HL2 - Kötü Son...

0
elrond
Yılın, belki de son 10 yılın en çok beklenen oyunu HL2 nin kaynak kodu internete sızmış durumda. Community kan ağlıyor desem yeridir. http://www.halflife2.net/ sunucuları rekor üstüne rekor kırıyor. 3 saat gibi bir sürede 1000' in üzerinde yollanan mesajdan sonra Valve´den Gabe Newell forma girdi ve olayı resmen doğruladı.

Gabe' in postu... HL2.net in serverları hala ayakta ise...

Gerçekten sinir bozucu bir durum. 3 yılın emeği telef olabilir. Başka yazacak bir şey bulamıyorum. Hala fake olabileceğine inanlar var. Ama yukarıdaki post silinmiş değil HL2.net moderatorleri tarafından...

Görüşler

0
elrond
Halflife2.net forumuna aynı anda 4000+ user bağlanmış şu anda...Forum IRC ye dönmüş durumda.
0
conan
Slashdot etkisi
0
elrond
Bir kısım insanda olayın bir pazarlama manevrası olduğuna takmış durumda pek te haksız sayılmazlar. Gabe Newell ın postuna bakılırsa:
"Be adam madem böyle şeyler oluyor sistemlerinizde en değerli şeyiniz olan HL2 kaynak kodunu güvenli bir yere alamdınız mı?" diye sorası geliyor insanın aklına ister istemez...
0
elrond
IRC de HL2.net moderatorlerine sordum arkadaşlar yollanan postun kesinlikle Gabe' e ait olduğunu doğruladı.
0
elrond
Düzletme: Development 5 yıldır sürüyormuş...
0
conan
gorunuse gore Gabe'in bilgisayarina ozel bir virus ve keylogger yazilmis.
Travel zamanlarinin ataklara rastlamasi da icerden birinin parmagi olabilecegini gosteriyor bence.

half-life2 nin sonu olacagini da dusunmuyorum.
0
elrond
Bencede ama probem engine' nin lisanslanmasından kazanılacak parada. Bu tip büyük devrim yaratan oyunların engine leri genelde diğer firmalara lisanslanıyor ve aynı tip onlarca oyunla doluyor piyasa mantar gibi.
Valve hala herkesten önce bunu çıkarabilecek güce sahip. Sonuçta 8000 filedan oluşan source anlayıpta hemen bir oyun çıkarmak imkansız ayrıca kopyalanarak yapılacak oyunlarda muhtemelen kendini mahkemelerde bulacaktır.

Ama hala böyle bir makinadan bir source kodun çalınabildiğine inanamıyorum. Smartcard , fingerprint bilimum zımbırtı bu kadar ayağa düşmüşken keylogger a kurban gitmek abesle iştigalden başka bir şey değil. Klasik, firma içinde gereksiz fazla güven ve yakın arkadaşlık ortamı sendromu gibi.
0
conan
Outlook'un son marifeti :)

Biraz slashdot yorumlari, biraz IRC kanallarinda gezinirsen binlerce kisinin kodu coktan cozdugunu, hatta patchler yazdiklarini, net code'larinin bir iki yerden calinti olduunu, icinde LGPL kodslari barindirdigini, Linux Makefile'lari oldugunu filan gorursun. Insanlar mantar gibi inceliyorlar kodu hehe ;) Hatta oyunun compile edilmis halinden screenshotlar bile gordum :D

Abi sen istedigin kadar guvenlik yap. Onemli olan guvenligi sagladigina inandigin programin boktan cikmasi. Outlook sana guvenli email yollamani saglayan seyler sunuyor degil mi? Ama kendisi dunyanin en rezil programi :PPP
0
elrond
3 saatir IRC de ilgili kanallardayım ;-) Code ilgli iddaların çoğu hoax. Elde .pak fileları ve texturelar olmadan code bir halta yaramıyor. Bazıları .pak lara eriştiğini idda etsede ciddi kaynaklar yalanlıyor. Dolayısıyla patch yazdım diyenler halt ediyor. 24 saat içinde kokusu daha net çıkacak. Şu anda nette tam bir "hype" yaşanıyor o yüzden temkinli olmak lazım. Olay tamamen hoax bile olabilir. Ben hala buna %1 de olsa bir ihtimal veriyorum. Gündüz gözüyle bir bilenle koda bakacağım şu anda gece 3 gözlerimde görme problemi başladı.

Büyük firmalarda milyon dolarlık kod dediğin şey güvenli ve yalıtılmış serverlarda durur. Kodun tamına çok kısıtlı insan erişir. herkesin kodun kendini ilgilendiren bölümüne sürekli erişimi vardır. Her developerın kodun tamaına erişimi olmaz. Tüm source un directory si günlük buildlerin yapıldığı serverlarda durur. Ben hayatımda Directorun PC sinde üstelik uplinki olan bir Pc de duran source duymadım görmedim. Nasıl bir kazmalıktır bu anlamış değilim.

Bu arada v97 den beri Outlook kullanırım ve Antivirus programları ile de işim olmaz gel görki hayatımda virus görmüş değilim makinalarımda. Maille makinasına virus bulaştıranın aklından şüphe ederim.
0
mentat
inanilmaz bir durum gercekten. son 10 yilin ticari hirsizligi.. 24 saat degil cook uzun surecek bu hikaye..

kodu derlemek mumkun olsa bile texture, modeller falan olmadan hicbir ise yaramaz. anladigim kadariyla 1 ay oncenin kodu bu, o yuzden oyunun son halinde varsa eger pek cok acigi kapatirlar. yani satislari etkilemez, multiplayer versiyonuna da kimse kolay kolay backdoor falan yazamaz. ya da yazar, valve'in tum network kodunu yeniden yazmasi gerekecek gibi..

ama bu durum oyunun cikis tarihini en az bir yil falan geciktirebilecek bir durum..

bence asil ciddi mesele, adamlarin tum bilgileri, birikimleri (intellectual property'leri) ortaya dokulmus oldu.. sadece bunca buyuk bir projenin kod organizasyonu bile basli basina devasa bi kaynak. ya hala inanamiyorum, saskinim..

soylenenler dogruysa, kodun icinde havok fizik motoru, half life 1 falan da var.. havok fiati (kodu degil, sdk'si sadece) 70000 dolar civari.. hl2'nin engine'i ne kadara satmayi planladigi bilinmez ama Unreal motoru yanlis hatirlamiyorsam 300000 dolardi, bu da hl2 motoru en az bu civara lisanslayacak demek (idi). kimse kolay kolay bu kodlari kendi projesinde kullanamaz direk olarak, yoksa basina buyuk bir bela alir tabi, ama valve'in neyi nasil koddugunu cozecek insanlar..

proje alti ay falan oncesine kadar gizli gizli yurutuluyordu yanlis hatirlamiyosam. bi alti ay kadar once, biz hl2'yi bitiriyoruz, uc (bes?) senedir ustunde gizli gizli calisiyorduk demisti valve. yazik..
0
sundance
Ben de bin tane worm vakasından sonra hala Outlook (ve dahi Windows) kullananın aklından şüphe ederim, ama ortalık yerde söylüyor muyum ? Hayır, niye çünkü alınan filan olur ;)

Bir de su postinge bak istersen.
http://forums.winxpcentral.com/showthread.php?t=7419&foo=Half-Life%202%20-%20Source%20Code%20UPDATE!!%2010-06
'Yes, the source code that has been posted is the HL-2 source code.

'Around 9/19 someone made a copy of the HL-2 source tree.

At some point, keystroke recorders got installed on several machines at Valve. Our speculation is that these were done via a buffer overflow in Outlook's preview pane. This recorder is apparently a customized version of RemoteAnywhere created to infect Valve (at least it hasn't been seen anywhere else, and isn't detected by normal virus scanning tools).'

Bunu soyleyen WinXPCentral admini.
0
mentat
hmm aslinda onu soyleyen Valve'in basindaki amca. kendisi ayni zamanda saldiriya ugrayan kisi..

bence isin bir baska boyutu da, bu mesajin hemen altinda guvenlik uzerine calistigini iddia eden bir sahsiyetin calinan kodu dagitima acmis olmasi. bu adam hangi guvenlik cozumu ile beni ya da musterilerini inandirabilir ben onu merak ediyorum.. takildim oraya..
0
ts
Soz konusu kaynak kodlari,

http://www.securityoffice.net/foo/hl2/hl2_src.rar
0
mentat
bu yaptiginin hem suc hem de ayip oldugunun farkinda misin?

kodu kopyalamak baska, ona soz soyleme karisma hakkim yok, ama dagitima acmak baska.. o linki silmeni rica ederim..
0
mentat
yok vazgectim, soyleyecek hicbir sozum yok, siteye baktim da, guvenlik uzerine falan bir site. kendi kendine bundan daha kotu bir reklam zaten yapamazsin..

ozur dilerim ve iyi calismalar..
0
elrond
Yuh alllah yuh. Insanda utanma sıkılma olur be kardeşim. Neyse siteyi helpvalve@valvesoftware.com' a rapor ettiğimi bilmeni isterim.

1. Moderator yokmu yukarıdaki postu silecek.
2. TS o file` ı serverından silersen insanlık yapmış olursun...
0
elrond
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/3162074.stm
0
sunset
oyunun çıkış tarihi nisan 2004'e ertelenmiş. valve'nin açıklamasına göre kodların sadece üçte biri çalınmış. çalınan kısmın tekrar yazılması için 4 ay daha gerekiyormuş bu sebepten ötürü oyunun çıkış tarihi nisan 2004'e ertelenmiş. kaynak kodlarına ulaşabilen biri, neden 1/3'ünü çalsın?! bence, olay ticari hileden haşka bir şey değil!
0
yuxel
http://games.slashdot.org/article.pl?sid=04/06/10/2012219&mode=thread&tid=123&tid=127&tid=186&tid=99
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Online Hacking Game ;)

raistlinthewiz

Evet başlıktan da anlayabileceğiniz gibi bir oyun. Konusu hacking & güvenlik vs. Ben oynamaya başladım bile ve beğendim.
İlgilenenler hemen http://www.lost.no adresine!

Go, go, go! Rock 'n Roll!

mos

Bir çok insanın gece gündüz kavramını kaybetmesine neden olan, 56K modemle online oyun oynamaya kasma sebebimiz, lag olmasın diye zamanın dosya paylaşım efsanesi Napster 'ı kapattığımız eşsiz strateji oyunu Starcraft 'ın, bir grup geliştirici tarafından GNU/Linux ortamına aktarılmaya çalışıldığını duydum.

Warcraft 3 için beta testerlar aranıyorrr!!!

gatotkacha

Sonunda beklenen an geliyor!
Blizzard sonunda Warcraft 3'ü piyasaya sunmaya hazırlanıyor.
Uzun zamandır sürmekte olan proje için Blizzard 5.000 beta tester arıyor.
Ayrıntılı bilgi için: www.blizzard.com/war3/

Editör'ün notu: Bu testerlar ABD ve Kanada kullanıcıları için sadece ;-(

Türkiye'nin ilk OYUN geliştirme merkezi ODTU Teknokent'te açılıyor.

ozansener

Oyun teknolojileri, simulasyon yada animasyon alanlarından her hangi biri hakkında iş fikriniz varsa, kendinizi geliştirmek istiyorsanız yada yeni başlamak istiyorsanız, 12 Mart' 12:40 daki lansmanımıza bekleriz.

İşte şimdi keyfi çıkacak, bir de izleyebilsek

ganzo66

Haydi Millet Quake III ve Starcraft OLİMPİYATLARI başlıyooooorrrrr...

NTVMSNBC:Turnuvada yer alan oyunlar ise dünya çapındaki popülerliklerine göre seçilmiş. Bu oyunlar arasında futuristic bir dünyada canavar ve rakipleri vurarak yok etmeye dayalı olarak tasarlanan Quake III başı çekiyor. Katılımın yoğun olduğu diğer bir oyun ise üç sanal ırkın kurdukları ordular ve geliştirdikleri teknolojilerle birbirleriyle yarışıtıkları gerçekzamanlı strateji oyunu Starcraft: Broodwar.