Bir Windows XP ve Debian deneyimi

0
FZ
Bir arkadaş bir avukat tanıdığından aldığı ve adam edip geri vereceğini belirttiği eski bir makinaya (266 Mhz'lik bir Celeron, 256 MB RAM, 4 GB HDD, S3Virge ekran kartı) Windows XP kurmaya kalkar. Bunun icin önce harddiske gerekli XP dosyaları aktarılır (neden çünkü makina CD'den boot edememektedir) sonra da hadi başla kuruluma denir, XP uyarır, bu alette SmartDrive yok, kurulum biraz vakit alabilir! Arkadaşımız da ne kadar sürebilir ki en fazla diye düşünür ve kurulumu başlatır, sistem çalışmaya başlar, aradan 1 saat geçmesine rağmen herhangi bir hareket görünmemektedir, arkadaş "alet kilitlendi herhalde kapatıp açsam mı" diye düşünürken biraz daha beklemeye karar verir ve başka bir bilgisayarda oyun oynamaya başlar, oyuna dalar, saatlerce oynar, 10 saat sonra XP kurulumunu hatırlar, sistem bir sonraki aşamaya geçmiştir. Bir sonraki aşama yaklaşık 8 saat sürer.

18 saat sonra büyük bir heyecanla bilgisayar XP ile boot etmeye çalışır ve mavi bir ekran çıkar, şuna benzer bir mesaj yazmaktadır:

error c000002 Windows Hard Error
systemRoot lablabal tdll.dll


Evet, hem isminden hem de uzantısından dll olduğuna dair en ufak bir şüphe etmeyeceğimiz ntdll.dll şikayet etmekte, "hard" bir problem olduğunu söylemektedir. Hardware? Hayır, Hard!
O esnada ofisteki iki kişi sinirleri bozulmuş olan bu arkadaşa, "yahu bir de Debian denesek mi ki acaba, ne dersin böyle son sürüm filan" diye bir teklif ederler. "İyi ama alet CD'den boot edemiyor filan... nasıl olacak ki... yüklenebilir mi ki Debian buna? Var mı ki grafik ortam, bizim avukat kullanabilecek mi?" gibi sorulara cevaben "sen gönlünü ferah tut," denir, bir adet 1.44'lük disket, disket sürücüye takılır, PC boot eder, şaşkın arkadaşın gözleri önünde Debian'ın temel sistemi ve gerekli masaüstü ortamı 20 dak. içinde ağ üzerinden gelir (evet, ağın hızlı olması insanı ferahlatıyor) 20-30 dk.da paketler kurulur, arada sorulan bir iki soruya varsayılan ayarlarla ve sadece bir ikisine seçilerek cevap verilir, kurulum devam eder. GNOME açılır. Bir iki çözünürlük ayarlaması yapılır.

Toplam (yaklaşık) 1 saatlik sürenin sonunda, makina Mozilla ile Internet'e bağlanmakta, OpenOffice.org ile ofis belgelerini açmakta, samba client ile ağdaki windows makinaların disklerini görmekte ve diğer işleri yapmaktadır.

Bir kez daha Debian karşısında ceketler iliklenir, şapkalar çıkarılır, emeği geçen herkese bol bol hayır duası edilir.

Görüşler

0
ttk
Merhaba

Daha yeni, 192 mb hafızası, 8 Gb diski olan bir Celeron 333 mhz makinaya windows 2003 server kurdum, bana mısın demedi. Gayet de güzel çalışıyor.
Ms XP, kendi cinsinin sunucu versiyonundan daha iyi bir sistem isteğinde mi bulunuyor bilmiyorum ama, kopya olarak denemek için satın aldığım bir XP'yi burada bahsi geçenlerden çok daha iyi konfigurasyonlara sahip bir makinaya bir türlü kuramamıştım.

Bu arada, maliyet ve problemsizliği hesaba katınca bir linux dağıtımı gayet iyi bir seçim oluyor. Windows 2003 server haliyle bayağı pahalı :)
0
bio
Insan 18 saat usenmeden bekler mi ya? 1. saatin sonunda ilerlemedigini gorunce kapatip smartdrv.exe calistirmak daha mantikli degil miydi?
0
FZ
Söz konusu arkadaşım makina başında oturup beklememiş, gidip oyun oynamış, oyun oynamayı çok seven ve oyun oynarken vaktin nasıl geçtiğini farketmeyen biri.

SmartDrive meselesine gelince bunu da daha önce XP kurma konusu ile çok uğraşmamış olmasına bağlıyorum. Her halükarda elde bir donanım var, eski ama düzgün çalışan bir şey ve XP bunu randımanlı kullanamadığı gibi açılışta da abuk sabuk mavi ekranlı bir hata veriyor.

Hani derler ya Windows çok kolay falan diye, bu örnekte Debian çok daha kolay kuruldu, şikayet etmedi, gayet güzel bir grafik arayüz de sundu, yaklaşık 1 saat sonra ofis programı da, chat programı da, kaliteli bir web tarayıcı da, diğer sistemlerle entegrasyon araçları filan da mevcuttu.

Bir kez daha insanlara Debian GNU/Linux tavsiye etmenin ve onları saçma sapan dertlerden kurtarmanın doğru bir hareket olduğuna kanaat getirdim olay bundan ibarettir. Bana ne kardeşim smart drive idi yok bilmem neydi, ben bunları bilmek zorunda mıyım, MS Windows bu, next next finish... niye kasayım ki, baktım olmuyor başka bir sistem var, onda next next, bir iki basit soruya cevap, next, finish oh be! :-P
0
realist
Microsoft eski makineleri yok sayar. Müşteri yenisini almalıdır. CD'den açamayan anakartlar için önerilen, arkadaşın yaptığı gibi kurulumu DOS'tan başlatmak değil CD içindeki başlangıç disketlerini hazırlamaktır. (Doğru hatırlıyorsam 7 disket)
4-5 yıllık bilgisayarın disket sürücüsünün 7 -yeni- disketi birer kez yazıp okuyacak kadar sağlıklı olduğunu varsaysak bile bu derdi çeken kişi kurulumu tamamladığında karşısında fade efekt için işlem gücü harcayan (düzeltilebilir tabii), sağlamlık zerre kadar önemsenmeden hazırlanmış, beta (ya da alfa) olması gerekirken piyasaya verilmiş hantal bir sistem bulacaktır.
Debian installer kesinlikle "mükemmel" oldu. Yalnız network'den kurmak için 3 disket gerekiyordu diye biliyorum.
0
rafet
Ben de Terratec 1200 dvb-s tv karti var.Xp de programlarini
kurdum, programi calistirdim.Tv programi acilmaya basladi ve kendini kapatti.Nedeni de kartin en az 1.5GHz Prozessor
istemesi XP altinda.
Fedora core 3 de ayni karti calistirdim.Linux altinda cok guzel calisiyor ve benim makine de 800 MB islemcili. pentium 3.

demek ki en guzeli linux.
0
T-u-N-i-X
Selamlar FZ,

Bunu listelere ilk yazdığında benim çok hoşuma gitmişti. Debian'la ilgili başarı öykülerini okumak inanılmaz hoşuma gidiyor ve beni kamçılıyor.. Her neyse; yazdıklarını okulun CSE Club listesine yolladım. Okulumuzun MS Danışman Öğrencisi'nden şöyle bir cevap geldi:

-----------------

Arkadaşlar Merabalar,

Biraz araştırdım ama "error c000002" kodlu bir hata bulamadım. Böyle bir hata kodu yok.

Sistemi bu kadar uzun kurmasının sebebi CD nin çizik olması ya da CD-ROM um CD yi verimli okuyamamasından dolayı olabilir.

Ayrıca XP güvenli bir sistem olduğundan HDD üzerinde bad sectorleri işaretleyip, bunların üzerine veri yazmayı engeller.

HDD çok sayıda bad sectorun var olması kurulumda da belki hataya neden olabilir...



Kısaca bence www.msdn.com üzerinden araştırmakta fayda var.



Not: Bu mail işletim sistemleri arasında bir kıyaslama yapılması amacıyla gönderilmemiştir.

Herkesin kendi beklentileri doğrultusunda tercih ettiği bir işletim sistemi vardır...



Sami...

Microsoft Danışman Öğrenci

-------------

Bana garip gelen MS Danışman Öğrencisi'nin OEM CD'lerin kurulumuyla ilgili çok bilgili olmamasıydı. Benim bildiğim kadarıyla sadece OEM CD'ler kurulum başlangıcında smartdrv.exe dosyasını gerektiriyor ve benim denememde eski Celeron 300A makineme XP'yi 8 saatte kurabilmiştim.

Neyse; tekrar başarı öyküsü için teşekkürler..
0
FZ
Hata kodunu yanlış hatırlamış olabilirim, ama hata mesajı yani "Windows Hard Error" için en az 3 şahit gösterebilirim. ;-)
0
bm
Ne var bunda? "Hard error" programin devamina mani olan (non-recoverable, non-continuable vs.) hata manasinda degil mi? Yani Linux'da 'kernel panic'in muadili? (Linux'da oops'tan sonra process/thread olur ama sistem durmaz kernel panic ise sistemi durudurur).
0
bm
Biraz aradim sirf benim lafimla kalmayin diye, bir suru benim dedigime tam uymayan tanim var webde 'hard error' icin. Ben dedigimin en azindan dogru anlami kapsadigini dusunuyorum, destekleyen bir URL de buldum:

http://www.techweb.com/encyclopedia/defineterm.jhtml?term=hard+error

Digerleri birbirinden kopyalamis 'hafiza modulu degistirilmesini gerektiren' yahut 'disk bozuklugundan kaynaklanan' filan hatalar diyorlar. Genel mana 'olustuktan sonra devam edilmesine imkan olmayan' ile ortusuyor.
0
bio
Aslinda her iki tanima da uyuyor demek ki. Genelde bellek veya diskle ilgiliyse hard(ware) error anlaminda da kullanilmis olabilir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Debian Sarge Installer Beta 4 Çıktı

FZ

Debian-Installer ekibi Debian Sarge Installer sisteminin dördüncü BETA sürümünü duyurdu. Bu pırıl pırıl taze CD´deki yeniliklerden birkaçı:
  • arm, hppa, ve mipsel mimari desteği.
  • i386 için derlenmiş deneysel 2.6 çekirdek desteği. 2.4 serisi çekirdek halen öntanımlı ve tavsiye edilen çekirdek durumunda pek çok farklı donanım seçeneği için.
  • Kuracağınız bilgisayarda halihazırda mevcut bulunan işletim sistemlerini otomatik olarak tanıma ve boot menüsüne ekleme. Tanınabilen sistemler: Windows, Mac OS, Linux, GNU Hurd, DOS
  • 35 farklı dil desteği, aralarında : Endonezya dili, Baskça, Galiçya dili, Romence ve Welsh de var.
  • Hata gidermeleri ve kullanıcı arayüzünde iyileştirmeler
  • BETA 3 için raporlanan hemen hemen tüm hataların giderilmiş olması
  • Alessandro Polverini ve Andrea Mottola tasarlanmış yeni bir boot logosu

Miniwoody 1.0

alper

Miniwoody , kullanıcının ihtiyaçları dahilinde, bir masaüstü işletim sistemine eşdeğer, 180 MB (8cm-CD) büyüklüğünü aşmayan bir Debian dağıtımı. Miniwoody, kolaylaştırılmış kurulumu ve KDE 3.1 ile birlikte geliyor. Donanımınızı otomatik tanıyıp, X Window ayarlarını kendi yapıyor. Internete bağlanmada kppp seçimli olarak geliyor ve elle yapılan /etc/ppp/options dosyası yapılandırma işini kendi üstleniyor. Dağıtımı buradan indirebilirsiniz.

Debian'ın son kullanıcıya ulaşma yolunda, Miniwoody 1.0 güzel bir çalışma olsa gerek.

Debian GNU/Linux 3.0 Güncelleme 5 Duyuruldu

darkhunter

Debian GNU/Linux 3.0 r5 dağıtımı duyuruldu. Güncelleme niteliği taşıyan r5 sürümü önceden karşılaşılan bazı güvenlik ve uygulamalarda karşılaşılan sorunlara getirilen çözümlerden oluşuyor. Kullanıcıların ellerindeki 3.0 CD elden çıkarmalarına gerek olmadığını, sadece gerekli güncellmeleri indirmelerinin ve apt yansılarının düzenlenmesinin yeterli olacağı bildirildi.

GNU Dokümanları Debian'dan çıkıyor mu?

anonim

Bu azıcık kışkırtıcı başlık nereden geliyor? Debian, FDL dahil kimi dokümantasyon lisanslarını özgür bulmadığı için bu lisansa sahip paketleri main arşivinden kaldırıyormuş...

Sarge sonunda gözüktü!

sundance

Debian camiasının ilgi ile beklediği yeni sürümü Sarge sonunda gözüktü!
Debian'ın Türkiye'deki (ve dahi Türkçe'deki) en büyük destekçisi Recai Oktaş'ın Debian-User-Turkish listesine attığı mail ile 03 Mayıs itibariyle Sarge'ın dondurulduğu ve 85 civarı hatanın giderilmesinin ardından 30 Mayıs'da lansmanının yapılacağını duyurdu.

Özellikle Debian'a başlamayı düşünenlere duyurulur, diğerleri zaten unstableda devam etmekte ;)