Kopya program kullanmak haram mı?

0
coskung
Soru: Orijinal bilgisayar programları çok pahalı. Bunların kopyalarını kullanmak günah mı? Yoksa, "Hepsi Amerikan malı. Onlara ekonomik destek sağlayacağıma kaçağını kullanırım daha iyi" mi demeliyiz?
3 Haziran Cuma günü Vatan Gazetesi'nde ilginç bir paragraf gözüme çarptı. Prof. Dr. Süleyman Ateş'in köşesine yazan Erol Pakdemir adlı vatandaşımız yukarıdaki soruyu yöneltmiş. Bildiğim kadarıyla Diyanet İşleri Başkanlığı da yapmış olan Prof. Dr. Süleyman Ateş kendisine şu cevabı vermiş:

"Kopya bilgisayar programı kullanmak, birinin emeğini çalmak demektir. Ama programları üretip pazarlayan büyük firmalar da çok insafsız. Bir program 50-70 dolar olsa insanlar yasal yoldan satın alıp gönül rahatlığıyla kullanır. Ancak çok pahalıya satılıyor. Bu durum insanları yasal olmayan yollara yani kopya programlara yöneltiyor. Bu durumdan kopya programları kullananlar kadar, onları bu yola zorlayan programcılar da sorumludur."

Bilgimiz olsun...

Görüşler

0
Challenger
Kullanıcıları bu yola zorlayan programcılar mı? Yoksa şirket yöneticileri vs. mi? Bunu bir ayırmak lazım.
0
tesla
Programcılardan çok şirket sorumlu bu konuda bence. Programcıya fiyat kaç olsun diye bir söz hakkı tanındığını hiç sanmıyorum. O da zaten maaşını aldığına göre bir hak iddaa edemez. Ama amatör guruplar için iş farklı. Geçimleri ve ilerlemeleri yaptıkları ürünü satmaya bağlı olan bu grupların yaptıklarını kopya olarak kullanmak üzerimize bir vebal(kul hakkı) getirir bence. Tabi ki ürünün freeware olmadığı koşullarda. Zaten böyle amatör ürünler 10-15 dolar arası satılıyor. Internet denetimsiz bir ortam olduğu için herkes öyle veya böyle kopya kullanıp hak yemiştir :)
Sanırım freeware program yazarak bu hakları geri iade etmek bir çözüm... :)

selametle...
0
acemi_
"Hepsi Amerikan malı. Onlara ekonomik destek sağlayacağıma kaçağını kullanırım daha iyi" seklinde olaya bakan birisinin, bu keskin tavrini bir adim daha oteye goturup "ABD teknolojisine bagimli olacagima, ozgur yazilim kullanirim, daha iyi..." demesi, daha tutarli bir tavir olur sanirim.

Crack/kopya da olsa ozel mulkiyetli ABD yazilimlari kullanmak nihayetinde tasmanin ucunu dusmana(!) vermek anlamina gelmiyor mu?
0
loker
Crack/kopya da olsa ozel mulkiyetli ABD yazilimlari kullanmak nihayetinde tasmanin ucunu dusmana(!) vermek anlamina gelmiyor mu?

Bir sürü aptal solcu malesef gayet doğru olan bu önermenin aksine 'hehehe ben ms'e para vermiyorum ki, crack ediyorum' diyor.. Bu arada bir tanesi de kalkıp kendi crack etse öpüp başıma koyacağım, bir yandan tasmalarını ms'e verirken öte yandan mafyaya para kazandırıyorlar...

Akvaryumdan bakarak anlaşılması zor tabii özgür yazılım gibi leb-i derya bir felsefenin... insanlar kendi evleri ve alışveriş yaptıkları dükkanlar dışındaki tüm şehir ve dünyayı onların dışında bir yaşamda yaşıyormuş gibi algılıyorlar...

Süleymen Ateş de yine yapmış yapacağını ne diyeyim, bm'nin örneğine katılıyorum... Bu saçma sapan mantığın 'mercedes pahalı ama ben otomobile binmek istiyorum' demekten hiçbir farkı yoktur... Paran yoksa kullanma... Ya da çıkar kafanı kumdan ve herkes bilgiye ulaşabilsin diye bir tarafını yırtan özgür yazılımcıları gör... Di mi ama...
0
bm
Bir imam efendi de bulup biz sorsak bm ile loker'in bir konuda ayni tarafa denk gelmeleri neye alamettir diye?

(katiliyorum tabii)


0
loker
: )))))))))))) Aslında biz seninle aynı tarafa sık denk geliyoruz, ama bambaşka yönlere bakıyor oluyoruz gibi geliyor bana... hehehe
0
irfaN
Bir sürü aptal solcu malesef gayet doğru olan bu önermenin aksine 'hehehe ben ms'e para vermiyorum ki, crack ediyorum' diyor.. Bu arada bir tanesi de kalkıp kendi crack etse öpüp başıma koyacağım, bir yandan tasmalarını ms'e verirken öte yandan mafyaya para kazandırıyorlar...

Şunu anlayabilmiş değilim.. Daha önce de duydum bu kelimeyi. Niye "solcu".. Burası bilginin paylaşıldığı bi yer.. Bilginin solu sağı mı oluyor ?

Cahilliğimi bağışlayın, bilmediğim için soruyorum bilimin "sol" veya "sağ" tarafını.
0
gumush
hmm. bir ornek vereyim . Web tasarimi yapiyorsunuz. Fiyat olarak min. 300$ civarinda fiyatlariniz var.
Adobe Suite 1300$
1 yilda odeme yaptiginizi varsayalim.( 1300/12=100$) aylik bir yatirim ile kullandiginiz yazilimi yasallastirabilirsiniz. ama derseniz ben bir siteden 10000$ kazanmadan 1000$ lik programa para vermem . Yada ne kadar kazandigim sorun degil ben programa 1000$ para vermem.
Bence bir oran vermek gerekirse yazilim firmasi %10-20 hatali geri kalan hata kullaniciya ait.
0
serkanaltuntas
Şimdilerde kimse üretim maliyetine göre fiyatlandırma yapmıyor. Zaten yapsaydı Her halde MS Windows (bu kadar çok satıldığı ve daha da çok -çalınmadan- kullanılacağı düşünülürse) 2yTL'ye falan satılırdı. Hologramından orjinal CDsine kadar en fazla masraf 1yTL olsun yazılım geliştirme masrafı kopya başına 50kuruş olsun. Biraz da ulaştırma masrafı ve bailere bırakılan miktar falan, karıyla birlikte 2yTL'yi geçmezdi.

Doğal olarak Microsoft bunu bizim yazılıma verdiğimiz değere göre fiyatlandırıyor. Yeni ekonomide de bu sonuna kadar da haklı gibi geliyor bana. Çünkü sonuçta bir bakıma bir sonraki sürümü garantiliyor (parayı ödemek şartıyla tabi)...

Henüz firma ne kadar para isterse istesin %0.1 bile hatalı olamaz görüşündeyim.

Hakkımızı yiyorsa o programı verip açık açık ne işe yaradığını söylememesinden ve değiştirme hakkı tanımamasından kaynaklanabilir. O da tam bizim ilgi alanımıza giriyor zaten.
0
tongucyumruk
Hmm... aklıma özgür yazlım propagandası için yeni fikirler geliyor. "Öbür dünyayı da düşünün, özgür yazılım kullanın" ya da "Özgür yazılım: Cehennem geçirmez" veya "Özgür yazılım: Sadece bu dünyada değil, öbür dünyada da güvenliği elinden bırakmak istemeyenler için"
0
ae
Bunlar güzel olmuş :))
0
serkanaltuntas
Sen ne diyorsun ben denedim bile, epey oluyor hatta...
Birine bundan bahsettim "bak haramdır" falan demiştim (tabi adamın tipini biliyorum, nabza göre şerbet olayı yoksa pek kullanmadığım bir yoldur : ) )

İnanmazsınız o gün elimdeki bütün linux CDlerimi toplayıp gitti, hatta varsa başka falan da getir dedi. Neyse yedek falan alıp denemiş, windowstan eser bırakmamış diskte. Oysa ben yanda dursun windows diyordum oyunların çalışmaz diye. Tabi wine gibi şeyler duymuş "çalışır çalışır" haramdır kopya yazılım diye silmiş..

Aradan bir hafta ya geçti ya geçmedi ki modemimi tanıtamıyorum bağrışları duydum. Bir baktım tekrar windows kurmuş : )))))
0
serkanaltuntas
Yanlız eklemeden edemiyeceğim , o aralar ben de windows kullanıyordum.
0
darkhunter
Buraya yorum yazanlar Prof. Dr. Süleyman Ateş'in kimliğinden bir haberler galiba... Haram dediyse haramdır kardeşim ! :p

Işin dinen caiz olmadığını da öğrendik, sanki yeterince günahımız yokmuş gibi bi de bu eklendi iyi mi :-)))
0
bm
Fiyati cok geliyorsa alip kullanmazsiniz. Fikri mulkiyeti veya mulkiyeti toptan reddenleri ayri tutalim, 'Mercedes cok pahali, insafsiz herifler bizi calmaya zorluyorlar' demekten bir farki yok Suleyman Ates'in dediginin. Yapanin milliyeti de onemli degil, ayni mali Turk yapmis olsa sanki kimse kopyalamayacakmis gibi davranmanin samimi bir tarafi yok. Belli ki adamlar ortaya bizim isinize yarayacak birseyler koymus, kendi duzeni de iyi kotu gerek acik kaynak veya 'ozgur' gerek kapali kaynak ve lisansi parayla satilan seyler uretiyor. 'Nasil oluyor da adamin duzeninden bu uretim cikiyor, bizim duzenimizden de bunlarin kendisini dusman mallarini (ve parasini) hak olarak gormek cikiyor' diye sormak daha makul degil mi? Kopyalayip kullanirken yok kabul ettigimiz kanunlar hangi ulkenin kanunlari?

Programi yazanlar degil de hissedarlar daha fazla kazaniyor seklinde dusuncelerin de bu konuyla ilgisini goremiyorum. Programci emegini kendi rizasiyla satmis, bize ne oluyor? Calip da ona mi veriyoruz? O hissedarlarin arasinda emeklilik fonu olmadigi nereden biliyoruz? 65 yasina kadar calisan insanlarin tasarruflarina mi goz diktik 38 ve 43 yasinda hepimizin sirtina bindilerek emekli edilmis insanlarin bulundugu memleketimizden?

Devletlerinin yaptiklarinin finansmani ile bu isleri iliskilendireceksek, o zaman Merkez Bankasinin doviz rezervinin hangi para ve hangi devletin kagidinda tutulduguna bakmak daha kisa bir yol herhalde.
0
sefalet

Aynen katılıyorum, bir fikir, eylem veya olgu ancak bu kadar ters bir gerekçeyle tartışılabilir yada savunulabilir.Çoğu din toplumunda olduğu gibi kendi toplumumuzda hala ahlaki nitelikteki bazı olguları açıklamak için insanlarımız kendi hür iradeleri dışında, uzman gördükler kişilerden onay veya bir yargı talep etmektedirler.

Eğer ülkemizde dizimizi dövmemiz gereken, uykularımızın kaçmasına yol açacak bir durum var ise, hala böyle kişi ve toplulukların olduğunun gerçeği yüzünden olmalıdır.Toplum denilen organizmanın en çürümüş halini yansıtır bu durum; kişiler en basit ahlaki davranışlarını belirlemek için kendi akılları dışına başvururlar.Artık "kişi" , "kişilik" kalmamaktadır dolayısıyla toplumun harcı olan birey gerçekleşmemiş ve toplumu bilinçli bireylerin oluşturduğunu düşünürsek, toplum/toplumumuz kavramlarıda havada kalmaya başlamış, varlığı zedelenmiştir.Karamsar bir tablo gibi görünse de bu, olayın dehşetinden meydana gelmektedir.

Cumhuriyet'in yüzyılların cehalet birikimiyle savaşmak zorunda kaldığı^, nispeten yendiği nispeten yenildiği savaşın daha bitmediğinin bir göstergesi olarak bakılabilir bu olaya.

İşin toplumsal değerlendirmesini geçiyorum ve geliyorum korsan yazılım konusuna.Kimse yazılımcılara günümüz koşullarındaki korsan kullanım konusunda hak vermemezlik yapamaz diye düşünüyorum.Bir emeğin haklarının çiğnendiği açıktır ve evliyalara danışmaya gerek yoktur buna karar vermek için.Fakat...

Kazanılan hak ve özgürlüğün insanlık tarihindeki gelişim sürecine baktığımızda çok çarpıcı birşey gözümüze ilişecektir.Bir toplumun bireyleri kazandıkları hak ve özgürlüklerinden kolay kolay vazgeçmezler ve bir hak kazanıldıktan sonra onun getirdiği özgürlük ve bilinç duygusu için en kanlı savaşların yapılabildiği bir gerçektir.Söylemek istediğim bugün ulaştığımız tekniğin düzeyi her ne kadar fikri düzeyde olmasa da (tarihte, bugün yapıldığına kıyasla çok daha fazla felsefe yapmış ve uygarlığı inşa etmiş toplumları kastederek) uygulamada hem toplumsal hem de bireysel boyutta çok büyük "yeni hak ve özgürlükler" getirmiştir.

Uzatmamaya çalışıp özetlersem artık hepimiz birer (bilişim dünyasıyla çeşitli düzeylerde ilişkili herkes)Gutenberg hepimiz birer kopernik olabilme fırsatını tarihte başka devirlerde yaşamış bireylerden daha fazla sahibiz.Biz Ortaçağ'da kitap kopyaladığı için erken yaşta kör olan rahiplerden, Ortadoğu'nun kan kokan sıcağında görülmemiş büyüklükte ve çeşitte uygarlıklar yaratabilmiş insanlarından daha "ŞANSLIYIZ".Önce bize gelen mirası iyice anlayalım sonra halimizi tanımlamamız daha kolay olur.

Toplumlar tarihte çoğunlukla kendini ayrıcalıklı gören küçük sınıflar ile yönetilmiştir.Bunun böyle olmasının pek çok nedeni sayılabilir ama en önemlileri arasında "bilginin" üretilmesinin, yaygınlaşmasının ve dolayısıyla kullanımının kendini ayrıcalıklı gören bu sınıfların elinde olması sayılabilir.Bu ayrıcalıklı sınıflar toplumları yönetmek yani "İktidar" için ellerindeki bu araçları kullanırlar.

Bu tür bir güç olduğu zaman elinizde, ne mi yaparsınız kısaca söyleek geekirse insanlık tarihine yön verirsiniz.Mısır Uygarlığında olduğu gibi hem bilge mühendisler yetiştirebilirsiniz hem de gözlerini boyadığınız büyük cahil kitlelere sadece bir adamın mezarı olması için dev yapılar inşa ettirirsiniz.

Tarihin neresine baksanız bu konuya örnek bulmakta zorlanmazsınız.Fakat tarihte toplumda değişmekte, haklar kazanılmakta haklar kaybedilmekte, özgürlükler alınıp verilmektedir ama genele bakarsak bazı durdurulamaz ve geri dönülmesi güç virajların aşılmış olduğunu da görürüz.Tekniğin gelişmesiyle birlikte birey ve topluma sinmekte olan hak ve özgürlükler bu geri dönülmesi zor virajlardan bazılarını oluşturur.

Günümüzü değerlendirirken bir şey çok açıktır; bizler toplum sistemleri olarak "antik" ama teknik bakımdan çok ileri bir sistemin içinde bulunmaktayız.Kısacası günümüzde büyük bir çelişkinin içinde yaşamaktayız.Lafı biraz uzatmış olmakla beraber gelmek istediğim nokta buydu.Yazılım korsanlığı bu çelişkinin bir parçası sadece.İnsanlara her türlü bilgiyi çoğaltma ve yayabilme gücünü veriyorsunuz ama hala Ortaçağ'dan günümüze iyice kemikleşen bir "mülkiyet" kavramı ile, bu muazzam gücü engellemek, sınır koymak ve ehlileştirmek istiyorsunuz.

Çelişkinin olduğu yerde bundan zarar görenler mutlaka vardır.Hatta çelişkinin içinde yaşayan her insan bu zarara maruz kalmaktadır diyebiliriz.Ben kişisel olarak geleneksel "mülkiyet" kavramına karşıyım.Ama öyle din bilginlerinin yorumları nedeni ile değil aklımın "mülkiyet" gibi bir kavramı çağdaş toplum yapısı ile çelişkili gördüğüm ve bunun insanlığın zararına olduğunu düşündüğüm içindir.

Bir mülkiyeti benimseyenler bir de benimsemeyenler diye ikiye ayırmak çok doğru olmaz.

Sahiplik ortadan kalkmasın ama herkes herşeyin sahibi olsun.
0
OnTEC
kopya program kullanımından aslında birçok firma sandığımız kadar rahatsız değil örneğin bir tasarımcı tasarımı öğrenme sürecinde kalkıp ta 1300 dolar para vermez veremez bu programı kullanmalı ve öğrenmeli öğrenim süreci 1 ay gibi bir süreye de sokulamayacağına göre kişinin öğrenip sürekli kullanıma geçmesi zaman alacaktır. e bu işi profesyonel olark bir şirkette yapacaksa mecbur verecek o parayı.. yani bir program ancak öğrenme mekasadı aşılıp ticari kullanıma kayıldığında paralı olmalı. e pazarın oluşması için programın da öğrenilmesi gerektiğinden aslında evde kullandığımız bir çok programı kullanmak sevap ki ilerde bu adamlara para kazandıra bilelelim :)
0
ttk
Merhaba

Bu konunun dini açıdan durumunu merak ediyorsanız Diyanet'e merak ettiğiniz ayrıntıları belirterek (şu şu durumda, durum nedir gibi) sorup ciddi bir cevap alabilirsiniz.
0
HapS
Eğer program çok pahalıysa deneme sürümünü 40 gün 30 gün gibi süreler içinde kullanabilirsin :) öğrenirsin satın alırsın. Programı satan firma fiyat belirleme özgürlüğüne sahip sende alıp almama özgürlüğüne sahipsin. Bu kopaya yazılımlar hem bu dünyada canımızı yaktı şimdide öbür dünyada canımızı yakacak :))
0
zee-qi
Arkadaslar Kopya yazılım kullanmak kâti seklde haramdır.Bunun tarıtısılacak bir yani yok nedeni ise programı yapan sirket emegine 4000$ vs. fiyat koymus ise o onun emeginin karsiligi olarak gordugu degerdır biz belirliyemeyiz.Bundan dolayıdır ki kopya yazılım kullanmak haramdır..
0
ozgur_yazilim
n: zee-qi

Arkadaslar Kopya yazılım kullanmak kâti seklde haramdır.Bunun tarıtısılacak bir yani yok nedeni ise programı yapan sirket emegine 4000$ vs. fiyat koymus ise o onun emeginin karsiligi olarak gordugu degerdır biz belirliyemeyiz.Bundan dolayıdır ki kopya yazılım kullanmak haramdır..

zee-qi sana uzgunum ama sana katilamayacagim.
burada mesele yazilimlara ne fiyat bicildigi degil... aslen tekellesmeden soz ediyoruz. alternatifi olmadigini bildiginden adam 4000$ fiyat veriyor. ayni degerde baska bi yazilim olsa fiyat kuyuya duser gibi dusecektir elbette. rekabet sadece kaliteyi degil fiyatlarida belirliyor.

burada bicilen deger emegin degeri degil. eger oyle olsaydi cok emek harcayan emekcilerin degeride maaslarina 4000$ olarak yansirdi. eger yapilan is belirlemiyorsa fiyati, emegimin degeri budur diyorsa eve gelen buzdolabi tamircisininde senden 4000$ + malzeme parasi talep etme hakki doguyor gibi bir sonuca varmaktan alikoyamiyorum kendimi.

uzgunum :(
0
Tarık
Yine eskiye dönük bir yorum olacak ama ozgur_yazilim sen tam bir gerizekalısın. Tahminimce yazılım yada yazılım geliştirmeyle yada bu işten ekmek yeme ile hiçbir alakan yok. Tek yaptığın evinde kullandığın türlü programların kullanımını kendi ağzınla vicdanına yedirmek. Sen 10 satır kod yazabilen bir insan olsaydın, yazdığın programının satış fiyatını çok merak ederdim. Neyse
0
sefalet

Yorumun eskiliğini geç, her şeyden önce seviyesiz.
0
robertosmix
ahahahah!! Hakikaten "fazla mesai" adamlarıyız cemaat olarak. Şu yaklaşımlarımız öldürüyor beni. :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Symantec 1.44 disketlere veda etti!

parsifal

Symantec 18 Ağustos 2005 tarihinden itibaren 1.44 MB'lık disketlere sığan virüs tanım dosyalarının yayınını durduracağını duyurdu.

Buna neden olarak tanım dosyalarının bir diskete sığmayacak kadar büyüdüğünü ve disket sürücülerin yerinin diğer teknolojilerin aldığını belirten firma tanımların diğer yöntemlere yayınına devam edeceğini açıkladı.

Linux Şenligi 2

redial

1-4 Mayıs 2003 tarihleri arasında Yıldız Teknik Üniversitesi'nde gerçekleştirilecek olan Linux Şenliği 2'ye herkes davetlidir. Şenlikte çok ciddi bir oyun turnuvasının düzenleneceğini de belirtmekte fayda var ;-)

Aydın Esen Group @ Ghetto

FZ

Kasım ayında GHETTO’da ayakta alkışlanan bir konser sonrasında bütün izleyenleri büyüleyen Türkiye’nin en önemli caz kompozitör ve piyanistlerinden Aydın Esen, Ocak ayında tekrar GHETTO’da. İki yaşında piano çalmaya başlayıp, tek haneli yaşlarından itibaren İstanbul Konservatuarında çalışmış olan, Esen 1980′lerde konservatuardan piano ve kompozisyon dallarında birincilikle mezun olduğunda caz müziği, çağdaş klasik müzik ve ana akım müzikleri bir araya getiren kendine has bir tarz ortaya koymaya başladı.

PDF: Yeni ISO Standartı

parsifal

Adobe PDF 1.7, belge yönetimi ve taşınabilir belge biçimi olarak ISO 32000-1 standartı kabul edildi. Böylece Adobe, pdf dosya biçiminin kontrolünü ISO'ya devretmiş oldu.

Bir programcı ve vicdanı: Jani 'sniper' Taskinen ZEND'den istifa etti

FZ

Meşhur PHP ve ZEND geliştiricilerinden Jani 'sniper' Taskinen, bir e-posta ile istifa ettiğini duyurdu.

Tartışmalara ve bazı yorumlara göre, Taskinen, İsrail'in bir süredir gerçekleştirdiği, BM binasının da bombalanması gibi vakaları içeren ve (hemen hemen) tüm dünyanın tepkisini çeken askeri operasyonlardan ötürü tepkisini ortaya koymak için istifa etmiş durumda.