Masaüstünde Linux Evrimi

0
barisozyurt
Linux dünyasının en büyük şirketleri güçlerini birleştirdi! ArkLinux, Codeweavers, Debian.org, DesktopLinux.com, KDE, Linux Professional Institute (LPI), Lycoris, The Linux Terminal Server Project (LTSP), Mandrakesoft, NeTraverse, OpenOffice.org, Questnet (Support4Linux.com), Samba.org, theKompany, SuSE, TransGaming Technologies, TrustCommerce, Xandros, Ximian firma ve geliştirici grupları, Linux'u masaüstüne en çok kullanılan işletim sistemi haline getirmek için güçlerini birleştirdiklerini ve bir konsorsiyum oluşturduklarını açıkladılar:
http://www.desktoplinuxconsortium.org/
Yukardaki isimleri bir kez daha okuyun ve hepsini yanyana koyun; neler olacak, tahmin edebiliyor musunuz?

Görüşler

0
murat09
İlk tahminim, KDE nin tam bir masaüstü olacağı ve MS Windows'un ev kullanıcılarındaki pazar payına artık ciddi şekilde rakip olacağı.. Bu mevcut hali (3.0) biraz karışık gibi sanki. Yalnız, kullandığım ve sevdiğim Gelecek Linux un da bu konsorsiyuma üye olmasını beklediğimi de belirtmek isterim. Saygılar...
0
SHiBuMi
Fenerbahçe gibi olmasınlar da...
0
Challenger
Benim tahminlerim şöyle:

Masa üstü ortamı KDE temelli olacak. Fakat aynı Lycoris' te olduğu gibi üzerine cicili bicili eklentiler yapılıp süslenecek. Mandrake' nin geliştirdiği kolay araçların yanı sıra SuSE' nin YaST' ı KDE Control Center ile entegre edilip, masa üstü ve sistem ile ilgili ayarların hepsi tek bir araçtan yapılacak. OpenOffice bir ofis paketi standartı haline gelecek. Samba.org' un işin içinde bulunuşu benim aklıma windoze ağlarına bağlanan, dosya ve yazıcı paylaşımı yapan bir masa üstü göreceğiz anlaşılan. Konsorsiyumun oluşturduğu standartlar dağıtımlara yansıyacak ve son kullanıcının rahat kullanabileceği ve aha daha güzelmiş bu diyebileceği dağıtımlar olacak. Belki herşey bir çatı altında birleşir ve standart bir linux masa üstü dağıtımı görürüz. Belki United Linux doğrudan böyle birşey olur.

Çok fazla sallamak istemem. Sadece aklıma gelenler bunlar. Siteye bile doğru dürüst bakmış değilim.
0
o_ozardic
Geçen sene de United Linux diye bir dalga vardi. O da bayağı iyi gözüküyodu uzaktan. Sanırım sonradan ses çıkmadı pek. (Yanılıyorsam düzeltin)
0
oktay
1) Onlarin masaustu diye bir kaygisi yoktu.
2) O grup zaten RedHat'e direk rakip olabilme icin kurulmus gibi izlenim verdigi icin bastan beri iyi bir izlenim birakmadi.
3) Hala birlikteler. Duydugum kadariyla SCO haric herkes kodlama olarak elinden geleni yapiyormus. SCO da SuSE'ye para akitma suretiyle gorevini yapiyormus. Yani onlara birsey olmadi. Hala ortaliktalar.

oktay
0
anonim
Windows''u dünya üzerinden silen ilk başların özgürü daha sonraların korkunç Linux''''cuları bizden lisans ücreti olarak CD başına birkaç yüz dolarcık para isteyecekler ! (Ne yapalım arkadaş 20 Şirket bir araya geldik ve sana çok güzel bir İşletim Sistemi hazırladık... Ver bakalım bize emeğimizin karşılığını...) Ve bir bilgisayara bir İşletim Sistemini kurmak için ise en aşşağı 7 CD gerekecek ! (Arkadaş bu 20 Şirketten 1 CD''ye sığan bir işletim sistemi çıkarmasını bekleyemezsin değil mi?)

Bunun tersini bana ispatlaya bilirmisiniz ?
0
barisozyurt
Aslina bakarsaniz bu sirketlerin/yazilim gelistirme gruplarinin neredeyse hepsi zayen birbirlerinin ürünlerini su anda kendi ürünleri ile birlikte kullaniyorlar.

Konsersiyumun en belirgin avantajı birbiri ile daha uyumlu yazılımların daha hızlı geliştirilmesi olacak gibi görünüyor.

Bakkal hesabı yaparsanız hesabınız doğru; bütün kalemleri altalta koy, topla.... Ohooo, 30 CD yapıyor.

Neyse ki toplulukta yazılım geliştirilirken daha gelişmiş hesaplama yöntemleri kullanılıyor.

Ortaya çıkacak ürün için bahsettiğiniz feci pahalı etiketin oluşacağını size ne düşündürdü acaba? Emeğine fiyat biçen birisinin emeğini kullanmak istiyorsanız elbette parasını vereceksiniz.
0
anonim
Ben de aslında bakarsanız Linux a geçmeyi çok istiyorum... Hem eldeki maddi olanaklar hem de zaman meselesi hem de evimde bir bilgisayarımın olmayışı nedeniyle şu an sadece ve sadece okuma, izleme ve bilgileri süzme aşamasındayım... Yani anlayacağınız ileride belki de hiç olmayacak bir olayın (Linux Kullanmak) temel yapı taşlarını hazırlıyorum...
Emeğini kullandığım kişinin emeğinin karşılığını vermek fikrine ben de katılıyorum... İnanın lisanssız program kullanmayı içime sindiremediğim için işyerimdeki makinadan Photoshop''u sildim ve şu an FreeWare olması nedeniyle GIMP kullanıyorum ve çevremdeki arkadaşlarıma da elimden geldiğince öğretmeye çalışıyorum..
Bu konsorsiyum olayında benim korktuğum, bu güçbirliği olayının Linux camiasında tekel konumuna geçmesi ve ileride Microsoft gibi rakiplerine yaşam alanı bırakmamaya çalışması... Fiyat meselesi burada ortaya çıkıyor... Tekel olan istediği fiyato koyar prensibi uyarınca karşımıza birkaç binlik fiyatların çıkacağı kuşkusu duymaya başlıyor insan ister istemez...
30 CD olayında ise bu kadar şirketin sadece 1 CD''lik bir ürün için bir araya gelmeyeceği açık seçik ortadadır... Amma bu kadar şirket de sadece İşletim Sistemini kurmak için 3 - 5 veya 10 CD''ye ihtiyaç duyan kurulum CD si de üretmeleri bana biraz mantıksız geliyor...
Sİzin gelişmiş hesaplama dediğiniz de Microsoftun CAB dosya sıkıştırma algoritması gibi olsa gerek... Yoksa açtığınız zaman yine birkaç CD yapar yani..
0
anonim
GPL geregince, hic bir yeni urunun su an mevcut Linux'lardan daha az GPL olmasi mumkun degil. KDE, Kernel, GLIBC vs. zaten hepsi GPL. Eger boyle bir yol izlenecek olsa bile, en azindan su anki haliyle Linux ayni kalmaya devam edecek.

Ms, son donemde zaten sistemlerini UNIX ve RFC/IETF-Draft tabanli hazirlama gayretinde. Bu Windows'un UNIX tabanli olmasi yonune dogru kaymasiyla sonuclanacak.

MS acisindan bu, su anda cok cok onde oldugumuz guvenlik, pratiklik, saglamlik vs. gibi konularda gelismeler demek. Pazartesi (02 Subat) gunu MS resmi olarak AB'02 de Win 2003 serveri tanitti. Kendi agizlarindan, farki, artirilmis guvenlik. En buyuk yenilik olarakta konsol, evet su bildigimiz bash konsolu soylendi.

Hal boyleyken yeni bir OS ureticisinin, MS karsisinda tutunabilmesi icin en buyuk avantaji GPL'i koruyarak AR-GE masraflarini kismak, dolayisiyla fiyatlari dusuk tutmak olabilir saniyorum. Boylece, saniyorum, en azindan temel sistem olarak GPL'in yerini ticari lisans alamayacak. Sonucta, elbette, YaST gibi, MDK gaming edition gibi Non-GPL lisansli seylerde olacak. Fakat temel sistem her zaman GPL kalacak.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux Kernel 2.6: Nasıl buraya gelindi ?

sundance

On yılı aşkın yolculuğunda 2.6 kernel ile önemli bir aşamaya gelen Linux, ticari Unixlerden ileri olan ve şirketlerin önemli ihtiyaçlarına cevap veren özellikleriyle (64Gb Ram adresleme, terabytelarca dosya alanı vs.) ölçeklenme problemini de geride bırakmışa benziyor.

Taş gibi sağlam 2.2, yepyeni özellikleri ile 2.4 derken sunucu piyasasına olduğu kadar masaüstüne yönelik yenilikleri de bünyesinde barındıran 2.6 kernel nasıl geliştirilmiş, öncekilerden farklı ne gibi araçlar ve yöntemler uygulanmış konusunda IBM DeveloperWorks yine muhteşem bir makale hazırlamış.

Haydi Yarışa!

meddah

IBM, Novell, Mainsoft gibi firmaların sponsorluğunda, 23 Mart 2007'de başlayacak olan Race to Linux 2.0 isimli organizasyonun amacı ASP.NET geliştiricilerini Windows platformundan, Linux platformuna nasıl geçebilecekleri konusunda fikir vermek.

Yeni projeler peki, ama mevcut projeleri nasıl Linux'a göç edebileceğinizi düşünüyorsanız!, Mono takımının geliştirdiği göç (migration) aracı olan MoMA ile ilgili makaleye buradan erişebilirsiniz.

Linux Hediyeli Yarışma

oktay

Linux34.com ve Turk-PHP.com aracılığıyla hazırlanan Linux CD hediyeli bilgi yarışmasının ikinci ayağı başladı. Her hafta kazanan bir kişiye RedHat 8 CD'si hediye ediliyor.

Soruları ve yarışma hakkında daha fazla bilgiyi http://www.linux34.com/yarisma.php adresinde bulabilirsiniz.

Hepinize bol şanslar.

Hacking Windows for Linux

yuxel

Kritik kabul edilen Linux çalıştırırken Windows yüklü bölümdeki NTFS dosya sistemine yazma konusunda yeni bir yöntem! Hem de hard diskinizin Windows XP bölümünde(partition) bulunan ntfs.sys sürücüsü ile. Olay, ReactOS'dan alınan wine tarzı bir program ile sürücünün kullanılarak, ntfs bölümlerin okuma/yazma hakları ile bağlanmasından ibaret. Haber Kaynağı :SlashDot

Editörün notu: Sınır Tanımayan Hackerlar ekibinin bu akşamki bölümünden küçük bir kısım izlediniz. Arkası yarın :)

Linux El Kitapçığı

sundance

Bundan yaklaşık bir yıl kadar önce kendi tecrübelerimden, Internette dolaşırken bulduğum püf noktalardan ve diğer linux adminlerinin tavsiyelerinden yararlanarak hazırladığım Linux kitapçığını GPL2 lisansı altında yaymaya karar verdim.

Sizlerin de katkısı ile dökümanı önce DocBook formatına çevirip, daha sonra genişletmeyi düşünmekteyim. Amacım, sevgili arkadaşım Docelic'in hazırladığı Hands-on Guide To Debian yeterliliğinde bir döküman oluşturmak.

Linux El Kitapçığı (Pdf)
Linux El Kitapçığı (Doc)
Linux El Kitapçığı (HTML)
Kaptanın seyir defterine ek: Yıldız tarihi 32745-4: Nilgün Belma Bugünere HTML sürüm için teşekkür edilecek.