Kasparov Yeniden PC´ye Karşı!

0
sametc
Efsanevi satranç şampiyonu Garry Kasparov bir kez daha insan beyninin makinelerden üstün olduğunu kanıtlamaya çalışacak.Kasparov, bu kez saniyede 3 milyon hamle hesap edebilme kapasitesine sahip bir bilgisayar programıyla sanal gerçeklik ortamında karşı karşıya gelecek.

devamı...

Görüşler

0
Challenger
Kavram kargaşası oluşturmak istemem ama acaba Kasparov' un karşılaşacağı bilgisayar bir PC mi?

Bu arada başlıkta da hata var: eniden değil yeniden olacak sanırım.

Eğer yeniden ise, haberde sözü edilen bilgisayarlar PC değildi diye hatırlıyorum.
0
conan
karsilasacagi makina bir 386 dx 33 (math coprocessorlu ki iyi calissin.) Isletim sistemi de vector linux ;)
0
St
Aslinda sorulmasi gereken bazi sorular var bu noktada:
1)Insan beyni, bugunki super bilgisayarlardan daha mi geli$mi$ bir alettir? Hangi acidan daha geli$mi$tir, satrancdaki bir galibiyet ustunlugunu kanitlar mi?
2)Bizi (en azindan $imdilik) bilgisayarlardan ustun kilan $ey, zeka kapasitemiz mi, yoksa duygulari da iceren bir du$unce yapimiz olmasi midir?
3)$imdiki tarif etmesi zor bir$ey.. Nasil anlatsam.. Satranctan devam edelim. Insan beyni deneme yanilmaya gore cali$maz, ornegin oyunun herhangi bir a$amasinda tahtaya baktiginiz anda oyunu koparabilecek bir hamleyi gorebilirsiniz bir anda.. Bilgisayar bunu yapmaz, butun olasiliklari inceler gucu yettigince, sonra en iyisini secer, devam eder.. Sorum: Insan beyni de acaba ayni $eyi yapmasina ragmen, guclu bir paralel algoritma sayesinde kisa bir zamanda halletmektedir bu i$i? Yani duygularimizla satranc oynayan bir turmuyuz, yoksa paralel algoritmalarin gucunden yararlanan bir varlik ce$idi miyiz?
Kafam cok kari$ti, coook...
0
ShaarDaar
sanırım duygusal zeka kavramı ile alakalı bir şey normal zeka kavramlarının dışında sezgisael algoritmaları daha iyi yorumlayabilen bir zeka çeşidinin var olması bilgisayarlardan bizi ayıran temel özelliklerden birisi bu olsa gerek!
0
malkocoglu
Satranc oynayan makinalarin hepsi, minimax adli bir algoritma kullanirlar. Bu algoritma, butun muhtemel hareketleri bir agac yapisi halinde acarak teker teker bakar, ve "kendisi icin en iyi" ve "rakip icin en kotu" bir dali secerek sonraki hamleyi oyle yapar.

Iyi bir minimax icin iki sey gerekir: Agaci mumkun oldugu kadar derinligine indirebilmek (ileri hamle gormek yani), ve iyi/kotu kistasini anlayan tahta_degerlendir() fonksiyonunu iyi yazmak.

Bunlardan birincisi, hafiza ve hizli mikroislemci (beygir gucu) ile halledilir. Ikincisi de zaten arastirmacilarin 40 senedir ugrastigi bir konudur.

Bitiris olarak: Aslinda Kasparov'un bu makina ile oynamasi, bir makina muhendisinin bir robot kolu yapipta onunla bilek guresi yapmasina benzer.

Artik yapay zeka, insanin kopyasini degil, onun problem cozme yetenegini belli kisitli alanlarda kopyalamayi amaclamaktadir.

http://www.bilgidata.com/servlet/YaziListesi?kategori=Yapay

http://www.bilgidata.com/yazi.jsp?dosya=a_altust_algoritmasi.xml



0
sametc
bilen varsa kasparovchess.com'a ne oldu onu sorayım gercekten ne zamandan beri girilmiyor :( bu sayfada hep satranc oynardım :( ama bitti
0
sametc
bu arada macları izlemek icin
www.x3d.com
www.uschess.org

ilk mac berabere 3saat 27 dakika surmus mac :)
0
AsH
İkinci maçı x3d fritz, Kasparov'un 39.hamlesindeki yanlış kararı sayesinde almış bulunuyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

En ucuz Internet Kafe Türkiye'de

conan

Foreign Policy'nin yaptığı bir araştırmaya göre en ucuz Internet Kafe saati ($0.50) ile Türkiye'de. 26 ülkenin kapsayan bu araştırmada en pahalı ülkeler olarak İsveç ($6.40) Avusturya ($6.00) Nijerya ($5.40) Amerika ($5.00) gözüküyorlar. (Evek. Haberi slashdot sitesinde gördüm) :)

Tcl/Tk 8.5 Çıktı

anonim

Açık kaynak kodlu betik dillerinin atası Tcl/Tk nın kararlı yeni sürümü 8.5 duyuruldu. Yeni sürüm TCL dili için birçok güncelleme ve performans iyileştirmesinin yanında popüler grafik arayüz kütüphanesi TK için de yeni arayüz bileşenleri ve yeni bir tema sistemi gibi birçok yenilik içeriyor. Bilgi ve kaynak kodları aşağıdaki adreslerde:

http://www.tcl.tk
http://www.sourceforge.net

Türk Lise Öğrencileri Haritada Türkiye'yi Bulamadı

mos

Liselileri kapsayan raporda 'öğrencilerin Türkiye'nin yerini bilmedikleri ve dinlerini tanımadıkları' ortaya çıktı.

Milli Eğitim Bakanlığı, kamuoyunda LGS olarak bilinen, "2004 Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı"na ilişkin bir analiz raporu hazırladı. "8. sınıf öğrencilerinin ülkelerinin harita üzerindekini yerini bilmediği ve dinlerini tanımadığı" sonucu çıkan raporda, ezberciliğe alışan öğrencilerin kavrama yeteneği kazanamadığı da vurgulandı.

Hans Reiser cinayet şüphelisi olarak tutuklandı

anonim

ReiserFS dosya sistemiyle adını duyuran Hans Reiser boşandığı karısının katil zanlısı şüphesiyle tutuklandı.Polis bir süredir kayıp olan eski eşinin öldürülmüş olabileceği şüphesiyle Hans Reiser'ı göz altına almış. Haberin orjinaline buradan ulaşabilirsiniz. Bu haberin üzerine reiserfs ve açık kaynak kodlu yazılımlar hakkında türlü geyik de hemen ardından yapılmaya başlanmış. Acaba açık kaynak kodlu yazılımlar çıldırmamıza bir sebep mi yoksa çıldırmamızın bir sonucu mu? Burada uzayan bir tartışma trafiğine rastlamak mümkün.

Ünlü Türk Bilgisayar Bilimcileri ve Mühendisleri

coskung

İstanbul Bilgi Üniversitesi Matematik Bölümü, ünlü matematikçi Cahit Arf adına bir matematik yarışması düzenliyor. Yarışmanın adını görünce aklıma şu soru geldi:

Acaba matematikte Cahit Arf, fizikte Feza Gürsey gibi kendi alanında dünyaca tanınmış bilgisayar mühendisimiz veya bilgisayar bilimcimiz var mı?