlarının çok hızlı bir şekilde piyasada uygulanmasını bekleyemeyiz sanırım. İleri seviyedeki araştırmaların sıradanlaşması, ders kitaplarına girmesi ve endüstrideki programcılar tarafından anlaşılıp ticari sistemler şeklinde uygulanıp pazarlanması vakit alır biraz. Tabii bunun başka açılardan bakınca maalesef alaylı-okullu çekişmesi olarak algılanması söz konusu olabiliyor.
0
auselen
Rob Pike'in "Systems Software Research is Irrelevant" diye bir makalesi/konusmasi vardir, tavsiye ederim.
0
FZ
Şu kısmı ilgimi çekti:

Many person years are required to write a modern, realistic system. That is beyond the scope of most university departments. Also, the time scale is long: from design to final version can be five years. Again, that’s beyond the scope of most grad students.


5 yıllık süre, kalabalık bir ekip, deneyimli yöneticiler ve 2.5 milyon € fon. Pike'ın şartları sağlanıyor gibi. Yazılmasının 10 sene ardından bence o güzel makaledeki kadar karamsar olmak yerine gelecek 10 seneye bakmakta fayda var.
0
auselen
Hedeflerini ne acaba diye dusunuyorum.

Bir yandan unix'in asiri gelismesi; android, iphone ya da evinizdeki turlu gomulu sistemlerde yogun olarak kullanilmasi isletim sistemlerinin gercekten onunu tikadi.

Ayrica isletim sistemi gelirtirmek ve surekli guncel tutmak muhendislik acisindan oldukca zor bir is (Greg Kroah Hartman on the Linux Kernel, http://www.youtube.com/watch?v=L2SED6sewRw) ve bunu en iyi yapanlardan biri linux ekibi.

Gercekten degisik ozelliklere sahip guzel bir isletim gormek isterim, ama piyasanin ve akademinin buna izin vereceginden ben de supheliyim.
0
FZ
Kimbilir, belki arada Python gibi yan ürünler de verir bu çalışma ;)
0
inoxus
As most of you know, for me MINIX is a hobby, something that I do in the evening when I get bored writing books and there are no major wars, revolutions, or senate hearings being televised live on CNN. My real job is a professor and researcher in the area of operating systems. Linux is Obselete Tanenbaum yıllar önce kendi akademik konumunu Linus'un gözüne gözüne sokmuştu zaten. Linus değil onun profesörlüğüne takmış olan, Tanenbaum'un ta kendisi bence.
0
3lobyte
açıkçası işletim sisteminin özellikleri yıllar önce kullandığım Amigayı hatırlatta tamam çoklu user desteği yoktu ama küçük ve modülerdi, standartı internete girmedi ama miami hem bilgisayarı internete sokar hemde firewall hem router özelliği sunardı. o zamanlar gençlük yıllarımızdı heeey heey amca uğraşmasın amiga osu geliştirsin :P
0
wime77
Nano teknolojinin ,internet erişiminin ve hızının önümüzdeki on yıl içinde alacağı yolada Linux etkenini eklersek bence önümüze evrimleşmiş bir nano linux çıkacak diye düşünüyorum.

Apple bu konuda elini çabuk tutmuş gibi.
http://www.youtube.com/watch?v=iaz63L8x0Z8
0
Tarık
Anladığım kadarıyla, yeni donanım mimarileri, teknolojler ve gereksinimler doğrultusunda "teoride kusursuza yakın bir çekirdek" etrafında tam anlamıyla modüler bir alt yapı oluşturulmaya çalışılacak. Bunu yaparken akademik yönelimli bir sistematik ve disiplin izlenecek. Proje mimarı olarak tabii ki projenin tüm bakış açısı Tanenbaum' un bakış açısı ekseninde şekillenecek.

Bu bakımdan bence de okullu-alaylı kavgasının dışında belli disiplinleri almış, varolanı harmanlamak yerine gerçekten araştırma ve geliştirme yapabilecek, yeni icatlara neden olacak kişilerin toplanması gayet normal aslında. FZ' nin de belirttiği gibi bunun uzun vadede getirisi yeni güçlü programlama dilleri ve teknikler olabilir.

Bu haber ve altındaki tüm yorumlar "tekerleği yeniden icat etmeye ne gerek var, hazır linux çekirdeği ya da açık kaynaklı x, y' ler var" diyen güruha bir cevap olabilir mi acaba?
0
FZ
Tekerlek örneğinden yola çıkıp şunu diyebiliriz. Tekerlek gayet güzel, faydalı bir icat, epey süre önce gerçekleşmiş. Tekerleği yeniden icat etmeye gerek yok ama mesela saatte 250 km hızla filanca yol koşullarında gidecek aracın tekerine takacağınız teker şeklindeki lastik için sürekli ortamlar mekaniği gibi yepyeni icatlara ve bunun için profesörlere filan ihtiyacınız oluyor, bambaşka araştırma ve uzmanlık alanları ortaya çıkıyor, haliyle bu da biraz (!) entelektüel yatırım ve epey çok çalışma gerektiriyor. Bu örneğin bilgisayar bilimlerine uyarlanması FM okurlarına egzersiz olarak bırakılmıştır.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Intel ve Cisco yeni mezun öğrencileri işe almamak için üste para veriyor!

larweda

Mikrochip devi Intel ve ağ arabirimleri devi Cisco, yeni mezun öğrencilere kendi şirketinde çalışmamaları için rüşvet teklif ediyor. Son aylarda tüm dünyada teknoloji sektörünü vuran krizden önce üniversitelerden bu yaz mezun olacak olan öğrencilerle anlaşmalar imzalayan Intel ve Cisco, şimdi sessizce geri çark ederek bu insanlara sözleşmelerini fes ederek beraber çalışmamak üzere para teklif ediyor.

Linux Router Projesi Sizlere Ömür (1997 - 2002)

FZ

Linux Router Project isimli proje sizlere ömür. Söz konusu proje 1.44 MB´lık floppy diskete sığan ve `router, access server, thin server, thin client, network appliance´ sistemleri kurup geliştirmeyi çok çok kolaylaştıran bir Linux dağıtımı idi.

Proje sorumlusu ve programcısı haberi verirken karşılaştığı güçlüklerden, IT sektörü ile ilgili sorunlardan, projeye yeterince destek verilmemesinden , vs. şikayet ediyor ve pek çok şeyi sivri bir dille eleştiriyor. Sebep olarak ekonomik nedenleri gösteren programcı Güney Florida´da muslukçuların Sistem Yöneticilerinden daha çok kazanmasını örnek göstererek programcıların geceli gündüzlü kod yazarak harcadıkları korkunç entelektüel çabaların karşılığının pek verilmediğini ve bu sebeple artık bilgisayar işi ile uğraşmaktan vazgeçmeyi düşündüğünü belirtiyor.

Görüldüğü gibi açık kodlu yazılım dünyası da güle oynaya kod geliştiren ve tatmin olmuş bir şekilde geleceğe güvenle bakan yazılımcılardan ibaret değil. Bu tip örneklerin ve eleştirilerin dikkatli şekilde değerlendirilmesinde fayda var. Böylelikle iddialı benzer projelerin benzer kadere maruz kalmasının önüne geçilebilir belki.

Programlama Dilleri Savaşı Paneli: C++, JAVA, C#

FZ

Geveze fazlamesai.net muhabiri FZ, araştırmacı gazeteciliğin gereklerini yerine getirmek için usanmadan, yılmadan çalışmaya devam ediyor ve Crea-World, Polaris Plaza tesislerinden bildiriyor...

Internet Teknolojileri Derneği tarafından Dr. Mustafa Akgül yönetiminde, 19 Mart 2002 günü, 14:00 - 17:00 saatleri arasında gerçekleştirilen "Programlama Dilleri Savaşı: C++, JAVA, C#" adlı panele katılım beklenenin epey üzerinde gerçekleşti. Galileo salonuna panel için gelen ve sayıları 60'ı geçen katılımcıyı ağırlayabilmek için dışarıdan sandalye servisi yapmak zorunda kalındı.

RoboCup 2002

parsifal

6. Dünya Robotlararası Futbol Şampiyonası 19-25 Haziran tarihleri arasında Japonya'da gerçekleştirilecek.
Sitede yarışmaya katılmak isteyenler için online katılımcı formu bile mevcut.
RoboCup'ın hedefi ise 2050 yılında insanlardan kurulu bir futbol takımının karşısına robotlardan kurulu bir takım çıkarmak...

turkforge.org

anonim

Türkiye'de geliştirilen uygulamaların duyurulabileceği veya bu uygulamaların ortak bir yerde toplandığı bir yer yoktu. Ta ki FM okurlarından "delipenguen" bunun farkına varana kadar. Kendi uğraşları ve gForge birleşince ortaya turkforge.org çıktı.

Projelerde aranan iki özellik var. Proje Türkçe olacak veya en azından Türkçe dil seçeneği olacak ve özgür bir lisansa sahip olacak.