Linux Router Projesi Sizlere Ömür (1997 - 2002)

0
FZ
Linux Router Project isimli proje sizlere ömür. Söz konusu proje 1.44 MB´lık floppy diskete sığan ve `router, access server, thin server, thin client, network appliance´ sistemleri kurup geliştirmeyi çok çok kolaylaştıran bir Linux dağıtımı idi.

Proje sorumlusu ve programcısı haberi verirken karşılaştığı güçlüklerden, IT sektörü ile ilgili sorunlardan, projeye yeterince destek verilmemesinden , vs. şikayet ediyor ve pek çok şeyi sivri bir dille eleştiriyor. Sebep olarak ekonomik nedenleri gösteren programcı Güney Florida´da muslukçuların Sistem Yöneticilerinden daha çok kazanmasını örnek göstererek programcıların geceli gündüzlü kod yazarak harcadıkları korkunç entelektüel çabaların karşılığının pek verilmediğini ve bu sebeple artık bilgisayar işi ile uğraşmaktan vazgeçmeyi düşündüğünü belirtiyor.

Görüldüğü gibi açık kodlu yazılım dünyası da güle oynaya kod geliştiren ve tatmin olmuş bir şekilde geleceğe güvenle bakan yazılımcılardan ibaret değil. Bu tip örneklerin ve eleştirilerin dikkatli şekilde değerlendirilmesinde fayda var. Böylelikle iddialı benzer projelerin benzer kadere maruz kalmasının önüne geçilebilir belki.

Görüşler

0
roktas
Muslukçuların durumu önemli tabii :) Henüz kuramsallaşma aşamasına geçmemiş bazı fikirlerim, temennilerim var bu konuda. Kitabî hale gelmesi halinde çokçaları tarafından gülünç bulunabilecek, yoğun eleştiri almaya aday ve esasında yeni olmayan fikirler bunlar. Kanaatim odur ki programcılar veya genel olarak beyin emekçileri (yaptıkları üretimin ticarî değer de taşımasından dolayı programcılık kolay sınıflanabiliyor, diğer sınıfları belirlemek, kriter ortaya koymak zor) arkasında pazarlamacı konumundaki ticari kuruluşlar, sivil girişimciler veya devletin olduğu bir dizi vakıflarla nemalandırılmalı. Yani bir tür bağış sistemi. Yeni bir şey değil bu; günümüzde akademisyenler, araştırmacılar vesaire buna benzer yapılanmalarla destekleniyor meselâ. Özgür yazılım camiasında da böyle birçok örnek var. Ben pek muhtemelen hukuksal altyapısının da oluşturulması ve devletin rol oynaması gerekli çok daha sistematik bir örgütlenmeden bahsediyorum. Tabii bireylerin bu konuda inşa edeceği sistemlerin hayatiyet kazanması zor ve bu haliyle temenniden başka bir anlam da taşımaz. Fakat gelecek için "neden olmasın?" dedirten iki husus var: (1) Özgür yazılım dalgası, çok yakın bir geçmişte ivme kazandığını göz önüne alırsak, oldukça yeni bir sosyal fenomen (2) Tarih, manifestosu birileri tarafından yazılan sosyal hareket ve değişim örnekleriyle dolu (her ne kadar bu örneklerin önemli bir kısmı kötü sonuçlansa da). RMS çok önemli bir isim... Fakat ben bu işin Karl Marx'ını bekliyorum hâlâ, eğer RMS Engels ve/veya Hegel konumunda ise ;)
0
malkocoglu
Sektorde probemler oldugu dogru, her 10 projeden 5'i Amerika'da basariyle biter. Gozu kamasmis bir sekilde ABD'ye gelmek isteyenlere, yasadigim projeleri anlatiyorum, fikir degistiriyorlar! Fakat esas ilginc olan, ulkede surekli yeni bir furya cikmasi, ve bu furyanin pesinden kosarken insanlarin, bilip veya bilmeden, yeni bir seyler ogrenmeleri/uretmeleri.

Esas anahtar nokta burada. IBM baskani (Gertsner'di galiba), eger basarili olmak istiyorsaniz, hata sayinizi arttirin demis.

Sektor ve ekonomi genelinde durum boyle..

Yukaridaki amcaya gelirsek, arkadasin problemi, kontrolsuz idealistlik galiba... :) Programcilar icin onemli bir secim, hangi teknolojinin, hangi eforun arkasina takilacaklari ise, arkadas yanlis bir secim yapmis diyebiliriz. Aglamak yerine, projesini degistirebilirdi.

Muslukcu notuna da cok suphe ile bakmak lazim: ABD raicleri programcilar icin hala iyi durumda.

Tabii muslukcular sendikaya aitse, fais ucretler aliyor olabilirler :) Sendikalar burada tam mafyadir. Hoffa filmini hatirlayin.



0
o_ozardic
peki boyle bir proje basarisizliga ugramis ise bunda hatanin sebebi ne olabilir. Bildigim kadariyla ADSL, ISDN, kablo ve dial-up disinda Linux router imkani yok. Ornegin Frame-Relay, bi ATM baglanti yapabilmek icin Cisco'ya falan gitmek gerekiyo yine. yoksa yine "uc kurus tasarruf" yerine tercih edilmedigi icin mi boyle oldu dersiniz ? - sonucta kimse parasini ilginc ama getirisi de riskli projelere yatirmak istemez ...
0
GaripFakir
Linux yada BSD uzerindeki tek routing projesi bumuydu? Yani rahmetlinin oglu veya akrabasi var miydi? Rahmetlinin soyu kesildi mi yani
0
sundance
Burada çok sık rastlamaya başladığım ve karşısında ne konumda bulunduğumu kestiremediğim bir durum sözkonusu.

Güzel bir şeyi yapmak için çaba gösteren, uğraşan birisinin ilgisizlik ve beceriksizlik (kelime için üzgünüm ama sebep ne olursa olsun sonuç becerememek) sonucu yanması. Yanıp kül olması.

Hırçın cümlelerle dolu satırları okurken bazen 'Neden Fazlamesai ile uğraşıyorum ki ?' sorusunu sorduğumda öfke duyduğum anlardaki gibi hissettim. Yazıda önemli olan, altının çizilmesi gereken bazı yerler var;

"Internet'in aldığı şekil!" Bu çok doğru bir tespit. Internet'in aldığı şekil açıkcası benim de miğdemi bulandırıyor. Zira, birkaç aklı evvel "Internet deniz yemeyen keriz" mantığıyla yaklaştığından, Internet üzerindeki bütün hizmetlerin bedava olması gerektiğini, sadece reklamla ayakta durabileceğini iddia ettiğinden (ve dört beş yıl içinde battığından) dolayı, şu anda Internet bir projeler çöplüğü olmuş durumda. İnsanlar Internet üzerinden hizmet almaya (özellikle de ülkemizde) enayilik gözü ile bakıyorlar, kim suçlayabilir ki onları ? Herşey (kapitalist anlamda) bedava değil miydi ? Zavallı bir şekilde (önce bedava yapalım ayakları alışsın, sonra paralıya çevirince mecburen gelirler) düşünenler yüzünden böyle olmadı mı ? Mübarek uyuşturucu satıyorsun ki ilk dozu bedava verirsen devamı gelecek. Peki n'oldu ? Tarihin en nankör, en özensiz, en fedakarlığa üşenen tüketici kitlesini yarattılar.

"Projeler" Artık projeler, yeni teknolojileri ortaya koyan, yeni iş alanları yaratan, devrimsel fikirler değil. Artık projeler PR çalışmalarından bir adım ötesi bile değil. Aynı şeyi ısıtıp ısıtıp önümüze koymak, ya da genel müdüre, bir sonraki genel müdürlüğe atlayana kadar biraz prestij kazandırmak. Gerisi palavra, birsürü aklıevvel çıkıp uyduruk uyduruk fikirleri milyon dolarlık reklam kampanyaları ile kaktırıveriyorlar, bitti gitti, al sana proje. Halbuki ortada gerçekten reel olarak, teknoloji, katma değer üretebilecek projeler ortaya koyabilecek adamlar var, fakat bunlar sessizce bir kenarda oturuyorlar, çünkü öbür tarafta gelişmiş olan satışcılık zihniyeti de onlarda güdük kalmış.

Daha çok diyecek şey var ama...
0
FZ
Bu programcının mesajında ilgimi çeken şeyler:

Öncelikle adamın tasarladığı ve gerçekleştirmek için çalışmak istediği şeylerin bir kısmı (projeden vazgeçmeden önce):


  • A new shell (no bash, no ash, no sh at all!)
  • A new shell scripting language
  • A new (universal) packaging scheme (would retrofit other OSes)
  • A true application management system
  • A new core process management system (No 'init' here...)


Bütün bunları 8 MB´a sığdıracak biri olarak epey iddialı görünüyor.

Dikkatimi çeken bir başka şey de nedense bana hiç yabancı gelmeyen birkaç cümle:

`En sık dile getirilen açık kodlu yazılım dogmalarından birinin aksine açık kodlu yazılım projelerine ciddi anlamda destek verebilecek gönüllüleri bulmak başlı başına bir iş ve hiç de kolay değil. ´

`Kötü duygularıma ilelebet maruz kalacak olanlar: LRP ile ilgilendiklerini zannedip e-posta listesinde şikayet etmekten başka bir iş beceremeyenler ve LRP ile ilgili gerçekten iş yapıp bunu benimle paylaşmayan ve projenin ilerlemesini engelleyenler.´

Ne dersiniz bunlar size de bazı bakımlardan tanıdık gelmiyor mu? Bazı vakaların ve sosyolojilerin Türkiye ya da Türkler ile sınırlı olmadığını görebiliyoruz ;-)
0
malkocoglu
Bu cok dogru: Bir diger serbest yazilim tecrubesi, asagiki arkadastan. Paylasmak istedim, yorumlar benziyor, bu biraz daha iyimser (projesi cokmemis).

http://www.luke.ehresman.org/articles/comp/learning.php

Elemanda hafiften dini tarafta var, onu da ekleyeyim de, kimse sasirmasin.. :)

-B

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

LiMo nedir?

anonim

LiMo yeni bir gruplaşma. Çeşitli telefon şirketleri bir araya gelerek Linux Mobile Edition için standart bir işletim sistemi geliştirdiler. Sonuçlar çok olumlu. İspanya'daki fuarda 15'ten fazla yeni telefon beğeniye sunuldu.

ZümrüdüFramework

lifesdkver0_1

Java 5.0 vs C# 2.0 gibi tartışmalar alemde yapıla dursun; programlama dillerinin parlayan yeni çocuğu, Japonya'nın gururu Ruby'nin 1.8.2 preview2 sürümü ay başında duyuruldu.

Bundan öte ilgi çekici olan, tamamen Ruby ile yazılmış ilk web framework'ün duyurulması. Rails, MVC'deki her harfe düşen işi karşılayan bir framework. Kurulumu - ayarları kolay, kullanımı kolay. Proje yönetim aracı BaseCamp ve Wiki klonu Instiki bu frameworkün ilk ürünleri.

İstenilen her yapının herhangi bir programlama dilinde hazırlanması mümkün hale gelmişken bu işin sonu nereye varacak?
Sun piyasadan çekilse Java'ya ne olurdu?
C#'a ihtiyacımız var mı?
Perl rahiplerinin gizli amacı ne?
Diller arası savaş, her akşam ekranınızda. Israrla izleyiniz...

Google'dan Kadın Bilgisayar Bilimcilere Anita Borg Bursu

FZ

Google Anita Borg Bursu Kazanan Bir Araştırmacı: Sara Adams Google, kısa ömrünü teknoloji hakkındaki düşüncelerimizi dönüştürmeye ve kadınlar ile azınlıkların teknolojiye erişmelerindeki engelleri kaldırmaya adamış Dr. Anita Borg (1949-2003) adına bir burs veriyor.

Google'ın Anita Borg bursu Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki öğrencilere yönelik. Google, bu burs ile bilgi işlem ve teknoloji geliştirmede kadın araştırmacıların mükemmelleşmesini ve kendilerinden sonra geleceklere örnek olmalarını hedefliyor.

Bursa başvuranlar arasından seçilecek başarılı lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri 2009 - 2010 akademik yılı için kişi başına 5000€ alacaklar.

2009 Haziran ayında tüm finalistler Google'ın Zürich'teki Mühendislik Merkezine davet edilecekler ve oradaki atölye çalışmalarına, panellere, sosyal aktivitelere katılma ve birbirleri ile tanışıp fikir alışverişinde bulunma imkanına kavuşacaklar.

Adayların sağlaması gereken özellikler:

Sendo - Micros~1 anlaşmazlığının iç yüzü.

conan

Sendo ve Microsoft arasında halen süregelmekte olan dava ve olayların iç yüzünü anlatan bu yazıya bugün /.'da rastladım. Gerçi geçenlerde çok tartıştığımız o habere yorum olarak attım, ama bu ikinci bir haber yazılası kadar önemli bir köşeyazısı bence.

Yazi kısaca M$`un ortağına verdiği sözleri nasıl tutmadığını, StingerOS isimli cep telefonu işletim sistemini geciktirerek ortağının batmasını nasıl hazırladığını güzelce gösteriyor. Artı, şirketin board'unda bir yonetim hakkı olması ve şirketin 12 milyon dolarlık hissesine sahip olmasına rağmen şirketi ugradıgı zarardan bilinçli bir şekilde kurtarmaması, iki şirket arasında yapılan anlaşmadaki ilginç maddeler gibi yan fikirleri de aynı yazıdan okuyup öğrenebilirsiniz.

Facebook, Yükselen Değer!

parsifal

Dün yapılan açıklamaya göre Micros~1, Facebook'un %1,6'sını 240milyon USD'a satın aldı. Böylece Facebook'un toplam değeri 15milyar USD'a ulaştı.