Bunda Mozilla yok mu ?

0
sundance
Geçenlerde Windows makinasını yeniden kurduğum kardeşim, ertesi gün bir sorunu olup olmadığını sorduğumda ´Herşey iyi güzel de bunda Mozilla yok mu ? Explorer çok yavaş´ diyerek beni şaşırttı :)

Demek ki insanlar o kadar da alışkanlıklarında sabit fikirlilik etmiyorlarmış, demek ki daha iyi olana alışmak daha kolay olabiliyormuş.

Benzer düşünen birileri de Micros~1 Explorer yerine Firefox kullanmak için 13 sebep diyerek sebeplerini sıralamışlar.

Görüşler

0
FZ
Bu 13 sebebi ve daha fazlasını

http://www.radikal.com.tr/ek_haber.php?ek=sa&haberno=1536&tarih=16/02/2004&ek_tarihi=16/02/2004

yazısını yazan şahısa göndermek lazım. Yazara göre:

Microsoft'un İnternet Explorer (İE) tarayıcısının günümüzün bütün beklentilerine cevap verdiği ortada.

Herhalde biz körüz göremiyoruz :-P

Daha şu URL gizleme açığını yeni çözdüler diye biliyorum, yanılıyorsam düzeltin, öneri olarak resmen öne sürdükleri şey ``biz açığı giderene dek linklere tıklamayın elle yazın´´ idi ;-)

0
Challenger
IE' nin beklentileri karşılamaktan çoook uzak olduğu konusundaki uyarılar editöre iletilmiştir. ;-)
0
murat09
Radikal'de böyle abuk subuk yanlış bilgi veren haberler fazlasıyla çıkmaya başladı. Acaba FM olarak buradaki isimlerle oraya üye olup, 'Flame ON' olaylarına mı girsek...
Mozilla 1.6a (Türkçe) "canavar" gibi malum ama FireFox'unda Türkçe'sini beklemekteyim, çünkü bana 'browser' yetiyor.
0
Soulblighter
"Micros~1 Internet Explorer yerine Firefox kullanmak için 13 sebep". Sadece 13 sebepcik mi? Alın size IE yerine Mozilla kullanmak için 101 tane sebep:

http://www.xulplanet.com/ndeakin/arts/reasons.html

Teknik olarak IE'den çok daha üstün olan Firefox, bu kadar çok özelliği bu kadar basit bir kullanımla sunuyor olması gerçekten şaşırtıcı. Kurulumu basit, kullanımı basit, her ihtiyaca cevap veriyor. Herkesin istekleri farklıdır, Firefox eklenti desteği ile herkesin ihtiyacı olan özelliği, ek olarak Firefox'a yüklemesini sağlıyor.

Linux altında yazılan hemen hemen tüm programlar gibi Firefox da bu işi gerçekten iyi bilenlerin elinden çıkmış, akıllıca yazılmış bir program.

Sadede gelirsek: Firefox 10 - IE 0 :)
0
yuxel
adımız çıkmış Opera'cıya inmez mozillacıya .. biliyorum yine kızılacak bana ama :) ...
şu 101(bunun içinde Opera'nın yapamadıkları olabilir , misal DOM gibi şeylerin ne olduğu konusunda pek bilgim yok ... ) ve 13 sebebi include ettikten sonra
+fast forward ve fast backward gibi özelliklerle sayfadaki resimlerin thumbnail olarak gösterilebilmesi
+bağımlılık yapan mouse ve klavye gestures ,
+kullanıcı isteğine göre bir render : sadece linkleri ve resimleri gösterebilme , bir text tabanlı browser gibi çalışabilme ve daha nicesi ...
+ resmi seçip çeviri(translation) yapabilmek (gerçi hâlâ Türkçe yok ama)
+sidebar dan eposta, haber grupları , kısayollar erişimi , istenilen sitelerin (desteklenirse) buraya eklenebilmesi ,*bunu mozilla'da yapabiliyor sidebar'da sanırım *,
+small screen render olayı ile daha sadece bir erişim olanağı ..
Eksileri yok mu tabi ki var, hala kapalı kodlu ve yukarda bir banner var. Ama Sezar'ın hakkı Sezar'a ...

PS: bu arada FM'e de , http://my.opera.com/community/customize/panels/?rdf=http%253A%252F%252Fslashdot.org%252Fslashdot.rdf veya http://www.osnews.com/mozilla.php tarzı bir sayfaya sahip olabilirmiyiz diye istekte bulunmuş olayım
0
bahadirkandemir
Opera + Cocoa Skin
0
yuxel
*resmi seçip çeviri(translation) yapabilmek (gerçi hâlâ Türkçe yok ama)*yazıyı/kelimeyi seçip ....
0
conan
> +bağımlılık yapan mouse ve klavye gestures ,
http://perso.wanadoo.fr/marc.boullet/ext/extensions-en.html
0
aRda_
Demek ki soz gene donup dolasip populerlik ve Microsoft`un onunu Avrupa Birligi davalarinim bile kesemedigi tekelcigiline geliyor.
Tek tek ele alalim.

POPULERITE: Bu zaten Turk insaninin dogasinda, genlerinden gelen bisey olsa gerek..Onlerinde ne gelirse neyi populer olarak goruyorlarsa hemen onu benimsiyorlar ve kendilerini bunu kabul etmek zorunda hissediyorlar.

TEKEL: Bu maddede yine populerlige dayaniyor aslinda.."Nasil olsa IE var, Mozilla da neymis" gibi soylemelerin ortaya cikmasini sagliyor.Yani adam saniyor ki elinde baska alternatif yok.Hanbuki var ama onuda ya bilmiyor yada bilemiyor..

FM: Bu maddelerden farkli bir konu da sitenin istatistiklerinde sakli..
http://www.fazlamesai.net/modules.php?name=Statistics
Bu baglantilay tiklarsaniz ilk karsiniza cikan sey tarayicilar listesi olucaktir.

Ve listeyi gordugumde ilk aklima gelen soru:
"Madem sitede bu kadar cok mozilla (vb.) tarayici kullanicisi ve taraftari var, neden IE listede cook buyuk bir farkla onde gidiyor???!!!"

Ha Windows kullaniyor olabilirsiniz, ama su programlarin .exe formati mevcutken NEDEN halen tekel urunu bir tarayici programini kullaniliyor merak ediyorum?!..
0
mentat
iki adet kullanmama sebebi de ben ekleyecegim. iki bucuk ya da.

birincisi usengeclik. usendigimden, tarayici iste, o olmus bu olmus ne kadar farkeder ki diye dusundugumden dune kadar IE ile guzel guzel debeleniyordum.

ikincisi biraz da mozilla'nin tarihi ile ilgili. yanlisim varsa duzeltile, ancak hatirladigim, netscape kodlari acip mozilla grubuna biraktigi donemde netscape kodu tartisilmaya baslanmisti. ve kodun ne kadar arapsaci oldugu, uzerine yeni birsey eklemenin guclugu yuzunden netscape'in kodu acip yeni surumu sifirdan yazmaya karar vermesi. (not: bu karar, "calisiyorsa elleme" zihniyetine karsi cikmaya cabalayip da feci cuvallayan, ve yuzde yetmislerdeki kullanim oranini kaybeden netscape'in gocmesine de sebep olmustur, bununla ilgili bir makale okudugumu hatirliyorum, arapsaci ise bile kodu sifirdan yazma karariyla kendi iplerini cektiler seklinde.) ve sonuc olarak mozilla projesinden bir sonuc cikacagina inanmamistim acikcasi.

dun bu haber ustune merakima yenilip usenmeyip kurdum mozilla. ve simdiye kadar denemedigime pismanim. yok, hayatimin donum noktasi falan degil ama IE'den cidden daha kullanisli. ctrl+t'ye, popup block'a hasta oldum. birsuru extension da var ama usengeclikten yok bu kadar yeter diyorum simdilik. tek derdim, bikac sitenin acilmiyor olmasi. IE ile kardes kardes idare ediyorlar simdilik.

benim gibi dusunen ve denemeyen varsa tavsiye niyetine yazayim dedim..
0
FZ
Aklın yolu birdir (başka bir deyişle bu yollar topolojik olarak eşdeğerdir :-P )

Naçizane tavsiyem Mozilla'ya 1 gününü ayır, evet sadece 1 gün ve o gün boyunca yani birkaç saat boyunca biraz kurcala, biraz deneme yap. Karşılığında öğreneceklerin ve bunların ardından edineceğin ``browsing´´ deneyimi çok daha ``kaliteli´´ olacaktır diye düşünüyorum IE´ye kıyasla ;-)

Aslında misal, yukarıda dediklerimi VIM için de söyleyebilirim. Sadece 1 gün, tek bir yoğun gün. Ve ardından edinilen deneyim epey uzun vadeli olarak işe yarayabiliyor.

Sanırım gerçekten akıllıca tasarlanmış programların özelliği bu ;-)

Aramıza hoşgeldin :-P
0
Challenger
Şu ana kadar, Halk Eğitimi Merkezi' nde verdiğim bilgisayar kurslarında, Internet Cafe' lerden devlet dairelerine birçok yerde IE kullanılması ve bu nedenle öğrencilerin sorun yaşamamaları için IE anlatıyordum. Sonra bir derste de Mozilla' yı anlatıyor ve gösteriyordum. Yanlış anlaşılmasın, kişisel bilgisayarımda Mozilla kullanıyorum ve gittiğim her yerde de mozilla' yı kuruyorum insanların bilgisayarlarına. Ancak, geçen hafta açılan yeni kursta Mozilla' yı standart tarayıcı olarak anlatmayı, sonra IE' yi de göstermeyi düşünürken bu haber yayınlandı. Artık fikrim değişti. Artık düşünmüyorum. Direk uygulayacağım.
0
Challenger
Mozilla kullanmak için bir neden de ben ekleyeyim:
Az önce bulunduğum ilçe müftülüğünden bir hafız beni aradı ve IE ile Arapça hazırlanmış bir siteye girdiğinde, başlıkları gördüğünü ancak içeriğini göremediğini söyledi. Telefonda ne yaptıysak olmadı. Aynı siteye Mozilla ile girdiğimde herşey Arapça olarak, tek bir problem dahi çıkmadan karşımdaydı. Opera' da durum nasıl bilmiyorum ancak IE' de bildiğim kadarıyla Arapça diline ait bir paket yüklenmesi gerekebilir. Ancak, Mozilla ile hiçbir ek yapmadan, çok rahat bir şekilde görebildim.
0
Nightwalker
Yaw madem böyle bi olay var m$ nin yalancı ve paragöz bir grup zındık olduğuna ve Windows kullanmanın caiz olmadığına dair bi fetva alsak ya :)
Bayağı bi insanı open source camiasına kazandırırız böylece :-)

Bu arada dubai nin 3 yıl içinde 650 tane devlet işlemini internet üzerine taşıyarak e-devlet e geçtiğini biliyor muydunuz ? Ntv deki İnternational Hearld Tribune programında izlediğime göre olay şöyle gerçekleşmiş: Dubai prensi emrindeki IT elemanlarını toplayıp " Bir buçuk yıl içinde e-devlet e geçemezseniz hepinizi kovarım" diyor ( tabi burda adamların kafalarını uçurabileceği uyarısınıda eklemiş olabilir :) ). Ve sonuç olarak adamlar 3 yılın sonunda e-devlet olayını tamamen çözmüşler. Görüntü aldıkları bir kaç devlet dairesinde bütün gişe memurları boş boş oturuyorlardı. Kıskanmadım desem yalan olur.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Mozilla 1.0 Release Candidate 1

m1a2

Geldi geliyor derken Mozilla 1.0 RC1 18 Nisan`da sessiz sedasız çıktı. Fazlamesai`de yeni Mozilla sürümleri ile ilgili haberler yayımlanmıştı daha önceleri. Mozilla` nın şu son ulaştığı nokta itibariyle ne kadar olgunlaştığına ve mutlaka denenmesi gerektiğine vurgu yapmak amacıyla esasında rel. 0.99`a göre cok büyük değişiklikler taşımamakla beraber Mozilla 1.0 Release Candidate 1`i de haber yapmayı uygun görmekteyim ;) Denemeyenler için hatırlatalım. Son serilerde Mozilla`ya bir `tabbed browsing` özelliği eklenmişti. `Tabbed browsing` -Opera`da olduğu şekilde- yeni sayfaların aynı browser penceresinde (tab) gösterilmesi özelliği oluyor ve bence tam bir `killer feature` (özellikle 3 tuşlu veya bir wheel mouse`unuz varsa gerçekten keyifli oluyor :) Opera`daki mouse gestures özelliği de ayrıca bir Mozilla installer paketiyle -XPI- eklenebiliyor, bu konu için bkz.

Firefox’ta da açık çıktı

everestk

6 Ocak 2005 — Açığın, internet dilinde ‘phishing’ olarak bilinen kimlik ve şifre hırsızlığına olanak sağladığı belirtildi. Açık, Firefox kullanıcısı bir siteden bir indirme yaptığı zaman çıkan diyalog kutusunun taklit edilmesine olanak veriyor. Uzmanlar açığın Firefox kullanıcılarını ‘phishing’ hacker’larına karşı korumasız hale getirdiğini belirtiyor.

Mozilla XUL İle Uzaktan Erişilebilen Uygulama Geliştirme

FZ

Mozilla ile uygulama geliştirmeyi zül addetmeyip XUL iyidir güzeldir ama şöyle sağlam bir iki örnek olsa makale tadında diyenler için: Remote Application Development With Mozilla - 1 ve Remote Application Development With Mozilla 2.

Örnek makalelerde uzaktan Mozilla ile erişebileceğiniz bir Mozilla Amazon Browser uygulaması geliştirilmesi adım adım anlatılıyor.

Mozilla 25.000.000 kullanıcı barajını aştı

St

Çıktığı günden bu yana ortalığı kasıp kavuran açık kaynak kodlu Mozilla Firefox sonunda 25.000.000 barajını da aştı ;)

Mozilla 1.7 de çıktı!

Challenger

Mozilla FireFox 0.9 ve Thunderbird 0.7' nin ardından Mozilla 1.7 de duyuruldu. Yeni Mozilla' nın açılışı daha hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Mozilla 1.7 ile ilgili sürüm notlarını http://www.mozilla.org/releases/mozilla1.7/ adresinde bulabilirsiniz.