Efsane Gerçek Oldu: Apple Intel'i Seçti

0
tongucyumruk
3 Haziran Cuma günü c|net'te çıkan bir haber haber herkes için şok olmuştu. Haberde Apple'ın IBM tarafından üretilen PowerPC işlemcilerini bırakıp Intel platformuna yönelmeye karar verdiği yazılıyordu. Ben de dahil olmak üzere birçok insan haberin sadece bir söylentiden ibaret olduğunu düşündü ve Pazartesi günü Apple tarafından yapılacağı söylenen basın açıklamasını beklemeye koyuldu. Ve sonunda, Apple'dan beklenen açıklama geldi...
Bugün Apple tarafından yapılan resmi açıklama ile Intel platformuna geçiş doğrulandı. Apple'ın CEO'su Steve Jobs tarafından bir Intel Mac Xeon P4 üzerinde gerçekleştirilen sunumda geçişin olabildiğince yumuşak bir şekilde yapılabilmesi için "Rosetta" adlı bir uyumluluk katmanının kullanılacağı ve Apple tarafından geliştirilen evrensel çalıştırılabilir dosya biçimi sayesinde iki işlemci platformunda da uygulamaların sorunsuz çalışacağı açıklandı.

Steve Jobs'un ardından bir açıklama yapan SVP Phil Schiller Intel tabanlı Mac'lerde Microsoft Windows'un kurulmasına karşı bir önlem olmayacağını, ancak desteklenmeyeceğini ve MacOS X'in de yalnızca Apple donanımı üzerinde çalışmaya devam edeceğini açıkladı.

Apple'ın Intel platformununu tercih etmesinin ardında son dönemde G5 işlemcisiyle ilgili IBM'le karşılıklı yaşadıkları sorunların yattığı söyleniyor. Özellikle G5'in kendisinden beklenen performans artışını sağlayamaması ve bir türlü Apple'ın en avantajlı olduğu alan olan dizüstü bilgisayar piyasasına uyarlanamasının bu kararın alınmasında etkili olduğu düşünülüyor.

Görüşler

0
roktas
Valla hislerimi şu replikten daha güzel ifade eden birşey bulamadım (kaynak OSNews):


IBM-wan kenobi: Steve! you were my brother! you were the chosen one! you were supposed to destroy the X86 not join them!"
Steve Jobs: "I hate you!"
0
simor
Ama ilginç olan ilk G serisi işlemcileri tanıttığında Steve Jobs sağlam ve agresif kampanyalarla G lerin intel işlemcilerden yüzde 45 daha hızlı olduğunu anlatıyordu. Hatta intel işlemcilerin önbelleğe ulaşım hızının yavaşlığından dem vurararak amerika da serbest olan rakip ürünü kötüleme yoluna bile gidiyordu. Kampanyanın motoru olan bu durum yalan değildi tabi teknik olarak ama. Şimdi ne olacak? :) Bu da Amerikan serbest piayasa dünyasının cilveleri olsa gerek. Tabi o ilk çıkan G ler motorolanın dı. Motorola ile yolları kesin bir şekilde ayrıldı, IBM'den de memnun kalmadı. E Steve Jobs ta yaşlandı nereye kadar bay apple olacak? Emekli olana kadar daha bi pc haline getireyim de gözüm arkada kalmasın, bi kere ortamı boş bıraktık batırıyolardı keratalar diyodur belki kendi kendine... Tabi bu adam ilginç bir adam 3 sene sonra da AMD diyebilir veya kendi işlemcisini üretmeye cüret edebilir. Zaten kafama takılan; Fiyat olarak da hesaplı olan opteronlar varken neden intel?.

0
nipple
http://stream.apple.akadns.net adresinden Steve Jobs'un sunumunu izleyebilirsiniz.
0
nipple
Sunumda Mathematica yazılımının PPC Mac'den Intel Mac'e nasıl port edildiği de gösteriliyor. Milyonlarca satır koddan oluşan Mathematica'yı PPC'den x86'ya port etmek için sadece 20 satırda değişiklik yapmışlar ve bu sadece iki saat sürmüş. Bu iş gerçekten bu kadar kolay olabilir mi? Coderlar ne düşünüyor acaba konu hakkında?
0
Challenger
Sonuçta işletim sistemi aynı. Bir şey değişmiyor. Eğer siz doğrudan işlemci mimarisine bağlı kod yazmadıysanız neden olmasın?
0
zekeriya_akyildiz
artik sanirim risc mimari islemciler icin Sun almamiz gerekecek herhalde ;)
0
embryo_cs
PowerBook'larda G5 leri sogutamadiklari icindir. Zaten WWDC 2007'de intel'e gececeklermis. Yeni bir mac kullanicisi olmama ragmen bunun MS~'a karsi tam zamaninda yapilmis bir hamle oldugu kanisindayim.


Good "Steve" Jobs
0
simor
Kuvvetle Katılıyorum...
0
realist
Demek artık deli paraya MacOs X kurulu cicili bicili Intel PC'ler satılacak.
0
simor
Hmm sanmam....
Belki daha ucuz fiyata apple sahibi olacaz diyebiliriz basitçe.
0
ebola
Olmaaaz, olamaz.
O zaman APPLE olmaz ki :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

iTunes Music Store, Windows sürümü geliyor.

Evil_Empire

Apple iMac ten sonra iMovie, iTunes, iChat, iPod, iSight, iPhoto gibi ürünler çıkardı. Bunlar Mac kullanıcılarını "ayrıcalıklı" yapan ürünlerdi.

iTunes MacOS'la birlikte gelen ücretsiz bir all in one müzik istasyonu. Apple'ın iTunes'u windowsa portlamak için yeni programcılar alması ve Safari browser'ı da windowsa taşıyacağının haberleri MacOSX'in intel işlemcilerde çalışacağını düşündürüyor(muş).

OpenGL ve AQUA (MacOS X)

anonim

Apple çıkarmış olduğu MacOS X işletim sisteminde OpenGL´i çekirdeğe gömdü, böylelikle OpenGL uygulamaları daha performanslı ve hızlı çalışmakta.
MacOS X farklı bir işletim sistemi olarak karşımıza çıkıyor, arka planda BSD 4.4 çalışırken ön planda PDF destekli bir grafik ara birim, animated bir dock ve Internet Explorer 5. MacOS X üzerinde Dreamveawer, Macromedia Flash uygulamalarını kullanarak sayfanızı yapar ve direk MacOS X üzerinde apache klasörüne yaptıklarınızı yerleştirip MacOS X üzerindeki Apache Web Server ı kullanarak sayfanızı internete açabilirsiniz. http://www.apple.com/macosx/

Apple, Mac OS X için kendi X11 sunucusunu duyurdu

Maverick

Apple, XFree86 projesini temel alan kendi X11R6.6 sisteminin beta sürümünü kullanıma sundu. Şu ana dek OS X üzerinde X11 uygulamaları kullanmak için özgür yazılım alternatifleri mevcuttu ancak bu uygulamalar kullanım ve görünüm açısından farklı bir 'his' uyandırıyordu. Apple'ın X11 çözümü ise OS X'in kendine özgü Aqua isimli arabirimine entegre edilmiş durumda. Bu da hız ve davranış olarak masaüstünde bir tutarlılık yaratması açısında önemli bir yenilik. Kişisel olarak özgür yazılım dururken OS X kullanacak değilim ancak Linux üzerinde geliştirdiğim grafik arabirimli uygulamanın diğerleri tarafından da 'zevkle' kullanılabilmesi fena olmazdı. KDE ve Gnome'un da Apple'dan alacağı dersler var bence; bunu da eklemeden geçemeyeceğim :^)

iPhone'a Türk Oyunu

iletiileti

2 Türk yazılımcısının 3 aylık yoğun bir çalışması sonucu ipong! oyunu Apple Store'daki yerini aldı. Ipong! eski arcade oyunları tarzında bağımlılık yapabilecek bir oyun. Ipong! u diğer Türk uygulamalarından ayıran özellik ise Türkler tarafından şimdiye kadar yazılmış en gelişmiş uygulama olması.

Oyunun Resmi web sitesi : http://www.elmadigital.com

Video iPod

anonim

Apple'ın arka arkaya çıkardığı iPod modelinin en son üyesi artık video görüntülerini de oynatabiliyor.

Daha fazla bilgi için buraya bakabilirsiniz.