Kasparov Yeniden PC´ye Karşı!

0
sametc
Efsanevi satranç şampiyonu Garry Kasparov bir kez daha insan beyninin makinelerden üstün olduğunu kanıtlamaya çalışacak.Kasparov, bu kez saniyede 3 milyon hamle hesap edebilme kapasitesine sahip bir bilgisayar programıyla sanal gerçeklik ortamında karşı karşıya gelecek.

devamı...

Görüşler

0
Challenger
Kavram kargaşası oluşturmak istemem ama acaba Kasparov' un karşılaşacağı bilgisayar bir PC mi?

Bu arada başlıkta da hata var: eniden değil yeniden olacak sanırım.

Eğer yeniden ise, haberde sözü edilen bilgisayarlar PC değildi diye hatırlıyorum.
0
conan
karsilasacagi makina bir 386 dx 33 (math coprocessorlu ki iyi calissin.) Isletim sistemi de vector linux ;)
0
St
Aslinda sorulmasi gereken bazi sorular var bu noktada:
1)Insan beyni, bugunki super bilgisayarlardan daha mi geli$mi$ bir alettir? Hangi acidan daha geli$mi$tir, satrancdaki bir galibiyet ustunlugunu kanitlar mi?
2)Bizi (en azindan $imdilik) bilgisayarlardan ustun kilan $ey, zeka kapasitemiz mi, yoksa duygulari da iceren bir du$unce yapimiz olmasi midir?
3)$imdiki tarif etmesi zor bir$ey.. Nasil anlatsam.. Satranctan devam edelim. Insan beyni deneme yanilmaya gore cali$maz, ornegin oyunun herhangi bir a$amasinda tahtaya baktiginiz anda oyunu koparabilecek bir hamleyi gorebilirsiniz bir anda.. Bilgisayar bunu yapmaz, butun olasiliklari inceler gucu yettigince, sonra en iyisini secer, devam eder.. Sorum: Insan beyni de acaba ayni $eyi yapmasina ragmen, guclu bir paralel algoritma sayesinde kisa bir zamanda halletmektedir bu i$i? Yani duygularimizla satranc oynayan bir turmuyuz, yoksa paralel algoritmalarin gucunden yararlanan bir varlik ce$idi miyiz?
Kafam cok kari$ti, coook...
0
ShaarDaar
sanırım duygusal zeka kavramı ile alakalı bir şey normal zeka kavramlarının dışında sezgisael algoritmaları daha iyi yorumlayabilen bir zeka çeşidinin var olması bilgisayarlardan bizi ayıran temel özelliklerden birisi bu olsa gerek!
0
malkocoglu
Satranc oynayan makinalarin hepsi, minimax adli bir algoritma kullanirlar. Bu algoritma, butun muhtemel hareketleri bir agac yapisi halinde acarak teker teker bakar, ve "kendisi icin en iyi" ve "rakip icin en kotu" bir dali secerek sonraki hamleyi oyle yapar.

Iyi bir minimax icin iki sey gerekir: Agaci mumkun oldugu kadar derinligine indirebilmek (ileri hamle gormek yani), ve iyi/kotu kistasini anlayan tahta_degerlendir() fonksiyonunu iyi yazmak.

Bunlardan birincisi, hafiza ve hizli mikroislemci (beygir gucu) ile halledilir. Ikincisi de zaten arastirmacilarin 40 senedir ugrastigi bir konudur.

Bitiris olarak: Aslinda Kasparov'un bu makina ile oynamasi, bir makina muhendisinin bir robot kolu yapipta onunla bilek guresi yapmasina benzer.

Artik yapay zeka, insanin kopyasini degil, onun problem cozme yetenegini belli kisitli alanlarda kopyalamayi amaclamaktadir.

http://www.bilgidata.com/servlet/YaziListesi?kategori=Yapay

http://www.bilgidata.com/yazi.jsp?dosya=a_altust_algoritmasi.xml



0
sametc
bilen varsa kasparovchess.com'a ne oldu onu sorayım gercekten ne zamandan beri girilmiyor :( bu sayfada hep satranc oynardım :( ama bitti
0
sametc
bu arada macları izlemek icin
www.x3d.com
www.uschess.org

ilk mac berabere 3saat 27 dakika surmus mac :)
0
AsH
İkinci maçı x3d fritz, Kasparov'un 39.hamlesindeki yanlış kararı sayesinde almış bulunuyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

windrivers.com da ücretlenmiş...

parsifal

Tam f2s.com haberini okumuş, kendi kendime "alla alla..." deyip, bir yandan da eve getirdiğim scanner'ın driver'larını indirmek için, artık refleks haline gelmiş bir şekilde, www.windrivers.com adresini yazdım.

Eeee ne mi olmuş? Çok büyük bir haltmış gibi onuda paralı yapmışlar...
Google ne güne duruyor???

Enixma'nın Şubat Sayısı Çıktı

erika

Dergiyi http://www.enixma.org adresinden indirebilirsiniz.

Joseph Weizenbaum: Huzur İçinde Yat (RIP)

FZ

Bilgi işlem, yapay zekâ ve doğal dil işleme (NLP) öncülerinden, meşhur diyalog programı ELIZA'nın yaratıcısı ve SLIP programlama dilinin geliştiricisi Joseph Weizenbaum'u birkaç gün önce kaybettik.

Weizenbaum'un Bilgisayar Gücü ve İnsan Aklı eseri, bu değerli bilimcinin bilgi işlemeye ve yapay zekâya eleştirel bir bakışı olarak okunabilir. Kitapta 1966'da geliştirilmiş ELIZA sistemine insanların kendilerini nasıl kaptırdıklarını görünce ve bugün 'chatbot'lar karşısında insanların nasıl duygusallaştıklarını hatırlayınca gülümsememek mümkün değil.

Yepyeni Bir Kayıt Ortamından En Güncel MP3ler

FZ

İnsan düşünmeden edemiyor acaba bunların telif hakkı nedir diye. Herhalde bitmiştir ve kopyalamakta sorun yoktur. Yaklaşık 100 yıllık MP3 parçalarından bahsediyoruz tabii ki, hani şu silindir üstüne kaydedilmiş olanlardan.

http://cylinders.library.ucsb.edu/ adresinden 1905, 1912, 1902, vs. yıllarındaki müzik kayıtlarını, konuşmalarını dinlemeniz, zamanda yolculuk yapmanız mümkün. Bunları dinlerken belki de Edison'un oradan bir yerden size göz kırptığını hissedebilirsiniz...

Indicube

anonim

Taşınabilir, izlenebilir ve tabi dinlenebilir medya konseptini bir ileriki seviyeye getirecek "göze yakın giyilen" ürün Indicube Mart ayında piyasaya sunulacakmış.

Evet artık istediğimiz görsel(ntsc/pal) medyayı bu özel gözlükle izleyebileceğiz. NTSC/PAL girişinden TV ye bağlanabilen herhangi bir aleti(TV, DVD oynatıcı,oyun konsolu, Ipod vs) bağlamak mümkün. Ayrıca USB girişinden de bilgisayar yada çesitli kablosuz ağ yayın alıcısını kullanabiliyorsunuz. Bence güzel yani iPod gibi kullanışsız olmasın diye de GNU/Linux işletim sistemiyle geliyor olması...