Microsoft, Linux Vakfı'na katıldı

2
butch

.net kaynak kodlarının açılması, Linux için SQL Server duyurusu haberlerini hazmetmeye çalışırken asıl bomba haber bugün geldi. Microsoft, Linux Vakfı'na Platinum üye olarak katıldı.

Bundan 15 yıl kadar önce Linux'u kanser olarak tanımlayan Microsoft, şimdi "Bugünün Microsoft'u en büyük açık kaynak katkıcılarından" sözleri eşliğinde Linux Vakfı'na katılıyor.

Bilişim camiası bir gün dengelerin değişebileceğini umuyordu elbette ama bu kadarını kimsenin hayal edemedeğini tahmin ediyorum.

Sözü fazlaca uzatmadan sizi Eric Raymond'dan kısa bir video ve micros~1 etiketi altındaki ilk bakışta yakaladığımız bazı haberlerle başbaşa bırakıyorum.

Görüşler

0
tongucyumruk

Nereden nereye... Bu arada sessiz sedasız Java için MSSQL JDBC sürücülerinin de kodu açıldı ve yıllar süren eziyetin ardından Maven Central'a yüklendi.

Sırf bu yorumu yazmak için girdiğim adresin https://github.com/Microsoft olması bile çok şeyi anlatıyor aslında.

Tabi herşeye rağmen unutmamak lazım, Microsoft bir anda Noel Baba olmuş veya Stallman'ın sözünü dinlemenin tek doğru yol olduğuna inanmış falan değil. Özünde bu hareketler de tabi ki günün sonunda daha fazla kar, daha fazla pazar payı için yapılan şeyler. Bu yüzden özgür yazılım/açık kaynak camiasınının tembelleşmeden, geçmişi unutmadan çalışmaya devam edip koşulların her zaman büyük şirketleri bu şekilde davranmaya itecek şekilde kaldığından emin olması gerekiyor.

0
FZ

2000lerin basinda MS SQL Server uzerinde yazilim gelistirirken biri gelip "MS SQL Server GNU/Linux uzerinde 'native' olarak calisacak bir gun," dese "belki ben emekli olduktan sonra" derdim kesin. Buyuk konusmamak lazimmis! :)

0
ealtin

Bu gune gelebilmek icin Ximian ve Xamarin'i kuran kucuk takimin bi 15 yil ve yaklasik 50m$ kadar gommesi gerekti. Fazlasiyla karsiligini aldilar, ama cabalarinin Ise yarayip yaramadigini birkac yil icerisinde gorecegiz.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türkiye´de Linux - Son Durumlar

FZ

Brezilya´daki son gelişmeleri bir önceki haberimizde okudunuz. ebola arkadaşımızın haklı talebi üzerine bir bakalım bakalım memleketimizdeki GNU/Linux´un kamuda kullanımına dair son durumlar neler.

Internet üzerinde varolan web sitelerinin teknik altyapısı konusunda bilgi veren netcraft.com isimli web sitesi bilgilerine göre Türkiye’de toplam 482 tane gov.tr uzantılı alan adı bulunuyor. Bu web sitelerinin büyük bir çoğunluğu yerel yönetimler tarafından hazırlanmış. Bu siteler arasında valilikler, belediyeler ve hastanelere ilişkin web siteleri yer alıyor. Bunun yanında bakanlıklar, Başbakanlık, Cumhurbaskanlığı ve bunlara bağlı kurum ve kuruluşlara ilişkin web siteleri de gov.tr uzantılı siteler arasında listeleniyor. Netcraft.com üzerinde yapılan araştırmalara göre Türkiye’deki kamu web sitelerinin %30’unda Linux işletim sistemi çalışmakta.

Windows geliştiricileri: `Bizce Linux daha güvenli!´

sundance

Eweek´in haberine göre sistem geliştiriciler arasında yapılan bir anket, büyük çoğunluğun Linux´u Windows platformlarına göre daha güvenli bulduğunu ortaya koydu.

İşin ilginç yanı, çeşitli Kuzey Amerika şirketlerinden 500 geliştirici arasında yapılan ankete katılanlardan sadece %23´ü Linux kullanıcılarıydı.

Windowscular dediyse bu da yanlıştır ;) demeden bence ankete bir göz atın...

Microsoft´tan Özgün Bir Fikir: Popup Engelleme!

bahadirkandemir

Web sayfaları arasında dolaşırken, “IE in Windows XP SP2” başlığını görünce, Internet Exploder’daki yeniliklerin ne olduğunu merak ettim ve Internet Explorer Weblog sayfasına adım attım...

Firefox, Opera, Netscape’de sorunsuz görüntülenen W3C standartlarına uygun XHTML+CSS sayfaları, Internet Explorer’da olması gerektiği gibi görünmüyordu, belki bir ilerleme vardır diye düşünerek okumaya başladım. Umduğumu bulamadım, ancak Microsoft’un çok orjinal bir fikir üreterek, Internet Explorer için bir Popup Blocker yazdığını okuyunca gülmekten yerlere yattım :)
User Experience Changes
We give users more control over their browsing experience in a few ways. First, we block most things from coming up without some user action; for instance, pages can no longer automatically start a download unless the user clicks a link or accepts the download via our new Information Bar UI. We also came up with a very original idea – popup blocking. J Sites can now no longer open windows except when the user clicks a link or button to initiate it. Similarly, sites cannot change your home page without a user click as well.

RedHat 7.3 ve laptop

conan

RedHat'in yeni çıkan versiyonu 7.3'u laptop'ıma kurmaya karar verdim. Böylece hem RedHat 7.3 hem de laptop üzerinde linux denemiş olacağım. Laptop'ım pek de normal olmayan bir laptop aslında. Daha önceden okuduklarıma gore linux Dell, Compaq, Toshiba ve son olarak Vaio gibi markalarda 'sorunsuz' çalışıyormuş. Ama benim laptopım cidden garip. İçinde builtin wireless card, external (PCMCIA) CDROM, Memory Stick (evek bir vaio), Firewire, USB gibi aklımda şüpheler uyandırıcı oyuncaklar barındırıyor. (Merak edenlere Laptop bir Sony VAIO-SRX77)

Kernel geliştirici topluluğu büyüyor

coskung

Haber, itworld.com'dan; Linux Foundation yöneticisi Jim Zemlin, 2005'ten bu yana yaklaşık 3700 kişinin kernel koduna katkı yaptığını, en çok katkı yapan 10 geliştiricinin tüm katkının %15'lik kısmını sağladığını söylemiş. Öne çıkan isim 1571 katkı ile Al Viro.