Türkiye bilgi teknolojisinde sınıfta kaldı

0
anonim
Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) yayımladığı Küresel Bilgi Teknolojileri Raporu 2008-2009'a göre Türkiye bilgi teknolojileri (BT) alanında diğer ülkelerle rekabet edebilirlikte geriledi. Bir önceki yıl yayımlanan raporda 127 ülke içinde 55'inci sırada yer alan Türkiye, bu yıl 134 ülke içinde 61'inci sıraya düştü. Türkiye, bu sıralamayı etkileyen faktörlerin birçoğunda ortalamayı yakalarken "hükümetin hazır olma durumu" başlığında ise düşük puan aldı. Böylece genel sıralaması da düştü. Raporda Türkiye'nin BT'ye erişim, eğitim kalitesi, hükümet vizyonu konularında gelişime ihtiyacı olduğu vurgulandı. WEF'nin dünyanın önde gelen işletme okulu ve araştırma merkezlerinden biri olan INSEAD ile birlikte hazırladığı raporda, Türkiye'nin BT alanına bakışı gözler önüne serildi. Raporda, BT sektörünü ilgilendiren birçok etken üzerinden puanlama yapıldı. Bu çerçevede hükümetin BT'ye bakışı da puanlandırıldı ve Türkiye 87'nci sırada yer aldı. Raporda, bu sıralama düşük olarak nitelendirildi.
Vizyon eksikliği var Hükümetin bilgi teknolojilerini önceliklendirmesinde 101'inci sırada yer alan Türkiye, hükümetin gelecek vizyonu içinde BT'nin önemi başlığında ise 85'inci sırada yer buldu. Raporda hükümetin BT'ye yönelik vizyonunun gelişmesi gerektiği vurgulandı. BT'nin tanıtımı konusunda hükümetin başarı sıralaması da 84 çıktı. Ancak kamu hizmetlerine online erişimde 50'nci sırada yer alan Türkiye, bilgi teknolojilerinin kamuda kullanımı sıralamasında 66'ncı basamakta yer aldı. Pazar ortamı sıralamasında ise Türkiye 66'ncı sırada. Bu sıralama yapılırken birçok alt başlıkta incelenen Türkiye; basın özgürlüğü, vergi sistemi, risk sermayesi kullanılabilirliği gibi konularda son sıraları aldı. Buna göre finansal pazarın sofistike oluşu başlığı altında 39'uncu sırada yer alan Türkiye, vergi sisteminin etkinliği ve kapsamı sıralamasında ise 123'üncü yani son sıralarda bulunuyor. Pazar ortamını etkileyen bir diğer faktör olan basın özgürlüğü konusunda da Türkiye sınıfı geçemedi ve 106'ncı sırada yer aldı. Bu etkenlerin her biri Türkiye'nin diğer ülkelerle BT alanında rekabet edebilirliğini doğrudan etkiledi. Rekabet edebilirlik sıralamasında ilk 10 sırayı ise sırasıyla Danimarka, İsveç, ABD, Singapur, İsviçre, Finlandiya, İzlanda, Norveç, Hollanda ve Kanada paylaştı.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=123122&KOS_KOD=11

İlgili Yazılar

500$'a Linux Laptop!

malkocoglu_2

ABD'nin en büyük mağaza zincirlerinden Walmart'ın sitesi Walmart.com, $500'lık bir dizüstü bilgisayar modelini kataloguna ekledi. Bilgisayar Linspire'ın Linux sistemi ile yüklenmiş olarak geliyor ve iddialara göre şu anda piyasadaki en ucuz dizüstü bilgisayar. Bilgisayar 1.0 GHz, 128 MB RAM ve 30 GB hard disk içeriyor.

http://www.desktoplinux.com/news/NS7710891606.html

Türkiye İnternetinin Babası ve LKD'nin Başkanı Mustafa Akgül rahatsızlandı.

zahter

LKD dernek listesinde gecen habere gore :
"Dernegimizin baskani Mustafa Akgul dun bir rahatsizligi nedeniyle
hastaneye yatti. Bugun yapilan anjiyosunda, kalbe giden damarlarindan birinde tikaniklik oldugu belirlendi. Onumuzdeki gunlerde bir by-pass
ameliyati gecirmesi bekleniyor."

>

GUI Olimpiyatları Başladı!

FZ

GUI (Graphical User Interface - Grafik Kullanıcı Arabirimi) olimpiyatları başladı!
Tüm skin tasarımcıları, masaüstü özelleştirici yazılım geliştiricileri GUI Olympics sitesine gidip yarışmaya katılabilirler!
Bakalım Türkiye'den yetenekli arkadaşlarımız konu ile ilgilenip isimlerini masaüstlerimize altın harflerle yazdırabilecekler mi?

Bilgisayar manyakları uslanmaz birer sex makinasıymış!!

larweda

Amerikan bilgi teknolojileri iş bulma sitesi JustTechJobs.com`un yaptığı bir araştırmaya göre, hayatı bilgisayarla geçen (Eve gitsem de bilgisayarla uğraşsam diyen! :-)) 7500 denek üzerinde yapılan ankette, bilgisayarla ilgili çalışan insanlar (yılda ortalama 109 defa), normal amerikalılardan (yılda ortalama 79 defa) daha fazla sex yapıyorlarmış.

Microsoft Bir Türk Yazılım Şirketi Olan devBiz'i Satın Aldı

auselen

Microsoft İzmirli bir firma olan devBiz'i 26 mart 2007 tarihinde satın aldı.

devBiz'in sayfası ve Microsoft'un basın açıklaması