Türkiye bilgi teknolojisinde sınıfta kaldı

0
anonim
Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) yayımladığı Küresel Bilgi Teknolojileri Raporu 2008-2009'a göre Türkiye bilgi teknolojileri (BT) alanında diğer ülkelerle rekabet edebilirlikte geriledi. Bir önceki yıl yayımlanan raporda 127 ülke içinde 55'inci sırada yer alan Türkiye, bu yıl 134 ülke içinde 61'inci sıraya düştü. Türkiye, bu sıralamayı etkileyen faktörlerin birçoğunda ortalamayı yakalarken "hükümetin hazır olma durumu" başlığında ise düşük puan aldı. Böylece genel sıralaması da düştü. Raporda Türkiye'nin BT'ye erişim, eğitim kalitesi, hükümet vizyonu konularında gelişime ihtiyacı olduğu vurgulandı. WEF'nin dünyanın önde gelen işletme okulu ve araştırma merkezlerinden biri olan INSEAD ile birlikte hazırladığı raporda, Türkiye'nin BT alanına bakışı gözler önüne serildi. Raporda, BT sektörünü ilgilendiren birçok etken üzerinden puanlama yapıldı. Bu çerçevede hükümetin BT'ye bakışı da puanlandırıldı ve Türkiye 87'nci sırada yer aldı. Raporda, bu sıralama düşük olarak nitelendirildi.
Vizyon eksikliği var Hükümetin bilgi teknolojilerini önceliklendirmesinde 101'inci sırada yer alan Türkiye, hükümetin gelecek vizyonu içinde BT'nin önemi başlığında ise 85'inci sırada yer buldu. Raporda hükümetin BT'ye yönelik vizyonunun gelişmesi gerektiği vurgulandı. BT'nin tanıtımı konusunda hükümetin başarı sıralaması da 84 çıktı. Ancak kamu hizmetlerine online erişimde 50'nci sırada yer alan Türkiye, bilgi teknolojilerinin kamuda kullanımı sıralamasında 66'ncı basamakta yer aldı. Pazar ortamı sıralamasında ise Türkiye 66'ncı sırada. Bu sıralama yapılırken birçok alt başlıkta incelenen Türkiye; basın özgürlüğü, vergi sistemi, risk sermayesi kullanılabilirliği gibi konularda son sıraları aldı. Buna göre finansal pazarın sofistike oluşu başlığı altında 39'uncu sırada yer alan Türkiye, vergi sisteminin etkinliği ve kapsamı sıralamasında ise 123'üncü yani son sıralarda bulunuyor. Pazar ortamını etkileyen bir diğer faktör olan basın özgürlüğü konusunda da Türkiye sınıfı geçemedi ve 106'ncı sırada yer aldı. Bu etkenlerin her biri Türkiye'nin diğer ülkelerle BT alanında rekabet edebilirliğini doğrudan etkiledi. Rekabet edebilirlik sıralamasında ilk 10 sırayı ise sırasıyla Danimarka, İsveç, ABD, Singapur, İsviçre, Finlandiya, İzlanda, Norveç, Hollanda ve Kanada paylaştı.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=123122&KOS_KOD=11

İlgili Yazılar

GNU/Linux Ortamında C İle Gömülü Programlama Yarışması

FZ

GNU/Linux'ta gömülü yazılım geliştirme yarışması:

Linux'ta Gömülü C programlamada bizden iyisi yok! diyorsanız, ödüllü yarışmamıza bekliyoruz! AIRTIES - ITU IEEE Öğrenci Kolu işbirliğinde gerçekleştirilecek proje yarışmasında AIRTIES tarafından sağlanacak donanımlarla özgün projeni üret, finale kal ve süpriz ödüle sahip ol.

(Ödül PROJEKENT organizasyonundaki Sunumda açıklanacaktır) İlgili herkesi PROJEKENT'e bekliyoruz.

TEGV Oyun Programcısı Arıyor

FZ

2 yılı aşkın bir süredir Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vafkı (TEGV) bünyesinde matematik öğretmeni olarak çalışan, gençlere matematiği öğretmek ve sevdirmek için çaba sarf eden değerli dostum ve İTÜ Matematik Mühendisliği bölümünden arkadaşım Ferit Pehlivanoğlu bana az önce bir e-posta iletisi gönderdi. İçeriğine bakınca kendi kendime dedim ki: "Bu onurlu işin altından kalksa kalksa FM camiası kalkar!" Buyrun mektubu hep birlikte okuyalım ve ardından mümkünse hemen harekete geçelim:

"... bildiğin üzere 2 yıldır Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nda 7. ve 8. sınıflara gönüllü olarak matematik dersi veriyorum. Ders sonlarında matematiği sevdirmek için bir oyun oynardık hep (belki lise zamanlarından sen de hatırlarsın). Şimdi bu oyunu tüm Türkiye'deki çocukların bilgisayarda oynayabilmesi için çalışma başlattık. Sana ve arkadaşlarına da bu küçük proje için ihtiyacımız var. Vakıf maalesef herhangi bir ödemede bulunamıyor. Olay tamamen gönüllülükten geçiyor. Aşağıda oyun hakkında ayrıntılı bilgi var. Haziran sonu, Temmuz başı gibi biterse hemen tüm birim ve parklara dağıtım yapacağız. Ben hiç Flash bilmiyorum ancak bu oyun Flash'ta sanırım yapılabilir. Tasarım, ikonlar ve diğer görsel öğeler tamamen sizlerin inisiyatifine kalmış. Eger yardımcı olabilirseniz cok seviniriz. En kısa sürede görüşmek üzere, iyi çalışmalar ve güzel günler. Şimdiden çok teşekkürler (sonuç ne olursa olsun önemli olan bizlere zaman ayırmanız, cok sağolun).

XFree86 hakkında paparazzi

roktas

XFree86 grubu referans niteliğindeki birkaç özgür yazılım lisansından biri olan klasik MIT/X11 lisansını değiştirerek 4.4 sürümünü duyurdu. Büyük patırtılar kopartan bu lisans kabaca "bu kodları dağıtırken benden daha vurgulu şekilde bahsedin" diyor ve bu isteği mukabilinde GPL uyumsuzluğundan da kurtulamıyor. Hemen hemen bütün dağıtımlar X 4.4'ü bu lisans şartlarıyla kabul etmeyeceklerini duyurdular. Debian X Strike Force grubunun da üyesi olan font experti Juliusz Chroboczek mevcut şartlar altında X projesi için gönüllü olamayacağını belirtti. Lisans sorunu ortaya çıkmadan önce aralarında Keith Packard, Jim Gettys gibi üstadların bulunduğu bir grup, XFree86 organizasyonundaki derin sorunlardan şikayetçi olarak farklı bir yapılanma oluşturmuşlardı zaten. Bu grup lisans değişimine de sert şekilde mukavemet ediyor. X 4.x serisinde gözünüzü, gönlünüzü açan önemli bütün değişikliklerin arkasındaki isim olan Keith Packard Debian geliştiriciliği için başvurdu ve başvurusu şu günlerde sonuçlanıyor. Galiba Debian, Freedesktop ile birlikte isyancıların kalesi olacak ;-)

Türk Lise Öğrencileri Haritada Türkiye'yi Bulamadı

mos

Liselileri kapsayan raporda 'öğrencilerin Türkiye'nin yerini bilmedikleri ve dinlerini tanımadıkları' ortaya çıktı.

Milli Eğitim Bakanlığı, kamuoyunda LGS olarak bilinen, "2004 Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı"na ilişkin bir analiz raporu hazırladı. "8. sınıf öğrencilerinin ülkelerinin harita üzerindekini yerini bilmediği ve dinlerini tanımadığı" sonucu çıkan raporda, ezberciliğe alışan öğrencilerin kavrama yeteneği kazanamadığı da vurgulandı.

FreeBSD 4.6 Çıktı!

anonim

FreeBSD 4.6 sürümü duyuruldu. Konu ile ilgililere bu başlık zaten yeterli. Bunun dışında FreeBSD nedir, ne değildir gibi sorularınız için internet sayfasına bakabilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi için www.freebsd.org ve freshmeat.net'deki ilgili başlık'a bakabilirsiniz.