Kasparov Yeniden PC´ye Karşı!

0
sametc
Efsanevi satranç şampiyonu Garry Kasparov bir kez daha insan beyninin makinelerden üstün olduğunu kanıtlamaya çalışacak.Kasparov, bu kez saniyede 3 milyon hamle hesap edebilme kapasitesine sahip bir bilgisayar programıyla sanal gerçeklik ortamında karşı karşıya gelecek.

devamı...

Görüşler

0
Challenger
Kavram kargaşası oluşturmak istemem ama acaba Kasparov' un karşılaşacağı bilgisayar bir PC mi?

Bu arada başlıkta da hata var: eniden değil yeniden olacak sanırım.

Eğer yeniden ise, haberde sözü edilen bilgisayarlar PC değildi diye hatırlıyorum.
0
conan
karsilasacagi makina bir 386 dx 33 (math coprocessorlu ki iyi calissin.) Isletim sistemi de vector linux ;)
0
St
Aslinda sorulmasi gereken bazi sorular var bu noktada:
1)Insan beyni, bugunki super bilgisayarlardan daha mi geli$mi$ bir alettir? Hangi acidan daha geli$mi$tir, satrancdaki bir galibiyet ustunlugunu kanitlar mi?
2)Bizi (en azindan $imdilik) bilgisayarlardan ustun kilan $ey, zeka kapasitemiz mi, yoksa duygulari da iceren bir du$unce yapimiz olmasi midir?
3)$imdiki tarif etmesi zor bir$ey.. Nasil anlatsam.. Satranctan devam edelim. Insan beyni deneme yanilmaya gore cali$maz, ornegin oyunun herhangi bir a$amasinda tahtaya baktiginiz anda oyunu koparabilecek bir hamleyi gorebilirsiniz bir anda.. Bilgisayar bunu yapmaz, butun olasiliklari inceler gucu yettigince, sonra en iyisini secer, devam eder.. Sorum: Insan beyni de acaba ayni $eyi yapmasina ragmen, guclu bir paralel algoritma sayesinde kisa bir zamanda halletmektedir bu i$i? Yani duygularimizla satranc oynayan bir turmuyuz, yoksa paralel algoritmalarin gucunden yararlanan bir varlik ce$idi miyiz?
Kafam cok kari$ti, coook...
0
ShaarDaar
sanırım duygusal zeka kavramı ile alakalı bir şey normal zeka kavramlarının dışında sezgisael algoritmaları daha iyi yorumlayabilen bir zeka çeşidinin var olması bilgisayarlardan bizi ayıran temel özelliklerden birisi bu olsa gerek!
0
malkocoglu
Satranc oynayan makinalarin hepsi, minimax adli bir algoritma kullanirlar. Bu algoritma, butun muhtemel hareketleri bir agac yapisi halinde acarak teker teker bakar, ve "kendisi icin en iyi" ve "rakip icin en kotu" bir dali secerek sonraki hamleyi oyle yapar.

Iyi bir minimax icin iki sey gerekir: Agaci mumkun oldugu kadar derinligine indirebilmek (ileri hamle gormek yani), ve iyi/kotu kistasini anlayan tahta_degerlendir() fonksiyonunu iyi yazmak.

Bunlardan birincisi, hafiza ve hizli mikroislemci (beygir gucu) ile halledilir. Ikincisi de zaten arastirmacilarin 40 senedir ugrastigi bir konudur.

Bitiris olarak: Aslinda Kasparov'un bu makina ile oynamasi, bir makina muhendisinin bir robot kolu yapipta onunla bilek guresi yapmasina benzer.

Artik yapay zeka, insanin kopyasini degil, onun problem cozme yetenegini belli kisitli alanlarda kopyalamayi amaclamaktadir.

http://www.bilgidata.com/servlet/YaziListesi?kategori=Yapay

http://www.bilgidata.com/yazi.jsp?dosya=a_altust_algoritmasi.xml



0
sametc
bilen varsa kasparovchess.com'a ne oldu onu sorayım gercekten ne zamandan beri girilmiyor :( bu sayfada hep satranc oynardım :( ama bitti
0
sametc
bu arada macları izlemek icin
www.x3d.com
www.uschess.org

ilk mac berabere 3saat 27 dakika surmus mac :)
0
AsH
İkinci maçı x3d fritz, Kasparov'un 39.hamlesindeki yanlış kararı sayesinde almış bulunuyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Wikipedia'nın Babası İstanbul'daydı

FZ

İçeriğini internet kullanıcılarının oluşturduğu bir ansiklopedi yaratmak fikriyle yedi yıl önce faaliyete geçen Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales, 'Altivi ile Sınırsız Dünya Liderleri' seminerleri kapsamında dün İstanbul'daydı.

1966 yılında doğan Amerikalı internet girişimcisi Jimmy Wales, Wikipedia fikrinin insanların internette bir araya gelerek açık kaynak kodlu yazılımlar ortaya çıkarmaya başlamasından sonra aklına geldiğini söylüyor. "Yazılımları neden içeriğe taşımayalım?" diye düşünen Wales, yedi yıl içinde dünyanın en büyük ansiklopedisini oluşturmayı başardı. Hem de kendisini hiç yormadan...

Sony kötü yakalandı!

conan

Sony müşterilerinin bilgisayarlarına rootkit koyarken yakalandı! Olay sadece rootkit koymakla da bitmiyor. Bilgisayara yüklenen rootkit Sony'den satın alınan müzik CDlerinin kopyalanmasını engellemesi için kullanılan bir programı saklamak için kullanılıyor! Durun daha da bitmedi... Bu rootkit bilgisayardan normal yollardan uninstall edilememekle birlikte, eğer bir şekilde anti-kopyalama programını silmeye kalkarsanız bilgisayarınızın bir daha müzik CDsi çalamıyor! Evet yanlış duymadınız... Kişilik haklarına saygı filan hiç önemli değil. Önemli olan $$$

HP SnoSoft`u DMCA kurallarına gore dava edecek.

conan

HP, dün işletim sistemi Tru64de bir guvenlik açığı bulan ve bu açığı kullanarak root access elde edilmesini sağlayan bir programı Bugtraq`da yayınlayan SnoSoft`u Digital Millennium Copyright Act (DMCA) yasalarına dayanarak dava edeceğini açıkladı. HP`nin Baskan Yardımcısının demecine göre SnoSoft`un her bir üyesi 500.000`er bin $ ve 5 yıla kadar mahkum olabilecekler.

Konu ile ilgili ilginç tartışmalar Slashdot`da alevlendi bile. Özellikle Bruce Perens`in bu konudaki yorumları ve tutumu oldukça ilginç. (Kendisi HP`nin Open Source departmanında Senior Strategist olarak görev almakta)

Etkinlik Dediğin Böyle Olur: Accelerating Change 2005

FZ

Etkinlik dediğin böyle olur. Vernor Vinge, Ray Kurzweil, Peter Norvig, Rudy Rucker, Terry Winograd gibi efsane isimlerin bir araya geldiği Accelerating Change 2005 konferansı bu sene Stanford'da düzenleniyor.

Kaynak: planet.lisp.org

Cat Logic, Türkiye'yi ar-ge üssü seçti

ekrems

Avupa'da BT (Bilgi Teknolojileri) personeli bulmakta zorlanan, Hindistan'da ise istedikleri kaliteyi bulamayıp ve iletişim sorunu yaşayan yabancı yazılım devleri dümeni Türkiye'ye kırmaya başladı. Bu trendin en canlı örneği ise Türkiye'yi ar-ge üssü ilan eden Hollanda'nın bir numaralı yazılım devi Cat Logic. Firma Türkiye'de geliştirdiği yazılımları dünyaya pazarlayacak.