Apple´ın Yeni Internet Tarayıcısı Konqueror Tabanlı

0
FZ
Apple'ın yeni Internet tarayıcısı Safari, açık kodlu Internet tarayıcılarından Konqueror temel alınarak geliştirildi.
Safari tarayıcısı, KHTML "rendering engine" ve KJS "JavaScript engine" kaynak kodu üzerine inşa edildi. Apple'ın Safari mühendislik müdürü Don Melton, "Söz konusu yazılımlar standartlarla mükemmel uyum sağlamakla kalmıyor aynı zamanda bu işi 140.000 satırdan daha az kod satırı ile beceriyorlar," dedi. "Konqueror'un kod büyüklüğü ve bu kodun düzenliliği bizim son tercihimizi belirlememizde etkili oldu."

Apple bununla da yetinmedi ve Safari kaynak kodunu, Konqueror üzerinde yapılmış değişikliklerin detaylı açıklamaları ile birlikte yayınladı. Safari Internet tarayıcısının performansı da dikkat çekici.

FZ'nin notu: Ümit ediyoruz ki Mac kullanıcıları hak ettikleri güzel Internet tarayıcısına artık kavuşurlar ;-)

Görüşler

0
anonim
Mac kulanicilarina istersen Internet Explorer 3.0 ver onlar yine de Apple tarafindan uygun gorulmus diye mutlu mutlu kullanirlar merak etme.
0
FZ
Mac kullanıcısı olsa idim, bu lafın altında kalacağıma...

Neyse ki değilim :-P
0
realist
Hımm... GNU, Mach mikrokerneli baştan yazmış ve GPL lisanslamış. Alalım biz bunu... FreeBSD de ne sağlam sistemdir. Onu da alalım. İkisinden şööle bi ortaya karışık yapalım. Üstüne şeker gibi bir grafik ortam oturtalım. Zaten en iyi yaptığımız iştir grafik mevzuu. Oldu mu? Oldu tabii nefis oldu. Eeee? Kendi Web browser'ı olsun bu sistemin... Hazır Open Source'dan açılmışken... Yaa bu Konqueror ne güzel bi şii... Çalışam üzerinde kendi browser'ımız olsun. Oldu mu? Oldu tabii bu da nefis oldu.
0
FZ
Dünkü Debian GNU/Linux ortamımdaki Mozilla çakılmalarından sonra (30 saniye boyunca CPU %97.9 ve MEM %30 falan, bekle bekle bana mısın demiyor, tek suçum birkaç web sayfası açmak, genellikle sorunsuz çalışan sayfalar, artık zaman zaman ne oluyorsa) ben de Mac elemanları gibi düşünmeye başlayabilirim valla :)

İşin garibi Win2K ortamında Mozilla´nın 1.0'ın aylardır nerede ise hiç sorunsuz çalışırken, Linux ortamındaki Mozilla 1.0.2´nin hala zaman zaman ciddi problem çıkarıyor olması. sundance arkadaşımızın Serbest Yazılımlar Yetersiz Mi? başlıklı yazısındaki sürüm numaraları ile ilgili düşünceleri hatırlanacak olursa sanırım benim şikayetlerime hak verilecektir ;-)
0
conan
Phoenix kullan. Hic bir problemim yok. Bazen nslookup defunc problemleri oluyor ama eminim cozumu vardir. Sadece arayip bulmak icin cok usengecim ;)
0
m1a2
Yaw sen şu phoenix`den her bahsettiğinde benim de ayranım kabarıyo :) Ama bunun için debian `stable`dan ayrılmak lâzım. (sadece `unstable` için phoenix paketi var. ) Makinaya yabancı unsur da katmak istemiyorum. Şeytan diyo şu phoenix`in unstable kaynağını indir, woody`ye backport et :p
0
anonim
Phoenix binary tar dosyasi uygun bir yere açilip kullanilabilir.
Bir de woody'nin testing ve unstable'daki paketleri de kurma ve kullanma yetenegi varmis. Fakat ben beceremedim, anlayamadim, kullanamadim
0
m1a2
Yok kalsın, ben makinaya `alien` almam :) Mix sistem kullanılabiliyor (özellikle bu `apt-pinning` sayesinde). Fakat bu konuda bazı çekincelerim var. Bugünlerde GCC 3.2`ye geçiliyor ve C++ lib`leri etkileyecek bu geçiş mix sistemleri de kötü yönde etkileyecektir.
0
tongucyumruk
Phoenix gerçekten nefis... en basit kurulum şekli de: Phoenix tar.gz dosyası /usr/local/phoenix altına açılır... /usr/bin'e phoenix diye bir sembolik link atılır... Dileyen yanında /var/lib/menu'ye atılan bir menu dosyasıyla sunabilir

Tamam pek Debian'ca bir çözüm değil ama Stable'dan çıkmıyor ve çalışıyor...
0
sundance
abicim ne demek bu ya :)) ben de unstable var phoenix paketi diye bir sey yok. Dahası jre neden ana debian paketlerinde bulunmaz falan filan
0
m1a2
:) unofficial`dan kuracaksın, phoenix şurda:
deb http://people.debian.org/~eric/debian/i386 ./
Official`da bulamazsan daima şu adrese uğra arada bir...

Sen onu bırakta geçenlerde Debian paketi de mevcut olan bir script buldum ki off offf... Accounting yapılan bir mürekkep püskürtmeli yazıcıya gönderilen çıktıları `png`ye çevirerek `hmmm, buna şu kadar mürekkep gider, borcunuz şu oluyor` falan gibi uçuk bir işlem yapıyor. Kamusal alanlarda mutlaka kullanılmalı. Fakat yerini unuttum, bulunca gönderirim buraya. İlginç hadiseler yani :)
0
m1a2
Aha bak buldum: a fair print-billing system for lprng Arkadaş şunu demiş:

How it works?

When a job arrives at the head of the user-accessable print queue, the scheduler filter (printbill_scheduler(1)) spawns a process which first pre-processes batches of files which have been sent to a printer with an optional anything-to-PostScript converter, uses ghostscript to generate a set of PNG images (one for each page) then runs the percentblack or percentcolour programs (depending on the type of printer, which may either be a default printer or one explicitly described in printbillrc (5)) on each one to determine page coverage.

Valla ne diyeyim... Deneyen olursa sonuçları bildirsin. Ben bu arkadaşa yılın `geek`i ödülünü verecem...
0
FZ
Bunun ayrıca bir haber yapılması lazım. Pratikte ne kadar etkili bilemem ama yani sırf fikirden ötürü bile ben bu arkadaşa gönlümden bir yaratıcılık ödülünü çoktan vermiş bulunuyorum ;-)
0
conan
abi annamiom nedir bu paket bagimliligi? phoenix`i gidersin tgzsini indirirsin, ayraninin sevdigi bir dizine acarsin. Orda pasa pasa oturur. Niye illa ki paket le kendinizi kisitliyorsunuz ki?

RedHat kullanan ben bile rpm`i sadece redhat sitelerinden alirim. Onun disinda direkt tar xzvf paket adi; ./configure; make; make install (hatta cogu zaman make install bile yapmiom :PPP)

Ayrica phoenix 0.5 versiyonu oldukca stable. Tepe tepe Win/Lin hepsinde kullaniom. Bilemiom yani. Cok leziz bir yemegi mutfagima yeni kapkacak almam diyerek pisirmemeye benziyor bu ne bilim :) (Acim da)
0
FZ
Derlemek esastır tabii ki de hani yani 9 derlemenden 7'sinde yok bilmem ne library bulunamadı, kıl oldu tüy oldu, vs. mesajları alınca yorulabiliyorsun bazen. Canın o kadar uzman kullanıcı olmak istemeyebiliyor yani :) Budur yani. Kızarsan kız, n'apim yani :-P
0
conan
phoenix`i derlemiyorsun ki, binary geliyor!
0
tongucyumruk
./configure make make install ile tabii kurarsın paketi de... yarın öbürgün veya 1 yıl sonra kaldırmak istedin... bu süre içinde de programla hiç ilgilenmedin... Haliyle nereye ne attığını unuttun... O zaman ne yapacaksın? Haaa make install aşamasını Makefile'dan okuyup tersine işleyebilirsin belki ama her ne kadar ./configure make nake install'dan ben de yerine göre hoşlansam da açıkçası apt-get install daha kolay. Dahası her dağıtımın kendine özgü bazı özellikleri var... örneğin bir text editör, bunu tar.gz'den kurabilirsin... Ama apt-get install diye kurduğunda arkadaş senin için bu programın temel konfigürasyonunu yapar, /etc/altrnatives'e ekler menüde kısayolunu oluşturur... yapar da yapar yani... Sana da oturup izlemek kalır. Dahası bu şekilde kurduğun bir program sana aha bana şu şu şu lib'ler lazım diye şikayet'te etmez... Daha naapsın garip apt-get yakında yemeğini de pişirecek. Şimdi bu kondforu ne tar.gz ne diğer paket yönetim sistemlerinin sağlamadığını düşünürsen bence pakete bağımlı kalmak faydalıdır. Haa çok istersin ama paketi yoktur (mesela Phoenix) indirirsin tar.gz'i /usr/local'a atarsın... o ayrı...
0
conan
Gercekci ol! Kurdugun paketlerin %`de kacini yarin ya da 3 yil sonra siliyorsun? Ayrica kaldirmak istedigin programlarin %99.9`u sadece bir binary dosyasi ve bir iki config dosyasindan olusmaktadir.

Ne windows gibi registry`e gizli seyler yazar, ne de sacma sapan tmp dosyalari birakir. O yuzden herhangi bir programi derleyip kurduktan sonra kaldirmak istersen yapacagin tek sey dosyanin binarysini silmektir o kadar. Pasa gonlun istersen /etc veya ~/.config dosyalarini da silersin, ama silmezsen de max 10Klik yer tutacaktir.

Librarylere gelince. Ben simdiye kadar hic lib sorunu yasamadim! HEM DE REDHAT`de! Neden? cunku kuracagim programin library dependent ozelliklerini okurum. Gerekiyorsa kurarim, gerekmiyorsa kurmam. ldconf -v | grep libismi

Burada paket yoneticisi gerekli midir degilmidir tartismasina girmeyecegim. Ama paket yoneticisine bagimli kalmak cok sacma.
0
FZ
Bence biraz fazla iyimser bir manzara çizmişsin ;-) Bu kadar tereyağından kıl çeker gibi olsa idi paket yönetimi kavramını bu kadar geliştirmekle niye kassın ki adamlar? O kadar emeklerini niye buna harcasınlar? Az buz bir emek de değil ki...
0
conan
ayrica /usr/local/ hepimizin!
0
tongucyumruk
Olay şurada paket yöneticisi sistemde kurulu bütün paketlerin birbiriyle uyumlu olmasını ve bu sayede sistemin sağlam çalışmasını sağlar mı? Sağlar. Şimdi bu oldukça konforu arttıran bir sistemdir. Bu nedenle bizim gibi ölümlüler mümkün olduğunca paket yöneticisini kullanarak içlerini ferah tutmak isterler. Haa bir program için dağıtıma uygun paket bulunmayabilir. Bu durumda kullanıcı ya senin yaptığını yapıp tar.gz indirir ve derler ya da o program yerine başka bir alternatife yönelir veya o programın paketi çıkana kadar bekler. Bu yaklaşımların hepsi kendi içinde mantıklı sebeplere sahiptir, artıları eksileri vardır. Ama bana kalırsa bir insanın kendi dağıtımının paket sisteminin dışında bir paket kurması ne de dağıtımına uygun paketi beklemesi saçma olarak nitelendirilemez. Sonuçta bu sadece bir tercih meselesidir.
0
conan
hehe ben bu durumda zombie oluom :))) kill -9 bile islemez olm bana!
0
tongucyumruk
Hmmm Şunu bilin ki prensim... diye başlayan metni ingilizce ve türkçe ezbere bilen kardeşimin kartkılarıyla şuny söyleyebilirim: Conan MÖ:10000 civarında yaşamış bir kişidir, eğer bugün FM'ye yorum yazabiliyorsa zombie olması kaçınılmazdır. hehehe
0
FZ
Milattan önce 10.000? Hmm, bu durumda milattan önce 3000'lerde falan yazıyı şıppadanak geliştirdiklerini hayretle gördüğümüz Sümer halkına acaba Conan'ın torunlarının torunlarının .... torunları mı yardım etti acaba?

Gülmeyin arkadaşlar, yazı, çizi, insan dili falan, bunların ortaya çıkışı, bir çocuğun dil edinim yeteneği, vs. son günlerde Chomsky ve bu mevzularla ilgili adamları okumaktan kafayı yemiş durumdayım. Kafam allak bullak oldu. Yazdıklarınıza dikkat edin, zaten karışık kafamı iyice harab etmeyin :)
0
FZ
Daha güzel ifade edilemezdi! Ağzına sağlık!
0
realist
Madem ki yine fecii şekilde konu dışına çıkmışız. Henüz görmediyseniz ölümden gayrı her derde deva checkinstall adlı programı inceleyiniz
0
Maverick
Siz bu konuları Slackware`cilere hiç danışmıyorsunuz ama :P Sizin derdinizin çözümü checkinstall ( http://checkinstall.izto.org/ ) Bu araç ile install komutunu verdiğinizde, sistem üzerinde installer tarafından yapılan tüm değişiklikler izleniyor ve bunlardan bir slackware, redhat veya debian paketi otomatik olarak hazırlanıp sistemin paket yöneticisi ile kuruluyor.
Örnek: ./configure && make && checkinstall -D
Debian paketini hazırlar ve kurar. checkinstall`a kurulum komutunu yazmassanız `make install` olduğunu varsayar.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Apple'dan 8 Çekirdekli Mac Pro

mos

Bu sayfada yayınlanan habere göre geçtiğimiz hafta San Francisco'da düzenlenen Macworld konferansında, Apple son teknoloji ürünü yeni bilgisayarını duyurmuş.

Macintosh'a Adım Adım Yellow Dog Linux Kurulumu

nipple

Bilindiği gibi Yellow Dog Linux, Debian, Gentoo, Mandrake, SUSE ve Ubuntu gibi pek çok Linux dağıtımının Macintosh'ların kullandığı PowerPC işlemciler için üretilmiş sürümleri bulunuyor. Bu dağıtımlardan Apple donanımlarına en iyi desteği veren Yellow Dog Linux'un bir iBook'a nasıl kurulacağını adım adım buradan takip edebilir, iBook üzerindeki performans ve uyumluluk konuları hakkında bir fikir sahibi olabilirsiniz.

Bu, özellikle Mac OS X'un son versiyonlarını çalıştırmakta zorlanan eski Macintosh'lar için oldukça iyi bir çözüm gibi görünüyor.

Sonunda Max OSX huzurlarınızda

sundance

Mac`çilerden çok (birçoğu nasıl bir şey olduğunu bile anlamamıştır) eski toprak Unix`çilerin merakla beklediği Mac OSX bugün dünya çapında etkinliklerle çıkıyor...

Temeli BSD üzerine kurulu olan, gerçek multitaskinge sahip, geliştirme araçlarıyla birlikte (GCC ve diğerleri) bütün Unix özelliklerini barındıran bu işletim sistemi kulağa oldukça hoş geliyor.

Tabi bunun yanında Mac programlarının da çalıştığını belirtmekte yarar var :) Düşünsenize Photoshop ve Freehand çalışan bir Unix kapıda ;)

Steve Wozniak'ın ilginç bir röportajı

Ragnor

Slashdot'a bakınırken Steve Wozniak'ın şu röportajına rastladım. Wozniak'ın özgür yazılım, büyük firmalar ve özelliklede kendi firması Apple hakkında söyledikleri oldukça ilgi çekici.

Slashdot haberi linki için tıklayın.

iMac şaşırtmaya devam ediyor

anonim

15" Aktif Matrix LCD ekran, 800 Mhz G4 işlemci, SuperDrive (CD-RW/DVD-R)GForce 2 MX Graphics.... ve başka birçok özellikler. Yani Apple'ın yeni iMac'i ama bu kadar da değil olay yeni dizaynda başlıkta dediğim gibi adamlar aşmış.....bakınız www.apple.com/imac/
Not: Bu haberi girmem de elrond`un yorumunun desteği olmuştur.