Microsoft, Linux Vakfı'na katıldı

2
butch

.net kaynak kodlarının açılması, Linux için SQL Server duyurusu haberlerini hazmetmeye çalışırken asıl bomba haber bugün geldi. Microsoft, Linux Vakfı'na Platinum üye olarak katıldı.

Bundan 15 yıl kadar önce Linux'u kanser olarak tanımlayan Microsoft, şimdi "Bugünün Microsoft'u en büyük açık kaynak katkıcılarından" sözleri eşliğinde Linux Vakfı'na katılıyor.

Bilişim camiası bir gün dengelerin değişebileceğini umuyordu elbette ama bu kadarını kimsenin hayal edemedeğini tahmin ediyorum.

Sözü fazlaca uzatmadan sizi Eric Raymond'dan kısa bir video ve micros~1 etiketi altındaki ilk bakışta yakaladığımız bazı haberlerle başbaşa bırakıyorum.

Görüşler

0
tongucyumruk

Nereden nereye... Bu arada sessiz sedasız Java için MSSQL JDBC sürücülerinin de kodu açıldı ve yıllar süren eziyetin ardından Maven Central'a yüklendi.

Sırf bu yorumu yazmak için girdiğim adresin https://github.com/Microsoft olması bile çok şeyi anlatıyor aslında.

Tabi herşeye rağmen unutmamak lazım, Microsoft bir anda Noel Baba olmuş veya Stallman'ın sözünü dinlemenin tek doğru yol olduğuna inanmış falan değil. Özünde bu hareketler de tabi ki günün sonunda daha fazla kar, daha fazla pazar payı için yapılan şeyler. Bu yüzden özgür yazılım/açık kaynak camiasınının tembelleşmeden, geçmişi unutmadan çalışmaya devam edip koşulların her zaman büyük şirketleri bu şekilde davranmaya itecek şekilde kaldığından emin olması gerekiyor.

0
FZ

2000lerin basinda MS SQL Server uzerinde yazilim gelistirirken biri gelip "MS SQL Server GNU/Linux uzerinde 'native' olarak calisacak bir gun," dese "belki ben emekli olduktan sonra" derdim kesin. Buyuk konusmamak lazimmis! :)

0
ealtin

Bu gune gelebilmek icin Ximian ve Xamarin'i kuran kucuk takimin bi 15 yil ve yaklasik 50m$ kadar gommesi gerekti. Fazlasiyla karsiligini aldilar, ama cabalarinin Ise yarayip yaramadigini birkac yil icerisinde gorecegiz.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ucuz Windows, Linuxçuları kızdırdı

acemi_

Künye bölümünde "sektörün doğru, tarafsız ve gerçek olarak bilgilenmesini sağlamak ve sağlıklı bir iletişim kurmak amacıyla yayınlanmakta" olduğu belirtilen TÜBİDER'e ait TÜBİDER Bilişim Dünyası adlı sitenin bana gönderdiği spam mail ile "Microsoft'un Türkiye'de de Türkçe olarak sunmaya hazırlandığı Ucuz Windows işletim sistemi için Linux cephesinin küplere binmiş" olduğunu öğrendim.

Chip Özel Sayısı: Red Hat 9.0 Beta!

anonim

Chip Dergisi bu ay çıkarttığı özel sayısında, Red Hat 9.0 Beta'yı veriyor.

Gazete bayilerinde 9,5 milyona satılmakta olan bu sayıda neden 9.0'ın kendisini değil de Betasının verildiği, dahası bunun neden derginin hiçbir yerinde belirtilmeyip, ancak kuruluma başlayınca görülebildiği bir soru işareti.

Bir başka soru işareti de, 'Dünyada ilk defa bir dergi RedHat 9.0'ı çıkar çıkmaz veriyor'ifadesinde. Bilindiği üzere RedHat firması ismin imtiyaz sahibi ve ondan izin alınmadan RedHat adı altında bu dağıtımın dağıtılması kesinlikle yasak. Peki Chip bu işi nasıl yaptı ?
Az önce aldığımız bir habere göre Vogel, Chip Özel Sayısını piyasadan çekmek için harekete geçmiş! Şu anda derginin dağıtılmış sayıları bayilerden toplanıyor!

Mandrake´den Gizemli açıklama!

ghanthar

Mandrake Linux un yaratıcısı Gael Duval tarafından Mdk Kulüpe bir mesaj atıldı.
"Mandrake Linux seçim özgürlüğü olduğu için
Mandrake Linux insanları güçlendirmek olduğu için
İnsanların hareket etme kapasitesi olduğu için
İnsanların yeni ürünlerle neler yaptığını izlemeyi sevdiğimiz için
Onu yıl sonuna doğru bir tatil hediyesi olarak yayımlayacağız"
Mdk Club'ta herkes bu aralar bunun ne olabileceğini konuşuyor. Hareketten bahsedildiği için herkesin ilk aklına gelen laptop veya cep bilgisayarı için özel bir sürüm. Bir ay daha beklememiz gerekecek sanırım ne olduğunu anlamak için.
Kaynak:LinuxMerkezi

Mandrake Linux 9.1 RC Hazır

FZ

Kullanım ve kurulum kolaylığı konusunda haklı bir üne sahip olan Mandrake'nin son sürümü karşınızda. Ayrıca burada bazı ekran görüntülerini görebilirsiniz. Benim favorim ise iki monitöre yayılmış (dual monitor) şu görüntü oldu ;-)

WOOM: Window Object-Orientated Maker veya Windowmaker`in geleceği

m1a2

Gnustep cephesinde son aylarda yoğun bir hareketlilik gözleniyor. Ocak ayında Gnustep-base ve Gnustep-gui`nin üstüste duyurulan yeni sürümlerinden sonra ortaya çıkan önemli bir gelişmeyi gözden kaçırmışız. Windowmaker`in şef programcısı Alfredo Kojima`nın öncülüğünde bir grup, Gnustep-base ve Gnustep-gui library`lerinin kıvama geldiğini düşünmüş olacaklar ki 14 Ocak`ta Windowmaker`ın geleceğini de belirleyecek `WOOM: Window Object-Orientated Maker` projesine start verdiler. İşte oldukça ilginç bulduğum duyuru. Kojima, `Windowmaker`in yeterince popüler hale geldiğini ve artık projeyi ölçeklendirme (yani Gnustep`le birleştirme) zamanının geldiğini belirttikten sonra şöyle konuşmuş: (küçük değişikliklerle)