Truva Linux 1.0 versionu çıkarttı!

0
sundance
2004 yılı Nisan ayında bir grup Linux gönüllüsü tarafından Türk Linux kullanıcılarının ihtyacına gore hızlı, güvenilir, kurulumu ve kullanımı kolay işletim sistemi hazırlanması amacıyla başlatılan TruvaLinux Projesi dün itibariyle kararlı sürümü olan 1.0'ı anons etti.

2004 yılından bu yana geliştirilmekte olan dağıtımda yeralan bazı paket sürümleri şu şekilde -Kernel 2.6.17.8
-Kde 3.5.4 Masaüstü Ortamı
-Xorg 6.9.0
-Mozilla Firefox 1.5.0.6
-MPlayer 1.0pre8

Görüşler

0
Chriseba
Her şeyden önce tebrikler.

Ancak merak ettiğim bir şey var.
Her türlü paketin sürekli yenisi çıkıyor.
Firefox demeyeceğim ama, kde3.5.4, xorg 6.9.0...
Bunlar "biraz" eski değil mi şu an çıkan bir linu dağıtımı için?

Tabi ki zamanla gelişecektir, böyle olmasını da umuyorum. Biraz da "daha göze hitap eden" bir tema kullanılsa iyi olur.

Tekrardan ekibin başarılarını dilerim.
0
tejas
Ekiple ilgili bir bilgim yok ama bir Ubuntu ya da bir Fedora kadar kalabalık topluluğa ve geliştirici kitlesine sahip değiller diye tahmin ediyorum. Böyle bir durumda yeni paketleri oluşturup daha sonra bunların kararlılığından emin olmak kısa sürmez. Gerçi hoş, Slackware'i de çok kişi geliştirmiyor ya ;)
Başarılar dilerim
0
ripper
Kendilerini kutlarım.
Tek sorum niye KDE?

Yeni sürümlerde yeni alternatifler sunsak daha iyi değilmi? xfce, fluxbox gibi bir wm seçimi daha güzel olmazmıydı?

Benim kişisel tercihim GKrellM ile fluxbox.
0
atlantis
üzerinde çalıştığımız live cd de xfce gibi bir masaüstü düşünülüyor. extradan paket deposundan indirilebilecek masaüstü yöneticilerini de kurulabilen sürümde kullanabilirsiniz.

Paketlerin eski olması da kısıtlı geliştirici sayımızdan kaynaklanmaktadır.
0
robertosmix
Harikasınız beyler. :)
0
towsonu2003
ve bayanlar-
0
anonim
merak ettiğim bir şey daha var.

yeterli bilgi bulamadım. nasıl bir paket yapısı kullanıyor?
rpm, deb gibi bilindik dağıtımların paketleri mi, yoksa pisi'de olduğu gibi yeni bir paket yapısı mı?
0
anonim
slackware paket yönetim sistemi kullanılıyormuş...
http://www.truvalinux.com/forum/viewtopic.php?t=100
0
atlantis
Şu an için .tgz altyapısını kullanıyoruz. Aklımızda çeşitli fikirler var ama o yeterliliğe geldiğimizde başlayabiliriz ancak.
0
sundance
Sınırlı kaynaklarla bu tür bir projenin kolay olmadığı malum.

Yapabileceğimiz bir şeyler olursa, tanıtım vs. gibi bizi de haberdar edin.

İyi çalışmalar
0
gilan
Öncelikle harcadığınız emeğe saygı duyduğumu belirtmek isterim. Ancak böyle bir dağıtım için bence zaman kaybı olmuş. İnternet sayfasında sıralanan özelliklere ve ekran görüntülerine baktığımda bu karara vardım. Logonuz güzel olmuş hakkını vermek lazım. Ama diğer özellikler için aynı şeyi söyleyemiycem. Türkçe demişsiniz, KDE türkçeleştirilmesinden başka bişey yok. hatta ekran görüntüleri ingilizce programlarla dolu...??, media kodekleri, şu an tüm linux dağıtımlarında var nerdeyse, kararlı ve hızlı??(Çünkü slackware), Güvenilir??(Çünkü linux), Grafiksel ortam (Çünkü KDE)..

İşin açıkçası hem ekran görüntülerini hem de özellikleri incelediğimde Slackware'in görsel değişikliklerle (tema, splash vs.) ile yeniden paketlenmiş halinden başka bişey değil gibi geliyor bana.

Bence emek ve zaman kaybı olmuş.. Bunu daha farklı ve yeni programların geliştirilmesi için harcasaydınız daha iyi olurdu kanaatindeyim. Özellikle linux camiasının windows karşısında zayıf düştüğü programlara.

(Şu an ubuntu kullanıyorum, Türkçe, ve yerelleştirme konusunda daha iyi olduğuna eminim)
0
ripper
Peki sence debian varken ubuntu gereksiz miydi niye çıktı? Linux distrolarla gelişir, slackware i yerelleştirmeyi bilmeyen bir sürü insan varken slackware tabanlı gayet de iyi olmuş bence.
Truvalinux dan fm de haberim oldu. İndirdim. Kendilerini tanımam etmem ama ellerine sağlık güzel olmuş, bence son zamanlarda pek bişi yapmış gibi sunulan nasyonalist sürümden de iyi olmuş.
0
gilan
Şunu da belirtmek isterim. Diğer arkadaşların dediği gibi, "sınırlı olan kaynaklarla bu kadarına da şükür" demek içimden gelmiyor. Gerçekçi düşünmek gerekirse zaten sınırlı olan bu kaynakları daha iyi, ses getirecek şeylere kanalize etmeliyiz. Herhangi bir dağıtımın türevini yapmak, ki bunlardan Distrowatch'ta yüzlerce var, iyi bir fikir değil bence. Dediğim gibi büyük dağıtımların zaten artık türkçe destekleri harika.

0
rafet
Ben bu Truva linuxu sisteme kurdum.Garafikleri,
goruntuleri gercekten cok guzel olmus.
Baska?
Gerisini gilan soylemis.Ben de bu konuda ayni fikirdeyim.
Yeni kopyalar yapmaya calismaktansa ortaya gercekten yeni bir urun, ya da bir programin gelistirilmesi yonunde
calisilsa daha iyi olurdu.
Pardus varken( ki Pardusun zaman para kadro sorunlari yok en azindan diger kisisel linux calismalarina nazaran) baska bir turkce linux gereksiz diye dusunuyorum.

Yine de atlantisi kutlamadan edemeyecegim.
Ne diyelim, iyi olur insallah.



0
robertosmix
Pardus için bugüne kdar en az 800.000 USD masraf edildi. Pardus'un duyuruları yapılır, geliştiricileri şakşaklanırken Gelecek Linux piyasada yokmuydu? Niye kimse "ne gerek var" demedi? Oysaki Gelecek, kurumsal çerçevesini ve ekibini çoktan kurmuş, kendisine entegratör rolü verebilecek uygulamalara hazırlanıyordu. Yani Pardus'un bugün ulaşamadığı noktaya o zaman Gelecek ulaşmıştı bile. Sonra da zaten cebimizdeki paralar yok yere savruldu durdu. Bir allahın kulu "bu gereksiz kardeşim niye paralarımızı çarçur ediyorsunuz" demedi.

Ama bugün kendi halinde naif birkaç genç karşılık beklemeden birşeyler yapmaya çalıştığı zaman.. yok şurası eksik, yok tamamen türkçe değil vs.vs. Neymiş efendim slackware'in yeniden paketlenmiş haliymiş?? Peki Pardus Gentoo'nun yan sanayisi değilmi? Hayır konuya yapıcı yaklaşılsa başımın üstünde yeri var ilgili kimselerin ama bu da tam zevzeklik. Yok hayır, bizim halkımız bu konuda aptal. Buna kanaat getirdim. Truva Linux ekibine de burdan sesleniyorum.. Arkadaşlar.. boşuna zaman kaybetmişsiniz. Birkaç dergiyle görüşecektiniz basacaklardı "yerli uzmanlar işletim sistemi geliştiriyor" diye. Pazar eklerinde yazacaklardı birşeyler sizinle ilgili -ne yazdıkları önemli değil, herhangi birşyler yani-. Sonra gidip Redhat'i yada Gentoo'yu copy-paste edecektiniz, bakın sizi burda nasıl alkışlıyorlar. Hem sonra ünlü de olurdunuz. Şimdi bakın sizi kimse alkışlamıyor.
0
gilan
Ama bugün kendi halinde naif birkaç genç karşılık beklemeden birşeyler yapmaya çalıştığı zaman.. ( naif ve karşılık beklemeyen insanların yaptıkları şeyleri eleştiremeyiz diye bir kural olduğunu bilmiyordum.) yok şurası eksik, yok tamamen türkçe değil vs.vs. Neymiş efendim slackware'in yeniden paketlenmiş haliymiş?? Peki Pardus Gentoo'nun yan sanayisi değilmi?
(Pardusun kendine ait paketleme sistemi, donanım yönetim sistemi v.s. var en azından. Truva linux'taki gibi gpartedlivecd ile dual boot yapıp sonrada çok matah bişeymiş gibi övünerek ortaya hilkat garibesi gibi bişey çıkarmadılar.)

Hayır konuya yapıcı yaklaşılsa
( vay be sizden böyle bir davranış beklemiyordum. Pardus projesine karşı siz de aşırı yapıcı bir davranış içindeydiniz.)

başımın üstünde yeri var ilgili kimselerin ama bu da tam zevzeklik. Yok hayır, bizim halkımız bu konuda aptal.
(Bence asıl aptallık ölü doğmuş bir projeye "yazık bunların imkanları bu kadar, ancak bu kadar oluyor. yine de tebrikler" deyip de bu arkadaşlara gereksiz yere gaz verip, zamanlarını boşa harcatmaktır. Bu arkadaşlar başka projelerde daha fazla yaralı olacaklardır eminim. Bu kadar beğendiğiniz Truva linux'u kullanıyormusunuz merak ettim. Sadece gui değiştirmekle bu işler yürümez.
Buna kanaat getirdim. (ancak bu kadar olabilir zaten)

Bence gerçekleri görmenin zamanı geldi. Dağıtım tekrarları yapmakla ve insanlara gaz vermekle (şu an sizin yaptığınız gibi) linux bu ülkede gelişmez.
0
sundance
Yahu siz nerdeydiniz bunca yıl? Eğer önceden gelmiş olsaydınız, piyasada bir Redhat, bi Slackware bir de Debian kalırdı, bunların özelinde bir şeyler yapmaya çalışan bütün dağıtımlara "aaa salağa bak" denir geçilir gidilirdi.

"Ubuntu varken buna ne gerek var?" dediğiniz için zaten bu işi yapan siz değilsiniz. Ha bunu söylemek sizi Truva projesiyle ilgili uğraşanlardan daha akıllı ya da daha becerikli de yapmıyor.

Niye biliyor musunuz? Çünkü o kişilerin size hizmet etmek gibi bir hedefleri yok. Siz bakıyorsunuz "yaa bu ne gereksiz yapılmış, Ubuntu var ki?" diyip geçiyorsunuz (birçokları tamamen aynı şekilde Türkçe desteği şahane diyip Pardus'a da saydırabilir) ama bu projeyle uğraşan kişilerin öğrendiği birçok şey var ve kendilerini geliştiriyorlar.

Ve inanın bana bunu yaparken bile sizin "vermeyin gazı" modundaki yorumunuzun yaptığından çok daha fazla katkıda bulunuyorlar Türkiye'deki Linux çalışmalarına.

0
gilan
Bunlar sizin düşünceleriniz. Ayrıca sizin "Debian varken Ubuntuya ne gerek var" gibisinden söylemlerinize de şahidiz (kaynak: teknoloji televizyonu) Aynı şekilde pardus içinde buradaki bir çok insanın "ne gerek var" dediklerine de. Çelişkili konuşmalar bunlar.
İnsanların herzaman kendilerini geliştirmelerinden yanayım. Ama bu olayın büyütülüp de çok başarılı olmayan bir dağıtımın "sınırlı imkanlarla bu kadar" sözünün arkasına sığındırılıp da övünülmemesi taraftarıyım. Her zaman iyi eleştiri olacak diye bir durum söz konusu olamaz. Zaten her dağıtımda olan şeyleri sanki bu dağıtıma özgü gibi lanse etmek de yanlış. Şundan daha da önemlisi bu projenin sizin gözünüzde değerli olması 5-10 kişilik bir ekiple yürütülmesi. Emeğe saygım her zaman vardır. Ama Turkix'i hatırlayalım. Aynı şeyler onlar için de söyleniyordu. 4-5 heyecanlı genç aldıkları gazla bişeyler yaptılar. Son 2 yıldır neredeyse esameleri yok. Anlatmak istediğim bu. Daha ses getirecek projelere başvurulmalı bence.
0
sundance
Bir alıntı yaparen çok dikkatli yapmakta fayda var. Ben "Debian varken Ubuntu'ya ne gerek var" demedim. "Ben şahsen Debian'ı tercih ediyorum" dedim. Değişik dağıtımların hitap ettiği değişik kullanıcılar olabileceği gibi aynı seviyede kullanıcılara hitap eden birçok değişik dağıtım da olabilir. Olmalıdır da.

Her zaman iyi eleştriler olacak diye bir şart illa ki yok. Öte yandan eleştrilerde çok temel bir şey vardır gözardı edilmemesi gereken, "yapılan iş eleştrilir". Açıklamak gerekirse, bir kaç arkadaş, çıkıp "böyle bir şey yapalım" demeseydi, şu an bunun üstüne yorum yapmıyor olacaktık. Demek ki olayı başlatan onların insiyatifi ve bu insanlar millete sövüp saymıyorlar, kimseye zarar vermiyorlar bir linux dağıtımı oluşturuyorlar. Yahu biz bu işi yapıyoruz da ne farkımız var diye bir düşünceleri de eminim vardır, bunu da yaratmaya çalışıyorlardır.

Hal böyleyken ben "ne gerek vardı" denmesini abes buluyorum, zira bana bir zarar vermiyor, onlara ise mutlaka bir şeyler katıyor. Dahası, "Türkiye'de Linux böyle gelişmez" diyip bu sorumluluğu yüklemek iyice uygunsuz kaçıyor.

Bu işlerin 5-10 kişiyle yürütülmesini takdir ediyorum çünkü bir tane "hadi bakalım inşallah güzel bir şey çıkartırsınız" diyen adama karşı on kişi "yahu ne gerek var" diyor. Dahası, bu kişiler Türkiye'deki yerel ihtiyaçlara cevap verecek bir sistem oluşturmaya çalışırken tek kullandıkları/harcadıkları şey kendi zamanları. Eee, ben niye takdir etmeyeyim böyle bir çabayı. Denenir, başarılı olur, olmaz, ama "yapmayın bunlar, beyhude çabalar" denmesi doğru değil.

Daha ses getirecek projeler konusunda da buyrun açıklayın aklınızdaki fikirleri, belki sizin gibi düşünen birileri de tepki verir beraber bir şeyler yapılır. Yeter ki birbirimizi germeyelim ahkam keserek.
0
gilan
amacım ahkam kesmek ve gerginlik yaratmak değil. Bir iş iyiyse iyi, kötüyse kötüdür bence. Sırf geliştiricilerin kalbi kırılmasın, hevesleri kaçmasın diye de "kısıtlı imkanlarla bu kadar oluyor, aferin size" demek de bence onlara yapılacak en büyük kötülük. Herhangi bir programı yazan, malı üreten kimseye göre kendi yaptığı iş gerçekten en iyi iştir. Çünkü onun sahibi odur ve beğenmesi normaldir. Bizler dışarıdan bakan insanlar olarak eksikliklerini anlatmak zorundayız. benim görüşüme göre bu proje böyle devam ederse bir yere varamaz. Bunu birçok örneği var. Parasal olarak destek görmeyen işlerin yürümesi kolay olmuyor. Sizin de dediğiniz gibi harcanan onların zamanına oluyor. Öğrendikleri yanlarına kar kalıyor sadece. Günümüzde Debian gibi bir dağıtım bile maaşlı geliştiricilere ihtiyaç duyuyorsa gerçek ortadadır.
2004 yılından beri geliştirilen bir dağıtımda göze çarpan tek şey gui değişikliği. Sizce ümit vadeden bir proje mi merak ediyorum. Bu tür projelerden o kadar çok var ki.


Bu düşüncemi açıkladım sadece. Yoksa geliştiricilerle ve sizlerle bir alıp veremediğim yok. Sert bir tavır izlediysem de geliştiricilerden özür diliyorum.
0
atlantis
Haklı olduğun yönler var. Truva Projesi olarak tam bir ekip olamadık. Öğrendiklerimiz yanımıza kar kalıyor. Ben yaptığımız işi değil seçtiğimiz yolu beğeniyorum. Herkes Truva'yı kullanmayabilir ama manevi desteğinizi de eksik etmeyin. Bizler zaman zaman umutsuzluğa da kapılıyoruz, bazen projeyi bırakıyoruz ama her nedense tamamen kopamıyoruz. Belki acayip gelebilir ama Truva benim çocuğum gibi oldu. Benim sosyal yaşantım bir kaç arkadaş ve Truva ile sınırlıdır. Eğer ki bir gün gerçekten bu proje bir işe yaramadı diye düşünürsem o zaman tamamen bırakırım. Umarım o zamana kadar da Türk Linux camiası gelişir ve bunda benim ufacıkta olsa bir katkım olur.
0
gilan
En başından da söylediğim gibi emeğinize saygım sonsuz. Hevesinizi kırmak gibi bir isteğim de yok. Ama günümüzde "zaman" en sınırlı kaynağımız. ve iyi değerlendirmeliyiz. Sürüm çıkarmak gerçekten zor bir iş. Devamlılığı olması gereken bir iş. Eğer bana sorarsanız çeşitli forumlarda ve internet sitelerinde Türkiyedeki linux kullanıcılarının fikirleri sorulup, dağıtım içerisinde olması gerekenler, dağıtımın özellikleri, yenilikleri konusunda fikir alışverişi yapılıp ortaya birçok kişinin emeği olan bir dağıtım çıkarılabileceği kanaatindeyim. Topluluk desteğini alarak bir dağıtım çıkarmak bence en doğru iş. (insanların çıkmış bir projeye katılmalarını beklemektense)

Mutlaka emeklerinizin karşılığını göreceksiniz buna şüphem yok.
0
robertosmix
Pardusun kendine ait paketleme sistemi, donanım yönetim sistemi v.s. var en azından.

Eminmisiniz? İyice araştırın bakalım.. Pardus ekibinin bize ait dedikleri Gentoo'nun, Debian'ın yada RedHat'in nerelerinden kesilip biçilme??

Pardus projesine karşı siz de aşırı yapıcı bir davranış içindeydiniz

Ben pardusu eleştirirken her zaman doğru olanın ne olduğunu, neler yapılması gerektiğinden bahsettim. Dikkatlice okursanız görürsünüz.

ölü doğmuş bir projeye

Bu projenin ölü doğdunu da nereden çıkartıyorsunuz? Yarın diğer dağıtımlarda olmayan çok daha teknolojiye dayalı yenilikler çıkarmayacaklarından eminmisiniz?

Dağıtım tekrarları yapmakla ve insanlara gaz vermekle...

Ben burada Pardus ekibine verilen gazın binde birini bile arkadaşlara vermedim. Sadece tebrik ettim ve "sahip çıktım". Yapılması gereken de budur.

0
gilan
"Eminmisiniz? İyice araştırın bakalım.. Pardus ekibinin bize ait dedikleri Gentoo'nun, Debian'ın yada RedHat'in nerelerinden kesilip biçilme??"

Siz bu söylediklerinizi ispatlayamazsanız bunun bir suç olduğunu biliyormusunuz? Bahsettiğiniz çok büyük bir iddia. Kanıtlarınızı bize de açarsanız memnun oluruz.
0
atlantis
Pardus, bir çok dağıtımdan yazılım yamaları alıyor. Gentoo'nun kurulum arayüzünden bazı kodlar alınarak YALI adlı kurulum sistemi yazıldı. Buna benzer çok konu var. Yanlış anlaşılmasın. Lisans elverdiği sürece alınabilir. Ben arkadaşın söylediklerine örnek verdim. Biz de yeri geldikçe yamaları kullanıyoruz.
0
resilence
Cümle ile örtüşmeyen örnekler bunlar.

> Pardus, bir çok dağıtımdan yazılım yamaları alıyor.
Bir dağıtım geliştiricisi birçok dağıtımı takip eder, gerekirse yamaları birebir ya da port ederek alabilir. Bunda garip birşey yok ki.

> Gentoo'nun kurulum arayüzünden bazı kodlar alınarak YALI adlı kurulum sistemi yazıldı.
?
0
atlantis
"> Gentoo'nun kurulum arayüzünden bazı kodlar alınarak YALI adlı kurulum sistemi yazıldı.
?"

Neyi anlayamadın?
0
atlantis
Yaklaşık 2.5 senedir kafa yoruyoruz, yeri geliyor ailemizden sevdiklerimizden kopuyoruz. Biz bu işe gönül verdik. Bize çok şey katan Linux camiasına biz de bir şeyler katalım, Türkiye'de Linux'un adını duyuralım, tekele karşı koyalım diye çabalayıp duruyoruz.

Eleştiriler elbette olacaktır. En çok sorulan soru: "Neden yeni bir dağıtım daha?" sorusudur. Biz gerekli altyapıyı oluştururuz, arkamızdan gelenlerde bizim çalışmalarımızın alanını genişletir. Bizi kimse göklere çıkarsın, baştacı etsin demiyoruz. Kahraman da olmak istemiyoruz.

Projemiz çok basit olabilir, kopya gibi görünebilir. Ben desemki bizim yaptıklarımızı siz yapmayı deneseniz neler yapabilirsiniz? sundance arkadaşımız bizi çok iyi tarif etmiş. Kendisine teşekkür ederim. Biz bu projeye başladığımızdan beri kendimizi çok geliştirdik. Belirli bir Linux kullanıcısı çevremiz oluştu. Bunların etkisini zamanla göröeceksiniz. Zamanımız, imkanlarımız elverdiği sürece bu proje devam edecektir. Tarihe gömülen bir ekip olmak en son istediğimiz şeydir.

0
gilan
Başarılarınızın devamını dilerim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Biz zenginiz ya...

sundance

Newsforge`un haberine göre Scotland Yard, pilot uygulama olarak İngiltere ve İskoçya`da polislerin masaüstü bilgisayarlarında Linux kullanmaya başlanıyor...

3500 masaüstünde yapılacak deneme başarılı olursa bu sistemin 60,000 polisi kapsayacağı ve bundan da İngiliz hükümetinin yılda 1 Milyon pound üzerinde tasarruf sağlayacağı açıklandı. Bilgisayarlar 300 poundluk smart kard okuyuculu terminallerden oluşuyor ve VNC ile ana sunucuya bağlanıyorlar...

Özgür olmak istiyorsanız, Linus Torvalds'ın peşinden gitmeyin!

aksoyhasan

Bu söz, GNU projesini desteklemek üzere 1985 yılında kurulan Free Software Foundation [Özgür Yazılım Vakfı] kurucusu Richard Stallman tarafından söylenmiş. PCWorld'ün Avusturya sitesinin gerçekleştirdiği röportajda oldukça ilginç konulara değinen Stallman, "Lütfen GNU Linux demeyin" diye de ekliyor.

Kaynak: http://www.bildirgec.org/

Linux`un patladığı nokta...

sundance

Hep yazıyoruz Linux şöyle, Linux böyle. Çünkü açıkcası tamamen gönüllü organizasyonlar tarafından bir `fazlamesai`lere dayanan böyle bir proje bizde gerçekten heyecan ve keyif uyandırıyor.

Ama bu demek değildir ki Linux`daki kötü yanları da görmezden geleceğiz.
Birçok X Windows yöneticisinde terminaller arası copy/paste yapamamak bunlardan biri mesela ;)

KDE 3.2 Alpha 1 çıktı!!

ghanthar

Eylül ayı Linux Dünyasında Yeni Sürüm Ayı olarak bilinen aylardandır. Önce Mandrake, RedHat ve Suse (resmi bir açıklama yok ancak bazı FTP sunucularında yeni bir SuSE sürümünün ismi görülüyor) dağıtımlarının `BETA´ ları ardından yeni sürümün yaklaştığını haber veren OpenOffice.org 1.1 RC4 ve Gnome 2.4 derken şimdi de KDE 3.2´nin ilk ALPHA sürümü ile karşa karşıyayız. Kararlı sürüm ise Aralık ayı civarı masaüstümüzde olacak.

Kaynak:LinuxTurkey

Yeni bir Linux Projesi için Yardım Çağrısı

anonim

Yeni başlayan (henüz hiçbir sürümü yok) bir Linux dağıtımı na teknik olmayan bazı konularda yardım ediyorum.

Proje henüz çok yeni olduğu için ve teknik olarak çok yoğun ziyaretleri web sitenin (şimdilik) kaldırması zor olduğu için proje başkanı benden şimdilik sadece gerçekten yardım edeceğine inandığım kişileri siteye yönlendirmemi rica etti. Bu yüzden projenin ismini malesef şimdilik veremiyorum. Ancak kısaca anlatmam gerekirse bu proje tamamen açık yazılım temeline oturacak ve herhangi bir ticari amacı olmayacak (Debian modeli). RH tabanlı bir işletim sistemi olacak ve kullanıcılarının projeye katkı sağlaması için tasarlanacak.