Sesle Kumanda Edilen Arabalar, Gizli Silahlar!

0
FZ
Konu altında konu, yorum altında yorum ve bambaşka dünyalar yaratmada bir eşi daha bulunmayan bir camia FM camiası. Değerli ve saygıdeğer üyelerimizden feran'ın açtığı mevzu üstüne detaylı bir tartışma başlayınca dayanamadım, konu ile ilgili dikkatleri tehlikeli bir şahsiyet olan Lemonodor'un Telematics 2.0 başlıklı blog girdisine yönlendireyim dedim. Bakın şimdi şöyle...
Meğer arabaya ciddi ciddi sesle kumanda ediyorlarmış da haberimiz yokmuş! ;-)

Tabii Lemonodor, daha 2001 civarı benzer mevzularla uğraştıklarını gizlememiş ve bu durumda ben de diyorum ki: bu resimdeki gizli silahı bulun! Doğru cevabı veren ilk kişi gönüllerin padişahı olmakla kalmayacak kimbilir belki de bir FM promosyonuna gark edilecektir...

Görüşler

0
BBK
Eh. Windows üzerinde eMacs ve Lisp kullanımı herhalde dikkat çekmek istediğin nokta?!? :)
0
FZ
İnsan gözü hassas detayları algılarken bütünü de görebilecek şekilde evrimleşmiştir, bunun örneğini yukarıdaki cevapta bir kez daha görmüş olduk. ;-)
0
Geryon
Sanırım henüz oradaki pencelerin coğunun VB6 ile yapılmış formlar olduğunu ve arka planda da açıkça VB6 dizayn menu'lerinin olduğunu görecek kadar evrimleşmemiş..
0
FZ
Ben tam olarak ne demek istediğini anlayamadım. Adam 2000 yılında, Win ortamında, arayüz için VB kullanmış, bundan bir sorun mu var?
0
Geryon
Visual Basic 6 n'olamaz ! :P :P :P
0
sefalet
Sesimiz kısıldığı zaman ne yapıcaz pardon? İşaret dili de olsun bari.

Madem direksiyon tutmamak amaç, arabaya binerken gidelecek yeri söylesek de başka bir şey söylemesek daha iyi olmaz mı?Nerede bu memleketin "kara şimşek" ile büyümüş televizyon çocukları!!!
0
feran
1. Kara Şimşek bir ulaşım aracı değil daha komplex işlevleri olan bir tasarım. İşte bu memleketin kara şimşek kuşağı, Cem Yılmaz falan! 2. Yürüme engelli, elleri felçli ya da görme engellilerin kendilerine yetebilecekleri uygar bir ortam düşünürseniz ses duyarlı bir ulaşım aracının ne kadar yararlı olabileceği daha anlaşılır olmaz mı? (Elbet bizde tekerlekli sandalyelere uyarlı yaya kaldırımları bile düzenlenmemişken kara şimşek hayaliyle insanlar uyutulur))
0
feran
Sağolasın FZ, ama demek ki adamlar zaten düşünüp konuşmatik arabayı yapmışlar. Sanırım insanlık ilerde bunu da insanlığa yararlı bir halde kullanmayı bulacaktır. Ya da??? Uzaktan kumanda arabalar gibi-belki de insanlar için büyük felaket senaryoları. Şimdi benim hayalim Üsküdardan Beşiktaşa ya da Eminönüne su üstünde yürümemi sağlayacak ÖZEL botlarla yaya olarak geçivermek! Aslında Boğaz kıyısında balık tutan, park eden arabalar ve yürüyenlerden yer kalmadığı için keyifli günlerde ara sıra suda yürüyüşler yapmak! Hadi bakalım:)
0
sefalet
Size iyi yürüyüşler:

http://www.wavewalk.com/ARTICLE%20ON%20WALKING.html

Ama siz siz olun boğazda karşıdan karşıya geçerken önce sola sonra sağa sonra tekrar sola bakmayı unutmayın.
0
darkhunter
Senaryo I :Lemonodor'un kafası iyidir, hafif çakır keyiftir. "Eğitim cehaleti alır, eşeklik baki kalır" deyişine uygun bir davranışla, sesle kumanda ettiği arabasına bu halde biner. Başlangıçta herşey yolundadır, fakat Lemondor bir anda eski araba kullanma alışkanlıklarına döner ve saatte 100 km hızla giderken şarkı söylemeye başlar... (Alkolün seviyelerine tepkiler hakkında anektot : ~120 promile kadar (bu değer aynı zamanda çakır feyiflik sınırıdır) fiziksel yeteneklerinizi kaybetmeden sadece sesli olarak saçmalamanız mümkün. Yani direksiyonlu araç kullanıyor olsaydınız muhtemelen söylediğiniz şarkının sürüş kontrolünüze ciddi bir etkisi olmazdı)

Senaryo II : Lemonodor, sesli sesli arabasını sürerken, left istikametindeki kavşağa girecektir, right istikametinde ise kallavi bir duvar vardır. Bir anlık dil sürçmesi ile komut verilir: "right"...

(Malum fiziksel refleks vermek sesli refleks vermekten daha kolay, adrenalin arttığında ağzınızdan çıkanları kontrol edememeniz mümkün (dil sürçmesi, yutkunma isteği ile vuku bulan konuşma kaybı ile verilen yanlış komut), fiziksel olarak bunu yapmak daha kolay (direksiyon ve pedal kullanarak). Nedeni hakkında bir kuram okudum zamanında: Konuşma yeteneğimiz fiziksel yeteneklerimizden sonra geliştiği için daha zor zaptediyoruz bu yeteneğimizi. Fiziksel kontrolümüz ve baskı altında verdiğimiz tepkiler konuşma yeteneğimize kıyasla mükemmel.)

Bu iki senaryonun (ortak) kuvvetle muhtemel nihayeti nedir?

a- Lemonodor hastanelik olur, ağzını gerekli gereksiz açmamayı öğrenir. Lisp ile simüle etmediği şeyleri (alkol seviyesi, adrenalin v.s.) emacs ile debug eder...

b- Lemonodor durulmaz, gözün hareketleriyle araç yönetecek bir sistem geliştirir. Test sürüşü sırasında yoldan geçen bir afet-i devran'a kayan bakışlar Lemonodor'u tekrar hastenelik eder...

c- Lemonodor uslanır, uncommon web platformunu piksel reklamcılığında çığır açacak şekilde tekrar geliştirmek suretiyle parayı kırar...

Doğru yanıtı bilenlere, piksel reklamcılığı yoluyla ferrari alıp, sonra "ferrari'sini satan bilge" öğretileriyle ferrasini darkhunter'a hibe etmeleri yönünde telkin edilecektir... :)
0
yilmaz
Lemonodor kekeme olsaydı ne olurdu aceba.
rrrrrrightt diyene kadar.
bide bu ferrarisini satan eleman kaça satmış ikinci el piyasasını öğrenseydik.
0
FZ
Lisp ile simüle etmediği şeyleri (alkol seviyesi, adrenalin v.s.) emacs ile debug eder...

:) :) :)

Bir de küçük bir yanlış anlama oldu galiba, evet vakti zamanında "Lemonor" da uğraşmış bu sesli araba mevzusu ile ama asıl gündeme getirmeye çalıştığım şeyi yapan başka bir ekipti, Lemonodor sadece günlüğünde ona göndermede bulunmuş.
0
darkhunter
Ben tam anlayamadım. Lemonor kim? Lemonodor'un lakabı mı? Lemonodor'un yaptığı şeyleri vakt-i zamanında okuduğumu hatırlıyorum. Cidden yoğunlaştı bir süre, sonrası malum. Zaten bana yukarıdaki sebeplerden ötürü pek pratik gelmiyor bu tip çalışmalar :) Bana öyle geliyor ki adamın aklına yatsaydı, ona buna gönderme yapacağına kendi uğraşırdı :)
0
FZ
Sesle kumanda arayüzünü yapan Ajay Juneja ve bunu bu adreste anlatmış.

Lemonodor, evet takma isim, blogunda ve irc.freenode.net'teki #lisp kanalında kullanıyor. Hayır, Lemonodor Ajay Juneja değil. Sadece ondan bahsetmiş ve vakti zamanında kendisinin de uğraştığını söylemiş.

Sesle kumanda, arabanın tamamı için değil de, arabadaki bir sürü ıvır zıvır için (müzik seti, ısıtma sistemi, vs. vs.) anlamlı.
0
feran
Valla alkolün etkisi olmadan da böyle saçmalamak çok mümkün. O insanların da her durumda araba kullanmaları (ister sözlü, ister sazlı)zaten sakıncalı. Bir bilgi paylaşayım İsviçre'de sürücü ehliyeti için yazılı sınavı 2. kez başaramayanları 3. kez sınava almayıp- (bu metni anlama ya da algılama yeteneğinden yoksun insan nasıl araba kullansın diye) doğruca nörolojik ve psikolojik muayeneye sevk ediyorlar. Yani araba kullanacak adamın her durumda saçmalamayan biri olması zaten gerekli!
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

`Pokemon kalksın yerine robotek gelsin´

butch

Birkaç hafta önce bir arkadaşımdan çok ilginç bir icq mesajı geldi. Mesaj şöyleydi: 'pokemon kalksın yerine robotek gelsin bir nesil daha embesil yetişmesin kampanyası'. O anda gerçekten ya dedim. Bir zamanlar hayranlıkla izlediğimiz genele saçmalık gibi gelen çizgi filmlerden biriydi bu ama o ve benzerleri bir neslin daha açık fikirli ve kıvrak zekalı yetişmesine sebep olmuşlardı.

Open-source iş modeli (The Economist)

larweda

Kısa bir süre önce Economist'te yayınlanan bu makale, her ne kadar camiada gerekli / gereksiz tartışmalar yaratmış olsa da açık kaynak felsefesinin gelişimine, geldiği noktaya ve kısıtlamalarına güzel (ama tarafsız olmayan) bir özet ortaya koymuş. Apache'nin, Mysql'in iş yapış modelleri, Firefox'un development süreci, wikipedia'nın hikayesi ve sıkıntıları, biyoteknoloji alanında iş yapan CAMBIA'nın open-source kavramını nasıl kullandığı ve tüm bu örneklerin artıları - eksileri üzerine güzel bir makale ortaya çıkmış, okuyalım, tartışalım. (makale maalesef ingilizce)

Bu akşam bütün müzik sitelerini dolaştım memleketin...

butch

Evet dolaştım. Hani sadece popüler müzik haberleri vermeyen, müziği bir meta gibi kullanmayan, ona değer verdiğini hissettiren bir ortam bulamadım. Sadece benim beğenime uyan bir site olsun demek istemiyorum ama dinleğim müzik hakkında birşeyler bulabileceğim ya da bana yeni şeyler öğretebilecek, tartışabileceğim bir yer aradım. Bulamadım. Eğer siz böyle bir yer biliyorsanız söyleyin zira bulamazsam bu eksikliği kapatmak niyetindeyim. Fazlamesai tadında, hep beraber...

Dr. Greg Wilder ile yine müzik ve GNU/Linux üstüne

FZ

Greg Wilder ile 2 sene önce müzik, yapay zekâ, yaratıcılık ve GNU/Linux üstüne gerçekleştirdiğimiz sohbetin ardından okyanusun iki yakasında da pek çok şey oldu.

Geçenlerde yine kendisi ile yazışırken konu döndü dolaştı GNU/Linux tabanlı yazılımların profesyonel kayıt ve ses işleme ortamlarında kullanımına geldi.

Wilder, stüdyosunda gerçekleştirdiği birkaç kayda dair örneği paylaşmak istediğini belirtti ve şu MP3 bağlantıları nı yolladı:

Yazılım mühendisliği mühendislik midir? Hacker mantalitesi nerede patlar?

FZ

Geçenlerde (en altta linkini verdiğim) bir sunum izledim. Tanıdığım pek çok yazılımcıyı ve yöneticiyi sandalyeye zincirleyip o sunumdaki her sayfayı, her sözcüğü onlara tane tane okutturmak, birkaç kez yüksek sesle tekrar ettirmek istiyorum.

Yazılım mühendisliği mühendislik midir?

Yazılım, çok akıllı bir ya da birkaç adamın odaya kapanıp harala gürele kod yazıp sonra da “bakın süper program çıktı ortaya, acayip sofistike işler yapıyor” dediği türden sanat, zanaat ve teknik bilgi karışımı gizemli bir üretim alanı mıdır? (Olası tepki: E ama DOOM öyle yazılmadı mı? Bak süper oyun yaptı o zeki ve bilgili adam. Yalan mı? Bak filanca da kapandı odaya süper derleyici, işletim sistemi filan yaptı. Efendim? Her şeyi tek başına yapmadı mı? Yaptı yaptı. Kapandı odaya. Tek başına. Canım birkaç kişi destek vermiştir. Onlar da odaya kapanıp yazan çok zeki ve çalışkan adamlardı. Keşke herkes böyle olsa. Hem tek bir kişinin ya da iki kafadarın geliştirdiği ürünler peşinden fanatiklerini yaratmadı mı ve sevilmedi mi?)