Masaüstünde Linux Evrimi

0
barisozyurt
Linux dünyasının en büyük şirketleri güçlerini birleştirdi! ArkLinux, Codeweavers, Debian.org, DesktopLinux.com, KDE, Linux Professional Institute (LPI), Lycoris, The Linux Terminal Server Project (LTSP), Mandrakesoft, NeTraverse, OpenOffice.org, Questnet (Support4Linux.com), Samba.org, theKompany, SuSE, TransGaming Technologies, TrustCommerce, Xandros, Ximian firma ve geliştirici grupları, Linux'u masaüstüne en çok kullanılan işletim sistemi haline getirmek için güçlerini birleştirdiklerini ve bir konsorsiyum oluşturduklarını açıkladılar:
http://www.desktoplinuxconsortium.org/
Yukardaki isimleri bir kez daha okuyun ve hepsini yanyana koyun; neler olacak, tahmin edebiliyor musunuz?

Görüşler

0
murat09
İlk tahminim, KDE nin tam bir masaüstü olacağı ve MS Windows'un ev kullanıcılarındaki pazar payına artık ciddi şekilde rakip olacağı.. Bu mevcut hali (3.0) biraz karışık gibi sanki. Yalnız, kullandığım ve sevdiğim Gelecek Linux un da bu konsorsiyuma üye olmasını beklediğimi de belirtmek isterim. Saygılar...
0
SHiBuMi
Fenerbahçe gibi olmasınlar da...
0
Challenger
Benim tahminlerim şöyle:

Masa üstü ortamı KDE temelli olacak. Fakat aynı Lycoris' te olduğu gibi üzerine cicili bicili eklentiler yapılıp süslenecek. Mandrake' nin geliştirdiği kolay araçların yanı sıra SuSE' nin YaST' ı KDE Control Center ile entegre edilip, masa üstü ve sistem ile ilgili ayarların hepsi tek bir araçtan yapılacak. OpenOffice bir ofis paketi standartı haline gelecek. Samba.org' un işin içinde bulunuşu benim aklıma windoze ağlarına bağlanan, dosya ve yazıcı paylaşımı yapan bir masa üstü göreceğiz anlaşılan. Konsorsiyumun oluşturduğu standartlar dağıtımlara yansıyacak ve son kullanıcının rahat kullanabileceği ve aha daha güzelmiş bu diyebileceği dağıtımlar olacak. Belki herşey bir çatı altında birleşir ve standart bir linux masa üstü dağıtımı görürüz. Belki United Linux doğrudan böyle birşey olur.

Çok fazla sallamak istemem. Sadece aklıma gelenler bunlar. Siteye bile doğru dürüst bakmış değilim.
0
o_ozardic
Geçen sene de United Linux diye bir dalga vardi. O da bayağı iyi gözüküyodu uzaktan. Sanırım sonradan ses çıkmadı pek. (Yanılıyorsam düzeltin)
0
oktay
1) Onlarin masaustu diye bir kaygisi yoktu.
2) O grup zaten RedHat'e direk rakip olabilme icin kurulmus gibi izlenim verdigi icin bastan beri iyi bir izlenim birakmadi.
3) Hala birlikteler. Duydugum kadariyla SCO haric herkes kodlama olarak elinden geleni yapiyormus. SCO da SuSE'ye para akitma suretiyle gorevini yapiyormus. Yani onlara birsey olmadi. Hala ortaliktalar.

oktay
0
anonim
Windows''u dünya üzerinden silen ilk başların özgürü daha sonraların korkunç Linux''''cuları bizden lisans ücreti olarak CD başına birkaç yüz dolarcık para isteyecekler ! (Ne yapalım arkadaş 20 Şirket bir araya geldik ve sana çok güzel bir İşletim Sistemi hazırladık... Ver bakalım bize emeğimizin karşılığını...) Ve bir bilgisayara bir İşletim Sistemini kurmak için ise en aşşağı 7 CD gerekecek ! (Arkadaş bu 20 Şirketten 1 CD''ye sığan bir işletim sistemi çıkarmasını bekleyemezsin değil mi?)

Bunun tersini bana ispatlaya bilirmisiniz ?
0
barisozyurt
Aslina bakarsaniz bu sirketlerin/yazilim gelistirme gruplarinin neredeyse hepsi zayen birbirlerinin ürünlerini su anda kendi ürünleri ile birlikte kullaniyorlar.

Konsersiyumun en belirgin avantajı birbiri ile daha uyumlu yazılımların daha hızlı geliştirilmesi olacak gibi görünüyor.

Bakkal hesabı yaparsanız hesabınız doğru; bütün kalemleri altalta koy, topla.... Ohooo, 30 CD yapıyor.

Neyse ki toplulukta yazılım geliştirilirken daha gelişmiş hesaplama yöntemleri kullanılıyor.

Ortaya çıkacak ürün için bahsettiğiniz feci pahalı etiketin oluşacağını size ne düşündürdü acaba? Emeğine fiyat biçen birisinin emeğini kullanmak istiyorsanız elbette parasını vereceksiniz.
0
anonim
Ben de aslında bakarsanız Linux a geçmeyi çok istiyorum... Hem eldeki maddi olanaklar hem de zaman meselesi hem de evimde bir bilgisayarımın olmayışı nedeniyle şu an sadece ve sadece okuma, izleme ve bilgileri süzme aşamasındayım... Yani anlayacağınız ileride belki de hiç olmayacak bir olayın (Linux Kullanmak) temel yapı taşlarını hazırlıyorum...
Emeğini kullandığım kişinin emeğinin karşılığını vermek fikrine ben de katılıyorum... İnanın lisanssız program kullanmayı içime sindiremediğim için işyerimdeki makinadan Photoshop''u sildim ve şu an FreeWare olması nedeniyle GIMP kullanıyorum ve çevremdeki arkadaşlarıma da elimden geldiğince öğretmeye çalışıyorum..
Bu konsorsiyum olayında benim korktuğum, bu güçbirliği olayının Linux camiasında tekel konumuna geçmesi ve ileride Microsoft gibi rakiplerine yaşam alanı bırakmamaya çalışması... Fiyat meselesi burada ortaya çıkıyor... Tekel olan istediği fiyato koyar prensibi uyarınca karşımıza birkaç binlik fiyatların çıkacağı kuşkusu duymaya başlıyor insan ister istemez...
30 CD olayında ise bu kadar şirketin sadece 1 CD''lik bir ürün için bir araya gelmeyeceği açık seçik ortadadır... Amma bu kadar şirket de sadece İşletim Sistemini kurmak için 3 - 5 veya 10 CD''ye ihtiyaç duyan kurulum CD si de üretmeleri bana biraz mantıksız geliyor...
Sİzin gelişmiş hesaplama dediğiniz de Microsoftun CAB dosya sıkıştırma algoritması gibi olsa gerek... Yoksa açtığınız zaman yine birkaç CD yapar yani..
0
anonim
GPL geregince, hic bir yeni urunun su an mevcut Linux'lardan daha az GPL olmasi mumkun degil. KDE, Kernel, GLIBC vs. zaten hepsi GPL. Eger boyle bir yol izlenecek olsa bile, en azindan su anki haliyle Linux ayni kalmaya devam edecek.

Ms, son donemde zaten sistemlerini UNIX ve RFC/IETF-Draft tabanli hazirlama gayretinde. Bu Windows'un UNIX tabanli olmasi yonune dogru kaymasiyla sonuclanacak.

MS acisindan bu, su anda cok cok onde oldugumuz guvenlik, pratiklik, saglamlik vs. gibi konularda gelismeler demek. Pazartesi (02 Subat) gunu MS resmi olarak AB'02 de Win 2003 serveri tanitti. Kendi agizlarindan, farki, artirilmis guvenlik. En buyuk yenilik olarakta konsol, evet su bildigimiz bash konsolu soylendi.

Hal boyleyken yeni bir OS ureticisinin, MS karsisinda tutunabilmesi icin en buyuk avantaji GPL'i koruyarak AR-GE masraflarini kismak, dolayisiyla fiyatlari dusuk tutmak olabilir saniyorum. Boylece, saniyorum, en azindan temel sistem olarak GPL'in yerini ticari lisans alamayacak. Sonucta, elbette, YaST gibi, MDK gaming edition gibi Non-GPL lisansli seylerde olacak. Fakat temel sistem her zaman GPL kalacak.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ptrace açığı

raistlinthewiz

Linux 2.4 ve 2.2 kernelların hepsinde yer alan bir açık sayesinde normal bir kullanıcı , bu açıktan yararlanarak sistem root yetkisine sahip olabiliyor.
Acil olarak patchler yayınlandı ve 2.4 ve 2.2 serileri için fix içeren sonraki sürümler yolda. 2.5 kernellar'da sorun olmadığı belirtiliyor.
Daha fazla bilgi için: www.kerneltrap.org/node.php?id=611

Programcılar İçin (UNIX) Türkçe Tuş Takımı TR_ALT

oktay

Uzun zamandır arayıp da sonunda mevcut olmadığına karar verdiğim XFree86 4.3 ile uyumlu tr_alt tuş eşlem dosyasını sonunda kendim yapmayı başardım.

Bu tuş takımının özelliği klavyeleri normalde İngilizce QWERTY düzeninde olan (malesef Türkiye'de dahi bu sıkça rastlanan bir düzen) arkadaşlarımızın da Türkçe'ye özgü karakterler olan ü,ı, ö, ş, ğ, ç harlerini kullanabilmelerini sağlamasıdır. Normal İngilizce tuş takımı kullanırken sağ taraftaki ALT tuşu (ALT_GR) ile aynı i tuşuna basmak 'ı' harfini üretmektedir. Aynı şekilde ALT_GR + s, 'ş', ALT_GR + G, "Ğ" harflerini oluşturmaktadır. Bu düzeneğin normalde İngilizce klavye kullanıp da yeri geldiğinde Türkçe de yazması gereken arkadaşlarımız için yararlı olacağını umuyorum.

Gerekli bütün bilgileri ve xkb symbol dosyasının kendisini http://altunergil.org/tr_alt/ adresinden edinebilirsiniz.

GNU/Linux Profesyonel Müzik Kayıt Stüdyolarına da Girdi

FZ

Steve Cook müzik ve teknolojiyi birleştirdiği bu makalesinde profesyonel bir kayıt stüdyosunda GNU/Linux (Mandrake) işletim sistemine geçiş hikayesini anlatıyor: MP3´ten Ogg Vorbis formatına geçiş, artan verimlilik, daha güvenilir bir çalışma ortamı, düşen maliyetler ve ortaya çıkan daha yüksek kalitede ürünler. Söz konusu yazıda benzer bir işin diğer işletim sistemleri ile ilgili fiyat/performans kıyaslamaları da mevcut. Müzik ve bilgisayarla ilgilenen herkese tavsiye ediyoruz bu makaleyi.

Penguence 2. sayı PDF olarak yayınlandı

resilence

Penguence Sayı 2 PDF formatında çıktı.

Penguence Dergisi, Linux Kullanıcıları Derneği bünyesinde sürekli bir yayın çıkartmak amaciyla oluşturulmuş bir topluluk projesidir. Şubat 2005 tarihinde ilk sayısı çıkan dergi 2. sayısı ile okuyucuların karşısında. PDF formatında hazırlanan dergiyi http://penguence.linux.org.tr sitesinden indirebilirsiniz.

2.sayıda yer alan konulardan bazıları:

Linux yerçekiminden kurtulunca...

conan

/.'da bugün dolaşırken ilginç bir habere rastgeldim. BBC'nin verdiği habere göre, RedHat NASA'nın bir görevinde uzaya gitmeye hazırlanıyormuş. IP bir tabanlı iletişim deneyi için kullanılacak olan işletim sistemi 233 MHz CPU, 128 MB RAM ve 144 MB sabit disk ile donatılmış bir bilgisayarda.

Ama işin daha ilginç olan kısmı ise bu habere onaylayanın verdiği yorumdu. Debian 1997'de çoktan uzaya gitmiş bile! :)