OSEC Linux Eğitimleri : 17 Eylül

0
anonim
İstanbul Bilgi Üniversitesi, Open Source Enterprise Centre tarafından gerçekleştirilen GNU/Linux eğitimleri yeni dönemi 17 Eylül'de başlayacak.

Eğitim programı hakkında detaylı bilgi için http://open.bilgi.edu.tr adresindeki programı mutlaka inceleyin. Bizimle iletişime geçin.

Görüşler

0
Anduril
Açık Kaynak Kodun eğitiminin bedava olacağını düşünüyordum ki siteye bakınca tüm umutlarımı yitirdim. Hemde tam "Ya benim üniversiteli olur o aralar acaba nasıl kursa gidebilirim" diye düşünürken. Neyse sağlık olsun. Daha önümde uzun yıllar var. Öğrenirsem söz bedava bir tane GNU/Linux kursu açacağım :) -Tabii para beni kandırmazsa :D-
0
Anduril
"Ya ben üniversitem de olur olacak" "Ya benim üniversiteli olur" kelime grubu. Pardon.
0
Challenger
Açık Kaynak Kodun eğitiminin bedava olacağını düşünüyordum ki siteye bakınca tüm umutlarımı yitirdim.

Nasıl böyle bir kanıya varabildiniz anlayamıyorum. Size bir hizmet verilecek, ama bunun bir karşılığı olmayacak. Çok tuhaf.
0
Anduril
Bende zaten pek mantıklı olduğunu düşünmüyordum. Ama "hizmet verildi mi karşılığında para olacak" teoriniz saçma. Mesala millet program yazıyor , tüm zamanını harcıyor ama kodlarını açıyor. Larry Wall gibi üstadlar laptop alacak para bulamıyor. Kısacası eğer bir insan Açık Kaynak Kodu bir felsefe olarak algılarsa kursunu da bedava yapabilir. Ama tabii ki bedava olması günümüzün dünyasında zor. Yani kursu verenlere bir lafım yok. İnşallah ben ileride bedava kurs vereceğim :) Kolay gelsin.
0
Challenger
Ama "hizmet verildi mi karşılığında para olacak" teoriniz saçma.

Ben yukarıda para dememiştim. Hem kar amaçlı bir eğitim kurumunun verdiği bir hizmet karşılığında para istemesinin nesi saçma olabilir?

Mesala millet program yazıyor , tüm zamanını harcıyor ama kodlarını açıyor.

Yazdığı programın kodlarını açan da karşılığında bir şeyler alıyor.

Larry Wall gibi üstadlar laptop alacak para bulamıyor.

Yok öyle bir şey :)

Kısacası eğer bir insan Açık Kaynak Kodu bir felsefe olarak algılarsa kursunu da bedava yapabilir.

Ne alaka? Eğimin hangi kaynak kodu açık olacak anlamadım. Daha önce de aynı eğitim için benzer bir şekilde "neden ücretsiz değil?" diye birisi çıkışmıştı. Merak ederim, açık kaynak kodlu yazılım geliştiren adamlara bakkalda ekmeği vs.' yi bedavaya mı veriyorlar? Elektrik idaresi falan onlardan elektirik parası almıyor mu? Yoksa bu insanlar yemek yemiyor, bir şeyler içmiyorlar mı? Açık kaynak kod beleşçilik mi?
0
Anduril
İşte amaç kar zaten bende o yüzden "haksızlar" demiyorum. Amaç eğitim olsaydı ya bedava olurdu ya da ucuz olurdu diyorum. Hani eğitim gönüllüleri olayı var ya heh aynı onun gibi. Bende bunu GNU/Linux gönüllülerinin yaptığını sandım.
Yazdığı kodu açanların açmayanlardan daha az kazandığı kesin. Bunlar ya kurumlardan,vakıflardan para kazanıyor. Yardım parası diyebiliriz.
Larry Wall konusunda ise şunu söyleyeyim bunları üstad kendisi anlatıyordu.
İnsan bilgiyi belli bir zaman üzerinde yoğunlaşarak kazanır. Para harcarsın , ATP harcarsın bol miktarda ama en önemlisi zamanını harcarsın. Öğrendiklerin belli bir süre sonra püf diye uçup gitmez. Yani bir insan öğrendiklerini bedavaya da anlatabilir. Biz o tip insanlara eğitim gönüllüsü diyoruz. Ve de bence GNU daha çok paraya önem vermeyen , bilgiye önem veren insanların uğraşması gereken bir proje. GNU felsefesi bence bunu gerektirir.
Açık kaynak kod beleşçilik değildir ama fedakarlıktır.
Neyse daha uzatmaya gerek yok. Ayrıca kursu verenleri de kınamıyorum yanlış anlaşılmasın. Bence gayet normal. Hatta tebrik bile etmek lazım. Kolay gele.
0
sundance
Bir insan kendisi için ya da hobi için bir kod yazıyorsa ve bunu dağıtıyorsa bu başka bir şey, bir insan bir sınıf dolusu kişiye bedava seminer veriyorsa bu başka bir şey, bir insan bir sınıf dolusu kişiye kırk saatlik bir eğitim veriyorsa bu da başka bir şey.

Aralarındaki farkı açıklamam gerekli mi ?

Zira, birinde amaç eğitimdir de diğerinde ticarettir değil.

Ayrıca, "ucuz" kavramınızı da çok merak ettim, gidin ve herhangi bir yerden bilgisayarla ilgili bir eğitim almak için fiyat sorun, milyarlık eğitimleri gördüğünüzde o zaman anlarsınız.
0
Anduril
E zaten siz anlamamışsınız ne demek istediğimi ! İşte sizin amacınız ticaret yani "Birileri birşey öğrensin , insanlar GNU ya yanaşsın" değil. Bende zaten eğitim gönüllüsü gibi kavramı açıkladım o kadar. Yani ben hep bedava GNU/Linux eğitimi düşünmüştüm. Eğer hayatım düşündüğüm gibi giderse ilk amaçlarımdan biri o. Üniversite üniversite gezip sadece kalma , otobüs , yeme , içme parası alarak eğitim vermek. Bende haberi okuyunca öyle birşey sandım. Sevindim ama hevesim kursağımda kaldı çünkü bu da ticari amaçlıymış sizin dediğiniz gibi.
"Ucuz" kavramı benim için bir öğrencinin babasını gıcık etmeden kendisinin harçlıklarından vereceği para manasına geliyor. Ne yazık ki söylediğiniz para o kadar değil !!!
Ayrıca zamanı da çok kötü. Üniversite kayıt ve muafiyet sınavı zamanı.
Bence yapmış olduğunuz iş yine çok güzel. Başarılarınızın devamını dilerim. İnşallah ileride eğitim gönüllüsü olarak bedavaya da yaparsınız :) Seçtiğiniz konuda çok güzel. Başarılar.
0
azertet
kursun açılmasının sebeplerinden biri elbette para kazanmaktır, ama özellikle insanların felsefesine bağlandıkları bir alanda açılan bir kurs hakkında, eğitmenlerin de özgür yazılım ve açık kaynak dünyasından insanlar olduğunu düşünürsek, insanların birşeyler öğrenmelerinin kursu açanların umrunda olmadığını düşünmek biraz ters geliyor bana. yani bu kursu bir bilge adamın yada falan filan kurumun açtığı microsoft certified kursuyla bir tutmuyorum. siz de bilirsiniz ki, özgür yazılımdan para kazanılamaz diye birşey yoktur. özgür yazılımdan para kazanmak isteyen insanlar, özgür yazılımın en güçlü savunucularından da olabilirler. ayrıca, her ne kadar sizin, benim yada bir başka arkadaşın şu an bilgi'nin linux eğitimlerini karşılayacak gücü olmasa da sundance'in dediği gibi piyasada verilen eğitimlerin ücretleri çok yüksek, bilgi'nin eğitim ücretleri onlara göre gayet iyi.

bir de ücretsiz eğitim verme istediğinize saygı duyuyorum, ama birşeyi de belirtmek istiyorum, insanlara inandığınız birşeyi öğretmek ve yaymak adına ücretsiz eğitim vermenin yanında onlara kurcalama anlayışını öğretin, yani bazı durumlarda insan birşeyleri yaymak adına gönüllü birşeyler yapmak istiyor ama bakıyor ki karşısındaki insanlarla amaçları farklı.
0
yilmaz
herşey sonuçta para ile ilintilidir. linux ücretsiz görünebilir ama onun arkasında da bir bütçe var. FM de kayıt karşılığında ücret almıyor bu demek değildir ki servera para vermiyor domaine para vermiyor. burda tercihler devreye girer kurum hocaları tutar hocalar bedava ders verse bile kullanılacak eğitim materyalinin bile bedeli olacaktır. birşeyin ücretsiz olması onun felsefesi ile ilgili değil hizmeti ortaya süren kişiyle ilgilidir.
0
yilmaz
birşeyin ücretsiz olması onun felsefesi ile ilgili değil hizmeti ortaya süren kişiyle ilgilidirburayı yanlış yazdım tam tersi olcak :D
0
tongucyumruk
Sizin dediğiniz şekilde bu işi yapan insanlarda var. Gerek gezici, gerek düzenli seminerleriyle LKD bunu yıllardır yapıyor. Şmidiye dek yapılanlar hakkında http://seminer.linux.org.tr/ adresinden bilgi alabilirsinz.

Ancak Sundance'in de dediği gibi OSEC'in verdiği eğitim ile LKD'nin seminerleri çok farklı şeyler. Birbiriyle karıştırmamakta fayda var.
0
anonim
Sen daha gercek hayati pek bilmiyosun galiba. "Almadan vermek Allah'a mahsusdur " deyisi -ki su anda duygularima tercuman olan en ozlu deyistir kendisi. Umarim sende GNU/Linux 'den once hayata dair gercekleri ogrenirsin. Yoksa isin epey zor.

0
Anduril
Doğru diyorsunuz tabii. Hala derdimi anlatamadım. Neyse okuyun daha iyi bir şekilde anlarsınız. Bu arada eğer alma/verme konusunda ölçeğiniz maddiyat ise bunu insanlarda yapabilir. Neyse çok derinleşmim ben anlatmak istediğimi anlattığımı düşünüyorum.
0
tongucyumruk
Pardon kodun açık/özgür olması ile fiyatı arasında ne gibi bir bağlantı var? Siz özgür bir yazılım geliştirdiniz diye bunu herkesle ücretsiz paylaşmak zorunda değilsiniz. Yapmanız gereken sadece bu yazılımı verdiğiniz herkese o yazılımı özgür kılan hakları tanımak. Ona bu yazılımı vermek karşılığında ne aldığınız ise özgür yazılım felsefesinin konusu değildir. Özgür/Açık Kaynak yazılım felsefesi özgürlükle ilgilidir, fiyatlandırmayla değil.

Bİr not olarak. Yanılmıyorsam bu eğitimlerin kodu açık. Eğitimlerde kullanılan belgeler (eğer hala LPI'ın belgeleri kullanılıyorsa) internetten indirilebilir.
0
darkhunter
E-Eğitim bu dönemde yalan oldu galiba... Aslında neden böyle oluyor merak ediyorum. Bildiğim kadarıyla bir alt yapı kurup, bunu kapalı devre test etmişsiniz. E o zaman yayınlayın bu sistemi, tek tük bile olsa birileri faydalanacaktır. E-Eğitim için de 15 kişilik sınıf oluşturmaya gerek yok herhalde. Mesela GOLE... Kaç öğrencisi var biliyor musunuz? Neyse ulu orta yazmayayım da birilerine cevap hakkı doğmasın :p

Bu sistemi kimler hazırladılar bilmiyorum ama olması gerektiği gibiyse zaten 1 yılı 8 öğrenciyle amorti eder, eğitim başına. Sallama demeyin hiç, yapıştırıveririm örnekleri :-)

Türkçe konuşan ve online olarak eğitilmek isteyen onlarca kırsal potansiyeli, Python öğrenmek için Istanbul'a gelmeye zorlamayalım, zaten yakında TC'nin yarısı bu şehre göç etmiş olacak...

Amma uzattım haa :) Ben istanbul da yaşıyorum aslında, bana ne kırsal da yaşayanlar düşünsün :p
0
zekeriya_akyildiz
Sanırım bir video kameraya kendimiz bazı eğitimler hazırlayıp kayıt edebiliriz, bu eğitimleri birde dökümanlarla zenginleştirebiliriz bunuda webde yayınladıkmı tamam.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

HEV Kemerköy Okulları Linux Eğitimlerine başladı

erol

SuSE Linux'un Türkiye dağıtımcısı olan HEV Kemerköy Okulları SuSE tabanlı Linux eğitimleri vermeye başladı. Şu anda 6 farklı eğitim seçeneği sunan okul ileride LPI sınavlarını da desteklemeyi planlıyor. Daha fazla bilgi için www.kemerkoy.k12.tr/suse/

Mandrake'nin Türk usulü; Turkix

aRda_

DistroWatch.com'da yer alan haberle duyurulan Mandrake10.0 tabanlı 2.4 kernelli Türk-Azeri yapımı bir dağıtım Turkix.
Live CD olarak çalışan Turkix, web sitesinde yazdığına göre "size Linux'ü tanıma olanağını kolayca sağlamak üzere tasarlandı."

Unilever de GNU/Linux dedi...

FZ

Dünyanın sayılı şirketlerinden Unilever'in Global Bilgi Organizasyon başkan yardımcısı Martin Armitage, şirketin mevcut firewall, web ve posta sunucu sistemlerinin GNU/Linux üzerinde çalıştığını ve bu sayede epey tasarruf yapabildiklerini belirtti.

Yet Another Open Source

yuxel

News.com'un haberine göre, Novell, SuSe'nin sistem ve servislerini ayarlama uygulması olan YAST(Yet Another Setup Tool)'ın lisansını GPL olarak değiştirmeyi planlıyor. Değişimin yaza doğru çıkması planlanan SuSE Linux Enterprise Server 9 ile birlikte gerçekleşeceği bildiriliyor.

Freespire

anonim

Andrew Betts isimli bir geliştirici, Linspire'ın açık depolarını kullanan bir dağıtım hazırlamış ve adını Freespire koymuş. Ancak bu dağıtım Linspire'ın bedava sürümü değil. Linspire'daki ücretli yazılımların ( mp3, Java, Flash, Quick Time, Windows Media, Bitstream fontlar, Real media, müzik diye geçiyor sitede) olmadığı, ayrı bir dağıtım. Bu karışıklığı önlemek için Andrew Betts dağıtımın yeni adını squiggle olarak değiştirmiş. Ancak Linspire, bu kargaşayı biraz hafifletmek için 6 Eylül'e kadar, Linspire'ı bedava olarak dağıtıyor.
Daha fazla bilgi