Türkiye bilgi teknolojisinde sınıfta kaldı

0
anonim
Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) yayımladığı Küresel Bilgi Teknolojileri Raporu 2008-2009'a göre Türkiye bilgi teknolojileri (BT) alanında diğer ülkelerle rekabet edebilirlikte geriledi. Bir önceki yıl yayımlanan raporda 127 ülke içinde 55'inci sırada yer alan Türkiye, bu yıl 134 ülke içinde 61'inci sıraya düştü. Türkiye, bu sıralamayı etkileyen faktörlerin birçoğunda ortalamayı yakalarken "hükümetin hazır olma durumu" başlığında ise düşük puan aldı. Böylece genel sıralaması da düştü. Raporda Türkiye'nin BT'ye erişim, eğitim kalitesi, hükümet vizyonu konularında gelişime ihtiyacı olduğu vurgulandı. WEF'nin dünyanın önde gelen işletme okulu ve araştırma merkezlerinden biri olan INSEAD ile birlikte hazırladığı raporda, Türkiye'nin BT alanına bakışı gözler önüne serildi. Raporda, BT sektörünü ilgilendiren birçok etken üzerinden puanlama yapıldı. Bu çerçevede hükümetin BT'ye bakışı da puanlandırıldı ve Türkiye 87'nci sırada yer aldı. Raporda, bu sıralama düşük olarak nitelendirildi.
Vizyon eksikliği var Hükümetin bilgi teknolojilerini önceliklendirmesinde 101'inci sırada yer alan Türkiye, hükümetin gelecek vizyonu içinde BT'nin önemi başlığında ise 85'inci sırada yer buldu. Raporda hükümetin BT'ye yönelik vizyonunun gelişmesi gerektiği vurgulandı. BT'nin tanıtımı konusunda hükümetin başarı sıralaması da 84 çıktı. Ancak kamu hizmetlerine online erişimde 50'nci sırada yer alan Türkiye, bilgi teknolojilerinin kamuda kullanımı sıralamasında 66'ncı basamakta yer aldı. Pazar ortamı sıralamasında ise Türkiye 66'ncı sırada. Bu sıralama yapılırken birçok alt başlıkta incelenen Türkiye; basın özgürlüğü, vergi sistemi, risk sermayesi kullanılabilirliği gibi konularda son sıraları aldı. Buna göre finansal pazarın sofistike oluşu başlığı altında 39'uncu sırada yer alan Türkiye, vergi sisteminin etkinliği ve kapsamı sıralamasında ise 123'üncü yani son sıralarda bulunuyor. Pazar ortamını etkileyen bir diğer faktör olan basın özgürlüğü konusunda da Türkiye sınıfı geçemedi ve 106'ncı sırada yer aldı. Bu etkenlerin her biri Türkiye'nin diğer ülkelerle BT alanında rekabet edebilirliğini doğrudan etkiledi. Rekabet edebilirlik sıralamasında ilk 10 sırayı ise sırasıyla Danimarka, İsveç, ABD, Singapur, İsviçre, Finlandiya, İzlanda, Norveç, Hollanda ve Kanada paylaştı.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=123122&KOS_KOD=11

İlgili Yazılar

Wikipedia dünya basınını kandırdı!

FZ

Oscar ödüllü Fransız besteci Maurice Jarre, geçen Martta ölümünden sonra bazı uluslararası büyük gazetelerde çıkan anma yazılarına göre, "Öldüğümde hala kafamda çalan son bir vals olacak" demişti.

Ancak gazeteler bu şık cümleyi, internete bağlanabilen herkesin, istediğini yazıp, düzeltip, ekleyebildiği açık ansiklopedi Wikipedia’dan almışlardı.

Guardian, Independent gibi ünlü gazeteler ile BBC Music Magazine ve Daily Mail gazetesinin internet siteleri, yayımladıkları anma yazılarına koydukları bu cümleyi, internete bilgi kaynağı olarak güvenmenin ne kadar yanlış olduğunu göstermek isteyen İrlandalı bir öğrenci uydurmuştu.

Indicube

anonim

Taşınabilir, izlenebilir ve tabi dinlenebilir medya konseptini bir ileriki seviyeye getirecek "göze yakın giyilen" ürün Indicube Mart ayında piyasaya sunulacakmış.

Evet artık istediğimiz görsel(ntsc/pal) medyayı bu özel gözlükle izleyebileceğiz. NTSC/PAL girişinden TV ye bağlanabilen herhangi bir aleti(TV, DVD oynatıcı,oyun konsolu, Ipod vs) bağlamak mümkün. Ayrıca USB girişinden de bilgisayar yada çesitli kablosuz ağ yayın alıcısını kullanabiliyorsunuz. Bence güzel yani iPod gibi kullanışsız olmasın diye de GNU/Linux işletim sistemiyle geliyor olması...

Samba Geliştiricisi MS-Novell Patent Anlaşmasını Protesto İçin İstifa Etti!

FZ

Açık ve özgür yazılım kod dünyasının efsanevi isimlerinden, Samba geliştiricisi Jeremy Allison, MS ile Novell arasındaki patent anlaşmasını protesto amacı ile Novell'den istifa etti.

AmigaOne ve AmigaOS4 Technology Channel´da!

dcc

Evet yanlış okumadınız! Görkem Çetin'in sunduğu Penguen'in Günlüğü programının bu haftaki konuğu AmigaOne ve yeni çıkacak olan AmigaOS4. Amigart'tan Sinan Gürkan'ın katıldığı programda AmigaOne anakartı, AmigaOS4'ten görüntüler ve ayrıca yeni MicroA1 ile ilgili bilgiler yer alıyor.

RoboCup 2002

parsifal

6. Dünya Robotlararası Futbol Şampiyonası 19-25 Haziran tarihleri arasında Japonya'da gerçekleştirilecek.
Sitede yarışmaya katılmak isteyenler için online katılımcı formu bile mevcut.
RoboCup'ın hedefi ise 2050 yılında insanlardan kurulu bir futbol takımının karşısına robotlardan kurulu bir takım çıkarmak...