Masaüstünde Linux Evrimi

0
barisozyurt
Linux dünyasının en büyük şirketleri güçlerini birleştirdi! ArkLinux, Codeweavers, Debian.org, DesktopLinux.com, KDE, Linux Professional Institute (LPI), Lycoris, The Linux Terminal Server Project (LTSP), Mandrakesoft, NeTraverse, OpenOffice.org, Questnet (Support4Linux.com), Samba.org, theKompany, SuSE, TransGaming Technologies, TrustCommerce, Xandros, Ximian firma ve geliştirici grupları, Linux'u masaüstüne en çok kullanılan işletim sistemi haline getirmek için güçlerini birleştirdiklerini ve bir konsorsiyum oluşturduklarını açıkladılar:
http://www.desktoplinuxconsortium.org/
Yukardaki isimleri bir kez daha okuyun ve hepsini yanyana koyun; neler olacak, tahmin edebiliyor musunuz?

Görüşler

0
murat09
İlk tahminim, KDE nin tam bir masaüstü olacağı ve MS Windows'un ev kullanıcılarındaki pazar payına artık ciddi şekilde rakip olacağı.. Bu mevcut hali (3.0) biraz karışık gibi sanki. Yalnız, kullandığım ve sevdiğim Gelecek Linux un da bu konsorsiyuma üye olmasını beklediğimi de belirtmek isterim. Saygılar...
0
SHiBuMi
Fenerbahçe gibi olmasınlar da...
0
Challenger
Benim tahminlerim şöyle:

Masa üstü ortamı KDE temelli olacak. Fakat aynı Lycoris' te olduğu gibi üzerine cicili bicili eklentiler yapılıp süslenecek. Mandrake' nin geliştirdiği kolay araçların yanı sıra SuSE' nin YaST' ı KDE Control Center ile entegre edilip, masa üstü ve sistem ile ilgili ayarların hepsi tek bir araçtan yapılacak. OpenOffice bir ofis paketi standartı haline gelecek. Samba.org' un işin içinde bulunuşu benim aklıma windoze ağlarına bağlanan, dosya ve yazıcı paylaşımı yapan bir masa üstü göreceğiz anlaşılan. Konsorsiyumun oluşturduğu standartlar dağıtımlara yansıyacak ve son kullanıcının rahat kullanabileceği ve aha daha güzelmiş bu diyebileceği dağıtımlar olacak. Belki herşey bir çatı altında birleşir ve standart bir linux masa üstü dağıtımı görürüz. Belki United Linux doğrudan böyle birşey olur.

Çok fazla sallamak istemem. Sadece aklıma gelenler bunlar. Siteye bile doğru dürüst bakmış değilim.
0
o_ozardic
Geçen sene de United Linux diye bir dalga vardi. O da bayağı iyi gözüküyodu uzaktan. Sanırım sonradan ses çıkmadı pek. (Yanılıyorsam düzeltin)
0
oktay
1) Onlarin masaustu diye bir kaygisi yoktu.
2) O grup zaten RedHat'e direk rakip olabilme icin kurulmus gibi izlenim verdigi icin bastan beri iyi bir izlenim birakmadi.
3) Hala birlikteler. Duydugum kadariyla SCO haric herkes kodlama olarak elinden geleni yapiyormus. SCO da SuSE'ye para akitma suretiyle gorevini yapiyormus. Yani onlara birsey olmadi. Hala ortaliktalar.

oktay
0
anonim
Windows''u dünya üzerinden silen ilk başların özgürü daha sonraların korkunç Linux''''cuları bizden lisans ücreti olarak CD başına birkaç yüz dolarcık para isteyecekler ! (Ne yapalım arkadaş 20 Şirket bir araya geldik ve sana çok güzel bir İşletim Sistemi hazırladık... Ver bakalım bize emeğimizin karşılığını...) Ve bir bilgisayara bir İşletim Sistemini kurmak için ise en aşşağı 7 CD gerekecek ! (Arkadaş bu 20 Şirketten 1 CD''ye sığan bir işletim sistemi çıkarmasını bekleyemezsin değil mi?)

Bunun tersini bana ispatlaya bilirmisiniz ?
0
barisozyurt
Aslina bakarsaniz bu sirketlerin/yazilim gelistirme gruplarinin neredeyse hepsi zayen birbirlerinin ürünlerini su anda kendi ürünleri ile birlikte kullaniyorlar.

Konsersiyumun en belirgin avantajı birbiri ile daha uyumlu yazılımların daha hızlı geliştirilmesi olacak gibi görünüyor.

Bakkal hesabı yaparsanız hesabınız doğru; bütün kalemleri altalta koy, topla.... Ohooo, 30 CD yapıyor.

Neyse ki toplulukta yazılım geliştirilirken daha gelişmiş hesaplama yöntemleri kullanılıyor.

Ortaya çıkacak ürün için bahsettiğiniz feci pahalı etiketin oluşacağını size ne düşündürdü acaba? Emeğine fiyat biçen birisinin emeğini kullanmak istiyorsanız elbette parasını vereceksiniz.
0
anonim
Ben de aslında bakarsanız Linux a geçmeyi çok istiyorum... Hem eldeki maddi olanaklar hem de zaman meselesi hem de evimde bir bilgisayarımın olmayışı nedeniyle şu an sadece ve sadece okuma, izleme ve bilgileri süzme aşamasındayım... Yani anlayacağınız ileride belki de hiç olmayacak bir olayın (Linux Kullanmak) temel yapı taşlarını hazırlıyorum...
Emeğini kullandığım kişinin emeğinin karşılığını vermek fikrine ben de katılıyorum... İnanın lisanssız program kullanmayı içime sindiremediğim için işyerimdeki makinadan Photoshop''u sildim ve şu an FreeWare olması nedeniyle GIMP kullanıyorum ve çevremdeki arkadaşlarıma da elimden geldiğince öğretmeye çalışıyorum..
Bu konsorsiyum olayında benim korktuğum, bu güçbirliği olayının Linux camiasında tekel konumuna geçmesi ve ileride Microsoft gibi rakiplerine yaşam alanı bırakmamaya çalışması... Fiyat meselesi burada ortaya çıkıyor... Tekel olan istediği fiyato koyar prensibi uyarınca karşımıza birkaç binlik fiyatların çıkacağı kuşkusu duymaya başlıyor insan ister istemez...
30 CD olayında ise bu kadar şirketin sadece 1 CD''lik bir ürün için bir araya gelmeyeceği açık seçik ortadadır... Amma bu kadar şirket de sadece İşletim Sistemini kurmak için 3 - 5 veya 10 CD''ye ihtiyaç duyan kurulum CD si de üretmeleri bana biraz mantıksız geliyor...
Sİzin gelişmiş hesaplama dediğiniz de Microsoftun CAB dosya sıkıştırma algoritması gibi olsa gerek... Yoksa açtığınız zaman yine birkaç CD yapar yani..
0
anonim
GPL geregince, hic bir yeni urunun su an mevcut Linux'lardan daha az GPL olmasi mumkun degil. KDE, Kernel, GLIBC vs. zaten hepsi GPL. Eger boyle bir yol izlenecek olsa bile, en azindan su anki haliyle Linux ayni kalmaya devam edecek.

Ms, son donemde zaten sistemlerini UNIX ve RFC/IETF-Draft tabanli hazirlama gayretinde. Bu Windows'un UNIX tabanli olmasi yonune dogru kaymasiyla sonuclanacak.

MS acisindan bu, su anda cok cok onde oldugumuz guvenlik, pratiklik, saglamlik vs. gibi konularda gelismeler demek. Pazartesi (02 Subat) gunu MS resmi olarak AB'02 de Win 2003 serveri tanitti. Kendi agizlarindan, farki, artirilmis guvenlik. En buyuk yenilik olarakta konsol, evet su bildigimiz bash konsolu soylendi.

Hal boyleyken yeni bir OS ureticisinin, MS karsisinda tutunabilmesi icin en buyuk avantaji GPL'i koruyarak AR-GE masraflarini kismak, dolayisiyla fiyatlari dusuk tutmak olabilir saniyorum. Boylece, saniyorum, en azindan temel sistem olarak GPL'in yerini ticari lisans alamayacak. Sonucta, elbette, YaST gibi, MDK gaming edition gibi Non-GPL lisansli seylerde olacak. Fakat temel sistem her zaman GPL kalacak.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

AMD (ATI) Sonunda GNU/Linux İle İyi Geçinmeye Karar Verdi

Betelgeuse

http://planet.ubuntu.com/ sitesindeki blog yazarlarından öğrendiğime göre ATI chipsetli grafik kartları için GNU/Linux uyumlu ve açık kaynak kodlu sürücüler çıkarılması için sonunda bir adım atılmış. GNU/Linux işletim sisteminde ATI chipsetli grafik kartlarından düzgün verim alabilmek için ATI'nin yayınladığı ama kodları kapalı olan sürücü bir çok sorun çıkarıyordu.

Chip Özel Sayısı: Red Hat 9.0 Beta!

anonim

Chip Dergisi bu ay çıkarttığı özel sayısında, Red Hat 9.0 Beta'yı veriyor.

Gazete bayilerinde 9,5 milyona satılmakta olan bu sayıda neden 9.0'ın kendisini değil de Betasının verildiği, dahası bunun neden derginin hiçbir yerinde belirtilmeyip, ancak kuruluma başlayınca görülebildiği bir soru işareti.

Bir başka soru işareti de, 'Dünyada ilk defa bir dergi RedHat 9.0'ı çıkar çıkmaz veriyor'ifadesinde. Bilindiği üzere RedHat firması ismin imtiyaz sahibi ve ondan izin alınmadan RedHat adı altında bu dağıtımın dağıtılması kesinlikle yasak. Peki Chip bu işi nasıl yaptı ?
Az önce aldığımız bir habere göre Vogel, Chip Özel Sayısını piyasadan çekmek için harekete geçmiş! Şu anda derginin dağıtılmış sayıları bayilerden toplanıyor!

2005 Linux/Windows TCO raporu - ithamlar ve cevaplar.

darkhunter

Yankee Group hazırladığı araştırmaya karşı Linux topluluğundan kendisine yöneltilen araştırmanın tarafsız olmadığı şeklindeki eleştirilere sert biçimde yanıt verdi.
Yapılan araştırmanın sonucuna göre Windows 2003 sunucusunu olarak en az Linux dağıtımları kadar kaliteli ve güvenilir olarak değerlendirilmişti. Araştırma ekibinden Laura DiDo, bu tepkilerin hedefinde yer almıştı. Laura DiDo bu tür tepkileri veren topluluk üyelerinin özgür yazılıma en büyü zararı verdiklerini belirtti. Bu tür tepkilerin özgür yazılıma bir katkıda bulunmadığı tersine olarak da olumsuz izlenimlere neden olduğunu dile getirdi.

Gentoo Derlenip Toparlanıyor

cbc

Gentoo projesi iç yapısını değiştiriyor.

Şu ana kadar varolan yapıda her şey direkt olarak Daniel Robbins'in onayına -ve diretmelerine- bakarken, projeler geliştirilirken zaman sınırlandırıcı faktörler devrede değildi; tamamen rahat çalışan ekip için artık yeni bir yapılandırmaya girişiliyor. Düzenli olarak raporlar hazırlayacak, düzenli toplantılar yapacak olan ekip yine Daniel Robbins'in başkanlığında proje gruplarına bölündü.