Ian Murdock Burada, Richard M. Stallman Burada FM Okurları Nerede?

0
FZ
Ziyaretçiler bir bir gelmeye başladı. Debian projesinin kurucusu Ian Murdock şu anda Bilgi Üniversitesi kampüsünü ziyaret ediyor. Diğer yabancı konuklar da gelmeye başladı. Richard Stallman da varmak üzere.

27 Şubat, yani Cuma, yani yarından itibaren İstanbul Bilgi Üniversitesi gümbür gümbür 3 günlük bir Özgür Yazılım ve Açık Kaynak etkinliğine ev sahipliği yapacak.

Gelebilecek tüm FM takipçilerine kapılar ardına dek açıktır, herkesi bekliyoruz. Gelmeyenleri kara listeye alıp dövücez :-P

Görüşler

0
bahadirkandemir
Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanlığı'ndan otobüs talep ettik ama dilekçemizi geç verdiğimiz için (dilekçeyi 1,5 ay önceden vermemiz gerekiyormuş.) otobüs ayarlanamadı.

Kendi imkanlarımızla, 1. ve 2. gün, 2 grup halinde etkinliklere geliyoruz :)
0
pulsar
Yarın sabah 09:30 olmadan orada olacağım merak buyurmayınız efenim.
0
pulsar
Gelmeyenlerin ayrıca üzerlerine oturmayı teklif ediyorum efenim. Bütün iri fm üyelerinin de bu eylemime katılmalarını dilerim.
0
FZ
Bir daha düşün! :-P
0
anonim
pazartesi gunune 5 kredilik bir analiz 2 sinavim oldugundan dolayi etkinlige kisa araliklar seklinde katilacagim (cuma ogleden sonra, pazar gunu de stallman amcam icin).

bunun disinda ben ITU'de okuyan bir ogrenci olaraktan Bilisim Enstitusu Muduru olan sayın "Hasan Nüzhet Dalfes" hocamiza bu konuyu acmistim: hocam biz orada neden ITU olarak bulunmuyoruz, bunun icin cok rahat bir servis ayarlanabilir. Iste bu ve benzer konular hakkinda hocama e-mail seklinde gayet resmi olarak bir soru yoneltmistim. sagolsun kendisi incelik edip cevap yazMAma duyarliligini gosterdi. buradan ona ayrica tesekkurlerimi bir borc bilirim...

Daha nice m$ senliklerinde Hasan N. Dalfes hocam ile... (herhalde koskoca muduru .net, asp, visual cart curt gibi urunleri olan bir m$ yaninda, open source ile kandirabileceginizi dusunmemissinizdir.)
0
FZ
Parantez içindeki cümle ile tam olarak neyi kast ettiğini anlayamadım. ???
0
anonim
bilgi islem de yazilan ve elektrik elektronik binasindaki yapilan calismalarin %99'unun m$ bazli projeler oldugunu, ve bunu destekleyen hocalari dusundum de bir an icin... ufak bir igneleme de bulunmak istedim. Insanlara bazen daha guzel bir cozum onerdigimizde neden hakaret ugramis gibi hissediyorlar kendilerini hep anlayamamisimdir. Neyse ITU'de m$ kullanmaya devam...

FZ Hocam'a not: hatirlarsaniz siz bir ara lisans calismalarinda POV-RAY kullanildigindan, linux bazli yazilimlar yazildigindan falan bahsetmistiniz bana. Iste onlar tam da H. Dalfes Hocam'in mudurlugune kadar surmus. Ondan sonra lisans calismalari -bilgi islem acisindan- esittir sifir.
0
FZ
Valla benim bildiğim Nüzhet Dalfes Hoca, İTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi´ne GNU/Linux´u getirmiş Prof. Dr. Metin Demiralp´in arkadaşlarından biri olup kendisi de epey Özgür Yazılım taraftarı biridir. Görmeyeli değişti mi acaba?
0
sundance
Valla bildigim kadarıyla ITU bunyesinde bir kurulus olan ANKA BT pazar günü bir sunum bile yapacak.

Sanırım kanmışlar bile :p
0
bahadirkandemir
Merhaba,

"Gelirim ama ya yer bulamazsam?" diye soran arkadaşlar oldu bugün. Ön kayıt yaptırmadıkları için tereddüt içindeydiler. Birkaç tanesinin ön kaydını biraz evvel yaptım ve 828-831 arası kayıt numaraları aldım. Mail adreslerini bilmediğim için no@mail gibi adresler kullandım (Dövmezsiniz değil mi?).

828-831 kayıt numaralarına sahip arkadaşlarımızın simultane çeviri yapılacak salonlarda yer bulma olasılığı nedir?
0
FZ
Açıkçası kilometrelerce yol tepip Dolapdere kampüsüne gelen hiç kimsenin kapıdan çevrilmesi gibi bir durum söz konusu olmayacaktır, içiniz rahat olsun.

Simultane tercüme konusuna gelince, söz konusu özel konuşmalar Bilgi Üniversitesi´nin en büyük salonunda yapılacak, dilbilimci Noam Chomsky geldiğinde kullanılan salonlar yani. Bir hayli yüksek kapasiteli yerler ama olur da gerçekten bir izdiham yaşanırsa ki umarım yaşanır artık gönüllü arkadaşlar el birliği ile tercüme yaparlar yabancı dili yeterli olmayanlara:

- Eee, Stallman diyor ki, evet, özgür yazılım çünkü, eee, 1980´li yılların başında ben, eee, diyor ki, MIT´de yapay zekâ lab.ında çalışırken... çalışırken bir gün, eee...

:)

Kısaca diyorum ki: Gelin ve bu ``tarihi´´ etkinliğin bir parçası olun, her gün, her sene karşılaşabileceğiniz türden bir şey değil çünkü ;-)
0
bahadirkandemir
Cevabınız beni rahatlattı, sabah arkadaşları da rahatlatacak :)

İyi geceler, sabah erken kalkacağım :)
0
mturker
Şu insanlardan bir tanesi de Ankara'ya gelse de gitsem. Hayır gelemiyorum ki İstanbula. Ondan söylüyorum. Yoksa oturun üstüme tamam anlarım.
0
FZ
FM camiasının en üretken hocalarından roktas yani Recai Oktaş da ta Karadeniz ortamlarından, kalktı, üniversitesini, işini, gücünü bir süreliğine askıya alıp İstanbullara geldi.

Doğal olarak kara listeye girmiyor, bilakis etkinliği onurlandıran izleyiciler listesine adını altın harflerle yazdırıyor. :-P

İstanbul´da olup da gelmeyenlere duyurulur ;-)
0
aRda_
Evet Ian Murdock burada, Richard M. Stallman buralarda bazi FM okuru da burada :) Ama FM `cilerin kendileri yoktu.. :P
0
bahadirkandemir
Ben vardım ya Arda :)

Etkinliklere getirdiğim bir MS düşkünü bir arkadaş müthiş etkilendi, "2003'ü silip Linux kuracağım" diye sayıkladı...

Kocaeli Üniversitesi olarak otobüs kaldıracaktık ama olmadı, ama yine de ilk günden 5 kişi orada bulunduk.

FM`den kimse yoktu, yarın uyanabilirsem 2. grup ile de geleceğim...
0
FZ
butch orada idi, sundance orada idi, larweda orada idi, roktas orada idi, FZ orada idi gözlerimle gördüm, isterseniz şahit de gösterebilirim :) Yarın bütün gün gene orada olacağız.

Eğer kast edilen şey FM standı ise, öyle bir şey yoktu.

Ancak süper şahane FM tişörtlerini linux34.com standından alabilirsiniz, o konuda içiniz rahat olsun.

Yarın (Cumartesi) öğleden sonra FM editörleri olarak FM projesi hakkında bir seminerimiz olacak, tüm okurlarımızı, takipçilerimizi ve destekçilerimizi bekliyoruz.
0
Robert
Eğer yanlış görmediysem ekibin gerisi de oradaydı.
0
gismo
Stallman harikaydı. Hepimizin Free Software den ne anladığını yeniden düşünmesi gerek.
0
vampir
kara liste tamam da dovmek ne oluyor.. olmuyor.. ben kendimi getiremedimdi ama yarin getircem kulaandan tutup.. bu kadar heycanla bekle sonra ucup gitsin hersey olur mu ayip yazik gunah.. kerneller carpar sonra..
0
anonim
Saat 20:00 oldu ve yarın ki 5 kredilik Analiz I'de yer alacak olan belirli integral ispatları hakkında en ufak bir bilgim olmamasına rağmen, şu an da ders çalışmak yerine bu yorumu yazmanın daha doğru olacağı görüşündeyim.
Üzerime FM ekibinin oturacağı korkusu ile Pazar sabahı kendimi Bilgi'nin Dolapdere kampüsüne attım. Yine etrafta benzer yüzler ile hoşbeş ettikten sonra (eklemeden edemeyeceğim bu sefer debian kullanıcıları ayrı bir köşede idi ;) Kıvılcım Hindistan'ın seminerinde soluğu aldım. Hepimize "Unix Junkie" teriminin inceliklerini ardindan da "Hacker Olmak ya da Olmamak" arasındaki farkı aktardıktan sonra, ben tadı damağımızda bir semineri arkamda bırakıp etrafta Richard Stallman ve Ian Murdock'ı aramaya koyuldum. En sonunda bir seminer salanunda yakaladığım Ian Murdock ile hemen ayak üstü bir sohbete girdim. İşte Sarge hakkında ne gibi tüyolar verebilirsiniz, (benim şahsi görüşüm) debian'da bir çok sunucu programı paketi kırık iken kde ve gnome en son sürümlerinde (sunucu programlarına nazaran çok çok) stabil halde, bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz gibi...
Gel gelelim asıl bombaya: Richard Stallman. Herhalde adamcağızı yatağında çıkarıp aynen kürsüye kaldırdılar çünkü esneyip günaydın demek ile konuya girdi (bunu dediği anda Türkiye saati 15:00'i vuruyordu). Yaptığı konuşmayı hepimiz az çok tahmin edebiliriz: GNU ve özgür yazılım. Ama çok önemli bir şey gerçekleşti orada. Oradaki Linux kullanıcılarının 90%'inda bir değişiklik oldu artık. Bize kullandığımız sistemin artık bir GNU olmadığını bunun sadece Linux olduğundan dem vurdu. Asıl önemli olanın GNU/Linux ondan da öte, "özgür yazılım" kavramı olduğunu kafamıza vura vura söyledi. Gerçekten de gözümüz ne kadar da kapalı Linux kullandığımızın farkına vardım. "özgür yazılım" adı ile başlayan bir proje artık linux diye anılıyordu. Peki felsefemizin ismi neden ortalarda yoktu. rms'in de yakındığı gibi: bir program için dökümantasyon istediğiniz zaman hep onun linux dökümantasyonuna ulaşıyorsunuz, yazılımın hiçbir yerinde onun özgür olduğunundan, bu özgürlüğün neden, ne şekilde burada olduğundan hiçbir anlamda bahsedilmemekte. Ve artık ben de bir karar aldım, artık linux değil, özgür yazılım kullanıyorum; hiç olmadı GNU/Linux derim, ama artık sadece linux değil. Bilmiyorum ben burada anlatınca ne derece cazip ya da inandırıc geldi ama rms o salonu fazlasıyla ikna etmeyi başardı diye düşünüyorum.

P.S. Ben her ne kadar sıska biri olsamda çorbada benim de tuzum olacak, ben de gelmeyenlerin üstüne oturan tarafta yer almaktan gurur duyarım.
0
vampir
orda olan herkesin hayatinda birseylerin degistigi gorusune katiliyorum..
richard stallman gercekten cok buyuleyici bir insan.. ve gercekten bir "saint"
umarim bu oglenin kayitlarini izleyebilme sansimiz olur..
0
morad
ama hala ayni yerdeyim :( baslamaya vaktim bile yok :( üff cok sIkIcI
0
morad
ama hala ayni yerdeyim :( baslamaya vaktim bile yok :( üff cok sIkIcI
0
sametc
değilmi knt ben bugun sahsen coooooook sey oğrendim su stallman amcadan .... gercekten cok muthiş konuşma yaptı ve bazı gercekleri ogrendim...............
lan murdock ile "onemli " "onemli değil" tartısması guzeldi cook kısa surdu ama inanılmazdı..

ve aslında onemli olanın "OZGUR yazılım olması" gerektiğine dikkat cekti.
ardından sunu farkettim "biz aslında linuxu ozgur yazılım diye değil windows hatalarını vermiyor diye kullanıyormuşuz" bunu farkettim.. ve daha cooook sey anlattı stallman amcamız butun konusmaları hatırlamaya calısıyorum sonra uc gunluk turu anlatıcak bir yazı editorlerin biri mutlaka yazarlar oraya yazarım... ben de katılıyorum istanbulda olupta gelemeyenler aglasın diyorum..

beni uzen tek sey "SERDAR KOYLU'nun seminerinin 17:30 da baslması benimde maalesef ilk 10 dakikasını dinlemem :( bu adamın seminerini mutlaka dinlemek istiyordum.. ama olmadı :((( cunku onun kadar iyi programlama anlatan insan gormedim.
0
bahadirkandemir
Bir ara "aaa bak Samet" diye bir söz duydum, kafamı çevirdim ama kimseyi göremedim, o sırada Can Uğur Ayfer`in seminerindeydik, seminer başladığı için "samet ceee, burda mısııın?" diyemedim.
0
sametc
ciddimisin :) kim dedi onu buyuk ihtimalle editorlerden biri demiştir baska kimseyi yuz fizik olarak tanımıyorum cunku bende o seminerdeydim eger kimsem suydum.. en arkada ortada onum bomboştu... o kişi bendim ayrıca ben yuz olarak sadece tongucyumruğu tanıdığım icin ah merhaba tongucyumruk dedim baska kimseyi tanımadım :)
baska hangi seminere katıldık hmm fm seminerine fazlamesai projesi seminerine katıldım..
0
muhasebeci
Herkese selam,

Ben de oradaydım. Bir sürü harika insan ile tanışma fırsatı elime geçti. FM standının olmaması beni üzdü. Eğer bir fm standı olsaydı inanın en kalabalık topluluk o standın başında olurdu. istanbulda oturup ta gelmiyenlerin üstüne oturacak arkadaşlardan, biraz sıkışıp bana da yer açmalarını istiyorum. :)

0
yuxel
Şenlikteki sunumlara, resimlere, varsa filmlere ulaşabilecekmiyiz acaba ?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GNU İş Başında

FZ

Sevgili Açık Kaynakçılar, Özgürcüler, İmececiler,

Sizler şimdi konu satırına bakıp, "Nereden çıktı bu GNU? Hep iş başında değil miydi ki?" diyeceksiniz.

Efendim mevzu şu:

İstanbul Bilgi Üniveristesindeki sunumda "afazi, celbedilmiş afazi, hediye bilgi, safsata, vesaire" gibi kavramlar dile getirilip etraflıca ne oldukları anlatılmıştı. Ancak aşağıdaki örnekle perçinlenip "koleksiyonerler için özel olarak paketlemekte" fayda var.

Tatil Rehaveti

butch

fazlamesai.net'e soralım: Nereye gidiyoruz?

some_plus

Bu siteyi takip edenlerin çoğu tahminen bilişim camiasından. Herkes, her sabah kalkıyor, bazısı okula, bazısı işe gidiyor. Şahsen gözlemlediğim birşey var, o da bu camiadan bir çok kişinin güne uykusuz olarak başlıyor olması.

Benim düşüncem bunun sebebinin bitmek bilmeyen bilişim deliliği olması.

FM ne kadar teknik ?

sundance

FM yayına başladığından bu yana yaklaşık üç yıl geçti. Bu süre içinde, hayatımızda bir çok değişiklikler oldu, birçoğumuzun evine Internet girdi, yeni teknolojiler gelişti, cep telefonlarımız, cep bilgisayarlarına dönüştü vs.

Bu hal ve gidişat içinde, FM okurlarının sitenin mevcut yapısını nasıl bulduklarını merak ettik. Sizce FM gerektiği kadar detaylı ve teknik bir şekilde, Internet ve insan konularına eğiliyor mu ? Yoksa aşırı teknik bir şekilde antin-kuntin mevzularda kayıp mı oluyor ? :)

5. Yılımız

sundance

Butch ile birlikte "Yahu bir site yapsak, bizim gibilere hitap eden" diye yola çıkıp, fazlamesai.net'in Internet camiası ile tanışmasının üstünden tam beş yıl geçmiş.

Bu süre içinde zaman zaman, "acaba kendimiz çalıp kendimiz mi oynuyoruz?" diye endişe ettiğimiz de oldu, hiç tahmin etmediğimiz ortamlarda "vaay sen Fazlamesai'den misin?" sorusuna maruz kaldığımız da.(bkz. Reina)

Üzüntüsüyle, sevinciyle ama çoğunlukla keyifle geçirdiğimiz bu beş yıl için bütün fazlamesai.net üyelerine çok çok teşekkürler. Hayal ettiğimiz ve çok daha fazlasını bize yaşattınız.

Bu yeni yılda Fazlamesai.net, Türkiye'de Özgür Yazılımlar ve Internet konusundaki duruşunu, yakında açıklayacağımız aktif projelerle de güçlendirecek.

Bu yolculukta bizi izlemediğiniz, bizle birlikte yürüdüğünüz için tekrar teşekkürler.