Kasparov Yeniden PC´ye Karşı!

0
sametc
Efsanevi satranç şampiyonu Garry Kasparov bir kez daha insan beyninin makinelerden üstün olduğunu kanıtlamaya çalışacak.Kasparov, bu kez saniyede 3 milyon hamle hesap edebilme kapasitesine sahip bir bilgisayar programıyla sanal gerçeklik ortamında karşı karşıya gelecek.

devamı...

Görüşler

0
Challenger
Kavram kargaşası oluşturmak istemem ama acaba Kasparov' un karşılaşacağı bilgisayar bir PC mi?

Bu arada başlıkta da hata var: eniden değil yeniden olacak sanırım.

Eğer yeniden ise, haberde sözü edilen bilgisayarlar PC değildi diye hatırlıyorum.
0
conan
karsilasacagi makina bir 386 dx 33 (math coprocessorlu ki iyi calissin.) Isletim sistemi de vector linux ;)
0
St
Aslinda sorulmasi gereken bazi sorular var bu noktada:
1)Insan beyni, bugunki super bilgisayarlardan daha mi geli$mi$ bir alettir? Hangi acidan daha geli$mi$tir, satrancdaki bir galibiyet ustunlugunu kanitlar mi?
2)Bizi (en azindan $imdilik) bilgisayarlardan ustun kilan $ey, zeka kapasitemiz mi, yoksa duygulari da iceren bir du$unce yapimiz olmasi midir?
3)$imdiki tarif etmesi zor bir$ey.. Nasil anlatsam.. Satranctan devam edelim. Insan beyni deneme yanilmaya gore cali$maz, ornegin oyunun herhangi bir a$amasinda tahtaya baktiginiz anda oyunu koparabilecek bir hamleyi gorebilirsiniz bir anda.. Bilgisayar bunu yapmaz, butun olasiliklari inceler gucu yettigince, sonra en iyisini secer, devam eder.. Sorum: Insan beyni de acaba ayni $eyi yapmasina ragmen, guclu bir paralel algoritma sayesinde kisa bir zamanda halletmektedir bu i$i? Yani duygularimizla satranc oynayan bir turmuyuz, yoksa paralel algoritmalarin gucunden yararlanan bir varlik ce$idi miyiz?
Kafam cok kari$ti, coook...
0
ShaarDaar
sanırım duygusal zeka kavramı ile alakalı bir şey normal zeka kavramlarının dışında sezgisael algoritmaları daha iyi yorumlayabilen bir zeka çeşidinin var olması bilgisayarlardan bizi ayıran temel özelliklerden birisi bu olsa gerek!
0
malkocoglu
Satranc oynayan makinalarin hepsi, minimax adli bir algoritma kullanirlar. Bu algoritma, butun muhtemel hareketleri bir agac yapisi halinde acarak teker teker bakar, ve "kendisi icin en iyi" ve "rakip icin en kotu" bir dali secerek sonraki hamleyi oyle yapar.

Iyi bir minimax icin iki sey gerekir: Agaci mumkun oldugu kadar derinligine indirebilmek (ileri hamle gormek yani), ve iyi/kotu kistasini anlayan tahta_degerlendir() fonksiyonunu iyi yazmak.

Bunlardan birincisi, hafiza ve hizli mikroislemci (beygir gucu) ile halledilir. Ikincisi de zaten arastirmacilarin 40 senedir ugrastigi bir konudur.

Bitiris olarak: Aslinda Kasparov'un bu makina ile oynamasi, bir makina muhendisinin bir robot kolu yapipta onunla bilek guresi yapmasina benzer.

Artik yapay zeka, insanin kopyasini degil, onun problem cozme yetenegini belli kisitli alanlarda kopyalamayi amaclamaktadir.

http://www.bilgidata.com/servlet/YaziListesi?kategori=Yapay

http://www.bilgidata.com/yazi.jsp?dosya=a_altust_algoritmasi.xml



0
sametc
bilen varsa kasparovchess.com'a ne oldu onu sorayım gercekten ne zamandan beri girilmiyor :( bu sayfada hep satranc oynardım :( ama bitti
0
sametc
bu arada macları izlemek icin
www.x3d.com
www.uschess.org

ilk mac berabere 3saat 27 dakika surmus mac :)
0
AsH
İkinci maçı x3d fritz, Kasparov'un 39.hamlesindeki yanlış kararı sayesinde almış bulunuyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Etkinlik Dediğin Böyle Olur: Accelerating Change 2005

FZ

Etkinlik dediğin böyle olur. Vernor Vinge, Ray Kurzweil, Peter Norvig, Rudy Rucker, Terry Winograd gibi efsane isimlerin bir araya geldiği Accelerating Change 2005 konferansı bu sene Stanford'da düzenleniyor.

Kaynak: planet.lisp.org

İstanbul parmaklarımın altında:Büyükşehir Belediyesi tüm İstanbul`u nete taşıdı

sidar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tüm İstanbul'u sokaklarına kadar incelemek isteyenler için İnternet'te yeni bir sayfa açtı. Tüm sokak, mahalle ve caddelerin dahil olduğu bu ayrıntılı İnternet Haritasi şu an beta olsa da çok güzel iş görüyor. url: http://212.174.15.14

Bu Internet Adam Olmaz

sundance

Evet Word`u açıp Q33NY yazıp, sonra da bunu Windings fontu ile görürseniz bir komployu farkedeceksiniz zira bu ikiz kulelere çarpan uçaklardan bir tanesinin uçuş nosu. Dahası NYC yazıp bunu Windings ve Webdings fontları ile gösterdiğinizde daha fazla bilgi edineceksiniz. Allahaşkına pes, hiç sıkılmıyorlar mı bu zırvalıkları yollamaya, bunlara inanmaya. Herneyse iyi ki Urban Legens Reference diye bir site var bu tür zırvalıklara geçit vermeyen. Gidin işin aslını, dünya üzerinde Q33NY diye bir uçuş nosu olmadığını ve bu yalanın (NYC) 1992 yılında ortaya çıktığını, dahası Microsoft`un bu konuda bir genelge bile yayınlamış olduğunu göreceksiniz.

Not: Dahası ekranın genç ve tombul ;) ana haber bülteni sunucularımızdan birisi TV`de söz konusu kerameti izah etmiş :))

Internet Explorer 7 Firefox 2.0'a karşı

Titus

Artık olanağan olan tarayıcı şavaşlarına yeni bir bakış açısı da yıl sonunda çıkması beklenen Internet Explorer 7 ile Firefox 2.0 karşılaştırması ile geldi. Bu iki tarayıcının arayüz, sekmeler, güvenlik ve eklentiler olarak toplam 4 bölümde karşılaştırmasını yapan yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Bilişim 2001´e 1 Kala

mambo

Türkiyenin en büyük teknoloji ve iletişim fuarı Bilişim 2001 için yoğun çalışmalar sürüyor.
25000 metrekare alanda yapılan bu devasa fuarda aklınıza gelen hemen hemen bütün büyük şirketler katılıyor.4-9 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan fuar için bilet fiyatları 7 milyon olarak açıklanmış, ama daha önceki tecrübelere dayanarak zaten sponsor olan bütün firmalardan davetiye bulmanız mümkün. Bilet için ayrı bir ücret ödemeye gerek yok yani! Yok ben illaki para verip bilet almak istiyorum diyosanız o zaman Biletix'e bir göz atın.