Kasparov Yeniden PC´ye Karşı!

0
sametc
Efsanevi satranç şampiyonu Garry Kasparov bir kez daha insan beyninin makinelerden üstün olduğunu kanıtlamaya çalışacak.Kasparov, bu kez saniyede 3 milyon hamle hesap edebilme kapasitesine sahip bir bilgisayar programıyla sanal gerçeklik ortamında karşı karşıya gelecek.

devamı...

Görüşler

0
Challenger
Kavram kargaşası oluşturmak istemem ama acaba Kasparov' un karşılaşacağı bilgisayar bir PC mi?

Bu arada başlıkta da hata var: eniden değil yeniden olacak sanırım.

Eğer yeniden ise, haberde sözü edilen bilgisayarlar PC değildi diye hatırlıyorum.
0
conan
karsilasacagi makina bir 386 dx 33 (math coprocessorlu ki iyi calissin.) Isletim sistemi de vector linux ;)
0
St
Aslinda sorulmasi gereken bazi sorular var bu noktada:
1)Insan beyni, bugunki super bilgisayarlardan daha mi geli$mi$ bir alettir? Hangi acidan daha geli$mi$tir, satrancdaki bir galibiyet ustunlugunu kanitlar mi?
2)Bizi (en azindan $imdilik) bilgisayarlardan ustun kilan $ey, zeka kapasitemiz mi, yoksa duygulari da iceren bir du$unce yapimiz olmasi midir?
3)$imdiki tarif etmesi zor bir$ey.. Nasil anlatsam.. Satranctan devam edelim. Insan beyni deneme yanilmaya gore cali$maz, ornegin oyunun herhangi bir a$amasinda tahtaya baktiginiz anda oyunu koparabilecek bir hamleyi gorebilirsiniz bir anda.. Bilgisayar bunu yapmaz, butun olasiliklari inceler gucu yettigince, sonra en iyisini secer, devam eder.. Sorum: Insan beyni de acaba ayni $eyi yapmasina ragmen, guclu bir paralel algoritma sayesinde kisa bir zamanda halletmektedir bu i$i? Yani duygularimizla satranc oynayan bir turmuyuz, yoksa paralel algoritmalarin gucunden yararlanan bir varlik ce$idi miyiz?
Kafam cok kari$ti, coook...
0
ShaarDaar
sanırım duygusal zeka kavramı ile alakalı bir şey normal zeka kavramlarının dışında sezgisael algoritmaları daha iyi yorumlayabilen bir zeka çeşidinin var olması bilgisayarlardan bizi ayıran temel özelliklerden birisi bu olsa gerek!
0
malkocoglu
Satranc oynayan makinalarin hepsi, minimax adli bir algoritma kullanirlar. Bu algoritma, butun muhtemel hareketleri bir agac yapisi halinde acarak teker teker bakar, ve "kendisi icin en iyi" ve "rakip icin en kotu" bir dali secerek sonraki hamleyi oyle yapar.

Iyi bir minimax icin iki sey gerekir: Agaci mumkun oldugu kadar derinligine indirebilmek (ileri hamle gormek yani), ve iyi/kotu kistasini anlayan tahta_degerlendir() fonksiyonunu iyi yazmak.

Bunlardan birincisi, hafiza ve hizli mikroislemci (beygir gucu) ile halledilir. Ikincisi de zaten arastirmacilarin 40 senedir ugrastigi bir konudur.

Bitiris olarak: Aslinda Kasparov'un bu makina ile oynamasi, bir makina muhendisinin bir robot kolu yapipta onunla bilek guresi yapmasina benzer.

Artik yapay zeka, insanin kopyasini degil, onun problem cozme yetenegini belli kisitli alanlarda kopyalamayi amaclamaktadir.

http://www.bilgidata.com/servlet/YaziListesi?kategori=Yapay

http://www.bilgidata.com/yazi.jsp?dosya=a_altust_algoritmasi.xml



0
sametc
bilen varsa kasparovchess.com'a ne oldu onu sorayım gercekten ne zamandan beri girilmiyor :( bu sayfada hep satranc oynardım :( ama bitti
0
sametc
bu arada macları izlemek icin
www.x3d.com
www.uschess.org

ilk mac berabere 3saat 27 dakika surmus mac :)
0
AsH
İkinci maçı x3d fritz, Kasparov'un 39.hamlesindeki yanlış kararı sayesinde almış bulunuyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

C++ Geliştirme IDEsi Code::Blocks ve Yenilikleri

Tarık

Özgür C++ tümleşik geliştirme ortamının uzunca bir süredir beklenen yeni kararlı sürümü, yeni sitesiyle beraber kullanıcılarla buluştu. Sürüm numaralandırma planı değişikliğe uğrayan Code::Blocks'un şu anki sürüm numarası 8.02 olarak güncellenmiş durumda.

Bir Megamarketi Çıldırtmak

anonim

GNU/Linux, Microsoft, virüsler, kodlar, yeni donanımlar, C++.... Bütün bu karmaşanın arasında insan dinlenmek için de okumak istiyor. Mehmet Emin Arı´nın yeni öyküsü "Bir Megamarketi çıldırtmak..." Umberto Eco´nun Denemelerinden yapılan “Bütün büyük sistemler çıldırmaya çok yatkındır” alıntısıyla başlıyor.

Yaptığınız iş her neyse biraz ara verin ve bir göz atın dinlenmek için. Ayrıca hazır başlamışken sitedeki diğer bilimkurgu öyküleride ilginizi çekebilir. Ama dinlenme işini de fazla abartmayın :)

Asal Sayılarla İlgili Önemli Gelişme!

FZ

İki matematikçi, asal sayılarla ilgili çok önemli bir gelişmeye yol açabilecek teoremlerini ispatladılar.

Pek çok matematikçiye göre bu gelişme onyıllardır matematik alanında karşılaşılan en önemli haber.

Boğaziçi Üniversitesi'nden Cem Yıldırım ve San Jose Devlet Üniversitesi'nden Dan Golston bu önemli haberin kahramanları olma onurunu taşıyorlar. İkili, çalışmalarını kısa bir süre önce Almanya'da düzenlenen Algoritmik Sayılar Teorisi konulu konferansta kamuya sundu.

Microsoft`un ikiye bölünmesi kararına iptal

mostra

Ve ulu Birlesik Devletler adaleti Hürriyet`te yazan habere göre kararından vaz geçti. Aslında bölünse daha iyi olmaz mıydı? Kesinlikle tartışılır bir durum. Birbirleri ile danışıklı dövüşte mi olurlardı yoksa gerçekten mükemmel bir rekabet ortamı mı ortaya çıkardı ? Keşke yaşasaydık da görseydik.. Neyse siz okuyun karar verin, atın tutun yakalayın, iş görün ;-)(unutmadan bu microsaft'a karşı olmak bir virus gibi yayılıyor mu ne {;-p)

Merhaba yeni bilişim DEV´i...

elrond

Evet beklenen gelişme oldu ve HP-Compaq birleşmesinin nasıl şekilleneceğine dair ilk resmi açıklamalar geldi. Ürün aileleri aşağıdaki gibi şekilleniyor. Yok abi ben sabredemem direk olayı birinci ağızdan inceleyeceğim derseniz Buraya buyrun...