G5'e karşı X86, MacOSX'e karşı GNU/Linux

0
Challenger
Anandtech' te tarafından yapılan bu testte, G5 ile Intel Xeon ve AMD Opteron, MacOSX ile Linux performans açısından karşılaştırılmışlar. Donanım testinde Intel ve AMD için SUSE SLES9, G5 için ise Mac OS X Tiger 10.4.1 kullanılmış. Ortak yazılım olarak da MySQL 4.0.18 (MyISAM engine), 32 ve 64 bit, ve GCC 3.3.3 kullanılmış.

Test ekibinde bir MySQL uzmanı, bir DB2 uzmanı, bir Vtune ve MacOSX uzmanı ile bir Dbconn geliştiricisi var.
Test sonucu ise benim için ilginç oldu. Çünkü Mac OS X ile çalışan G5 işlemcili XServe' ün performansı diğerlerine oranla oldukça düşük. Apache testinde ise durum daha vahim. Mac OS X ile çalışan G5 işlemcili donanım, Linux ile çalışan Intel ve AMD' li sisteme oranla 10 kat daha kötü. Bu problemin Mac OS X' te bulunan Mach çekirdeğinin yapısına bağlıyorlar. "Mach (çekirdek) thread' leri sadece çekirdek seviyesi programlar için kullanılabilir, MySQL gibi uygulamalar için değil." Ayrıca G5 işlemcisinin hafıza erişimindeki gecikme süresi (latency) Intel ve AMD işlemcilerine oranla oldukça uzun.

Apple için sonuç: "İş istasyonu: evet, sunucu: hayır."

Yazıdaki son cümle ise şöyle: "Ben işletim sistemi uzmanı değilim, ama bugun elde ettiğimiz verilere göre XServe için Yellow Dog gibi PowerPC için optimize bir GNU/Linux, Mac OS X Server' dan daha iyi bir fikir."

Ayrıntılı bilgi:
http://www.anandtech.com/mac/showdoc.aspx?i=2436

Görüşler

0
irfaN
Her zaman dediğim gibi.. Grafik çalışacaksan MAC, Veritabanı, Ağ vb. çalışacaksan Linux & BSD.. Herkezin uzmanlık alanı farklı.. Mac OS Serverde daha üstün performans gösterseydi şaşırırdım..
0
darwin
Irfan kardesim, Mac OS X in sadece auqa arayüzüne sahip olduğunu ve görel işler için kullanıldığını düşünüyorsun sanırım. Çekirdeğini oluşturan Darwin bugüne kadar yazılmış en sağlam unix sistemdir. Gerçekten çok profesyonel bir kullanıcısı olsaydın Mac OS X in sınırları olmadığını ve yapabileceklerini bilseydin bu şekilde bir yorum sanırım yapmazdın. Linux sistemler de gerçekten muhteşem ve unutmaki herhangi bir linux da ve Windows sitemde yapableceğin herşeyi Mac OS X de yapabilirsin hemde fazlasıyla. Mac OS X Server'a gelince sanırım birçok özelliğini kullanamandan yada ayarlarını yapamamandan kaynaklanan bir performan sorunu yaşamışsın. Bence Mac OS X Server i biraz dah dikkatli incele dünya devleri performans konusunda düşük bir Server'ı neden tercih etsinler ki.
0
robertosmix
Bence gereksiz bir test olmuş. Şehir içi yollarda bir Cherokee ile BMW kıyaslaması yapmak gibi birşey. Ama yine de ellerine kollarına sağlık. :)
0
bm
Bunlar iyi guzel de, boyle PC toplayici insanlara hitap eden sitelerden genel fikir edinilmesi insanlari dar bir perspektife hapsediyor diye dusunuyorum. Bu islerin bir suru boyutu var, bir de http://www.spec.org/ ve http://www.tpc.org/ gibi yerlere bakmanizi tavsiye ederim. Alanimiz genis, bakisimizi daraltmayalim.
0
zekeriya_akyildiz
özellikle http://www.spec.org/ ölüm testlerine hangi x86 platformu nekadar dayanabilmiş? bir incelemek lazım.

(ufak bir not ttp://www.spec.org/ a gönderilen test sistemleri göçürülmeden veya sistem kafayı yemeden geri gönderilmiyor. şimdiye kadar en uzun dayanan sistem PowerPC4+ işlemcili IBM server 3ay kadar dayanmış. Adamalr gerçekten ezici tesler yapıyor eğer site incelenirse intel sitemlerde mevcut ilgilenenlere ufak bir not Itanium64 incelemeleride mevcut )
0
simor
Bizim gibi tüketici bilinci gelişmemiş ülkeler için hazırlanmış sanki.

Genelde durum şu...

Müşteri sorar: Apple nasıl bilgisayar.

Satıcı: Ne için kullanacaksınız bilgisayarı?

m: valla işte msn de çet yapıyorum, internete giriyorum. İşte wordde birşeyler yazıyorum....

"zaten satıcı eski müşterisi olduğu için ne yaptığını veya ne yapacağını bilir. Müşteri ekstra bir talep belirtmemiştir. Müşteri bilgisayarı evinde kullanacaktır ve hiç bir profesyonel donanımı yoktur."

s:Tamam problem yok ama biraz pahalı makinelerdir.
Fakat mükemmel bilgisayarlardır. Oyun bulamazsınız Türkiye'de ama dışardan getirtiriz istediğiniz oyun macosx için varsa. Fakat kişisel kullanım için en düşük modeli bile sizi en az 5 sene çok rahat götürür.

m:Oyun oynamayı sevmem zaten. Ama benim eniştem diyoki o sadece grafik işleri içinmiş onlar.

s: Hayır öyle bir şey yok. Hem multimedya hemde sizin yapacağınız işler için fazlasıyla uygundur. Eğer özel bir yazılım kullanacaksanız bakarız macosx için varmı diye. Ayrıca apple lara linux ta yükleyebiliriz.

m: Ama eniştem diyoki uyumsuzmuş o makineler.

s: Neyle uyumsuz hanımefendi?

m: işte windowsla uyumsuzmuş. windows programları çalışmıyomuş.

"Burda ilginç bir nokta satıcı müşteriye daha evvel bunu 3 kere belirtmiştir.müşteri sanki win den başka bir işletim sistemi olduğuna inanamamaktadır."

s:Evet çünkü apple bilgisayarların kendi işletim sistemi var. Windows programlarını özel durumlar haricinde kullanamazsınız. Apple machintosh bilgisayarlarda çalışan macosx işletim sistemi var. Bu işletim sistemi için yazılmış programlar vardır.

m: Photoshopta uyumsuzmuş diyo eniştem.

s: Enişteniz herhangi bir apple bilgisayar kullandımı?

m: Hayır.

s: Photoshop appleda var. Hatta testlerde daha hızlı çalıştığı gözüküyor hatta daha uyumlu. Henüz windowsta tam bir renk kalibrasyonu dahi oturtulabilmiş değil. Zaten çok basit işler için Photoshop almanızı tavsiye etmem.

m:Kadıköyde var canım ne olucak.

s: e tabi.

m: Bide niye tek tuş var o bilgisayarın mousunda?.

s: Valla tek tuşla bütün komutları verebiliyorsunuz,
ikinci tuşa gerek duymamışlar heralde.

s: Enişteniz hangi makineyi öneriyor?

m: Bilmem!..

s: O zaman benim size önerim eniştenizi dinleyin...


Bu diyalog 2 gün önce tamı tamına gerçekleşmiştir. Son satır ise pazartesi günü, bu kadar müşteri becerici firma varken dürüst olmaya çalışan satıcının sabrını zorladığı için gerçekleşecektir.

Müşteri ne isterse onu almakta özgür. Fakat özgürlük biraz da bilgili olmayı ve her an kolayca ulaşabileceği bilgi kaynaklarından doğrulamasını da
gerektirmiyormu?

Kulaktan dolmacı zihniyetle her tür bağımlılığa köle olmak mümkündür maalesef. İster bilgisayar olsun ister ideoloji olsun farketmez....






0
bm
Bizim gibi tüketici bilinci gelişmemiş ülkeler için hazırlanmış sanki.

Kendimizi hakir gormeyelim, ABD de bu durumdaydi ben bu isleri yaptigimda (80lerin sonu 90larin basi herhalde). 'Kadikoy'de var' kismi belki o derece fazla degil, o kadar. O eniste beynelmilel bir eniste. Bu islerde (satis yapilirken, satis sonrasi degil) gorebildigim memleket farki TR'de musterinin sizin hangi kar marjiyla calismaniz gerektigine karar verebilecegini dusunmesi (bunu kaca aliyorsunuz ki? sorusu) saticinin da "sana ne, benim satis fiyatim bu" demek yerine "valla kurtarmiyor acliktan geberiyoruz" filan deme geregi hissetmesi. Bunlar da kayboluyor memlekette yavas yavas zaten.

Benim hatirladigim da anlattiginiz hikayeye paralel. PC Mac Unix neyse, onemli degil. Eniste lafi cikinca bence de en iyisi 'enisteden alin' yahut 'eniste gelsin' demek. Son kullaniciya satis yapmak yipratici ve herkese uygun bir is degil aslinda. Kolay gelsin size.
0
simor
Aslında hakir görmüyorum veya amerika ile karşılaştırmıyorum. Onların çok zavallı durumları var veya vardı o ayrı.

Sadece bu tip test veya araştırma gibi çalışmaların sonucunun yine tüketici bilinci olmayan insanlarda kesin sonuç gibi algılanması söz konusu oluyor. Bu testlerde tabiki kesin sonuç vardır ama işte dedikleri gibi sunucu veya iş istasyonu başka şeyler. İnsanlar herşeyi salt marka bazında
değerlendiriyor..Windows vs apple? veya sony çok iyidir diğerleri yaramaz gibi. Mesela bana hiç bir güç içinde mekanik aksam olan bir sony cihaz aldıramaz.
Her markanın uzman olduğu bir konu var yukarda da denildiği gibi.

Evet dediğiniz anlamda fiyat tartışması yaşanmıyor artık. Daha doğrusu ben ve benim gibi düşünenler yaşatmıyoruz. Tüketici fiyata karar verir isterse. Zaten bilinç ordan başlıyor aslında. Bu ayrı bir konu ama. Fakat müşteri gidip ucuz diye kalitesiz yada performansı düşük bir mal alabiliyor. Bu da bizi üzüyor. Mesela aynı bayana uzun saatler anlattıktan ve önerilerde bulunduktan sonra gitti casper laptop aldı. Tabi şimdi şimdi anlıyor yaptığı hatayı. Projeksiyon cihazına bağlanan alet benim tahminimce vga çıkış genliğinin düşük olmasından dolayı saçmalamaya başladı. Malum projeksiyon için çekilen vga kablosu da hayli uzun. Neyse..

Aslında biz dürüstçe ticaret yapmayıp sadece rant motoruyla para götürenlerin diyetini ödüyoruz. Şimdi onlarda dönüyorlar ama bu da sevindirici bişey.

Bir not: İsmini vermeyeceğim büyük bir bilgisayar marketindeki apple standında gerçekten düzgün bir satıcının abi ben nası başa çıkıcam ne dersem yalan söylüyomuşum gibi suratıma bakıyorlar utanmaya başladım artık insanlara bu makineyi tanıtmaktan dedi. Bu da ilginç bir durumdur. Zaten bu tanıma uyan çok yer yok anlamışsınızdır belki.

Teşekkür ederim. Evet benimde belli bir sınırda durmayı öğrenmem gerekiyor gerçekten. Enişte biliyosa saygı duymak lazım :) Kötü olan iş biryerden sonra inada biniyor unutuyorsunuz işi gücü.
0
pulsar
Bu noktada test sanki biraz eksik gibi.
Hani Xserve [www.apple.com] ve Mac OS X server [www.apple.com] ile durum nasıl demekten kendini alamıyor insan.
Gerçi bu canavarın ek diskinin fiyatına bile bir pc alınır ve bu aleitn fiyatını bütçe kabul eden Pc sunucular bu alete nal toplatacaktırlar. Ama yine de Eksik kalan bir yöndür diye düşünmekteyim.

Bir de tabii yukarıdaki aleti kullanan bir Suse power pc sürümü bir de Debian power pc sürümlerinin neler başarabileceklerini merak etmiyor değilim.
0
pulsar
Düzeltiyorum sanırım Xserve ile de düzgün test etmişler.
Pazar pazar sabahları ayılmadan yazı okumamak gerkiyor anlaşılan :)
0
zekeriya_akyildiz
Ufak bir not 1.6Ghz G5 işlemci ve 512Mb ram'a sahip PowerMAC G5 Gentoo linuxu (Base) yaklaşık 20dk içinde kuruyor. (not dual işlemci değil) umarım gücünü anlamaya yeter. Ayrıca G5 işlemciler IBM üretimi Power5+ işlemcilerin kırpılmış hali.

Macler biraz pahalı buna katılıyorum ama sebebi çok kaliteli sistem bileşenleri ve parçalar kullanmaları. içlerinde öyle 5~10 dolarlık PSU yok kasların veya 35~40 dolarlık anakart yok :P
0
ebola
Ya yapmayin. kaliteli parca dediginiz ne?
Benim bildigim
kullanilan diskler; IBM 7200 RPM. Her Pcde bir benzeri var.

VGA; ATI yada Nvidia'nin herhangi bir pc'de bulabileceginiz ekrankartlari. Ki PCler AGP 4x kullanirken Mac AGP 2x kullaniyordu. Ayni sekilde PCde ATA 100-133 varken MAC'cilere ATA 66 buyuk yenilik diye satilmaktaydi.

Kullanilan ramler yine ayni ramlar. Sadece Macde diger parcalarda oldugu gibi hiz olarak bir eski nesil olanlar kullaniliyor :-)

Aradaki fark board ve islemciden ibaret. Biliyorum bunlar oldukca onemli parcalar. Ama bilgisayar dedigimiz sey futbol takimi gibidir. Parcalarin toplam performansi vardir.

Bunun haricinde kaliteli kasa-PSU kullanildigi dogru. Eee esek yukuyle para verdikten sonra eli yuzu duzgun bir sey versinler artik. Parasini saydiktan sonra PCde ne kasa ve powerlar var bir bilseniz :-) su sogutmalimi istersiniz yoksa ...

Bugun Microsoftun klavye mouse seti 23dolar+kdv. Microsoftu sevmem ama set fenada degil. Peki bulabilecegim ENN ucuz mac klavye mouse'u bana kaca malolur? Ve bahsettigim settekinden hangi teknolojide daha ustundur. Plastikten degilde aliminyumdanmi yapilmis durumda? Devreleri altin kaplama falanmi?
Tekel olabilmenin gucu ile kafalarina gore fiyat cekiyorlar. Ve birileride bu parayi oduyor. Sonrada bu kadar para verdik ama kaliteli parcalara sahibiz diye bir sehir efsanesi uyduruyorlar.
0
sleytr
Cnet'in bu haberine göre yakında işlemci ve anakart farkıda kalmayacak gibi görünüyor ;)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ücretsiz OS X uygulamaları

anonim

OS X kullananların işine yarabilecek ücretsiz uygulamalar.

Not: Daha önce Apple'ın iki tuşlu faresine sevinen Sundance, umarım buna da sevinecektir. :)

iPod'lara Linux Dokunuşu

3lobyte

iPod'unuz üzerinde gelen özelliklerden sıkıldınız mı? iPod Linux bu noktada imdadınıza yetişiyor. iPod'lar için tasarlanmış bu linux ile iPod'unuzu tam bir multimedya cihazına hatta küçük bir cep bilgisayarına çevirebilirsiniz. renkli lcd ekranı olan iPod'larda Doom oynamak bile mümkün.

Apple ve Intel?

elrond

Aslında bu haberi Max' a bırakmak lazımdı ama kendisi buralarda pek yok. (Benden mi gördü acaba ;-)
Evet soru şu Apple sistemlerinde Intel CPU kullanabilir mi? Habere göre olabilir. Bu yönde kuvvetli işaretler gelmeye başlamış. Apple bilindiği gibi Motorola ve IBM tarafından üretilen hardware' i kullanır. Ancak IBM stratejilerinde son dönemde olan değişimler IBM' in bu alandaki yatırımları azaltabileceği yönünde beklentileri arttırmış.
Haberin orjinali:
Apple to lie down with Intel

Linux ve MacOS X

anonim

Apple ADC'den gelen bir mailde ilginç bir haber vardı. Apple'ın yeni işletim sistemi MacOS X Linux shared library leri kullanacak gibi gözüküyor, hatta linux emulator da yeni sürümde default olarak çekirdeğe eklenecekmiş, bunların gerçek olup olmadığını yeni sürüm çıktığında göreceğiz. Bu oluşum gerçekleşirse eğer, Apple'ın Linux a desteği büyüyecek gibi gözüküyor.

iTunes yine kırıldı

e2e

SecurityFocus'taki habere göre iTunes'ın kimlik doğrulama mekanizması ikinci kez, hem de aynı kişi tarafından kırıldı. Buna göe iTunes kullanıcısı olmayanlar da Apple sunucularını bağlanabiliyor.
20 yaşındaki Avustralyalı öğrenci David Hammerton tarafından sistemi ikinci kez kırılan Apple olayla ilgili bir açıklama yapmamış.
"Birincisinde bir haftamı almıştı, fakat ikincisinde ne aradığımı biliyordum, sadece 8 saatimi aldı" diyor Hammerton. Neden böyle bir işe kalkıştığına ise şu cevabı vermiş: "Linux benim birincil masaüstü sistemim ve ben müziklerimi kendi masaüstü sistemimde çalabilmek istiyorum..."
İlk olayda yerleştirdiği "5 satırlık" bir kod sayesinde iTunes'a player olarak bağlanılmasına olanak sağlayan Hammerton'ın kodu, Apple'ın, MD5 checksum kullanarak yaptığı yeni kimlik doğrulama mekanizmasıyla devre dışı kalmıştı. MD5 rutinini değiştiren Hammerton yeni rutine iMD5 adını koymuş.