Dizüstü bilgisayarlar cinsel sağlığı olumsuz etkileyebilir mi?

0
mos
Araştırmalara göre, dizüstü bilgisayar kullanımı uzun vadede erkeklerin çocuk sahibi olabilme şansını tehlikeye atabiliyormuş.

Haberde ; önümüzdeki sene dünya çapında dizüstü bilgisayar kullanımının 150milyonu bulacağı, gelişen teknoloji neticesinde fiyat ve boyutların küçülmesinin de bir sonucu olarak genç nüfus arasında dizüstü bilgisayar kullanım oranının artacağı kaydediliyor.
Örneklemi yaşları 21 ile 35 arasında değişen 29 sağlıklı katılımcıdan oluşturan ekip, denemelerde kullanılan dizüstü bilgisayarların yüzey sıcaklıklarının 1 saat içinde 31C dereceden 40C dereceye yükseldiğini belirtiyorlar.

Önceki çalışmalarda elde edilmiş bulgalara göre testis sıcaklığının 2 ile 5 derece arasında artmasının sperm üretimine olumsuz etkileri güçlendirdiğini söyleyen bilim adamları, vücudun normal sperm üretebilmesi için doğru ve uygun bir ısıya ihtiyaç duyduğunu söylüyorlar.

Ancak dizüstü bilgisayar kullanmanın sperm kalitesine olumsuz etkilerinin, ne sıklıkla veya ne kadar uzun süre kullanımla baş gösterdiğinin kesin cevabını henüz bilmediklerini bu nedenle de henüz bu konuda net bir öneride bulunamadıklarını da ekliyorlar.

Fakat yine de ileriki çalışmalarla net cevaplar bulununcaya kadar gelişme çağındaki erkek çocuklar ve genç erkeklerin, dizüstü bilgisayarlarını uzun süre dizlerinde tutmamaları tavsiye ediliyor..

Görüşler

0
ttk
Güzel bir konuya değinilmiş, uyarı gayet isabetli.
"Makinanın diski çizilebilir" demeyip dizlerinin üstüne makinayı oturtanlar ve bunu uzun süre ile yapanlar için gerçekten de bu tehlike mevcut.
Bu araştırmadan sonra bazı uyanıklar dizüstü bilgisayar üreticilerine dava açmasın diye bir an önce dizüstülere de cigaraların üzerindeki gibi uygun bir uyarı kondururlar belki :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Patentler ve Özgür Yazılımın Yaptırım Gücü Üstüne

FZ

Dünyanın en büyük e-öğretim yazılımı firmalarından Blackboard, geçen sene bir patent almış ve bunu aldıktan kısa bir süre sonra hemen rakiplerinden birine dava açmıştı. Söz konusu patent "çeşitli ders içeriğine erişim için yetkilendirme" gibi çok teknolojik yenilikleri de içeriyordu.

Blackboard'un patent alır almaz dava açması sadece ticari rakiplerini etkilemekle kalmamış aynı zamanda Moodle gibi açık kodlu ve özgür yazılım olarak geliştirilen e-öğretim projelerini de tehdit eder hale gelmişti. Özgür yazılım dünyasının buna tepkisinin ne kadar güçlü olacağı merak konusu idi.

256 KBit ADSL Kullanıcılarına Müjde

bio

Türk Telekom ADSL Destek Hattı'nı (444 0 375) arayıp 4 ve 2 tuşlarına bastıktan sonra verilen bilgiye göre, 256 KBps limitsiz ADSL kullanıcıları, 1 MBps hızını yine limitsiz olarak 6 ay süreyle kullanabilecekler.

One Laptop Per Child: Türkiye'ye Satış Başladı

auselen

Amerikan "Her Çocuğa Bir Dizüstü" (OLPC) organizasyonunun Üçüncü Dünya ülkelerinde yaşayan çocukları hedef alacak şekilde geliştirdiği XO dizüstü bilgisayarlar, dünden itibaren Amazon.com aracılığıyla Türkiye'den de müşterilere satılmaya başlandı.

IBM Yazılım Akademisi ilk mezunlarını verdi

auselen

Akademi kapsamında yapılan yazılım yarışmasında en iyi 3 proje, Galatasaray, Dokuz Eylül ve Sabancı Üniversitelerinden çıktı.

IBM Türk’ün geleceğin yazılımcılarını yetiştirmek üzere Ekim 2007’de başlattığı “IBM Yazılım Akademisi”nin 2007-2008 öğrenim yılı, kapsamlı eğitim, proje geliştirme ve yazılım yarışması aşamalarından sonra sona erdi.

Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri 2008 - Duyuru

butch

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri Bölümü tarafından 2003 yılından beri ilkbahar aylarında gerçekleşmesine alıştığımız Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri bu yıl sonbahar aylarında düzenlenecek. Etkinlik hakkında detaylar önümüzdeki günlerde duyurulacak.