Dizüstü bilgisayarlar cinsel sağlığı olumsuz etkileyebilir mi?

0
mos
Araştırmalara göre, dizüstü bilgisayar kullanımı uzun vadede erkeklerin çocuk sahibi olabilme şansını tehlikeye atabiliyormuş.

Haberde ; önümüzdeki sene dünya çapında dizüstü bilgisayar kullanımının 150milyonu bulacağı, gelişen teknoloji neticesinde fiyat ve boyutların küçülmesinin de bir sonucu olarak genç nüfus arasında dizüstü bilgisayar kullanım oranının artacağı kaydediliyor.
Örneklemi yaşları 21 ile 35 arasında değişen 29 sağlıklı katılımcıdan oluşturan ekip, denemelerde kullanılan dizüstü bilgisayarların yüzey sıcaklıklarının 1 saat içinde 31C dereceden 40C dereceye yükseldiğini belirtiyorlar.

Önceki çalışmalarda elde edilmiş bulgalara göre testis sıcaklığının 2 ile 5 derece arasında artmasının sperm üretimine olumsuz etkileri güçlendirdiğini söyleyen bilim adamları, vücudun normal sperm üretebilmesi için doğru ve uygun bir ısıya ihtiyaç duyduğunu söylüyorlar.

Ancak dizüstü bilgisayar kullanmanın sperm kalitesine olumsuz etkilerinin, ne sıklıkla veya ne kadar uzun süre kullanımla baş gösterdiğinin kesin cevabını henüz bilmediklerini bu nedenle de henüz bu konuda net bir öneride bulunamadıklarını da ekliyorlar.

Fakat yine de ileriki çalışmalarla net cevaplar bulununcaya kadar gelişme çağındaki erkek çocuklar ve genç erkeklerin, dizüstü bilgisayarlarını uzun süre dizlerinde tutmamaları tavsiye ediliyor..

Görüşler

0
ttk
Güzel bir konuya değinilmiş, uyarı gayet isabetli.
"Makinanın diski çizilebilir" demeyip dizlerinin üstüne makinayı oturtanlar ve bunu uzun süre ile yapanlar için gerçekten de bu tehlike mevcut.
Bu araştırmadan sonra bazı uyanıklar dizüstü bilgisayar üreticilerine dava açmasın diye bir an önce dizüstülere de cigaraların üzerindeki gibi uygun bir uyarı kondururlar belki :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

e-Türkiye İçin Acil Olarak Ne Yapılmalı?

aRda_

Aksam Gazetesi'nin 06.02.2004 tarihli, "Haftanın Görüşü" bölümünde Mustafa Akgül Hocam ülkemizdeki bilişim ve e-devlet sorunlarını kaleme almış:

"Türkiye İnterneti 10 yaşını geçti. Ülkemiz Telekomun tekelini kaldırdı. Bilgi Toplumu için DPT bünyesinde 'Bilgi Toplumu Dairesi' kurdu. 'e-Dönüşüm KısaDönem Acil Eylem Planı'nı Aralık 2003'te kabul edildi. 'Bilgiye Erişim' ve 'E-imza' yasalarını kabul edildi. Teknoparklarda KDV indirimi yapıldı. E-dönüşüm için bakan, üst düzey bürokrasi ve sivil toplumu içeren 'İcra Kurulu' oluştu.

Peki bunlar yeterli mi? Geçmişte de olumlu pek çok başlangıç yaptık ülke olarak. Bu yazıda endişe ve önerilerimizi paylaşmak istiyoruz."

Yazının Devamı İçin: http://www.aksam.com.tr/arsiv/aksam/2004/02/06/teknoloji/teknoloji2.html

Sertifikasyonun Önemi

FZ

Avrupa ve ABD'de 32.000 BT çalışanı ve 1830 işveren arasında yapılan bir araştırmaya göre bilgi teknolojileri konusunda sertifikasyonun önemi artmış durumda. Sertifikasyonun avantajının en çok hissedildiği alanlar ise proje yönetimi ve bilgi teknolojileri güvenliği.

eBay PayPal`i satın aldı (almış)

conan

Olay Temmuzda gerçekleşmiş. Ama fazlamesai'de bununla ilgili bir yazı göremedim, ekleyeyim dedim. eBay sonunda paypal'i satın aldı. Hem de 1,5 Milyar Dolar deger biçerek. Daha önce eBay Billpoint'i de 1999'da buna benzer bir şekilde satın almıştı. Ama ne yazık ki payPal'e rakip çıkaramamıştı. (isminden midir nedir? ;) payPal ile açık arttırma ödemeleri elbette ki kolaylaşacak, ama yine aynı şey, para parayı çekiyor hehe ;)

Bir iki minik rakam:
- Şu ana kadar eBay ödemelerinin sadece %40'ı elektronik ödeme ile yapılıyormuş.
- eBay'in elektronik ödemede hedeflediği rakam: %60 - %70
- eBay'in 2005'te beklediği gelir: 3 milyar $
- Billpoint'in her sene kaybettiği para 10 - 15 Milyon $.

Prof. Dr. Erdal İnönü´ye Dev Madalya

FZ

Eski Türk Fizik Derneği Başkanı ve Onur Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erdal İnönü'nün 'Wigner Madalyası'yla ödüllendirildiği açıklandı. 'Wigner madalyası' fizik alanında Nobel'den sonra en önemli ödül kabul ediliyor.

Grup Teorisi ve Temel Fizik Vakfı Başkanı Prof. Dr. Arno Bohm, 2004 Wigner Madalyası'nın İnönü'ye verileceğini açıkladı. İnönü madalyasını 2-6 Ağustos 2004 tarihlerinde Meksika'da yapılacak 'Fizikte Grup Kuramı Metotları 25. Ululararası Kollokyumu'nda düzenlenecek törende alacak.

Wigner Madalyası, ünlü Macar asıllı ABD'li Fizikçi Eugene Paul Wigner adına veriliyor. Madalya, 'Grup Kuramı'nı kullanarak fizik alanında en önde gelen katkıları ödüllendirmeyi amaçlıyor.

Detaylar için tıklayın.

Neuromancer radyo tiyatrosu

sundance

Beğenerek takip ettiğimiz sitelerden Boing Boing'in haberine göre bir Neuromancer hayranı, BBC'nin yayınladığı iki saatlik radyo tiyatrosunu, mp3 olarak kendi sitesinden yayınlamaya başlamış.

Bilmeyenler için, Neuromancer, William Gibson'ın 1984 yılında yayınladığı ve bütün belli başlı bilim kurgu ödüllerini toplayan meşhur romanı. Matrix ve Cyberspace kavramlarının ilk kez telaffuz edildiği bu çığır açan romanın radyo tiyatrosunu Bittorrent üzerinden bulmanız mümkün. Ben dinledim, oldukça güzel yapmışlar. (Not: Haber yayınlandığı sırada sözkonusu torrent fazla kaynak tükettiği için yaından kaldırılmıştı. Fakat, yeteri kadar dağılmış 40Mb'lık neuroplay.zip dosyasını, dc, emule ya da torrent üzerinden aratabilirsiniz)